Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Όλοι στη συγκέντρωση των ανέργων 

Η διοίκηση του Σωματείου και η επιτροπή ανέργων λιθογράφων, καλούμε όλους τους άνεργους, τις άνεργες, τους απολυμένους, από όλους τους κλάδους να πάρουν μαζικά μέρος στην συγκέντρωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, του Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ένωση  Λιθογράφων, η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής 
στις 6 Μάρτη στις 10πμ στην Ομόνοια.
ΤΚαλούμε όλους τους ανέργους, τους απολυμένους να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση που θέλει την εργατική τάξη στον καιάδα της ανεργίας. Να οργανώσουν την πάλη τους, να έρθουν σε επαφή με τα Σωματεία τους, να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης μέσα στους τόπους δουλειάς.

Καλούμε και άλλα συνδικάτα να μπουν στη μάχη αυτή για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο πρέπει να είναι μόνιμο και βασικό μέτωπο πάλης ολόκληρης της εργατικής τάξης. Τα συνδικάτα να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης των ανέργων κλάδο το κλάδο, σωματείο το σωματείο, επιχείρηση την επιχείρηση. 
27/02/14

Συνεχίζουμε τη μάχη για τη υπογραφή 

συλλογικών συμβάσεων.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με τις Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργών, Οικοδόμων, Τύπου και Χάρτου, Φαρμάκου, Λογιστών, Τροφίμων Γάλακτος και Ποτών, της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών καθώς και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κλάδους όπως Μέταλλο, Χρηματοπιστωτικό, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομεία κ.λ.π., με θέμα τις Σ.Σ.Ε. και την συνέχιση της δουλειάς των οργανώσεων με την οργάνωση της πάλης για την διεκδίκηση υπογραφής τους.
Οι κλαδικές συμβάσεις έχουν λήξει και η εργοδοτική επέλαση στους μισθούς, στα μεροκάματα και τα δικαιώματά της εργατικής τάξης αγριεύει. Οργιάζουν οι ατομικές συμβάσεις όπου η εργοδοσία εκβιάζοντας τους εργαζόμενους με απόλυση, υπογράφουν ότι τα όποια δικαιώματα είναι οικειοθελείς παροχές. Ακόμη εμφανίζονται συμβάσεις δουλεμπορικών γραφείων που ενοικιάζουν εργαζόμενους με άθλια μεροκάματα όπου ο εργαζόμενος δουλεύει ατέλειωτες ώρες ανεξαρτήτως αν είναι αργία ή όχι, ή αν είναι νυχτερινή εργασία. Πληθαίνουν οι ενώσεις προσώπων όπου η εργοδοσία μειώνει τους μισθούς σε τραγικά επίπεδα.

               Καμιά παραίτηση στο καίριο για τη ζωή μας ζήτημα των ΣΣΕ! Καμία αποδοχή τετελεσμένων. Κανένας συμβιβασμός, καμιά απογοήτευση να μην περάσει! Καμιά δυσκολία να μη μας γονατίσει!
             Οι ταξικές ομοσπονδίες και συνδικάτα με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την υπογραφή των ΣΣΕ, χωρίς να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από τα κατοχυρωμένα μέχρι σήμερα μεροκάματα και δικαιώματά μας. Με πιο σχεδιασμένη οργάνωση και συντονισμό κατά χώρο δουλειάς και όμιλο, κατά κλάδο παραγωγής συνεχίζουμε. Ταυτόχρονα, παλεύουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, στηρίζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΜΕ.

   Μετά από τη συζήτηση  για την κατάσταση στους κλάδους και την ανάγκη  να υπάρχουν ΣΣΕ με δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, διαμορφώθηκε η εκτίμηση ότι μπορούμε το επόμενο διάστημα μετά από συζήτηση και με απόφαση των διοικήσεων των οργανώσεων να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

 Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση των ΣΣΕ στα χέρια τους. Να παλέψουν για να επιβάλουν το δίκιο τους, με καλή οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και συσπείρωση στις κλαδικές μας ομοσπονδίες και το ταξικό κίνημα. Καμιά ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις να μη γίνει αποδεκτή.

Αθήνα 20/02/2014

Στάση εργασίας και γενική συνέλευση 
στο εργοστάσιο της Βιβλιοσυνεργατικής.


Την Τρίτη 18/02/14 οι εργαζόμενοι της Βιιβλιοσυνεργατικής πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας και γενική συνέλευση στην Αθήνα και στο Κορωπί. Το αίτημα των συναδέλφων για μία ακόμα φορά ήταν να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής και να παρθούν μέτρα ώστε να μειωθεί το όφελος. Μετά από ουσιαστική συζήτηση οι εργαζόμενοι με την επιτροπή και το Σωματείο αποφάσισαν τα εξής:

-Μέχρι τις 28/02/14 όπου και έχει οριστεί συνάντηση με τη διοίκηση για να παρουσιαστεί το σχέδιο αποπληρωμής, να έχουν πληρωθεί το 25% ανά εβδομάδα και ότι επιπλέον χρειάζεται ώστε να μην μεγαλώσει η ψαλίδα. 
-Από 1/03/14 και μετά  από τη συζήτηση με τη διοίκηση η μισθοδοσία να αναπροσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται οι οφειλές σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
-Εξουσιοδοτήθηκε η επιτροπή και το Σωματείο να διαπραγματευτεί το παραπάνω σχέδιο, παίρνοντας υπ όψιν τις προτάσεις που ειπώθηκαν στη συνέλευση και αφού ακούσει την πρόταση της εργοδοσίας.. 
-Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν τηρείται το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, θα δίνεται απάντηση αγωνιστικά.
-Σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν, θα οργανωθούν και οι αντίστοιχες ομάδες περιφρούρησης.

19/02/14
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


·      ΕΥΡΩΠΗ – Από 08:00 έως 10:00
·      ΑΡΓΟΣ – Από 11:00 έως 13:00

Το Δ.Σ. της Ένωσής μας αποφάσισε την κήρυξη 2ωρων στάσεων εργασίας, με στόχο την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να αποφασίσουμε όλοι μαζί την συνέχεια των κινητοποιήσεών μας, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Έχουν δρομολογηθεί ήδη αλλαγές σε όλους τους τομείς που ενισχύουν την ανασφάλεια και την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση οι εργοδότες μας θα προσπαθήσουν να ρίξουν ακόμη περισσότερα βάρη στις δικές μας πλάτες.
Δεν είναι τυχαίο, αυτό που παρατηρείται τελευταία, τα «σκληρά και ανταγωνιζόμενα» μεταξύ τους πρακτορεία, να συνεργάζονται και να στήνουν κοινές δραστηριότητες.
Έχουμε όλοι χρέος να δώσουμε δυναμικό παρών στις συγκεντρώσεις και να πάρουμε μέρος στη λήψη αποφάσεων. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε τα αντεργατικά τους σχέδια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·        Υπογραφή νέας ΣΣΕ, που να προβλέπει τουλάχιστον ότι και η τελευταία.
·        Να επιστραφούν οι παράνομες περικοπές μισθών και επιδομάτων από την ΕΥΡΩΠΗ.


ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Αθήνα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
 ΤΩΡΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18/02  6.00 μ.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ 
ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Προσυγκέντρωση του Σωματείου Λιθογράφων 
5:30μ.μ. στην πλ.Βάθης

Το ΠΑΜΕ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό για την υγεία! Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, παντού! ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Ο νόμος της  συγκυβέρνησης  ΝΔ - ΠΑΣΟΚ  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που  ψηφίστηκε στη Βουλή, οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των  όποιων δωρεάν παροχών υγείας απέμειναν  σήμερα.
Η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα μας δυναμώνει. Ολοένα  και  περισσότερο,  το κόστος  των  υπηρεσιών  Υγείας  μεταφέρεται  στις  πλάτες  των  λαϊκών  οικογενειών  που  έχουν  γονατίσει από την  ανεργία, τους  φόρους  και  τη  συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων.
Η κατάσταση που επικρατεί και στα νοσοκομεία είναι εγκληματική. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας έχουν τεράστια κενά, με δραματικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους. Η κινητικότητα-διαθεσιμότητα του προσωπικού εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ,
 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ
   Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας για όλο το λαό!
  Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία


ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ!!!

Από τη κοινή εκδήλωση ΣΕΒ - ΣΥΡΙΖΑ που διοργάνωσε το TVXS του Κούλογλου, για την καπιταλιστική ανάπτυξη που έγινε την Πέμπτη 13/02/14 στο πολεμικό μουσείο.

Διακρίνονται από αριστερά: 
εργοδότρια της Βιβλιοσυνεργατικής Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου,
βιομήχανος Δ. Δασκαλόπουλος,
πρόεδρος Τσίπρας,
 εργατολόγος Μητρόπουλος


Πρόσκληση
Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 
στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11-15 στο 6ο όροφο)

Σύσκεψη ανέργων Λιθογράφων
Το ΔΣ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων και η επιτροπή ανέργων του Σωματείου, καλούμε σε πλατιά σύσκεψη όλους τους ανέργους του κλάδου. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε για τα προβλήματα των ανέργων και να προετοιμάσουμε την κινητοποίηση που διοργανώνουμε μαζί με άλλα σωματεία στις 6 Μάρτη στην Ομόνοια και μετά στο υπουργείο εργασίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να συμμετέχουν στη σύσκεψη των ανέργων οι συνάδελφοι από τα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου που έχουνε κλείσει (3Ε εκτυπωτική, Fimi Pack, Ελευθεροτυπία, Γκρέκης, Δίας, Τυποχρώμ, Φοίνικας, Drag Press) 

Παρέμβαση των Σωματείων του τύπου 

στον υπουργό εργασίας κο Βρούτση 

για το οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Την Τετάρτη 12/02/14 αντιπροσωπεία από το διασωματειακό του τύπου συναντήθηκε με τον υπουργό εργασίας κο Βρούτση. Εκεί τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της Ε.Ε. που εφαρμόζεται. Από τα
Σωματεία τέθηκαν ζητήματα για τις συλλογικές συμβάσεις, τη λειτουργία <<δουλεμπορικών>> γραφείων ενοικίασης εργατών, τα προβλήματα στην υγεία και την ασφάλιση των ανέργων και θέματα για την κοινωνική ασφάλιση.
Αφότου ξεκαθαρίστηκε από τον υπουργό ότι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων δεν το αγγίζει γιατί είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης να καταργηθούν, δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα ικανοποιήσει μία σειρά δευτερεύοντα ζητήματα.
Αυτό που αφορά τον κλάδο των λιθογράφων είναι το εξής. Κάτω από την πίεση και την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, υπήρξε προφορική δέσμευση

1)Να εφαρμοστεί ο νόμος 4075  4/2012  άρθρο 33 που διέκοψε την παρακράτηση 3.60% από τους εργαζόμενους που ασφαλίζονταν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και προβλέπει την συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων κατά 45 μέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας.
2)Ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να μπορούνε να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας έχοντας 75 ημέρες ασφάλισης τον τελευταίο χρόνο και όχι το τελευταίο 6μηνο όπως ισχύει τώρα.

Ακόμα δήλωσε ότι βλέπει θετικά και θα εξετάσει την ουσιαστική ενοποίηση του ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επιβάλουμε την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων που ακόμα δεν είναι τίποτα άλλο από προφορικές- προεκλογικές υποσχέσεις. Μόνο η μαζική συμμετοχή εργαζομένων και ανέργων στις δράσεις του Σωματείου, είναι αυτή που μπορεί να επιβάλει την λύση μικρών και μεγάλων προβλημάτων της εργατικής τάξης.
13/12/14

Νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα 

στο εργοστάσιο ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε.


Τα εργατικά ατυχήματα εξακολουθούν να συνεχίζονται στην εταιρία Μόρνος Α.Ε.. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου εργατοϋπαλλήλων  εργοστασίου ΑΠΚΟ Μόρνος, συνέβη νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 19:00μ,μ,.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνάδελφος Παυλιώτης Νικόλαος (συντηρητής βάρδιας), μετά από εντολή του τεχνικού διευθυντή- τεχνικού ασφαλείας, προσπάθησε να αλλάξει μαχαίρια μόνος του στο μύλο RAPID/1 που βρίσκεται σε υπόγειο του εργοστασίου.
Τραυματίστηκε σοβαρά με ακρωτηριασμό δακτύλου, ο συνάδελφος μεταφέρθηκε έκτακτα στο γενικό νοσοκομείο Λιβαδειάς από εργάτη της παραγωγής, το δε δάκτυλο βρέθηκε μετά και το πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά ήταν αδύνατο να συγκολληθεί.
Η διοίκηση της εταιρίας έχει σοβαρές ευθύνες λόγο της εντατικοποίησης των εργασιών, καθώς επίσης και για τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσαν να προλάβουν τέτοιου είδους ατυχήματα.
Το ΔΣ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στο συνάδελφο Παυλιώτη Νικόλαο και είμαστε δίπλα στο Σωματείο των εργατοϋπαλλήλων  εργοστασίου ΑΠΚΟ Μόρνος που καταγγέλλει και απαιτεί από την διοίκηση της εταιρίας να εφαρμόσει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
12/02/14
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ε.Γ. του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις λαϊκές επιτροπές να οργανώσουν τώρα συγκέντρωση τροφίμων (που δεν χρειάζονται ψυγείο), γιατί είναι επείγουσα ανάγκη για τον λαό της Κεφαλονιάς που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Να απευθυνθούν πλατιά στον λαό για να εκφραστεί στην πράξη η αλληλεγγύη. Ο κάθε κλάδος, ο κάθε χώρος δουλειάς να πάρει την ευθύνη και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να πρωτοστατήσουν.

Καλεί τους εργαζόμενους να απευθυνθούν στα συνδικάτα τους και να συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή. 
05/02/14

Προετοιμάζουμε από τώρα την κινητοποίηση του Σωματείου και της επιτροπής ανέργων σε συνεργασία με άλλους κλάδους που αντιμετωπίζουν μεγάλη ανεργία.

Όλοι στις 6 του Μάρτη μαζική συγκέντρωση ανέργων στο υπουργείο Εργασίας

Το πλαίσιο αιτημάτων

 • Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
 • Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
 • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
 • Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας. Μύωση των ορίων ηλικίας στα 50 και 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα Β.Α.Ε., και στα 55 και 60 στους άλλους κλάδους.
 • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
 • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποσύνδεση από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
 • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
 • Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
 • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
 • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
 • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
 • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι
 • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
 • Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
 • Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
 • Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις.
 • Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.
 • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές – σπουδαστές να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
 • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα 

για τα προβλήματα στην υγεία του λαού.


Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Σε πορεία προς τη Βουλή εξελίχθηκε η μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών.

ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 
 ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Untitled-3Σύσκεψη με τη συμμετοχή ΔΣ συνδικάτων από κλάδους στους οποίους οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με οξύτητα το πρόβλημα της ανεργίας, διοργανώθηκε την Πέμπτη 30/1 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος. Σκοπός της σύσκεψης: η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα για την επιβολή μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Στην πρωτοβουλία αυτή του  Συνδικάτου Οικοδόμων και στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν τα σωματεία της Ζώνης, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, σωματεία από τον κλάδο Τύπου -  Χάρτου και Ηλεκτρολόγων, ενώ συμμετείχαν και πρόεδροι των παραρτημάτων του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε η έως τώρα εμπειρία από τη δράση των σωματείων. Από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων σωματείων που πήραν τον λόγο, αλλά και από την κεντρική εισήγηση που έγινε από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων, Σταύρο Λίτσα, αναδείχτηκε η σημασία του κοινού αγώνα, η οργάνωση και ο συντονισμός του, ώστε όλες οι δυνάμεις να στοχεύουν στο κύριο και στην καρδιά του ζητήματος, στην επιβολή μέτρων προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Παράλληλα η σύσκεψη αποτέλεσε και μια πρώτη απάντηση στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 440.000 «ευκαιρίες απασχόλησης», τονίζοντας ότι πρόκειται «για σύγχρονο σκλαβοπάζαρο», αλλά και προσπάθεια εθισμού των ανέργων και των εργαζομένων ότι θα πρέπει και να «πληρώνουν για να δουλεύουν» μέσω του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, που είναι χρήματά τους και διοχετεύονται στην εργοδοσία.
Αποφασίστηκε συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης:
 • Πρώτος σταθμός η συμμετοχή στο συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την Υγεία στις 4 Φλεβάρη, το απόγευμα, στην Ομόνοια.
 • Καθημερινή παρουσία στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ των Δήμων του Λεκανοπεδίου με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού.
 • 12 και 13 Φλεβάρη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ.
 • Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε δήμους για τα τροφεία, τα δημοτικά τέλη κλπ. που αποτελούν βραχνά.
 • Στις 6 του Μάρτη μαζική συγκέντρωση ανέργων στο υπουργείο Εργασίας.
 • Κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα πραγματοποίηση κεντρικής κινητοποίησης σε υπουργεία, φορείς και Οργανισμούς, που έχουν σχέση με τα προβλήματα και τα αιτήματα των ανέργων και των οικογενειών τους.
 • Τέλος, καθ” όλη τη διάρκεια των επομένων μηνών, συνεχείς, πολύμορφες δράσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Αρ. Πρωτ.  3013                                                               Προς: 1.Την Πρόεδρο του  ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
Κυρία Παναγιώτα Αντωνοπούλου
Και τα μέλη του Δ.Σ.
2.  Γ’ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
Κυρία Σαββούλα Κώτση
Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι του Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας διαμαρτύρεται εντονότατα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε δώσει λύση στο ζήτημα της συνταξιοδότησης ασφαλισμένων με το νόμο 4075/2012, άρθρο 33 παρ. 2.
Αντίθετα και όλος επιλεκτικά έχετε διακόψει την παρακράτηση της εισφοράς του 3,60% από τους εργαζόμενους, έχετε ρυθμίσει την παρ.1 που μειώνει την εργοδοτική εισφορά από το 16% στο 5,10% (Ν.4144/18-4-2013, άρθρο 46) και προτείνατε σαν Δ.Σ. την τροποποίηση της παρ.3 για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους.
Δηλαδή έχετε ρυθμίσει ότι έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και δεν εφαρμόζεται το εδάφιο 2 της παρ. 2 που προβλέπει την συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων κατά 45 μέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας.
Ζητάμε άμεσα την εφαρμογή του νόμου και για τους ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης και να παύσει επιτέλους η επιλεκτική και μεροληπτική εφαρμογή του.
Η συνεχής άρνησή σας για την εφαρμογή του συνιστά παρανομία και εγείρει και ποινικές ευθύνες.

Περιμένουμε τις ενέργειές σας.                                                                                     30/1/2014