Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

To Σωματείο καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε συμπαιγνία με τους μεγαλέμπορους για μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα. Η καταρχήν σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς τη 2η μέρα του Πάσχα, γίνεται κατ’ εντολή, απαίτηση και εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγαλέμπορων.

Η 1η του ΜΑΗ δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή.
Είναι απεργία!

Κατοχυρώθηκε ως αργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλο τον κόσμο στον αγώνα της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να την μετατρέπει σε μεταφερόμενη κινητή αργία. Είναι αδικαιολόγητη η μεταφορά της.

Εάν τελικά μεταφερθεί, το Σωματείο 
θα κηρύξουμε 24ωρη απεργία την 1η Μάη.

31/03/13
Ενισχυμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ 

στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

Με την εκλογή της νέας 45μελούς διοίκησης της ΓΣΕΕ την περασμένη Κυριακή, από την οποία παρά την εκτεταμένη νοθεία για άλλη μια φορά, βγήκαν ενισχυμένες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έκλεισαν οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ που έγινε στην Αλεξανδρούπολη. Τα αποτελέσματα για την εκλογή Διοίκησης έχουν ως εξής: Ψήφισαν 423 σύνεδροι από 428 που είχαν τελικά νομιμοποιηθεί. Εγκυρα ήταν και τα 423 ψηφοδέλτια. Η παράταξη της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) έλαβε 22,22% και 10 έδρες από 9 στο προηγούμενο Συνέδριο. Η ΠΑΣΚΕ 34,52% και 16 έδρες από 22 που είχε, η ΔΑΚΕ 24,35% και 11, όσες και στο προηγούμενο συνέδριο, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 10,4% και 5 έδρες από 3 που είχε, και το ΕΜΕΙΣ (πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ) 7,57% και 3 έδρες. Τα ψηφοδέλτια «Συμφωνία Εργαζομένων» (Α. Κολλάς) και «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» έλαβαν 0,47% το καθένα και δεν εξέλεξαν έδρα στη Διοίκηση.
Περιοδεία στα εργοστάσια της Κομοτηνής.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιάννη Τόλη, περιόδευσε στα εργοστάσια της Κομοτηνής. Συγκεκριμένα στη Χαρτοποιία ΕΛΙΝΑ και στην ΕΤΠΑ-ΠΡΟΒΟΛΗ έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις αντεργατικές εξελίξεις στο κλάδο. Στην ALPHA-BETA-ROTO, έγινε προσπάθεια παρεμπόδισης της περιοδείας από στελέχη της εταιρείας.

Η Ομοσπονδία κάλεσε τους εργαζόμενους των τριών εργοστασίων στην εκδήλωση-συζήτηση που θα πραγματοποιήσει αύριο Σάββατο 23 Μαρτίου στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.

22/03/2013

Σχόλιο για την συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ


Η ηγεσία της ΓΣΕΕ στην συνέντευξη τύπου για μια ακόμη φορά υπερασπίστηκε την στρατηγική που χρόνια ακολουθεί. Ανταγωνιστικότητα – Υγιής επιχειρηματικότητα και ζήτω το εργαλείο της δημοκρατίας, ο κοινωνικός διάλογος που δήθεν δεν αξιοποιήθηκε. Ακόμη, ότι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη βαρβαρότητα που ζουν και οι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι η Γερμανία και η Μέρκελ. Καλεί δηλαδή τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να επιλέξουν στρατόπεδο και καπιταλιστή που θα ισοπεδώνει τη ζωή τους. Κουβέντα δεν είπαν για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της Ε.Ε. Οι εργαζόμενοι έχουν πικρή πείρα από τα αποτελέσματα των κοινωνικών διαλόγων που τσάκισαν τα δικαιώματά τους.Ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι επικίνδυνος. Οι εργαζόμενοι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν από αυτή. Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να οργανωθεί στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα και να παλέψει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, προετοιμάζοντας την εργατική τάξη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. 

21/03/13

Ας μας πούνε τώρα οι ακριβοπληρωμένοι κονδυλοφόροι 
και οι διάφοροι υπηρέτες της Αστικής Τάξης, 
ποιος είναι που κλείνει τα εργοστάσια.

Από κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «ΝΤΕΛΙΚΑ»

Στο κλείσιμο του εργοστασίου της εταιρείας «ΝΤΕΛΙΚΑ» (ανήκει στην πολυεθνική «SCA») στην Πάτρα προχώρησε η εργοδοσία, πετώντας στο δρόμο 80 εργαζόμενους. 
Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική είχε απαιτήσει από τους εργαζόμενους μειώσεις μισθών σε ύψος 60%. Στην άρνηση των εργαζομένων επανήλθε με μια προκλητική ανακοίνωση όπου, επικαλούμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο της εταιρείας. Να σημειωθεί, δε, ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική ήταν μια από 11 εταιρείες που -σύμφωνα με δημοσιεύματα - είχαν ζητήσει μισθούς των 300 ευρώ.

28/03/13
Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Χάρτου - το Σωματείο Λιθογράφων & η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας έστειλαν υπόμνημα προς τον Πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κο Κ.Τσουπαρόπουλο σχετικά με ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας και για στοιχεία που αφορούν την καταβολή του αγγελιοσήμου και για τη συνέχιση καταβολής του ως ασφαλιστική εισφορά των εργοδοτών.

Με το υπόμνημά μας αυτό σας καταγράφουμε τις θέσεις μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και καταθέτουμε τις προτάσεις μας.
Οι συνδικαλιστικές μας ενώσεις έχουν εκφράσει τη συνολική αντίθεσή τους στα συνεχή αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα όλων των Κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας που αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις των ασφαλισμένων με τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων Πάσχα – Χριστουγέννων – επιδόματος αδείας και του κλάδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που μειώνει δραστικά τις δαπάνες υγείας με την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και απαλλάσσει τους εργοδότες ( επιχειρήσεις) από την καταβολή συμμετοχής του 50% κατά τον πρώτο μήνα της ασθένειας του ασφαλισμένου κ.τ.λ.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά συνεχίζεται να παρακρατείτε από τα έσοδα του αγγελιοσήμου το 10% και το αποδίδεται στο λογαριασμό του Α.Κ.Α.Γ.Ε.
Παραμένει το πρόβλημα με την επάνδρωση του ταμείου από το αναγκαίο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα να καθυστερούν τόσο οι παροχές ασθενείας όσο και οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

α. Άμεση επάνδρωση όλων των υπηρεσιών του ταμείου με το αναγκαίο προσωπικό και ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ.
β. Να σταματήσει να καταβάλλεται ( με απόφαση Δ.Σ.) το 10% των αποθεματικών από τους πόρους του αγγελιοσήμου το οποίο είναι έσοδο που καταβάλλεται ως αντιστάθμισμα των πολύ χαμηλών εργοδοτικών εισφορών .
γ. Να προχωρήσει άμεσα η τροποποίηση του καταστατικού στη Δ’ Διεύθυνση ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί μετά την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και να μην κινδυνεύουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Να διασφαλισθούν οι υπάλληλοι στα Πρακτορεία Τύπου ώστε να ασφαλίζονται όπου και αν προσφέρουν την εξαρτημένη εργασίας τους μέσα στα όρια του Ν. Αττικής.
δ. Να ρυθμιστεί το ζήτημα της χρονιάτικης θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας των συνταξιούχων για να ισχύουν σε αόριστο χρόνο.
ε. Να δοθούν αναλυτικές και σαφείς οδηγίες στους ασφαλισμένους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης διεκδικούμε:
 1. Την αύξηση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας τουλάχιστον σε πρώτη φάση τους 12 μήνες με άμεση ανανέωσή του. Να καταργηθεί η ασφαλιστική εισφορά που παρακρατείται από τους ανέργους του ΤΑΤΤΑ αφού ο χρόνος ανεργίας δεν υπολογίζεται συντάξιμος. Επίσης να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και όσοι ασφαλισμένοι έχουν σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου.
 2. Να δοθεί οριστική λύση και να ρυθμιστεί για όλους τους ασφαλισμένους στο ΤΑΤΤΑ το ζήτημα της καταβολής του επιπλέον 3,60% ασφάλιστρου για τα ΚΒΑΕ που καθιερώθηκε με το νόμο 1186/81 άρθρο 4 παρ. 4 και σταμάτησε να παρακρατείτε από τη Γ’ Διεύθυνση του ταμείου, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες παροχές, του άρθρο 33, παρ. 2 του Ν. 4075/2012.
 3. Να χορηγηθεί το οικογενειακό επίδομα του 10% σ’ όλους τους συνταξιούχους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ χωρίς προϋποθέσεις ( όπως ισχύει στον τομέα σύνταξης του ΤΣΕΥΠ)
 4. Το ποσοστό συνταξιοδότησης λόγω θανάτου να καθοριστεί στο 70% (από 60% που είναι στο ΤΑΤΤΑ) όπως ισχύει σ’ όλες τις Διευθύνσεις του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ.
 5. Για το επικουρικό στο ΤΑΤΤΑ να καθιερωθεί εργοδοτική εισφορά, στο αντίστοιχο ποσοστό που καταβάλλεται ως εργατική εισφορά και ένα ποσοστό στο ύψος του 4% από τα συνολικά έσοδα του αγγελιοσήμου σύμφωνα με προϋπάρχουσα πρόταση του ταμείου.
 6. Επίσης διεκδικούμε θεώρηση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας στους μακροχρόνιους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την καταβολή ενός επιδόματος όπως ισχύει στον ΟΑΕΔ.
 7. Τέλος ζητάμε λόγω του αποκλεισμού μας από τη συμμετοχή των ενώσεών μας στο Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, να μας ενημερώσετε αναλυτικά για το συνολικό ετήσιο ποσοστό μείωσης των συντάξεων από τις περικοπές των μνημονίων για κάθε διεύθυνση, τα οποία αποτελούν έσοδα των αντίστοιχων τομέων καθώς και αυτά που καταβάλλονται για το ΑΚΑΓΕ.

28/1/2013
Η τρομοκρατία του ΔΟΛ δεν θα περάσει! Των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!

Συνάδελφοι/σες,
Το Δ.Σ. του Σωματείου, καταγγέλλει την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση της Στέλλας Μαλθακού και την παράνομη - για δεύτερη φορά - απόλυση της συνδικαλίστριας αναπληρώτριας εκπρόσωπου των εργαζομένων, Γιάννας Σακελλαρίου στον Δ.Ο.Λ. που έρχονται και ως συνέχεια στο «μπαράζ» των προηγούμενων απολύσεων σε multimedia και BHMagazino.
Οι Διοίκηση του Ομίλου Λαμπράκη, την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση «σφαγιάζει» τα όσα δικαιώματα έχουν απομείνει για την εργατική τάξη, προς όφελος της κερδοφορίας και Ομίλων τύπου Δ.Ο.Λ., για τις υπηρεσίες που παρέχει, αποκαλύπτει με το πιο στυγνό τρόπο το πραγματικό της πρόσωπο. Εκείνο, του δήμιου, που σε όποιον σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται εναντίον τους, θα είναι αντιμέτωπος με την απόλυση και την ανεργία.
Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αυτή η τρομοκρατική πράξη, «δεν πιάνει». Καμιά απόλυση, καμία μείωση μισθών, καμία κατάργηση Σ.Σ.Ε. δεν πρέπει με την «αποδοχή της σιγής ιχθύων» των εργαζομένων να περάσει. Καλούμε όλους τους εργαζομένους να οργανώσουν και να ισχυροποιήσουν την πάλη τους για τα λαϊκά – εργατικά δικαιώματά τους.
Ολοφάνερα μπροστά μας και κάθε μέρα εξελίσσεται η πιο σκληρή αλήθεια για τους εργαζόμενους και το λαό. Μια αλήθεια που όλο το προηγούμενο διάστημα το σωματείο μας και τα ταξικά συνδικάτα προειδοποιούσαμε και αποκαλύπταμε για το τι ερχόταν. Προσπαθώντας να αφυπνίσουμε και να οργανώσουμε, την εργατική τάξη για το τσουνάμι των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που θα χτύπαγε δίχως δισταγμό. Κατάργηση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού κεκτημένου, μειώσεις μισθών, κατάργηση Σ.Σ.Ε., απολύσεις, χαράτσια με μόνιμο χαρακτήρα, ανεργία και φτώχεια του λαού. Γι’ αυτό, είναι ώρα, ακόμα και σήμερα να ξεπεράσουμε τους φόβους και της αυταπάτες που σπέρνουν προκλητικά εναντίων μας.
Η επίθεση που έχει αρχίσει και δέχεται η πλειοψηφία των εργαζομένων στα αστικά ΜΜΕ., έχει πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά και περιεχόμενο. Και, άρα, πολιτική και ταξική πρέπει να είναι και η απάντησή μας. Χρειάζεται ουσιαστικός αγώνας που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τα σχέδια των μονοπωλίων της Ε.Ε. και των υπηρετών τους. Αγώνας που μπορεί και πρέπει να δοθεί σε συμπόρευση με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος, με τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. Χρειάζεται να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η ενότητα δράσης με διεκδικητικό πλαίσιο που να εκφράζει της πραγματικές ανάγκες μας.
Συνάδελφοι/σες εργαζόμενοι στο Δ.Ο.Λ.
Όσες τακτικές τρομοκράτησης και εκφοβισμού επιχειρούν να στήσουν για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων δε θα περάσουν. Το «νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού» δε θα μας λυγίσει. Αντιστεκόμαστε γιατί πάνω από όλα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λαϊκή συμμαχία των εργαζόμενων ένα νόμο γνωρίζει: το δίκιο του εργάτη.

Όσες απεργίες και αν βγάλουν παράνομες,
δεν μπορούν να φιμώσουν το δίκιο των εργατών

Γι’ αυτό απαιτούμε άμεσα, την ανάκληση όλων των απολύσεων, το σταμάτημα της φίμωσης και εξαφάνισης κάθε συνδικαλιστικής δράσης, τώρα υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε.

Η λύση βρίσκεται μέσα στη συλλογική δράση και στον αγώνα, και όχι στην απομόνωση και την ατομικότητα.
Τώρα θα κριθεί αν στην επίθεση της η εργοδοσία, θα συναντήσει εργάτες φοβισμένους και απογοητευμένους ή οργανωμένους και αποφασισμένους.
Καμιά θυσία για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Μόνο οι θυσίες του αγώνα πιάνουν τόπο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σύσκεψη Ανέργων

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η Σύσκεψη Ανέργων στον χώρο του Σωματείου. Συμμετείχαν άνεργοι από διάφορους χώρους δουλειάς και συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, αλλά και γενικότερα λόγω της αναπόφευκτης κρίσης του οικονομικοπολιτικού μας συστήματος, του καπιταλισμού.

Μερικά από τα εντονότερα προβλήματα που αναπτύχθηκαν είναι:

 • Η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω του πενιχρού επιδόματος για όσους το λαμβάνουν, ή μηδενικού επιδόματος για όσους έχει λήξει η διάρκεια επιδότησης.
 • Η αδυναμία τους να λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω του ότι δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους.
 • Η απειλή που αντιμετωπίζουν, να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αφού λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ (ο οποίος, πέρα από τις συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμολόγηση, εξακολουθεί να περιλαμβάνει και το χαράτσι)
 • Η αδυναμία πολλών, να καλύψουν ακόμα και τη σίτιση των ίδιων και των οικογενειών τους.
 • Ο ουσιαστικός αποκλεισμός τους από τα ΜΜΜ, όσο τους απαιτείται να χτυπούν και εκείνοι εισιτήριο.

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα πολλοί από τους άνεργους συναδέλφους, υπάρχουν και άλλου είδους δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως για παράδειγμα η απομόνωση που αισθάνεται ένα μεγάλο μέρος ανέργων, ο διαχωρισμός τους από τους εργαζόμενους ή ακόμα η εναντίωση ανέργων και εργαζομένων.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής ανέργων και η επαναλειτουργία της, ώστε να οργανωθεί η πάλη απέναντι στα παραπάνω προβλήματα και με οργανωμένη και συνειδητοποιημένη ταξική πάλη να διεκδικήσουμε:

 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους όσο διαρκεί η ανεργία τους.
 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους ανέργους και τις οικογένειες τους. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%.
 • Άμεση εξαίρεση όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

αλλά και να παλέψουμε ώστε:

 • Να οργανωθεί η αλληλεγγύη για τους άνεργους συναδέλφους
 • Να βγουν από την απομόνωση, να αυξηθεί η συμμετοχή τους
 • Να οργανωθεί η πάλη των ανέργων δίπλα στους εργαζόμενους, έχοντας κοινούς στόχους.

Η ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε αγωνιστικά 
στις πύλες των εργοστασίων.

Την Παρασκευή 8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας, αντιπροσωπείες του Σωματείου βρέθηκαν από το πρωί στους χώρους δουλειάς. Στον κλάδο μας οι εργαζόμενες γυναίκες πέρα από όλα τα άλλα, έχουν να αντιμετωπίσουν την τεράστια ανεργία που χτυπάει τις ειδικότητες που συνήθως απασχολούνται όπως γραφίστριες και άλλες θέσεις στην προεκτύπωση. Οι συναδέλφισες από την άλλη που εργάζονται μέσα στην παραγωγή, καλούνται να ανταποκριθούν σε μία βαριά εργασία, πολλές φορές σε βοηθητικές θέσεις που αντιμετωπίζουν περισσότερο την εκμετάλλευση. Η θέση κάθε γυναίκας του κλάδου σε αυτές τις συνθήκες είναι δίπλα στο Σωματείο της. Με συλλογικό τρόπο να δώσει τη μάχη με αξιοπρέπεια για τη ζωή που μας αξίζει!
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΠΕΜΠΤΗ 14/3/2013 ΣΤΙΣ 6ΜΜ

Σύσκεψη με τους άνεργους συναδέλφους

Στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος)

Μόνο με συντονισμό εργαζόμενων - ανέργων μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια. 

Άμεσα χρειάζεται να συστρατευθούν στην πάλη για μέτρα ανακούφισης και προστασίας, τώρα, ως ελάχιστη ασπίδα προστασίας τους, μαζί με το Σωματείο μας και σε συντονισμό συνολικά με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ.

Στόχος της συζήτησης είναι να συγκροτήσουμε μία μόνιμη επιτροπή, που θα δραστηριοποιείται δίπλα στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, διεκδικούμε:
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους όσο διαρκεί η ανεργία τους.
 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους ανέργους και τις οικογένειες τους. Η κάλυψη να είναι από το κράτους με χρηματοδότηση 100%.
 • Άμεση εξαίρεση όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Κανένας μόνος του στην κρίσηΗ Διοίκηση

Γενική Συνέλευση με τους Λιθογράφους της First Data.

Τη Δευτέρα 11/03/13 το το Σωματείο πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση των Λιθογράφων στη First Data στο Κρυονέρι  Στη Συζήτηση έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο και εκφράστηκε αγωνία για τα νέα αντεργατικά μέτρα. Στην πρόταση του Σωματείου να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση στην επιχείρηση για τους Λιθογράφους, που θα διατηρεί μισθούς και δικαιώματα, με βάση την τελευταία ισχύουσα ΣΣΕ του 2009, η απόφαση ήταν ομόφωνη. Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία του Σωματείου, πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διοίκηση όπου και παρουσίασε το σχέδιο Σύμβασης μαζί με άλλα επιμέρους ζητήματα που μπήκαν από τους συναδέλφους. Η Διοίκηση της εταιρίας δήλωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση για τη Σύμβαση, ενώ δεσμεύτηκε προφορικά πως δεν θα γίνουνε μειώσεις αποδοχών και θα λύσει τα επί μέρους ζητήματα που έθεσαν οι συνάδελφοι για το χώρο παραγωγής. 

12/03/13

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μισθωτών

Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου

Η πολυεθνική SCA ανακοίνωσε

το κλείσιμο του εργοστασίου

Η πολυεθνική SCA που δραστηριοποιείτε στον κλάδο του χαρτιού και πριν περίπου ένα χρόνο εξαγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής των γνωστών καταναλωτικών προϊόντων ΝΤΕΛΙΚΑ (χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας, κουζίνας κ.ά.) στη ΒΙΠΕ ΠΑΤΡΩΝ, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου. Επικαλείται το εργατικό κόστος, τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Να ποιος κλείνει τα εργοστάσια, αν και πιστεύουμε ότι το σχέδιό τους είναι να το επαναλειτουργήσουν  με νέους εργαζόμενους ή τους ίδιους χωρίς δικαιώματα και ΣΣΕ.
Η SCA είναι η μία από της δέκα πολυεθνικές που προ ημερών απαίτησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης τους μισθούς των 300€. Είναι δε τόσο προκλητική η στάση της πολυεθνικής που απαιτούν συμφωνία  των εργαζομένων για να τους πετάξουν στο δρόμο της ανεργίας με εθελούσια έξοδο, δίνοντας ως κίνητρο ολόκληρη την αποζημίωση με τον παλιό υπολογισμό.

Η απαίτηση της πολυεθνικής είναι ξεκάθαρη, θέλει τσάμπα εργαζόμενους, σύγχρονους δούλους χωρίς δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Η αντεργατική επίθεση της πολυεθνικής πατά πάνω στην  πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, την πολιτική της Ε.Ε.,  των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που δίνουν όρκους πίστης στην Ε.Ε. και στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, που έχουν ψηφίσει πληθώρα αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων που διευκολύνουν την αντεργατική επίθεση, την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι της ΝΤΕΛΙΚΑ που αυτή τη στιγμή εκβιάζονται και απειλούνται να συμφωνήσουν με το σφαγιασμό τους, ένα δρόμο έχουν να ακολουθήσουν. Αυτό της αντίστασης, της διεκδίκησης, στο δικαίωμα στη δουλειά, να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας που επιδιώκει τις εθελούσιες απολύσεις, το προσωρινό κλείσιμο και την επαναλειτουργία του εργοστασίου με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, σύγχρονους δούλους.
Αυτό αποδεικνύεται και από την ανάθεση προσωρινά σε επεξεργαστές φασονατζήδες, προϊόντων με την επωνυμία ΝΤΕΛΙΚΑ.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου, τους εργαζόμενους να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΝΤΕΛΙΚΑ.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων της ΝΤΕΛΙΚΑ, στον αγώνα τους για να αποκρούσουν την αντεργατική επίθεση, για δουλειά με δικαιώματα.

12-03-2013


8 Μάρτη
Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. 

Η 8 Μάρτη δεν είναι μία τυπική επέτειος αφιερωμένη στις γυναίκες. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τους αγώνες των εργατών, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων για την απελευθέρωση και τη χειραφέτηση τους από την εκμετάλλευση και την καταπίεση τους από την καπιταλιστική εργοδοσία και τις κάθε είδους προκαταλήψεις σε βάρος τους. Είναι μέρος- δίδαγμα για τις δικές μας τις μελλοντικές γενιές, που δείχνει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης όλων αυτών που μας ανήκουν και που μας στερούν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι αγώνες του παρελθόντος πρέπει να γίνουν φωτεινό παράδειγμα για τους αγώνες του σήμερα και τους αγώνες του μέλλοντος.


Έχουμε χρέος απέναντι σε εμάς και τα παιδιά μας. Έχουμε το χρέος να παλέψουμε για ένα μέλλον που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή. Δεν έχουμε δικαίωμα να τους αφήσουμε κληρονομιά τους μισθούς των 200 και 300 ευρώ, τη σύνταξη στα βαθιά γεράματα, την ανεργία και την ανασφάλεια, την αβάσταχτη φορολιστεία και την αμορφωσιά, προκειμένου τα μονοπώλια να κερδοφορούν. 

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 
 την Παρασκευή 8 Μάρτη στα προπύλαια στις 6 μ.μ..

Το Σωματείο θα έχει προσυγκέντρωση 
στις 5:30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Το Σωματείο βρέθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας μαζί με τους σπουδαστές που αύριο θα εργάζονται στον κλάδο, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη θέση του ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας. 

«Το σχέδιο "Αθηνά" να απορριφθεί»

Την Τρίτη 05/03/13 πραγματοποιήθηκε περιοδεία αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Σωματείου μας στις σχολές Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών και Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Στην περιοδεία, καθώς και στη γενική συνέλευση των σπουδαστών που ακολούθησε μετά, αναδείχθηκαν τα προβλήματα όσον αφορά το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Από την πλευρά των συναδέλφων της Διοίκησης του Σωματείου τονίστηκε ο κοινός αγώνας των σπουδαστών με τους εργαζομένους του κλάδου , μεταφέρθηκε ζωντανή εμπειρία από τους χώρους δουλειάς όπου εφαρμόζονται τα αντεργατικά μέτρα και πώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από την οργάνωσή τους με επιτροπές, με το σωματείο ,παλεύουν να τα ανατρέψουν στην πράξη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι περιμένει τους σπουδαστές αυτών των σχολών όταν αποφοιτήσουν και βγουν στην παραγωγική διαδικασία. Ξεσκεπάστηκε και κατακρίθηκε προσπάθεια που γίνεται από επιχειρηματίες και ορισμένους καθηγητές να καλλιεργήσουν αντιλήψεις περί ταξικής συνεργασίας εργατών-εργοδοτών προς όφελος της τυπογραφίας(!), για <<Ανάπτυξη Ανταγωνιστικού Ανθρώπινου Δυναμικού στον ευρωπαϊκό χώρο>> όπως αναφέρουν διάφορα κείμενά τους ,τάζοντας στους σπουδαστές ότι θα είναι τα αυριανά στελέχη(!) του κλάδου.
Από τα παραπάνω αναδεικνύεται η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή επαφή, για κοινή δράση του Σωματείου με τους σπουδαστές αυτών των σχολών  δηλαδή με τους αυριανούς <<συναδέλφους>> μας ώστε να είναι η <<επόμενη βάρδια>>  ταξικά προσανατολισμένη που θα πάρει τη θέση της στον δίκαιο ταξικό αγώνα του κλάδου. 

05/03/13

Η εργοδοσία της Αφοί Βλάχου επέστρεψε 
προσφέροντας ένα <<δούρειο ίππο>> στους εργαζόμενους.

Την Τρίτη οι εργαζόμενοι της Αφοί Βλάχου προχώρησαν σε νέα στάση εργασίας και Συνέλευση με θέμα την επίθεση που γίνεται από την εργοδοσία στα δικαιώματά τους. Με τα την τελευταία επιτυχή Απεργία η Διοίκηση της εταιρίας αναγκάστηκε να προβεί σε νέα πρόταση από την αρχική της που ήταν μειώσεις αποδοχών στο ύψος του 15%. Στήνοντας τώρα για άλλη μία φορά παγίδα στους εργαζόμενους, πρότεινε <<να μη γίνουν μειώσεις>>, αλλά να αντικατασταθεί ένα μέρος του μισθού με κουπόνια για το Σουπερμάρκετ. 
Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε την εκτίμηση του Σωματείου και των συναδέλφων ότι ο στόχος των εργοδοτών, δεν είναι μόνο να γλυτώσουν χρήματα γονατίζοντας τους μισθούς μας, αλλά να απαλλαγούν τελείως από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Προτείνουν αντικατάσταση των ΣΣΕ με Ατομικές Συμβάσεις αποκλείοντας το Σωματείο και τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κάτω από ένα συλλογικά ορισμένο πλαίσιο.

Οι εργαζόμενοι επιμένουν να μην υπογράφουν 
Ατομικές Συμβάσεις με μειώσεις.


Για άλλη μία φορά η απόφαση της Συνέλευσης ήταν αρνητική, οι εργαζόμενοι δεν δέχονται καμία μείωση, ούτε αντικατάσταση μέρους των αποδοχών τους με προϊόντα σε Σουπερμάρκετ. Επιμένουν στο αίτημα να υπογραφεί Επιχειρησιακή ΣΣΕ μεταξύ του Σωματείου και της επιχείρησης που θα διασφαλίζει μισθούς και δικαιώματα. Ακόμα και οι συνάδελφοι που ταλαντεύτηκαν στο αν πρέπει να διαλέξουν το λιγότερο κακό, έχουν την πείρα και είναι πολύ επιφυλακτικοί για τις <<καλές προθέσεις>> της εργοδοσίας.

05/03/13

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εκδήλωση Συζήτηση με τους συναδέλφους συνταξιούχους
και εκείνους που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

Δευτέρα 18:00 στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος)

Θεωρούμε ανάγκη και υποχρέωση του Σωματείου να διευρύνουμε τη δράση μας σε ένα κομμάτι που είμαστε αδύναμοι μέχρι τώρα. Οι συνάδελφοι που βγαίνουν στη σύνταξη (στο ΙΚΑ ή στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) αντιμετωπίζουν την αντεργατική επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα. Κάθε νέος νόμος της Κυβέρνησης της Τρόικας και της Ε.Ε. έρχεται να περικόψει και κάτι ακόμα από τις κατακτήσεις που με αγώνες και αίμα οι προηγούμενες γενιές είχαν πετύχει. Οι συντάξεις έχουνε φτάσει να γίνονται επιδόματα πτωχοκομείου και η υγεία, ένα ακριβό αγαθό για τους λίγους.Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολουθούν την πολιτική να τζογάρουν και να κουρεύουν τα αποθεματικά των ταμείων που γίνανε με τη δουλειά των εργατών.
Επειδή το Σωματείο πιστεύουμε ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν χτίστηκε πάνω σε πελατειακές σχέσεις, υψώνουμε τείχος αντίστασης και ανυπακοής.
Μόνο με συντονισμό εργαζόμενων - συνταξιούχων μπορούμε να τος βάλουμε εμπόδια. 

Στόχος της συζήτησης είναι να συγκροτήσουμε μία μόνιμη επιτροπή, που θα δραστηριοποιείται δίπλα στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

02/03/13


Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη FimiPack.

Σε νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στο εργοστάσιο, προχώρησαν οι εργαζόμενοι της FimiPack. Το αίτημα των εργαζομένων είναι η καταβολή των δεδουλευμένων που καθυστερούντα ι εδώ και μήνες και η υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης χωρίς μειώσεις. Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συζήτηση ξεκαθάρισαν ότι ήδη έχουμε χάσει πολλά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα χάσουμε όλα. Στη συγκέντρωσή τους παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου όπου και μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των συναδέλφων τους από την Αφοί Βλάχου που βρίσκονται σε κινητοποίηση.
01/03/13


Με απόλυτη επιτυχία η Απεργία των εργαζομένων 
στην «Αφοί Βλάχου»

Με επιτυχία και καθολική συμμετοχή πραγματοποιείται την Παρασκευή, η 24ωρη απεργία των εργαζομένων της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ», οι οποίοι αντιδρούν στην επιδίωξη της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων. 

06:00π.μ. Οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά βρέθηκαν στο σύνολό τους από το πρωί στην πύλη του εργοστασίου και περιφρουρούσαν την απεργία τους. 
07:00π.μ. Αργότερα αντιπροσωπεία της απεργιακής φρουράς, πραγματοποίησε εξόρμηση στη μητρική εταιρεία FLEXOPACK, καλώντας τους εργαζόμενους εκεί να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους και να σταθούν αλληλέγγυοι.


Στην πύλη του εργοστασίου έχουν αναρτήσει πανό με σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ - Η κατάργησή τους δεν θα περάσει».


Στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν αντιπροσωπείες από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου.

09:00π.μ Στη νέα Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι δήλωσαν  αποφασισμένοι ότι δεν θα δεχθούν καμία μείωση μισθών και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Την Τρίτη, προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση για να οργανώσουν την επιτυχία των νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.


10:00π.μ. Δίπλα στους εργαζόμενους της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» βρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία». Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση για το πώς προετοιμάστηκε ο ηρωικός 9μηνος αγώνας των χαλυβουργών, πώς αντιμετωπίστηκε η επίθεση του εργοδότη, αλλά και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, πώς εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον αγώνα τους.Ο Θανάσης Κοτρώνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν συντονισμένα σε κάθε χώρο δουλειάς.

12:30π.μ. Αντιπροσωπεία της πανελλαδικής ένωσης Λιθογράφων παρεβρέθηκε στη Γενική συνέλευση των εργαζομένων της FimiPack για να μεταφέρει το αγωνιστικό μήνημα της κινητοποίησης στην Αφοί Βλάχου.

«Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ 
Η κατάργησή τους δεν θα περάσει».


Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα η εργοδοσία άρχισε να καλεί έναν προς έναν τους εργαζόμενους καλώντας τους να αποδεχτούν μείωση μισθών. Στη συνέχεια, σε μια μαζικότατη γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι απέρριψαν τις προτάσεις της εργοδοσίας και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση με απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις.

Την περασμένη Τετάρτη, η εργοδοσία συνέχισε την πίεσή της, καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε «σύσκεψη» προκειμένου να τους μεταπείσει και να δεχθούν τις μειώσεις, μη επιτρέποντας ταυτόχρονα το λόγο στους εκπροσώπους του Σωματείου. Ωστόσο, οι εργάτες παρέμειναν αμετακίνητοι στην απόφασή τους. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία είχε επιδιώξει και παλιότερα να περικόψει τους μισθούς μέσω της περικοπής του επιδόματος γάμου, κάτι που οι εργαζόμενοι εμπόδισαν με άμεση κινητοποίηση, «σβήνοντας» τις μηχανές.

01/03/13