Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα 29 – 04 - 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ





Με κλειδωμένες τις πόρτες και τους εργαζόμενους απ’ έξω, συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στις 15:00 και στις 15:05 άνοιξε η πόρτα και ανακοινώθηκε η απόφασή του για την κατάθεση των διαθεσίμων στην ΤτΕ.

Απόφαση που πάρθηκε εν κρυπτώ και με συνοπτικές διαδικασίες. Τέτοια ήταν η βιασύνη τους, να δείξουν καλή διαγωγή στην κυβέρνηση και τα αφεντικά τους. Η κυβέρνηση προέτρεψε και αυτοί υπάκουσαν να της προσφέρουν τα διαθέσιμα του Ταμείου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειστές που για αυτήν, ανεξάρτητα τι λέει, αποτελούν προτεραιότητα.

Ξεχωριστή ευθύνη φέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. που πήραν θέση και στήριξαν την παραπάνω απόφαση. Αυτός ήταν και είναι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Αυτοί που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων βάφτισαν, όπως και η κυβέρνησή τους, τη στάση τους «πατριωτικό καθήκον». Εμείς τους απαντάμε ότι πατριωτισμός είναι το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού.

Από την παρέμβαση των ταξικών Σωματείων
στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
 Έτσι εξηγείται και η επιμονή των κυβερνήσεων, όποιες κι αν είναι αυτές, να επιλέγουν για το Δ.Σ. του Ταμείου πάντα τα ίδια πρόσωπα, αποκλείοντας τους εκπροσώπους των ταξικών συνδικάτων.

Το σημερινό συμβάν είναι προάγγελος νέας επίθεσης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή και χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν τον αγώνα για επανάκτηση των απωλειών, για ζωή με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι τους. Να πετάξουν έξω από τα Δ.Σ. των σωματείων, αυτούς που βάζουν πλάτη για να περνάνε τα αντεργατικά μέτρα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ  
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ!!!


Τα Δ.Σ.


ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 127 ΑΠΡΙΛΗΣ 2015

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε μορφή pdf.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
24/4/2015

Με αγώνες τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά. Με αγώνες τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας, επώνυμους και ανώνυμους. Αυτούς που κατάκτησαν το 8ωρο, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, τη δουλειά με δικαιώματα, τις ελευθερίες, όλα αυτά δηλαδή που σήμερα αμφισβητούνται και θεωρούνται πολυτέλεια. Είναι αυτοί που μας έδειξαν έμπρακτα ότι οι αγώνες δεν είναι μάταιοι, κόντρα στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που καλλιεργείται στις μέρες μας.
Εμείς συνεχίζουμε αποφασιστικά στον ίδιο δρόμο! Η εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μια ακόμα απεργία, μια ακόμα διαδήλωση. Με τη μαζική συμμετοχή μας να τη μετατρέψουμε σε ημέρα επίδειξης των δυνάμεών μας, ημέρα ορόσημο στην πορεία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Να στείλουμε μήνυμα ρήξης και ανατροπής με αυτήν την πολιτική. Την πολιτική της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας, της ενίσχυσης της κερδοφορίας του Κεφαλαίου, που ρίχνει το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, στα τάρταρα. Να βροντοφωνάξουμε ότι δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας πετάνε ή τα νέα μνημόνια που μας ετοιμάζουν, τη στιγμή που χαρίζουν εκατομμύρια στο μεγάλο Κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση άλλαξε. Όμως η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με όσα προεκλογικά έταζε, διατηρεί τα μνημόνια και τους 400 εφαρμοστικούς νόμους τους και την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται την επιβολή νέων. Είναι εδώ τα αφεντικά που με εργαλείο αυτούς τους νόμους έχουν κάνει τη ζωή των εργαζομένων κόλαση.
Στον Κλάδο το βιώνουμε καθημερινά με την ανεργία, την απληρωσιά, τις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, την άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν ΣΣΕ, την εισβολή των εργολάβων.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τα σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, τους εργαζόμενους, να δώσουμε αγωνιστικό παρόν στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.
Να μην αφήσουμε χρόνο να πάει χαμένος. Μέχρι την ημέρα της Πρωτομαγιάς, να «οργώσουμε» τους χώρους δουλειάς, να προετοιμάσουμε την επιτυχία της απεργίας και των συλλαλητηρίων.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ 
θα γίνει στο Σύνταγμα στις 10:00 πμ.


Η προσυγκέντρωση του Σωματείου Λιθογράφων 
θα είναι στις 9:00 στα γραφεία του Σωματείου.

Οργισμένη διαδήλωση για τα εγκλήματα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων

«Δολοφόνοι - δολοφόνοι» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε έξω από τα γραφεία της ΕΕ



Η συγκέντρωση, στην οποία καλούσαν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΑ, έγινε για να καταδικαστούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα συνεχιζόμενα εγκλήματα σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων και με αίτημα να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας και έγγραφα για να ταξιδέψουν σε όποια χώρας επιθυμούν.



Από την πλατεία Κλαυθμώνος, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν με πορεία προς το Σύνταγμα. Όσο πλησίαζαν προς τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ, τα συνθήματα δυνάμωναν. Έξω από το κτίριο της λυκοσυμμαχίας, φώναξαν δυνατά: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές». Μια ομάδα ανέβηκε εξωτερικά στον πρώτο όροφο, αποκαθήλωσε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήκωσε ένα πανό με το ίδιο σύνθημα, γραμμένο στα αγγλικά. 
Το πανό είχε για εικονογράφηση μια συγκλονιστική σκηνή από το πρόσφατο ναυάγιο με τους μετανάστες στη Ρόδο.
Η συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΕ
Η συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΕ
Συμβολίζοντας το αίμα των χιλιάδων προσφύγων που χάνονται στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της ΕΕ στην προσπάθειά τους να βρουν απάγκιο από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες μπογιές στο κτίριο της ΕΕ και έκαψαν τη σημαία της. «Κέρδη βουτηγμένα στον εργατών το αίμα» και «Εγινε η Μεσόγειος τάφος εργατών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
«Κοράκια» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ
Νωρίτερα, μιλώντας στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:«Με τη σημερινή μας συγκέντρωση απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα το συνεχιζόμενο έγκλημα, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για τους χιλιάδες πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Καταγγέλλουμε τη δολοφονική πολιτική και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών, τη βάρβαρη πολιτική τους που κρύβεται πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά τους. Είναι αδίστακτοι. Κρύβουν τις αιτίες. Ετοιμάζουν τα κοράκια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ νέες επεμβάσεις για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών από τις πολυεθνικές, τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτή η δολοφονική πολιτική έχει τη ρίζα της στο καπιταλιστικό σύστημα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ«τους Ιταλούς εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της USB και διαδηλώνουν με το κοινό μας πλαίσιο ενάντια στη στήριξη των κυβερνήσεων στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σήμερα υποκριτικά πραγματοποιεί Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό την ίδια ώρα που πνίγουν στο αίμα μια σειρά χώρες από τη Συρία ως το Ιράκ και από τη Λιβύη έως την Ουκρανία και όσους καταφέρνουν να ξεφύγουν να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο».
Χαιρέτισε, τέλος, τις πρωτοβουλίες στήριξης των μεταναστών και προσφύγων, την καμπάνια έμπρακτης αλληλεγγύης που πήραν συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα.

23/04/15

Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ απο τα σωματεία Λιθογράφων, Πρακτορείων Τύπου και απο την Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης, έχει προλάβει, με εντολή της τρόικας, παρά τα όσα διακήρυττε ως αντιπολίτευση, να καταθέσει δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που είναι χαρακτηριστικές όσων αφορά στις προτεραιότητές της.Στην πρώτη χαρίζει εκατομμύρια στο Μεγάλο Κεφάλαιο διαγράφοντας στο 100% πρόστιμα από παράνομες πράξεις. Στην δεύτερη επιχειρεί να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών Ταμείων.Αυτές είναι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης που δε διστάζει να συνθλίψει ακόμα περισσότερο τις λαϊκές ανάγκες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειστές και τα διάφορα συμφέροντα του Κεφαλαίου.


Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, καλείται από την κυβέρνηση να πάρει ανάλογη απόφαση κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ. Δεν πρέπει να διανοηθεί κανένας από το Δ.Σ. να γίνει συνεργός σε μια τέτοια απόφαση. Πολύ περισσότερο αυτό αφορά τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ, πληρώνουμε πολύ ακριβά για να έχουμε τις ήδη «κουτσουρεμένες» παροχές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κλέψει τον ιδρώτα μας.

Κάτω τα ξερά σας 
από τα λεφτά των εργαζομένων και του λαού!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων, χτυπώντας τις αιτίες τους. Να πληρώσει το Κράτος και κυρίως το Κεφάλαιο εκείνα που οφείλουν στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να καταργηθεί κάθε ευνοϊκή νομοθετική διάταξη που δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα για μειωμένες εισφορές. Δεν φταίμε εμείς για την κρίση, δεν υπάρχει συνυπευθυνότητα, αρκετά ματώσαμε για την πλουτοκρατία και τα κέρδη της. Η θέλησή μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι δεδομένη και θα την επιβάλλουμε με κάθε τρόπο.
  

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ

                                                                                                                                        24/4/2015

Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ομοσπονδίας, Βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΙΣ στο Βόλο, που διεκδικούν πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα.



Στις 21 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε περιοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στον Βόλο. Εκεί συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους της βιομηχανίας ΒΙΣ του Ομίλου Φιλλίπου που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα μετά την απόφαση της εργοδοσίας να αναστείλει τη λειτουργία του τμήματος χαρτοποιήας. Αποτέλεσμα αυτού είναι μεγάλο μέρος των εργαζομένων να βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή εκ περιτροπής εργασίας.

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και η απόφαση για μαζικές κινητοποιήσεις που θα πιέσουν την εργοδοσία να βάλει ξανά μπροστά το εργοστάσιο. Να μην περιμένουν κανέναν να τους λύσει το πρόβλημα, χωρίς τη δική τους αποφασιστική συμμετοχή. Η εμπειρία δείχνει πως αυτά λύνονται μόνο με την ενεργοποίηση των ίδιων μέσα από το σωματείο τους και την αλληλεγγύη άλλων εργαζομένων. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα άλλωστε και από την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο, όπου η κυβέρνηση αρκέστηκε σε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, χωρίς να πει κουβέντα για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να κάνουν λάστιχο τη ζωή των εργαζομένων με την επιβολή σε διαθεσιμότητα ή την εκ περιτροπής εργασία. Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη συντονισμού και με τους εργαζόμενους  στις άλλες επιχειρήσεις του Ομίλου Φιλίππου που αντιμετωπίζουν και αυτές παρόμοια προβλήματα.


Η Ομοσπονδία δηλώνει την αλληλεγγύη της και τη στήριξη σε όποια αγωνιστική απόφαση πάρουν  οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους  και θα είναι δίπλα σε ότι βοήθεια της ζητηθεί.

                                                                                                          23/4/2015

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 23 Απρίλη στα γραφεία της ΕΕ

«Πνίγουν τους λαούς στη Μεσόγειο»


Από τη διεξαγωγή «επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας»
του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού δόγματος,


στην εκατόμβη αθώων στη Μεσόγειο…


Ατέλειωτη τραγωδία γέννημα θρέμμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Ανταποκρινόμενοι άμεσα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, το Σωματείο μας καλεί τους συναδέλφους και της οικογένειες τους σε συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Πέμπτης 23 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου μετά θα γίνει πορεία στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προβάλουμε την αντίθεσή μας  στους νόμους τους και τους κανονισμούς ΣΕΝΓΚΕΝ και ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ.

«Κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα, τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο».

Δεν είναι ώρα για δάκρυα ή σκέτη συμπόνια, είναι ώρα για ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ματαίωσης της ελληνικής συμμετοχής σε νέες ιμπεριαλιστικές εκστρατείες.


Στον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ. ΜΕΤΩΠΟ ΣΕ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838

Ανακοίνωση
                                                                                                  
Η κυβέρνηση με την επιστολή Σκουρλέτη προς τους κοινωνικούς εταίρους, καλεί σε κοινωνικό διάλογο για τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις, βάζοντας παραπέρα εμπόδια για την υπογραφή και εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ. Με αυτό τον τρόπο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποφεύγει να δώσει λόγο για την ασυνέπειά της στην προεκλογική δέσμευση να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ. Στο βαθμό δηλαδή που δεν επαναφέρει τους κλαδικούς μισθούς στο ύψος που ήταν πριν τη λήξη των τελευταίων συμβάσεων, η σημερινή κυβέρνηση με τη ρύθμιση που ετοιμάζει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεωρεί δεδομένες και πολιτικά νομιμοποιεί τις τεράστιες μειώσεις που επιβλήθηκαν στον κλάδο με την κρατική παρέμβαση και συνδρομή από το 2012 και μετά. Ανοίγει το δρόμο για επιβολή μονομερώς από τους εργοδότες ατομικών συμβάσεων με πολύ χειρότερους εργασιακούς όρους και μισθούς.

Η κυβέρνηση από τη μία δίνει δεσμεύσεις στην ΕΕ και το ΔΝΤ ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει με συνέπεια να πληρώνει τις δόσεις του δανείου, υπόσχεται νέες φοροαπαλλαγές στους ¨συνεπείς¨ εργοδότες και από την άλλη συνεχίζει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους.

Η κατά τα άλλα σκληρή διαπραγμάτευση που κάνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης με την τρόικα, τους θεσμούς ή όπως αλλιώς τους ονομάσουν, επιβεβαιώνεται καθημερινά, ότι είναι για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και όχι της εργατικής τάξης και του λαού. Η επίκληση του κοινωνικού διαλόγου, δίνει χρόνο στη μεγαλοεργοδοσία να προετοιμάσει την επίθεση σε κάθε κλάδο. Χρησιμοποιούν ως άλλοθι τον κατώτατο μισθό και από την άλλη αφήνουν διάπλατα παράθυρα για καταστρατήγηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας διατηρώντας και ενισχύοντας την ενοικιαζόμενη εργασία, την εκ περιτροπής εργασία, τα Voucher, τη διαθεσιμότητα   και άλλα μέτρα που εξαθλιώνουν τη ζωή όσων εργάζονται.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε στάση αναμονής. Έχουμε χάσει πολλά και πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να μπει ένα τέλος.  Είναι η ώρα να απαντήσουμε με οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς και στον κλάδο, συνολικά η Εργατική Τάξη.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, ως ελάχιστη βάση διαπραγμάτευσης.

Καλούμε όλα τα Σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του κοινωνικού διαλόγου τους και να δώσουν το αγωνιστικό παρόν στην παράσταση διαμαρτυρίας την

Τετάρτη 15/04/15 και ώρα 11:00π.μ. στο Υπ.Εργασίας
όπου ξεκινάει ο κοινωνικός διάλογος τους με ΓΣΕΕ και ΣΕΒ.

08/04/15



Ολοκληρώθηκε η 1η αγωνιστική του εργατικού τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα και όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι από τα γήπεδα όπου διεξαγόταν οι αγώνες ταυτόχρονα σε 6 γήπεδα. Η επόμενη αγωνιστική θα γίνει την Κυριακή 19 Απριλίου. το πρόγραμμα των αγώνων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ τις επόμενες ημέρες.



Τα αποτελέσματα των ομάδων του κλάδου είναι τα εξής:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ  3-0

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ    4-5

ΝΟΚΙΑ – Σωματείο Εργαζομένων ΣΟΦΤΕΞ   6-3
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι- συναδέλφισσες της εταιρίας ΒΙΣ:                                                               08/04/15

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου, καταγγέλλει τη Διεύθυνση της εταιρίας ΒΙΣ Βόλου, που την Τρίτη 7/04/15 στην τριμερή συνάντηση στο Υπ.Εργασίας, επέδειξε για μία ακόμα φορά το αντεργατικό πρόσωπό της. Μπροστά στο πρόβλημα των 50 εργαζομένων που βρίσκονται «αιχμάλωτοι» ανάμεσα στη διαθεσιμότητα και την εκ περιτροπής εργασία, η απάντηση του νομικού συμβούλου της εταιρίας είχε να κάνει μόνο με τη συνέχιση της διασφάλισης των κερδών. Παρ όλο το επανειλημμένο αίτημα των εργαζομένων, να παρουσιαστεί μία λύση που θα βάζει και πάλι σε λειτουργία το τμήμα της χαρτοποιίας, δεν υπήρχε καμία δέσμευση για κάτι τέτοιο. Αντίθετα μπήκε και με τον επιπλέον επίσημο τρόπο στο τραπέζι, το ενδεχόμενο, αν δεν γίνει κερδοφόρο το συγκεκριμένο τμήμα, να κλείσει και οι εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο.

Σε αυτή την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας που ήταν και η αιτία να προβεί το Σωματείο στη συμφιλιωτική διαδικασία της τριμερούς, το Υπ. Εργασίας διάλεξε τον ρόλο του πόντιου Πιλάτου που πρακτικά για μία ακόμα φορά αφήνει ανενόχλητο τον όμιλο Φιλίππου. Η στάση του Υπουργείου άλλωστε φάνηκε από την αρχή, μιας και απαξίωσε να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο Υπουργός, οι Υφυπουργοί ή έστω κάποιος γενικός γραμματέας. Στην τοποθέτησή τους οι εκπρόσωποι του υπουργείου, παρέπεμψαν τους εργαζόμενους να κινηθούν νομικά εναντίων της εταιρίας, μήπως και πατώντας σε παρατυπίες της διαδικασίας επιβολής, ακυρώσουν την εκ περιτροπής εργασία και τη διαθεσιμότητα. Όσον αφορά μάλιστα την εταιρία, κάνανε σύσταση να προχωρήσει άμεσα σε ¨διαβούλευση¨ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να παρουσιάσει τα οικονομικά σχέδια διάσωσης των κερδών της.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το Υπουργείο εκπροσωπώντας την συγκυβέρνηση ΣΥΡΖΑ –ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι ο νόμος είναι νόμος και η εταιρία έχει δικαίωμα να τον εφαρμόσει, αλλά αν θέλουν οι εργαζόμενοι μπορούν να συρθούν σε ένα νομικό Γολγοθά με αμφίβολο αποτέλεσμα. Από την άλλη ενώ ο όμιλος Φιλίππου έχει πάρει για χρόνια επιδοτήσεις από το κράτος για το στήσιμο και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών του, αφήνεται ανενόχλητος να ανοίγει και να κλείνει εργοστάσια, να μεταφέρει τα κεφάλαιά του σε επιχειρήσεις του εξωτερικού έχοντας απλά την υποχρέωση απέναντι στο Υπουργείο, να κάνει ¨διαβούλευση¨ για να εξηγήσει τους λόγους.

Στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο εργασίας άλλωστε, παρευρέθηκαν ως “συμπαραστάτες” και μία σειρά βουλευτές και εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ. Όλοι τους εκφράσανε βοερά την στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, την ανάγκη να κρατηθεί η επιχείρηση ανοιχτή και να μη μείνουν στο δρόμο τόσες οικογένειες, την αγανάκτησή τους απέναντι στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόζει η Διοίκηση της εταιρίας. Σα να μην έχουν μερίδιο ευθύνης είπαν πως η εταιρία δεν έπρεπε να αξιοποιήσει τους αντεργατικούς νόμους, που η μεν ΝΔ έχει ψηφίσει όταν ήταν κυβέρνηση και οι δε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνεχίζουν να εφαρμόζουν. Μάλιστα σύστησαν στους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, γιατί είναι όπως είπαν στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να καταργηθεί η εκ περιτροπής εργασία και η διαθεσιμότητα.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, που ξεχείλισε από συμπαράσταση κυβερνητικών βουλευτών που «χτύπησαν με κατανόηση την πλάτη των εργαζομένων», οι εργαζόμενοι του εργοστασίου συνεχίζουν και ζούνε με την ανασφάλεια αν αύριο θα έχουν δουλειά και πηγαίνοντας στο σπίτι τους ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο από τους νόμους που ψήφισαν και εφαρμόσανε αυτή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τέρμα πια στις αυταπάτες. Καμία αναμονή και εναπόθεση των ελπίδων μας σε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Είναι ανάγκη άμεσα οι εργαζόμενοι να πάρουν τα μέτρα τους, να μη χάσουν άλλο χρόνο περιμένοντας λύση από τα πάνω. Η οποιαδήποτε αξιοποίηση του νομικού δρόμου ή των συναντήσεων με υπηρεσίες και εργοδοσία, έχει νόημα μόνο όταν συνδυάζεται άριστα, με οργάνωση της πάλης που θα ασκεί πίεση για νικηφόρα έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους, γιατί χωρίς αυτούς γρανάζι δε γυρνά. Κάθε καθυστέρηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δίνει χρόνο στην εργοδοσία να προετοιμαστεί για να την αντιμετωπίσει. Απόδειξη είναι ότι η Διοίκηση έχει εξασφαλίσει από τώρα να αποθηκεύει προϊόντα για να μπορέσει να μείνουν ανεπηρέαστα τα κέρδη της εάν έρθει σε σύγκρουση.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω κάτω και να κάνουν τους αντεργατικούς νόμους ανεφάρμοστους. Αξιοποιώντας την αλληλεγγύη των Σωματείων, της Ομοσπονδίας και του Εργατικού Κέντρου, το πρόβλημα πρέπει να βγει έξω από τις πύλες του εργοστασίου. Να πάρει το μήνυμα η εργοδοσία, ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, ότι έχουν ως πραγματικούς συμπαραστάτες, τους υπόλοιπους εργάτες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου είναι αποφασισμένη να στηρίξει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ μαζί με το σωματείο τους.

Νέες μειώσεις μισθών στις Εκδόσεις Λιβάνη

Για μία ακόμα φορά, η Διοίκηση των εκδόσεων Λιβάνη κάλεσε τους εργαζόμενους, να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης. Μετά τη μείωση 7% που είχε επιβληθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, τώρα ζητήθηκε στους εργαζόμενους να υπογράψουν μείωση άλλο 10%.
Στην παρέμβαση που έκανε το Σωματείο Λιθογράφων & η Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου ο Κος Ηλίας Λιβάνης δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένος να πάρει πίσω το αντεργατικό μέτρο και παρουσίασε μάλιστα το γνωστό δίλημμα ¨ή μειώσεις ή απολύσεις¨.

Για την ιστορία να θυμίσουμε τι δήλωνε 
ο βιομήχανος και εκδότης κος Ηλίας Λιβάνης 
ως υποψήφιος βουλευτής ΄Β Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ:


Paraskhnio.gr
<<...Οι εκδοτικοί οίκοι έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις εκδόσεις προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους δεκάδες υπαλλήλους τους αλλά κι έναντι του ελληνικού Δημοσίου. Το ότι στεκόμαστε γερά στα πόδια μας δεν πιστώνεται σε καμία περίπτωση στις μνημονιακές πολιτικές. Είμαστε ακόμα εδώ και θα είμαστε χάρη στη συνετή μας διοίκηση και στην αφοσίωση των εργαζομένων μας...>>


Πρώτο Θέμα:
<<....η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει καταβαραθρωθεί, ο ένας στους τρεις εργαζομένους είναι άνεργος και το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο στις γυναίκες. Πρέπει να αντιστρέψουμε άμεσα αυτή την κατάσταση. Μια ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ θα του επιτρέψει να εφαρμόσει τις βασικές προγραμματικές του θέσεις τις οποίες παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά: ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», διακανονισμός των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, επαναφορά αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα μέτρα αυτά θα αποκαταστήσουν ένα μέρος των λαϊκών εισοδημάτων και η αγορά θα αρχίσει να ανασαίνει.>>


Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην Κυβέρνηση, ο Κος Λιβάνης όπως και άλλοι επιχειρηματίες υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, στις επιχειρήσεις τους, συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα αντιλαϊκά μέτρα που με μεγάλη ευκολία κατήγγειλαν προεκλογικά. Είναι δηλαδή τόσο φιλεργατικοί, όσο δεν θίγεται η κερδοφορία τους. 
6/04/15
ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 126 ΓΕΝΑΡΗΣ - ΜΑΡΤΗΣ 2015

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε μορφή pdf.