Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Επιταγές των 100 ευρώ σε κάθε απεργοσπάστη 

μοίρασε η Διοίκηση της Αφοί Βλάχου (βαθυτυπία στο Κορωπί)

Μέρες νωρίτερα από την  απεργία στις 27/11/14 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Αφοί Βλάχου στο Κορωπί, είχαν πάρει απόφαση μέσα από γενική συνέλευση στο εργοστάσιο, ότι θα συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία. Έτσι και έγινε! Από τα χαράματα της Πέμπτης έσβησαν όλες οι μηχανές, ξεπερνώντας μάλιστα η συμμετοχή κάθε προηγούμενη απεργία. Οι εργαζόμενοι με την αποφασιστικότητα και τη μαζικότητα τους έδειξαν στη Διοίκηση της εταιρίας πως είναι ενωμένοι και διεκδικούν ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό διεκδικούν αύξηση 5% στις αποδοχές.
Η απεργία πέτυχε και η εργοδοσία δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Το πρωί της απεργίας σε μία κίνηση απελπισίας μοίρασε ως επιβράβευση, "επιταγές ντροπής των 100 ευρώ" στους ελάχιστους απεργοσπάστες που κοιτούσαν τις σβηστές μηχανές. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις σε όλους όσους παράγουν τον πλούτο, αλλά περισσεύουν για να φτιαχτεί ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός. Η κίνηση αυτή, αντί να κάμψει τις διαθέσεις, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στους απεργούς που με μία φωνή είπαν πως τέτοια λεφτά δεν τα ζηλεύουν.  Η ενότητα των εργατών έχει χτιστεί βήμα βήμα πάνω στην πάλη για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων και δεν έχει τιμή για να πουληθεί.

Όσο για τους συναδέλφους που δούλεψαν στην απεργία και δέχτηκαν να παραλάβουν την "επιταγή της ντροπής", τους αφιερώνουμε το παρακάτω ποίημα:

Εκείνος που μένει στο σπίτι όταν αρχίζει η πάλη
και αφήνει άλλους να αγωνίζονται
για τη δική του υπόθεση
αυτός πρέπει να προσέχει:
Διότι όποιος δεν μοιράστηκε την πάλη
θα μοιραστεί την ήττα.
Ούτε καν την πάλη αποφεύγει
Όποιος θέλει να αποφύγει την πάλη:
Διότι παλεύει για την υπόθεση του εχθρού
Εκείνος που δεν πάλεψε για τη δική του υπόθεση.

Μπέρτολτ Μπρέχτ

Όσον αφορά τον εμπνευστή αυτής της κίνησης εκ μέρους της Διοίκησης, το μόνο που έχουμε να πούμε, είναι ότι "Ο καθένας προσφέρει ότι έχει".

29/11/14


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014


Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο, συμμετείχαν την Πέμπτη 27/11/14 στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία. Σταματώντας την παραγωγή σε μεγάλους χώρους και διαδηλώνοντας μαζί με τις οικογένειές τους, γύρισαν την πλάτη στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και το κλίμα αυτοπάθειας και παραίτησης. Καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική και τις ανατροπές που θέλουν να προσθέσουν κυβέρνηση και τρόικα στην αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων.
Για άλλη μία φορά οι ταξικές δυνάμεις αναδείχτηκαν σε πρωταγωνιστή και αυτής της μάχης. Κόντρα στις δυσκολίες, στην τρομοκρατία και την υπονόμευση, συνέβαλαν καθοριστικά στην απεργία και κατάφεραν να συσπειρώσουν μεγάλα τμήματα των απεργών, γεγονός που αποτυπώθηκε στις μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με κορυφαία αυτή
της Αθήνας. Μέχρι την τελευταία στιγμή, τα χαράματα της απεργίας, πρωτοπόροι εργάτες βρέθηκαν στις πύλες μεγάλων εργοστασίων του κλάδου.


Στην απεργιακή κινητοποίηση εκφράστηκε σε σημαντικό βαθμό η δυναμική και η συσπείρωση που επιτεύχθηκε μετά την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να διοργανώσει το Πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Αυτό είναι ένα από τα πιο αισιόδοξα στοιχεία της  απεργίας, που ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης για το επόμενο διάστημα.


Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με τη συμμετοχή τους στην απεργία έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην ένταση της αντεργατικής πολιτικής και απόρριψης των μέτρων που γενικεύουν τη φτώχεια και παγιώνουν την εξαθλίωση. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματικοί όμιλοι να μην αισθάνονται ήσυχοι. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει.
Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε τόπο δουλειάς να δώσουν συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις. Να δώσουν με την ακόμα μεγαλύτερη οργάνωσή τους στο σωματείο, άμεση και μαχητική απάντηση στις συνθήκες της σύγχρονης σκλαβιάς που μας προετοιμάζουν. Να τσακίσουμε το κλίμα της αδράνειας και της ηττοπάθειας που σπέρνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.

28/11/14

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ 

για τη Βιβλιοσυνεργατική


  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Σχετικά με τους εργαζόμενους της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ που είναι απλήρωτοι για μήνες.

Οι εργαζόμενοι στη «Βιβλιοσυνεργατική» βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε κινητοποιήσεις παλεύοντας για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια πληρώνει τους εργαζόμενους με έναντι και σταδιακά έφτασε να τους χρωστάει περίπου 5 μισθούς.

Η στάση της εργοδοσίας είναι απαράδεκτη και προκλητική. Αρχικά σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης στους εργαζόμενους. Στη συνέχεια πέρασε σε απειλές και εκβιασμούς απαιτώντας να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Στην ίδια απαράδεκτη και προκλητική στάση επέμεινε και στις προγραμματισμένες τριμερείς συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας.

Στην πρώτη τριμερή συνάντηση ο διευθυντής, που συμμετείχε από την πλευρά της εργοδοσίας, ξεκαθάρισε πως παραβρέθηκε μόνο για να μεταφέρει τη συζήτηση στο ΔΣ της επιχείρησης, χωρίς να πει τίποτε σχετικά με τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και την αποπληρωμή τους. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του υπουργείου δε συμμετείχε ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Υφυπουργός.
Στη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση η εργοδοσία με προφάσεις, όχι μόνο δεν έστειλε κανένα εκπρόσωπό της, αλλά και αντί για σχέδιο αποπληρωμής των δεδουλευμένων που έπρεπε να προσκομίσει, έστειλε επιστολή, με την οποία ρίχνει εκ νέου την ευθύνη για την κατάσταση της εταιρείας στους εργαζόμενους. Τους κατηγορεί για την «απώλεια του 80% της υφιστάμενης πελατείας» και αξιώνει τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους, ώστε να «ομαλοποιηθεί» η παραγωγική διαδικασία. Για να εκπονήσει πλάνο, ζητά πίστωση χρόνου άλλων δύο μηνών και καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν για δύο μήνες με «εργασιακή ειρήνη» και τότε ίσως μπορέσει να καταβάλλει ένα πόσο από τα δεδουλευμένα.

Τολμάει δηλαδή να ισχυρίζεται, ότι φταίνε αυτοί, που στη δουλειά τους στηρίχτηκε η επιχείρηση στα χρόνια της κερδοφορίας αλλά και στα χρόνια της κρίσης, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με μειώσεις 10% από την αφαίρεση τους επιδόματος γάμου, που επέβαλε η εργοδοσία αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο, με καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και με απληρωσιά. Ότι φταίνε επειδή κινητοποιούνται για το αυτονόητο, δηλαδή να πληρώνονται για τη δουλειά τους.
Στην τρίτη τριμερή συνάντηση οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, για μια ακόμα φορά, δεν εμφανίστηκαν, επικαλούμενοι λόγους υγείας. Στην τελευταία εδέησαν να παρουσιαστούν χωρίς όμως πάλι να δώσουν καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι θα κάνει ώστε:
·        Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους.
·       Να σταματήσουν  οι απειλές, οι εκβιασμοί και ο εμπαιγμός απέναντι στους εργαζόμενους.


Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Γκιόκας

Διαμάντω Μανωλάκου

Σπύρος Χαλβατζής

Φωτιά στο εργοστάσιο  Σινόπουλος Φ. ΑΒΕΕ στο Ρέντη

Την Παρασκευή 21/11/14 ξέσπασε φωτιά στο χώρο της παραγωγής του εργοστασίου Σινόπουλος Φ.ΑΒΕΕ στο Ρέντη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Απ' ότι φαίνεται η φωτιά ξεκίνησε από το χώρο της παραγωγής, αναμένουμε όμως να δούμε την έκθεση της πυροσβεστικής για τις αιτίες έναρξης της πυρκαγιάς.
Όπως και να έχει η διοίκηση της εταιρίας, έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί έπρεπε να έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. 

Το ζήτημα της πυρασφάλειας όπως και άλλα θέματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργατών, είχε απασχολήσει το Σωματείο μας, όπου από τις 13/06/14 είχαμε στείλει καταγγελία στο ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) Πειραιά και ζητούσαμε να γίνει έλεγχος στην εταιρία. Η απάντηση του ΚΕΠΕΚ Πειραιά ήταν αρνητική στο να παρευρίσκεται στον έλεγχο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, ενώ δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το τι παρατηρήσεις επισημάνθηκαν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι οτι τόσους μήνες μετά, εκκρεμούσε επανέλεγχος που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. 
Θεωρούμε ότι οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου τμήματος στο ΚΕΠΕΚ Πειραιά έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη των πραγμάτων. 

Τέλος έχει αξία να επισημάνουμε την ύπαρξη καμερών παρακολούθησης στο χώρο της παραγωγής με πρόφαση την αφέλεια, που όμως φάνηκαν άχρηστες την κρίσιμη στιγμή. Η ζωή έδειξε πως ο μόνος λόγος που οι εργοστασιάρχες εγκαθιστούν κάμερες πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων είναι η παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και μόνο. 

22/11/14

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

21-11-2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ 11 π.μ.

Η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» με την τρόικα να επιβάλλει νέα αντεργατικά μέτρα, πιστοί στις επιταγές της ΕΕ και των μονοπωλίων, υποκλίνονται στην ανταγωνιστικότητα, στην ευελιξία με σκοπό την διασφάλιση και μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου Κεφαλαίου.

Αυτή η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που για να κρύψουν το αντιδραστικό της περιεχόμενο, την ονομάζουν εκσυγχρονισμό και μεταρρύθμιση,  έχει φέρει τους εργαζόμενους χωρίς ΣΣΕ, επιβάλλοντας αμοιβές 586 € μεικτά,  συντάξεις χαρτζιλίκι με στόχο τα 70 χρόνια. Οι ελαστικές σχέσεις και η απλήρωτη εργασία βασιλεύουν. Η ανεργία γιγαντώνεται. Δημιουργήσαμε όμως, μας λένε, πλεόνασμα και έτσι θα σωθεί η πατρίδα. Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της καταδυνάστευσης του λαού και θα το κατευθύνουν πάλι στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Και όλα αυτά  δεν τους φτάνουν. Ο ΣΕΒ αξιώνει να επιβάλλει  σιγή νεκροταφείου στους εργάτες. Στόχος  να κάνουν αδύνατη την κήρυξη της απεργίας και να δώσουν την δυνατότητα της ανταπεργίας (lockout) στους εργοδότες, να περιορίσουν το δικαίωμα των συνδικαλιστών να έρχονται σε επαφή με τους εργάτες.

 Η κυβέρνηση και η τρόικα δεν δυσκολεύονται να βρουν κοινό πεδίο δράσης σε αυτό. Απαιτούν από τους εργάτες να σκύβουν όλο και περισσότερο το κεφάλι και να αποδέχονται τη μοίρα τους.  Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα θα περιμένουν την άδεια των εργοδοτών και της κυβέρνησης για να οργανώσουν και να κάνουν αγώνες. Έχουμε μακριά πείρα. Τα μέτρα αυτά δεν είναι καινούργια. Τα έχουν ξαναεφαρμόσει σε εποχές, που οι ίδιοι που τα φέρνουν, τις αποκαλούν «σκοτεινές».

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους  ποτέ δεν παραιτήθηκαν, ούτε και τώρα θα το κάνουν, από την διεκδίκηση και υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουν έναν και μόνο νόμο: Το δίκιο του εργάτη! Οι εργάτες δεν θα μπουν στο γύψο!
Στην απεργία της 27ης Νοεμβρίου θα δοθεί η πρώτη απάντηση. Κανείς δεν πάει για δουλειά! Όλοι οι χώροι εργασίας θα νεκρώσουν. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας!


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Παρέμβαση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων 
Εργοστασίου ΑΠΚΟ Μόρνος 
ενάντια στην απόλυση συναδέλφου.

Την Τρίτη 11/11/14 η διοίκηση της εταιρίας Μορνος Α.Ε. προχώρησε στην αυθαίρετη απόλυση του συναδέλφου Δαναβασίλη Αντώνιου.  Άμεσα το ΔΣ του εργοστασιακού Σωματείου, κατήγγειλε τη Διοίκηση της εταιρίας για την παράνομη και καταχρηστική απόφαση της εταιρίας. Μάλιστα αναφέρεται ότι αυτή η ενέργεια είναι συνέχεια καθημερινής πρακτικής σε βάρος των εργαζομένων και κάλεσε τη Διοίκηση της εταιρίας να αλλάξει πολιτική και στάση απέναντι στους εργαζόμενους που καθημερινά μοχθούν στους χώρους δουλειάς με καθημερινούς κινδύνους και με πολλά ατυχήματα. 
Τέλος στην ανακοίνωση του το επιχειρησιακό σωματείο, καλεί όλους τους εργαζόμενους, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να στηρίζουν από κοντά τις αποφάσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Σωματείο τους.

21/11/14

Στάση εργασίας στο εργοστάσιο της Αφοί Βλάχου 

την Παρασκευή 14/11/14


Οι εργαζόμενοι της Αφοί Βλάχου προχώρησαν
σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στο εργοστάσιο διεκδικώντας την επίλυση μίας σειράς θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων που έχουν θέσει στη Διοίκηση της εταιρίας. Η στάση εργασίας, είχε απόλυτη συμμετοχή, ενώ στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και για το αίτημα που έχουν διατυπώσει ζητώντας 5% αυξήσεις αποδοχών.
Οι εργαζόμενοι κατέληξαν ότι η Απεργία στις 27 Νοέμβρη είναι σταθμός, που πρέπει να αξιοποιηθεί για να δείξουν την ενότητα και τις διαθέσεις τους προς την εργοδοσία. 

20/11/14

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838

19-11-2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  
Για τους συναδέλφους που εργάζονται 
στην εκτύπωση εφημερίδων και περιοδικών.

 Συναδέλφισσες-φοι,

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε τη συμμετοχή των εργαζομένων στον τύπο, στην απεργία της Τετάρτης 26 Νοέμβρη, συντονίζοντας τα αγωνιστικά μας βήματα με τις άλλες ενώσεις στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ.
Όπως γνωρίζετε ο λόγος της μεταφοράς της απεργίας από την Πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη, γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα κάλυψης της Πανεργατικής απεργίας από τον τύπο και τα ΜΜΕ.
Με τη συμμετοχή μας στην απεργία της Τετάρτης 26 Νοέμβρη δίνουμε αγωνιστική απάντηση σε κυβέρνηση – εργοδοσία που υλοποιώντας τα προηγούμενα αντεργατικά μέτρα, προετοιμάζουν νέα επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Με την απεργία μας την Τετάρτη, να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Δεν ανεχόμαστε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα.
Διεκδικούμε τη ζωή που μας ανήκει.   

Διεκδικούμε:

Ø   Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Ως βάση οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις του 2009.
Ø   Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
Ø   Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ βασικό μισθό για όλους, ως βάση για αυξήσεις
Ø   Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ.
Ø   Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και εφαρμοστικών νόμων.
Ø   ΟΧΙ στον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία.
Ø   Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Καλούμε  τα σωματεία να πάρουν όλα τα μέτρα οργανώνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στον τύπο στην απεργία 26 Νοέμβρη.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2014
ΓΕΝΙΚΗ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014
(Απεργιακή συγκέντρωση στις  12 το μεσημέρι έξω από το κτήριο της ΕΣΗΕΑ - Ακαδημίας 20)
και 3ωρη στάση εργασίας (11.00-14.00) την Πέμπτη 27/11/2014


Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα  εξαγγέλλουν 3ωρη Στάση Εργασίας την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου από τις 11.00 π.μ. έως τις 14.00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, με εξαίρεση μόνο τους εργαζόμενους εκείνους που με ρεπορτάζ και εκπομπές θα καλύψουν την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και τις  απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Ευθύνη όλων μας είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης για το πώς εξελίσσεται η απεργιακή κινητοποίηση.

Απεργούμε και διεκδικούμε
 • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα ισχύουν και θα είναι υποχρεωτικές για όλους καθώς και την κατάργηση της διάταξης που βάζει εμπόδια στην ανεξάρτητη λειτουργία του ΟΜΕΔ (Νόμος 4303/2014)
 • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων
 • Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην οριστική εκθεμελίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος, με την δημιουργία ενός ταμείου- τέρατος που θα καταπιεί τα ελάχιστα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους    
 • Να διατηρηθούν οι επικουρικές συντάξεις. Όχι στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων
 • Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στο νομοθέτημα - έκτρωμα που θα απαγορεύει την συνδικαλιστική δράση και την απεργία και θα επαναφέρει το αλήστου μνήμης λόκ άουτ.
 • Την επιστροφή των κλεμμένων, μέσω PSI,  καθώς και των απωλειών από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών στα ταμεία μας
 • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων στο χώρο του τύπου
 • Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ τώρα, της πραγματικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης της χώρας.
 • Επαναφορά του νόμου για τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης.
Απεργούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

 • Για να καταργηθούν τα μνημόνια και όλοι οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι που εφαρμόζουν συγκυβέρνηση και Τρόικα
 • Για να μπει επιτέλους τέλος στις πολιτικές που παράγουν φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια, διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.
 • Ενάντια στην σχεδιαζόμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
 • Ενάντια στο καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Ø      Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.
Ø      Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.

ü      ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
ü      ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ
ü      ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ
Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις καλούν όλους τους συναδέλφους
·        να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της 26ης /11/2014 και στην 3ωρη στάση εργασίας της επόμενης ημέρας.
·        Να δώσουν αγωνιστικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ – Ακαδημίας 20  και στην  πορεία που θα ακολουθήσει στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών


Τα Δ.Σ. των Συνεργαζόμενων Ενώσεων

Αποτελέσματα από τη λαχειοφόρο αγορά 

Το Σωματείο Λιθογράφων ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που από το υστέρημά τους ενισχύεσαι το Σωματείο οικονομικά.  Να είναι σίγουροι ότι από πλευράς μας με σεβασμό στο κάθε ευρώ, τα οικονομικά του σωματείου αξιοποιούνται στην καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων και την οργάνωση του αγώνα.
Οι συνάδελφοι που κέρδισαν τα δώρα  στην κλήρωση που έγινε την Κυριακή 09/11/14 στα γραφεία του Σωματείου, είναι οι παρακάτω:
400 lt πετρέλαιο: Ρουπακά Ειρήνη ( λαχνός Νο 151)
2 κυβικά Ξύλα : Κατερίνα Μπατσαρά ( λαχνός Νο 880)
2 κυβικά Ξύλα: Λαζαρίδου Ελεονόρα ( λαχνός Νο 888)

Ανακοίνωση-Καταγγελία


Το Σωματείο Λιθογράφων καταγγέλλουμε την παράνομη απόλυση του αντιπροέδρου του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας , Καραγιάννη Δημήτρη, από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Φαίνεται ότι η εργοδοσία της εταιρίας πήρε θάρρος από τις αναγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και βιάζεται να απαλλαγεί από τους πρωτοπόρους αγωνιστές συνδικαλιστές.
Η εργοδοσία, χρησιμοποιώντας άθλιες προφάσεις, προχώρησε μονομερώς στην απόλυση του συναδέλφου, παραβιάζοντας πλήρως τον νόμο 1264/82 περί συνδικαλισμού. Μια απόλυση που εκτός από παράνομη, είναι απαράδεκτη και προκλητική. Είναι καθαρό ότι έχει στόχο να τρομοκρατήσει με αυτή την κίνηση όλους τους εργαζόμενους για να μη σηκώσουν κεφάλι.
Χτύπησε όμως τη λάθος πόρτα! Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε αντιμετωπίσει χιλιάδες διώξεις συνδικαλιστών και δεν υποκύψαμε στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό της εργοδοσίας. 
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα. Η επίθεση από την εργοδοσία σε ένα συνδικαλιστή, επιβεβαιώνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Ότι είναι ασυμβίβαστος υπερασπιστής των συμφερόντων των εργατών. Δεν τρομοκρατείτε και δεν εξαγοράζεται. Ο συνάδελφος Καραγιάννης, όπως και όλοι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δείχνει με το παράδειγμά του ότι δεν είναι όλοι οι συνδικαλιστές το ίδιο όπως κάποιοι θέλουν να μας πείσουν. 
Καλούμε τη Διοίκηση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ να πάρει πίσω την απόλυση, που είναι παράνομη και καταχρηστική. Ξεκαθαρίζουμε ότι σε περίπτωση που επιμείνει, το Σωματείο Λιθογράφων θα εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.

10/11/14 
ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 124 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2014
Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε μορφή pdf.Ανακοίνωση

Αλληλεγγύη στους συναδέλφους 

Τεχνικούς Ραδιοφώνου.

Το Σωματείο Λιθογράφων εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους τεχνικούς του ραδιοφώνου και στο Σωματείο τους. Ο αγώνας κάθε σωματείου για την υπεράσπιση των ΣΣΕ είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και ως τέτοιο τον αντιμετωπίζουμε. 

Σε αυτές τις συνθήκες της γενικευμένης επίθεσης με νομικά και άλλα μέσα, οι συνάδελφοι στην ΕΤΕΡ παλεύουν για τη διαφύλαξη του ελάχιστου δικαιώματος της προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Δικαίωμα το οποίο  είχε καταργήσει η κυβέρνηση και το επανέφερε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αξιοποίηση της απόφασης του ΣΤΕ από το σωματείο των εργαζομένων με προσφυγή στον ΟΜΕΔ , βρήκε απέναντι  την Κυβέρνηση αλλά και τους εργοδότες που είδαν να ανοίγει πόρτα για να διασφαλίσουν τις ΣΣΕ και άλλοι κλάδοι. Η επιλογή της κυβέρνησης να υπηρετήσει ανοιχτά το κεφάλαιο, δεν επιβλήθηκε από καμία τρόικα, άλλα εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική υποταγής στις προσταγές και τις ανάγκες του κεφαλαίου και της ΕΕ. 

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της ραδιοφωνίας που συνδυάζουν το νομικό δρόμο με την οργάνωση της πάλης. Έχοντας βαθιά επίγνωση ότι το δίκιο θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα, καλούμε τους συναδέλφους να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις, με καθολική συμμετοχή στην Απεργία 27 Νοέμβρη και στη συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ  στην Ομόνοια.

10/11/14

Κλήρωση για τη λαχειοφόρο του Σωματείου

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ. θα γίνει η κλήρωση για τη λαχειοφόρο αγορά του σωματείου Λιθογράφων, στην έδρα του Αριστοτέλους 11-15 (6ος όροφος).
Τα δώρα της λαχειοφόρου είναι: 1ο δώρο:400 λίτρα Πετρέλαιο
                                                     2ο δώρο 2 κυβικά Καυσόξυλα
                                                     3ο δώρο 2 κυβικά Καυσόξυλα
Η κλήρωση θα είναι ανοιχτή και μπορεί να παρευρίσκεται όποιος συνάδελφος το επιθυμεί.

Προκλητική η διοίκηση της «Βιβλιοσυνεργατικής»Έξω από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν ξανά την Τετάρτη 5/11/14 οι εργαζόμενοι της«Βιβλιοσυνεργατικής», που διεκδικούν δεδουλευμένα 5 μηνών. Η κινητοποίηση έγινε, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, την ώρα της προγραμματισμένης τριμερούς συνάντησης. Είχε προηγηθεί απεργιακή κινητοποίηση και τριμερής στις 24 Οκτώβρη, από την οποία δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα.
Αυτή τη φορά, με προφάσεις, η εργοδοσία δεν ήρθε καν στη συνάντηση. Αντί για σχέδιο αποπληρωμής των δεδουλευμένων που έπρεπε να προσκομίσει, σε έγγραφό της προς το υπουργείο κατηγορεί τους εργαζόμενους για την «απώλεια του 80% της υφιστάμενης πελατείας» και αξιώνει τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους. Για να εκπονήσει πλάνο, ζητά πίστωση χρόνου άλλων δύο μηνών και παράλληλα να «ομαλοποιηθεί» η παραγωγική διαδικασία, να εξασφαλιστεί δηλαδή η«εργασιακή ειρήνη».
«Χρειάζεται όλοι να στηρίξουμε την εταιρεία προκειμένου να ορθοποδήσει και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η συναινετική αντιμετώπιση από τους εργαζόμενους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», αναφέρει προκλητικά στην επιστολή της. Παράλληλα, η εργοδοσία έχει κινηθεί με εξώδικα και διώξεις ενάντια στην Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και σε εργαζόμενους που κινητοποιούνται. Οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν και χτες την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα. Στο πλευρό τους βρίσκονται η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων.
5/11/14

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838

4-11-2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας χαιρετίζει τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου που έδωσαν μαζικά παρόν στο μεγαλύτερο εργατικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων, ενώνοντας τη φωνή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης  με την μεγαλειώδη ανθρωποθάλασσα, που κατέκλεισε το Σάββατο ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, με μαζική παρουσία των σωματείων της Αττικής , Λιθογράφων , Σόφτεξ, Πρακτορείων Τύπου, αλλά και σημαντική συμβολή από όλα σχεδόν τα σωματεία της επαρχίας. Από τα 21 ενεργά σωματεία του κλάδου, συμμετείχαν τα 15.  Δεν πέρασε η συκοφαντία περί κομματικού συλλαλητηρίου που στόχο είχε να περιορίσει και να εμποδίσει την εμβέλεια της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ.
1000 εργατικές και λαϊκές οργανώσεις πήραν απόφαση συμμετοχής από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από τον Έβρο έως την Κρήτη. Δόθηκε ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα, δεν θα ζήσουμε με ψίχουλα. Απαιτούμε ΣΣΕ ικανοποιητικές, διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας που θα δίνεται για όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία.
Βροντοφωνάξαμε ότι είναι αιτία πολέμου τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, για τις απολύσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Τους τρόμαξε η συμμετοχή των εργαζομένων και τα αστικά μέσα εξαφάνισαν 100.000 χιλιάδες λαού που διαδήλωνε από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.


Αυτή είναι η αξιοπιστία των ΜΜΕ των κεφαλαιοκρατών και αυτή η δημοκρατία τους. Αισχροί συκοφάντες των εργατικών αγώνων, αδίστακτοι υποστηρικτές των  εκμεταλλευτών του πλούτου που παράγει  η εργατική τάξη. Ότι και αν κάνουν το μεγάλο συλλαλητήριο απέδειξε ότι μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια στην αντεργατική επίθεση.
Συνάδελφοι, η δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση που νιώθει ο κάθε εργαζόμενος για τον εμπαιγμό, την κοροϊδία, την αδικία, τη βάρβαρη εκμετάλλευση χωρίς όρια που υφίσταται σήμερα η εργατική τάξη μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ταξικό αγώνα, ανυποχώρητο για όλα τα δικαιώματά μας. Μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας αν το αποφασίσουμε, οργανωθούμε  και συμμετέχουμε στα σωματεία, αλλάζοντας τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές.  Να στρέψουμε τον αγώνα μας όχι μόνο στο μεμονωμένο εργοδότη,  στον πραγματικό αντίπαλο, το Κεφάλαιο και την πολιτική που το υπηρετεί,  στην κυβέρνηση – Ε.Ε.  και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που είναι στην ίδια λογική και προσκυνάνε τον ίδιο θεό την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.


Συνάδελφοι, συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας με τη δυνατότητα που μας δίνει η επιτυχία του συλλαλητηρίου,  κλιμακώνοντας με τη συμμετοχή μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη. 

Ανακοίνωση


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ 11πμ

Μην ανέχεσαι το μικρότερο κακό γιατί φέρνει στο προσκήνιο νέα επίθεση!
Μη μειώνεις τις απαιτήσεις σου!

Εργαζόμενε-η, άνεργε-η,
Να πάρουμε τη ζωή μας, το μέλλον στα χέρια μας!
Το μέλλον της εργατικής οικογένειας δε μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δε μπορεί κάθε μέρα να βασανίζεται, για να σωθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η ανάπτυξη που επικαλούνται και επιδιώκουν θα φέρει σίγουρα νέα κέρδη για τους λίγους και για τους πολλούς θα συνεχίζεται η ανέχεια, η ζωή με ψίχουλα. O κρατικός προϋπολογισμός για το 2015 κινείται σε αυτό το πλαίσιο, ανακατανέμει ψίχουλα κόβοντας σημαντικά κονδύλια για την προστασία της εργατικής οικογένειας, θεωρεί δυσβάστακτο κόστος τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
Το μέλλον μας δε βρίσκεται στα όρια της πείνας.
Να απορρίψουμε τη ζωή με τα ψίχουλα και τα αποφάγια που μας δίνουν.
Χρησιμοποιούν την ακραία φτώχεια ως μοχλό πίεσης για να μειώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς, για να καταργήσουν επιδόματα, τις συντάξεις, να φέρουν τα όρια επιβίωσης στα τάρταρα.
Να απορρίψουμε τη θεωρία της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.
Όσοι ισχυρίζονται με τα λόγια και τις θέσεις τους ότι μπορεί να υπάρχει κοινό συμφέρον ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζόμενους είναι εχθροί του λαού, λένε ψέματα. Είναι κοροϊδία και απάτη να υποστηρίζει κάποιος ότι μπορεί οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι τραπεζίτες και εφοπλιστές να έχουν άθικτα τα κέρδη και τα συμφέροντα τους και παράλληλα οι εργαζόμενοι να ελπίζουν σε ανακούφιση και βελτίωση της ζωής τους.
Η ενίσχυση της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δε θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους από τον εφιάλτη της ανεργίας, το σάρωμα των μισθών και των συντάξεων, τη φορολογία και την ακρίβεια. Η τωρινή, μεγάλη κερδοφορία για τους μεγαλοξενοδόχους στον κλάδο του τουρισμού και η ακόμα πιο μεγάλη επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς για τους εργαζόμενους, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πώς εννοούν την ανάκαμψη.

Να σταματήσουμε την αρπαγή του μόχθου μας!
Ουσιαστικές αυξήσεις παντού! Είναι στο χέρι μας!
Εδώ και τώρα: ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Να βάλουμε τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νομοί που τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις. Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.
Καμία νέα παρέμβαση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.
Είναι ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!
Εδώ και τώρα: Κάλυψη των απωλειών και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με το παραπάνω! Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση


και τις συντάξεις. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.  Άμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης.
Να μπει τέρμα στον εφιάλτη της ανεργίας!
Εδώ και τώρα: Κάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης

Να μην ανεχτούμε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης!
Όποιος ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων με τα κέρδη των επιχειρήσεων, όποιος βάζει τις δεσμεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου λαού, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Βρίσκεται στην πλευρά του παράδεισου για τη μεγαλοεργοδοσία και της κόλασης για τη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού.

Μην περιμένεις “σωτήρες”!
Από τη δράση μας, τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας, εξαρτάται η “σωτηρία” μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Να απορρίψουμε την αυταπάτη ότι αν αλλάξουν οι διαχειριστές στην κυβέρνηση θα γίνει πιο ανθρώπινο το εκμεταλλευτικό σύστημα, πως θα γυρίσει ο τροχός. Η αναμονή, η εναπόθεση ελπίδας σε κυβερνητικές εναλλαγές αποδείχτηκε πως δε φέρνει πίσω κατακτήσεις. Η αδράνεια, η καθυστέρηση δημιουργεί νέες υποχωρήσεις, νέες απώλειες, σταθεροποιείται η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Να σπάσουμε τα δεσμά της σύγχρονης σκλαβιάς!
Οποιαδήποτε πρασινομπλέ ή ροζ διαπραγμάτευση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας φορτώνει με νέες δεσμεύσεις για αντιλαϊκά μέτρα. Οι τωρινές υποσχέσεις-ψίχουλα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν πως η στρατηγική τους είναι ενιαία, προστατεύουν τον πλούτο των επιχειρηματικών ομίλων, δίνουν ώθηση για τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους και από την άλλη δίνουν φούσκες-αέρα στους εργαζόμενους.

Η ζωή με αποδοχή των δεσμεύσεων και του χρέους σημαίνει ανεργία, φτώχεια, δυστυχία, μισή ζωή! Το εργατικό-λαϊκό κίνημα δε μπορεί να κάνει πίσω από το αίτημα για μονομερή διαγραφή του χρέους, για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς θα ζούμε κάτω από διαρκή «μνημόνια».

Το μόνο αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι ο παραγόμενος πλούτος να επιστρέψει στον παραγωγό του. Να κατευθυνθεί για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Ενιαίο μέτωπο απέναντι στη γραμμή των μονοπωλιακών ομίλων
To ΠΑΜΕ χαιρετίζει τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συντόνισαν τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή συλλόγων αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, γυναικών, νεολαίας, επιτροπών ανέργων που συζήτησαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτόν τον παλλαϊκό-πανελλαδικό ξεσηκωμό.

Το βήμα που πραγματοποιήθηκε πρέπει να συνεχιστεί με νέα δυναμική, πανελλαδικά, κατά κλάδο, κατά περιοχή, σε κάθε τόπο δουλειάς. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με μεγαλύτερη επιμονή και αποφασιστικότητα να βρεθούν στους κλάδους, στις επιχειρήσεις, να ενημερώσουν τους εργάτες και τις εργάτριες, να μπουν μπροστά για να σηκωθεί άνεμος διεκδικήσεων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
Καμία έκπτωση στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας!
Να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΟΜΟΝΟΙΑ 11πμ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1/11/2014


Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ με αφορμή το πανελ­λα­δικό συλ­λα­λη­τή­ριο που πραγ­μα­το­ποιεί­ται κατά της ανερ­γίας το Σάββατο 1 Νοεμ­βρίου 2014 στην πλα­τεία Συντάγματος, δια­μη­νύει την πάγια και ατα­λά­ντευτη θέση του – μαζί με όλο το δημο­σιο­γρα­φικό κόσμο και τους εργα­ζό­με­νους στον Τύπο — ενά­ντια στα απα­νωτά σαρω­τικά αντερ­γα­τικά μέτρα και στη συνε­χι­ζό­μενη ισο­πε­δω­τική επι­χεί­ρηση εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης και της εργο­δο­σίας απο­δό­μη­σης κάθε ενα­πο­μεί­να­ντος εργα­σια­κού και κοινωνικο-ασφαλιστικού δικαιώ­μα­τος και της κατάρ­γη­σης του θεσμού των ΣΣΕ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:
• Την υπο­γραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργα­σίας που θα ισχύ­ουν για όλους.
• Να πάρει πίσω η κυβέρ­νηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργα­σίας να επα­νέλ­θει η υπο­χρε­ω­τι­κό­τητά τους.
• Να στα­μα­τή­σει το άθλιο καθε­στώς των ατο­μι­κών συμ­βά­σεων και ο απα­ρά­δε­κτος δια­χω­ρι­σμός στους μισθούς των εργα­ζο­μέ­νων με βάση την ηλι­κία.
• Να αυξη­θούν τα επι­δό­ματα ανερ­γίας.
• Να επι­στρα­φούν τα απο­θε­μα­τικά, που δημεύ­τη­καν μέσω PSI, στα ασφα­λι­στικά Ταμεία.
• Την υπε­ρά­σπιση του δικαιώ­μα­τος της απερ­γίας και της συν­δι­κα­λι­στι­κής δράση.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ στις συνε­χι­ζό­με­νες επι­θέ­σεις σε μισθούς, συντά­ξεις, ασφα­λι­στικά ταμεία, εργα­σιακά &ασφα­λι­στικά δικαιώ­ματα με:
● την απε­λευ­θέ­ρωση των ομα­δι­κών απο­λύ­σεων σε ιδιω­τικό και δημό­σιο τομέα
● τη μεί­ωση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών
● τη μεί­ωση επι­κου­ρι­κών συντά­ξεων
● την κατάρ­γηση τριε­τιών
● την επέ­κταση του καθε­στώ­τος ενοι­κί­α­σης εργα­ζο­μέ­νων – μέτρα που μοιά­ζουν να μην έχουν τέλος – και μας γυρί­ζουν πίσω σε έναν εργα­σιακό εφιαλ­τικό μεσαί­ωνα
 Διεκ­δι­κούμε δου­λειά, αξιο­πρε­πείς ΣΣΕ, κοι­νω­νική ασφά­λιση για όλους και σοβαρή, αξιό­πι­στη και δημο­κρα­τική ενη­μέ­ρωση με βάση τις αλη­θι­νές ανά­γκες της κοι­νω­νίας.
 Ζητάμε συλ­λο­γικά δικαιώ­ματα, που θα εγγυώ­νται την αξιο­πρέ­πεια και την ανε­ξαρ­τη­σία των δημο­σιο­γρά­φων, των εργα­ζο­μέ­νων στον Τύπο και της Ενη­μέ­ρω­σης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ καλεί τα μέλη της να ενώ­σουν τη φωνή τους με όλους τους εργα­ζό­με­νους στον Τύπο και να συμ­με­τά­σχουν στο πανελ­λα­δικό συλ­λα­λη­τή­ριο κατά της ανερ­γίας το ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014 12 π.μ. στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ
 ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
 ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ
 ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Το Διοι­κη­τικό Συμβούλιο

Συνεχίζουμε με απεργία 

στις 27 Νοέμβρη!Με το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο, κορυφώνεται ένα δίμηνο έντονης αγωνιστικής δράσης από τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Οι κατακτήσεις και τα βήματα που έγιναν σ' αυτό το διάστημα, είναι «ένα το κρατούμενο» για τις ταξικές δυνάμεις, στην προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην ανασυγκρότηση του κινήματος, να οργανωθεί η αντεπίθεση στην κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους.

Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Εκεί πρέπει να χτυπούν από αύριο όλα τα σφυριά. Να αποτελέσει η συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος συνέχεια του σημερινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου, να αξιοποιηθεί η δυναμική του για την κλιμάκωση της εργατικής - λαϊκής πάλης. Κάθε αναμονή και εφησυχασμός δίνουν χρόνο στον αντίπαλο να οργανώσει καλύτερα την επίθεσή του.


1/11/14