Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Γενική Συνέλευση του Σωματείου Λιθογράφων

Όλοι την Κυριακή 10.2.2013 στις 10π.μ.
στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
 (Αγ. Φιλοθέης 5Β, στην πλ. Μητροπόλεως)

Θέμα: «Οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις,
Αντιμετώπιση της γενικευμένης αντεργατικής επίθεσης στους χώρους δουλειάς»

Στη συνέλευση θα πραγματοποιηθεί κοπή της πίτας του Σωματείου
________________________________________
Συνάδελφε,  η λύση βρίσκεται μέσα στη συλλογική δράση
και στον αγώνα, κι όχι στην απομόνωση και την ατομικότητα.
Καλούμε τους συναδέλφους που ανήκουν στο  ΕΤΑΠ – ΜΜΕ την Πέμπτη 31/01/13 και ώρα 10:30 
σε Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ταμείου
 (Περεβού 20 και Καλιρόης , Ν.Κόσμος)

H Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου κ’ Χάρτου, η Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων και η Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, καταθέσαμε υπόμνημα με τα παρακάτω ζητήματα στον πρόεδρο και το Δ Σ του  ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.

Την Πέμπτη 31/01/13 ορίστηκε συνάντηση με τον πρόεδρο κύριο Κώστα Τσουπαρόπουλου.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

α. Άμεση επάνδρωση όλων των υπηρεσιών του ταμείου με το αναγκαίο προσωπικό και ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
β. Να σταματήσει να καταβάλλεται ( με απόφαση Δ.Σ.) το 10% των αποθεματικών από τους πόρους του αγγελιοσήμου  το οποίο είναι έσοδο που καταβάλλεται  ως αντιστάθμισμα των πολύ χαμηλών εργοδοτικών εισφορών .
γ. Να προχωρήσει άμεσα η τροποποίηση του καταστατικού στη Δ’ Διεύθυνση ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί μετά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και να μην κινδυνεύουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Να διασφαλισθούν οι υπάλληλοι στα Πρακτορεία Τύπου ώστε να ασφαλίζονται όπου και αν προσφέρουν την εξαρτημένη εργασίας τους μέσα στα όρια του Ν. Αττικής.
δ.  Να ρυθμιστεί το ζήτημα της χρονιάτικης θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας των συνταξιούχων για να ισχύουν σε αόριστο χρόνο.
ε.  Να δοθούν αναλυτικές και σαφείς οδηγίες στους ασφαλισμένους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης διεκδικούμε:

1. Την αύξηση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας τουλάχιστον σε πρώτη φάση τους 12 μήνες με άμεση ανανέωσή του. Να καταργηθεί η ασφαλιστική εισφορά που παρακρατείται από τους ανέργους του ΤΑΤΤΑ αφού ο χρόνος ανεργίας δεν υπολογίζεται συντάξιμος. Επίσης να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και όσοι ασφαλισμένοι έχουν σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.
2.   Να δοθεί οριστική λύση και να ρυθμιστεί για όλους τους ασφαλισμένους στο ΤΑΤΤΑ το ζήτημα της καταβολής του επιπλέον 3,60% ασφάλιστρου για τα ΚΒΑΕ που καθιερώθηκε με το νόμο 1186/81 άρθρο 4 παρ. 4 και σταμάτησε να παρακρατείτε από τη Γ’ Διεύθυνση του ταμείου, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες παροχές, του άρθρο 33, παρ. 2  του Ν. 4075/2012.
3.  Να χορηγηθεί το οικογενειακό επίδομα του 10% σ’ όλους τους συνταξιούχους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ χωρίς προϋποθέσεις ( όπως ισχύει στον τομέα σύνταξης του ΤΣΕΥΠ)
4.  Το ποσοστό συνταξιοδότησης λόγω θανάτου να καθοριστεί στο 70% (από 60% που είναι στο ΤΑΤΤΑ) όπως ισχύει σ’ όλες τις Διευθύνσεις του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ.
5. Για το επικουρικό στο ΤΑΤΤΑ να καθιερωθεί εργοδοτική εισφορά, στο αντίστοιχο ποσοστό που καταβάλλεται ως εργατική εισφορά και ένα ποσοστό στο ύψος του 4% από τα συνολικά έσοδα του αγγελιοσήμου  σύμφωνα με προϋπάρχουσα πρόταση του ταμείου.         
6. Επίσης διεκδικούμε θεώρηση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας στους μακροχρόνιους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την καταβολή ενός επιδόματος όπως ισχύει στον ΟΑΕΔ.
7. Τέλος ζητάμε λόγω του αποκλεισμού μας από τη συμμετοχή των ενώσεών μας στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, να μας ενημερώσετε αναλυτικά για το συνολικό ετήσιο ποσοστό μείωσης των συντάξεων από τις περικοπές των μνημονίων για κάθε διεύθυνση, τα οποία αποτελούν έσοδα των αντίστοιχων τομέων καθώς και αυτά που καταβάλλονται για το ΑΚΑΓΕ.
Επίσης να μας ενημερώσετε και για ότι στοιχεία υπάρχουν σχετικά με τα έσοδα του αγγελιοσήμου και για τη συνέχιση καταβολής του ως ασφαλιστική εισφορά των εργοδοτών.                                  


28/1/2013


ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΕΠΙΤΑΞΗ 
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ!

 Συνάδελφοι:
Η συγκυβέρνηση, για να περάσει τα αντεργατικά της μέτρα αξιοποιεί νόμους, κατασταλτικούς μηχανισμούς, αστική δικαιοσύνη, μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αφού προχώρησε το σχέδιο «ξένιος Ζευς», τώρα επιβάλλοντας το νόμο και την τάξη κυνηγάει και τους Έλληνες εργάτες που αγωνίζονται. Επιχειρεί να τσακίσει κάθε αντίσταση, να επιβάλλει την υποταγή στην πολιτική της που υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλίων. Να τρομοκρατήσει τα λαϊκά στρώματα.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Μετρό που και αυτοί, όπως και εμείς δίνουνε μία μάχη για να διατηρήσουν μισθούς και δικαιώματα. Ο καλύτερος τρόπος για να δυναμώσει ο αγώνας των συναδέλφων και να αντέξει κάτω από τέτοιες πιέσεις, είναι να ανοίξουν και άλλα  μέτωπα σε κάθε κλάδο. Στους Λιθογράφους αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποίηση μία σειρά εργοστάσια με αντίστοιχα αιτήματα όπως η Βιβλιοσυνεργατική και η Fimi Pack, που βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Δίνουμε τη μάχη για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αντιμετωπίζοντας όλο το αντεργατικό νομοθέτημα που μας θέλει φτηνούς και ευέλικτους χωρίς δικαιώματα. 
Αλληλεγγύη για εμάς είναι, ο κάθε κλάδος, το κάθε εργοστάσιο ξεχωριστά και ο κάθε εργάτης ατομικά να σηκώσουν ανάστημα και να μη λυγίσουν, με οργανωμένους ταξικούς αγώνες να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε και μας τον κλέβει η εργοδοσία. 

Γυρίζουμε την πλάτη στα αστικά μέσα ενημέρωσης που στόχο έχουν ενεργοποιώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό» να διασπάσουν την ενότητα της εργατικής τάξης, να χάσουμε ποιος μας εκμεταλλεύεται και να φαγωθούμε μεταξύ μας. Το ίδιο έκαναν πριν από λίγο καιρό με τους εμποροϋπάληλλους για να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία ή πιο πριν με τους Ναυτεργάτες για να τους βάλουν να δουλεύουν τσάμπα. Το ίδιο θα κάνουνε και στον κλάδο μας αν αύριο χρησιμοποιήσουμε ανεβασμένες μορφές πάλης. Θα θυμηθούν «το δικαίωμα στην ενημέρωση», «την ελεύθερη διακίνηση ιδεών» και άλλα τέτοια.
Ξεκαθαρίζουμε σε όλους τους μεγαλοεκδότες και μεγαλοκαναλάρχες που επάξια υπερασπίζονται τα συμφέροντα της αστικής τάξης, πως μπορεί να είναι η δουλειά μας, να τυπώνουμε τις φυλλάδες τους, αλλά στους εργάτες δεν περνάνε τα επιχειρήματά τους.

Πολλές φορές στο παρελθόν τέτοιους είδους αποφάσεις τσακίστηκαν κάτω από την μαζική, μαχητική στάση των εργαζομένων και την αλληλεγγύη. Το παράδειγμα των ναυτεργατών με δεκάδες απεργίες σε συνθήκες επιστράτευσης δείχνει το δρόμο. Έτσι και τώρα θα βρεθούμε δίπλα στους συναδέλφους που δοκιμάζονται γιατί γνωρίζουμε καλά πως η δύναμη της ταξικής ενότητας είναι μεγαλύτερη από αυτή των κατασταλτικών μηχανισμών τους.

ΚΑΤΩ  ΤΑ  ΧΕΡΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 11 π.μ. 
ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ 
24/01/13


Στάση εργασίας στη Fimi Pack 
για την καταβολή δεδουλευμένων.

Η εργοστασιακή επιτροπή της Fimi Pack μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε με το σύνολο των εργαζομένων, καλεί σε δίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια την Τετάρτη 23/01/13. Οι εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο πιέζουν για μία ακόμα φορά αγωνιστικά, ώστε να καταβληθεί μέρος από τα δεδουλευμένα μηνών που τους οφείλει η εταιρία.

22/01/13


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
                                           
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί σε σύσκεψη – συζήτηση τη Δευτέρα 28/01/2013 και ώρα 18:00 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Σολωμού 65, 6ος όροφος, Αθήνα) όλα τα Δ.Σ. των σωματείων της Αττικής, τις Σωματειακές Επιτροπές μεμονωμένους συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργάτες, από χώρους δουλειάς με θέμα:  

« Η πρόταση διεκδίκησης και πάλης για την υπογραφή των Κλαδικών Σ.Σ.Ε.»

Η παρουσία όλων στις σημερινές συνθήκες είναι υποχρεωτική και απαραίτητη.


            23/1/2013

Καμία ανοχή στα ναζιστικά τάγματα εφόδου 
που δολοφονούν μετανάστες.Το Δ.Σ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων καταδικάζει την  δολοφονία του νεαρού εργάτη από δύο φασιστοειδή στη περιοχή των Πετραλώνων.
  
Στον κλάδο μας δεν θα αφήσουμε να περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο. 

 Στα εργοστάσια Έλληνες και μετανάστες, μαζί δουλεύουμε στην μηχανή, μαζί τρώμε την εκμετάλλευση με το κουτάλι,  όσο καθυστερούν τα αφεντικά να πληρώσουν το μισθό του μετανάστη εργάτη άλλο τόσο καθυστερούν και του Έλληνα, την ίδια μείωση στο μισθό με την επιχειρησιακή σύμβαση μας επιβάλουν, την ίδια εντατικοποίηση και απλήρωτη εργασία πρέπει να τους εμποδίσουμε ενωμένοι,  όπως εργαζόμαστε πάνω στις μηχανές Έλληνες και ξένοι εργάτες και παράγουμε το πλούτο για τα αφεντικά, έτσι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε όλο τον πλούτο που ανήκει στην τάξη μας.

 Αυτό το περιστατικό δεν είναι το πρώτο, έρχεται να προστεθεί στο μακάβριο κύκλο των ρατσιστικών επιθέσεων που εδώ και καιρό εξελίσσονται στις συνοικίες της Αθήνας. Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για την καλλιέργεια του ρατσισμού, την ενοχοποίηση των μεταναστών για την ανεργία και τις άθλιες συνθήκες ζωής σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας.  Η επιχείρηση «νόμος και τάξη» με την ονομασία «Ξένιος Ζευς» δίνει κάλυψη και καλλιεργεί την ανοχή στην εγκληματική δράση φασιστικών ρατσιστικών συμμοριών. Η κρατική καταστολή και οι ρατσιστικές επιθέσεις αλληλοσυμπληρώνονται. Καλούμε την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία μαζικά να καταγγείλουν και να απομονώσουν τη δράση των φασιστών στις γειτονιές. Να μην ανεχθούν τα φασιστικά τάγματα εφόδου που σήμερα δολοφονούν μετανάστες, αύριο τον αγωνιζόμενο λαό.

Για την φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την μετανάστευση, την ανεργία φταίνε τα αφεντικά, οι καπιταλιστές! Όχι οι εργάτες. Από τον μόχθο των εργατών ζούνε όλοι αυτοί. Τώρα που το σύστημά τους έχει κρίση θέλουν να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας.

Τρώνε, πίνουν και γλεντάνε μέσα σε απίστευτα πλούτη που βγήκαν από τον δικό μας ιδρώτα. Εμείς που δουλεύουμε στα βάσανα και τα παράσιτα στη χλιδή!
Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι! Αυτό το ταξικό σύνθημα  πρέπει να γίνει πράξη παντού, στα εργοστάσια ,τα βιβλιοδετεία,βαθυτυπία,ατελιέ του κλάδου .

Δεν φοβόμαστε τους φασίστες! Είναι δειλοί! 
Ενωμένοι εργάτες Έλληνες και μετανάστες είμαστε πιο δυνατοί! Οργανωμένα σε κάθε χώρο δουλειάς θα αντιμετωπίσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις, την αστυνομική βία!
21/01/13


   Όλοι την  Πέμπτη 24 Γενάρη στις 14.00 στα Προπύλαια,

  Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα των εργοδοτών, ανακοίνωσε ένα ακόμη εθνικό σχέδιο δράσης για την "απασχόληση" , που αποτελεί βόμβα στα εργασιακά δικαιώματα , στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις. Το μέλλον που προδιαγράφουν με τα προγράμματα δεν αντιμετωπίζει την ανεργία.
Θέλουν τους νέους εργάτες και την νεολαία να μαθαίνει στην προσωρινή δουλειά,στα ψίχουλα, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην ελεημοσύνη. Να μαθαίνει να λειτουργεί  ατομικά,  να  λειτουργεί  ασυνδικάλιστη.  Να  χτυπιέται  σταθερά  ο κατώτερος μισθός ανεξαρτήτως της εξευτελιστικής μείωσης που υπάρχει σήμερα, να πηγαίνει με όχημα τους νέους συνεχώς παρακάτω. Να τσακίζονται οι συλλογικές συμβάσεις. Να μην υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, να συνηθίζει στη μαύρη εργασία.
Η κυβέρνηση με το σχέδιο για την ενίσχυση δήθεν της απασχόλησης των νέων,αξιοποιεί την ανεργία, για να επιδοτήσει με ζεστό χρήμα τους εργοδότες από την μία και από την άλλη να τσακίσει κάθε συλλογική δράση και ενιαία δικαιώματα. Ωφελούνται τα αφεντικά που μπουκώνουν με παχυλές επιδοτήσεις και εξασφαλίζουν τσάμπα εργαζόμενους, συνηθίζοντας παράλληλα στην εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαπαλλαγή.

Προσφέρουν κατάρτιση με τζάμπα εργασία
Και μετά σε ρίχνουν ξανά στην ανεργία

Η επίθεση αυτή αφορά όλη την εργατική τάξη,όλους τους νέους,τους μεγαλύτερους και τις οικογένειές τους, είτε είναι άνεργοι, εργαζόμενοι, είτε είναι ακόμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.Η ανεργία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ειδικά για τη νέα γενιά που το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 60%. Δε δημιουργήθηκε στην κρίση. Το  «Εθνικό  σχέδιο  δράσης  για  την  απασχόληση»  που  ανακοίνωσε  η  κυβέρνηση, αποτελεί τη βάση για μια κατάσταση που θέλουν να παγιωθεί, που χωρίζει τους νέους σε άνω των 25 ετών με 586 ευρώ μισθό το μήνα και σε κάτω των 25 ετών με 511 ευρώ. Γυρνάμε δεκαετίες πίσω που το βασικό σύνθημα στα συνδικάτα για τους νέους εργάτες ήταν «ίση αμοιβή για ίση εργασία».


Το Δ.Σ του σωματείου απευθύνει κάλεσμα στα επιχειρησιακά σωματεία και σε όλους τους νέους και παλιούς εργαζόμενους ,στους άνεργους,στους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους στα εργοστάσια του κλάδου των γραφικών τεχνών στην Αττική, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 24 Γενάρη στις 14.00 στα Προπύλαια, που οργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ που μετατρέπουν τους νέους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Διεκδικούμε:
o Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
o Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου( ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών
o Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
o Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους: για το πετρέλαιο θέρμανσης, για δωρεάν μετακινήσεις με τα Μ.Μ.Μ, για βιβλιάριο ασθενείας κά.
o Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους
o Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα με βάση τις  σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
o Όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές- σπουδαστές να δουλεύουν 6ώρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
o Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Τσάκισμα μισθών και λίστες ανεργίας
Και τα αφεντικά στις λίστες της Ελβετίας

21/01/13

Η επιχείρηση DPA μεταφέρεται στην Κόρινθο

Η επιχείρηση DPA ψηφιακή εκτύπωση και ετικέτα, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους με προσωπική επιστολή στο καθένα  ότι μεταφέρει την παραγωγική της μονάδα από την Μεταμόρφωση Αττικής στην Κόρινθο, όσοι συνάδελφοι ακολουθήσουν θα συνεχίσουν να αμείβονται με την κλαδική σύμβαση των λιθογράφων,με μειωμένο κατά μισή ώρα ωράριο και κάλυψη των εξόδων μεταφοράς από την εταιρεία. Όσοι από τους εργαζόμενους δεν πάνε στην Κόρινθο η επιχείρηση καταβάλει το 100% της αποζημίωσης, το ΔΣ  θα βοηθήσει αυτούς τους σ/φους να διεκδικήσουν από την εταιρεία και από τον ΟΑΕΔ,  επίδομα ανεργίας ίσο με το 75% του τελευταίου μισθού τους. 

Καλέσαμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες της επιχείρησης να βρίσκονται σε επαφή και με το σωματείο στην Αθήνα και με αυτό των λιθογράφων Πάτρας-Κορίνθου , να βρίσκονται σε συνεχή ταξική επαγρύπνηση ,ενωμένοι και με τους νέους συναδέλφους από την περιοχή να παλέψουν και να πιέσουν για υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, να μην υπογραφεί καμία ατομική σύμβαση με μειωμένο μεροκάματο. 

21/01/13
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κινητοποίηση που εξήγγειλε στην Ελευθεροτυπία η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων.
Η εργοδοσία προφανώς ενοχλημένη και προτού πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, ζήτησε συνάντηση με το προεδρείο του σωματείου για αύριο Τετάρτη 9-1-2013 στις 12.00 στα γραφεία της εταιρείας στον Ν. Κόσμο.
Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, καλούμε τα μέλη μας και όποιον εργαζόμενο θέλει, να συμπαρασταθεί σε νέα συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 12.00 την ίδια στιγμή που το προεδρείο της ένωσης θα συζητά με την εργοδοσία.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τρίτη 8 Ιανουαρίου στις 12.00 μμ έξω από τα γραφεία της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο (Μίνωος 10-16).

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου και ώρα 13.00, η εργοδοσία της Ελευθεροτυπίας, με ανακοίνωσή της προχωράει σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζει την προκλητική της στάση απέναντι στους 850 και πλέον απλήρωτους εργαζομένους της.
Για το λόγο αυτό, το ΔΣ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας με τις οικογένειές τους, καθώς και κάθε συνάδελφο που μπορεί να συμπαρασταθεί σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τρίτη 8 Ιανουαρίου στις 12.00 μμ έξω από τα γραφεία της εφημερίδας στον Νέο Κόσμο (Μίνωος 10-16).


Τέρμα πια στην Κοροϊδία

  1. Διαφωνούμε με τον τρόπο που μεθοδεύεται το όλο εγχείρημα της επαναλειτουργίας της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" από τη διοίκηση και μερίδα εργαζομένων, όχι από το σύνολό τους, χωρίς να καταβληθούν οι οφειλές προς όλους τους εργαζόμενους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις απόλυσης), και απαιτούμε
  2. Να καταβάλει η εταιρία άμεσα το Δώρο Χριστουγέννων του 2012 το οποίο ως όφειλε, έπρεπε να είχε καταβληθεί έως τις 21/12/2012
  3. Να καταβάλει η εταιρία άμεσα τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες της επίσχεσης εργασίας.


01/01/13
Μεθόδευση επαναλειτουργίας της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»,
αξιοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια
και παρακάμπτοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η εταιρεία Χ.Κ.Τεγόπουλος πριν να σταματήσει τη λειτουργία της εξανάγκασε τους εργαζόμενους να εργαστούν (5) πέντε μήνες απλήρωτοι. Το επιχείρημα τότε ήταν ότι στοχεύουν στην επιβίωση της ιστορικής εφημερίδας  «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και της κερδοφόρας μέχρι τότε εκτυπωτικής της μονάδας που εδρεύει στο Κορωπί. Οι εργαζόμενοι παρότι γνώριζαν από το καλοκαίρι του 2011 τα σοβαρότατα οικονομικά  προβλήματα στήριξαν την εταιρεία για όλο αυτό το χρονικό διάστημα (Αυγ.’11 – Δεκ ’11) όπου προσέφεραν την εργασία τους χωρίς να πληρώνονται. Αυτή τους την υποχώρηση η εργοδοσία την ερμήνευσε και την αξιοποίησε ως αδυναμία των εργαζομένων και προχώρησε τα αντεργατικά της σχέδια. 
Μη έχοντας πλέον καμία οικονομική δυνατότητα για να κάνουν υπομονή, όντας απλήρωτοι, αναγκάστηκαν να προβούν σε απεργιακή κινητοποίηση και μετέπειτα σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να λάβουν έστω το επίδομα επίσχεσης και τα ασφαλιστικά τους ένσημα. Τότε το Σωματείο ξεκαθάρισε πως μόνο με την αγωνιστική τους στάση θα έχουν θετική έκβαση. Κάποιοι πίστεψαν πως μπορούνε να βρουν ατομική λύση, έξω από τη συλλογική δράση και αποδέχτηκαν να απολυθούν χωρίς να λάβουν καν την 1η δόση της νόμιμης αποζημίωσης τους.

Η διοίκηση της εταιρίας με τη στάση της συνεχίζει ένα χρόνο μετά να προκαλεί την προσωπική και επαγγελματική απαξίωση στην οποία  καταδίκασε τους εργαζόμενους. Τώρα μεθοδεύει την επαναλειτουργία της ίδιας επιχείρησης, αξιοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια και παρακάμπτοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το σχέδιο για να διασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και να συνεχίσει με άλλο τρόπο την κερδοφορία της δεν μας ξαφνιάζει. Αυτή είναι η τακτική όλων των καπιταλιστών είτε φοράνε το φιλεργατικό προσωπείο (όπως για χρόνια έκανε η Ελευθεροτυπία) είτε όχι. Απαξιεί μάλιστα να ενημερώσει τους εργαζόμενους για ζητήματα που αφορούν την επιβίωση αυτών και των οικογενειών τους. Αρνείται να δώσει την έκθεση και το ακριβές χρονοδιάγραμμα του τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων, ώστε να διασφαλιστούν τόσο οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν από την νέα εταιρεία ιδιοκτησίας του δικηγόρου Χάρη Οικονομόπουλου όσο και αυτοί που θα παραμείνουν εκτός. Με ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφτηκε στις 5/11/2012 μεταξύ των δύο, ανατίθεται το έργο έκδοσης της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»  και των λοιπών δραστηριοτήτων της.

Ταυτόχρονα η Εταιρεία εμμένει στην μη καταβολή των ενσήμων για τους μήνες της επίσχεσης αφαιρώντας από αυτούς που έχουν ήδη απολυθεί το δικαίωμα της καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και κατά δεύτερον θα αφήσει ανασφάλιστους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και νοσηλεία για το 2013 όσους έχουν ακόμα απομείνει στην εταιρεία.

Η εργοδοσία της «Ελευθεροτυπίας» δεν είναι μόνη της, έχει σύμμαχο την τρικομματική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση που δίνουν απλόχερα επιχορηγήσεις στους επιχειρηματίες και προσθέτουν συνεχώς νέα χαράτσια στο λαό. Για αυτούς φτιάχτηκαν τα μνημόνια και οι διάφοροι νόμοι που τώρα δίνουν το δικαίωμα να ξαναλειτουργήσει η Ελευθεροτυπία έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους και προσλαμβάνοντας με μισθούς πείνας νέους παρακάμπτοντας συλλογικές συμβάσεις. 

Τέρμα πια στις αυταπάτες ότι «εδώ είμαστε μία οικογένεια»,
 ότι «όταν πηγαίνει καλά η επιχείρηση θα είναι καλά και οι εργαζόμενοι».

Ήρθε η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα, ότι αυτοί που παρουσιάζονται ως καλοί εργοδότες, αυγαταίνουν τα πλούτη τους και οι εργαζόμενοι που με τη δουλειά τους βγάζουν την παραγωγή οδηγούνται στη φτώχεια και την αθλιότητα. Είναι παραμύθι πως τα αφεντικά δίνουν δουλειά στους εργάτες. Η πραγματικότητα είναι πως οι εργάτες με τη δουλειά τους ταΐζουν τα αφεντικά και τις οικογένειές τους, τους εξασφαλίζουν μία ζωή χαρισάμενη σε αυτούς και τα τρισέγγονα τους, ενώ οι ίδιοι παίρνουν ψίχουλα, όσα χρειάζονται για να μπορούν να πάνε ξανά την άλλη μέρα να δουλέψουν για αυτούς. 


Για τους λόγους αυτούς :
1) Διαφωνούμε με τον τρόπο που μεθοδεύεται το όλο εγχείρημα επαναλειτουργίας της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» από τη διοίκηση και μερίδα εργαζόμενων, όχι από το σύνολο τους.
2) Καλούμε τους συναδέλφους ακόμα και αν θέλουν να αποχωρήσουν  να μην υπογράφουν καταγγελίες Ατομικών Συμβάσεων αν προηγουμένως δε διασφαλιστούν ή πραγματωθούν οι απαιτήσεις μας.
3) Να καταβληθεί άμεσα το Δώρο Χριστουγέννων του έτους 2012 το οποίο ως όφειλε έπρεπε να είχε καταβληθεί έως 21/12/2012.
4) Καλούμε την εταιρεία να καταβάλει άμεσα τις ασφαλιστικές τους εισφορές για τους μήνες της επίσχεσης.
5) Εάν το προηγούμενο δεν υλοποιηθεί απαιτούμε να λάβει επίσημη θέση το αρμόδιο υπουργείο και να ανανεώσει τα βιβλιάρια Ασθενείας των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση, έτσι ώστε να υπάρχει ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη για το 2013.
6) Απαιτούμε άμεση καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στο ακέραιο το συντομότερο δυνατό.