Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 

ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Το ΠΑΜΕ και οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Φαρμάκου, Τύπου και Χάρτου, δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.
      Είναι ανάγκη να δυναμώνει καθημερινά η αλληλεγγύη, η πάλη για να σταματήσει η αιματοχυσία, η κατοχή, να δυναμώσει το κύμα καταδίκης της εγκληματικής επίθεσης του κράτους του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.
Να σταματήσει ο εποικισμός, για να υπάρξει ένα ανεξάρτητο, πραγματικό παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική. Ιερουσαλήμ.
      Να αποκαλυφθούν στα μάτια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων οι ευθύνες των ΗΠΑ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν το Ισραήλ, αλλά και της ΕΕ η οποία  κρατάει “ ίσες αποστάσεις” ανάμεσα στο θύτη και το θύμα και ταυτόχρονα έχει στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα.
Οι χιλιάδες ξεσπιτωμένοι και τραυματίες μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά χρειάζονται επειγόντως φάρμακα. Η εργατική τάξη πρέπει να δείξει για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη της. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν χρήματα για αγορά φαρμάκων που θα αποσταλούν στη ΓΆΖΑ.


 Γι’ αυτό το ΠΑΜΕ και οι παραπάνω Ομοσπονδίες καλούν τα συνδικάτα τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα, να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 31 Ιούλη 2014 στις 7μμ στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) «Εύα Χριστοδούλου» στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω (Δίπλα στον ΟΑΕΔ Σ, Σίφνου και Σουλίου). (Η πρόσβαση στο χώρο μπορεί να γίνει με το Μετρό στη στάση Αιγάλεω η Αγία Μαρίνα.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από εκπρόσωπο της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών, από εκπρόσωπο των Ομοσπονδιών και ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ομάδων από τα συνδικάτα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
ΠΕΜΠΤΗ 31 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 7ΜΜ 
ΣΤΟ ΔΑΚ ΕΥΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
ΣΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ. 

Αθήνα 28-Ιούλη 2014

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ 

ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838

15-07-2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Συναδέλφισσες-φοι,

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καταγγέλλει την κυβέρνηση που μεθοδεύει την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη δράση των σωματείων, των εργαζομένων κάθε κλάδου. Η κυβέρνηση αποδεικνύει  για μια ακόμα φορά ότι αντεργατική, η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει όρια, δεν έχει πάτο, πάει  χέρι – χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή.
 Μπροστά στα νέα μέτρα που ετοιμάζει για τον Σεπτέμβρη και αφορούν νέο ασφαλιστικό καρμανιόλα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Σχεδιάζει την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που θα κάνει αδύνατη την απόφαση των σωματείων για απεργία, για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Περιορισμό έως κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης, δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία “lock out” .
Δεν τους φτάνουν που οι δικαστικές αποφάσεις σχεδόν στο σύνολό τους χαρακτηρίζουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές ή τις επιστρατεύσεις των απεργών, θέλουν να απαγορεύσουν ουσιαστικά και αυτό το δικαίωμα στην απεργία, θέλουν να επιβάλλουν  “άκρα του τάφου σιωπή”.

Οι αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρούνται στο συνδικαλιστικό νόμο είναι απαίτηση του κεφαλαίου και της μεγαλοεργοδοσίας που η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει κρυπτώμενη πίσω από την Τρόικα. Στόχος πεντακάθαρος, άγρια εκμετάλλευση χωρίς όρια, αλυσώδεμα των εργαζομένων χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων.
Ανοχή και συναίνεση από  σωματεία σε αυτή τη νέα επίθεση αντιστοιχεί με προδοσία των συμφερόντων των εργαζομένων του κάθε χώρου στον κλάδου.
Διοίκηση της Ομοσπονδίας, σωματεία, σωματειακές επιτροπές, αναλαμβάνουμε σοβαρή ευθύνη να ενημερώσουμε και να οργανώσουμε τον ξεσηκωμό των εργαζομένων του κλάδου, να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά κτυπήματα. Να αποκρούσουμε τη συκοφαντία ενάντια στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, που ήδη έχουν ξεκινήσει τα ΜΜΕ των καπιταλιστών. Αξιοποιούν τα κατορθώματα, τη σαπίλα των δικών τους παιδιών, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για να χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα και επιφυλακή. Απαιτείται να υπάρξει άμεσα αγωνιστική  απάντηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια από την κυβέρνηση, να μην περάσουν  οι αντιδραστικές αλλαγές στην συνδικαλιστική δράση.

Έγινε αποδεκτή η αίτηση πτώχευσης 

για την εταιρία 3Ε εκτυπωτική.


Μετά από χρόνια κινητοποιήσεων και δικαστικού αγώνα από τους εργαζόμενους της 3Ε εκτυπωτικής για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, τώρα και τυπικά πέφτουν τίτλοι τέλους για την επιχείρηση. Την Πέμπτη 24/07/14 έχει ορίσει ο σύνδικος ως ημέρα που θα παραδώσει σε όλους τους εργαζόμενους επίσημα τις απολύσεις τους, για να προχωρήσει η διαδικασία της πτώχευσης. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών, επιδόματα, αποζημιώσεις και μισθοί για την περίοδο της επίσχεσης.  
Τώρα οι εργαζόμενοι με το ισχύον νομικό πλαίσιο μπαίνουν στη σειρά για να πληρωθούν μετά την εξόφληση του δημοσίου και μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Το Σωματείο Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, βρεθήκαμε μαζί με τους συναδέλφους σε αυτό τον αγώνα από την αρχή και θα είμαστε δίπλα τους μέχρι και το τέλος. Θα δώσουμε τη μάχη να δοθεί άμεσα από τον ΟΑΕΔ το επίδομα αφερεγγιότητας και να πάρουν  τα δεδουλευμένα τους. 

22/07/14

               ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΣΚΕΨΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΤΡΙΤΗ 29/07 – ΩΡΑ 18:30 – στα ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΙΟΛΟΥ 104 – γρ.606


Το Δ.Σ. του σωματείου μας, αποφάσισε την διοργάνωση σύσκεψης – συζήτησης, την Τρίτη 29 Ιουλίου, ώρα 18:30, στα γραφεία του σωματείου μας, Αιόλου 104, γρ. 606.

Η σύσκεψη αυτή κρίνεται απαραίτητη για να αποτιμήσουμε τις κινητοποιήσεις μας και να συζητήσουμε τις εξελίξεις στα πρακτορεία και στον Τύπο, αλλά και τις αντεργατικές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Η παρουσία όλων μας είναι επιβεβλημένη.


Kαταδικάζουμε την ωμή δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού ενάντια στον παλαιστινιακό λαό


Το Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων καταδικάζουμε την ωμή δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού ενάντια στον παλαιστινιακό λαό με το πρόσχημα της δήθεν «υπεράσπισης των συνόρων» όπως το δικαιολογούν. Για άλλη μια φορά οι ισραηλινές ρουκέτες, με τις «ευλογίες» και την ανοιχτή στήριξη των Αμερικάνων, δολοφονούν εκατοντάδες παιδιά, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει γι΄αυτούς καμία αξία μπροστά στις επιδιώξεις των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών.
Η Μέση Ανατολή πάντα ήταν χώρος αντιπαράθεσης των μονοπωλίων με μόνα θύματα τους λαούς της περιοχής. Η λογική των ίσων αποστάσεων και της εξίσωσης του «θύτη» με το «θύμα» που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των κρατών ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται δεν έχει καμία σχέση με το συμφέρον των λαών. Εξάλλου, η ίδια λογική έχει ακολουθηθεί και στην περίπτωση της επέμβασης των ΗΠΑ, Ε.Ε. και στην Ουκρανία.
Το σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» αποτυπώνει ακριβώς αυτό που απαιτείται για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, για άλλη μια φορά, αυτό επιβεβαιώνει. 
Ειδικά τούτη τη στιγμή που προετοιμάζεται και η χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων πρέπει κάθε εργάτης, σε κάθε χώρο δουλειάς , να υπάρχει κλίμα ξεσηκωμού γιατί ότι δεν καταφέρνουν οι ιμπεριαλιστές με την «ειρήνη» τους ,το καταφέρνουν με τον πόλεμό τους. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί η εργατική τάξη από αυτή την κατάσταση είναι να ξεσηκωθεί και να πάρει την τύχη στα χέρια της ώστε μια και καλή να αποτινάξει από πάνω της τα δεσμά που της επιβάλλει ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια και να οικοδομήσει μια κοινωνία όπου «τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν στην παραλία της κάθε  Γάζας χωρίς το φόβο των ρουκετών»!

20/07/14

Το Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια, στην οικογένεια του συναγωνιστή και συνάδελφου Μπάμπη Γκολέμα, στη συντρόφισσα του Ελένη και στα παιδιά τους Μίλτο και Κώστα και σε όλους τους οικείους του.

Ο σ. Μπάμπης Γκολέμας γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Ανάργυροι της Λάρισας το 1932 από φτωχή αγροτική οικογένεια.

Οι εμπειρίες της κατοχής και γενικότερα οι επαναστατικές παραδόσεις της οικογένειάς του προσδιόρισαν τον προσανατολισμό του στο κίνημα. Πήρε μέρος στις εκδηλώσεις -συλλαλητήρια της νεολαίας της Λάρισας για το Κυπριακό και οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ. Αρχές του 1954 οργανώθηκε στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ στη Λάρισα και ρίχτηκε με αυταπάρνηση στην κομματική δουλειά. Τον Αύγουστο του 1954 συνελήφθη βασανίστηκε άγρια από την ασφάλεια μένοντας όρθιος χωρίς να υποκύψει. Μετά από 3,5 χρόνια που έμεινε υπόδικος, καταδικάστηκε με το νόμο 375 "περί κατασκοπείας" σε 15 χρόνια φυλακή.

Αποφυλακίσθηκε το 1966, πήγε στη Λάρισα και ανέλαβε διάφορες κομματικές χρεώσεις. Αρχές Απρίλη του 1967 μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε εκεί την παράνομη δουλειά. Υπήρξε υπεύθυνος για τη συλλογή ειδήσεων που έρχονταν από τις οργανώσεις, υπεύθυνος σύνταξης και τεχνικός του "Οδηγητή", της εφημερίδας "Αδούλωτη Αθήνα" της ΚΟΑ και άλλων αντιστασιακών εντύπων. Το 1969 πιάστηκε από την Ασφάλεια της Κυψέλης, όπου αφού βασανίστηκε, έμεινε 1 μήνα στην απομόνωση. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή. Μέσα από τη φυλακή βοήθησε στον αντιδικτατορικό αγώνα με γραπτά που έστελνε στο σταθμό "Η Φωνή της Αλήθειας". Ήταν υπεύθυνος του περιοδικού «Ν. Φρουρά» και μέλος του Γραφείου του Κόμματος στις φυλακές στην Αίγινα. Την ίδια περίοδο των διώξεων φυλακίστηκε και η γυναίκα του Ελένη, που ήταν έγκυος και γέννησε μέσα στη φυλακή το πρώτο τους παιδί. Η ζωή και η δράση τους αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ταινία του Π. Βούλγαρη "Τα Πέτρινα Χρόνια".

Μετά την πτώση της δικτατορίας διετέλεσε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου "Σύγχρονη Εποχή", μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, γραμματέας της ΚΟΒ Βιβλίου - Χάρτου και πρόεδρος του σωματείου. Συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση επιχειρησιακών επιτροπών και εργοστασιακών σωματείων του κλάδου.

Ο σ. Μπάμπης Γκολέμας έμεινε αλύγιστος, ακλόνητος μαχητής του ΚΚΕ για το δίκιο του λαού, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Ευχόμαστε, ο αγώνας του να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Με μεγάλη συμμετοχή η απεργία στα Πρακτορεία Τύπου
Εξαιτίας της κινητοποίησης, 
καμιά εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε χτες



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης 15/07. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση, που αποφασίστηκε μέσα από Γενική Συνέλευση και κήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, άγγιξε πολύ υψηλά ποσοστά και είχε ως αποτέλεσμα καμιά εφημερίδα να μην κυκλοφορήσει χτες. Ο «Ριζοσπάστης» είχε ανακοινώσει ότι δε θα κυκλοφορήσει, σαν έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών.
Βασικό αίτημα της απεργίας ήταν η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία Σύμβαση, η οποία έληξε στο τέλος του 2009, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να προχωρήσει το περασμένο φθινόπωρο σε περικοπές επιδομάτων και μισθών.
Από το βράδυ της Τρίτης, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις και απεργιακές φρουρές έξω από τα πρακτορεία «ΕΥΡΩΠΗ» και «ΑΡΓΟΣ». Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, του Σωματείου Λιθογράφων, της Σόφτεξ, του κλαδικού των Χαρτεργατών και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.
Από την περιφρούρηση της Απεργίας
τα μεσάνυχτα της Τρίτης
Το σωματείο των εργαζόμενων στα Πρακτορεία, χαιρετίζει τους απεργούς, που «έδειξαν με μεγάλη αποφασιστικότητα την θέλησή τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους». Το ΔΣ θα συνεδριάσει άμεσα και θα αποφασίσει για την συνέχεια των κινητοποιήσεων.

«Η συσπείρωση και η ενότητα γύρω από το σωματείο που έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι, είναι σημαντικό όπλο στην κλιμάκωση του αγώνα για να σπάσουν την εργοδοτική άρνηση και αδιαλλαξία να επιβάλλουν το δίκιο τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Προσθέτει πως ο αγώνας τους έχει γενικότερη σημασία για τον κλάδο και την προσπάθεια που κάνει η Ομοσπονδία για να αναπτυχθούν αγώνες για την υπογραφή ΣΣΕ.
Οι εργαζόμενοι έκαναν δική τους υπόθεση την απεργία. Συζήτησαν στη Γενική τους Συνέλευση και αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση. Συσπειρώθηκαν στο σωματείο τους και στην προσπάθειά του για την προετοιμασία της. Οργάνωσαν τη συμμετοχή τους και έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης.
Τα δύο πρακτορεία τηρούσαν τη Σύμβαση μέχρι το φθινόπωρο του 2013, οπότε με κοινή τους ανακοίνωση ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι διατηρούν το δικαίωμα να περικόψουν μισθούς και επιδόματα. Η «ΕΥΡΩΠΗ» προχώρησε σε μονομερείς και αυθαίρετες περικοπές, με μειώσεις 10% - 15%. Παρά το γεγονός ότι τα δύο πρακτορεία θέλουν να παρουσιάζονται ως ανταγωνιστές, είναι φανερό ότι ακολουθούν κοινή γραμμή και τα «βρίσκουν» μια χαρά όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Επίσης, στον κλάδο διευρύνεται η δραστηριοποίηση εργολάβων με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Το σωματείο έχει ήδη δρομολογήσει την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν κι αυτοί οι εργαζόμενοι στον κοινό αγώνα, ενάντια στα κοινά προβλήματα.

17/07/14

Όλοι στις απεργιακές φρουρές των πρακτορείων τύπου.

Τρίτη 15/07/14 στις 12:00 το βράδυ 
στο πρακτορείο της Ευρώπης στο Κορωπί

Το Δ.Σ. του Σωματείου Λιθογράφων, χαιρετίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων που εργάζονται στα πρακτορεία τύπου Άργος και Ευρώπη. Το αίτημα για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς μειώσεις είναι παραπάνω από δίκαιο και δεν χωράει αμφισβήτηση. Οι συνάδελφοι με τον αγώνα τους, για άλλη μία φορά δείχνουν το δρόμο της διεκδίκησης μέσα από συλλογικές διαδικασίες, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπογράφουν μειώσεις όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Για άλλη μία φορά στέλνουν το μήνυμα στην εργοδοσία ότι δε φοβούνται ούτε τα ΜΑΤ που παρεμβαίνουν στις τελευταίες απεργίες κατά παραγγελία των μεγαλοεκδοτών, ούτε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Ο αγώνας των συναδέλφων στα πρακτορεία είναι και δικός μας αγώνας. Καλούμε τις σωματειακές επιτροπές του κλάδου, όλους τους λιθογράφους που δεν εργάζονται εκείνες τις ώρες και όσους μπορούν να πάρουν άδεια ή να αλλάξουν βάρδια, να βρεθούμε στις απεργιακές φρουρές των πρακτορείων. Οργανωμένα και με πειθαρχία οι λιθογράφοι θα σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους μας, εκεί που θα μας ζητηθεί από την ταξική διοίκηση του σωματείου των πρακτορείων τύπου.

Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

12/07/14
ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 122 ΜΑΗΣ - ΙΟΥΝΗΣ 2014
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε μορφή pdf.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ 

& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ


Κ Α Λ Ε Σ Μ Α 


ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΗ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 7 Μ.Μ.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 11-15 5ος ΟΡΟΦΟΣ


 Συναδέλφισσες-φοι,

Τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων βρίσκονται στο στόχαστρο της αντεργατικής επίθεσης των  κυβερνήσεων, της  Ε.Ε.,  της εργοδοσίας  με τους νέους αντεργατικούς νόμους που ετοιμάζουν.

Σκοπός τους είναι να χτυπηθούν παραπέρα τα δικαιώματά μας  και στο σύνολό της η κοινωνική ασφάλιση. Να απαλλαγούν αστικό κράτος και εργοδότες από το “βάρος” της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, να κάνουν ατομική υπόθεση του εργαζόμενου την ασφάλισή του, να ανοίξουν το δρόμο στα αρπακτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Το ασφαλιστικό όμως μας αφορά όλους, νέους και παλαιότερους. Αφορά στο σύνολό της την εργατική, λαϊκή οικογένεια. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν μόνο με τις συντάξεις που λαθεμένα κατανοείται. Η ασφάλιση σχετίζεται με την υγεία, την προστασία της εργατικής λαϊκής οικογένειας, την προστασία από ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες, την προστασία των ανέργων, τη μητρότητα, τα εμβόλια των παιδιών. Όλα αυτά είναι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα και δεν πρέπει να τα αφήσουμε να τα εξαφανίσουν.


Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί τα Δ.Σ. των σωματείων, σωματειακές επιτροπές και όλους τους πρωτοπόρους εργαζόμενους του κλάδου στην Αττική, σε συζήτηση για τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Με σκοπό να συζητήσουμε να κατανοηθεί καλύτερα το πρόβλημα. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της ασφάλισης και να βρεθούμε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε αγωνιστικά στη νέα αντιασφαλιστική θύελλα που έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση ότι θα έρθει από Σεπτέμβρη.

Συνεχίζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης στους ασφαλισμένους λιθογράφους και τεχνικούς τύπου  στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.


Στις 30/06/14 συζητήθηκε στη βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τους ασφαλισμένους λιθογράφους και τεχνικούς τύπου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που είναι κοντά στη σύνταξη και εύστοχα παρουσίασε ο Χτήσρος Κατσώτης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τον ν.1186/81 προβλεπόταν για τους εργαζόμενους που δούλευαν σε εφημερίδες κλπ. μια επιπλέον επιβάρυνση κατά 3,60% για να συνταξιοδοτηθούν βάσει των ρυθμίσεων, των διατάξεων των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αυτό με τον ν. 4075/2012 καταργήθηκε και στη θέση του προβλέφθηκε ρύθμιση ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται για κάθε χρόνο ασφάλισης, σαράντα πέντε ημέρες επιπρόσθετα, επειδή καταργήθηκε η εισφορά του 3,60% για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ενώ λοιπών η κυβέρνηση με νόμο κατήργησε το 3,60% για τους εργοδότες, δηλαδή υλοποίησε το ένα μέρος, το άλλο μέρος, που αφορούσε τους εργαζόμενους, το να δικαιωθούν σαράντα πέντε μέρες ακόμη ανά ημερολογιακό έτος για τη σύνταξή τους, δεν το έχει υλοποιήσει.

Μέσα από την απάντησή του ο υφυπουργός εργασίας Ιωάννης Πλακιωτάκης για άλλη μία φορά δεν έδωσε λύση. Παρ όλο που με διάφορες αοριστολογίες δήλωσε υποκριτικά την κατανόηση του στους εργαζόμενους, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει το νόμο που είναι ψηφισμένος. Μάλιστα ανέφερε ότι χρειάζεται οικονομική μελέτη για να δει το ταμείο αν συμφέρει οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια με τη δουλειά τους χτίσανε το ταμείο, να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνται.
Είναι ξεκάθαρο πως ο υπουργός της κυβέρνησης και οι διορισμένοι από αυτήν στη Διοίκηση του ταμείου, έχουν ξεκάθαρα στις προτεραιότητές τους την υπεράσπιση των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλοεκδοτών και καρφί δε τους καίγεται για τους εργαζόμενους που υποφέρουν.


Το Σωματείο Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου θα συνεχίσουμε την πάλη για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συναδέλφων ότι εμπόδια και αν συναντάμε. Είναι ανάγκη όμως και όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου δα καταλάβουν ποιος είναι μαζί τους και ποιος τους πολεμάει και να πάψουν να έχουν ελπίδες ότι θα λυθούν τα προβλήματά τους έτσι απλά με υπουργικές αποφάσεις. Η πείρα του εργατικού κινήματος, έχει δείξει πως για να αποσπάσουμε την όποια κατάκτηση πρέπει μαζί με τις συναντήσεις των θεσμικών οργάνων, να υπάρχει μαζική οργάνωση της πάλης από όλο τον κλάδο.

07/07/14

     
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει απάντηση 
από όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, 
γιατί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας 
αφορά όλο τον ελληνικό λαό.


Η συγκυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. την Τρόικα και τους μονοπωλιακούς ομίλους, με το νομοσχέδιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και το ξεπούλημα του 30% της ήδη μετοχοποιημένης ΔΕΗ, οδηγούν όλους τους εργαζόμενους και το λαό, σε κατάσταση  «ενεργειακής φτώχειας». Οδηγώντας ακόμα περισσότερες οικογένειες στην απόγνωση και στο σκοτάδι που ήδη βιώνουν δεκάδες χιλιάδες, λόγω όλων των αντιλαϊκών μέτρων εξόντωσης που έχουν παρθεί εναντίων του και ακολουθούν ακόμα περισσότεροι με καταιγιστικό ρυθμό, την απάνθρωπη και αντιλαϊκή πολιτική, στο όνομα της προόδου και της ανταγωνιστικότητας. Πρόοδος το ότι κόσμος και κοσμάκης δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα. Πρόοδος το ότι σε χιλιάδες οικογένειες καθημερινά στέλνονται τα ιδιωτικά συνεργεία τον εργολάβων της ΔΕΗ να κόψουν την ηλεκτροδότηση γιατί χρωστούν.

Περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ χρωστούσαν το 2013 στη ΔΕΗ νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή τα τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης, τα οποία και ενοποιήθηκαν προς τα πάνω, και με αύξηση από 1ης Ιουλίου της τάξης του 11%.
«Η επιλογή του μοντέλου της "Μικρής ΔΕΗ" αποτελεί υποχρέωση της χώρας, απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας» αναφέρεται από τη συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. και παραδέχεται πως η απελευθέρωση των αγορών σημαίνει ότι η ενέργεια, ο λιγνίτης το νερό πρέπει να γίνουν εργαλεία παραγωγής κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
·  Από τους  Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, όταν πια η ΔΕΗ δούλευε υπό το καθεστώς της ιδιωτικοποίησης του 49% των μετοχών της, οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ξεπέρασαν μέσα στην τριετία το 25%.
·  Η ήδη μετοχοποιημένη και ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ έχει επιβάλει περίπου 15 ανατιμήσεις (!) στα τιμολόγια της από το 2008 και μετά που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 44%.
·  Για τα λαϊκά στρώματα έχουμε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της KWH πάνω από 80%, τεράστιες αυξήσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, κυρίως για να επιδοτούνται οι ιδιώτες επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
·  Για τους εργαζομένους του κλάδου έχουμε σταδιακή μείωση του μόνιμου προσωπικού, από 36.000 σε 18.500. Έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, εργολαβικοί, νοικιασμένοι. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που δουλεύει στα νέα εργοστάσια που φτιάχτηκαν και στις ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας. Οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 40%, εντατικοποιείται η δουλειά, αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα.



Γι αυτό ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να καταργηθεί το πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Να σταματήσει οι ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζόμενων. Η απεργία είναι όπλο όλου του λαού απέναντι στην πολιτική που τον «σκοτώνει». Αν καταθέσει αυτό το όπλο, αν δεν το στηρίξει, αν το καταθέσει, αν το παραδώσει, τότε θα πάει «άκλαυτος».
Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Επιχείρησης της ΔΕΗ, αλλά όλο το λαό, όλο το εργατικό κίνημα. Επιβάλλεται να ενισχυθεί η δράση στους χώρους δουλειάς για την αποτροπή του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως να ενισχυθεί η πάλη του λαού κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συνολικά ενάντια στο πλαίσιο της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου.
Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί.


Καμία αναμονή στα σχέδιά τους, να μας ρίξουν στα πιο ανήλιαγα σκοτάδια του σάπιου εκμεταλλευτικού τους συστήματος, που μας θέλει σύγχρονους σκλάβους και τροφή για τα κέρδη τους. Και δεν θα σταματήσουν εδώ, αν δεν αποφασίσει το εργατικό, λαϊκό κίνημα να υψώσει το ανάστημα του για να τους σταματήσει όσο είναι καιρός ακόμα.

               ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

       
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του σωματείου μας σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε την αναβολή της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας της Τετάρτης 9 Ιουλίου και ορίζει νέα 24ωρη απεργία, την  επόμενη Τετάρτη 16 Ιουλίου.
Η αναβολή αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, αφού την ημέρα εκείνη θα συζητηθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την περεταίρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Όλο αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει ένας αγώνας από τους εργαζόμενους στην Ενέργεια που αντιστέκονται στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος που αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, αλλά όλους μας, θεωρούμε ότι τυχόν απεργία μας θα βάλει εμπόδια στην ενημέρωση.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που δίνουν τη μάχη από το δικό τους μετερίζι.
Καλούμε τους εργαζόμενους στα πρακτορεία, να προετοιμάσουν ακόμα πιο αποφασιστικά την απεργία μας στις 15 Ιουλίου.

Το Δ.Σ. θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση.

Αθήνα 3 Ιουλίου 2014

 ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
   
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 08/07, ΣΤΙΣ 6:00 μμ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ  ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας, εφαρμόζοντας την απόφαση της τελευταίας Γ.Σ. των εργαζομένων, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, για την Τετάρτη 09/07. Η απεργία θα ξεκινήσει από την Τρίτη 08/07 στις 6 το απόγευμα, έως την επομένη την ίδια ώρα.
Είναι επιτακτική η ανάγκη να απαντήσουμε αγωνιστικά στην προκλητική αδιαφορία της εργοδοσίας, στο δίκαιο αίτημά μας για συνάντηση με σκοπό την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
Η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη το γενικότερο κλίμα και το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, έχει επιλέξει το καθεστώς αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους, πράγμα που εξυπηρετεί τα όποια σχέδιά της για το μέλλον.
Οι «ανταγωνίστριες» εταιρείες, συνεργάζονται αρμονικά όλον αυτόν τον καιρό με γνώμονα το συμφέρον τους. Έχουν ήδη κοινά δρομολόγια, κοινό δίκτυο, δίνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε εργολάβους που απασχολούν εργαζόμενους με μισθούς πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, αλλά σε όλα οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο». Δεν θα τους το επιτρέψουμε!!!
Καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους στις πιέσεις της εργοδοσίας και στην προσπάθειά της να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Σε αυτούς που καλλιεργούν τη μοιρολατρία και τον εφησυχασμό, σε αυτούς που διακηρύσσουν ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.
Απαιτούμε από την εργοδοσία, αντί να καταφύγει όπως συνηθίζει, στις δυνάμεις καταστολής, να κάτσει και να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να ξεχνάει ότι είναι αυτοί που διακινούν τον Τύπο, ότι είναι αυτοί που με τον ιδρώτα και τη δουλειά τους έστησαν τα πρακτορεία. Είναι αυτοί που έχουν δικαίωμα και στην απεργία!
Είναι μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί:
·        Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη λογική που λέει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουμε χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.
·        Δεν συμβιβαζόμαστε με τη λογική του «μικρότερου κακού» που πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο.
·        Δεν αποδεχόμαστε την όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων στον χώρο.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΣΣΕ

  Αθήνα 1 Ιουλίου 2014

Έλεγχος του Σωματείου με την επιθεώρηση εργασίας 
σε Βιβλιοδετείο στο Περιστέρι.
 

Την Τετάρτη 18-06-2014 στις 13.00, κλιμάκιο του Σωματείου με την Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο βιβλιοδετείο με την επωνυμία ΜΟΣΧΟΥΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ στο Περιστέρι, (πρώην Τσιαδής Ηλίας ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΙΚΗ). Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση απασχολούσε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε  επίσης στο λογιστήριο αλλά και όπως μας  δήλωσαν στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι, ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα που φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και σε υπέρογκα ποσά. Επίσης διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενοι ενώ εργάζονται πολλά χρόνια στην επιχείρηση και έκαναν εξειδικευμένη εργασία, αντίθετα ασφαλίζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, καθώς και συστάσεις για εξόφληση όλων των οφειλών προς τους εργαζόμενους. Επίσης το σωματείο κάλεσε την εργοδοσία να σταματήσει τον αποκλεισμό στα Μέλη της Διοίκησης του σωματείου, όταν αυτά έρχονται προς ενημέρωση των εργαζομένων κατά την ώρα του διαλείμματος.

Το παράδειγμα αυτής της επιχείρησης, είναι χαρακτηριστικό για την εργοδοτική αυθαιρεσία που καταπατά ακόμα και αυτούς τους λίγους νόμους που έχουν απομείνει για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Οι εργοδότες βρίσκουν χώρο να αυθαιρετούν. Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Το Σωματείο Λιθογράφων δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή να κυνηγάει με όλα τα μέσα και της δυνάμεις του, τους εργοδότες και της επιχειρήσεις εκείνες που μας θέλουν να δουλεύουμε ως μισθωτοί σκλάβοι. Γι αυτό και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν και θα συνεχίσουν και άλλοι έλεγχοι σε εργοστάσια  και επιχειρήσεις που αυθαιρετούν.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν εργασιακές αυθαιρεσίες να επικοινωνούν με το Σωματείο, για να οργανώσουμε από κοινού την αντιμετώπισή τους.
Νέα αντεργατική επίθεση από την εργοδοσία της Μέτρον.

Σε ανοιχτή αντεργατική επίθεση πέρασε η εργοδοσία της εταιρείας ΜΕΤΡΟΝ για άλλη μία φορά, απολύοντας δύο εργαζόμενους την Δευτέρα 23-6. Η Διοίκηση της εταιρείας επικαλούμενη  τη μείωση της παραγωγής, δεν υπάρχει αντεργατικό μέτρο που να μην έχει πάρει. Αξιοποίησε όλα αυτά τα χρόνια το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων που νομοθετούσαν για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

  • Αφού το προηγούμενο διάστημα απέλυσε πάνω από 20 άτομα.
  • Εφάρμοσε το αντεργατικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.
  • Επέβαλε μειώσεις μισθών σε όλους τους εργαζόμενους μη εφαρμόζοντας την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας της Εκτυπωτικής Βιομηχανίας εδώ και χρόνια. Εκβιάζοντας πολλούς να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
  • Εφαρμόζει τον άθλιο νόμο διαχωρισμού των εργαζομένων σε νέους και παλιούς. Αφού τους νέους που προσλαμβάνει τους πληρώνει λιγότερα και από το βασικό μισθό της ΣΣΕ των Λιθογράφων.
  • Καθυστερεί τουλάχιστον 2 μήνες τις πληρωμές. Οφείλει σε αρκετούς εργαζόμενους μισθούς και από παλαιότερα.

Οι εργαζόμενοι της ΜΕΤΡΟΝ έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια.
Η υποχώρηση από τα κεκτημένα μας δεν εξασφαλίζει τίποτε. Αντίθετα ανοίγει το δρόμο στην εργοδοσία να εφαρμόσει όλο και πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, για να ξεπεράσει την κρίση της. 
Καμία σωτηρία δεν μας προσφέρει το να βάλουμε πλάτη είτε στις απολύσεις, είτε στον ανταγωνισμό μεταξύ των εργοδοτών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου στέκεται στο πλευρό των απολυμένων και καλεί τους εργαζόμενους της ΜΕΤΡΟΝ να δώσουμε από κοινού τη μάχη για την ανάκληση των απολύσεων.
Εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες να υψώσουμε εμπόδια στο σάρωμα της ζωής μας να δημιουργήσουμε μέτωπο εργατικής-λαϊκής αντεπίθεσης, για να κάνουμε δικό μας τον πλούτο που παράγουμε και μας ανήκει εξ ολοκλήρου, να πάψει η εκμετάλλευση και η δουλειά για τα κέρδη των αφεντικών, να φτιάξουμε τη δική μας λαϊκή εξουσία-οικονομία.

- Ζητάμε να ανακληθούν οι απολύσεις.
- Να σταματήσει η καθυστέρηση πληρωμών.
- Να εφαρμοστεί η κλαδική ΣΣΕ της Εκτυπωτικής Βιομηχανίας σε παλιούς και νέους.


 26/06/14

Ενοικιαζόμενη εργασία.Σχέση εργασίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου.


Τα τελευταία χρόνια, επεκτείνονται με γεωμετρική πρόοδο οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, στον κλάδο αλλά και γενικότερα στην εργατική τάξη. Η χειρότερη μορφή που συναντάμε, είναι η ενοικιαζόμενη εργασία. Υπάρχουν δηλαδή επιχειρήσεις που η μόνη τους δουλειά είναι να έχουν μία δεξαμενή άνεργων εργατών και όποτε τους χρειάζονται θα τους διαθέτουν στην μία η στην άλλη επιχείρηση.
Οι όροι για τους εργαζόμενους σε τέτοιου είδους γραφεία, είναι δουλειά χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς σταθερές ημέρες εργασίας και χωρίς καν σταθερό αντικείμενο εργασίας. Ένας εργάτης μπορεί να κάτσει χωρίς δουλειά ολόκληρη την εβδομάδα και όταν υπάρξει ανάγκη, να δουλεύει μέχρι και 24 ώρες. Οι 12-17 ώρες είναι συνηθισμένες πλέων στα εργοστάσια εφημερίδας, όσο για το πρόγραμμα εργασία είναι ανύπαρκτο και η ενημέρωση για δουλειά γίνεται τηλεφωνικώς λίγες ώρες πριν. Με αυτό το καθεστώς και πατώντας πάνω στην ανάγκη για δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, όσοι εργάζονται σε τέτοιου είδους γραφεία, βρίσκονται «όμηροι» πάνω από το τηλέφωνο, μήπως και τους καλέσουν για δουλειά, χωρίς να μπορούνε να προγραμματίσουν τίποτα στη ζωή τους.
Ακόμα και όταν τελικά κάποιος πάει για δουλειά, δεν έχει κανένα περιθώριο για ανάσα, ούτε να σκεφτεί να αντιδράσει δεν επιτρέπουν τα μαντρόσκυλα των εργολάβων, ο κανόνας για να κερδίζουν είναι ένας «σκάσε και σκάβε».
Οι εργολάβοι που διαχειρίζονται τα γραφεία ενοικίασης εργατών, με αυτό τον τρόπο θησαυρίζουν χωρίς κανένα κόστος. Τα μεροκάματα που δίνουν κυμαίνονται στα 3 με 4 ευρώ την ώρα χωρίς να υπολογίζουν υπερωρίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα. Με λίγα λόγια σημαίνει εξοντωτική δουλειά για ένα μεροκάματο πείνας χωρίς δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς επίδομα αδείας και χωρίς τη δυνατότητα να μπει κάποιος στο ταμείο ανεργίας μόλις απολυθεί.

Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε.

Αυτές οι σχέσεις εργασίας δεν ήρθαν από τον ουρανό, είναι οδηγία της ΕΕ που βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και προσωπικού και ήδη εφαρμόζονται κατά κόρων στις άλλες χώρες της ΕΕ. Βασίζεται στη θεωρία ότι η εργασία δεν είναι δικαίωμα, αλλά εμπόρευμα, που στην ελεύθερη αγορά πουλιέται και αγοράζεται σε ότι τιμή πιάσει. Αυτή την ΕΕ στηρίζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ας παρουσιάζονται τώρα ως αντιμνημονιακοί. Με τις υπογραφές τους νομιμοποιήθηκε η λειτουργία τέτοιων γραφείων και γνωρίζανε καλά τι υπογράφανε.
Ακόμα και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζονται ως αριστερό και φιλολαϊκό κόμμα, δεν λένε κουβέντα για τα «δουλεμπορικά γραφεία», γιατί δεν πρόκειται να τα αγγίξουν. Αυτοί χαιρετίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δηλώνουν όρκους πίστης στην ΕΕ και το κεφάλαιο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να πάψει η «ενοικιαζόμενη εργασία» πρέπει να υπάρξει συνολικότερη σύγκρουση με τον καπιταλισμό που αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουνε.

Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να μπει ένα τέλος, γιατί έχει τάσεις μετάστασης και αν οι εργάτες του κλάδου δεν επέμβουμε, θα καταλήξουμε να δουλεύουμε όλοι ως ενοικιαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι σε τέτοια γραφεία πρέπει άμεσα να οργανωθούνε στο Σωματείο μας. Μόνιμοι και έκτακτοι να οργανώσουμε από κοινού την πάλη. Να βάλουμε στόχους και να έχουμε κατακτήσεις ακόμα και σε συνθήκες που συνεχίζουν να λειτουργούνε τα «γραφεία ενοικίασης εργατών». Όσο για τους παλιότερους που εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, δεν πρέπει να βλέπουμε ως αντίπαλο τους συναδέλφους που εργάζονται στους εργολάβους, αλλά τα γραφεία τους και τις ίδιες τις επιχειρήσεις του κλάδου που επιλέγουν να συνεργαστούν με τέτοιου είδους γραφεία.
Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις που κλέβουν τον ιδρώτα μας τόσα χρόνια για να θησαυρίζουν και τώρα το κάνουν με ακόμα πιο χυδαίο τρόπο στους συναδέλφους μας που εργάζονται στους εργολάβους. Αξιοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία για να παρακάμψουν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνα κατοχυρώθηκαν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτοί οι εργοδότες του κλάδου, φαίνεται ότι δεν αρκούνται στα μέτρα που πήραν για λογαριασμό τους η κυβέρνηση και η ΕΕ και επιδιώκουν ακόμα περισσότερο κέρδος. Κρύβουν την ευθύνη τους για τις ατασθαλίες που γίνονται στα γραφεία ενοικίασης εργασίας, για την ανασφάλιστη δουλειά, την απλήρωτη δουλειά, τις άθλιες συνθήκες εργασίας, βάζοντας μπροστά τον εργολάβο. Οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν καλά τους διάφορους σύγχρονους «δουλέμορους» για να βγάλουν τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό τους. Ενώ οι εργολάβοι με τη σειρά τους τσεπώνουν ζεστό χρήμα απλά μοιράζοντας τους κακοπληρωμένους και συχνά ανασφάλιστους εργάτες στους διάφορους πελάτες τους.

Δεν ανεχόμαστε να μας φοβίζουν, θα τους φοβίσουμε εμείς!

Το ταξικό κίνημα από την ίδρυση τέτοιων γραφείων, δηλώσαμε όχι απλά την αντίθεσή μας, αλλά και ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε μορφή πάλης για να τους βάλουμε εμπόδια. Οι επιχειρήσεις και οι εργολάβοι θα μας βρούνε μπροστά τους σε κάθε τους βήμα, άλλοτε στις πύλες των εργοστασίων, άλλοτε στα γραφεία τους, άλλοτε μαζί με την επιθεώρηση εργασίας και σίγουρα πολύ σύντομα μαζί με όλους τους εργάτες στο δρόμο. Νομίζουν ότι έχουν θωρακίσει τόσο καλά τις επιχειρήσεις τους ώστε ποτέ να μην διεισδύσουν αγωνιστές και τους χαλάσουν το καλό κλίμα της υποταγής. Είναι γελασμένοι, πως μπορούνε να φοβίζουν τους εργάτες για πάντα, γιατί δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα για το ταξικό κίνημα. Ήδη είναι δεκάδες οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε εργολάβους που απευθύνονται στο Σωματείο για όλα όσα αντιμετωπίζουν, είναι τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή του σωματείου σε κάθε χώρο δουλειάς.

Το πρόβλημα της ενοικιαζόμενης εργασίας για να λυθεί χρειάζεται καλή προετοιμασία και σχέδιο. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω, πρέπει να ενωθούμε μόνιμοι και έκτακτοι εργάτες πάνω στο κοινό συμφέρων. Το αίτημά μας είναι δουλειά με αξιοπρέπεια. Ίσα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα ποιος είναι ο εργοδότης τους. Άμεση κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων.