Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

   ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
 

ANAΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  Είναι ο απόλυτος ξεπεσμός, ή η εργοδοσία της ΕΥΡΩΠΗΣ μπορεί να πέσει ακόμα πιο χαμηλά; Ποιος είναι ο λόγος;         
Ένας συνάδελφός μας, με τον «ιλλιγιώδη» μισθό των 900€ μικτά, έκανε το «λάθος» να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Έκανε επίσης το ακόμα μεγαλύτερο «λάθος» να διεκδικήσει το επίδομα τέκνου από την εργοδοσία. Το αποτέλεσμα; Ο συνάδελφος πήρε το επίδομα τέκνου αλλά ο μισθός του παρέμεινε ο ίδιος, γιατί η «ευαίσθητη» εταιρεία των μεγαλοεκδοτών – εργολάβων – εφοπλιστών, θεώρησε πως το ποσό των 40€ που θα έπαιρνε παραπάνω ο συνάδελφος ήταν δυσβάστακτο. Έτσι λοιπόν του «έκοψε» το επίδομα 5ετίας που προβλέπεται από την Συλλογική μας Σύμβαση.
Η καταγγελία αυτή δεν γίνεται γιατί «πέφτουμε από τα σύννεφα» με την συμπεριφορά των εργοδοτών μας. Έτσι ενεργούσαν πάντα. Αυτή είναι η φύση τους. Γίνεται όμως για να καταλαβαίνουμε όλοι με κάθε ευκαιρία, πως όσο τους αφήνουμε τόσο θα «πατούν» επάνω στα δικαιώματα και τους μισθούς μας. Έτσι, μετά την συνεχή παρουσία των ΜΑΤ και των ασφαλιτών στις κινητοποιήσεις μας, μετά την επιβράβευση του τραμπούκου φύλακα, έρχεται και η προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην διεκδίκηση του συναδέλφου μας.
Στο όνομα της «διάσωσης της εταιρείας» που μας διαλαλούν, έχουν σκοπό να τσακίσουν τους εργαζόμενούς της. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους αφήσουμε να το πράξουν. Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε με κάθε τρόπο!

Είναι ανάγκη να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα τον αγώνα μας. Όλοι να δώσουμε το παρόν στις συσκέψεις που διοργανώνει το σωματείο στα γραφεία, την Πέμπτη 21/11 και την Δευτέρα 25/11. Εκεί θα αποφασίσουμε τη μορφή των κινητοποιήσεών μας.


ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!!!

Αθήνα 19 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ 

& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΒΙΣ Βιομηχανία Συσκευασιών Α.Ε., που αγωνίζονται να αποκρούσουν τη νέα περικοπή στου μισθούς, με την αφαίρεση του επιδόματος γάμου.

Καταδικάζουμε τις αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας. Η εργοδοσία του ομίλου Φιλίππου πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιτίθενται συνέχεια στα δικαιώματα των εργαζομένων της ΒΙΣ. Όπως γνωρίζεται όλα τα αντεργατικά μέτρα εφαρμόζει η εργοδοσία, εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών, καθυστέρηση πληρωμών, και τώρα προχωρά σε μειώσεις πάνω από 10%.
Συνάδελφοι, από την ίδια σας την πείρα προκύπτει ότι η αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας δεν έχει όρια. Μπροστά στο στόχο να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, να διαφυλάξει τα κέρδη του ομίλου, δε σταματά.
Απέναντι σ’αυτή την επίθεση καμία ανοχή, καμία αναμονή να μη δείξετε. Ο αγώνας σας μπορεί να βάλει φρένο στην αντεργατική επίθεση.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας θα βρίσκεται πάντα συμπαραστάτης στον αγώνα σας.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΒΙΣ

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΑΜΟΥ
                                                                                                 19-11-2013

Παράνομη και τρομοκρατική απόλυση 

από την εταιρία «Διονυσοπούλου Αικατερίνη ΜΟΝ ΕΠΕ»

Δύο ημέρες μετά την πανεργατική απεργία στις 6/11/13, η διοίκηση της εταιρίας «Διονυσοπούλου Αικατερίνη ΜΟΝ ΕΠΕ» ανακοίνωσε την απόλυση του συναδέλφου Αθανασίου Ευθύμη. Η αιτία της απόλυσης είναι καθαρά εκδικητική, μιας και ο συνάδελφος που με συνέπεια απεργεί, τώρα βρέθηκε να επηρεάζει και τους υπόλοιπους στο χώρο του για το αυτονόητο. Δηλαδή να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά και το μέλλον τους. 
Η διοίκηση της εταιρίας, παρόλο που δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, δεν σταμάτησε εκεί. Για να σιγουρευτεί ότι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πήραν το μήνυμα, απέλυσε μία λογίστρια που έκφρασε την αλληλεγγύη της στο συνάδελφο και εγκατέστησε κάμερες παρακολούθησης στο χώρο της παραγωγής. 
Χτύπησε όμως σε λάθος πόρτα. Οι συνάδελφοι, στο σύνολό τους, μαζί με τα σωματεία Λιθογράφων και Λογιστών δώσανε άμεσα απάντηση κάνοντας στάση εργασίας την Παρασκευή 15/11/13.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Καλούμε την εργοδοσία να πάρει πίσω στη δουλειά και τους δύο συναδέλφους και να αποσύρει άμεσα τις κάμερες παρακολούθησης. Σε διαφορετική περίπτωση το σωματείο Λιθογράφων θα δώσουμε συνέχεια κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με κάθε μορφή πάλης.

18/11/13
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩTΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα. Τηλ. 210-5223756, Fax. 210-5223721
e-mail: enosi.lithografon @ gmail.com


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  

Συναδέλφισσα-συνάδελφε,


Σε καλούμε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 06.00μ.μ στα γραφεία του Σωματείου να κάνουμε μια συζήτηση-απολογισμό της δράσης μας του προηγούμενου διαστήματος.
Βγαίνοντας από την πανεργατική Απεργία στις 6-11-13,αλλά και έχοντας ανοικτά μέτωπα σε μια σειρά χώρους δουλειάς ,είναι απαραίτητο να υπάρχει συλλογική εκτίμηση των αγώνων που δώσαμε σε κάθε επίπεδο.
Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε καθυστερήσεις και αδυναμίες και να πάρουμε μέτρα για την ανασύνταξη του κινήματος, στον κλάδο.
Η συμμετοχή σου είναι απαραίτητη.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Καλούμε τους εργαζομένους να μη φοβηθούν. Να οργανώσουν την πάλη τους, την αντίστασή τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στην ανεργία.

Καλούμε τα συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν την κρατική και εργοδοτική βία, να δυναμώσει η απάντηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Να μην περάσει ο φόβος, το δόγμα «νόμος και τάξη». Δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Μονό με αγώνα, με οργάνωση, με μαζικότητα, με αντοχή, με συνέχεια, μπορούμε να απαντήσουμε. Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή μας.

Αν δεν τους σταματήσουμε, θα μας γονατίσουν!

Να δοκιμάσουμε τώρα τη δύναμή μας

Αθήνα 7/11/2013

Το Σωματείο με την Επιθεώρηση Εργασίας του Αγ,Στεφάνου, 

πραγματοποίησε έλεγχο στην εταιρία 

ΑΛΚΥΩΝ (πρώην Συνοδινός)



Μετά από καταγγελίες συναδέλφων, το Σωματείο πραγματοποίησε έλεγχο στην επιχείρηση ΑΛΚΥΩΝ στον Αγ. Στέφανο. Εκεί διαπιστώθηκε πως όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν στο χώρο, είναι ασφαλισμένοι και πληρώνονται από την εταιρία General grup ΕΠΕ. Πρόκειται για μία εταιρία με κύριο αντικείμενο τη φύλαξη και τον καθαρισμό κτηρίων που δεν έχει καμία σχέση με τον κλάδο. Με άλλα λόγια ο εργοδότης σε αυτή την περίπτωση όπως και αλλού, χρησιμοποιεί μία άλλη εταιρία ως «δουλεμπορικό γραφείο» που του ενοικιάζει εργαζόμενους. Με αυτό τον τρόπο, παρακάμπτει όλα τα συλλογικά δικαιώματα του κλάδου και πετάει από πάνω του την ευθύνη του ατυχήματος. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν οι εργοδότες.

Η επιθεώρηση διαπίστωσε παραβάσεις και έκοψε τα ανάλογα πρόστιμα για μη έκδοση εξοφλητικών και το ΙΚΑ γιατί δεν υπήρχε το βιβλίο προσλαμβανομένων. 

Το Σωματείο θα περιμένει τη μεταφορά των εργαζομένων από τη μία επιχείρηση στην άλλη που πραγματικά εργάζονται, όπως σύστησε η επιθεώρηση και  την τελειωτική έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας.
07/11/13



 Το Σωματείο Λιθογράφων, καταγγέλλουμε τις παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις από την εργοδοσία της επιχείρησης «ΝΙΚΑΣ», ενάντια σε 3 συνδικαλιστές, μέλη της εργοστασιακής επιτροπής.


Συγκεκριμένα, μια μόλις μέρα μετά την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία σε τρία μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής ανακοινώθηκε η απόλυσή σύσσωμης της επιτροπής, μέσω δικαστικού επιμελητή, χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι πρόκειται για τρεις εργαζόμενους, μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της απεργίας.
Αυτή η τακτική δεν μας ξαφνιάζει, μιας και έχουμε συναντήσει παρόμοιες τακτικές και στον κλάδο του τύπου με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις απολύσεις συνδικαλιστών στο «Γκρέκη», το «Βλάχο» τη «Μέτρον» και αλλού. Είναι η παλιά τακτική που θέλει να τρομοκρατήσει την πρωτοπορία για να φοβηθούνε και οι υπόλοιποι.
Δεν πρέπει να τους περάσει! Η πείρα από τον κλάδο των λιθογράφων, μας δίδαξε, ότι όταν στα παραπάνω εργοστάσια οι εργαζόμενοι δείξανε την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους, μπόρεσαν να ανατρέψουν τις απολύσεις. Εκεί όμως που επικράτησε ο φόβος και η υποταγή, ακολούθησαν και άλλα μέτρα από την εργοδοσία.

Χαιρετίζουμε λοιπών την περήφανη απάντηση των συναδέλφων του «ΝΙΚΑ» που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με απεργία. Θα είμαστε δίπλα σας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.
7/11/13

Απεργιακή φρουρά στο εργοστάσιο του Μόρνου


Οι εργαζόμενοι με το επιχειρισιακό σωματείο της ΑΠΚΟ- ΜΟΡΝΟΣ στα Οινόφυτα, από το ξημέρωμα της Τετάρτης 6/11/13, βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, για να διασφαλίσουν την επιτυχία της γενικής απεργίας. 

     ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
 


ANAΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 6ης Νοεμβρίου. Ενώσαμε τον αγώνα μας με τον αγώνα όλων των εργαζομένων. Στείλαμε μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Η επιτυχία της απεργίας παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και από τη μαζική συμμετοχή στην βραδινή περιφρούρηση έξω από τις πύλες των πρακτορείων και των πιεστηρίων, αλλά και από την συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.


Αψηφήσαμε 
για μια ακόμη φορά τις απειλές τους εκβιασμούς και την πολύμορφη παρέμβαση της εργοδοσίας και τους δώσαμε ηχηρή απάντηση. Για μια ακόμη φορά επιστράτευσαν τα ΜΑΤ για να βγάλουν τα φύλλα που τυπώθηκαν. Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε σε ποιανού την υπηρεσία βρίσκεται το αστικό κράτος και οι δυνάμεις καταστολής. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των ΜΑΤ μέσα στις εγκαταστάσεις της ΑΡΓΟΣ, αλλά και η παρουσία των στελεχών της ΕΥΡΩΠΗΣ πίσω από τις διμοιρίες, δίνοντας εντολές.


Πληροφορούμε τους εργοδότες μας που καταφεύγουν στην εύκολη λύση της καταστολής με τα ΜΑΤ, ότι αυτή η τακτική έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οργανωνόμαστε ακόμα καλύτερα, συμμετέχουμε πιο αποφασιστικά και υποσχόμαστε περισσότερες δύσκολες για αυτούς νύχτες.

Σημαντική ήταν η συμπαράσταση των συναδέλφων από τον Κλάδο, της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου, των Λιθογράφων, που έδωσαν το παρόν, στην περιφρούρηση και στην απεργία αποδείχνοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η αλληλεγγύη, μακριά από τις συντεχνιακές λογικές. Αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφερθούμε και να χαιρετίσουμε την στάση του «Ριζοσπάστη», που για δεύτερη φορά, προτίμησε να μην τυπωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα μας και απέδειξε ότι δεν είναι όλες οι εφημερίδες το ίδιο.

Θλιβερή παραφωνία ήταν μια πολύ μικρή μειοψηφία συναδέλφων που προτίμησαν να ταχθούν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε από την εργοδοσία, βάζοντας πλάτη στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», υποσκάπτοντας

 την ενότητα των εργαζομένων. Να είναι σίγουροι ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζονται αυτές οι πρακτικές. Αν νομίζουν ότι έτσι εξασφαλίζονται, είναι γελασμένοι.
Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Σωματείου μας για να κάνει απολογισμό της απεργίας και να αποφασίσει για την συνέχεια και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μας.

  Αθήνα 7 Νοεμβρίου 2013
Το μπλοκ των Λιθογράφων στην κεφαλή της πορείας

Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα παρά τη δυνατή βροχή και τις δυσκολίες που μπήκαν το προηγούμενο διάστημα από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στη Βουλή, τότε έφευγαν οι τελευταίοι διαδηλωτές από την Ομόνοια


Κάλεσμα για την απεργία 6 Νοέμβρη 
Γραμματεία ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης


Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ Α.Ε.


Οι εργαζόμενοι της χαρτοποιίας ΠΑΚΟ Α.Ε. που το προηγούμενο διάστημα έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών από την περικοπή του επιδόματος γάμου, βρίσκονται σε κινητοποίηση. Στην τελευταία γενική τους συνέλευση,αποφάσισαν να διεκδικήσουν υπογραφή ΣΣΕ που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης. 
Δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να συμμετέχει σε ατομική διαπραγμάτευση. 
Με δεδομένη την άρνηση της επιχείρησης να υπογράψει ΣΣΕ οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετέχουν σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασίσουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ώστε να υπογραφεί νέα ΣΣΕ.
Τέλος η γενική συνέλευση των εργαζομένων, εξουσιοδότησε το ΔΣ του Σωματείου, να προβαίνει ανάλογα στις ενέργειες που θα κρίνει αυτό απαραίτητες κάθε φορά που θα υπάρχει καθυστέρηση σε εξόφληση των δεδουλευμένων.

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την προσπάθεια ενεργοποίησης απεργοσπαστικού μηχανισμού μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη, σε παιδικούς σταθμούς και ενδεχομένως και σε άλλους χώρους εργασίας, πλαισιωμένου με σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.
Κλιμάκια του ΟΑΕΔ ουσιαστικά απειλούν τους σπουδαστές αναφέροντας πως «δεν έχουν δικαίωμα στην απεργία», πως είναι «μαθητές και όχι εργαζόμενοι». Ενώ σε αρκετούς παιδικούς σταθμούς το μόνιμο προσωπικό έχει ήδη δηλώσει «απεργία», ο ΟΑΕΔ καλεί τους σπουδαστές να προσέλθουν κανονικά στους χώρους δουλειάς.
Πέρα από τα προφανή ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από την απουσία του μόνιμου προσωπικού, αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο προσανατολισμός της μαθητείας μπροστά στο αφεντικό (δημόσιο τομέα ή ιδιωτικό) που έχει ως στόχο τη συνείδηση του κάθε νέου. Να μάθει από νωρίς να είναι υποταγμένος, ευέλικτος και χωρίς δικαιώματα, απεργοσπάστης.
Καλούμε τα σωματεία και τους συλλόγους κατάρτισης, σε κάθε Δήμο, σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς που εργάζονται σπουδαστές των ΕΠΑΣ να πάρουν μέτρα καθολικής επιτυχίας της απεργίας, να μην αφήσουν την επίθεση αναπάντητη. Να μη μείνει σπουδαστής εκτεθειμένος στους εκβιασμούς και τις απειλές εργοδοτών και ΟΑΕΔ.
Η Γραμματεία Νέων
Αθήνα 30 Οκτώβρη 2013

Κλήρωση της λαχειοφόρου του σωματείου.


Την Κυριακή 3/11/13 και ώρα 11:00π.μ. πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη λαχειοφόρο που πραγματοποίησε το Σωματείο Λιθογράφων.
Οι νικητές της κλήρωσης είναι οι παρακάτω συνάδελφοι:
1)Ιωάννου Άντρη με αριθμό λαχνού 0953 (1 τόνος καυσόξυλα)
2)Βαρώνου Αλέκος με αριθμό λαχνού 1690 (200 κιλά πετρέλαιο θέρμανσης)

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που από το υστέρημά τους, συμβάλλανε στην οικονομική στήριξη του Σωματείου.