Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩTΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα.Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721

Αθήνα 26-3-12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

  Καταγγέλουμε την εργοδοσία της εταιρείας ΑΦΟΙ ΡΟΗ ΑΕ με έδρα το Χαϊδάρι, η οποία  προχώρησε σε σύσταση Ένωσης Προσώπων  με στόχο να  μειώσει τους μισθούς των εργατών  20%, και να τους καταργήσει κάθε εργασιακό δικαίωμα.

  Η ενέργεια αυτή στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους  στον κλάδο συνολικά αφού η κατάπτυστη σύμβαση μείωσης μισθών είναι μνημείο αντεργατικών μέτρων που στην κυριολεξία αλυσοδένουν τους εργαζόμενους καταργεί κάθε δικαίωμα και ποιο συγκεκριμένα ,Τονίζει ότι η εταιρία βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της …δηλαδή βασίζεται στη τζάμπα εργασία αφού πρώτη στον κλάδο εφάρμοσε μέσω της Ένωσης Προσώπων μισθούς κάτω από τα 751 ευρώ μικτά και επειδή βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της θέλει πρώτη να δώσει τις τεράστιες αμοιβές των 491 ευρώ καθαρά το μήνα φανταστείτε να μην βασίζοταν!!!  
  Επίσης τονίζει ότι η σύμβαση έγινε με καλόπιστες διαπραγματεύσεις….Πίσω από την πλάτη των εργατών αφού δεν γνώριζαν το περιεχόμενο της που σήμερα  μαθαίνουν πρώτη φορά στις 27/3/2012 που τους την κάνει γνωστή το σωματείο  μετά από 2 μήνες!!
  Το πραγματικά κωμικό-τραγικό είναι ότι τονίζει ότι για την σύμβαση αυτή έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις εννοεί μάλλον ότι έδωσε το δικαίωμα στους εργαζόμενους να ανασαίνουν !! Γιατί μόνο αυτό δεν καταργεί διαβάστε παρακάτω τα ευεργετήματα που έχει για τους εργαζόμενους η σύμβαση του αίσχους …
1.       Καταργεί όλες τις κλαδικές συλλογικές Συμβάσεις στην εταιρία όλων των ειδικοτήτων και μάλιστα …Τονίζει πως ακόμη και αν υπογραφούν νέες συμβάσεις που θα είναι υποχρεωτικές στην εταιρία ΑΦΟΙ ΡΟΗ δεν θα εφαρμόζονται ακόμη και αν εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα!!!
2.       Μειώνει τους μισθούς  20%
3.       Κόβει τις υπαλληλικές αποζημειώσεις για όλους σχεδόν τους εργαζόμενους.
4.       Μειώνει και τις όποιες αποζημειώσεις  20%...
5.       Καθιερώνει νέα ωράρια εργασίας  Σπαστά όποτε θέλει-Σάββατα χωρίς υπερωρία με ανταλλαγή σε ρεπό- Καταργεί την πενθήμερη εργασία Δευτέρα – Παρασκευή στην εταιρία !!!
6.       Μειώνει για τους εργαζόμενους με σύμβαση Λιθογράφων το επίδομα αδείας από 17 σε 13 ημερομίσθια
7.       Μέχρι και 3 μήνες μετά τις 31/12/2012 απαγορεύει απεργίες ενάντια σε αυτή τη σύμβαση !!!
8.       Καταργεί από δω και πέρα  τις τριετίες κτλ ανεξάρτητα και αν ισχύουν γενικά !!
9.       Καταργεί τις συνθέσεις μηχανών που προβλέπει η Σύμβαση Λιθογράφων…

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΟΥΤΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ … ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ  ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα να αντισταθούν μαζί με το σωματείο μας που θα ενημερώσει όλο τον κλάδο και όλη την εργατική τάξη για τη σύμβαση κατάργησης και των ποιο στοιχειωδών δικαιωμάτων .
ΟΙ Συμβάσεις έγιναν με τους αγώνες τις θυσίες  των εργατών δε θα τις καταργήσουν οι εργοδότες με την τρομοκρατία και τους αντεργατικούς νόμους που η μαύρη Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΕΒ-ΕΕ θέλει να επιβάλει .

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου όλα τα συνδικάτα τους εργαζόμενους του ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ  στον αγώνα να μην περάσει η μαύρη σύμβαση που επέβαλε η εργοδοσία της ΑΦΟΙ ΡΟΗ .

Και αυτή η  αντεργατική επίθεση  είναι ενδεικτικό των διαθέσεων των εργοδοτών στον κλάδο αφού η επιχείρηση είναι ενεργό μέλος του εργοδοτικού σωματείου οι εργοδότες στον κλάδο θέλουν να τσακίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα να μας γυρίσουν στον μεσαίωνα όπως η ΑΦΟΙ ΡΟΗ .

ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΟΙ ΡΟΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ . Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2013

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ  


ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝΤΟ ΔΣ

         ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838

2872                                                                           6/3/2012                  


 Προς τις  εργοδοτικές Οργανώσεις

·         ΣΥΝΔΕΣΜΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
·         ΣΥΝΔΕΣΜΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΧΑΡΤΟΥ
·         ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ  κ’ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ
·         ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ  ΕΜΠΟΡΩΝ   ΕΛΛΑΔΟΣ
·         ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
·         ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ  ΚΛΑΔΩΝ  ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
·         ΕΝΩΣΗ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
·         ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΚΔΟΤΩΝ  ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΩΝ 
·         ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΚΔΟΤΩΝ  ΒΙΒΛΙΟΥ
·         ΣΥΝΔΕΣΜΟ  ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΙΚΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  
·         ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ

Κύριοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου όπως και τα Σωματεία του κλάδου επιχειρησιακά και κλαδικά, αποφασίσαμε να μην δεχθούμε καμία μείωση στα μεροκάματα και στους μισθούς μας, γιατί ήδη οι μισθοί μας  έχουν υποστεί πολύπλευρη μείωση που φτάνει έως και 40% από τη συνεχιζόμενη φοροληστεία που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης όπως επίσης στο ρεύμα, νερό, στο πετρέλαιο, βενζίνες, τις περικοπές και  την εμπορευματοποίηση σε υγεία, παιδεία, την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου της εκ περιτροπής εργασίας που σε ορισμένους χώρους η μείωση φτάνει έως και 50% και τέλος βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο χωρίς καμία αύξηση με την αδιαλλαξία που εσείς δείχνετε στην υπογραφή των ΣΣΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αν προτίθεστε να κάνετε και άλλη μείωση στους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης που παίρνουμε αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους θα μας βρείτε απέναντί σας.

Σας προειδοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις κατά χώρους δουλειάς και κατά κλάδο, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και αναλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις που με τις ενέργειές σας εσείς θα πυροδοτήσετε, να μας βυθίσετε στη φτώχεια και την εξαθλίωση, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης που τα κέρδη σας δημιούργησαν.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                                          Ο Γ. Γραμματέας
Ι. Τόλης                                                                                   Χρ. Ματζώρος

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αριστοτέλους 11-15 6ος ορ.  Αθήνα . Τηλ.210-5223756  FAX 210-5223721          


Όπως έχουμε ενημερώσει η εργοδοσία στην εταιρεία του κλάδου ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Σ. ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ ΑΒΕΕ, Ταύρου 15, με τρομοκρατία και απειλές ανάγκασε τους εργαζόμενους να υπογράψουν χωρίς να γνωρίζουν σε ίδρυση «ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ» μείωσης μισθών με διορισμένους εκπροσώπους καλόπαιδα της εργοδοσίας προϊσταμένους.
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενημερώθηκαν από το σωματείο σχετικά με το κείμενο που υπέγραψαν και το οποίο τους το έδωσε να το διαβάσουν  το σωματείο πρώτη φορά μετά από ένα μήνα τότε αποφάσισαν και υπέγραψαν σε κείμενο για να ακυρώσουν την ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ – ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΣΘΩΝ.

Αλλά η περιπέτεια δεν τελείωσε εδώ. Η εργοδοσία αδίστακτη μόλις προσέφυγαν μαζί με το σωματείο για νομική κατάργηση της ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ξεκίνησε νέο κύκλο τρομοκράτησης- απειλών να πιέζει ένα-ένα τους εργάτες –τριες, προσωπικά να τους αλυσοδέσει με εκ νέου υπογραφές σε συμβολαιογράφο αυτή τη φορά!!
Τη σύμβαση που υπέγραψαν  οι διορισμένοι από τον ΚΟΣΚΙΝΙΔΗ  εκπρόσωποι – προϊστάμενοι της Ένωσης Προσώπων, την είχαν κρυφή από τους εργάτες εδώ και 3 μήνες μέχρι της 21/3/2012 που την ανακοίνωσε το σωματείο στους εργαζόμενους, ώστε να μάθουν  όλη την αλήθεια αλλά και τους κινδύνους που επιφυλάσσει  η υποταγή στην τρομοκρατία της εργοδοσίας καθώς καταργεί κάθε δικαίωμα των εργαζομένων.

Να τι λέει η κατάπτυστη σύμβαση μείωσης μισθών που βασίζεται στους αντεργατικούς νόμους της Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΕΒ – ΕΕ

Λέει ότι η μείωση μισθών είναι «δίκαιη αμοιβή», δηλαδή οι εργάτες να μην έχουν να ζήσουν, αυτό είναι το «δίκαιο», τα 491 € καθαρά το μήνα ως βάση για τους μισθούς όλων!!!
Ώστε λέει ο εργοδότης ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ να βγάλει ένα «τίμιο κέρδος». Δηλαδή χαμηλή εξευτελιστική τιμή της εργατικής δύναμης με «τίμια» τρομοκρατία στους εργάτες!!!
Εντωμεταξύ τίμια δίνει άδειες παράνομα άνευ αποδοχών στους εργαζόμενους της εταιρείας και στη συνέχεια τους βάζει με εκφοβισμό να υπογράψουν ότι παίρνουν άδειες για «προσωπικούς λόγους» πάντα βέβαια για ένα «τίμιο κέρδος» και με «δίκαιη αμοιβή» να στερεί το γάλα στα παιδιά των εργαζομένων!!!

Η σύμβαση αυτή τροποποιείται μετά το έτος προς το χειρότερο βέβαια εννοείται  γιατί πρέπει να βγει το «τίμιο κέρδος» του φτωχού εργοδότη με τη «δίκαια μειωμένη αμοιβή» των πλουσίων εργατών!!!
Το κείμενο της σύμβασης καταργεί κάθε κλαδική σύμβαση σε όλες τις ειδικότητες της εταιρείας, άρα και κάθε δικαίωμα που απορρέει από αυτές όπως το σωματείο Λιθογράφων  έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τους εργάτες.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ
Όσους είναι στο κατώτερο τους μειώνει και άλλο λόγω και της μείωσης της ΕΓΣΣΕ στα 586€!! μικτά.

Χάνεται κάθε δικαίωμα από δω και πέρα επιδόματος, τριετίες κ.τ.λ. , τις καταργεί για όσους τις δικαιούται.
Επίσης το ποσό αποζημίωσης μειώνεται και αυτό -17% ανοίγοντας το δρόμο σε φθηνές απολύσεις, μειώνει και τους κατώτερους μισθούς -17% με στόχο μα φθάσουν τα 491€ καθαρά.
Όλα αυτά  τα είχαν κρυφά από τους ίδιους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Είναι μία οργανωμένη προσπάθεια των εργοδοτών για να καταργηθεί η Κλαδική Σύμβαση στον κλάδο των γραφικών τεχνών να πάμε σε συνθήκες μεσαίωνα για τους εργάτες.
Ακόμη και αν υπογραφούν συμβάσεις με αυξήσεις αναγκάζουν τους εργάτες του ΚΟΣΚΙΝΙΔΗ να παραιτηθούν από αυτές από τώρα!!!

Αυτό το μέλλον που επιφυλάσσουν για όλους τους εργάτες Κυβέρνηση- εργοδοσία, η τρομοκρατία και η φτώχεια δεν θα περάσουν. Όλη η εργατική τάξη θα βάλει εμπόδια, έχουμε εμείς οι εργάτες τεράστια δύναμη αφού παράγουμε τα πάντα και για το «τίμιο κέρδος» των κεφαλαιοκρατών μας οδηγούν ολοταχώς πίσω στο μεσαίωνα και τη φτώχεια.

Μπορούμε με τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ μπροστάρη, όλοι μαζί με ταξική ενότητα, να περάσουμε στην αντεπίθεση πριν έρθουν τα χειρότερα. Να τους ανατρέψουμε με οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ

ΤΩΡΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ 


ΤΟ Δ.Σ.
                        
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 Οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις μας για το Ν. 4046/12 παρ. 6, άρθρο 1, όσο και της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αρ. πρωτ. 4601/304 για τις ΣΣΕ που υπογράφει η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου έχουν διάρκεια από την έναρξη ισχύος τους και λήγουν ως ακολούθως:Α/Α

ΣΥΜΒΑΣΗ

ΣΣΕ ή ΔΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΛΗΞΕΩΣ

1

ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

ΔΑ 33/2009

1/1/2009

14/2/2013


2

ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

ΣΣΕ 7.7.2009

1/1/2009

14/2/2013


3

ΚΥΤΙΟΠΟΙΙΑΣ

ΣΣΕ 7.7.2009


1/1/2009


14/2/2013


4

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ
ΤΥΠΟΣ

ΔΑ 5/2012

17/9/2011

17/9/2014


5

ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΩΝ

ΣΣΕ 7.7.2011

1/1/2011

1/1/2014


6

ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΩΝ
ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΣΣΕ 12.5.2011


1/1/2011


1/1/2014


7

ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΑ 21/2011


1/1/2011


1/1/2014
Μπορεί η λήξη τους να γίνει πιο νωρίς εφόσον την καταγγείλει οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος (εργατική ή εργοδοτική οργάνωση).

Όσες ΣΣΕ, κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές, επιχειρησιακές, τοπικές, έχουν λήξει πριν έξι (6) μήνες από τις 14/2/2012, μετατρέπονται σε ισχυρές ατομικές συμβάσεις και για να τροποποιηθούν είναι υποχρεωτική η συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη. Σε αυτή την περίπτωση διατηρούνται ο μισθός και ΟΛΑ τα επιδόματα που έπαιρνε ο εργαζόμενος.
Σε αντίθεση για τις ΣΣΕ που ισχύουν ή θα καταγγελθούν μέχρι τις 14/5/2012, ο εργοδότης μονομερώς έχει το διευθυντικό δικαίωμα να μειώσει επιδόματα που του δίνει το δικαίωμα ο νόμος όπως ( π.χ. το επίδομα γάμου).

Τα επιδόματα που διατηρούνται  και εξακολουθούν να ισχύουν, είναι το επίδομα τέκνων, ωρίμανσης (2ετίες, 3ετίες, πολυετίες),  εκπαίδευσης (επίδομα πτυχίου), επικίνδυνης εργασίας και ειδικών συνθηκών (θεωρούμε ότι συμπεριλαμβάνεται και το ανθυγιεινό επίδομα).


Υπάρχουν και διάφορες προσαυξήσεις -  επιδόματα που αναφέρονται στις ΣΣΕ  και διατηρούνται όπως:


α. Το διορθωτικό ποσό που αναφέρεται στη ΣΣΕ της Χαρτοποιίας, (άρθρο.3,  παρ. 2), διατηρείται γιατί θεωρούμε ότι  προέρχεται  από την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος το 1997 και εντάσσεται στο επίδομα που δεν καταργείται και είναι της επικίνδυνης εργασίας και ειδικών συνθηκών.

β. Στη ΣΣΕ Λιθογράφων, η προσαύξηση του 5% των περιστροφικών ταχυπιεστηρίων (άρθρο 3) διατηρείται,  διότι είναι μέρος του ημερομισθίου του εργαζόμενου.

γ. Διατηρείται η προσαύξηση του νυχτερινού επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους που είναι 25% και διατηρούνται και οι προσαυξήσεις του νυχτερινού επιδόματος σε όσες ΣΣΕ αναφέρεται που είναι πέραν του νομίμου. (π.χ. 50% ΣΣΕ Λιθογράφων και Επαρχιακού Τύπου 30%).

δ. Διατηρούνται οι όροι  του  επιδόματος  αδείας και οι επιπλέον μέρες αδείας.

Αυτά που παγώνουν είναι τα κλιμάκια, τριετίες, πολυετίες.  Π.χ. κάποιος εργαζόμενος που έχει σήμερα 5 τριετίες και συμπληρώνει την τριετία μετά τις 14/2/2012, αυτή δεν θα καταβληθεί μέχρι το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%.


Οι όποιες συλλογικές συμβάσεις υπογραφούν από τώρα και στο εξής θα έχουν διάρκεια από ένα (1) έως τρία (3) χρόνια.  Καταργείται η αόριστη διάρκεια ισχύος τους.


Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις επιχειρησιακές και εργοστασιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον κλάδο μας οι οποίες έληξαν πριν από ένα εξάμηνο από την ημερομηνία της 14-2-2012. Όλες αυτές έχουν μετατραπεί σε ισχυρές ατομικές συμβάσεις και δεν μπορεί ο εργοδότης να τις μειώσει ή να αφαιρέσει οποιοδήποτε επίδομα μονομερώς. Επομένως χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και υπογραφή του εργαζόμενου.
Όσες επιχειρησιακές συμβάσεις συνδέονται με το κατώτερο ημερομίσθιο ή μισθό, αυτό μειώνεται κατά 22%  και διαμορφώνεται στα 26,18€ το ημερομίσθιο και στα 586,08€ ο μηνιαίος μισθός.

Οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα (συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητευόμενοι), το ημερομίσθιο μειώνεται κατά 32% και διαμορφώνεται στα 22,83€ και  ο μηνιαίος μισθός τους στα 510,95€. Αυτό γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη.


Για την προσφυγή στον ΟΜΕΔ

α. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στον ΟΜΕΔ για διαπραγματεύσεις στο στάδιο της Μεσολάβησης για την υπογραφή ΣΣΕ .

β. Καταργήθηκε το δικαίωμα των συνδικαλιστικών ενώσεων να προσφύγουν στη Διαιτησία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει κοινή  συμφωνία και των δύο μερών.

γ. Η όποια έκδοση Διαιτητικής Απόφασης υπάρξει θα περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο  για το βασικό μισθό ή το βασικό  ημερομίσθιο και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σε αυτή κανένα άλλο ζήτημα αλλά ούτε και ρήτρες που διατηρούν κανονιστικούς όρους προηγούμενων ΣΣΕ ή Διαιτητικών Αποφάσεων.

Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση η καθοριστική και αποτελεσματική απάντηση είναι η συλλογική, αγωνιστική και ταξική απάντηση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους για να μην περάσουν οι μειώσεις.19/3/2012
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Εδώ-εδώ μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 500 ευρώ!

  Μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν δέχονται  τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση των δικαιωμάτων  τους, έστειλαν οι εργαζόμενοι του κλάδου με έκτακτη κινητοποίηση, που οργανώθηκε μέσα σε λίγες ώρες στις 14 Μάρτη. Η κινητοποίηση έγινε έξω από τα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όπου οι εργοδότες των επιχειρήσεων γραφικών τεχνών συνεδρίαζαν σχεδιάζοντας την υλοποίηση των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΕΒ-ΤΡΟΪΚΑΣ  που μειώνουν μισθούς και καταργούν τα εργατικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς .
  Στους τόπους δουλειάς η εργοδοσία θα βρει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων που οργανωμένοι στο σωματείο τους απαιτούν ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι επιστροφή στο Μεσαίωνα.


Κανένας μόνος του! Ένας για όλους και όλοι για έναν!
Κάτω τα χέρια απ' τις συμβάσεις!Ανακοινώσεις | 13/03/2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Προς όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα,
σε όλα τα συνδικάτα και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο και εκπροσωπούμε τους εργαζόμενους στους κλάδους των Οικοδόμων, Τροφίμων – Ποτών, Τύπου – Χαρτιού, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Φαρμάκου, Λογιστών, Εμφιαλωμένων Ποτών, Συνταξιούχων καθώς και αρκετών περιοχών, μέσω των Εργατικών Κέντρων απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, σε όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα συνδικάτα και στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ. Με συντονισμένους αγώνες μπορεί να ανατραπεί το σφαγείο που ετοιμάζουν. Δηλώνουμε, ότι θα είναι πρόκληση κι ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη για όποια Ομοσπονδία ή Εργατικό Κέντρο συμφωνήσει να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα μειώνουν μισθούς και μεροκάματα, θα καταργούν επιδόματα και άλλες θεσμικές ή οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων.
Η εργατική οικογένεια ζει ένα μόνιμο εφιάλτη. Μαστίζεται από τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση. Αγκομαχά να τα βγάλει πέρα για να εξασφαλίζει ένα πιάτο φαί. Χιλιάδες οικογένειες δίνουν μάχη να μην τσακιστούν τα παιδιά τους από τον υποσιτισμό.
Σήμερα η εργατική τάξη αντιμετωπίζει την πιο σκληρή και συντονισμένη επίθεση σε βάρος της. Μειώνονται μισθοί και μεροκάματα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι νέοι εργαζόμενοι είναι τα μεγάλα θύματα. Καλούνται να κάνουν οικογένεια με 511 ευρώ μισθό μεικτά και 410 ευρώ καθαρά.
Τα επιδόματα άλλα καταργούνται και άλλα μειώνονται. Το επίδομα ανεργίας μειώνεται, τα εποχιακά επιδόματα επίσης μειώνονται. Συρρικνώνεται δραματικά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μας αναγκάζουν να πληρώνουμε από την τσέπη μας για φάρμακα και παροχές υγείας.
Πάνω στο κουτσουρεμένο μισθό και μεροκάματο πέφτουν η φοροληστεία, τα χαράτσια, η πληρωμή κοινωνικών δαπανών λόγω του περιορισμού τους και της ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών.
Δεν είναι η μοίρα της εργατικής τάξης, η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση και η μόνιμη ανασφάλεια.
Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σήμερα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, που συνδικαλιστικές ηγεσίες, μεταξύ αυτών και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στήριξαν.
Αυτή η κατάσταση δε γίνεται αποδεκτή από την εργατική τάξη.
Δεν αποδεχόμαστε τη σφαγή των δικαιωμάτων μας. Δεν πρέπει καμιά συνδικαλιστική οργάνωση να αποδεχτεί μειώσεις μισθών και ημερομισθίων. Το επιχείρημα για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με μείωση μισθών για να σωθεί δήθεν ο θεσμός, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο. Η μάχη θα δοθεί στους τόπους δουλειάς.
 • Το δίλημμα ή υπογράφετε μείωση των μισθών ή καταργούνται οι συμβάσεις είναι ωμός εκβιασμός, γιατί στόχος του κεφαλαίου είναι να μετατρέψει τους εργάτες και της εργάτριες σε σύγχρονους είλωτες.
 • Η ζωή ποτέ δεν πήγε μπροστά για την εργατική τάξη χωρίς σκληρούς αγώνες με την εργοδοσία, το κράτος και τους αστικούς νόμους που προστατεύουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
 • Στον επίσης κυνικό εκβιασμό ή σκύβετε το κεφάλι ή κλείνουν τα εργοστάσια αντιτάσσουμε ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι καπιταλιστές. Αυτοί λεηλάτησαν και λεηλατούν τον πλούτο της χώρας, τους εργαζόμενους, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ιδρώτα του λαού. Αυτοί δημιουργούν κουφάρια και χρέη.
Τέλος τα παιχνίδια με τη ζωή των εργατών.
Ούτε χιλιοστό πίσω από τις Σ.Σ.Ε. σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο. Συλλογικές συμβάσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
Ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Το δίκιο κρίνεται στους δρόμους, όχι στο συμβιβασμό, την ηττοπάθεια και το προσκύνημα στους ισχυρούς.
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύξουν συναγερμό και να σχεδιάσουν καλά συντονισμένους απεργιακούς αγώνες.


Τα εργατικά κέντρα
ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΆΡΤΑΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ – ΛΑΥΡΙΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΝΑΟΥΣΑΣ – ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ - ΣΑΜΟΥ - ΦΩΚΙΔΑΣ.

Ομοσπονδίες
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ (ΟΕΚΙΔΕ)
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓ/ΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΚΑ-ΕΤΜ)
 • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ (ΠΟΕΕΠ)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥΑποφάσισε απεργία με ανοιχτή ημερομηνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Πρόγραμμα δράσης με στόχο, σε κάθε τόπο δουλειάς, να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην κατακρεούργηση μισθών και συμβάσεων
Από απεργιακή περιφρούρηση των εργαζομένων του κλάδου
Απόφαση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στον κλάδο με ανοιχτή ημερομηνία πήρε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και για την απόκρουση των άγριων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που κάνει χάρισμα η κυβέρνηση στην εργοδοσία.
Ταυτόχρονα, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα, η Ομοσπονδία προχωρά σε σειρά δραστηριοτήτων. Σήμερα γίνονται περιοδείες σε εργοστάσια του κλάδου στη βιομηχανική ζώνη Πατρών («Georgia Pacific», «El Pack» κλπ.), ενώ έχει προγραμματιστεί και γενική συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου Τύπου - Χάρτου Αχαΐας. Για αύριο Παρασκευή προγραμματίζεται σύσκεψη των σωματείων του κλάδου της Πελοποννήσου. Στο μεταξύ, την ερχόμενη βδομάδα, οργανώνονται μια σειρά από Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων στα εργοστάσια της Αττικής.
Επιστολή στις εργοδοτικές ενώσεις
Με επιστολή τους προς όλες τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου, η διοίκηση της Ομοσπονδίας και τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, τονίζουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά μείωση μισθών, καμιά επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η επιστολή απευθύνεται στους: ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου, Ελληνικό Σύνδεσμο Κατασκευαστών Κυματοειδούς Χαρτονιού και Χαρτοκιβωτίων, Σύνδεσμο Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδας, Βιοτεχνική Ενωση Κλάδων Βιβλιοδεσίας Αττικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, Σύνδεσμο Φωτοστοιχειοθετικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων.
Η επιστολή της Ομοσπονδίας, έχει ως εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου όπως και τα Σωματεία του κλάδου επιχειρησιακά και κλαδικά, αποφασίσαμε να μη δεχθούμε καμία μείωση στα μεροκάματα και στους μισθούς μας, γιατί ήδη οι μισθοί μας έχουν υποστεί πολύπλευρη μείωση που φτάνει έως και 40% από τη συνεχιζόμενη φοροληστεία που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης όπως επίσης στο ρεύμα, νερό, στο πετρέλαιο, βενζίνες, τις περικοπές και την εμπορευματοποίηση σε Υγεία, Παιδεία, την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου της εκ περιτροπής εργασίας που σε ορισμένους χώρους η μείωση φτάνει έως και 50% και τέλος βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο χωρίς καμία αύξηση με την αδιαλλαξία που εσείς δείχνετε στην υπογραφή των ΣΣΕ.
Για όλους αυτούς τους λόγους θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αν προτίθεστε να κάνετε και άλλη μείωση στους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης που παίρνουμε αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους θα μας βρείτε απέναντί σας. Σας προειδοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις κατά χώρους δουλειάς και κατά κλάδο, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και αναλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις που με τις ενέργειές σας εσείς θα πυροδοτήσετε, να μας βυθίσετε στη φτώχεια και την εξαθλίωση, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης που τα κέρδη σας δημιούργησαν».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Μισθός για νέους-νέες μέχρι 25 ετών 511 ευρώ μεικτά
ανεξαρτήτως Σύμβασης


Ολοι οι νέοι εργαζόμενοι στα 511 ευρώ μεικτά!
Αυτό θα ισχύει για νέους μέχρι 25 ετών, είτε αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ είτε με οποιαδήποτε κλαδική σύμβαση, όπως προβλέπει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει ισχύ Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Κατάργηση όλων των κλαδικών συμβάσεων για τους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών, προβλέπει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει την ισχύ Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και που ψηφίστηκε στις 28 Φλεβάρη. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν άμεσα τους μισθούς όλων των νέων εργαζομένων, ανεξαρτήτως σύμβασης στα 511 ευρώ μεικτά!
Αυτό ξεκαθάρισε η Αννα Στρατινάκη -ακριβώς επειδή η απόφαση που έχει παρθεί είναι τέτοια- γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, σε συνέντευξή της σε χτεσινή τηλεοπτική εκπομπή, δείχνοντας πως δεν υπάρχει κανένα όριο στην αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση που γίνεται όλο και σφοδρότερη. Ταυτόχρονα, όμως, με όχημα τους νέους,ανοίγει ο δρόμος για την ταχύτερη επίθεση σε βάρος όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται πως για τους νέους εργαζόμενους προβλέπεται μείωση κατά 32% των κατώτατων μισθών από την ΕΓΣΣΕ, δηλαδή, από τα 751 ευρώ της στα 511 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα, για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η μείωση των μισθών είναι στο 22% από την ΕΓΣΣΕ, δηλαδή στα 586 ευρώ μεικτά.
Ωστόσο, για τους νέους μέχρι 25 ετών, η μείωση κατά 32% αφορά όλους τους νέους εργαζόμενους, είτε αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ είτε αμείβονται με κλαδική σύμβαση εργασίας.
Οχημα για αυτήν την επίθεση, είναι για μια ακόμη φορά, η δήθεν «καταπολέμηση της ανεργίας». Η ηγεσία του υπουργείου, είπε πως στο νόμο δίνεται βαρύτητα στην ηλικία των νέων εργαζομένων και όχι στη σύμβαση της εργασίας, «στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ανεργίας». Τσεκουρώνονται, λοιπόν, όλοι οι μισθοί όλων των νέων εργαζομένων. Μάλιστα, δίνοντας «σινιάλο» στους εργοδότες να προχωρήσουν άμεσα σε συντριπτική επίθεση κατά των νέων εργαζομένων, η Α. Στρατινάκη, είπε πως «ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τον εργοδότη του για μείωση 32% από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέσω διαπραγμάτευσης (...) διότι το βάρος πέφτει στην ηλικία».
Στα τάρταρα οι νέοι εργάτες
Με αυτόν τον τρόπο, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μαζί με τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας, κάνουν κυριολεκτικά «δώρο» στην πλουτοκρατία, τσάμπα νέους εργαζόμενους. Αλλωστε, η Α. Στρατινάκη, ήταν εντελώς ξεκάθαρη φέρνοντας και παράδειγμα νέου εργαζόμενου με κλαδική σύμβαση λέγοντας πως ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να τσακίσει το μισθό του: «Είναι νόμιμος ο εργοδότης να προτείνει 32% μείωση από την ΕΓΣΣΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Το μαύρο μέτωπο, είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να γενικεύσει την εργασιακή ζούγκλα, στο σύνολο των νέων εργαζομένων κάτω των 25 ετών, δηλαδή, σε περίπου 175.000 εργαζόμενους. Χωρίς, μάλιστα, να υπολογίζονται οι χιλιάδες νέοι που εργάζονται ανασφάλιστοι με «μαύρα χρήματα», από εταιρείες «ενοικίασης» και «δουλεμπορικά» γραφεία, για τους οποίους, άλλωστε δεν ισχύει καμιά σύμβαση.
Ταυτόχρονα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ταχύτερη έφοδο της εργοδοσίας ενάντια στο σύνολο των κλαδικών, ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους. Η πάμφθηνη εργατική δύναμη των νέων εργαζομένων θα μπει σε αντιδιαστολή με τους εργαζόμενους που πληρώνονται με κλαδικές συμβάσεις. Θα ενταθεί η προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων σε «παλιούς» με δικαιώματα και «νέους» φθηνούς. Γι' αυτό, λοιπόν, απαιτείται ενιαίος οργανωμένος αγώνας, όλων των εργαζομένων, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τη γειτονιά, ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής
και τις ιδιαίτερες κάθε φορά εκφάνσεις της.
  Αναδημοσίευση από το ριζοσπάστη  6/3/2012          


Ναυπηγοεπισκευαστική  Ζώνη

Η ανειρήνευτη ταξική πάλη φέρνει αποτέλεσμα

Υπέγραψαν τη σύμβαση οι 8 από τις 10 επιχειρήσεις
Εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μπροστά στην πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην περιφρούρηση της απεργίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης
Οι 8 από τις 10 εργολαβικές επιχειρήσεις που δουλεύουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπέγραψαν χτες την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και έπεται συνέχεια. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θετικό αποτέλεσμα που καταγράφει ο αγώνας των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποτέλεσμα που μετράει θετικά για όλη την εργατική τάξη. Ενα αποτέλεσμα που έρχεται να δείξει στην πράξη ότι η αναμέτρηση γίνεται στους τόπους δουλειάς, να δείξει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν είναι οργανωμένοι και έχουν ισχυρά ταξικά σωματεία.
Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης από την αρχή του χρόνου, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα που είναι ενταγμένα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έχουν ξεκινήσει μια σκληρή μάχη με πολύμορφες κινητοποιήσεις για την ανανέωση της Συλλογικής τους Σύμβασης. Από την περασμένη βδομάδα με απόφαση των συνδικάτων τους άρχισαν απεργία σε όσες επιχειρήσεις αρνούνται να υπογράψουν την ανανέωση της Σύμβασης. Από αυτές οι κυριότερες ήταν οι 10 που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ορισμένες που δουλεύουν σε επισκευαζόμενα πλοία στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας.
Ο αγώνας αυτός είναι ταυτόχρονα και η απάντηση των εργατών στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια που εκδηλώθηκε από εργολάβους, τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, επιστρατεύοντας και τα γνωστά παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ των εφοπλιστών, να περάσουν στη Ζώνη ατομικές συμβάσεις με μεροκάματα πείνας, διαγράφοντας ταυτόχρονα δικαιώματα δεκαετιών που έχουν πληρωμένα οι εργάτες ακόμα και με αίμα. Το μαύρο μέτωπο νόμιζε ότι ο εφιάλτης της ανεργίας που μαστίζει τη Ζώνη και έχει δημιουργήσει η δική του, η αντιλαϊκή πολιτική θα μετέτρεπε τους εργάτες σε εύκολα θύματα, ώστε να δεχτούν μεροκάματα των 23 και 25 ευρώ, σαν και αυτά δηλαδή που έχει επιβάλει η ΖΗΜΕΝΣ, στους ηλεκτροτεχνίτες του συνεργείου της, η οποία είναι η μία από τις δύο επιχειρήσεις στο ναυπηγείο που ακόμα δεν έχει υπογράψει.
Οι σκηνές που εκτυλίσσονται καθημερινά μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου είναι μοναδικές και δείχνουν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Οι απεργοί, των οποίων η πλειοψηφία έχει να δει μεροκάματο ακόμα και δύο χρόνια, αξημέρωτα βρίσκονται στα πόστα τους περιφρουρώντας την απεργία τους. Παραμένουν εκεί με ψηλά το κεφάλι όπως το συνεργείο της ΖΗΜΕΝΣ, ακόμα και όταν άνθρωποι της εταιρείας τους λένε απροκάλυπτα «ή πας για δουλειά ή απολύεσαι».
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μιλώντας στο «Ρ» για την εξέλιξη αυτής της μάχης ανέφερε:
«Μπορεί τα κόμματα του κεφαλαίου να κάνουν υπερωρίες και καθημερινά να ψηφίζουν 10άδες αντιλαϊκούς αντεργατικούς νόμους, όμως αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις βροντοφώναζαν, ότι όλα θα κριθούν στους χώρους δουλειάς. Οι εργάτες της Ζώνης παίρνοντας έγκαιρα το μήνυμα του ηρωικού αγώνα των απεργών χαλυβουργών: "δεν θα γίνουμε οι σκλάβοι του 21ουαιώνα, αρνούμαστε να υποταχτούμε", από τις αρχές του χρόνου από τα χαράματα βρισκόμαστε έξω από κάθε χώρο δουλειάς κόντρα στην προσπάθεια των εργοδοτών να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς τον εργασιακό μεσαίωνα. Καθημερινά ο αγώνας μας φέρνει αποτελέσματα και αυτό φαίνεται από τις επιχειρήσεις που υπογράφουν την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2012. Αυταπάτες δεν έχουμε. Δεν πρόκειται για αγώνα που τελειώνει σε μία μέρα. Από εδώ και μπρος ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων θα είναι καθημερινός, ακόμα πιο σκληρός σε όλα τα επίπεδα. Ομως στηριζόμενοι στην τεράστια συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις των εργατών - ανέργων της Ζώνης είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτή τη μάχη εμείς θα είμαστε οι νικητές. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, σε όποιο κλάδο, να μπουν στον αγώνα, να μπουν στη μάχη και όλοι μαζί να συμβάλουμε για να γίνει η Ελλάδα μια Χαλυβουργία γιατί έτσι θα κουρελιαστούν τα αντεργατικά μέτρα, η αντιλαϊκή πολιτική».

Αναδημοσίευση από το ριζοσπάστη στις 2/3/2012