Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι αρχαιρεσίες 

στο επιχειρησιακό Σωματείο της ΑΠΚΟ Μόρνος

Την Παρασκευή 24/10/14 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού Σωματείου της ΑΠΚΟ Μόρνος που εδρεύει στη Θήβα. Στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 266 εργαζόμενοι αυξάνοντας τη συμμετοχή από την προηγούμενη φορά. Μάλιστα είναι αισιόδοξο ότι για πρώτη φορά ψήφισαν όλοι οι συμβασιούχοι. Στο Δ.Σ πήρε η "Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων" 181 ψήφους εκλέγοντας 5 έδρες και η "Ταξική Προοπτική"  73 εκλέγοντας 2 έδρες.

Το Σωματείο Λιθογράφων χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους της επιχείρησης που με τη συμμετοχή τους στις εκλογές του Σωματείου τους, ενισχύσατε το συλλογικό τους όργανο. Σε αυτές τις συνθήκες τα Σωματεία μπορούνε και πρέπει να είναι το στήριγμα όλων των εργαζομένων οργανώνοντας την πάλη για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη. Η μαζικοποίηση των Σωματείων, είναι η καλύτερη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και απαγόρευση της απεργίας.

31/10/14

Στον κλάδο ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ , μαζί με την Ομοσπονδία, πήραν απόφαση συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο 

για την ανεργία στις 1 Νοέμβρη, τα παρακάτω σωματεία:

 1.   ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΚΟ ΑΕ
 2.   ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦ. ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
 3.  ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦ. ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
 4.  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 5.  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΓΙΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
 6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 
 7. ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦ. ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ 
 8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΙΣ ΒΟΛΟΥ
 9. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
 10.  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΜΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
 11. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
 12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΧΑΡΤΟΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΥΤΙΟΠΟΙΙΑΣ ΧΑΡΤΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
 13.  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΣΟΦΤΕΞ
 14. ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
 15.  ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πράξη ντροπής η κατάθεση
ενάντια στο νεκρό συνάδελφο από τη Fimi Pack


Στην υπόθεση του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του δουλεύοντας στο εργοστάσιο της Fimi Pack πριν από δύο χρόνια, ο εργοδότης χρησιμοποίησε τα συνεπή στηρίγματά του. Δύο πρώην εργαζόμενοι που απασχολούνταν ως προϊστάμενοι, κατέθεσαν υπέρ του εργοδότη. Δεν μπορεί να λέγονται συνάδελφοι, αυτοί που δεν σεβάστηκαν ότι ένας εργάτης εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας (όπως διαπιστώθηκε και από την επιθεώρηση εργασίας) έχασε τη ζωή του.  

29/10/14
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα 29 Οκτωβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, δύο από τα σωματεία που απαρτίζουν το διασωματειακό στον χώρο του Τύπου, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων (ΠΕΛ) και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΠΕΑ), πήραμε πρωτοβουλία και αιτηθήκαμε την άμεση σύγκληση του διασωματειακού, με σκοπό να πάρουμε απόφαση συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοεμβρίου ενάντια στην ανεργία.
Μάλιστα στην πρώτη μας επιστολή που εστάλη σε όλα τα σωματεία που το απαρτίζουν, αναφέρουμε την ανάγκη να γίνει άμεσα αυτό ώστε να έχουμε τον χρόνο να προετοιμάσουμε και να ενημερώσουμε καλύτερα τους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε για να πετύχουμε μεγάλη συμμετοχή. Εξηγούσαμε τους λόγους που είναι αναγκαία η δυναμική συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο, καθώς ο Κλάδος μας είναι από αυτούς που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση. Μετράμε χιλιάδες ανέργους, απλήρωτους, απολυμένους και κακοπληρωμένους συναδέλφους.
Επανήλθαμε με δεύτερη επιστολή ένα μήνα μετά. Πήραμε και τηλέφωνα. Ανταπόκριση καμία.

Εμείς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και στον ρόλο που παίζει. Ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο για το οποίο έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής σχεδόν 900 σωματεία και φορείς, είναι αδιάφορο για κάποιες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες  στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Είναι οι ίδιοι που πολύ εύκολα βγάζουν πύρινους λόγους στα μπαλκόνια, κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τα περί ενότητας στο συνδικαλιστικό κίνημα, κάνουν ανέξοδες προτάσεις για απεργίες διαρκείας ή προσφέρονται για απεργιακή φρουρά οπουδήποτε αλλού εκτός από το μαγαζί που δουλεύουν. Είναι αυτοί που όταν οι λαός διαδηλώνει στους δρόμους, αυτοί τρέχουν από γραφείο σε γραφείο για να λύσουν το πρόβλημά τους. Στο μυαλό τους έχουν τη λογική της διαχείρισης και το πώς θα έχουν και την «πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Θέλουν τους εργαζόμενους άβουλους, μοιρολάτρες και παθητικούς αποδέκτες της βαρβαρότητας. Γι’ αυτό και τους φοβίζει ένα συλλαλητήριο που θα συναντηθούν όλοι όσοι πλήττονται από αυτήν την πολιτική. Αυτό δεν γίνεται! Και δεν θα συνεχιστεί.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στον Τύπο και στα ΜΜΕ, τους καλούμε να δώσουν δυναμικό παρόν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να βρεθούν στον δρόμο του αγώνα. Οι Λιθογράφοι, τα πρακτορεία Τύπου το ΠΑΜΕ Τύπου κ’ ΜΜΕ και η Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου θα είναι εκεί με τα πανό τους. Διαδηλώνουμε για να ακουστεί η δικιά μας φωνή. Ετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση του αγώνα με την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 27ης Νοέμβρη.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 12:00 – ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ πλ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις 11:00 πμ.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Τα Δ.Σ. ΠΕΛ κ’ ΕΠΠΕΑ

889 αποφάσεις συμμετοχής μέχρι τώρα, εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο 1η Νοέμβρη 12 μ.μ. στο Σύνταγμα


Η πρόταση του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της απάντησης στην επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρίσκει σημαντική απήχηση και αποδοχή στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους, στις γυναίκες, στη φτωχή αγροτιά, στους φοιτητές και σπουδαστές.
Πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στους κλάδους, στους τόπους δουλειάς, συζητήσεις, συσκέψεις στις γειτονιές, στα χωριά,  που συμβάλλουν στην προσπάθεια συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στις 12 στο Σύνταγμα. Καλούμε κι’ άλλα συνδικάτα, μαζικούς φορείς να συζητήσουν συλλογικά τη μαζική συμμετοχή τους.
Μέχρι τώρα έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής 889 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, φοιτητών - σπουδαστών.
  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΥΤΟΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 1 ΝΟΕΜΒΡΗΣυνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Με επιμονή και υπομονή όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου, επανειλημμένως, έβαλαν το ζήτημα της συμμετοχής του κλάδου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, με έγγραφες προσκλήσεις προς το Διασωματειακό των ΜΜΕ να συγκληθεί και να συζητήσει, όσο και με, επίσης, γραπτό υπόμνημα προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, χωρίς αποτέλεσμα.Φαίνεται πως για τους καρεκλοκένταυρους των κυβερνητικών - εργοδοτικών πλειοψηφιών των Ενώσεων του Κλάδου, θέματα όπως η ανεργία, η απληρωσιά, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία για τη νεολαία και όχι μόνο, η υποβάθμιση των κοινωνικών παροχών σε όλα τα επίπεδα, δεν αποτελούν ζητήματα αγωνιστικής διεκδίκησης.

Για αυτούς που καλλιεργούν το «ρεαλισμό» της υποταγής, είναι αρκετό να διαχειρίζονται τη φτώχεια διαμοιράζοντας εν είδει ψηφοθηρικής φιλανθρωπίας τα ψίχουλα των αποθεματικών, όπου και για όσο υπάρχουν, τα «βάουτσερ» της πεντάμηνης ανακυκλούμενης επανακατάρτισης, να διακινούν τις θεωρίες για «συμμετοχικά αυτοδιαχειριζόμενα διαδικτυακά ΜΜΕ», που βέβαιο είναι ότι θα πνιγούν αργά ή γρήγορα στον αδυσώπητο ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων. Στόχος τους ο εγκλωβισμός της συνείδησης των εργαζομένων στη στρατηγική της ΕΕ και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Είναι αυτοί οι ΔΗΘΕΝ «ακομμάτιστοι» που ευαγγελίζονται είτε την επερχόμενη ανάπτυξη - για ποιον άραγε - που προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, είτε την αλλαγή τιμονιέρη στην κυβερνητική διαχείριση.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου σε συστράτευση και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στις 12 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στην αλληλεγγύη, στην καθολική σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η μάχη μάς χωρά και μας αφορά όλους!
 • Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται ανασφάλιστος, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα του 2009.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που επηρεάζουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.
 • Στα διαδικτυακά μέσα να κατοχυρωθεί η δημοσιογραφική εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μέσω των νέων ΣΣΕ να κατοχυρωθεί η εφαρμογή τους για όσους εργάζονται σε τέτοια Μέσα που ανήκουν σε ομίλους ΜΜΕ.
 • Κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων (ΔΠΥ κ.λπ.) και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατάργηση της απλήρωτης και «μαύρης» πρακτικής εξάσκησης. Η εξάσκηση να γίνεται με πλήρη δικαιώματα.
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας με ελάχιστο ποσό τα 600 ευρώ, όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων. Μέτρα ανακούφισης της ζωής των ανέργων με δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες και μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ. Προστασία από πλειστηριασμούς εξαιτίας οφειλών σε ΔΕΚΟ, Εφορία, τράπεζες κ.λπ.
 • Να μπει φρένο στη φοροληστεία και την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και των φόρων που πλήττουν μισθούς και συντάξεις.
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ, ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

28/10/14

Απέλυσε εργαζόμενη, μόλις έμαθε πως είναι έγκυος.Την Τρίτη 21/10/14 ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας η απόλυση της εργαζόμενης μία ημέρα αφότου είχε ενημερώσει ότι είναι έγκυος. Με άμεση παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας Παλλήνης, επέστρεψε στη δουλειά της  η συναδέλφισσα στο εργοστάσιο TOUBI'S. 

Με την ευκαιρία του παραπάνω περιστατικού, να θυμίσουμε το εξής: 
Απαγορεύεται η απόλυση κι αν γίνει είναι άκυρη στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Όταν η γυναίκα εργαζόμενη απουσιάζει με άδεια τοκετού και λοχείας.
- Όταν η γυναίκα εργαζόμενη βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, εκτός βέβαια αν συντρέχει 
σοβαρός λόγος, που αυτός όμως δεν μπορεί να είναι η μειωμένη απόδοση της.
-18 μήνες μετά τον τοκετό απαγορεύεται η απόλυση της εργαζόμενης μητέρας.

Ν’ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΕΔ

 
Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία της κυβέρνησης που ακυρώνει στην ουσία την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ , για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ. Δεν θέλουν ούτε καν να υπάρχει αυτή η δυνατότητα των συνδικάτων.
Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι υποτάσσει τα πάντα στις απαιτήσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ασύμβατες με την πολιτική που υπηρετεί. 
Καλούμε  όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους και άνεργους, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου 1η Νοέμβρη στις 12 μ.μ. στο Σύνταγμα για να ακουστεί η φωνή μας.
19/10/14  


Νέα δικαστική απόφαση που δικαιώνει εργαζόμενο εκτυπωτή. 


Με την υπ αριθμόν 1405/2014 απόφαση του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου (Β2΄Πολιτικό Τμήμα) απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης προηγούμενης απόφασης που κατοχύρωνε την υπαλληλική ιδιότητα του εκτυπωτή.

Αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες που έχουν κερδίσει εργαζόμενοι μέλη του Σωματείου, έχει όμως μία παραπάνω αξία γιατί αυτή τη φορά  η Διοίκηση της εταιρίας ¨Αφοι Κοντορούση ΕΠΕ¨ έφτασε μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Το Αποτέλεσμα είναι πως πλέων η υπαλληλική ιδιότητα του εκτυπωτή δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν εργοδότη. 

19/10/14


Και πάλι σε κινητοποίηση οι εργαζόμενοι 

της Βιβλιοσυνεργατικής.

Εμφάνιση Ι.Μ.Ε (10).JPG

Το Σάββατο 18/10/ 14 το πρωί, βρέθηκαν και πάλι στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Βιβλιοσυνεργατικής. Να θυμίσουμε ότι το Ίδρυμα ανοίκεια στην κυρία Εφραίμογλου που για χρόνια ως κύρια μέτοχος στην εταιρία Βιβλιοσυνεργατική, έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Μία επιχείρηση που για χρόνια θησαύρισε με τον ιδρώτα των εργαζομένων και τώρα για ευχαριστώ, τους έχει "μέσα" έως και 5 μήνες. Οι εργαζόμενοι με την κινητοποίησή τους στείλανε το μήνυμα πως δεν θα τους κάμψουν τα εξώδικα που στέλνει η εταιρία στο Σωματείο για να τους τρομοκρατήσει. Θα συνεχίσουν τον αγώνα τους πολύμορφα αναδεικνύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο της κρίσης και χωρίς να χρεώνονται τις ενοχές που θέλει να τους φορτώσει η εργοδοσία.

18/10/14


Παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου Λιθογράφωνστα κεντρικά γραφεία  του ΟΑΕΔ στον Άλιμο.

Εμφάνιση DSC01032.JPG

Την Παρασκευή 17/10/14 το πρωί το Σωματείο Λιθογράφων, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Άλιμο για την άμεση καταβολή του επιδόματος αφερεγγυότητας στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «3Ε Εκτυπωτική» και «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ»

Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Σωματείου και των επιτροπών από τα δύο εργοστάσια, επισημάνθηκε η αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς του ΟΑΕΔ να καταβάλει το επίδομα αφερεγγυότητας, παρόλο που από την πλειοψηφία των εργαζομένων έχουν κατατεθεί όλα τα δικαιολογητικά χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες. Στη συζήτηση που έγινε με τους συναδέλφους της Χ.Κ.Τεγόπουλος, εντοπίστηκε η καθυστέρηση που πρέπει ο καθένας να μεριμνήσει για να λυθεί άμεσα, είναι ότι αναθέτοντας και αυτό το ζήτημα σε δικηγόρους, υπάρχουν συνάδελφοι ακόμα που εδώ και μήνες δεν έχουν κάνε αίτηση. 
Η Δέσμευση από πλευράς Διοίκησης του ΟΑΕΔ, ήταν ότι θα ενισχυθεί το τμήμα που εξετάζει τις αιτήσεις και θα εξυπηρετηθούν με σειρά προτεραιότητας. Στην πίεση του Σωματείου για χρονική δέσμευση, η καλύτερη απάντηση που πήραμε, ήταν πως πριν τα Χριστούγεννα, θα έχει καταβληθεί το επίδομα. 

17/10/14

 Αυξάνονται καθημερινά οι αποφάσεις συμμετοχής στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο 
1η Νοέμβρη, στο Σύνταγμα στις 12 π.μ.


Ήδη  οι αποφάσεις συμμετοχής Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και φοιτητών – σπουδαστών έφθασαν τις 654.

17/10/14

Επανήρθαν με αίτημα να συγκληθεί το διασωματειακό του τύπου τα Σωματεία των Λιθογράφων και των Πρακτορείων Τύπου.

Να τους τρομάξει η ενότητά μας.
Να τους αναγκάσουμε σε υποχώρηση!
Συνάδελφοι,
Επανερχόμαστε στο προ μηνός αίτημα μας για άμεση συνεδρίαση του διασωματειακού για τη λήψη απόφασης για τη συμμετοχή μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη ενάντια στην ανεργία.
Παρόλο που δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση μέχρι τώρα, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος γι' αυτό. Μέχρι τώρα έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής πάνω από 600 φορείς και σωματεία από όλη την Ελλάδα. Κανένα σωματείο από αυτά που εκπροσωπούμε, δεν υπάρχει που να μην έχει άνεργα, κακοπληρωμένα ή απλήρωτα μέλη. Αυτοί είναι και μερικοί από τους λόγους που γίνεται το πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Η θέση μας λοιπόν είναι εκεί, μαζί με τους άλλους εργάτες, άνεργους, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
Πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση θα είναι άμεση, θα συνεδριάσει το διασωματειακό και θα πάρει απόφαση συμμετοχής.
Αυτή η μάχη μας αφορά όλους!
Όλοι για έναν και ένας για όλους. 
                                              16/10/14

Συγκέντρωση στο Υπουργέιο Εργασίας 
των εργαζομένων της Βιβλιοσυνεργατικής

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν τη Δευτέρα 13/10/14 το πρωί οι εργαζόμενοι της «Βιβλιοσυνεργατικής», απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στα αιτήματά τους. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν επίσης και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Σωματείων που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση.
Ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, σχολίασε το γεγονός ότι κυβέρνηση και υπουργείο, την ίδια στιγμή που κόπτονται για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας μέσα από μέτρα όπως το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», δεν δίνουν δεκάρα για τους 95 εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες. Υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για το πρόβλημα της απληρωσιάς εδώ και 3 χρόνια, χωρίς το υπουργείο να έχει πάρει κανένα μέτρο για να καταβάλει η εργοδοσία τα οφειλόμενα. Τα φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα, σχολίασε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, και σημείωσε πως αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ (Εθν. Αντιστάσεως 8, Άλιμος) την Παρασκευή 17 Οκτώβρη και ώρα 10.30 


13-10-2014

To Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ καθώς και της Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ (Εθν. Αντιστάσεως 8, Άλιμος) την Παρασκευή 17 Οκτώβρη και ώρα 10.30 για να διαμαρτυρηθούμε για την καθυστέρηση που υπάρχει από πλευράς ΟΑΕΔ σχετικά με την καταβολή του επιδόματος αφερεγγυότητας προς τους πρώην εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων. Το Δ.Σ. του σωματείου μας με την κίνηση αυτή καταγγέλλει και τη στάση της κυβέρνησης όπου όταν πρόκειται να εισπράξει από τους εργαζόμενους τα χαράτσια που με το «έτσι θέλω» έχει επιβάλλει ρίχνει πρόστιμο ακόμα και για μία μέρα καθυστέρησης ενώ όταν χρωστάει λεφτά σε εργαζόμενους όπως εδώ δεν τρέχει τίποτα!
Καλούμε τους εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων αλλά και την εργατική τάξη συνολικά να βγάλει συμπεράσματα και να παλέψει συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα για ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
13-10-2014

Συνάδελφοι στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ,
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ δεν ήρθε ξαφνικά, δεν ήρθε από το πουθενά. Πρόκειται για μέρος του συνολικότερου σχεδίου που προέβλεπε στο να «απαλλαχτεί» τσάμπα από τους εργαζόμενους, κάτι που ποτέ δεν ανακοινώθηκε ανοιχτά από την εργοδοσία και τους «καλοθελητές» της για ευνόητους λόγους! Για άλλη μια φορά έρχονται ως «δόλωμα» οι υποσχέσεις για αποπληρωμή δεδουλευμένων-αποζημιώσεων αρκεί οι εργαζόμενοι να συναινέσουν ή τουλάχιστον να παραμείνουν αδρανείς γιατί αλλιώς μπορεί και να τα χάσουν όλα!
Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή έδειξε στους συναδέλφους την αγωνιστική οδό και όχι μόνο τη νομική μιας και η τελευταία από μόνη της δεν φέρνει χρήματα στις οικογένειες των απλήρωτων της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ. Μετά κι από τις όσες κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του σωματείου Λιθογράφων ήταν «λογικό» επακόλουθο να μην καλεστεί το σωματείο στη συνάντηση που διοργάνωσαν οι κ. Οικονομόπουλος και κ. Καλατζάκου με τα σωματεία και τους δικηγόρους για να παρουσιάσουν το «νέο» σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Προφανώς γιατί ήξερε ο κύριος Οικονομόπουλος με ποιόν δεν τον συμφέρει να συνομιλήσει! Παρόλα αυτά, αν και απρόσκλητοι, υπήρξε εκπρόσωπος του σωματείου στη συνάντηση.
Οι εργαζόμενοι της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Πρέπει να αναλογιστούν πόσες κυβερνήσεις και πόσοι νόμοι άλλαξαν εις βάρος των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, την τελευταία τριετία, με ή χωρίς μνημόνια. Όσοι συνειδητά και όσοι αυθόρμητα ισχυρίζονται ότι η πολιτική είναι κάτι ανεξάρτητο από το νομικό-δικαστικό αγώνα για δικαίωση ας αναρωτηθούν το εξής: αν δεν είναι οι κυβερνήσεις που δημιουργούν το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πατούν οι δικηγόροι μας , τότε ποιος είναι; Και ποιος είναι αυτός που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να νομοθετήσουν υπέρ των εργαζομένων ή να πάρουν πίσω αντεργατικούς νόμους αν δεν είναι η πίεση και ο αγώνας των εργατών; Ποια κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια δικαίωσε αγώνες εργαζομένων ενάντια στους εργοδότες τους; Καμία! Το αντίθετο, βέβαια, όπου αναπτύχθηκαν τέτοιοι αγώνες τους χτύπησε με κάθε μέσο ακόμα και με τα ΜΑΤ δικαιώνοντας τις απαιτήσεις των εργοδοτών.
Συνάδελφοι,
Η διαδικασία της πτώχευσης της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ είναι γεγονός ανεξάρτητα του πώς θα εξελιχθεί. Από αυτό προκύπτει και νομικά ότι όλοι όσοι εργάζονταν στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ δικαιούνται το επίδομα αφερεγγυότητας εδώ και τώρα! Δεν μπορεί να θεωρείται «φυσιολογικό» το να μας πετάει στο δρόμο απλήρωτους από τη μια μέρα στην άλλη και να μην είναι φυσιολογικό να μας δίνει αμέσως το επίδομα αφερεγγυότητας που δικαιούμαστε.
Για το λόγο αυτό και όπως είχαμε αποφασίσει στην τελευταία κινητοποίηση, καλούμε όλους τους συναδέλφους της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ανεξαρτήτου ειδικότητας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Οκτώβρη και ώρα 10.30 στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ ( Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άλιμος) για να απαιτήσουμε εδώ και τώρα να δώσει το κράτος εντολή και να πάρουμε έστω κι αυτά τα χρήματα που μας ανήκουν!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Το Δ.Σ.

Το Σωματείο Λιθογράφων συμμετέχει φέτος για δεύτερη φορά στην έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας που γίνεται στη Ζώνη Περάματος από όλα τα συνδικάτα της Βιομηχανίας.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Τόλης,  πρόεδρος

της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου 

στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" την Κυριακή 12/10/14     Η δουλειά για το πανελλαδικό συλλαλητήριο 
επιδρά σε όλα τα μέτωπα πάλης
***
-- Πώς προχωράνε οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή του κλάδου στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ;
-- Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας έγκαιρα αποφάσισε τη συμμετοχή του κλάδου στη δίμηνη καμπάνια και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Αυτή η απόφαση, κάνουμε προσπάθεια να γίνει υπόθεση των σωματείων, των εργαζομένων του κλάδου, ξεπερνώντας αδυναμίες, εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, σε αντιπαράθεση με τη λογική της ανοχής στα όσα βιώνουν σήμερα εργαζόμενοι και άνεργοι, της συναίνεσης και της αναμονής για λύσεις από τα πάνω, από μια άλλη κυβέρνηση και διαχείριση.
Διοργανώσαμε συσκέψεις των σωματείων στην Αττική και στην επαρχία, όπου έχουμε δυνάμεις ως κλάδος. Συνδυάσαμε αυτές τις συσκέψεις με περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειά.
Αναδείξαμε τη σημασία που έχει σήμερα να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων και ανέργων του κλάδου για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν και οξύνονται λόγω της κλιμακούμενης αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεσης. Ιδιαίτερα το πρόβλημα της ανεργίας, μας ενδιαφέρει άμεσα, ως κλάδος που έχει πληγεί από την κρίση με χιλιάδες ανέργους. Για να βοηθήσουμε στη δημιουργία κλίματος, κυκλοφορήσαμε αφίσα και κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.
Ο Γιάννης Τόλης
Στην προσπάθεια που κάνει η Ομοσπονδία να βάλει σε κίνηση τα σωματεία, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στη μάχη για την επιτυχία της δίμηνης καμπάνιας, αναδείχτηκαν θετικά παραδείγματα, πολλές δυνατότητες αλλά και σημαντικές δυσκολίες.
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, προκύπτουν κυρίως από αδυναμίες και πρόσθετες αντικειμενικές δυσκολίες που έφερε η κρίση. Τέτοιες είναι η υποχώρηση των εργαζομένων, τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία, η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις κατανοείται η αναγκαιότητα της πάλης και της σύγκρουσης με την αντεργατική πολιτική.
Με βάση την πείρα της Ομοσπονδίας και άλλων σωματείων, προσπαθούμε να δώσουμε βοήθεια ώστε καλύτερα να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους ζητήματα, να κινητοποιηθούν δυνάμεις που εκφράζουν αγωνιστικές διαθέσεις, να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, περισσότεροι να μπουν στη μάχη της κινητοποίησης.
Υπάρχουν όμως και σωματεία στη δύναμη τη Ομοσπονδίας, κυρίως επιχειρησιακά, όπου κυριαρχεί η συναίνεσης και η υποταγή στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Οι πλειοψηφίες σ' αυτά τα σωματεία χαμηλώνουν τον πήχη των διεκδικήσεων και συναινούν στην παραχώρηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στέκονται εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης και υπηρετούν τη γραμμή στο κίνημα που είναι ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.
Από την πλευρά μας, κάνουμε προσπάθειες να αποσπάσουμε εργατικές συνειδήσεις από αυτήν τη γραμμή, αναδεικνύοντας ότι είναι επιζήμια και έχει συνολικότερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Ρίχνουμε το βάρος σε τίμιους συνδικαλιστές που προβληματίζονται αλλά κυρίως στους εργαζόμενους του κλάδου, όσο μπορούμε να φτάσουμε. Εκεί είναι ο προσανατολισμός μας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μεγάλης χαρτοποιίας στην Κεντρική Μακεδονία. Σε περιοδεία της Ομοσπονδίας και μετά από ομιλία στους εργαζόμενους, οι ίδιοι παρότρυναν τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου να ναυλώσει πούλμαν για να έρθουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
-- Τι συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες παίρνονται για να δουλευτεί η κινητοποίηση από τα κάτω;
-- Επιμένουμε στις συλλογικές, μαζικές διαδικασίες, με συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, εξορμήσεις στις πύλες των εργοστασίων, αλλά και σε ατομικές συζητήσεις, εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Προσπαθούμε κάθε σωματείο να έχει σχέδιο δράσης για το χώρο της ευθύνης του, κυρίως τα κλαδικά.
Με αφορμή και το συλλαλητήριο, αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα της οργάνωσης και της διεκδίκησης, της αντεπίθεσης για όλα τα δικαιώματά μας. Συζητάμε με τους εργαζόμενους όχι μόνο για τα ζητήματα αιχμής αλλά και τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, το πού βρίσκεται η λύση.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, αναδεικνύουμε ότι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δε χωράνε τα δικαιώματά μας και από αυτήν τη σκοπιά αποκαλύπτουμε τον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης αλλά και την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, που διακηρύττει ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος με τη δική του διαχείριση.
-- Υπάρχουν κάποια παραδείγματα από σωματεία και χώρους δουλειάς που να ξεχωρίζουν σ' αυτήν την προετοιμασία;
-- Δύο σωματεία στην Αττική ξεχωρίζουν για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Είναι τα κλαδικά, της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου Χάρτου ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων και των Πρακτορείων Τύπου.
Για παράδειγμα, οι Λιθογράφοι έκαναν περιοδείες και οργάνωσαν συζητήσεις με τους εργαζόμενους σε 70 εργασιακούς χώρους, μεγάλους και μικρούς. Οργάνωσαν 10 Γενικές Συνελεύσεις μέσα σε χώρους δουλειάς. Κάνουν συστηματική δουλειά με τους ανέργους από τη «ΦΗΜΗ ΠΑΚ», την «Ελευθεροτυπία», την «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ». Πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στη «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ», που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Το σωματείο στα Πρακτορεία διοργανώνει τακτικές Γενικές Συνελεύσεις και έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό να συσπειρώσει τους εργαζόμενους, που έχουν βάλει προσωρινά φρένο στις απολύσεις.
-- Ο κλάδος έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως ΣΣΕ, απληρωσιά, ανατροπές στα εργασιακά. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει σ' αυτά τα μέτωπα πάλης η δουλειά της Ομοσπονδίας και των σωματείων για την οργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου;
Εμφάνιση IMG_2091.jpg-- Η δράση της Ομοσπονδίας και των σωματείων, που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα, είναι εξαιρετικά χρήσιμη και ωφέλιμη και επιδρά σε όλα τα μέτωπα πάλης. Παλεύουμε ώστε το κάθε σωματείο να υλοποιήσει το σχεδιασμό του, να γίνουν βήματα στην οργάνωση, την ταξική συσπείρωση. Να γίνουν νέες εγγραφές στα σωματεία, να ξεπεραστεί ο φόβος, η υποχώρηση, να ανέβει η απαιτητικότητα, η αγωνιστικότητα για διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.
Να χτυπηθούν οι αντιλήψεις της ανάθεσης και των δήθεν σωτήριων λύσεων από τα πάνω, μέσα από εκλογές, που καλλιεργούν οι δυνάμεις των αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να βγούμε από αυτήν τη δίμηνη καμπάνια με δυναμωμένα τα σωματεία του κλάδου, με περισσότερες σωματειακές επιτροπές, έχοντας χτίσει πιο γερούς δεσμούς με νέους από τις σχολές που σχετίζονται με τον κλάδο.
Για να γίνουν τέτοια βήματα, χρειάζεται να ανέβει η συνείδηση, να εντοπιστεί ο αντίπαλος, ο καπιταλιστικός δρόμος, που στη φάση της ανάπτυξης έριξε λίγα ψίχουλα στους εργαζόμενους και στην κρίση τους τσακίζει στην κυριολεξία.
Στόχος μας είναι όλα τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους απ' όλη τη χώρα, που θα έρθουν να διαδηλώσουν στη Αθήνα, πεισμένοι ότι στο χώρο τους θα πρέπει να ανεβάσουν συνολικά την ευθύνη και την παρέμβασή τους, να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες.
Εχουμε συναίσθηση της ευθύνης που έχει η Ομοσπονδία και τα σωματεία της να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια του ΠΑΜΕ για ανασύνταξη του κινήματος. Σ΄αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και με παρακαταθήκη τη δουλειά για τη δίμηνη καμπάνια και το πανελλαδικό συλλαλητήριο.

 Η πετυχημένη Γενική Συνέλευση του σωματείου 

δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε. 

Εμφάνιση IMG_2047.jpg

Εμφάνιση IMG_2060.jpg
Με συμμετοχή συναδέλφων από 26 χώρους δουλειάς και πλήθους ανέργων από διάφορες επιχειρήσεις του κλάδου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του σωματείου Λιθογράφων την Κυριακή 12 Οκτώβρη. Στη συζήτηση πήραν το λόγο συνάδελφοι από χώρους δουλειάς που αντιμετωπίζουν την επίθεση της εργοδοσίας  μεταφέροντας θετική και αρνητική πείρα. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη καλής προετοιμασίας του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου για την ανεργία την 1η του Νοέμβρη. Τη συνέλευση απασχόλησαν ακόμα ο συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, η στάση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να μην εφαρμόζει το νόμο για τους υποψήφιους συνταξιούχους και η αλληλεγγύη στους συναδέλφους της Βιβλιοσυνεργατικής που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Η πείρα απο τη λειτουργία και τη δράση των σωματειακών επιτροπών όπου υπάρχουν, ανέδειξε για μία ακόμα φορά την ανάγκη να στήσουμε επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς. 


13/10/14

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισες-φοι,

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράζει την συμπαράστασή και τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων της Βιβλιοσυνεργατικής που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις, παλεύοντας για την καταβολή των δεδουλευμένων  και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Η βασική μέτοχος της επιχείρησης, όταν αντιλήφθηκε ότι τα κέρδη μειώνονται λόγω δυσκολιών που έφερε η κρίση, εγκατέλειψε την επιχείρηση αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από τέσσερις μήνες. Προκαλώντας έτσι την αβεβαιότητα για την προοπτική λειτουργίας της επιχείρησης όπως και για την απασχόληση των εργαζομένων με τα δικαιώματά τους.
 Το προηγούμενο διάστημα με τη δουλειά, τον ιδρώτα των εργαζομένων, η μεγαλοεργοδότρια έβαλε στη τσέπη τα κέρδη, δίνοντας ορισμένα ψίχουλα στους εργαζομένους. Σήμερα όχι μόνο δεν ανέλαβε τις ευθύνες της αλλά εγκατέλειψε εγκαίρως το καράβι.
     Προκλητική και απαράδεκτη ήταν και η στάση της σημερινής διεύθυνσης της επιχείρησης σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα προσπάθησαν να ρίξουν τις ευθύνες στους εργαζόμενους για την κατάσταση που έχουν οδηγήσει την επιχείρηση. Στη συνέχεια πέρασαν σε απειλές και εκβιασμούς απαιτώντας να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Οι εργαζόμενοι της Βιβλιοσυνεργατικής σήμερα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η ανάπτυξη της επιχείρησης το προηγούμενο διάστημα, η εντατικοποίηση της δουλειάς, ωφέλησε μόνο την εργοδοσία και το μηχανισμό της. Στην περίοδο των δυσκολιών και της κρίσης τα βάρη φορτώνονται πάντα στους εργαζόμενους. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αξιοποίηση του αντεργατικού νόμου και την μείωση 10% με την αφαίρεση του επιδόματος γάμου που επέβαλε η εργοδοσία.
Εδώ αποκαλύπτεται  πλήρως πως λειτουργεί και ποιον εξυπηρετεί η καπιταλιστική επιχείρηση που έχει σκοπό το κέρδος. Την εργοδοσία και μόνον αυτή.  Συνάδελφοι, στη δύσκολη θέση που βρίσκεστε σήμερα λόγω των επιλογών της εργοδοσίας, χρειάζεται να αντέξετε και να παλέψετε για τα δικαιώματά σας. Δώρο στην εργοδοσία θα ήταν να υποκύψετε στις δυσκολίες.

Η συσπείρωση γύρω από την επιτροπή και το Σωματείο και η αγωνιστική διεκδίκηση με όλες τις μορφές, είναι μονόδρομος. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει και η Ομοσπονδία.
Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να εκφράσουν έμπρακτα  την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της Βιβλιοσυνεργατικής.

10-10-2014

Από τη Δευτέρα 06/10/14 σε συνεχόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι της Βιβλιοσυνεργατικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εμφάνιση P1020495.JPG

Συνάδελφοι της επιχείρησης ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ.

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι μέρος της γενικότερης επίθεσης κυβέρνησης- εργοδοσίας, με στόχο να επιβάλλουν μισθούς πείνας. Στα αντεργατικά αυτά σχέδια η εργοδοσία δεν είναι μόνη της. Βρίσκει σύμμαχο την κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και όλες τις προηγούμενες που φρόντισαν να φτιάξουν το νομικό πλαίσιο που χρειαζόταν για να καταργήσουν όλα τα συλλογικά δικαιώματα. Βρίσκει εμπόδιο τον αποδυναμωμένο κρατικό μηχανισμό που όχι μόνο δεν μπορεί να επιβάλει την πληρωμή των δεδουλευμένων, αλλά ούτε να ελέγξει για την τήρηση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της εταιρείας η οποία ενώ εδώ και τρία χρόνια πληρώνει τους εργαζόμενους με έναντι, δημιουργώντας σταδιακά ένα όφελος περίπου 5 μισθών, ρίχνει της ευθύνες για την πορεία της εταιρείας στους εργάτες. Τολμάει μάλιστα να πει πως για όλα φταίνε αυτοί που στη δουλειά τους στηρίχτηκε η επιχείρηση στα χρόνια της κερδοφορίας αλλά και στα χρόνια της κρίσης. Πως με τις κινητοποιήσεις τους για το αυτονόητο, δηλαδή να πληρώνονται για τη δουλειά τους, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Η εργοδοσία προσπαθεί να εκβιάσει με διάφορες απειλές για μηνύσεις, για κλείσιμο του εργοστασίου, σε μια προσπάθειά της να αναγκάσει τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι και περιμένοντας χρήματα, όποτε θέλει η εταιρία.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τους εργαζόμενους να βγουν έξω από το εργοστάσιο για να κάνουν τη συνέλευση τους. Φαίνεται ότι την ενοχλεί πως οι αποφάσεις παίρνονται μέσα από μαζικές διαδικασίες από τα κάτω!
Η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμών έχει φέρει τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους σε άσχημη κατάσταση. Οι εργαζόμενοι με απόφαση της τελευταίας γενικής τους συνέλευσης, επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά, τη θέλησή τους να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις κινητοποιήσεις και να περιφρουρήσουν το εργοστάσιο.


Οι εργαζόμενοι της Βιβλιοσυνεργατικής έχουν αγωνιστική εμπειρία παλεύουν εδώ και χρόνια, εναλλάσσοντας διαφορετικές μορφές πάλης και έτσι θα συνεχίσουν. Έχουν στο πλάι τους το Σωματείο Λιθογράφων, την Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Εάν χρειαστεί θα βρεθεί δίπλα τους όλο το ταξικό κίνημα και οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται.
Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις απειλές της εργοδοσίας.

Σας καλούμε να μην κάνετε βήμα πίσω από τις ανάγκες τις δικές σας
και των οικογενειών σας, όλοι στον αγώνα, όλοι για έναν και ένας για όλους.


Οι εργαζόμενοι ενωμένοι μαζί θα συνεχίσουν αγωνιστικά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

09/10/14

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ


Εμφάνιση DSC_0318.JPG
Από τη συνέλευση στο εργοστάσιο Μορφή
Η πρόταση του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της απάντησης στην επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρίσκει σημαντική απήχηση και αποδοχή στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους, στις γυναίκες, στη φτωχή αγροτιά, στους φοιτητές και σπουδαστές.
Πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στους κλάδους, στους τόπους δουλειάς, συζητήσεις, συσκέψεις στις γειτονιές, στα χωριά,  που συμβάλλουν στην προσπάθεια συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στις 12 στο Σύνταγμα. Καλούμε κι’ άλλα συνδικάτα, μαζικούς φορείς να συζητήσουν συλλογικά τη μαζική συμμετοχή τους.

Μέχρι τώρα έχουν ήδη πάρει αποφάσεις συμμετοχής 527 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών.

Στον κλάδο ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ έχουν πάρει απόφαση τα παρακάτω σωματεία:


1.            ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΚΟ ΑΕ
2.  ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦ. ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
3.  ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦ. ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
4.           ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
5.           ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΓΙΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
6.           ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΤΡΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 
7.            ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦ. ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ 
8.            ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΙΣ ΒΟΛΟΥ
9.            ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
10.       ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΜΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
11.       ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
12.     ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΧΑΡΤΟΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΥΤΙΟΠΟΙΙΑΣ ΧΑΡΤΑΠΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

13.       ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΣΟΦΤΕΞ

Στήνουν νέα παγίδα στους πρώην εργαζόμενους της 

Χ.Κ. Τεγόπουλος


Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου κλήθηκαν οι δικηγόροι των εργαζομένων και τα σωματεία ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ σε συνάντηση από τη δικηγόρο Ιωάννα Καλαντζάκου, με θέμα συζήτησης τα Βασικά σημεία σχεδίου αναδιοργάνωσης της Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε..  Η δικηγόρος κα Καλαντζάκου λειτουργώντας απ ότι φάνηκε για λογαριασμό του κυρίου Οικονομόπουλου, επέλεξε να μην προσκληθεί η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, παρόλο που εκπροσωπεί πάνω από 150 εργαζόμενους της παραγωγής. Φαίνεται πως ενόχλησε τον κύριο Οικονομόπουλο ότι το Σωματείο Λιθογράφων, ήταν το μόνο που κάλεσε σε αγωνιστική κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή και δεν καλλιεργεί αυταπάτες ότι ο νομικός δρόμος από μόνος του θα δώσει λύση.

Παρόλα αυτά το Σωματείο Λιθογράφων παρευρέθηκε απρόσκλητο στη συνάντηση για να έχει εικόνα του τι σχεδιάζεται. Μέσα από την παρουσίαση του σχεδίου φάνηκε ότι για άλλη μία φορά ανάμεσα σε υποσχέσεις εκατομμυρίων ευρώ, τίποτα δεν εξασφαλίζει την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων που οφείλονται στους εργαζόμενους. Αντί αυτού μιλάει για εργαζόμενους μετόχους και άλλα σχετικά. Όπως πριν από καιρό ακούγαμε υποσχέσεις πως η Ελευθεροτυπία θα συνεχίσει να βγαίνει από την 3η Όψη και από τα κέρδη σταδιακά θα καλύπτεται το χρέος, έτσι και τώρα ζητάνε να εναποθέσουν οι εργαζόμενοι τις ελπίδες τους στα επιχειρηματικά σχέδια του κάθε επενδυτή, χωρίς να γνωρίζουν ούτε καν το όνομά του. 
Η πείρα από τη λειτουργία της 3ης Όψης έδειξε ότι όχι απλά δεν πήραν δεκάρα τσακιστή οι εργαζόμενοι της Χ.Κ.Τεγόπουλος, αλλά και όσοι από αυτούς δούλεψαν στην 3η Όψη, προσλήφθηκαν με μισθούς πολύ κάτω από τις τελευταίες ισχύουσες κλαδικές ΣΣΕ και τελικά είναι και πάλι απλήρωτοι για πολύ καιρό. 
Το Σωματείο των Λιθογράφων, όταν κάποιοι άλλοι εύχονταν καλή επιτυχία στην επαναλειτουργία της Ελευθεροτυπίας και παρακαλούσαν να απασχολήσει όσο περισσότερους γίνεται, προειδοποίησε για το τι έρχεται και δυστυχώς τώρα επιβεβαιώνεται. 

Φτάνει πια η κοροϊδία! 
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Χ.Κ. Τεγόπουλος, ανεξαρτήτως ειδικότητας, να βγάλουν συμπεράσματα. Όσοι ανέθεσαν στα αστικά δικαστήρια να λύσουν το πρόβλημά τους και περιμένανε στον καναπέ τη δικαστική απόφαση που θα τους στείλει τα λεφτά στο σπίτι, είναι καταδικασμένοι να απογοητευτούν. Η έντονη κινητικότητα της εργοδοσίας και των διάφορων μνηστήρων της Ελευθεροτυπίας αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη επαγρύπνηση και αγωνιστική δράση. 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση του Σωματείου Λιθογράφων την Κυριακή 12/10/14 στις 10:30π.μ. κάτω από τα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος)

8/10/14

Οι εργαζόμενοι της Αφοί Βλάχου μετά από συζήτηση στη γενική τους συνέλευση, πήραν απόφαση να διεκδικήσουν από τη διοίκηση της εταιρίας 5% αύξηση στους μισθούς.

Στο υπόμνημα που δόθηκε στην εταιρία και υπογράφεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Κάνοντας έναν απολογισμό από το 2009 που τελευταία φορά που δόθηκε αύξηση στους εργαζόμενους, έχουν συμβεί τα εξής:Παρόλο που για πέντε χρόνια το εισόδημα μας παραμένει σταθερό, ο καθένας μας και η οικογένειά του, καλείται να πληρώσει συνεχώς αυξημένες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόικα. Μέσα σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν δύο φορές τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μας γίνεται επιπλέον κράτηση από το μισθό για την εισφορά αλληλεγγύης. Πληρώσαμε χαράτσια στη ΔΕΗ που αργότερα μετονομάστηκαν αλλιώς και πήγαν στην εφορία. Πρόσφατα προστέθηκε ο ΦΑΠ και ο ΕΜΦΙΑ που παραμένει ένα δυσβάσταχτο χαράτσι. Αυξήθηκαν τα έξοδα στον τομέα της υγείας πληρώνοντας εισιτήριο για να κάνουμε μία απλή εξέταση στο νοσοκομείο, μέχρι και τη νοσηλεία, ενώ αυξήθηκε η συμμετοχή μας στα φάρμακα. Όσοι έχουν μικρά παιδιά καλούνται να πληρώσουν αυξημένα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή να αναγκαστούν να τα στείλουν σε ιδιωτικό, μιας και η δουλειά με βάρδιες δεν μας επιτρέπει να τα κρατάει ο ένας από τους δύο γονείς. Οι ανάγκες για θέρμανση και μετακίνηση από και προς τη δουλειά έχουν εκτοξευθεί με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα καύσιμα.

Όλα τα παραπάνω, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, έχουν εξανεμίσει πάνω από το 35% του μισθού μας, με αποτέλεσμα ενώ εργαζόμαστε το ίδιο, το βιοτικό μας επίπεδο συνεχώς να χειροτερεύει.
Εκτιμάμε ότι η θετική πορεία της εταιρίας αυτά τα χρόνια στηρίχθηκε κυρίως στη δουλειά των εργαζομένων. Και παίρνοντας υπ όψη ότι το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί αισθητά, με νόμους της κυβέρνησης που έχουν μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές δύο φορές με συνολική μείωση 11.1%, είναι ανάγκη και η εταιρία με τη σειρά της να στηρίξει τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια συμβάλουν στην ανάπτυξη της.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε δίκαιο και λογικό το αίτημα μας να δοθεί αύξηση σε όλους τους εργαζόμενους της τάξεως του 5%. Το ποσό που προτείνουμε ασφαλώς και δεν λύνει μονομιάς τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θα είναι όμως μία μεγάλη βοήθεια και μία θετική κίνηση από πλευράς της εταιρίας.»

03/10/14