Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
 ΠΑΜΕ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας(ΠΣΟ)
Αγ. Φιλοθέης 5β,  105 56 Aθήνα
Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786   Fax  210 3802 864


1η Μάη 2012

 «Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε τον αγώνα εκατομμυρίων εργατών, που αν και γονατισμένοι από την καταπίεση εξεγείρονται, είστε, μα την αλήθεια, φτωχοί τω πνεύματι. Να περιμένετε το τέλος. Αν δεν το περιμένετε, εγώ σας το αναγγέλλω. Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας, απ΄ όλες τις μεριές θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε αλλά δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Θα ‘ρθει μια εποχή που η σιωπή μας στον τάφο θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα»
Απολογία  Σπαις, Σικάγο 1886

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ 10π.μ.

Η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ανειρήνευτη πάλη με το κεφάλαιο. Σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη διατρανώνει την απόφαση της να συνεχίσει την ηρωική της πορεία ως το τέλος, ως τη νίκη.

Tο σύστημα της εκμετάλλευσης. της καταπίεσης έχει εξαπολύσει θεούς και δαίμονες για να ξεπεράσει την κρίση προς όφελος του, μεταφέροντας όλα τα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις και πρώτα απ’ όλα καταστρέφοντας τη βασική παραγωγική δύναμη, τον άνθρωπο. Οι απολύσεις, το κλείσιμο εργοστασιων, η μαζική φτώχεια, είναι μια ακόμα απόδειξη ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κριση. Καμια υποταγή, κανένα συγχωροχάρτι σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Με αυτήν την απόφαση τιμάμε τη φετινή πρωτομαγιά.

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Μπορούμε να ζήσουμε καλυτέρα. Το πισωγύρισμα σε συνθήκες προηγουμένων δεκαετιών δεν είναι ο ρεαλισμός της εποχής. 126 χρονιά μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, δε μας αξίζει η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η δουλειά ήλιο με ήλιο για να τα βγάλουμε πέρα. Παράγουμε όλο τον πλούτο και μας ανήκει.

·         Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για κλαδικές Συμβάσεις που θα εμποδίζουν τη σφαγή στα μεροκάματα και τους μισθούς.
·         Να δυναμώσει η οργανωμένη αντίθεση στα χαράτσια και τη φοροληστεία, με αίτημα την κατάργησή τους.
·         Να επεκταθεί η λαϊκή ανυπακοή στις πληρωμές των γονιών για να λειτουργήσουν τα σχολεία, των ασθενών για να εξεταστούν στα νοσοκομεία.
·         Να καταργηθούν τα χαράτσια της δήθεν «αλληλεγγύης», της ΔΕΗ και το λεγόμενο τέλος επιτηδεύματος.
·         Να υπάρξει ισχυρό πλέγμα με μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ώστε να πάρουν ανάσα, να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση.
·         Να σταματήσουμε το νέο έγκλημα για το τσάκισμα των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
·         Να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας από την απληστία των εργοδοτών που τα θέλουν να δουλεύουν για 400 ευρώ.

Να πολλαπλασιαστούν οι χαλυβουργίες
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό αγώνα τους

Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία βρίσκονται σε απεργία πάνω από έξι μήνες. Αρνήθηκαν να υποταχτούν στη σύγχρονη εξαθλίωση. Ύψωσαν μέτωπο στην εκ περιτροπής εργασία, στους μισθούς των 500 ευρώ, στην τρομοκρατία και τις μαζικές απολύσεις. Δείχνουν το δρόμο!
  
Η καλύτερη αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, είναι να πολλαπλασιαστούν οι χαλυβουργίες, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους εργαζόμενοι και σωματεία σε επιχειρήσεις και κλάδους. Κάθε εργατικός χώρος να γίνει κάστρο αντίστασης.
ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Σήμερα δεν αρκεί η αγανάκτηση, οι αγώνες της εικόνας. Απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, που δεν θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες. Αγώνες που θα ανεβάζουν την απαιτητικότητα των εργαζομένων για μία αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τον πλούτο που παράγουν. Απαιτείται γραμμή πάλης που θα συγκρούεται με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που σέρνουν συνεχώς στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου τους εργαζόμενους. Να γυρίσουμε την πλάτη στους μονοπωλιακούς ομίλους, την τάξη που κυβερνά και το πολιτικό προσωπικό της.

Η δράση του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων, του λαϊκού κινήματος είναι καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Τους τρομάζει η στάση της ανυπακοής και της απειθαρχίας. Τους φοβίζει η θεση που καλεί την εργατική τάξη και τη νεολαία να παλέψουν για να μη γίνουν μέρος ενός προβλήματος που δε δημιούργησαν οι ίδιοι, πως την κρίση πρέπει να την πληρώσει το κεφάλαιο, η εργοδοσία, το αστικό κράτος που λειτουργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η 1η ΜΑΗ μας καλεί να δούμε πιο καθαρά τη βασική αντίθεση κεφαλαίου εργασίας. Από τη μια μεριά την ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση της εργασίας, την παραγωγή αμύθητου πλούτου, την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και από την άλλη μια χούφτα καπιταλιστές να ιδιοποιούνται όλο αυτόν τον πλούτο παραδίδοντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία. Υπερασπίζονται ένα σύστημα σάπιο και ξεπερασμένο, που δε διορθώνεται, δεν εξανθρωπίζεται. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρει για την εργατική τάξη, για τους λαούς. Τρέμουν το ενδεχόμενο να χάσουν την εξουσία τους, να χάσουν τα κέρδη τους. Φοβούνται όσο τίποτα άλλο την εξουσία των εργατών.

Υπάρχει διέξοδος! Να βαδίσουμε στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να πετάξουμε από πάνω μας τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων που ντύνεται με το μανδύα της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτός είναι ο δρόμος της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ 10π.μ.ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ  & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αριστοτέλους 11-15, 6ος ορ. Αθήνα ΤΚ104 32 τηλ. 210 5223756 FAX. 210 5223721
    
                              
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

9-4-2012

 Το Δ.Σ  της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του  στην πρόταση νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που κατέθεσε πρόσφατα ο Δήμαρχος Αθήνας Γ.Καμίνης, ο οποίος εκλέχθηκε με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
 Η πρόταση αυτή είχε και τη στήριξη της Ν.Δ και των δυνάμεων του κεφαλαίου.

 Καταγγέλλουμε την πρόταση αυτή του Δήμαρχου της Αθήνας.

 Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα τρομοκρατήσουν το λαό που παλεύει για την αναχαίτιση των μέτρων, τα οποία καταδικάζουν την εργατική-λαϊκή οικογένεια.
 Δηλώνουμε ότι θα αχρηστεύσουμε στην πράξη αυτόν, αλλά και όποιον άλλο νόμο επιχειρήσουν να εφαρμόσουν με στόχο το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει ελεύθερα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ 
ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα.Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721
   
          
            
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
                                         9-4-2012

                                                                                                                     
 Το Δ.Σ της  Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων καταγγέλλει την άγρια επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, στις 5-4-2012 που είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι του συνάδελφου Μάριου Λωλου, Πρόεδρου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, ο οποίος χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
 Η ένταση της καταστολής δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στο οργανωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που μαζί με τον ΣΕΒ, την Ε.Ε και τους εφοπλιστές θέλουν να απαγορεύσουν τους αγώνες του λαού, τις Απεργίες και τις διαδηλώσεις.
 Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο παίζει και η ΔΗΜΑΡ και ο εκλεκτός της Δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης, ο οποίος θέλει να απαγορεύτουν  και να αστυνομεύονται  οι διαδηλώσεις.

 Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στο συνάδελφο Μάριο Λώλο.

 Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

 Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε πάλη και οργάνωση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά τον αυταρχισμό.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ 


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αριστοτέλους 11-15,6ος ορ.ΑΘΗΝΑ.Τηλ.210-5223756 FAX 210-5223721

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι-συναδέλφισσες
Ο Δίκαιος αγώνας των ναυτεργατών αφορά όλο το λαό

Με αφορμή την 48ωρη απεργία των ναυτεργατών την Μ.Τρίτη – Μ.Τετάρτη, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, το κεφάλαιο συνολικά με τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση άτιμης προπαγάνδας με στόχο να στρέψει τους εργαζόμενους που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης τους φτωχούς επαγγελματίες, αγρότες, ενάντια στους ναυτεργάτες και τον αγώνα τους.
Προπαγάνδα που προσπαθεί να κρύψει ότι αυτή η πολιτική είναι που αύξησε τα εισιτήρια πάνω από 450% και 25% τις τελευταίες ημέρες, καθιστώντας απαγορευτικό για τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νεολαία, να μεταφερθούν στους τόπους καταγωγής τους, στα νησιά κάνει απαγορευτικές τις διακοπές τους.
Είναι οι ίδιες δυνάμεις, η ίδια πολιτική που μειώνει τους μισθούς, τις συντάξεις, αυξάνει την φτώχια την εξαθλίωση. Κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι, απαιτούν να ζούμε και να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί για να κερδοσκοπούν ισοπεδώνοντας τη ζωή μας.
Οι ναυτεργάτες υπερασπίζοντας τις ανάγκες των οικογενειών τους και συνολικά του λαού, αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Παλεύουν ενάντια στη διάλυση της ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, που σε ότι αφορά τους ναυτεργάτες, περνάει μέσα από την κατάργηση του Οίκου Ναύτη και τη μεταφορά του στον ΕΟΠΥΥ. Αγωνίζονται για αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν ιατροφαρμακευτική προστασία για όλους τους εργαζόμενους. Παλεύουν, για να μπορούν οι εργαζόμενοι, οι νησιώτες, να ταξιδεύουν με πλοία σύγχρονα, ασφαλή, 365 μέρες το χρόνο, με φτηνά εισιτήρια και με πληρώματα που θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες, συνδικαλιστική εκπροσώπηση και θα είναι σε θέση να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.
Συνάδελφοι την ώρα που δίνετε τον ηρωικό και ταξικό αγώνα στους καταπέλτες των πλοίων  βρισκόμαστε  και εμείς έξω και μέσα από τις πύλες των εργοστασίων του κλάδου μας ανατρέποντας τη βίαιη επίθεση εργοδοτών για την κατάργηση των συλλογικών μας συμβάσεων. Είναι κοινό μας καθήκον και δικαίωμα η ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος συνολικά. Εάν χρειαστεί θα είμαστε και εμείς δίπλα σας στους καταπέλτες των πλοίων, το ίδιο και εσείς στις πύλες των εργοστασίων.  Το πραγματικό δίλλημα είναι ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στις επιχειρησιακές συμβάσεις
Αύριο Πέμπτη τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (6 π.μ. - 9 π.μ.) στις επιχειρήσεις ΛΥΧΝΙΑ, ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ και ΑΦΟΙ ΡΟΗ
Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στις επιχειρήσεις ΛΥΧΝΙΑ ΑΕΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ ΑΕΒΕ και ΑΦΟΙ ΡΟΗ ΑΕ, προχωρά η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, αύριο Πέμπτη 5 Απρίλη από τις 6 π.μ., μέχρι τις 9 π.μ. Η εργοδοσία στους τρεις αυτούς χώρους, αφού έφτιαξε «Ενώσεις Προσώπων» προχώρησε στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και το 30%, σε μια προσπάθεια να καταργήσουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση.
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καλεί σε πάλη για κατάργηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων ενώ υπογραμμίζει: «Αυτό το αντεργατικό μέτρο της ένωσης προσώπων που παρακάμπτει το κλαδικό σωματείο και υπογράφει από το μηδέν επιχειρησιακή ΣΣΕ με μειώσεις μισθών, πάει να βάλει ταφόπλακα στα δικαιώματά μας. Μοναδικός στόχος τους είναι να βγουν αλώβητοι απ' την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, και όταν και αν υπάρξει ανάπτυξη, να έχουν εξασφαλίσει χαμηλό εργατικό κόστος με μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους». Και τονίζει: «Ο πόλεμος που άνοιξαν οι συγκεκριμένοι εργοδότες στα δικαιώματά μας είναι υπόθεση όλου του κλάδου και κατ' επέκταση όλης της εργατικής τάξης και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε. Ενας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους: Συλλογικά μαζί με το σωματείο μας να προχωρήσουμε σε αγώνα, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης για να καταργηθεί το έκτρωμα της ειδικής επιχειρησιακής».ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σύμβαση υπογράφτηκε και για τους εργάτες της ΖΗΜΕΝΣ
Νικητές πέρασαν χτες το πρωί την πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας οι 70 ηλεκτροτεχνίτες της εργολαβικής επιχείρησης ΖΗΜΕΝΣ. Ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας τους, η συσπείρωσή τους με τα ταξικά τους συνδικάτα, η αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία που βρίσκονται στα Ναυπηγεία, ανάγκασε την εργολαβική επιχείρηση, τμήμα της πολυεθνικής, να αποδεχτεί την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για το 2012.
Την περασμένη Παρασκευή η επιχείρηση της ΖΗΜΕΝΣ, σε μία ύστατη προσπάθεια να ανακόψει τον αγώνα των ηλεκτροτεχνιτών, ανακοίνωσε 9 απολύσεις εργαζομένων, που ήταν και οι πρωτοπόροι του αγώνα. Η ανακοίνωση αυτή όχι μόνο δεν τρομοκράτησε τους ηλεκτροτεχνίτες που παρέμειναν σταθερά έξω από την πύλη του ναυπηγείου, αλλά εξόργισε και εργαζόμενους από το «μόνιμο προσωπικό» της ΖΗΜΕΝΣ, οι οποίοι τη Δευτέρα το πρωί συμπαρατάχθηκαν με το πλευρό των συναδέλφων τους. Αυτή η αποφασιστικότητα ανάγκασε τη ΖΗΜΕΝΣ σε οπισθοχώρηση, οι 9 δεν απολύθηκαν και από χτες οι ηλεκτροτεχνίτες δουλεύουν με 99 ευρώ μεροκάματο μικτά στο 7ωρο, από τα 34 ευρώ που έπαιρναν στο 8ωρο. «Με τον αγώνα μας αυτό καταφέραμε να «ξυπνήσουμε» μέσα μας ένα γίγαντα. Τον εργαζόμενο που μπορεί μέσα από τον οργανωμένο ταξικό αγώνα όχι μόνο να καταφέρει πολλά, αλλά να καταφέρει μέχρι να απολαμβάνει τον πλούτο που αυτός παράγει», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στους εργαζόμενους μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου.
Η ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΟΛΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ENΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ εκφράζει την συμπαράσταση της στην συνάδελφό μας συνδικαλίστρια της ΕΠΗΕΑ Γιάννα Σακελλαρίου και τους άλλους έξι συναδέλφους που απολύθηκαν από την διοίκηση του ΔΟΛ.

Επίσης στηρίζει την προειδοποιητική απεργία που κήρυξε για αύριο (σήμερα) Δευτέρα η ΕΠΗΕΑ και καλεί τους συναδέλφους να μετάσχουν, ενισχύοντας την περιφρούρησή της.

Θυμίζουμε  τις κλιμακούμενες παράνομες και αντεργατικές μεθοδεύσεις που επιχειρούνται στον ΔΟΛ με αθρόες απολύσεις, με την προσπάθεια αντικατάστασης των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις και  - στο πρόσφατο παρελθόν - με την παράνομη απόλυση του Προέδρου της ΕΠΠΗΤ, την οποία υποχρεώθηκε δικαστικά να ανακαλέσει.

Ακόμα, τονίζει σε κάθε κατεύθυνση ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί «καθάρισμα» συνδικαλιστών  που είναι αποφασισμένοι να μην ανεχθούν τα όργια εκβιασμών, αυθαιρεσιών και παραβιάσεων από την εργοδοσία σε δικαιώματα που είναι ηθικά, νομικά και συνδικαλιστικά κατοχυρωμένα.

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί, αμέσως, την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προασπίσει τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας με κάθε τρόπο κλιμακώντας και διευρύνοντας τις αντιδράσεις της σε συνδικαλιστικό και νομικό επίπεδο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Εργαλεία ενταφιασμού των εργατικών δικαιωμάτων
Κατακόρυφες μειώσεις μισθών,
απαγόρευση απεργιών,
ωράρια - λάστιχο μεθοδεύουν οι εργοδότες.

Την ολομέτωπη επίθεση που οι εργοδότες εξαπολύουν στους εργάτες αποτυπώνει η επιχειρησιακή σύμβαση - κόλαφος για τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων που συνυπέγραψαν η Ενωση Προσώπων και η εργοδοσία της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΡΟΗ» (στον κλάδο των λιθογράφων) στο Χαϊδάρι.

Οι εργοδότες δεν επιδιώκουν μόνο δραστική μείωση των μισθών, αλλά βάλλουν ευθέως κατά του δικαιώματος στην απεργία, αποζητούν τη γενίκευση των ωραρίων και εργασιακών σχέσεων - λάστιχο.

Τι προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση

Αναλυτικά, η επιχειρησιακή σύμβαση της «ΑΦΟΙ ΡΟΗ» - υπογράφτηκε στις 31 Γενάρη 2012 - προβλέπει:

-- Μείωση μισθών κατά 20% για όλους τους εργαζόμενους και 10% ειδικά για όσους έχουν προσληφθεί μέσα στο 2011. Οι μειώσεις θα ισχύουν από 1/2/2012 μέχρι 31/12/2012 - όση δηλαδή είναι και η ισχύς της επιχειρησιακής σύμβασης. Ο υπολογισμός της μείωσης γίνεται με βάση τον τρέχοντα μισθό και ο νέος μισθός που θα διαμορφωθεί θα φτάνει μέχρι και τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (586 ευρώ μεικτά). Επιπρόσθετα, για το ίδιο διάστημα, δε δίνεται καμιά αύξηση λόγω τριετιών, πολυετιών ή άλλων επιδομάτων ωρίμανσης - δηλαδή τις καταργεί.

-- Καταργεί όλες τις κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και άλλες συλλογικές συμβάσεις που εφαρμόζονται (πλην της ΕΓΣΣΕ) και καθιστά ως μόνη ισχύουσα την απαράδεκτη επιχειρησιακή. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αυξήσεις ή τροποποιήσεις πάνω στη σύμβαση, ακόμη κι αν υπογραφεί νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση που θα είναι καλύτερη από την εν λόγω επιχειρησιακή: «...οι συμβαλλόμενοι δεν δικαιούνται και πάντως παραιτούνται να διεκδικήσουν αυξήσεις ή / και τροποποιήσεις της παρούσης με βάση τυχόν ευμενέστερες Κλαδικές ΣΣΕ...», αναφέρεται ενδεικτικά.

-- Απαγορεύει τις απεργίες σχετικά με τα θέματα της σύμβασης μέχρι και τρεις μήνες μετά τη λήξη της (31/12/2012), δηλαδή μέχρι τις 31/4/2013! «Κατά τη διάρκεια ισχύος αυτής της σύμβασης και για τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας για τα ζητήματα που ρυθμίζονται από αυτή», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

-- Προχωρά σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Καταργείται το 5ήμερο Δευτέρας - Παρασκευής, αφού «...η Εταιρεία δύναται να επιβάλει πενθήμερη εργασία το Πρόγραμμα της οποίας να περιλαμβάνει εργασία καθ' ημέρα Σάββατο δίχως προσαύξηση». Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει το δικαίωμα «...να προσδιορίσει διαφορετικό χρόνο έναρξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο καθώς επίσης να εφαρμόζει ωράριο με διακοπή σύμφωνα με τις ανάγκες της...».

-- Ανοίγει το δρόμο για τις ατομικές συμβάσεις, αφού ρητά προβλέπει πως «η εργασιακή σχέση του κάθε εργαζόμενου με την Εταιρεία θα διέπεται εις το εξής αποκλειστικά και μόνο από το γενικό εργατικό δίκαιο, την ΕΓΣΣΕ, την παρούσα συλλογική σύμβαση, καθώς και τις τυχόν μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της Ενωσης και της Εταιρείας και επιπλέον με ατομικές συμφωνίες μεταξύ του κάθε εργαζόμενου και της Εταιρείας».

-- Καταργεί τις συνθέσεις μηχανών όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση των Λιθογράφων, κάτι που εντείνει την εντατικοποίηση της εργασίας, αφού θα έχει ως συνέπεια να δουλεύει η βάρδια με λιγότερους βοηθούς. Μειώνει τα επιδόματα αδείαςαπό 17 ημερομίσθια που προβλέπονται στη σύμβαση των Λιθογράφων σε 13 ημερομίσθια.

-- Κόβει τις υπαλληλικές αποζημιώσεις για όλους σχεδόν τους εργαζόμενους, ενώμειώνει και τις όποιες αποζημιώσεις κατά 20%.

Η εργοδοσία και η Ενωση Προσώπων, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, εμφανίζονται να δηλώνουν ότι η εν λόγω σύμβαση «...καταρτίστηκε και υπογράφεται με αμοιβαίες υποχωρήσεις ύστερα από καλόπιστη συλλογική διαπραγμάτευση και διαβούλευση»! Μάλιστα, θεωρούν ότι εργάτες κι εργοδότες έχουν «κοινούς στόχους», που περιλαμβάνουν «τη δίκαιη αμοιβή και σταθερή απασχόληση, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες» της εταιρείας. Η μόνη «δέσμευση» που αναλαμβάνει η εργοδοσία αφορά στη «διάσωση θέσεων εργασίας» και αυτές όμως «στα πλαίσια του εφικτού».

Αμεση απάντηση από το κλαδικό συνδικάτο
Αμεση ήταν η απάντηση του κλαδικού συνδικάτου, αλλά και η αντίδραση των εργαζομένων. Χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, οι εργαζόμενοι άρχισαν ήδη να παίρνουν πίσω τις υπογραφές που έβαλαν για τη σύσταση της Ενωσης Προσώπων που υπέγραψε αυτή τη σύμβαση.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με ανακοίνωσή της, τονίζει:

«Η ενέργεια αυτή στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο συνολικά αφού η κατάπτυστη σύμβαση μείωσης μισθών είναι μνημείο αντεργατικών μέτρων που στην κυριολεξία αλυσοδένουν τους εργαζόμενους και καταργούν κάθε δικαίωμα». Η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει το σωματείο, έκανε τις όλες διαδικασίες εν κρυπτώ, μιας και οι ...«καλόπιστες διαπραγματεύσεις» έγιναν «πίσω από την πλάτη των εργατών, αφού δε γνώριζαν το περιεχόμενό της που σήμερα μαθαίνουν πρώτη φορά (27/3/2012) και τους την κάνει γνωστή το σωματείο μετά από δύο μήνες». Δηλαδή, ενώ η επιχειρησιακή σύμβαση υπογράφτηκε στις 31/1/2012, οι εργαζόμενοι δεν έμαθαν γι' αυτήν παρά μόνο στις 27/3/2012, όταν και τους ενημέρωσε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να αντισταθούν μαζί με το σωματείο μας που θα ενημερώσει όλο τον κλάδο και όλη την εργατική τάξη για τη σύμβαση κατάργησης και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων», τονίζει η Ενωση. Και καταλήγει: «Τώρα να καταργηθεί η αντεργατική σύμβαση στην "ΑΦΟΙ ΡΟΗ". Εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Η κλαδική σύμβαση των Λιθογράφων ισχύει μέχρι το Φλεβάρη του 2013. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας. Ενας για όλους και όλοι για έναν».