Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Όλοι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση 
 του Σωματείου Λιθογράφων,
την Κυριακή 8 Φλεβάρη στις 10:00π.μ.
(Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος, κάτω από τα γραφεία του Σωματείου)

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι:

Κλείσαμε τρία χρόνια από την εκλογή της προηγούμενης Διοίκησης στο Σωματείο και ήρθε η ώρα να κάνουμε απολογισμό δράσης και να εκλέξουμε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Τρία χρόνια τώρα αντιμετωπίσαμε την εργοδοτική επιθετικότητα, τα μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους που πέρασαν οι διάφορες κυβερνήσεις. Μέσα σε αυτό το διάστημα καταργήθηκε με νόμο η Συλλογική Σύμβαση με σοβαρές συνέπειες στις αποδοχές των συναδέλφων, φορτωθήκαν στις πλάτες μας νέοι φόροι και χαράτσια, που εξανέμισαν το μισθό μας.
Το Σωματείο, οι επιτροπές και εκατοντάδες συνάδελφοι δώσαμε μάχη σε μία σειρά χώρους προσπαθώντας να βάλουμε εμπόδια σε αυτό τον αντεργατικό κατήφορο. Αλλού είχαμε νίκες, αλλού τους καθυστερήσαμε και αλλού είχαμε υποχώρηση, το σίγουρο όμως είναι πως το παλέψαμε, χωρίς να παραδώσουμε τα δικαιώματά μας.

Τώρα καλούμαστε να εκτιμήσουμε τη δουλειά του Σωματείου και να σχεδιάσουμε τη δράση του για το επόμενο διάστημα, παίρνοντας υπ όψη ότι τίποτα θετικό δε μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση. Αυτοί τα μόνα θετικά μέτρα που εξαγγέλλουν, αφορούν την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και μόνο. Δε μιλάνε πουθενά για ανάκτηση των απωλειών από την κρίση. Δε λένε τίποτα για επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, για το επίδομα γάμου που κόπηκε, για τις τριετίες που έχουν παγώσει, για αυτούς που εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Δε λένε τίποτα για κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής εργασίας. Όλα αυτά που επιβάλουν νόμιμα οι εργοδότες του κλάδου μας, τα ονομάζουν, υγιή επιχειρηματικότητα. Δε λένε τίποτα για τους απολυμένους του κλάδου που ζούνε με ένα επίδομα και αυτό για λίγο.


Να μη συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα!
Μπορούμε να πιέσουμε για υπογραφή νέας ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας επαναφέροντας τους όρους της τελευταίας ΣΣΕ του 2009 και επιβάλλοντας την εφαρμογή της σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και έχουμε δικαίωμα να ζούμε αξιοπρεπώς.
Είναι ανάγκη όλοι να οργανωθούμε στο Σωματείο μας, σε κάθε χώρο δουλειάς, γιατί η δύναμή μας είναι μόνο στη συλλογική δράση. Να μη μείνει συνάδελφος που δεν είναι συνδικαλισμένος, που δε γνωρίζει τα δικαιώματά του και δεν παλεύει για αυτά.

Παράσταση διαμαρτυρίας 
της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων
και της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ


Την Τετάρτη 21/01/15 όπου συνεδριάζει το ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το Σωματείο Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, ζητήσαμε για μία ακόμα φορά  να πάρει θέση το ταμείο, γιατί  δεν εφαρμόζει το νόμο Ν. 4075/2012 και αρνείστε την υλοποίηση των 45 ημερών για τους ασφαλισμένους που ζητούν με αίτηση τους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το εκάστοτε όριο ηλικίας για κάθε έτος πληρωμής της ανωτέρω προσαύξησης.
Το ΔΣ του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ πρέπει να βάλει ένα τέρμα σε αυτή την εκκρεμότητα, έχοντας πλέον την κύρια ευθύνη από τη μη εφαρμογή του νόμου και “για να είμαστε ακριβής εφαρμόζεται με απόλυτα επιλεκτικό τρόπο”.
Ζητάμε από το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ με απόφασή του να δώσει εντολή στη Γ’ Διεύθυνση να εφαρμόσει το νόμο εξετάζοντας:

Α. τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν και

Β. τη συνέχιση παρακράτησης της εισφοράς του 3,60% όπως με σαφήνεια ορίζει το καταστατικό του ταμείου (άρθρο 2 ) και ο Ν. 1186/1981, άρθρο 4.

21/01/15

Εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Σωματείου


Την Κυριακή 18 Φλεβάρη στο θέατρο Τζ. Καρέζης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή της πίτας των Σωματείων Λιθογράφων και Πρακτορείων Τύπου. Στην εκδήλωση συμμετείχε πλίθος συναδέλφων με τα παιδιά τους όπου απόλαυσαν και την παιδική θεατρική παράσταση.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Σωματείου Λιθογράφων επισήμανε ότι μας περιμένει δύσκολη χρονιά που θα πρέπει να αναπτύξουμε αγώνες σε κάθε χώρο δουλειάς και στον κλάδο.  Την επόμενη των εκλογών θα προχωρήσει προς υλοποίηση το αντεργατικό σχέδιο που τώρα έχει παγώσει, ανοίγοντας και πάλι το ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες του σε πολλά υποσχόμενους σωτήρες διαφόρων αποχρώσεων. Σωτήρες δεν υπάρχουν! Να έχουμε καθαρό ότι όποιος και να είναι στην επόμενη κυβέρνηση, τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς θα παραμείνουν και η εργοδοτική επιθετικότητα θα συνεχιστεί. Η μόνη ασπίδα για τους εργαζόμενους, είναι η ενίσχυση των ταξικών σωματείων και η οργάνωση από τα κάτω σε κάθε χώρο δουλειάς. Τέλος κάλεσε όλους τους λιθογράφους, να συμβάλουν στη μάχη των αρχαιρεσιών, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά η μαζικότητα του Σωματείου.

19/01/15

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

                                                                                                                                                                              13/1/2015

Προς: Την Πρόεδρο και το
Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
Θέμα: Καθολική και όχι επιλεκτική
 εφαρμογή του Ν.4075/12

Κυρία Πρόεδρε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας στην τελευταία συνεδρίασή του με ημερομηνία 9-1-2015 ασχολήθηκε με το Ν.4075/2012, άρθρο 33, παρ.2, που η Γ’ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ δεν εφαρμόζει και το ΔΣ του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ πρέπει να βάλει ένα τέρμα σε αυτή την εκκρεμότητα, έχοντας πλέον την κύρια ευθύνη από τη μη εφαρμογή του νόμου και “για να είμαστε ακριβής εφαρμόζεται με απόλυτα επιλεκτικό τρόπο”.
Η θέση της Ομοσπονδίας Τύπου και της Ένωσης Λιθογράφων είναι γνωστή με προηγούμενες επιστολές  μας προς εσάς αλλά και προς το Υπουργείο Εργασίας.
Η μέχρι τώρα συνέχιση της παρανομίας πρέπει να πάρει οριστικό τέλος γιατί  το ταμείο τα τρία τελευταία χρόνια έχει χάσει και εξακολουθεί να χάνει εκατομμύρια ευρώ από τη διακοπή της εισφοράς των ασφαλισμένων κατά 3,60%, αλλά και γιατί δεν εξετάζει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί στο ταμείο από τους ασφαλισμένους.
Γι’ αυτό ζητάμε από το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ με απόφασή του να δώσει εντολή στη Γ’ Διεύθυνση να εφαρμόσει το νόμο εξετάζοντας:

Α. τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν και

Β. τη συνέχιση παρακράτησης της εισφοράς του 3,60% όπως με σαφήνεια ορίζει το καταστατικό του ταμείου (άρθρο 2 ) και ο Ν. 1186/1981, άρθρο 4.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την παρανομία σας, γιατί ενώ γνωστοποιείτε με έγγραφά σας που έχουν σταλεί σε όλες τις επιχειρήσεις να σταματήσουν την παρακράτηση του επασφάλιστρου 3,60% βάση του Ν. 4075/2012 άρθρο 33 παρ.2, αρνείστε την υλοποίηση των 45 ημερών για τους ασφαλισμένους που ζητούν με αίτησή τους να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το εκάστοτε όριο ηλικίας για κάθε έτος πληρωμής της ανωτέρω προσαύξησης.


Περιμένουμε τις ενέργειές σας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ 

& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

       Αρ.Πρωτοκ.3077                                                                                                         9/1/2015

Κύριοι,

Με την παρούσα σας γνωρίζουμε τη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου η οποία προέκυψε από τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της 9ης Ιανουαρίου 2015, 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, “ Αλλαγές στη σύνθεση του προεδρείου του ΔΣ της Ομοσπονδίας”.

Δ Ι Ο Ι Κ Η Τ Ι Κ Ο    Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ι Ο


              Πρόεδρος:                              Κατάρας Παναγιώτης        
Αντιπρόεδρος:                        Κανάκης Ανέστης
 Γεν.Γραμματέας:                    Σακκάς Λεωνίδας
    Ταμίας:                                   Οικονόμου Νικόλαος
Οργ.Γραμματέας:                    Αργυρίου Ιωάννης
           Μέλη:                                      Κατσιγιάννης Δημήτριος
                                                       Καραπλιός   Βασίλειος
                                                       Καραγιάννης Γεώργιος
                                                               Κωνσταντινίδης Αναστάσιος
                                                  Λυκουρέση Φωτεινή
                                                     Σιμιλδίμης Θεόδωρος

                                            

Σφραγίστηκε το εργοστάσιο της Fimi Pack


Την Παρασκευή 2/01/15 ο σύνδικος που έχει οριστεί σύμφωνα με την πτωχευτική διαδικασία, παρέλαβε από τον εργοδότη κο Παναγιωτόπουλο τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και σφράγισε το χώρο του εργοστασίου. Στη διαδικασία αυτή παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου, της Σωματειακής Επιτροπής και ο δικηγόρος του Σωματείου.
Οι μηχανές που διαπιστώθηκε ότι έχουν μείνει στο εργοστάσιο από τη στιγμή που έπαψε η λειτουργία του, είναι ελάχιστες, οι πιο παλιές και με τη μικρότερη αξία. Χαρακτηριστικό είναι ότι απουσιάζουν όλες οι εκτυπωτικές μηχανές. Ασφαλώς πρέπει να εξεταστεί πιες από τις μηχανές, τα αναλώσιμα, τα γραφεία και τους υπολογιστές που γίνανε καπνός, ανήκαν στις τράπεζες, ή είχαν πουληθεί νωρίτερα από τα ασφαλιστικά μέτρα, όμως σίγουρα υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό για το πως το μεγαλύτερο κυτιοποιείο του κλάδου έμεινε με υλικά που χωράνε σε 2 κοντέινερ.
Το Σωματείο και η επιτροπή ζήτησαν από το σύνδικο να δώσει το συντομότερο δυνατό τις απολύσεις των εργαζομένων, ώστε να μπούνε στο ταμείο ανεργίας και να πάρουν το επίδομα αφερεγγυότητας. Παράλληλα, θα δοθεί αναλυτική έκθεση για το τι υλικά υπήρχαν πριν την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου με βάση την καταγραφή που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι.
Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα αξιοποιήσουν το νομικό δρόμο, ώστε να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, αναζητώντας το κάθε τι που μπορεί να εκποιηθεί.

03/01/15
ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 125 ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2014

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε μορφή pdf.