Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 25 Απριλίου 2014

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμα προϊόντα προς ενοικίαση…


Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καταγγέλλει την ύπαρξη και δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, στις επιχειρήσεις «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ»,  «Πρακτορείο Τύπου Άργος» και  «Πρακτορείο Τύπου Ευρώπη».  Οι διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων (ιδιοκτησίας Μπόμπολα,Ψυχάρη,Αλαφούζου), χρησιμοποιούν εργάτες μέσω εργολάβων, με άθλιες συμβάσεις μίας ημέρας, χωρίς δικαιώματα και με το φόβο ότι αν αντιδράσουν για το οτιδήποτε να μην έχουν μεροκάματο την επόμενη φορά. Μέσω εργολάβων παρακάμπτονται τα συλλογικά δικαιώματα που προκύπτουν από τις ΣΣΕ και προσφέρονται φτηνά εργατικά και σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτα χέρια. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν το δρόμο για να γενικευτεί αυτού του τύπου η εργασία και σε άλλες ειδικότητες που ισχύουν ως τώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων.
 Η νομιμοποίηση των «δουλεμπορικών γραφείων», έρχεται ως προϊόν επιλογής της παρούσας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ειδικά στις σημερινές συνθήκες αξιοποιώντας την κρίση, δίνουν στους εργοδότες τη δυνατότητα να καταπατούν ότι με κόπο, θυσίες και αίμα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι, κάνοντάς τους σύγχρονους σκλάβους στον 21ο αιώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί, σιγοντάρουν την ενοικιαζόμενη εργασία, ακριβώς γιατί έτσι εννοούν την «ανάπτυξη» που επικαλούνται.
Οι πολιτικές αυτές οδήγησαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ανεργία και εξαθλίωση ώστε να μπορούν σήμερα οι κάθε εργολάβοι να αυτοπροβάλλονται ως «σωτήρες» για τον κάθε εργαζόμενο που κάτω από την πίεση για επιβίωση για αυτόν και την οικογένειά του δέχεται τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί.
      Οι Ενώσεις στο χώρο του τύπου και όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, σε δύσκολες συνθήκες στο παρελθόν δώσαμε σκληρές μάχες για να κατακτήσουμε όλα όσα που με τη βία παίρνουν πίσω σήμερα οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους. Τώρα που ζούμε και πάλι αντίστοιχη επίθεση, πρέπει και πάλι να οργανώσουμε τον αγώνα μας όπως γνωρίζουμε.
      Οι διευθύνσεις των  επιχειρήσεων «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ», «Πρακτορείo Τύπου Άργος» και «Πρακτορείo Τύπου Ευρώπη», και οι διάφοροι εργολάβοι (όπως κι αν αποκαλούνται) πρέπει να πάρουν σοβαρά υπ όψιν τους ότι απέναντι σε αυτή την αντεργατική τους επιλογή θα συναντήσουν όλες τις ενώσεις του Τύπου!
 Καλούμε τις διευθύνσεις των  επιχειρήσεων «Εκτυπώσεις ΙΡΙΣ»  «Πρακτορείo Τύπου Άργος και Πρακτορείo Τύπου Ευρώπη»:
1.      Να ασφαλίσουν όλους τους εργαζόμενους ως μόνιμο προσωπικό με σύμβαση αορίστου χρόνου.
2.      Να αμείβουν όλους τους εργαζόμενους με βάση τις τελευταίες κλαδικές  συλλογικές συμβάσεις.
3.      Να διακοπεί οποιαδήποτε σχέση με τα «δουλεμπορικά» γραφεία.         
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο σύνολό τους, μόνιμους και έκτακτους, να δυναμώσουν την πάλη για δουλειά με δικαιώματα ενάντια στα σύγχρονα «σκλαβοπάζαρα» που θέλουν οι εργοδότες!

Τα Δ.Σ. των Συνεργαζόμενων Ενώσεων

Ανακοίνωση - Καταγγελία  Για το πογκρομ απολύσεων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI


Συνάδελφοι & συναδέλφισσες                                                                                        

 Η διοίκηση της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, καταγγέλλουμε την προκλητική στάση της εργοδοσίας στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI όπου απέλυσε σχεδόν το σύνολο των τεχνικών (εννέα από τους ένδεκα). Οι απολύσεις των συναδέλφων ήρθαν ως απάντηση στην άρνηση των συναδέλφων να δεχθούν την πρόταση-τελεσίγραφο περικοπής μισθών κατά 30% και όλων των θεσμικών δικαιωμάτων των τεχνικών ή να απολυθούν.
Φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εργοδοσία έχει πάρει θάρρος από τη συζήτηση που έχουν ανοίξει κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ για απελευθέρωση των απολύσεων και βιάζεται να αντικαταστήσει παλιούς εργαζόμενους με δικαιώματα, με νέο ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Το εκβιαστικό δίλημμα για να δεχτούν οι συνάδελφοι τις μειώσεις αποδοχών παρουσιάστηκε όπως συνήθως γίνεται, ντυμένο με την οικονομική κρίση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία καθώς και τα χρέη που παρελήφθησαν από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Η κίνηση αυτή, φαίνεται ότι  ήταν καλά προμελετημένη, δεδομένου ότι η εν λόγω διοίκηση τους τελευταίους μήνες, παρά τα οικονομικά προβλήματα τα οποία επικαλείται, είχε προβεί σε αθρόες προσλήψεις νέων και άπειρων τεχνικών, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη μορφή εκπαιδευομένων.
Η διοίκηση του Σωματείου Λιθογράφων αλλά και όλοι οι συνάδελφοι λιθογράφοι, μπορεί να εργαζόμαστε σε άλλο τμήμα του τύπου, αλλά γνωρίζουμε καλά τον εκβιασμό της εργοδοσίας για να μας πάρει δικαιώματα. Τον έχουμε συναντήσει σε μία σειρά χώρους και έχουμε αποκτήσει θετική και αρνητική πείρα. Μέσα από τη δράση μας, μάθαμε ότι η μόνη ασπίδα μας είναι η συλλογική δράση μέσα από τα όργανα των Σωματείων, οργανώνοντας την πάλη στους χώρους δουλειάς. Στους χώρους που και εμείς αντιμετωπίσαμε τέτοια επίθεση και βγήκαμε νικητές, ήταν εκεί όπου σφυρηλατήθηκε η ταξική ενότητα, απαλλαγμένη από την απογοήτευση και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται.

Χαιρετίζουμε την υπερήφανη στάση των συναδέλφων στους ραδιοσταθμούς SFERA και DERTI όπου όχι μόνο δε δέχτηκαν τις μειώσεις, αλλά χωρίς να υπογράψουν τις απολύσεις, δίνουν τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα. Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη και είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων και της ΕΤΕΡ (Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας) που τους εκπροσωπεί να την εκφράσουμε έμπρακτα όταν και όπως μας ζητηθεί. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας!
 24/04/14

Ανακοίνωση του Σωματείου Λιθογράφων για τον εορτασμό της 1ης Μάη

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

Η 1η Μάη είναι ημέρα που η εργατική τάξη παγκόσμια, τιμά αγωνιστικά τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886 που έπεσαν στον αγώνα για την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας. Τιμάμε συνολικά τους αγώνες που έγιναν για να κατοχυρωθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών. Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, συμβολίζει την πάλη για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ημέρα που πρέπει να μετράμε τα βήματά μας στην ενότητα της εργατικής τάξης.
Σήμερα, 128 χρόνια μετά τον αγώνα των εργατών του Σικάγο, υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες για να ζούμε καλύτερα. Βλέπουμε όλοι στους χώρους που εργαζόμαστε, ότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει ανεβάσει τις παραγωγικές δυνατότητες, ώστε σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερα χέρια να βγαίνει μεγαλύτερη παραγωγή. Παρ όλα αυτά, αντί οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε λιγότερες ώρες και να αμοιβόμαστε καλύτερα, συμβαίνει το αντίθετο. Τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα στον κλάδο του τύπου και του χαρτιού, είναι ζωντανή απόδειξη ότι οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι βιομήχανοι πατώντας στον ιδρώτα και το αίμα μας.
Συνεχώς με νέα αντεργατικά μέτρα, κατοχυρώνεται η εντατικοποίηση της εργασίας με πολύ λιγότερες αποδοχές. Ακόμα και παροχές που για χρόνια είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι όπως η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία και η παιδεία, περικόπτονται.

Για να μην αγανακτούμε με τη μοίρα μας και την κακή μας τύχη που ζούμε στην ανέχεια, πρέπει να έχουμε καθαρό το τι φταίει για αυτή την κατάσταση. Η αιτία είναι πως όσο τα μέσα παραγωγής, δηλαδή τα εργοστάσια και οι μηχανές που δουλεύουμε, εμείς και η υπόλοιπη εργατική τάξη, ανήκουν σε μία χούφτα καπιταλιστές, τόσο θα παράγουν με γνώμονα το κέρδος. Σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις στην κρίση και να πετάνε χιλιάδες εργάτες στην ανεργία, μπορεί όμως και τώρα που όπως λένε έρχεται ανάπτυξη, να προσλαμβάνουν νέους εργάτες με μισθούς πείνας παρουσιάζοντας ότι είναι μεγάλη ευκαιρία και πρέπει να νιώθουν υποχρεωμένοι που έχουν δουλειά.
Αν η εργατική τάξη κατανοήσουμε αυτή τη βασική αντίθεση, σε ποιόν ανήκουν τα μέσα παραγωγής- ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγουμε, δε θα πέφτουμε σε παγίδες. Θα είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο συνάδελφο ότι όσες κυβερνήσεις και αν αλλάξουν, αν δεν θιχτεί η ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με μικροβελτιώσεις, δεν πρόκειται να δούμε οριστική λύση.

Ο δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια.

Όπως παλιότερα, έτσι και τώρα, τα δικαιώματα που είχαμε ως δεδομένα αμφισβητούνται, έχουν μπει από την κυβέρνηση και την ΕΕ σε πρόγραμμα κατάργησης. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση προς όφελος της εργατικής τάξης. Όπως τότε έτσι και τώρα καλούμαστε να οργανώσουμε κίνημα ρήξης και ανατροπής που θα μας απαλλάξει συνολικά από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.
Για να βγει νικητής ο λαός, απαιτείται οργάνωση από τα κάτω στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Στον τύπο & το χαρτί υπάρχει πείρα από τα επιχειρησιακά Σωματεία και τις σωματειακές επιτροπές στους χώρους δουλειάς που πρόβαλαν αντίσταση στην επίθεση της εργοδοσίας. Φάνηκε ότι εκεί που οι εργάτες βρέθηκαν προετοιμασμένοι και οργανωμένοι βάλαμε εμπόδια και σε κάποιους χώρους είχαμε και κατακτήσεις.

Πρέπει να κατανοηθεί από όλους τους συναδέλφους ότι η επιλογή του Σωματείου Λιθογράφων και της Ομοσπονδίας να παλεύουν σε ταξική κατεύθυνση με το ΠΑΜΕ, λειτούργησε ως ασπίδα για τα χειρότερα. Η απομόνωση των ξεπουλημένων συνδικαλιστών που τα βρίσκουν με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, δημιουργεί προϋποθέσεις για να έχουμε νίκες αλλά δε φτάνει. Πρέπει ο κλάδος μαζικά με μία σειρά πρωτοβουλίες να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία, ότι είμαστε όρθιοι. Παρόλη την επίθεση που έχουμε δεχτεί, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων τις περικοπές με διάφορους τρόπους, δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα υπερασπιστούμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Σήμερα που κυβέρνηση ΜΜΕ έχουν βάλει στο μάτι τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, απαντάμε με περισσότερη συσπείρωση στα σωματεία, για να γίνουν κάστρα αγώνα και όχι μηχανισμοί διαφθοράς όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν.

Τίποτα δεν έχει κριθεί. Ψηλά το κεφάλι!

Το εργατικό κίνημα πρέπει στις γραμμές του να συζητάει όχι μόνο το τι θα περισώσουμε, αλλά και το πως θα γίνουμε αφέντες του πλούτου που παράγουμε. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε σύμμαχους στα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αγρότες, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και στη νεολαία που θα είναι η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.
Με αταλάντευτο ταξικό αγώνα, χωρίς αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού,  ανοίγουμε δρόμο για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Την Πρωτομαγιά δίνουμε όλοι το παρόν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, για την Αθήνα στις 10:00 στην Ομόνοια.
Η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς είναι αναμέτρηση δυνάμεων και πρέπει να δώσουμε όλοι το παρόν. Να γυρίσουμε την πλάτη στις φιέστες που διοργανώνουν δήμοι και περιφέρειες για να πιάσουμε το Μάη και να ξεχάσουμε τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης. Την ημέρα της Πρωτομαγιάς ο κλάδος  θα πρέπει να στείλει μήνυμα ότι αυτά που μας ανήκουν θα τα διεκδικήσουμε και τελικά θα τα πάρουμε παρά τη θέληση των εκμεταλλευτών μας.

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων :
Η Επιτήρηση των Εργαζομένων Απαγορεύεται

Ο βασικός στόχος κάθε εργοδότη είναι να καθιστά τους εργαζομένους απλό εξάρτημα της παραγωγής. Εργαζόμενοι, που λειτουργούν ως άνθρωποι, δηλαδή ελευθέρως δημιουργούν, συνεργάζονται, συναναστρέφονται, κουβεντιάζουν και γελούν, σημαίνουν απώλεια κερδών για τον εργοδότη. Ακόμη χειρότερα, εργαζόμενοι, που οργανώνονται συλλογικά για να καθορίζουν οι ίδιοι τους όρους και το περιεχόμενο της εργασίας τους, γίνονται όχι μόνο λιγότερο παραγωγικοί αλλά ακόμη και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Για την κάμψη των αντιστάσεων και την όσο πιο εντατική εκμετάλλευση των εργαζομένων ο εργοδότης δεν έχει μόνο στην υπηρεσία του το κράτος και τους νόμους. Τα καλύτερα μυαλά έχουν επιστρατευθεί, για να παράγουν τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες επιτήρησης, που θα υπάγουν πλήρως τον εργαζόμενο στις εντολές του εργοδότη του. Κάμερες ήχου και εικόνας, που επιτηρούν τους χώρους εργασίας, δορυφορικά συστήματα GPS, που καταγράφουν την κίνηση του εργαζομένου, λογισμικά γραφείου, που μετρούν ταχύτητες και επιδόσεις του υπαλλήλου, απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της παραγωγής, με μοναδικό στόχο να γεμίζουν ακόμη περισσότερο τις τσέπες των αφεντικών, κάνοντας τον βίο των εργαζομένων αβίωτο. Έτσι, ο χώρος και ο χρόνος κάθε εργαζόμενου αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο μέγεθος για κάθε εργοδότη και γι’ αυτό επιτηρείται, όπου οι εργαζόμενοι δεν αντιστέκονται αποτελεσματικά με τη συλλογική τους δύναμη.

Όπως τα πάντα στην κοινωνίες μας, έτσι και οι νόμοι δεν έχουν πέσει από τον ουρανό. Αντίθετα, ο,τιδήποτε έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία και είναι καλό για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κάθε καταπιεζόμενου, έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες ενάντια στην κυριαρχία και υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σε αυτά τα πλαίσια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ανεξάρτητη αρχή, που εποπτεύει μεταξύ άλλων την επιτήρηση στην εργασία, έχει επανειλημμένως κρίνει ότι η μετατροπή του εργαζόμενου μέσα από καταπιεστικές τεχνολογίες επιτήρησης από δυνάμει αυτόνομου όντος σε πράγμα / εργαλείο της παραγωγικής διαδικασίας προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ως εκ τούτου απαγορεύεται. Μάλιστα, με την πολύ πρόσφατη υπ’ αρ. 13/2014 απόφασή της η Αρχή επέβαλλε για τον λόγο αυτόν πρόστιμο σε εργοδότη, που επιτηρούσε μέσω καμερών τους εργαζομένους του, και επέβαλε το ξήλωμά τους. Η Αρχή έχει φτάσει σε αυτή την παγιωμένη πια κρίση περί προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την επιτήρηση της επίδοσης των εργαζομένων, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για την πλήρη καταγραφή της δραστηριότητας στην εργασία και, ως εκ τούτου, του άκρως καταπιεστικού και εξοντωτικού χαρακτήρα που μπορούν να πάρουν στα χέρια των εργοδοτών.

Η μηδενική ανοχή σε τεχνολογίες επιτήρησης στους χώρους εργασίας, είναι υπόθεση των εργαζομένων και ζήτημα αξιοπρέπειας για τον κόσμο της εργασίας. Κανένα δικαστήριο και καμία δημόσια αρχή δεν πρόκειται να βγαίνει μπροστά και να μεσολαβεί για τα συμφέροντα της εργασίας απέναντι στους εργοδότες, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανέχονται τους εργοδότες να επιτηρούν κάθε τους κίνηση και να τους μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους. Και φυσικά η επιτήρηση αλλά και η κοινωνική πάλη ενάντιά της δε σταματά στους χώρους εργασίας αλλά απλώνεται σε όλη την κοινωνία, στους δημόσιους χώρους και στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ως αναπόσπαστο στοιχείο του γενικότερου κυριαρχικού / εκμεταλλευτικού συστήματος, εντός του οποίου διαβιούμε, αλλά και της αντίστασής μας σε αυτό.

Απέναντι στους νόμους της εκμετάλλευσης & καταπίεσης των αφεντικών
να αντιπαρατάξουμε το δίκιο το δικό μας,

της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που στο χώρο εργασίας τους έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης, να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο για να οργανώσουμε από κοινού την αφαίρεσή τους.
23/04/14

Ακύρωση απόλυσης 

μετά από παρέμβαση του Σωματείου.

Την επόμενη της πανεργατικής απεργίας στις 9 Απρίλη στην επιχείρηση ¨Οδηγός Επιχειρήσεων¨ανακοινώθηκε η απόλυση συναδέλφισσας, που εργαζόταν ως γραφίστρια. Η συναδέλφισσα ήταν η μόνη στο χώρο δουλειάς της όπου συμμετείχε στην απεργία και έγινε προσπάθεια να τιμωρηθεί παραδειγματικά για να μην αποτελέσει κακό παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. 
Αντιπροσωπία του Σωματείου βρέθηκε άμεσα στο χώρο δουλειάς και έκανε ξεκάθαρο ότι η απόλυση δεν θα γίνει αποδεκτή, ότι έχει εκδικητικό χαρακτήρα και στόχο να τρομοκρατήσει τη συναδέλφισσα αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Μετά από εποικοδομητική συζήτηση, η διεύθυνση πείστηκε να επαναφέρει τη συναδέλφισσα στη θέση της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παρέμβαση του Σωματείου Λιθογράφων, μία σειρά εργαζόμενοι που δεν ανήκουν στον κλάδο αλλά εργάζονται 5ήμερο και ασφαλίζονταν για 2 ημέρες κλήθηκαν από τη διοίκηση να υπογράψουν νέα σύμβαση που θα τους ασφαλίζει κανονικά για τις ημέρες όπου εργάζονται. 
16/04/14

Το Σωματείο & οι εργαζόμενοι της ΑΠΚΟ ΜΟΡΝΟΣ 
έδωσαν απάντηση στη διοίκηση που καθυστερεί τις πληρωμές.


Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατουπαλλήλων εργοστασίου ΑΠΚΟ ΜΟΡΝΟΣ, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται από πλευράς της διοίκησης της ΜΟΡΝΟΣ ( του ομίλου Φιλύππου) μία πολιτική καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Το Δ.Σ. του Σωματείου, συστήνει στη γενική διεύθυνση του εργοστασίου να αλλάξει πολιτική και στάση απέναντι στους εργαζόμενους, να πάψει επιτέλους να προκαλεί και να ταλαιπωρεί με συνεχείς καθυστερήσεις της μισθοδοσίας στους δύσκολους καιρούς που περνά κάθε οικογένεια. 
Επίσης αναφέρει παρακάτω ότι στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 7/04/14 αποφασίστηκε ομόφωνα ότι δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστούν άλλα τέτοια φαινόμενα εις βάρος των εργαζομένων, 
Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε τη Διοίκηση του Σωματείου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και ότι άλλο τους επιτρέπει η εργατική νομοθεσία, εάν η επιχείρηση συνεχίσει να καθυστερεί τις πληρωμές των εργαζομένων.
16/04/14


Φορολογούν τους άνεργους σαν «ελεύθερους επαγγελματίες»!

Για όσους παρακολούθησαν κάποιο σεμινάριο επιμόρφωσης, ο φόρος υπολογίζεται με «τεκμήρια διαβίωσης»

Δε φθάνει που το κράτος και η εργοδοσία καταδικάζουν χιλιάδες στην ανεργία και τους αρνούνται ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας, έρχεται από πάνω η εφορία για να τους «γδάρει» στην κυριολεξία!
Ανεργοι που έχουν παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο επιμόρφωσης και έχουν πάρει γι' αυτό το λόγο μερικές εκατοντάδες ευρώ σε έναν ολόκληρο χρόνο, αντιμετωπίζονται σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και φορολογούνται ως τέτοιοι, με την Εφορία να τους ζητά ακόμα και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος!
Μια από τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκε στον «Ριζοσπάστη», αφορά άνεργο που παρακολούθησε ένα τέτοιο σεμινάριο και πήρε 1.000 ευρώ. Τώρα, η εφορία τον αντιμετωπίζει σαν ελεύθερο επαγγελματία (!) και για τον υπολογισμό του φόρου που πρέπει να καταβάλει, αξιοποιεί το «τεκμήριο διαβίωσης» (δεν ισχύει αν έχεις μηδενικό εισόδημα), που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 3.000 ευρώ.
Πάνω σε αυτό το τεκμήριο, που είναι ψηλότερο από το πραγματικό εισόδημα, υπολογίζεται ο φόρος. Για το συγκεκριμένο άνεργο, αυτό σημαίνει φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή 780 ευρώ φόρος για το 2014, συν 55% επί των 780 ευρώ προκαταβολή για το 2015. Σύνολο, 1.209 ευρώ! Η ειρωνεία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο συγκεκριμένος άνεργος έκανε δήλωση στην Εφορία για να πάρει το εκκαθαριστικό, προκειμένου να το καταθέσει, για να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας!
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για άνεργους που τυγχάνει να έχουν κάποιο σπίτι ή ένα αυτοκίνητο. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά:
  • Ανεργος εισπράττει 400 ευρώ από παρακολούθηση σεμιναρίου για το έτος 2013. Θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας και φορολογείται επί του τεκμηρίου διαβίωσης που είναι 3.000 ευρώ και επί του τεκμηρίου κατοικίας - μένει σε σπίτι που του έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το γονιό του - το οποίο είναι 2.400 ευρώ. Αυτός ο άνεργος θα κληθεί να πληρώσει 2.176 για φόρο!
  • Αν ο ίδιος άνεργος έχει την ατυχία να έχει και ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών, για το οποίο το τεκμήριο είναι 2.800 ευρώ, τότε ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσει είναι 3.304 ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ το πραγματικό του εισόδημα για όλο το 2013 είναι μόλις 400 ευρώ!
«Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων, να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Από την άλλη, παρουσιάζει ως φιλεργατικό μέτρο και παγιώνει την τακτική των επιδοτούμενων σεμιναρίων. Ομως, τα αποκαλυπτήρια της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής έρχονται, όταν οι άνεργοι πάνε να δηλώσουν αυτό το πενιχρό από τα σεμινάρια εισόδημα και τους ζητάνε να πληρώσουν φόρο περισσότερα κι από αυτά που πήραν».
16/04/14
 Σε γενική συνέλευση των εργαζομένων στο εργοστάσιο
ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΑΕ 
 στο Κρυονέρι, συζητήθηκε το θέμα της μείωσης μισθών που επέβαλε η Διοίκηση έως και 15%, μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.

 Με αυτό τον τρόπο  επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά αυτό που εδώ και καιρό επισημαίνει το Σωματείο.Ότι όσο οι εργοδότες δε βρίσκουν τους εργάτες οργανωμένους, θα προχωρούν σε αντεργατικά μέτρα εναντίων μας και δε θα σταματήσουν εκεί, εάν δε συναντήσουν απέναντί τους, αποφασισμένους εργαζόμενους να τους βάλουν εμπόδια. Εκμεταλλευόμενοι την ανεργία που υπάρχει στο κλάδο και γενικότερα, θα μας εκβιάζουν κάθε φορά για να περνάνε και νέα μέτρα και νέες μειώσεις.

Από τη μείωση αποδοχών, που έγινε στους συναδέλφους μας στο εργοστάσιο ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΑΕ, βγαίνουν συμπεράσματα που απαιτούνε να ανασκουμπωθούμε.
Ο κάθε επιχειρηματίας βλέπει τα συμφέροντά του, βλέπει τον ανταγωνισμό, υπολογίζει τα κέρδη του, δε σκέφτεται σαν να είμαστε «μία οικογένεια» όπως κάποιοι νομίζουν. Ακόμα και αν κάποιος είχε επαναπαυθεί ότι ενώ δέχονται επίθεση οι εργαζόμενοι παντού, αυτόν δε τον αφορά, η ζωή δείχνει ότι έκανε λάθος.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες, δεν έχουμε την πολυτέλεια της επανάπαυσης και του εφησυχασμού, πρέπει να επαγρυπνούμε και να οργανωνόμαστε, να παίρνουμε μέτρα ακόμα και για τη χειρότερη εξέλιξη. Το κυριότερο όμως, είναι να βγάζουμε συμπεράσματα και από τις αδυναμίες μας, με κύρια την απομόνωση και τη επιλογή της ατομικής λύσης.
 Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο δρόμο, πρέπει συλλογικά, σαν τάξη που παράγει όλο τον πλούτο στη κοινωνία, να οργανωθούμε στο ταξικό μας συνδικάτο. Να δυναμώσουμε την πάλη μας για τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας. Να δυναμώσουμε το κλαδικό σωματείο και την επιτροπή που μπορούνε να γίνουν ασπίδα στα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει.
 11/04/14

Σημαντική κατάκτηση η Σύμβαση στη «Σόφτεξ»
Το Σωματείο πέτυχε αυξήσεις 1,5% σε μισθούς που δεν είχαν υποστεί μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων της «Σόφτεξ» σε παλιότερη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Θετική πείρα, που μπορεί να αξιοποιηθεί από όλα τα σωματεία του κλάδου και ευρύτερα, προκύπτει από την επιχειρησιακή ΣΣΕ που υπέγραψε το Σωματείο στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Σόφτεξ» και προβλέπει αύξηση 1,5% στους μισθούς από την 1η Μάρτη 2014.
Η σημασία της συγκεκριμένης σύμβασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι αφορά σε μισθούς που δεν έχουν υποστεί μείωση, ενώ οι ΣΣΕ που υπέγραψε το σωματείο τα προηγούμενα χρόνια διασφάλισαν επιδόματα, προσαυξήσεις και ό,τι άλλο θεσμικό δικαίωμα υπάρχει για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, οι ΣΣΕ που υπογράφτηκαν το 2011 προέβλεπαν αυξήσεις 1,8%, ενώ το 2012 και το 2013, αν και δεν προέβλεπαν αυξήσεις, διασφάλιζαν τα εργατικά δικαιώματα.
Χαιρετίζοντας την υπογραφή της Σύμβασης, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αυτή η κατοχύρωση δικαιωμάτων των εργαζομένων της "Σόφτεξ", έγινε γιατί το σωματείο ακολούθησε την κατεύθυνση που έχει χαράξει το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία. Γραμμή διεκδίκησης και όχι συνδιαλλαγής και παραχωρήσεων. Βοήθησε η θέση της Ομοσπονδίας, που απέκρουσε τις προτάσεις της εργοδοσίας στον κλάδο, για υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις και πάλεψε στην κατεύθυνση που είχε χαράξει, δηλαδή ούτε βήμα πίσω τουλάχιστον από τις ΣΣΕ του 2009.
Πάνω εδώ το σωματείο της "Σόφτεξ" με ταξική συνέπεια και σταθερότητα πέτυχε την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων και την πρωτοπόρα δράση για όλα τα δικαιώματα. Γι ' αυτό είχε αποτελέσματα».

11/04/14

Κάτω τα χέρια από τους Χαλυβουργούς!


Συνάδελφοι συναδέλφισσες,
Θέλουμε να καταδικάσουμε και να καταγγείλλουμε την απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλε ποινές πολύμηνης φυλάκισης στους ηρωικούς απεργούς χαλυβουργούς.
Αυτή η απόφαση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης και των βιομηχάνων και του δόγματός τους <<νόμος και τάξη>>.
Θέλουμε να στείλουμε ένα δυνατό μύνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πρωτοπόρους εργάτες χαλυβουργούς.
Ο αγώνας των χαλυβουργών ξεπέρασε τις πύλες του εργοστασίου, έγινε υπόθεση όλων των εργατών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό. 
Αυτός ο μεγαλειώδης αγώνας δεν λερώνεται, δεν μπορεί να υπερνικηθεί από καμιά δικαστική απόφαση.
Η κυβέρνηση, οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, η δικαιοσύνη δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, του φτωχού λαού.
Υπερασπίζονται τον Μάνεση, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τα μονοπώλια.
Η επίθεση ενάντια στους αγώνες, στους πρωτοπόρους εργάτες, δείχνει το μένος τους για την οργανωμένη πάλη.
Κάθε συνδικάτο, κάθε τίμιος εργάτης και εργάτρια να καταδικάσει την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων.
Τώρα ανασύνταξη του εργατικού, λαϊκού κινήματος, για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που εξαθλιώνει χιλιάδες οικογένειες.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα, 4 Απριλίου 2014
 ΓΕΝΙΚΗ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ
την Τρίτη 8 Απριλίου 2014
(Απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ – Ακαδημίας 20)
Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιούμε 24ωρη απεργίααπό τις 06.00 π.μ. της Τρίτης, 8 Απριλίου έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης, 9 Απριλίου, σε όλη τη χώρα .
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενάντια στα νέα σαρωτικά αντεργατικά μέτρα σε μια συντονισμένη εκ μέρους της τρόικας, της κυβέρνησης και της εργοδοσίας ισοπεδωτική επιχείρηση αποδόμησης κάθε εναπομείναντος εργασιακού και κοινωνικο-ασφαλιστικού δικαιώματος και της κατάργησης του θεσμού των ΣΣΕ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
- Την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα ισχύουν για όλους.
- Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας , να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους.
- Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
- Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας.
- Να επιστραφούν τα αποθεματικά, που δημεύτηκαν μέσω PSI , στα ασφαλιστικά Ταμεία.
- Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ, ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ στη νέα σφαγή που επικύρωσε, μετά την οριακή υπερψήφισή του με διαδικασία εξπρές από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο σε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία, εργασιακά &ασφαλιστικά δικαιώματα με:
- την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
- τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
- τη μείωση επικουρικών συντάξεων
- την κατάργηση τριετιών
- την επέκταση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων – μέτρα που μοιάζουν να μην έχουν τέλος – και μας γυρίζουν πίσω σε έναν εργασιακό εφιαλτικό μεσαίωνα.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, ΔΙΧΩΣ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ , να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην άρνηση και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που με τη στήριξη της κυβέρνησης και πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους, αρνούνται κάθε συζήτηση για την υπογραφή νέων ΣΣΕ.
ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ στο νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης που έχουν ήδη αποφασίσει για την κατάργηση των τριετιών, την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία, την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών 3,9% που θα σημάνει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη νέα μείωση στις συντάξεις και τις παροχές.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου να συμμετάσχουν αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία της Τρίτης 8 /4/2014 και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ   (Ακαδημίας 20, Αθήνα)
  • Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.
  • Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και της Ενημέρωσης.
Τα Δ.Σ. των Συνεργαζόμενων Ενώσεων
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Συναδελφισσες –φοι
  
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΣΕ
 ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΣΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

Η διοίκηση του σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στης 9 Απρίλη. Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στην άρνηση και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που με τη στήριξη της κυβέρνησης και πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους, αρνούνται κάθε συζήτηση για την υπογραφή των ΣΣΕ.

Συνάδελφοι, η ΣΣΕ είναι δικαίωμα που καταχτήθηκε ύστερα από σκληρούς αγώνες, και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας την πάρει πίσω. Περά από τις αυξήσεις η ΣΣΕ κατοχυρώνει μια σειρά από δικαιώματα που πάνε να καταργήσουν, όπως τριετίες, σύνθεση μηχανών, κλπ. Έχουν αποφασίσει για νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με  απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση των εργατικών εισφορών που θα σημάνει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία και νέα μείωση συντάξεων και παροχών, την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει τη βαρβαρότητα που βιώνει η εργατική οικογένεια και να παρουσιάσει τα μέτρα που πήραν σαν δίκαια που αφορούνε τάχα όλους, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωβουλή αφορούν την ενίσχυση των εργοδοτών και του μεγάλου κεφαλαίου ώστε να ξεπεράσουν την κρίση ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Όσο για το πλεόνασμα που καυχιούνται, είναι το αποτέλεσμα της πολύπλευρης ληστείας του λαού με αντίστοιχες παροχές στα μονοπώλια.

Συνάδελφοι έχουμε πείρα που χρειάζεται να αξιοποιήσουμε. Να σκεφτούμε ότι όπου οι εργαζόμενοι έχουν κάνει παραχωρήσεις στα δικαιώματα και υπόγραψαν ατομικές συμβάσεις δεν κέρδισαν τίποτα, ίσα ίσα άνοιξαν την όρεξη στους εργοδότες για να συνεχίσουν με πιέσεις ώστε να μην μείνει κανένα ακόμη δικαίωμα. Συνάδελφοι γνωρίζουμε καλά ότι ο δρόμος της ατομικής σύμβασης δεν μας κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα ακόμη και σε περίπτωση απόλυσης.
Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιλέξει την ατομική λύση, όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας μέσα  από τη συσπείρωση  στο σωματείο.
Με ψηλά το κεφάλι, με ταξική ενότητα, και  αποφασιστικότητα, με αγώνα μέσα από το σωματείο μας, στο δρόμο της συμπόρευσης και της λαϊκής συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε το δίκιο μας, ενάντια στην πολιτική που μας θέλει χωρίς δικαιώματα, έξω από τα σωματεία και χωρίς οργάνωση, εύκολα θύματα στην άγρια εκμετάλλευση.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου χωρίς καθυστερήσεις να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, να ξεπεράσουν τους εκβιασμούς, τις απειλές, την τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία και μαζικά, καθολικά να κατέβουμε στην απεργία.

  Να απαιτήσουμε:

·        Την υπογραφή Κλαδικών και Επιχειρησιακών ΣΣΕ.
·        Να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 € ως βάση για διαπραγμάτευση.
·        Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους.
·        Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία, νέοι - παλιοί.
·        Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού.
·        Έκτακτο επίδομα 1.000 € για τους ανέργους.
·        Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση.
·        Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΗ

 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 10.30

ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Από τη συνέλευση στην Αφοί βλάχου στις 03/04/14

Οι δυνάμεις του Σωματείου βρίσκονται σε δράση για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας την Τετάρτη 9/04/14. περνώντας από κάθε χώρο δουλειάς, γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου, για το πολυνομοσχέδιο, την κατάσταση με τις συλλογικές συμβάσεις και τα αιτήματα του σωματείου. Μέσα από συνελεύσεις και συγκεντρώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς προετοιμάζεται η περιφρούρηση της απεργίας και η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο (εργοστάσια που τυπώνουν εφημερίδες και περιοδικά), στην 24ωρη Πανελλαδική Κλαδική Απεργία την Τρίτη 8 Απρίλη 2014, συντονίζοντας τον αγώνα μας με τους δημοσιογράφους που αποφάσισαν στις 8 Απρίλη απεργία.
Ο λόγος που η απεργία στον τύπο γίνεται μία ημέρα νωρήτερα της πανεργατικής απεργίας, είναι πα μποεί να προβληθεί η πανεργατική απεργία στις 9/04 απο τα ΜΜΕ. 

Με την 24ωρη απεργία μας στις 8 Απρίλη, δίνουμε αγωνιστική απάντηση στην άρνηση και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, αρνούνται κάθε συνάντηση και συζήτηση για την υπογραφή των ΣΣΕ.

Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της Απεργίας στις 9/04/14

Παρά τις όποιες αναφορές της κυβέρνησης πως ο ήδη πετσοκομμένος και νομοθετημένος κατώτερος μισθός δε θα μειωθεί παραπέρα, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της δείχνει πως ο στόχος είναι να πέσει ακόμα χαμηλότερα και να παρασύρει στην κατρακυλά αυτή τους μισθούς και τα μεροκάματα όλων των κλάδων.

Είναι μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με ορίζοντα το 2017 που συνοδεύεται από άμεσα μέτρα όπως του τωρινού πολυνομοσχεδίου που πλαγιοκοπούν και μειώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Μαζί με την κατάργηση των οικογενειακών και άλλων επιδομάτων ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων μειώσεων των εργοδοτικών εισφορών ξεκινώντας από φέτος που κόβονται στο μισό, χτυπάνε τις τριετίες, τις υπερωρίες, τις αποζημιώσεις, μειώνουν τα επιδόματα που σχετίζονται με το κατώτερο μεροκάματο.

Βάζοντας ως πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοποιεί με διάφορους τρόπους τις στρατιές των χιλιάδων ανέργων που το εκμεταλλευτικό σύστημα βγάζει εκτός παραγωγής για να χτυπήσει τους μισθούς. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών, που προσλαμβάνονται με τον κατώτερο μισθό, η αμοιβή τους για προϋπηρεσία που ήδη έχουν θα μειωθεί στο μισό.

Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και σε προγράμματα απασχόλησης κακοπληρώνονται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Η ΓΣΕΕ μπροστά σε αυτήν την κατάσταση βγαίνει και πανηγυρίζει για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ που παγιώνει τους μισθούς εξαθλίωσης, αποσπώντας τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Αυτή η ανάπτυξη που διακηρύσσουν. Προϋποθέτει μισθούς πείνας και δουλειά για ένα ξεροκόμματο. Μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, ανοργάνωτους. Η ανάπτυξη που οραματίζονται σημαίνει ξεζούμισμα των εργαζόμενων και των ανέργων συνολικά. Έχει ως μοναδικό κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.  Αυτή είναι η ΕΕ, αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί η συγκυβέρνηση.

Δε μπορεί να υπάρχει άλλο αίτημα σήμερα, πέρα από την αναπλήρωση των απολεσθέντων με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να γίνει καθολικό αίτημα των εργαζομένων να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι για τις συλλογικές συμβάσεις.

Εδώ και τώρα επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για νέες αυξήσεις και διαπραγμάτευσης. Να υπογραφούν παντού κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.Η απεργία στις 9 του Απρίλη πρέπει να βάλει μπροστά αυτά τα αιτήματα. Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς να αντισταθούν στην παραπέρα επιδείνωση των όρων επιβίωσής τους, αυτών και των οικογενειών τους. Να πάρουν την επιτυχία της απεργίας στα χέρια τους.