Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για 56 ημέρες οι συνάδελφοί της ΒΙΣ Βόλου, με απεργία δίπλα στο σωματείο τους, πάλεψαν για να γυρίσουν στη δουλειά οι 8 συνάδελφοί τους που απολύθηκαν και για  να ακυρώσουν τις  23 απολύσεις που ακολουθούν όπως έχει ανακοινώσει η εργοδοσία.

Με τη στάση τους έδειξαν πως υπάρχει  άλλος δρόμος από τη μοιρολατρία και την υποταγή. Έδωσαν έναν υπερήφανο αγώνα υπερασπιζόμενοι την πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Γύρισαν την πλάτη στην κυρίαρχη λογική που μας θέλει απομονωμένους, αδιάφορους για την τύχη του διπλανού.

Ο αγώνας που έδωσαν οι απεργοί της ΒΙΣ ήταν άνισος από την αρχή, μια και η εργοδοσία βρήκε στήριξη από τους άλλους καπιταλιστές του κλάδου που παρήγαγαν για λογαριασμό του ομίλου Φιλίππου, γνωρίζοντας πως αν σήμερα κερδίσουν οι εργάτες στη ΒΙΣ, ακολουθεί η δική τους σειρά. Βρήκε ακόμα στήριξη επί της ουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μέσα από τον προσχηματικό κοινωνικό διάλογο, εξάντλησε τους απεργούς. Ενώ από τη μία φορούσε στα λόγια το φιλεργατικό προσωπείο, από την άλλη, όχι μόνο νομιμοποιεί τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία και τις διαθεσιμότητες, αλλά κατηγόρησε και τους εργάτες που δεν αποδέχονται την υποταγή τους.

Κάτω από αυτές συνθήκες η εργοδοσία είχε μία προσωρινή νίκη, κατάφερε να φοβίσει ένα τμήμα των εργαζομένων που απεργούσαν από την πρώτη στιγμή και κάτω από τις πιέσεις και τις δυσκολίες έκανε πίσω. Καλά θα κάνει όμως η διοίκηση του Ομίλου Φιλλίπου και της ΒΙΣ να γνωρίζει, ότι οι σημερινοί φοβισμένοι, δε θα είναι για πάντα φοβισμένοι. Οι εργάτες της ΒΙΣ είναι πιο έμπειροι σε σχέση με πριν από την απεργία. Από αυτό τον περήφανο αγώνα έχουν κερδίσει πολλά! Γιατί το αποτέλεσμα ενός αγώνα δεν μετριέται μόνο με το πόσα παίρνεις ή δεν παίρνεις στο χέρι.
Υπάρχουν αγώνες, όπως αυτός που προσφέρουν πολύ περισσότερα, γιατί προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα, τις επόμενες μάχες συνολικά της εργατικής τάξης. Βοηθούν σημαντικά στη γενικότερη αφύπνιση, να αποκτηθεί πείρα, να σπάσει η τρομοκρατία.

Στην περιφρούρηση της απεργίας, αναδείχτηκε πιο παραστατικά η σύγκρουση δύο αντίθετων τάξεων, δύο αντίθετων κόσμων. Από τη μία οι εργάτες που παράγουν τον πλούτο, με τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος, από την άλλη η τάξη του Φιλίππου, με την κυβέρνηση και το κράτος της.
Από τη μία το πρότυπο της αστικής τάξης, δηλαδή του υποταγμένου στην εργοδοσία, του απεργοσπάστη, του ανθρώπου που τον ενδιαφέρει «μόνο το τομάρι του» και από την άλλη είναι το πρότυπο του απεργού που υποβάλει τον εαυτό του και την οικογένειά του σε ταλαιπωρία παλεύοντας για την αξιοπρέπεια, την τιμή τη δική του και της τάξης του,  που έβαλε το εμείς πάνω από το εγώ του.

Με τέτοια κριτήρια πρέπει να κριθεί ο πολυήμερος αγώνας των εργατών της ΒΙΣ, γιατί η κατάσταση το επόμενο διάστημα θα χειροτερέψει. Έρχεται νέα καταιγίδα αντεργατικών μέτρων σε ωράρια, μισθούς, συντάξεις, υγεία και παιδεία, τη νέα φοροληστεία, τις  απολύσεις.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να βρει τους εργαζόμενους της ΒΙΣ ενωμένους σε μία γροθιά, διπλά στο σωματείο τους για να οργανώσουν τους αγώνες που έρχονται. Παίρνοντας υπ’ όψη  την πείρα, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία του σωματείου με την Ομοσπονδία Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου, να αξιοποιηθεί το όπλο της αλληλεγγύης με καλύτερο τρόπο. Τίποτα δεν έχει τελειώσει με τη λήξη της απεργίας. Στο τέλος οι εργάτες θα είμαστε οι νικητές.
25/11/2015


Πρόσκληση

Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες σε συνεδρίαση διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και ώρα: 18:00 μ.μ στα γραφεία του Σωματείου, για να κάνουμε εκτίμηση της απεργίας που δόθηκε, αλλά και για να συζητήσουμε, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να πάρουμε απόφαση κλιμάκωσης νέας απεργιακής κινητοποίησης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη και επιτακτική.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 18:00 μ.μ. Αριστοτέλους 11-15 - 6ος όροφος, Αθήνα

Λαός ανυπότακτος, λαός αγωνιζόμενος,
λαός ενωμένος ποτέ νικημένος


Οι Διοίκηση της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, χαιρετίζει αγωνιστικά τους συναδέλφους, από όλους τους χώρους εργασίας του κλάδου, που πορεύθηκαν κάτω από τα πανό της Ομοσπονδίας και του Σωματείου, στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Η μεγαλειώδης πανεργατική απεργία στις 12 του Νοέμβρη, και μετά από τις επίσης μαζικές κινητοποιήσεις του Οκτωβρίου με τα συλλαλητήρια στις 16 και 22, δείχνουν το δρόμο.

Ήταν η αρχή!
Διαμορφώνεται μια μαζική συσπείρωση εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων που δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν νέο άλλοθι, να ξαναφάνε το «αντιμνημονιακό κουτόχορτο», να δώσουν ανοχή ή να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση στα παιχνίδια και τα παζάρια της.
Αυτή η «μαγιά» που εκφράστηκε μέσα από όλη τη δράση για την επιτυχία της απεργιακής μάχης μπορεί να συμβάλει σε μια νέα ανάταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Να δώσουμε πνοή αντίστασης, κόντρα σε κάθε δυσκολία, μπροστά στους νέους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με άμεση απάντηση νέας απεργίας, μάχιμοι, δυνατοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι για να βγούμε στην κόντρα με τους εκμεταλλευτές μας, με κάθε πολιτική που συντρίβει τα δικαιώματά μας, κόντρα σε κάθε δυσκολία.
Να δώσουμε απάντηση αντίστασης, σε όλους τους χώρους δουλειάς, από όλα τα μετερίζια του αγώνα, εργάτες από μεγάλους χώρους του κλάδου, αλλά και μικρότερους που καλλιεργείται η λογική «της οικογενειακής επιχείρησης», γυναίκες και νέα γενιά, όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι, όχι μόνο να δείξουμε τη δύναμή μας, αλλά και να τη χρησιμοποιήσουμε!

Αρνούμαστε την άθλια ζωή που μας επιφυλάσσουν!

Επιστρέφουμε κατάμουτρα στην κυβέρνηση και τα αφεντικά της τα αντιλαϊκά τους νομοσχέδια και μέτρα για τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, αλλά κι αυτά που ετοιμάζει να φέρει μέσα στο Νοέμβρη και τους επόμενους μήνες, όπου θα είναι η "ταφόπλακα" για την Κοινωνική Ασφάλιση, τη σύνταξη, τις παροχές Υγείας – Πρόνοιας, και όπου θα φέρουν νέα πλήγματα σε μισθούς και συντάξεις.
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε τα εγκλήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγαλοεπιχειρηματιών, που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας και πως είναι αναγκαία και αναπόφευκτα, προετοιμάζουμε την αντεπίθεση μας με νέα απεργία.
Αναγκαίος και αναπόφευκτος είναι ο δρόμος του αγώνα για να ξεμπερδέψουμε μια για πάντα με δαύτους. Να ξεμπερδέψουμε με τη σαπίλα και τα παράσιτα της κοινωνίας, με αυτούς που καθημερινά μας πίνουν το αίμα, μας πνίγουν στα χρέη, στην ανεργία και στα προβλήματα.

Ξέρουμε τις δυσκολίες αυτού του αγώνα, όμως δεν πρόκειται να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας στο όνομα μιας ανάπτυξης που θα χτιστεί πάνω στα συντρίμμια και στα αποκαΐδια των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με πολιτικές που μοιράζουν τη φτώχεια και την ανεργία.

Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για την επιβίωση, για μια καλύτερη ζωή και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τον οργανώνουμε, τον σχεδιάζουμε μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Είναι αγώνας που θα τον πάμε μέχρι τέλους! Άλλη επιλογή δεν έχουμε, άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει στο κίνημα, “καλώντας το λαό στην απεργία” δείχνοντας ότι οι κινητοποιήσεις βοηθούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευσή της, είναι παγίδα και απάτη!
Αποσκοπούσε να τον προσανατολίσει στην κατεύθυνση που βολεύει την κυβέρνησή και τα ταξικά συμφέροντα που αυτή εκπροσωπεί, να τον χειραγωγήσει στα άμεσα προτάγματα του κεφαλαίου, ενσωματώνοντάς τον και αποδυναμώνοντάς τον.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τα κυβερνητικά επιτελεία αλλά και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, γνωρίζουν ό,τι όταν απευθύνονται έτσι στο κίνημα, βοηθάνε στους σχεδιασμούς τους, να απονευρωθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι και να παραδώσουν τα όπλα της διεκδικήσεις τους για ανθρώπινη ζωή, σε αυτούς, που του τα στρέφουν εναντίον του για να τον αποδεκατίσουν.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Όλη αυτή η προσπάθεια που προηγήθηκε για την προετοιμασία και την οργάνωση της απεργίας, οι γενικές συνελεύσεις, η συζήτηση στους τόπους δουλειάς, η συγκρότηση απεργιακών και σωματειακών επιτροπών, σε σκληρή πάλη με την τρομοκρατία της εργοδοσίας, χρειάζεται τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί με μεγαλύτερη επιμονή, ασταμάτητα και με ένταση.
Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε με τα αιτήματά μας, τους στόχους και την κατεύθυνση της πάλης.
Δημιουργούμε στην πράξη ένα τεράστιο λαϊκό τείχος, ώστε να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά - αντιασφαλιστικά μέτρα, τις κατασχέσεις σπιτιών, τις διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Οργανώνουμε την αγωνιστική ταξική μαχητική αλληλεγγύη.
Απαιτούμε και παλεύουμε για:
·    Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.
·    Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
·    Τέρμα πια στη φοροληστεία - Κάτω οι φόροι.
·    Άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων.
·    Όχι στις ομαδικές απολύσεις.
·    Όχι στους μισθούς πείνας. Κάλυψη των απωλειών τώρα, επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2009.
·    Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.
·    Κανένας χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Κανένας ανασφάλιστος.
·    Όχι σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις.
·    Να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση και το χρέος που είναι όλο δικό της.

Ούτε πόντο πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε από αυτά τα αιτήματα! Δεν παραιτούμαστε από τις ανάγκες μας, δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη για να συνυπάρξουμε με τα καπιταλιστικά συμφέροντα, για να ξεπεραστεί η κρίση για λογαριασμό και σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Προετοιμάζουμε την αντεπίθεσή μας με νέα απεργία.
Όλοι στο δρόμο του αγώνα! Κανείς μόνος του!
Αγωνιστικά
Η Διοίκηση
ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 129 ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2015Εκδήλωση για τα παιδιά
από σωματεία της Βιομηχανίας

                                                                     Από την εκδήλωση των σωματείων για τα παιδιά

Εκδήλωση για τα παιδιά διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής 15 Νοέμβρη στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» πρωτοβάθμια σωματεία στο χώρο της Βιομηχανίας.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής, Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής, Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, καθώς και το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας.
Η εκδήλωση περιλάμβανε την θεατρική παράσταση «Οι Μουσικοί της Βρέμης και η Τόλμη των Παραμυθιών!», ενώ στα παιδιά μοιράστηκαν δώρα.
Συμπαράσταση στους εργάτες της ΒΙΣ

Στην ΕΒΓΑ

Στην ΦΑΓΕ

Στο Μόρνο

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας χαιρετίζει τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου που πήραν απόφαση και πραγματοποίησαν στάση εργασίας τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των συναδέλφων της ΒΙΣ Βόλου.
Παράλληλα, την ίδια μέρα έγιναν συγκεντρώσεις έξω από επιχειρήσεις του ομίλου Φιλίππου όπου έγινε γνωστό το δίκαιο αίτημα των απεργών για ανάκληση των 31 απολύσεων που έχουν ανακοινωθεί στη ΒΙΣ.
Στάλθηκε μήνυμα στην εργοδοσία ότι οι συνάδελφοί μας δεν είναι μόνοι στο δίκαιο και περήφανο αγώνα τους, που συνεχίζεται για πάνω από 40 ημέρες, και θα στηριχθούν με όλα τα μέσα.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη συγκεντρώθηκε και οικονομική βοήθεια από σωματεία του κλάδου και παραδόθηκε στους απεργούς, όμως δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια, να πάρει η αλληλεγγύη μας περισσότερο μαζικά χαρακτηριστικά και η Ομοσπονδία θα πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες.
Ο αγώνας των εργατών της ΒΙΣ είναι αγώνας όλων μας!
17/11/2015
Αγωνιστικά
Η Διοίκηση
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 12/11/15
Όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10:30π.μ.
Προσυγκέντρωση του κλάδου 10:00
στα γραφεία του Σωματείου Πλ. Βάθη

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να περάσει τα ονομαζόμενα προαπαιτούμενα της συμφωνίας του Αυγούστου. Τα μέτρα θα είναι οδοστρωτήρας, για την κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά, θα φορτώσουν βαρύτατους φόρους στα λαϊκά στρώματα. Μονιμοποιούν την επίθεση σε ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Η πίεση από τα επιτελεία της Ε.Ε. τις ενώσεις των εργοδοτών ΣΕΒ για να υλοποιηθούν γρήγορα οι συμφωνίες, αυξάνεται. Ήδη βρίσκεται στα σκαριά το νέο ασφαλιστικό!
Στο όνομα τάχα της ισότητας και της δικαιοσύνης, θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της υγείας και της πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του ασφαλιστικού.

Την Πέμπτη 12 Νοέμβρη απεργούμε μαζί με όλη την Εργατική Τάξη στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα, ότι δεν υπάρχει λαϊκή συναίνεση στα νέα μέτρα Δεν υπάρχει η συγκατάθεση του εργαζόμενου λαού στην ισοπέδωση της ζωής του. Η ολοκλήρωση των ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση, στους μισθούς, στις ομαδικές απολύσεις, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, στα εμπόδια που σχεδιάζουν να βάλουν για να παίρνονται αποφάσεις για απεργία, στα εργατικά δικαιώματα πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους μαχητικά στο δρόμο του αγώνα, της πάλης. Να υπάρξει ισχυρή αντίσταση, αμφισβήτηση και καταδίκη των νέων βάναυσων μέτρων!

Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας δεν αρχίζει και τελειώνει με την απεργία στις 12/11. Δεν πρέπει να είναι μία πιστολιά στον αέρα όπως κάποια κανάλια και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι θέλουν να τον παρουσιάσουν, υπονομεύοντας τον αγώνα μας. Η απεργία της Πέμπτης είναι απλά ένα βήμα κλιμάκωσης στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, μία μάχη μπροστά στους μεγάλους αγώνες που πρέπει να οργανώσουμε. Είναι μία αναμέτρηση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που ακόμα και όταν προκηρύσσει απεργίες, το κάνει υπονομεύοντάς τες. Έχουν στόχο να απογοητευτεί ο κόσμος ώστε να επικρατήσει η ηττοπάθεια και η αναποτελεσματικότητα των αγώνων, θέλουν τους εργάτες  παθητικούς στον καναπέ.

Σε αυτή την απεργία όπως και σε άλλες, δεν έχουμε απέναντι μόνο την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αλλά και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που λειτουργεί με σκοπό να «θάψει» την απεργία, τις συγκεντρώσεις και τα αιτήματα που παλεύει η Εργατική Τάξη.
Είναι σωματεία στον κλάδο του τύπου και των ΜΜΕ, που πάει καιρός από τότε που κάνανε απεργίες κόντρα στη θέληση του εργοδότη. Η απεργίες όμως είθισται να γίνονται με απεργούς κόντρα στις απειλές για απόλυση όσων τολμούν να σταθούν στις πύλες των εργοστασίων.
Στον κλάδο του τύπου όμως, όσο σημαντικό είναι να μη δουλέψουν τα εργοστάσια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να προβληθεί ο αγώνας μας όσο καλύτερα γίνεται. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΔΣ του Σωματείου Λιθογράφων αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργία τους συναδέλφους που θα κληθούν να τυπώσουν ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ. Βέβαια οι απεργοί συντάκτες που θα τολμήσουν να γράψουν για το δίκιο των εργατών και όχι για να κονομάνε οι εκδότες, αυτή τη φορά θα δεχτούν πυρά από εχθρούς και φίλους.
«Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Διοικήσεις των Ενώσεων-μελών της να βρίσκονται σε επιφυλακή –μαζί με τα Πειθαρχικά τους Συμβούλια-, για την απόλυτη επιτυχία της απεργίας και την αντιμετώπιση απεργοσπαστικών κινήσεων». Χαρακτηρίζουν δηλαδή απεργοσπάστες όποιους τολμήσουν να αναδείξουν τους αγώνες της εργατικής τάξης, εξυπηρετώντας αφάνταστα τους στόχους της κυβέρνησης.

Η απεργία όχι μόνο πρέπει να μαθευτεί παντού, ακόμα και σε αυτούς που δε θα τολμήσουν να κάνουν το βήμα αυτή τη φορά, πρέπει να σπάσει το φόβο και την ηττοπάθεια που καλλιεργείται από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης. Αρκετά ανεχτήκαμε τη λάσπη στους αγώνες μας και την εξαφάνισή τους από τις ειδήσεις, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου.
Λογοκρισία δεν είναι να περιφρουρήσεις τη διακίνηση εμπορικών φύλλων που θα φέρουν χρήμα στον εργοδότη. Λογοκρισία είναι να απαγορεύσεις και να ποινικοποιείς την έκδοση απεργιακού φύλλου που θα διανεμηθεί δωρεάν άνθρωπο τον άνθρωπο.
Κόντρα λοιπόν σε κυβέρνηση, εργοδοσία και εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, εμείς θα είμαστε στις πύλες των τυπογραφείων με την παρακάτω απόφαση.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ όλοι και συμμετέχουμε στις απεργιακές φρουρές, εκτός από τους συνάδελφους που θα κληθούν να τυπώσουν ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ εφημερίδας. Αυτό θα γίνει για να ενισχύσουμε τη δυνατότητα κάλυψης της γενικής απεργίας, της απεργιακής συγκέντρωσης στις 12 Νοέμβρη καθώς και των αιτημάτων που παλεύει ο κλάδος και η Εργατική Τάξη συνολικά. Δηλαδή εξαιρούνται οι εφημερίδες που θα έχουν αποκλειστικά και μόνο το παραπάνω περιεχόμενο.

Αγωνιστικά η Διοίκηση


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν. 4336/2015

Μέχρι και 17 χρόνια παραπάνω δουλειά για χιλιάδες ασφαλισμένους!

Περίπου 150.000 ασφαλισμένοι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται σταδιακά

Από μερικούς μήνες μέχρι και 17 χρόνια επιπλέον δουλειάς «φορτώνει» σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. γυναίκες με ανήλικο που το 2010 είχαν τις απαιτούμενες μέρες Ασφάλισης, αλλά δεν είχαν το ηλικιακό όριο) η κυβέρνηση, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε και εξειδικεύει τις διατάξεις του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου 4336.

Η εγκύκλιος συνοδεύεται από δύο πίνακες και καθορίζει τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 150.000 ασφαλισμένους, που μέχρι την ψήφιση του νόμου (18/8/2015) υπάγονταν σε ειδικό καθεστώς.
Πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη ή πλήρη σύνταξη πριν τα 67 ή τα 62 και δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι τις 18/8/2015.
Όλοι αυτοί προβλέπεται μέχρι το 2022 να συγκλίνουν σταδιακά με τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι το 67ο έτος της ηλικίας, ή όποτε ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τις 12.000 μέρες ασφάλισης μεταξύ 62ου και 67ου έτους. Ο βηματισμός της αύξησης των ορίων αποτυπώνεται στους δύο πίνακες της εγκυκλίου και του αντίστοιχου νόμου.

Στον πρώτο απ' αυτούς, εμπίπτουν όσοι ασφαλισμένοι, με βάση τις προγενέστερες διατάξεις, μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος, με περισσότερες από 10.500 μέρες ασφάλισης.
Απ' αυτούς, όσοι συνταξιοδοτούνταν με 10.500 ένσημα (35ετία) και υπήρχε όριο ηλικίας, το νέο ηλικιακό όριο που ισχύει από φέτος ορίζεται στο 55ο έτος τουλάχιστον. Το 2016 το νέο ηλικιακό όριο αυξάνεται στο 56ο έτος κ.λπ. Για όσους συνταξιοδοτούνταν με 35ετία και χωρίς όριο ηλικίας, το νέο ηλικιακό όριο ορίζεται φέτος στο 58ο έτος της ηλικίας τους, με κλιμακωτή αύξηση για κάθε επόμενο χρόνο.
Στον άλλο πίνακα εμπίπτουν όσοι ασφαλισμένοι με βάση τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις των καταστατικών των Ταμείων τους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερες από 10.500 μέρες ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, η σταδιακή αύξηση του νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ξεκινά φέτος από το 55ο έτος της ηλικίας τους και φτάνει το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι το 2022.
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης, επιβάλλεται επιπλέον ποινή μείωσης 10%. Στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, η «πρόωρη» αποχώρηση τιμωρούνταν μέχρι σήμερα με μείωση κατά 6% της σύνταξης ετησίως και μέχρι και πέντε χρόνια. Σ' αυτήν τη μείωση, προστίθεται άλλο ένα 10%. Αυτό σημαίνει μειώσεις στις συντάξεις μέχρι και 40% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, που την καθιστά επί της ουσίας απαγορευτική.

Όσοι ασφαλισμένοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν την 18/8/2015 και μπορούσαν να έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά συνέχισαν να εργάζονται δεν εμπίπτουν στις νέες αυξήσεις και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τα παλιά ηλικιακά όρια.

Από τις νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας φαίνεται πως τη γλιτώνουν σ' αυτήν τη φάση τουλάχιστον, οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς των ΒΑΕ, οι απασχολούμενοι σε οικοδομικές και τεχνικές εργασίες που περιλαμβάνονται στην περίπτωση Α2 της ΥΑ Φ10221/οικ. 26816/929/2-12-2011 (Β'2778) και το προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ. Εξαιρούνται επίσης όσοι συνταξιοδοτούνται με τις διατάξεις του νόμου 612/1977, όπως αυτές συμπληρώθηκαν αργότερα (συντάξεις αναπηρίας και βαριών ασθενειών), αλλά και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες με παιδιά ανίκανα προς κάθε βιοποριστική εργασία.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 62
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 67


10/11/15

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721


Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 12/11/15
Προσυγκέντρωση του κλάδου 10:00
στα γραφεία του Σωματείου Πλ. Βάθη

Όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
στην Ομόνοια στις 10:30π.μ.

Από την απεργία στα τυπογραφεία του κλάδου εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα κληθούν να τυπώσουν ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ εφημερίδας. Αυτό θα γίνει για να ενισχύσουμε τη δυνατότητα κάλυψης της γενικής απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 12 Νοέμβρη και των αιτημάτων που παλεύει ο κλάδος και η Εργατική Τάξη συνολικά. Δηλαδή εξαιρούνται οι εφημερίδες που θα έχουν αποκλειστικά και μόνο το παραπάνω περιεχόμενο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Nα μη χαθεί άλλος χρόνος.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να περάσει τα ονομαζόμενα προαπαιτούμενα της συμφωνίας του Αυγούστου. Τα μέτρα θα είναι οδοστρωτήρας, για την κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά, θα φορτώσουν βαρύτατους φόρους στα λαϊκά στρώματα. Μονιμοποιούν την επίθεση σε ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα.
Η πίεση από τα επιτελεία της Ε.Ε. τις ενώσεις των εργοδοτών ΣΕΒ για να υλοποιηθούν γρήγορα οι συμφωνίες, αυξάνεται. Ήδη βρίσκεται στα σκαριά το νέο ασφαλιστικό!
Στο όνομα τάχα της ισότητα και της δικαιοσύνης, θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις και εξισώσεις προς τα κάτω σε συντάξεις και δικαιώματα, σε χτύπημα της υγείας και της πρόνοιας, της προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, σε απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τα δήθεν βάρη του ασφαλιστικού.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε οργανώσου, πάρε την υπόθεση στα χέρια σου για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα. Κόντρα στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, τη λογική του “δεν γίνεται τίποτα” μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα να βάλουμε εμπόδια στα νέα μέτρα, να διεκδικήσουμε πίσω όσα δικαιώματα χάθηκαν, να ανατρέψουμε την πολιτική που θυσιάζει τις ζωές και το μέλλον μας στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.

Λένε πως υπάρχει λαϊκή συναίνεση στα νέα μέτρα, αξιοποιώντας το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει άμεσα, να απορριφθεί. Δεν υπάρχει η συγκατάθεση του εργαζόμενου λαού στην ισοπέδωση της ζωής του. Η ολοκλήρωση των ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση, στους μισθούς, στις ομαδικές απολύσεις, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, στα εμπόδια που σχεδιάζουν να βάλουν για να παίρνονται αποφάσεις για απεργία, στα εργατικά δικαιώματα πρέπει να βρουν τους εργαζόμενους μαχητικά στο δρόμο του αγώνα, της πάλης. Να υπάρξει ισχυρή αντίσταση, αμφισβήτηση και καταδίκη των νέων βάναυσων μέτρων!

Εμείς έχουμε τη δύναμη!
Αν συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της δύναμης μας και η κατεύθυνση που πρέπει να τη στρέψουμε, μπορούν να ανοίξουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τα συμφέροντά μας.
Βιομήχανοι, τραπεζίτες, τρόικα, κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, σκοπεύουν να τα σαρώσουν όλα. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα, στους μισθούς, στις συμβάσεις, στο ασφαλιστικό. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηθεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων με πάμφθηνους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και προστασία. Από αυτή την ανάπτυξη δεν έχουν όφελος οι εργάτες και οι οικογένειές τους, οι νέοι και οι νέες που θα είναι τα μεγάλα θύματα. Φέρνουν μαύρο μέλλον για τα παιδιά μας.

Ο δρόμος του καπιταλισμού δοκιμάστηκε και τα έχει φάει τα ψωμιά του. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε και μας τον κλέβουν από το τραπέζι. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε, τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Αυτό που δεν έχουμε δοκιμάσει είναι η δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού και τώρα ήρθε η ώρα για μάχη και για ζωή.

Όλοι στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ 12/11/15
στις 10:30 π.μ. στην Ομόνοια!

Προσυγκέντρωση των Λιθογράφων στις 10:00 π.μ.
στα γραφεία του Σωματείου πλατεία Βάθη.

09/11/15

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας εργαζομένων και συνταξιούχων στον κλάδο Τύπου - Χάρτου 


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 3/11/15 η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Πειραιά, απαιτώντας να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε να συναντηθεί με τον Τάσο Πετρόπουλο, υφυπουργό, ο οποίος για είχε την αντιπροσωπία των σωματείων και περίμενε για μία ώρα, χωρίς αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και αποχώρησαν.

Πριν την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία τονίστηκε ότι «με τις ενοποιήσεις των Ταμείων έρχεται νέα ισοπέδωση προς τα κάτω των συντάξεων και των παροχών, ενώ βρίσκονται στον αέρα οι επικουρικές και τα εφάπαξ, με αποτέλεσμα να στρώνεται το έδαφος να δραστηριοποιηθούν ακόμα περισσότερο τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που βλέπουν ένα ακόμα πεδίο μεγάλης κερδοφορίας να ανοίγεται μπροστά τους. Τα μέτρα μας αφορούν όλους, συνταξιούχους και εργαζόμενους που έχουν πληρώσει πολλαπλάσια τα χρόνια της δουλειάς και ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν».

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τον κλάδο του Τύπου και του Χάρτου διεκδικούν:
-Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
-Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.
-Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
-Όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
-Κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης της κατώτερης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.
-Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
-Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
-Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
-Επιστροφή των ταμειακά διαθέσιμων, με τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ.
-Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
-Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
-Να σταματήσει η καθυστέρηση έκδοσης και απονομής των συντάξεων. Να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 12/11/15
Προσυγκέντρωση του κλάδου 10:00 π.μ. στα γραφεία του Σωματείου, Πλ. Βάθης 
  Όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
στην Ομόνοια στις 10:30 π.μ

Να δοκιμάσουμε τώρα τη δύναμή μας.  Δεν υπάρχει άλλη επιλογή!
Τώρα όλοι να ξεσηκωθούμε
Στις 12 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Σποτ του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 12 Νοέμβρη!