Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ο Κλάδος να επανενταχθεί 
στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα


Συνάδελφοι, για δεκαετίες ο κλάδος των γραφικών τεχνών ήταν ενταγμένος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αυτό δεν μας χαρίστηκε, προέκυψε από τη φύση της εργασίας στα τυπογραφεία και τα βιβλιοδετεία. Ήταν μία ανάγκη για όσους δούλεψαν μία ζωή μέσα στα μελάνια, τη σκόνη, το θόρυβο, τους διαλύτες και την ορθοστασία, να σταματάνε τη δουλειά νωρίτερα. Είναι αδύνατον άλλωστε να συνεχίσει κάποιος μέχρι τα 65 και τα 67, χωρίς να αποκτήσει προβλήματα υγείας. Τώρα και παρόλο που η τεχνολογία μπορεί να έχει προχωρήσει, το πρόβλημα παραμένει. Απόδειξη είναι τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες που καταγράφονται στον κλάδο κάθε χρόνο.

 Ήταν μια κατάκτηση του εργατικού κινήματος του κλάδου, μιας και με την ένταξη μας στα βαρέα ανθυγιεινά ένσημα οι εργαζόμενοι έβγαιναν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα. Με την κατάργηση του ΤΑΤ το 1992 από την κυβέρνηση Μητσοτακη και την ένταξη μας στο ΙΚΑ, οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχασαν αυτό το δικαίωμα και φορτώθηκαν στην πλάτη τους επιπλέον χρόνια δουλειάς για την συνταξιοδότησης τους. Με το πέρασμα των χρόνων και την ψήφιση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων Ρέππα , Πετραλιά ,Λοβέρδου, τα όρια ηλικίας για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος ως γενικό όριο, έχει διαμορφωθεί στο 67ο έτος με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης τα 15 έτη και το 62ο έτος για μειωμένη σύνταξη σε γυναίκες και άντρες. Επίσης από 1-1-2013 ως γενική προϋπόθεση πλήρους συνταξιοδότησης καθορίζεται η συμπλήρωση 40 ετών (12.0000 καταβολές) ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας. Αύξηση ορίων ηλικίας είχαμε και για τους εργαζόμενους του κλάδου που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πρώην ΤΑΤΤΑ μετά την διακοπή της παρακράτησης εισφοράς κατά 3.60%. Το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο αρνείται να δώσει τα 45 ένσημα το χρόνο που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του. 

Συνάδελφοι, για τις τραγικές ανατροπές και περικοπές που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και των αποχαρακτηρισμό του κλάδου από τα Β.Α.Ε., υπάρχουν υπεύθυνοι και έχουν ονοματεπώνυμο. Στα Βαρέα & Ανθυγιεινά μπήκαμε με σκληρό αγώνα. Τέτοιος αγώνας χρειάζεται και τώρα. Είναι η στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. του ΣΕΒ και του πολιτικού τους προσωπικού για δουλεία μέχρι τα βαθιά γεράματα και δίνοντας ένα επίδομα που θα το ονομάζουν σύνταξη. Σε αυτή την κατεύθυνση βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όχι απλά δε λέει κουβέντα για την καταλήστευση των ταμείων, αλλά ετοιμάζεται να βάλει και πάλι χέρι στα αποθεματικά. Έχει προχωρήσει σε νέες συμφωνίες με την Ε.Ε και την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. για το τσάκισμα στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Συνάδελφοι, τίποτα στην ζωή δεν χαρίζεται! Όποια κατάκτηση είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες ήρθε κάτω από σκληρούς ταξικούς αγώνες και όχι από κάποια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Έτσι και σήμερα για να υπάρξουν Σ.Σ.Ε. για να ενταθεί ο κλάδος και πάλι στα Β.Α.Ε. επιβάλλεται καλύτερη οργάνωση στο κάθε τόπο δουλειάς η δραστηριοποίηση μας μέσα στο σωματείο, η αντίσταση μας στην βαρβαρότητα που θέλει η Ε.Ε. ο ΣΕΒ και οι κυβερνήσεις τους. Να διεκδικήσουμε το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.


26/03/15

Απόλυση συνδικαλίστριας
από την εκτυπωτική επιχείρηση «ΕΤΠΑ - ΠΡΟΒΟΛΗ»


Την απόλυση της συνδικαλίστριας Μ. Χαλατζίδου από την εκτυπωτική επιχείρηση «ΕΤΠΑ - ΠΡΟΒΟΛΗ» στην Κομοτηνή καταγγέλλει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου.
Η συνδικαλίστρια ήταν παλαιότερα και γραμματέας στο Σωματείο και απολύεται για δεύτερη φορά από την ίδια επιχείρηση. Φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο της εργοδοσίας, η οποία τη βλέπει σαν εμπόδιο στα αντεργατικά της σχέδια.
Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει: «Η επίθεση της εργοδοσίας στην ΕΤΠΑ - ΠΡΟΒΟΛΗ είναι ενταγμένη στη γενικότερη αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας που θέλουν τους εργαζόμενους φοβισμένους και υποταγμένους για να μπορούν πιο εύκολα να τους φορτώνουν τα βάρη της δικής τους κρίσης.
Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Να σηκώσουν κεφάλι και οργανωμένα, δίπλα στο ταξικό κίνημα να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτή την αντεργατική πολιτική, να παλέψουν να μην περάσει αυτή η απόλυση»


Καθυστερήσεις πληρωμών στην Ίριδα


Η Διοίκηση της εταιρίας Ίρις Εκτυπωτική ξεκίνησε τις καθυστερήσεις πληρωμών, με πρώτο δείγμα το Μάρτη που καθυστέρησε για μία εβδομάδα. Σε παρέμβαση που έκανε το Σωματείο Λιθογράφων προς τη Διεύθυνση της εταιρίας, δεν υπήρξε καμία δέσμευση ότι φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμών, δε θα επαναληφθούν. Οι καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων, δεν έπεσε από τον ουρανό, έρχονται ως συνέχεια της κατάργησης των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, της μείωσης των νυχτερινών και των μειώσεων με ατομικές συμβάσεις.
Σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας, η εργοδοσία βρίσκει σύμμαχο την σημερινή, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουν ξεθεμελιώσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
Δεν θα σταματήσουν εκεί. Η εργοδοσία της Ίριδας, όπως και κάθε βιομήχανος, όσο δεν βρίσκει αντίδραση από τους εργαζόμενους, τόσο θα του ανοίγει η όρεξη και για άλλα αντεργατικά μέτρα.
Οι εργαζόμενοι που έχουν βάλει πλάτη για να στηθεί η επιχείρηση και να είναι κερδοφόρα στα χρόνια της ανάπτυξης, τώρα καλούνται να σηκώσουν τα βάρη της κρίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους της επιχείρησης Ίρις, να βάλλουν ένα τέλος στον κατήφορο των δικαιωμάτων τους. Να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο Λιθογράφων και συλλογικά να οργανώσουμε την αντίδραση μας. Να συζητήσουν σε κάθε βάρδια, σε κάθε τμήμα και μηχανή, ότι δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχει το Σωματείο και η Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου που είναι δίπλα τους για να τους στηρίξει. Υπάρχουν οι εκατοντάδες συνάδελφοι του κλάδου που έχουν πείρα από αντίστοιχα προβλήματα και τα παλέψανε, έχοντας θετικά αποτελέσματα, αξιοποιώντας το όπλο της αλληλεγγύης.
Έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας, γιατί χωρίς εμάς δε γυρίζει γρανάζι. Οι πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις που υπήρξαν στείλανε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Για να έχουμε αποτέλεσμα πρέπει από εδώ και πέρα να λειτουργήσουμε οργανωμένα και συλλογικά.

Τέλος καλούμε τους συναδέλφους να μη διαλέξουν το δρόμο της εθελούσιας εξόδου γιατί η ανεργία δεν είναι λύση. 

  19/03/15

Συνεχίζεται η εργοδοτική επιθετικότητα στη ΒΙΣ Βόλου.


Η Διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων στη "ΒΙΣ Βόλου" προχώρησε σε γενική συνέλευση των εργαζομένων, που καταδίκασε την εργοδοτική επιθετικότητα της εταιρίας.
Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, το τμήμα χαρτοποιίας παραμένει κλειστό, η δε εταιρία αξιώνει τη συνέχιση των διαθεσιμοτήτων και της εκ περιτροπής εργασίας. Στις αξιώσεις αυτές, οι εργαζόμενοι δεν προτίθενται να παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Το Σωματείο, με απόφαση της συνέλευσης, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΒΙΣ Βόλου που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Είμαστε στη διάθεση να στηρίξουμε όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφασίσει ο Σύλλογος Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού ΒΙΣ Βόλου. 

17/03/15

Στάση εργασίας στην επιχείρηση Μόρνος Α.Ε. 
για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένωνΗ επιχείρηση Μόρνος, για μία ακόμα φορά δεν υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, δεν κατέβαλε όλη τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, όπως είναι συμφωνημένα να πληρώνονται κάθε 10 έκαστου μηνός και εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα.
Το Επιχειρησιακό Σωματείο, έφερε το παραπάνω θέμα στην έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του που πραγματοποιήθηκε στις 10/03/15, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσει σε δίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια την Παρασκευή 13/03/15.

13/03/15

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Αφοί Βλάχου διεκδικώντας αύξηση αποδοχών

Την Πέμπτη 12/03/15 Το Σωματείο Λιθογράφων και η Σωματειακή Επιτροπή της Αφοί Βλάχου πραγματοποίησαν στάση εργασίας και γενική συνέλευση στο χώρο της παραγωγής. Το θέμα της συνέλευσης ήταν το αίτημα που έχουν μεταφέρει οι εργαζόμενοι στη Διοίκηση της εταιρίας για αύξηση 5% στο μισθό όλων των εργαζομένων και επανενεργοποίηση των τριετιών. 
Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχτηκαν τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνέπειες της κρίσης που πρακτικά έχουν εξανεμίσει το μισθό τους. 
Στη συνέλευση συμμετείχε το σύνολο του προσωπικού, από όλα τα τμήματα (αποθήκη, παραγωγή, γραφεία) και με συντριπτική πλειοψηφία πάρθηκε η παρακάτω απόφαση. 

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας σε πρώτη φάση, σταματάνε να εργάζονται υπερωριακά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. 

13/03/15

Στάση εργασίας και συνέλευση 

των εργαζομένων σε Βιβλιοσυνεργατική – Νίκη Εκδοτική

Γενική συνέλευση με δίωρη στάση εργασίας έγινε στα εργοστάσια Βιβλιοσυνεργατική και Νίκη Εκδοτική που λειτουργούν πλέον υπό νέα και ενιαία διεύθυνση τη Δευτέρα 09/03/15.
Το θέμα της συνέλευσης ήταν η ασυνέπεια της εργοδοσίας στις πληρωμές με αποτέλεσμα το συνολικό όφελος στα δεδουλευμένα και των δύο εταιρειών, διαρκώς να αυξάνεται.
Από τη πλευρά του Σωματείου τονίστηκε πως πρέπει οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τους τεχνικούς διαχωρισμούς μεταξύ τους, τους οποίους καλλιεργεί η εργοδοσία και όσοι ηθελημένα ή αθέλητα την εξυπηρετούν.
Το Σωματείο ξεκαθάρισε πως θα σταθεί και πάλι στο πλάι των εργατών σε όποια απόφαση αγώνα και να πάρουν το επόμενο διάστημα.
Κάλεσε επίσης να ανεβάσουν το αγωνιστικό τους επίπεδο οι συνάδελφοι που μέχρι χθες κρατούσαν ουδέτερη στάση.

Προσαγωγή του εργοδότη από  την αστυνομία 
για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.


Μετά τη συνέλευση εμφανίστηκε περιπολικό της αστυνομίας στο χώρο του εργοστασίου, όπου αναζητήθηκε και προσάχθηκε στο τμήμα της περιοχής ο εργοδότης  της εταιρείας Παντελής Σμυρνιωτάκης λόγο μη καταβολής ολόκληρου του δώρου των Χριστουγέννων.

10/03/15
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου- Χάρτου-ΜΜΕ
& Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος Αθήνα τηλ.210-5223756,fax210-5223721

Και πάλι στο τιμόνι του Σωματείου Λιθογράφων 

οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ 

Την Κυριακή 08/03/15 ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες της Πανελλαδικής ένωσης Λιθογράφων, για την ανάδειξη νέου ΔΣ και την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας και του ΕΚΑ.

Αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων

Για Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 1264

ΔΑΣ Λιθογράφων
1219 ψήφοι
11 έδρες
ΓΕΝΟΒΑ Λιθογράφων
28 ψήφοι
0 έδρες
Άκυρα- Λευκά
17


Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου ψήφισαν 1264

ΔΑΣ Λιθογράφων
1208 ψήφοι
25 αντιπρόσωποι
ΓΕΝΟΒΑ Λιθογράφων
39 ψήφοι
0 αντιπρόσωποι
Άκυρα- Λευκά
17


Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ψήφισαν 1186

ΔΑΣ Λιθογράφων
1134 ψήφοι
16 αντιπρόσωποι
ΓΕΝΟΒΑ Λιθογράφων
38 ψήφοι
0 αντιπρόσωποι
Άκυρα- Λευκά
14Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών έδειξαν ότι σε συνθήκες όπου ο κλάδος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση και συρρίκνωση, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος εργατών που αναγνωρίζει την ανάγκη ισχυροποίησης του σωματείου. Οι εκλογές του σωματείου, ήταν μία γερή αναμέτρηση, που από τη μία είχε την τρομοκρατία του εργοδότη και την πίεση της ανεργίας και από την άλλη είχε τις αυταπάτες για λύση από τα πάνω χωρίς αγώνα και την επανάπαυση που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοι χάσανε τη δουλειά τους τα τελευταία τρία χρόνια, το σωματείο άντεξε και κατάφερε να σταθεί όρθιο. Η ανάδειξη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για μία ακόμα φορά στο τιμόνι του σωματείου, επιβεβαιώνει ότι η αταλάντευτη και επίμονη δράση των ταξικών δυνάμεων συναντά την αναγνώριση όλου του κλάδου. Ότι σε συνθήκες γενικής υποχώρησης, οι εργάτες αναγνωρίζουν την ανάγκη διαφοροποίησης με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

10/03/15

Στάση εργασίας και συνέλευση 

σε Βιβλιοσυνεργατική και Νίκη Εκδοτική 


Τη Δευτέρα 13:00 με 15:00 θα πραγματοποιηθεί δίωρη στάση εργασίας και συνέλευση στα εργοστάσια Βιβλιοσυνεργατική και Νίκη Εκδοτική, που λειτουργούν πλέων υπό νέα διεύθυνση. Το θέμα της συνέλευσης είναι "η ασυνέπεια της εργοδοσίας στις πληρωμές με αποτέλεσμα το συνολικό όφελος στα δεδουλευμένα και των δύο εταιριών, διαρκώς να αυξάνεται". 

Το Σωματείο Λιθογράφων καλεί να πάρουν μέρος στη συνέλευση των εργαζομένων που θα γίνει στη Βιβλιοσυνεργατική στο Κορωπί, όλους τους εργαζόμενους των δύο επιχειρήσεων, είτε είναι στην παραγωγή, είτε είναι σε επίσχεση, είτε είναι απολυμένοι. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους, όπως και ο κίνδυνος να μην πάρουν τα λεφτά τους. Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να συντονίσουν τα βήματά τους το επόμενο διάστημα.  

06/03/15

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


8 Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Στις 8 Μάρτη του 1857, οι εργαζόμενες ράφτρες και υφάντρες της Ν. Υόρκης σήκωσαν αποφασιστικά το ανάστημά τους και πάλεψαν ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα που βίωναν καθημερινά. Διεκδίκησαν μείωση στο απάνθρωπο ωράριο, ίσο μισθό για ίση δουλειά με τους άνδρες συντρόφους τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας στις φάμπρικες.

Σήμερα 158 χρόνια αργότερα η εκμετάλλευση με τη χειρότερη μορφή της είναι εδώ. Με αφορμή και την οικονομική κρίση καλείται η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να συμβιβαστούν να εργάζονται χωρίς δικαιώματα, να ξεχάσουν τις κατακτήσεις που έχασαν στο όνομα του χρέους.
Χειρότερη είναι η κατάσταση για τις γυναίκες εργαζόμενες που έτσι κι αλλιώς αποτελούν το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι. Θεωρείται ότι είναι εμπόδιο για τα κέρδη η μητρότητα και η ανατροφή των παιδιών. Αποτελεί  τροχοπέδη στην “ανάπτυξή” τους το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση νωρίτερα, γι’ αυτό και την κατάργησαν.

Αυτός είναι ο λόγος επίσης που καλούνται να αποδεχτούν την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, να σβήσουν από τη μνήμη τους το επίδομα ανεργίας, να συμβιβαστούν με την ευέλικτη, ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία.
Και στον κλάδο μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες είναι μεγάλα, σαν συνέπεια των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις και αξιοποιεί η εργοδοσία στις Συλλογικές Συμβάσεις, την κοινωνική ασφάλιση. Να μην δεχθούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τον λογαριασμό. Η πολιτική της Ε.Ε. που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση,  βρίσκεται απέναντι από τα συμφέροντα του λαού αφού υπερασπίζεται την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβάλλεται η καλύτερη οργάνωση στον κάθε χώρο δουλειάς, η συμμετοχή και δραστηριοποίησή μας μέσα από τα συνδικάτα και το ταξικό κίνημα για να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα, να διεκδικήσουμε το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί όλα τα σωματεία να οργανώσουν εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς για να τιμήσουν την 8 Μάρτη. Οι αγώνες των γυναικών στη Ν. Υόρκη αποτελούν φωτεινό παράδειγμα!

Διδασκόμαστε από αυτό και συνεχίζουμε!
Μαχητικά διεκδικούμε :

·     Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας

Ø      Πλήρης, δωρεάν προληπτικός έλεγχος και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα για όλες τις γυναίκες, χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
Ø      Κρατική χρηματοδότηση και ανάπτυξη υπηρεσιών και δομών για τη στήριξη της μάνας και του παιδιού, της οικογένειας, για την προσχολική αγωγή, τα Αμεα και τους ηλικιωμένους.

·        Μέτρα αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας

Ø      Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε Αμεα, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.
Ø      Άδεια μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες και επίδομα μητρότητας για  αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες

·        Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

·    Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Ø      Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.

·     Ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειές μας


5/3/2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ψηφίζουμε με την Αστυνομική Ταυτότητα
και το Βιβλιάριο Ασθενείας. Την Κυριακή 08/03/15 στα γραφεία του Σωματείου
(Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος)
Από τις 10:00π.μ. έως τις 06:00μ.μ.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι εκλογές του Σωματείου Λιθογράφων
παίρνουν παράταση για μία ημέρα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας, που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν μέχρι τώρα, να πάρουν μέρος μαζικά για την ανάδειξη νέου Δ.Σ του Σωματείου και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία και το ΕΚΑ. Να δώσουμε νέα δύναμη στη συσπείρωση, στην ταξική ενότητα των εργαζομένων του κλάδου μας, στον αγώνα για την διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων μας, στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας. Να μη μείνει συνάδελφος που δε θα γνωρίζει τα δικαιώματά του και δεν θα παλεύει για αυτά.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει δείξει τα πρώτα δείγματα για το τι μας περιμένει. Για να ξεγελάσει τους εργαζόμενους μετονομάζει την Τρόικα σε Θεσμούς και το Μνημόνιο σε Συμφωνία. Οι εργαζόμενοι στο τέλος, δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν πού βρίσκεται η μεγαλύτερη βαρβαρότητα: στη φάση της κρίσης ή στη φάση της ανάπτυξης.
Μην περιμένεις άλλο εναποθέτοντας τις ελπίδες σου σε δήθεν σωτήρες.

Δώσε δύναμη στο Σωματείο σου!
Για τη συμμετοχή των συναδέλφων στις εκλογές του Σωματείου, σας ενημερώνουμε ότι η κάλπη θα βρίσκεται στα γραφεία του Σωματείου.
Την Κυριακή 08/03/15 από τις 10:00π.μ. έως τις 06:00μ.μ.
(Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος).Αγωνιστικά η Διοίκηση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ 
ΜΙΣΘΩTΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ 
ΜΜΕ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ


Μην παρακολουθείτε αμέτοχοι τους συναδέλφους που απολύονται.
Οργάνωση και αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συναδέλφισσες - φοι,

Η Διοίκηση του Σωματείου Λιθογράφων καταγγέλλει τις νέες (5) απολύσεις στον ΔΟΛ.Ο κλάδος μας ανήκει σε  αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, αφού δεκάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο ενώ άλλες συγκέντρωσαν την παραγωγή δυναμώνοντας το ρόλο τους στον κλάδο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας. Ακόμα και από όσους εργάζονται σήμερα οι περισσότεροι έχουν υποστεί μειώσεις. Με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση μας άφησαν χωρίς Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, και από ότι φαίνεται και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ίδιο θα πράξει. Έχει γίνει καθεστώς η αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού με ενοικιαζόμενη εργασία, με πρωτοστάτη την Ίριδα που απασχολεί πάνω από 150 εργάτες μέσω τέτοιων γραφείων.
Όμως οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται ούτε για την κρίση του συστήματος, ούτε για τα χρέη των επιχειρήσεων. Εργοδοσία, κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ χτυπούν συντονισμένα τους εργαζόμενους. Θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερη χασούρα για το κεφάλαιο και να φορτώσουν τη ζημιά στους εργαζόμενους. Αξιοποιώντας την κρίση πέρασαν και θα περάσουν και άλλα μέτρα που θα κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη, ακόμα πιο μεγάλη την εκμετάλλευση. Αυτός ήταν και παραμένει ο βασικός και κύριος στόχος τους.

Συναδέλφισσες - φοι,
Σήμερα δεν αρκεί η αγανάκτηση, οι αγώνες της εικόνας, οι αγώνες για καλύτερη διαχείριση της φτώχειας του λαού. Απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, που δεν θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες. Αγώνες που θα ανεβάζουν την απαιτητικότητα των εργαζομένων για μία αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Η διέξοδος βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα. Τα εντεινόμενα προβλήματά μας ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι άρρηκτα δεμένα με το μεγάλο πρόβλημα της ουσιαστικής και ολόπλευρης ενημέρωσης, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ στηρίζει κάθε φορά την κυρίαρχη πολιτική. Γι αυτό και πρέπει να την απορρίψουμε κατηγορηματικά.
Το Σωματείο Λιθογράφων διεκδικούμε:
  • Κατάργηση όλων των αποφάσεων για μειώσεις αποδοχών στα ΜΜΕ, να ισχύσουν και πάλι οι κλαδικές συμβάσεις.
  • Στα διαδικτυακά μέσα να κατοχυρωθεί η δημοσιογραφική εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μέσω των νέων ΣΣΕ να κατοχυρωθεί η εφαρμογή τους για όσους εργάζονται σε τέτοια Μέσα που ανήκουν σε Ομίλους ΜΜΕ.
  • Κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων, μπλοκάκια κλπ. και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατάργηση της απλήρωτης και «μαύρης» πρακτικής εξάσκησης. Η εξάσκηση να γίνεται με πλήρη δικαιώματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων.
Ζητάμε από τη Διοίκηση του ΔΟΛ την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων, που προστέθηκαν στο τερατώδες οικοδόμημα της ανεργίας, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δίχως καν εκείνο το ελάχιστο βοήθημα του επιδόματος ανεργίας αφού εργάζονταν με μπλοκάκι. Να μη γίνει καμία άλλη απόλυση.

Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι όλου του κλάδου να συμβάλλουν για να δοθεί συνολική, καταιγιστική, ενωτική, εργατική απάντηση.
  • Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα
  • Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας
  • Να μην αποδεχτούμε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας

Η ανεργία δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αφορά συνολικά τους εργαζόμενους. Στην πλειοψηφία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών υπάρχουν άνεργοι, αλλά και όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο σήμερα, κινδυνεύουν με απειλές και εκβιασμούς να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας ανά πάσα στιγμή. 
Να δυναμώσουμε τη συσπείρωση και την οργάνωση των εργαζομένων στα ταξικά σωματεία, σε κάθε χώρο δουλειάς, ξεπερνώντας την εργοδοτική τρομοκρατία.

Τα μάτια και ο νους των εργαζόμενων πρέπει να είναι στραμμένα στο τι τους ετοιμάζουν για το αύριο. Με την τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να μετονομάζει την Τρόικα σε Θεσμούς και το Μνημόνιο σε Συμφωνία, οι εργαζόμενοι στο τέλος, δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν πού βρίσκεται η μεγαλύτερη βαρβαρότητα: στη φάση της κρίσης ή στη φάση της ανάπτυξης.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:

Να ξεδιπλωθούν ουσιαστικοί, κλιμακούμενοι και δυναμικοί αγώνες με όλες τις μορφές κινητοποίησης, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και με αιχμή την υπεράσπιση των ΣΣΕ.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, και όχι επιτροπές εφησυχασμού.
Να αποβάλλουν οι εργαζόμενοι από τα σωματεία τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους συνδικαλιστές.
Να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η ενότητα δράσης.
Αυτή είναι η δύναμή μας που θα επιβάλει το δίκιο μας. Αλλά, κυρίως, θα διασφαλίσει την τήρηση των Συμβάσεων και όλων των δικαιωμάτων μας στην πράξη, θα εμποδίσει τις απολύσεις, θα αποκρούσει τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η εργοδοσία.

Σήμερα χρειάζεται όλοι να θυμηθούμε, πως ότι δικαιώματα κατακτήσαμε έγιναν με αγώνες, με αίμα  και θυσίες. Τίποτα δεν παραχωρήθηκε, δεν δόθηκε από τα πάνω, από καμία κυβέρνηση. Υποχρεώθηκαν από την λαϊκή πάλη,  και τώρα είναι μονόδρομος ο οργανωμένος ταξικός αγώνας για την ικανοποίηση των σημερινών, σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΣΩΤΗΡΕΣ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ

Αγωνιστικά
Η Διοίκηση
04/03/15

 ΚΑΛΕΣΜΑ  ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 

            Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί  τους νέους εργαζόμενους, ανέργους, σπουδαστές μαθητείας και κατάρτισης, μετανάστες να δηλώσουν συμμετοχή στο Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
            Θέλουμε αυτός ο θεσμός να αγκαλιάσει  περισσότερους νέους εργαζόμενους από την μεγάλη περσινή συμμετοχή. Τα συνδικάτα, οι σύλλογοι, τα 15 μελή, οι λαϊκές επιτροπές να στήσουν τις ομάδες τους, να καλέσουν μαζικά όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν για την πραγματοποίηση του πρωταθλήματος.
            Ιδιαίτερα σήμερα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλωτσάει σαν τη μπάλα τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας όπως είναι η ανεργία, η απληρωσιά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η πρόσβαση στην υγεία και τον πολιτισμό είναι ανάγκη οι εργάτες να αγωνιστούν για τα σύγχρονα δικαιώματα τους.
            Παράλληλα με τους αγώνες που οργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, την ανάκτηση όλων  όσων χάθηκαν στο διάστημα της κρίσης, την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στήνουμε το δικό μας ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα  όπου όλοι είναι νικητές, ενάντια στη σαπίλα του  εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, την ναρκωκουλτούρα και το ρατσισμό.
            Προβάλλοντας την ανωτερότητα της ταξικής αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της φυσικής αγωγής χωρίς κίνητρο το κέρδος των καπιταλιστών

ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους τους νέους εργαζόμενους να συμμετέχουν. Στα δικά μας γήπεδα και με τους δικούς μας όρους  να συζητήσουμε για την οργάνωση του αγώνα, τη δράση μας στα συνδικάτα, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, το δικαίωμα μας στον αθλητισμό.

Το πρωτάθλημα ξεκινάει στις 29/3

Δηλώσεις συμμετοχής  :

Τηλ: 210 3301847, 210 3301842, 210 3833786, 6932619581 Τάκας Πόλυς

Με επιτυχία συνεχίζεται η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών 

του Σωματείου Λιθογράφων.

Οι εκλογές του σωματείου Λιθογράφων, που ξεκίνησαν την Τρίτη 24/02/15, θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή 06/02/15. Η κάλπη του σωματείου θα είναι ανοιχτή την Κυριακή 09:00π.μ. με 17:00μ.μ. και από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:00π.μ., έως και τις 19:00μ.μ. στα γραφεία του σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος). 

Συνέντευξη του web radio του ΠΑΜΕ 

με το Σωματείο Λιθογράφων.

ΣΑΒΒΑΤΟ   28/02/15
12:00 «Οι αγώνες στο επίκεντρο» με καλεσμένους τους Λεωνίδα Σακκά & Γιάννη Αργυρίου, απερχόμενος πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του ΔΣ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων.