Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Με συνελεύσεις στα εργοστάσια του κλάδου, 

προετοιμάζεται η συγκέντρωση το Σάββατο 4 Οκτώβρη 

στις 11:00 π.μ. στην Ομόνοια.
Προσυγκέντρωση του κλάδου στο Σωματείο 10:30

Εμφάνιση image-458aa7fca26683d7b4a4ab351f776d9995ad7a883acae04c9333791866dffa52-V.jpg
Από τη συνέλευση στο εργοστάσιο "Αφοί Βλάχου".

Με αιχμή τα συλλαλητήρια για τους ανέργους που διοργανώνονται το Σάββατο 4 Οκτώβρη, αλλά και τις προηγούμενες μέρες σε δεκάδες πόλεις της χώρας, στην πορεία προς το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, εργαζόμενοι και συνδικάτα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, συνταξιούχοι και γυναίκες, μέσα από μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συλλόγους και Λαϊκές Επιτροπές, ξεδιπλώνουν αυτή τη βδομάδα τη δράση τους και οργανώνουν την πάλη τους απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα.
30/09/14
Κρίσιμο και ταξικό ζήτημα 
η Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία
Κείμενο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει Τμήματα της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, σε εφτά περιοχές
Εργαζόμενοι αιωρούνται στο κενό, σε εργοτάξιο του προαστιακού στο Νέο Ηράκλειο, το 2004


Σε μια περίοδο που πυκνώνουν τα εργοδοτικά εγκλήματα, με μια απαράδεκτη απόφαση, η κυβέρνηση καταργεί τα Τμήματα της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, σε εφτά περιοχές της χώρας, όπου εργάζονται δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι (Ημαθία, Χαλκιδική, Πέλλα, Σάμος, Αρκαδία, Ευρυτανία, Φωκίδα).
Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Αποτελεί συνέχεια μιας μακρόχρονης πολιτικής που καθημερινά οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην παραπέρα ελαστικοποίηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικά τα εξής στοιχεία:
 • Σήμερα, υπηρετούν σε ολόκληρη την Ελλάδα μόνο 220 Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στις μάχιμες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής! Το δυναμικό αυτό πρέπει να φέρει σε πέρας τον έλεγχο των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας σε εκατοντάδες χιλιάδες χώρους εργασίας. Αν πάρουμε μόνο τις επιχειρήσεις μεταποίησης (αφήνοντας, δηλαδή, απέξω γιαπιά, δήμους, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.), αναλογούν, με πρόχειρους υπολογισμούς, στον κάθε επιθεωρητή γύρω στις 660 επιχειρήσεις για έλεγχο! Είναι αντιληπτό πόσο λίγο αποτελεσματικός και συχνός μπορεί να είναι αυτός ο έλεγχος και ο πάντα αναγκαίος επανέλεγχος.
 • Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και της εργατικής τάξης, 60 το πολύ Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους η καθεμία και δεκάδες χιλιάδες μικρότερες.
 • Οι ελάχιστοι επιθεωρητές πρέπει να φέρουν εις πέρας το ελεγκτικό τους έργο με τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στο έδαφος των αναδιαρθρώσεων, της παραπέρα μείωσης των κρατικών δαπανών, της μείωσης του προσωπικού και του καθεστώτος «κινητικότητας» και διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα.
 • Στη σκόπιμη υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών πρέπει να προστεθεί και ο προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών που δεν εστιάζει στην εργοδοτική ευθύνη, αντίθετα προωθεί την ταξική συνεργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι μετά από ένα ατύχημα, υπάρχει προσπάθεια να μετατοπιστεί η εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων ή των τεχνικών ασφάλειας (που και αυτοί είναι εργαζόμενοι). Επιπλέον, ακόμη και στην περίπτωση που επιβάλλονται κάποια πρόστιμα, τα οποία είναι ελάχιστα σε σχέση με το τι κερδίζει ο επιχειρηματίας από το να μη λαμβάνει μέτρα ασφάλειας, η χρονοβόρα διαδικασία των κυρώσεων για τους παραβάτες και η δυνατότητα ακύρωσής τους από τους εργοδότες μέσω του δικαστικού δρόμου, ακυρώνει την όποια αποτελεσματικότητα μπορεί να έχει η επιβολή τους.
Για τα εργατικά ατυχήματα
Οι κατά καιρούς κομπασμοί της κυβέρνησης για «μείωση» των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύονται γρήγορα κούφια λόγια, αν σκεφτεί κανείς τη ραγδαία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας από το 2008 και μετά, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, ιδιαίτερα σε κλάδους με υψηλό δείκτη ατυχημάτων, όπως οι κατασκευές.
Παρόλο που είναι γνωστό ότι τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται ολοκληρωμένα στη χώρα μας, ακόμη και τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την τραγική πραγματικότητα. Μόνο για τουςασφαλισμένους του ΙΚΑ, τα στοιχεία (έως και το 2008 όπου σταμάτησαν να δημοσιεύονται...), δείχνουν ότι κάθε 2 ώρες συνέβαιναν 3 εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, από το 1999 έως το 2012 σχεδόν 1.700 εργαζόμενοι δε γύρισαν σπίτι τους μετά τη δουλειά. Δηλαδή, κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα (στην καταγραφή αυτή εξαιρούνται τα ατυχήματα σε εργάτες γης, ναυτεργάτες, εργάτες ορυχείων).
Με δεδομένο το συνολικό προσανατολισμό της Επιθεώρησης Εργασίας, όπως αυτός καθορίζεται από την κυβερνητική πολιτική και τις σοβαρότατες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και δυναμικό, είναι βάσιμο να αναρωτιέται κανείς και αν πίσω από θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που προσδιορίζονται στις επίσημες εκθέσεις ως οφειλόμενα σε «παθολογικά αίτια» βρίσκονται εργασιακοί παράγοντες (π.χ. χημικοί παράγοντες, θερμική καταπόνηση, εντατικοποίηση εργασίας και εξοντωτικά ωράρια κ.λπ.), που επιδεινώνουν ήδη υπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις και οδηγούν τους εργαζόμενους στο θάνατο.
Τα εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται σε «ατυχία», αλλά στο ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που θα μπορούσαν να ληφθούν, με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει κάθε επιλογή του εργοδότη σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας, είναι η επίδραση που θα έχει η επιλογή αυτή στο ποσοστό κέρδους της επιχείρησης.
Τμήμα της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής
Με το ίδιο κριτήριο, αυτό της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την ώρα που οι επαγγελματικές ασθένειες (όπως ο καρκίνος) θερίζουν, στην πράξη δεν καταγράφονται στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια οι εργαζόμενοι δεν αποζημιώνονται με ευθύνη του εργοδότη και του κράτους για θεραπεία, αποκατάσταση, σύνταξη κ.λπ. και καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους, και από την άλλη, δεν υπάρχουν διαδικασίες εκτίμησης, πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου.
Οι αντεργατικές επιλογές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που απορρέουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις έχουν συναποφασίσει (π.χ. «ευελιξία», διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναδιαρθρώσεις), που χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα, αυξάνουν ταυτόχρονα και τους κινδύνους εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η εμπορευματοποίηση της Υγείας και Ασφάλειας, η απουσία δημόσιων υποδομών υποστήριξης των διαδικασιών για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και η παράδοσή τους στις ιδιωτικές ΕΞΥΠΠ, καθώς και η υποβάθμιση σχετικών ερευνητικών και υποστηρικτικών φορέων όπως το ΕΛΙΝΥΑΕ.
Τα προβλήματα της Υγείας και Ασφάλειας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τεχνοκρατικές βελτιώσεις του ΣΕΠΕ, καλύτερα οργανογράμματα κ.λπ., δεν μπορούν να λυθούν μέσα από το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο». Ουσιαστικές λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο αν και τα ζητήματα αυτά αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης, πάλης και διεκδίκησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματοςενταγμένης στην πάλη για αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι αλλά τα μονοπώλια.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν την καθημερινή και μακρόχρονη προστασία της Υγείας και της Ασφάλειάς τους, κόντρα στο φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.
Οι διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος
Το ΠΑΜΕ άμεσα απαιτεί και διεκδικεί:
 • Να παρθεί πίσω η προκλητική κυβερνητική απόφαση για κατάργηση των Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας & Ασφάλειας σε 7 περιοχές της χώρας.
 • Ριζική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία & ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.). Προσανατολισμός της Επιθεώρησης στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την Υγεία και Ασφάλεια.
 • Ιδρυση κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένου στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Αμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του 2011.
 • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι καθαρό ότι ο αγώνας για ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και της Υγείας και Ασφάλειας είναι, σε τελική ανάλυση, αξεχώριστος από τον αγώνα για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του κράτους που τη στηρίζει. Δε φτάνει μια απλή εναλλαγή κυβερνητικού διαχειριστή - όσοι υπόσχονται κάτι τέτοιο μας τάζουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Οσο δύσκολες και να φαντάζουν τέτοιες λύσεις, στο φόντο της «παντοδυναμίας» των επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι ταυτόχρονα και οι μόνες ρεαλιστικές, γιατί ανταποκρίνονται στους καημούς και τις αγωνίες της εργατικής τάξης.
Ο ρεαλισμός της εργατικής τάξης κρίνεται από την ικανότητά της να υπολογίζει σε κάθε στιγμή τη δύναμη του ταξικού της αντιπάλου, όχι για να μειώνει τις απαιτήσεις της σε ένα μίνιμουμ επιβίωσης, όχι για να κάνει εκπτώσεις στα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αλλά προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την ταξική πάλη σε όλα τα μέτωπα.
Σε αυτό διαφέρει ο αγωνιστικός ρεαλισμός του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων από τον «πραγματισμό» της υποταγής στο κεφάλαιο των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Συνέλευση των εργαζομένων της Fimi Pack


Το Σάββατο 27/09/14 και ώρα 6:00 μ.μ. καλούμε όλους τους συναδέλφους πρώην εργαζόμενους της Fimi Pack σε γενική συνέλευση στα γραφεία του Σωματείου, (Αριστοτέλους 11-15, 5ος Όροφος). Είναι ανάγκη να συζητήσουμε άμεσα τις εξελίξεις που μας αφορούν με βάση την ανακοίνωση της πτώχευσης του εργοστασίου. Η πείρα από τους συναδέλφους της Ελευθεροτυπίας και της 3Ε Εκτυπωτικής δείχνει ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός βάζει συνεχώς εμπόδια για να μην πάρουν οι εργαζόμενοι αυτά που δικαιούνται, είτε είναι το επίδομα αφερεγγιότητας, είτε είναι το επίδομα ανεργίας. 
Είναι ανάγκη άμεσα να οργανώσουμε την πάλη σε συντονισμό με τα άλλα εργοστάσια που κλείσανε να για να δυναμώσει η φωνή μας. Κανένας συνάδελφος να μην επαναπαυθεί ότι θα δοθεί λύση από τα δικαστήρια χωρίς το δικό μας αγώνα.

24/09/14

Εξέλεξαν νέα Εργοστασιακή επιτροπή 

οι εργαζόμενοι της Βιβλιοσυνεργατικής.

Εμφάνιση image-c26164157914f5b220c94ddf1aacf6b7bdf42ffdb1d44138b5743e24e76b7ab2-V.jpg
Εμφάνιση image-6b0577737f398e1576f897ba275d929fde5de62a4265333d5def22ec225119cf-V.jpg


Στις 17/09/14 και εν μέσω κινητοποιήσεων για τα δεδουλευμένα, γίνανε οι εκλογές της Εργοστασιακής Επιτροπής- Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στη Βιβλιοσυνεργατική. Οι  73 εργαζόμενοι που συμμετείχαν εξέλεξαν τη νέα 5 μελής επιτροπή με διετή θητεία. 
Η νέα επιτροπή, καλείτε να οργανώσει τον αγώνα το επόμενο διάστημα, έχοντας πλέων αποκτήσει πείρα από τους διάφορους ελιγμούς και εμπόδια που κατά καιρούς βάζει η εργοδοσία, έχοντας αξιοποιήσει πολλές μορφές πάλης. Πρέπει να οργανώσει την αλληλεγγύη στους συναδέλφους που το έχουν ανάγκη, στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς. Είναι ανάγκη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πρωτοβουλία, να συνδέουν τα προβλήματα του συγκεκριμένου χώρου δουλειάς με τη συνολικότερη επίθεση που γίνεται στον κλάδο, ώστε να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων.

21/09/14

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

18-09-14
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ


ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014 ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 12 π.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ
ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΕΙΣ
 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣΣυνάδελφοι,

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου, στις εκτυπώσεις, τη χαρτοποιία, στις επεξεργασίες χάρτου, τις κυτιοποιίες, τα πρακτορεία τύπου, να προετοιμαστούμε για νέα σκληρή σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, Ε.Ε. και εργοδοσίας, τους σχεδιασμούς για νέα αντεργατικά μέτρα στο ασφαλιστικό και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Το προηγούμενο διάστημα πάρθηκαν μέτρα που μας οδήγησαν  στην εξαθλίωση  και ο λόγος είναι ότι μας βρήκαν ανοργάνωτους. Σήμερα είναι ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση και όχι απλά να ανακόψουμε την επίθεση αλλά και  να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για  νέες κατακτήσεις! 

Ο κλάδος μας ανήκει σε  αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, αφού δεκάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο ενώ άλλες συγκέντρωσαν την παραγωγή δυναμώνοντας το ρόλο τους στον κλάδο. Για τους εργαζόμενους εκατοντάδες βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας. Από όσους εργάζονται σήμερα οι περισσότεροι έχουν υποστεί μειώσεις, με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση μας άφησαν χωρίς Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Πολλοί είναι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες ενώ καθεστώς γίνονται όλο και περισσότερο οι εργολάβοι με την 'μαύρη' και ανασφάλιστη εργασία, τις προσλήψεις των 500€, εντείνουν τη φοροληστεία και με τον ΕΝΦΙΑ.

Σήμερα είναι ολοφάνερο ότι  η υποχώρηση, οι μειωμένες απαιτήσεις, η ανοχή απέναντι στην αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε., εργοδοτών, μας οδηγούν πολύ πίσω, σε συνεχόμενες  αφαιρέσεις δικαιωμάτων.
Ήρθε η ώρα και οι εργαζόμενοι του κλάδου μας να συμβάλλουν για να δοθεί συνολική, καταιγιστική, ενωτική, εργατική απάντηση. Η συμμετοχή στο μεγάλο Πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το Σάββατο 1 Νοέμβρη είναι σημαντικό βήμα διεκδίκησης και πάλης, σύγκρουσης με την αντεργατική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, μαζί με τους εργαζόμενους των άλλων κλάδων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να διαδηλώσουμε μαζικά, και να βροντοφωνάξουμε:

·        Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα
·        Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας
·        Να μην αποδεχτούμε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας
Η ανεργία δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αφορά συνολικά τους εργαζόμενους. Στην πλειοψηφία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, υπάρχουν άνεργοι αλλά και όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο σήμερα, κινδυνεύουν με απειλές και εκβιασμούς να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας ανά πάσα στιγμή. 
Να δυναμώσουμε τη συσπείρωση και την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, σε κάθε χώρο δουλειάς, ξεπερνώντας την εργοδοτική τρομοκρατία. Να αποβάλλουν οι εργαζόμενοι από τα σωματεία τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους συνδικαλιστές.

Σήμερα χρειάζεται όλοι να θυμηθούμε, ότι δικαιώματα κατακτήσαμε αυτά έγιναν με αγώνες, με αίμα  και θυσίες. Τίποτα δεν παραχωρήθηκε, δεν δόθηκε από τα πάνω, από καμία κυβέρνηση. Υποχρεώθηκαν από την λαϊκή πάλη,  και τώρα είναι μονόδρομος ο οργανωμένος ταξικός αγώνας για την ικανοποίηση των σημερινών, σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.   

Διεκδικούμε:

Ø      Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
Ø      Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Ως βάση οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις του 2009.
Ø      Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ βασικό μισθό για όλους, ως βάση για αυξήσεις
Ø      Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ.
Ø      Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και εφαρμοστικών νόμων.
 
Ø      ΟΧΙ στον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία.

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΣΩΤΗΡΕΣ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ


            ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014 ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 12 π.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Εμφάνιση afisa_sineleysi2.jpg
Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η  Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών κατέθεσαν αίτημα για συνεδρίαση του διασωματειακού του τύπου.

Συνάδελφοι,
Την 1η Νοεμβρίου, το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους κλπ, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με κεντρικό ζήτημα την ανεργία.
Οι εργαζόμενοι του Κλάδου μας έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, τεράστια πλήγματα. Οι άνεργοι μετριούνται σε χιλιάδες, βασιλεύει η απλήρωτη εργασία, οι ελαστικές σχέσεις.
Την 1η Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι στην χώρα μας πρέπει να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης.
Ζητάμε την άμεση συνεδρίαση του Διασωματειακού, με σκοπό να πάρουμε απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, αλλά και να αποφασίσουμε τρόπους παρέμβασης στους χώρους δουλειάς. Η συνεδρίαση να γίνει το συντομότερο δυνατό, για να είναι εφικτή η υλοποίηση του σχεδίου προετοιμασίας.

                                                            Για τα Δ.Σ
.
                              Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Π. Κατάρας                                                                                                  Αν. Κανάκης

                                             Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Λ. Σακκάς                                                                                                         Γ. Αργυρίου
Συγκέντρωση των εργαζομένων της Βιβλιοσυνεργατικής 

την Τρίτη 16/09 στα γραφεία της διοίκησης στα Εξάρχεια.


Οι εργαζόμενοι της Βιβλιοσυνεργατικής προχωράνε σε αγωνιστική κινητοποίηση την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη στις 10 το πρωί, στα γραφεία της εταιρείας στην Φειδίου.
Η Διοίκηση της εταιρείας προχωράει σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, για να προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. της. Εμείς δεν θα μείνουμε απλοί θεατές, ούτε θα περιμένουμε να γίνει πρώτα η επίθεση για να απαντήσουμε, δηλώνουμε τώρα αγωνιστικό παρών, απαντάμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει, για να περάσουν τα όποια αντεργατικά σχέδια έχει στα συρτάρια της η Διοίκηση (μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις).

                                                                                                    15-9-2014

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε 

η γιορτή του σωματείου για τα παιδιά των συναδέλφων.


Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε το Σωματείο Λιθογράφων μαζί με την Ένωση Προσωπικού στα Πρακτορεία Τύπου και το Σωματείο των εργαζομένων της SOFTEX. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κάθε πρόβλεψη, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του θεάτρου. Δεκάδες συνάδελφοι από μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου, από κάθε γωνιά της Αττικής, συναντήθηκαν στο θέατρο Τζένη Καρέζη την Κυριακή το πρωί 14/09. Μέσα από αυτή την εκδήλωση τα τρία σωματεία του κλάδου έδειξαν την αλληλεγγύη τους προσφέροντας πλούσια δώρα με σχολικά είδη στα παιδιά και προβάλανε μία πολιτιστική πρόταση, κόντρα στον κυρίαρχο τρόπο διασκέδασης που θέλει τα παιδιά να κλείνονται μπροστά σε έναν υπολογιστή παίζοντας τηλεπαιχνίδια. 

Η θεατρική παράσταση "Ο γάτος που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει " που παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα "Εναερίτες" της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών, δημιούργησε μία ζεστή ατμόσφαιρα και φάνηκε από το αποτέλεσμα ότι την απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι.
θεατρική ομάδα "Εναερίτες"
της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών

Από αριστερά προς τα δεξιά οι πρόεδροι των σωματείων
 Πρακτορείων- Λιθογράφων - Softex,
Κατάρας - Σακκάς -Κατσιγιάννης
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου Λιθογράφων Σακκάς Λεωνίδας, τόνισε ότι η επιτυχία της εκδήλωσης ήταν ένα στοίχημα για τα σωματεία. Ότι οι εποχές απαιτούνε, όσο δυναμώνει η επίθεση εναντίων μας, τόσο να δυναμώνουν και οι δράσεις των σωματείων, να είναι πιο μαζικές πιο συχνές και με καθαρό προσανατολισμό στη ζωή που μας αξίζει. Το Σωματείο γνωρίζει πολύ καλά να βρίσκεται όταν χρειάζεται με τους συναδέλφους στο χώρο δουλειάς, στις πύλες των εργοστασίων, στις συγκεντρώσεις, αλλά και να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του όταν χρειάζεται. 
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η εικόνα που έρχεται από εκατοντάδες συναδέλφους είναι ότι παιδιά μείναν εκτός παιδικών σταθμών, στα δημοτικά- γυμνάσια και λύκεια υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέλφων που τα παιδιά τους περάσανε σε σχολές στην επαρχία και δεν πάνε να γραφτούν γιατί η οικογένειές τους δεν μπορούνε να καλύψουν τα έξοδα. Σε αυτή τη γενικευμένη επίθεση πρέπει να δώσουμε απάντηση και αυτό είναι πρώτα δουλειά των σωματείων και ας μη σχετίζεται άμεσα με το μεροκάματο. 
Κλείνοντας το χαιρετισμό του επισήμανε σε όλους τους συναδέλφους γονείς πως θα έρθει η στιγμή που τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν και θα ρωτήσουν τι στάση κρατήσαμε όταν Κυβέρνηση, Τρόικα και ΕΕ αποφάσιζαν να τσακίσουν το μέλλον τους. Τότε θα πρέπει να μπορούμε να τους πούμε πως δώσαμε τη μάχη, αλλού κερδίσαμε και αλλού χάσαμε, αλλά δε σκύψαμε το κεφάλι μοιρολατρικά, ούτε αναθέσαμε σε διάφορους φιλόδοξους σωτήρες να μας λύσουν το πρόβλημα. 
Αν κάτι μπορούμε να παραδώσουμε από τώρα στα παιδιά μας είναι ότι όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουμε και αγωνιζόμαστε συλλογικά έχουμε δύναμη που κανένας δε μπορεί να τη σταματήσει.

Η πρωτοβουλία του Δ.Σ για να συγκεντρώσει σχολικά είδη, έδωσε χαμόγελο στα παιδιά και  στήριξη στους  συναδέλφους μας για να καλύψουν ένα μέρος από  τις βασικές  σχολικές ανάγκες των παιδιών τους, που όλοι μας γνωρίζουμε με πόση δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν.

  Σε όλη αυτή μας την προσπάθεια ήταν αρωγοί με τις προσφορές τους και οι παρακάτω επιχειρήσεις του κλάδου μας  τις οποίες ευχαριστούμε θερμά  για την προσφορά  τους 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 14-9-14

 1. ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ ΑΕ
 1. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΕ -  ΤΥΠΟΤΡΑΣΤ
 1. ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ
 1. ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ
 1. INFORM-ΛΥΚΟΣ ΑΕ
 1. ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΕ
 1. ΠΕΠΠΑΣ Ι.ΑΒΕΕ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
 1. GIESECKE & DEVRIENT ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ ΑΕ
 1. ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ
 1. ΔΟΛ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΕ
 1. ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ
 1. ΚΥΠΡΑΙΟΣ Β.-Ι.ΤΣΙΑΚΑ Ο.Ε <<ΑΛΟΗ>>
 1. ΡΟΗ ΑΦΟΙ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε.Β.Ε
 1. ALFA BETA ROTO ABEE
 1. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Θ.-ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ Π. Ο.Ε
 1. ΜΟΡΦΗ ΕΠΕ
 1. FIRST DATA HELLAS  AE
 1. ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΕΒΕ
 1. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΑΕΒΕ 
 1. ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΕΒΕ 
 1. ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΕΠΕΕ 
14/09/14

Παράσταση διαμαρτυρίας 

των εργαζομένων της 3 Ε Εκτυπωτικής 

στη διοίκηση του ΟΑΕΔ

Αντιπροσωπεία του σωματείου Λιθογράφων, μαζί με τη σωματειακή επιτροπή και εργαζόμενους της 3 Ε Εκτυπωτικής βρέθηκαν την Τρίτη 09/09/14 στα  κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Άλιμο. Ο λόγος ήταν ότι ενώ η εταιρία έχει κηρύξει πτώχευση από την αρχή του χρόνου και οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αμέσως μόλις τους παραδόθηκαν οι απολύσεις τον Ιούλιο τα δικαιολογητικά για το επίδομα αφερεγγυότητας, ακόμα δεν τους έχει καταβληθεί. Εκπρόσωποι των εργαζομένων και του σωματείου, συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, που αναγνώρισε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή του επιδόματος.
Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους, είναι ότι ο ορισμένος σύνδικος που εκτελεί χρέη εργοδότη, οφείλει να καταβάλει άμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία τα ένσημα, ώστε να μπορούνε οι συνάδελφοι που είναι ακόμα άνεργοι να μπουν στο ταμείο εναργείας.

10/09/14
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Συνάδελφοι στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ,

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η συνέλευση των πιστωτών της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη βάσει της διαδικασίας της πτώχευσης της εταιρείας. Αυτό που αφορά άμεσα τους εργαζόμενους είναι το τι θα ειπωθεί για το ύψος των οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ σε μαζική συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00π.μ. στο κτίριο 11 όπου και θα διεξαχθεί η συνέλευση. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων μπορεί και πρέπει να παίξει τον καθοριστικό ρόλο στη διεκδίκηση του συνόλου των απαιτήσεων των εργαζομένων.

ΤΟ Δ.Σ.

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της Χ.Κ. Τεγόπουλος - Ελευθεροτυπίας

ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 123 ΙΟΥΛΗΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε μορφή pdf.               ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η διοίκηση της ΑΡΓΟΣ (τα ίδια σχέδια έχει και αυτή της ΕΥΡΩΠΗΣ), αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους. Καλεί έναν έναν, συγκεκριμένους συναδέλφους και συναδέλφισσες, στα γραφεία των διευθυντών και τους ανακοινώνει ότι περισσεύουν. Με αυτήν την ενέργεια εκβιάζει και απειλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν οικειοθελή αποχώρηση. «Χρυσώνει» δε το χάπι, προσφέροντάς τους και κάποιο χρηματικό μπόνους στην περίπτωση που αποδεχθούν να χάσουν τη δουλειά τους.
Το Δ.Σ. από την πρώτη στιγμή διατύπωσε την αντίθεσή του στο αντεργατικό σχέδιο απολύσεων της ΑΡΓΟΣ, που στόχο έχει να μειώσει αλλά και να αντικαταστήσει το παλιό προσωπικό με νέο, με μισθούς πείνας και χωρίς  δικαιώματα, τη στιγμή μάλιστα που στα πρακτορεία οι εργαζόμενοι έχουν ήδη μειωθεί δραματικά.
Το σωματείο δεν θα κάτσει να παρακολουθεί τους συναδέλφους να μπαινοβγαίνουν στα διευθυντικά γραφεία και να εκβιάζονται. Έχουμε χρέος να αποκρούσουμε και αυτήν την αντεργατική επίθεση.
Απαιτούμε από την εταιρεία να ματαιώσει άμεσα το σχέδιο απολύσεων!
Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική συσπείρωση γύρω από το σωματείο, να μην υπογράψουν καμία απόλυση και πολύ περισσότερο να μη μπουν σε οποιοδήποτε παζάρι με την εργοδοσία!
Η διοίκηση του σωματείου θα πραγματοποιήσει έκτακτο ανοιχτό Δ.Σ. σήμερα Πέμπτη 04/09, στις 18:30 στα γραφεία του σωματείου, Αιόλου 104, γρ.606.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρόν. Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε την άμεση αντίδρασή μας στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.


ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ       
         Αθήνα 4 Σεπτεμβρίου 2014