Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Έξω Φτώχεια και καημοί...
Γλέντι από εργάτες για εργάτες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Γλέντι του Σωματείου μας την Κυριακή 29/5 στο όμορφο και φιλόξενο χώρο στα Ξύλινα της Καισαριανής.

Το κέφι και τα αισιόδοξα μηνύματα από όλους τους συναδέλφους που παρευρέθηκαν μαζί με της οικογένειες τους, αφήνουν παρακαταθήκη στη δράση του Σωματείου για το επόμενο διάστημα.

Όπως τονίστηκε και στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Πρ. του Σωματείου Λ. Σακκάς: “…σήμερα είναι ημέρα ξεκούρασης, γλεντιού και σύσφιξης των σχέσεων μας με τους εργαζόμενους του κλάδου, για να πάρουμε δυνάμεις και κουράγιο για τους επόμενους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας…” και συνέχισε “…τις μάχες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μπροστά στην αντεργατική θύελλα των μέτρων που πάρθηκαν και που συνεχίζουν να έρχονται ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά και εκείνες που θα συνεχίσουμε να δίνουμε από την επομένη ημέρα κιόλας παντού, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε εργοστάσιο, δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορο κανένα εργαζόμενο και εργαζόμενη, αλλά πιο δυναμικά και με πείσμα να αποκρούσουμε και να δημιουργήσουμε εκείνες της συνθήκες που θα δώσουν ώθηση στους συναδέλφους μας αλλά και συνολικότερα στην εργατική Τάξη για να τα ανατρέψει και να τα αποτινάξει από πάνω της ώστε ο κάθε εργαζόμενος να απολαμβάνει καθημερινά τον πλούτο και τους κόπους της εργασίας του όπως πραγματικά αξίζει σε κάθε άνθρωπο…”

Κλείνοντας ευχαρίστησε και ευχήθηκε “… σε όλες και όλους που ήρθαν, να περάσουν όμορφα και να γλεντήσουν με  χορό και με κρασί στη εκδήλωση του Σωματείου…” πράγμα και που έγινε με τον καλύτερο τρόπο.

Παίρνουμε δυνάμεις στο αντάμωμα του Κλάδου και από αυτή μας την εκδήλωση και συνεχίζουμε πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά με μεγαλύτερο πείσμα ενάντια σε όλους εκείνους που μας θέλουν πειθήνιους και υποταγμένους.

Οι εποχές απαιτούνε, όσο δυναμώνει η επίθεση εναντίων μας, τόσο να δυναμώνει και οι δράση των σωματείου, να είναι πιο μαζική πιο συχνή και με καθαρό προσανατολισμό στη ζωή που μας αξίζει.

Ημερίδα του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις




Το ΠΑΜΕ διοργανώνει ημερίδα τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας, σταθμός ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), με θέμα «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

29o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


Την παρέμβαση εργοδοσίας - εργοδοτικού συνδικαλισμού για την αλλοίωση του συσχετισμού καταγγέλλει η ΔΑΣ

Από την έναρξη των εργασιών του 29ου ΣυνεδρίουΑπό την έναρξη των εργασιών του 29ου Συνεδρίου
«Με μια πρωτοφανή παρέμβαση από την εργοδοσία και την γνωστή γραφειοκρατική εργοδοτική ελίτ της ΓΣΕΕ, γίνεται προσπάθεια να αλλοιωθεί ο πραγματικός συσχετισμός δύναμης, όπως διαμορφώθηκε με τις αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου, που ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Πριν λίγους μήνες είδαμε ξανά τις ίδιες κατάπτυστες διαδικασίες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ από τους ίδιους ανθρώπους και μηχανισμούς. Σήμερα ξεπέρασαν κάθε όριο.
Σε συνεννόηση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ - ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) επιχειρήθηκε αρχικά συντονισμένη προσπάθεια να διαλύσουν το 29ο Συνέδριο, προσπάθεια που απέτυχε.
Στην συνέχεια ανέλαβαν δράση μαζί με τα δικαστήρια για να επιβάλουν τη συμμετοχή νόθων ανύπαρκτων σωματείων, αντιπροσώπων-μαϊμού, ακόμα και τη συμμετοχή σωματείου από γνωστούς φασίστες χρυσαυγίτες.
Σήμερα στα δικαστήρια στήθηκε μια άνευ προηγουμένου βιομηχανία νομιμοποίησης των πιο εξόφθαλμων νοθειών του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΚΑ Μιχάλης Λιαγούρης (ΠΑΣΚΕ) εμφανίστηκε ως υπεράσπιση στα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε η διοίκηση του σωματείου της Alpha Bank, ενάντια στην κατά συντριπτική πλειοψηφία απόφαση του Συνεδρίου για αποκλεισμό των αντιπροσώπων του εν λόγω σωματείου. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση του σωματείου ακόμα και στο συνέδριο δεν έφερε κατάσταση ψηφισάντων για να ελεγχθεί παρά εμφάνισε κάμποσες σελίδες στις οποίες δεν υπήρχε ούτε ο πρόεδρος του σωματείου! Εμφανίζεται με ψηφίσαντες 5.300 από όλη την Ελλάδα, που τους φέρνουν για να διαμορφώνουν συσχετισμούς στην Αθήνα. Ο απερχόμενος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να διώξει τη νομική υπηρεσία του ΕΚΑ από το δικαστήριο και να πει ψέματα στην πρόεδρο του δικαστηρίου ότι το ΕΚΑ συμφωνεί να πάρουν μέρος κανονικά στο συνέδριο!
Μετά από περίπου μισή ώρα η ίδια δικαστής δίκασε την απόφαση του συνεδρίου να αποκλείσει το σωματείο-φάντασμα “Βαριάς Βιομηχανίας - Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” που έστησε μέσα σε μια νύχτα του Αυγούστου η ΔΑΚΕ. Αποφάσισε να πάρουν μέρος οι νόθοι αντιπρόσωποι που δεν ψηφίστηκαν από κανένα στις αρχαιρεσίες. Και αυτό ενώ κατατέθηκαν έγγραφες δηλώσεις - καταγγελίες εργαζομένων και γνωστών στελεχών άλλων παρατάξεων που τους εμφανίζουν να έχουν ψηφίσει στο συγκεκριμένο σωματείο και που δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του ούτε είχαν σχέση με το συγκεκριμένο σωματείο.
Η κορύφωση όλων αυτών των ενεργειών ήταν πάει η ΔΑΚΕ το συνέδριο του ΕΚΑ στα δικαστήρια για να πάρει μέρος η Χρυσή Αυγή μέσω του γνωστού φασιστικού σωματείου σεκιουριτάδων (στα ιδρυτικά του μέλη είναι γνωστά στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης) το οποίο για αυτό το λόγο το συνέδριο ομόφωνα απέκλεισε!
Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο των Πρωτοδικών, καταγγέλλοντας τη διαδικασία, από εκπροσώπους Συνδικάτων και Ομοσπονδιών που είναι ταυτόχρονα αντιπρόσωποι στο Συνέδριο του ΕΚΑ.
Οι αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποδεχτούν τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της εργοδοσίας και την προσπάθεια αλλοίωση του πραγματικού συσχετισμού δύναμης. Δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν τα κομπρεμί και τις συναλλαγές μεταξύ εργοδοσίας και εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ώστε το εργατικό κίνημα να μένει αποδυναμωμένο και οι εργαζόμενοι να είναι ανίσχυροι μπροστά στη θύελλα των αντεργατικών μέτρων που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Συνάδελφοι, είναι η ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για συνδικάτα υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων, ζωντανά, δημοκρατικά με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων. Να βάλουμε τέλος στον εκφυλισμό. Σας καλούμε να δυναμώσετε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να στηρίξετε τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ. Να δυναμώσουν οι δυνάμεις που μάχονται με συνέπεια για την οργάνωση και την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».
26/05/16

Περιοδεία της Ομοσπονδίας Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου 

στην Πελοπόννησο.



Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε περιοδεία από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου σε Κόρινθο, Καλαμάτα και Πάτρα. Σκοπός της Ομοσπονδίας ήταν η συζήτηση με τα σωματεία της επαρχίας, επιχειρησιακά και κλαδικά, για τον αγώνα που δόθηκε για ασφαλιστικό- φορολογικό και για το σχέδιο συνέχισης και κλιμάκωσης της δράσης. Στις συσκέψεις και τις συναντήσεις που γίνανε με τα διοικητικά συμβούλια και με εργάτες του κλάδου, αναδείχτηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης από τα κάτω, πιο πλούσιας δράσης και πρωτοβουλίας για τα προβλήματα του κάθε χώρου. Φάνηκε η ανάγκη πιο σταθερής επαφής των Σωματείων με την Ομοσπονδία, ώστε να αξιοποιείται η συλλογική πείρα που έρχεται από όλη την Ελλάδα και αποτελεί πλούτο για να ξεπερνιούνται οι διάφορες δυσκολίες.


Στην Κόρινθο έγινε συνάντηση με το Επιχειρησιακό Σωματείο SP Cartonpack Ellas AE και περιοδεία στο εργοστάσιο.
Στην Καλαμάτα έγινε σύσκεψη με το Σωματείο Λιθογράφων Τύπου & Γραφικών Τεχνών Νομού Μεσσηνίας στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Σωματείο Εργατουπαλλήλων Τύπου Χάρτου & Γραφικών Τεχνών Νομού Αχαΐας και με τα Επιχειρησιακά Σωματεία σε Πατραϊκή Χαρτοποιία (η Αλληλεγγύη) και  EL-PACK. Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε περιοδεία της Ομοσπονδίας στα εργοστάσια της EL-PACK  και της Πατραϊκής Χαρτοποιίας, καθώς και στα γραφεία της εφημερίδας "Πελοπόννησος" όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και άλλα προβλήματα.


21/05/16


Προχωράμε! Πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά! Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Δε θα προσκυνήσουμε τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ούτε θα αποδεχτούμε να ματώνουμε γι αυτά. Καμιά ηττοπάθεια, κανένας συμβιβασμός! Με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας, θα τους αντιμετωπίσουμε!

Σε αυτό το δρόμο, που είναι μονόδρομος για κάθε άνθρωπο του καθημερινού μόχθου, καλούμε όλους τους εργαζόμενους που προβληματίζονται και αγανακτούν, αλλά ταλαντεύονται, διστάζουν ή φοβούνται να κάνουν το βήμα του ταξικού αγώνα!

Ο επόμενος γύρος αντιλαϊκών μέτρων προετοιμάζεται! Μπροστά μας έχουμε ένα καυτό καλοκαίρι παραγωγής αντιλαϊκών νομοσχεδίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με μπαράζ νομοθετημάτων εντείνει την επίθεση ενάντια στο λαό προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και αυτοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους, βάζοντας ταυτόχρονα στο τραπέζι και νέες απαιτήσεις.

Στο εργατικό κίνημα δείχνουν το δρόμο της υποταγής και της ενσωμάτωσης, το δρόμο της υπεράσπισης συμφερόντων ξένων προς την εργατική τάξη. Γι αυτό, είτε υπονομεύουν τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, είτε τους στρέφουν σε λάθος κατεύθυνση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό αντίπαλο, την εργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτός είναι ο δρόμος της ήττας για τους εργαζόμενους και το λαό.

Υπάρχει, όμως, και ο δρόμος της νίκης! Είναι ο δρόμος του καθημερινού και σκληρού αγώνα με στόχο και προοπτική την αποφασιστική αναμέτρηση με τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να χαράξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας, χωρίς μνημόνια κι αφεντικά.

Περπατώντας αυτό το δρόμο, χρειάζεται να οργανωθούμε καλύτερα, να δυναμώσουμε την ενότητά μας, να προετοιμαστούμε καλύτερα για πιο μαζικούς κι ανεβασμένους αγώνες! 

Να προετοιμάσουμε τη δική μας αντεπίθεση σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με οργάνωση στα σωματεία μας να δυναμώσουμε την πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς, το μέτωπο απέναντι στην εργοδοσία, να ενισχύσουμε το κύμα ανυπακοής σε αυτήν την πολιτική. Να απαντήσουμε αγωνιστικά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, να αποκρούσουμε τους εκβιασμούς, τις απειλές, την εργοδοτική τρομοκρατία.

Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά! Μπορούμε χωρίς αφεντικά!

Να μην ανεχτούμε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης. 
Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, αλλά για να το πετύχουμε, χρειάζεται ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε!

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, η φτωχή αγροτιά να δυναμώσουν τους αγώνες και τη συμμαχία τους. Λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης παντού.

Κανένας εργάτης, άνεργος δεν πρέπει να λείψει από τις μάχες που έρχονται!
Να πάρει τη θέση του στον ταξικό αγώνα!
Προχωράμε! Πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, με ορμή, με μαζικότητα συνεχίζουμε την πάλη.
Από 27 Μάη ως 5 Ιούνη η έκθεση
Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας
«Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 9»

Από τις 27 Μάη ως τις 5 Ιούνη θα διεξαχθεί η έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 9» με 280 συμμετοχές στο Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, στο Κερατσίνι, Κωνσταντινουπόλεως 51.
Οι ώρες λειτουργίας θα είναι καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι ως τις 9 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Μάη στις 7 μ.μ.

Στο 10ήμερο πρόγραμμα της έκθεσης διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά. Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται συζητήσεις για το Προσφυγικό, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη, την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Αφιερωμένη στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό η έκθεση

Εκεί που κάποτε αδράχτια, μηχανές και εργάτες γίνονταν ένα, εκεί μέσα 250 εικαστικοί θα εκθέτουν τα έργα τους, εμπνευσμένα από την κρίση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου.
Συνεχίζοντας για 9η φορά από το 2006, σε πείσμα των καιρών, τη δημιουργική δράση, η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», περνάει από το Πέραμα στο Κερατσίνι, στο Εργοστάσιο Υφασμάτων «Καχραμάνογλου», κουφάρι-δείγμα της ανελέητης διάλυσης που δημιουργεί ο καπιταλισμός, σπρώχνοντας στην ανεργία τους λαούς...
Απέναντι στην πιο βάρβαρη επίθεση που δέχεται ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου, η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου.
Σε αυτό, ως περιεχόμενο, θα συγκλίνουν οι συζητήσεις, οι συναυλίες και όλες οι δράσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση.
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι «αυτό που εκφράζεται σήμερα στην πατρίδα μας με τους χιλιάδες απεγνωσμένους, εξαθλιωμένους, εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, χώρες της Αφρικής. Χρόνια τώρα σε κάθε μέρος της Γης όπου μύριζε κέρδος, μύριζε και μπαρούτι, μυρίζει πόλεμο για συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων, μυρίζει ξεριζωμούς, πρόσφυγες και μετανάστες.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ οργάνωναν δεκάδες πολέμους ως συνέχεια του διαρκούς πολέμου που έχουν κηρύξει στα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαών όλου του κόσμου.
Τα κύματα των απελπισμένων προσφύγων έχουν τη "σφραγίδα" της ΕΕ και των κομμάτων της, που κλείνουν σύνορα, συντάσσονται με αντιδραστικές, απάνθρωπες αποφάσεις, που δεν τηρούν το προσφυγικό δίκαιο.
Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει, υπογράφει και εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΕΕ, εμπλέκει το λαό μας σε ιμπεριαλιστικά παιχνίδια εντείνοντας το πρόβλημα και για τους ξεριζωμένους, αλλά και για τους Έλληνες εργαζόμενους.
Οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι εργαζόμενοι βιώνουμε καθημερινά στη ζωή μας τη στρέβλωση κάθε κοινωνικής ανάγκης για συμμετοχή και επικοινωνία με την Τέχνη. Απλώνουμε το χέρι σε κάθε συνείδηση που βλέπει τον άνθρωπο, άνθρωπο και όχι εμπόρευμα και τον καλούμε να σταθεί οργανωμένα και ταξικά αλληλέγγυος στη ζωή και τον αγώνα των λαών.
Με αυτές τις σκέψεις, η Κίνηση Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» όπου συμμετέχουν ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, λογοτέχνες καθώς και φορείς που χρόνια χτίζουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία με την Τέχνη και τον Πολιτισμό σε συνεργασία με τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής, ανοίγουμε την αυλαία της έκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας / «Άνθρωποι - Χρώμα και Σίδερο 9», στο «Εργοστάσιο Καχραμάνογλου», στο Κερατσίνι.
Παλεύουμε ώστε η φετινή διοργάνωση με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, ακόμα πιο ουσιαστικό και επίκαιρο περιεχόμενο, να δώσει μια ισχυρή γροθιά αντίστασης μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, μέσα από τη μαχητική μας συσπείρωση στην Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» ενισχύοντας τις κινηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις πλάι στα ταξικά σωματεία, που 10 χρόνια τώρα πορευόμαστε στους δρόμους του αγώνα.

Λεωφορεία για το χώρο της έκθεσης
Από Ομόνοια: Β18 (από Μενάνδρου) - Μέσω Πέτρου Ράλλη: Στάση Νερό
Από Μετρό Αιγάλεω:
- 820: Στάση Σχολείο
- 848 (τοπικό): Στάση Σχολείο
Από Πειραιά:
- 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ): Στάση Ταμπούρια
- 824, 825, 826: Στάση Χαλκηδόνα
- 871, μέσω Εθν. Αντιστάσεως: Στάση Χαλκηδόνα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Συνδικάτου Φάρμακου - Καλλυντικών, της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, του Κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών, του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας

Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων καλεί τους συναδέλφους να επισκεφτούν την έκθεση, γιατί «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ


 Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838
Ανακοίνωση
18/05/16

Πιστή στην προσπάθειά της να αιφνιδιάζει το κίνημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε το Σαββατοκύριακο 21-22 Μάη για να εξαπολύσει την νέα επίθεσή της στο λαϊκό εισόδημα. Μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος που γκρεμίζει ότι είχαν αφήσει η προηγούμενες κυβερνήσεις, με το νέο νομοσχέδιο φέρνει νέα χαράτσια για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση των κόκκινων δανείων.
Κάνουν το μαύρο άσπρο για να κρύψουν την ουσία των βάρβαρων μέτρων που σε αντίθεση με τα  παραμύθια τους για “κάβους” και “ξέφωτα” είναι χωρίς τέλος.
Είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους την αποστολή για την οποία επιλέχτηκαν από το κεφάλαιο, αυτή της ανάκαμψης την καπιταλιστικής κερδοφορίας με κάθε μέσο. Αυτός είναι και ο λόγος που παίρνουν τα συχαρίκια των βιομηχάνων των εφοπλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων.

Κυβέρνηση και ΕΕ πέρασαν ασφαλιστικό- φορολογικό.
Φέρνουν νέα χαράτσια.
Θα δεχτούμε  μοιρολατρικά το μέλλον που μας προετοιμάζουν;

Πως συνεχίζουμε;

Απευθύνουμε σε όλους το ερώτημα!
Θα συμβιβαστούμε με τις τσεκουρωμένες συντάξεις, τις συντάξεις των 400 ευρώ;
Θα συμβιβαστούμε με την νέα αγριότητα στην υγεία, στην πρόνοια;
Θα συμβιβαστούμε με τις αρνητικές εξελίξεις στην παιδεία, με το κλείσιμο των σχολείων;
Θα συμβιβαστούμε με το αίσχος των άθλιων μισθών στα 400-500 ευρώ;
Θα αποδεχτούμε τα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης ως εργασιακή σχέση; Τη δουλειά  με το σταγονόμετρο; Το μοίρασμα της φτώχειας αναμεταξύ μας; Τα νέα χαράτσια;
Θα ανεχτούμε την απληρωσιά που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι;
Εμείς λέμε, όχι συνάδελφοι!
Ποιο είναι σήμερα το συμφέρον για τους εργάτες του κλάδου και συνολικά για την Εργατική Τάξη;

Να σκύψουμε το κεφάλι και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα τους; Όχι!

Συμφέρον μας είναι να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, στα κόμματα που στηρίζουν αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, την ΕΕ, το ΔΝΤ, στους μηχανισμούς τους και να τους πούμε: Όλοι εσείς στερείτε το δικαίωμα στην εργασία. Τσακίζεται το δικαίωμα από τη νεολαία να ονειρεύεται το μέλλον της χωρίς φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Όλοι εσείς και το σύστημα που υπηρετείτε είστε οι μοναδικοί ένοχοι για τις απολύσεις, τα κλεισίματα των εργοστασίων, για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τα θεόρατα ύψη της ανεργίας, για τα εργατικά ατυχήματα. Εσείς είστε υπεύθυνοι που άνθρωποι πεθαίνουν γιατί τους λείπουν τα βασικά αγαθά.
Δε δεχόμαστε αυτή τη ζωή ως κάτι το φυσιολογικό,
δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, με τα ελάχιστα!

Όσα δικαιώματα αποσπάσαμε με τους αγώνες μας ή τα βρήκαμε από τις αναρίθμητες θυσίες προηγούμενων γενιών, κατακτήθηκαν όταν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είχαν ξεκάθαρο το ερώτημα "ποιος παράγει τον πλούτο και ποιος πρέπει να τον καρπώνεται".

Το ταξικό εργατικό κίνημα, ο κάθε εργάτης ξεχωριστά, έχει μόνο μια επιλογή: Τη γενικευμένη αναμέτρηση με το κεφάλαιο και το πολιτικό προσωπικό τους, την ανυποχώρητη πάλη ως το τέλος για την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων! Να πάρει στα χέρια του και τα μέσα παραγωγής και την εξουσία.  Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο στο ερώτημα «ή εμείς ή αυτοί».

Καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκή ευημερία δε συμβαδίζουν. Το σύστημα αυτό δε μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο. Αντιθέτως θα γίνεται συνεχώς πιο βάρβαρο, θα δείχνει τα δόντια του στις λαϊκές ανάγκες!

Η Ομοσπονδία Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου  σηκώνει  ψηλά την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για να αναπτυχθούν νικηφόροι αγώνες και σήμερα! Να οργανωθεί ο κάθε εργάτης στο Σωματείο του, να μη μείνει κανένας ασυνδικάλιστος. Η φωνή των Σωματείων  τα έντυπα και οι ανακοινώσεις,  να μπουν σε κάθε χώρο δουλειάς, ιδιαίτερα εκεί που η εργοδοσία προσπαθεί να μας βάλει εμπόδια. Σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς να στήσουμε επιτροπές των Σωματείων  και όπου δε γίνεται να οριστούν εκπρόσωποι των εργατών μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
Μόνο αν κάνουμε βήματα οργάνωσης της πάλης στους χώρους δουλειάς θα ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας. Τότε που η διεκδίκηση του κλάδου, θα γίνει υπόθεση και του τελευταίου εργάτη. Τότε να είμαστε σίγουροι, ότι στους ενωμένους και οργανωμένους εργάτες, δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να βάλει εμπόδια.
Μπορούμε σίγουρα να ζήσουμε καλύτερα. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς απογοητεύσεις. Κρατάμε γερά και είμαστε σίγουροι ότι εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει. Ψηλά το κεφάλι, κοντά στις αγωνίες και τις δυσκολίες των εργατών. Δεν θα παραδοθούμε όπως απαιτούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα οργανώσουμε ακόμα πιο μαζική, ισχυρή αντίσταση, εργοστάσιο το εργοστάσιο, τον κλάδο.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ` αυτή του αγώνα. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά.
Δίνουμε όλοι το παρόν στα συλλαλητήρια
που διοργανώνει το ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα φοροληστρικά μέτρα.
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο πραγματοποιείται
την Κυριακή 22 Μάη, ώρα 5:30 μ.μ στην Ομόνοια.

Αγωνιστικά
Η Διοίκηση
Οι βασικές ανατροπές που φέρνει άμεσα

ο νόμος – λαιμητόμος

Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης με στατιστικές αλχημείες και απροκάλυπτα ψεύδη να πείσει ότι το νέο Ασφαλιστικό διαπνέεται από «δικαιοσύνη» και «ισονομία», η πραγματικότητα μαρτυρά ακριβώς το αντίθετο. Το νέο Ασφαλιστικό αποτελεί κορύφωση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, προστίθεται πάνω στο δυσβάσταχτο κόστος που πλήρωσαν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι τα προηγούμενα χρόνια και θίγει με τον πιο ακραίο τρόπο ειδικά τους πιο αδύναμους.

Οι συνέπειες μάλιστα θα αποτυπωθούν στη ζωή άμεσα, είτε πρόκειται για νέους συνταξιούχους, είτε για μεγάλες ομάδες ήδη συνταξιούχων, αλλά και για τους σημερινούς ασφαλισμένους. Οι τελευταίοι θα πληρώσουν άμεσα με την αύξηση των εισφορών τους. Απόδειξη των παραπάνω είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νόμο, οι περικοπές και η αύξηση των εισφορών, μόνο για την τετραετία 2016 - 2019, ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

Στον πίνακα καταγράφουμε ορισμένες μόνο από τις ανατροπές που επέρχονται σε σχέση με το παλιό πλέον σύστημα, που και αυτό ήταν έτσι και αλλιώς δυσμενές για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μετά την ψήφιση του νόμου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δίπλα σε αυτές, υπάρχει βέβαια μια πληθώρα διατάξεων, αλλά και νέων που θα προκύψουν από τις σχετικές εγκυκλίους, όταν ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή, με τις οποίες - όπως γίνεται συνήθως - χειροτερεύουν παραπέρα οι προϋποθέσεις και το ύψος των αποδιδόμενων παροχών.

Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική που χαράσσει το αστικό κράτος και με αυτόν το νόμο στην Κοινωνική Ασφάλιση αφήνει ανοιχτό το πεδίο για νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παρέμβουν ακόμα πιο αποφασιστικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που καραδοκούν.

Υπεγράφη η νέα ΣΣΕ στο εργοστάσιο της Μόρνος Α.Ε.


Στις 5/05/16 υπογράφτηκε η νέα ΣΣΕ που αφορά τους εργαζόμενους της Μόρνος Α.Ε. και θα ισχύσει από 1/01/16.  Στη νέα ΣΣΕ διατηρούνται οι οικονομικοί όροι της προηγούμενης σύμβασης και προστίθενται μία σειρά δεσμεύσεις από την πλευρά της διοίκησης για μέτρα πρόληψης ατυχημάτων και τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Στη νέα σύμβαση δεν έγινε αποδεκτό από την εργοδοσία το αίτημα του Σωματείου, να επανέλθουν οι μισθοί στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τις μειώσεις του 2013. 

Πρόσκληση

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Ο κλάδος έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα, τη μάχη ενάντια στο Ασφαλιστικό- Φορολογικό νόμο με κορύφωση την απεργία και τις συγκεντρώσεις από 6 έως 8 Μάη. 
Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε απολογισμό και να σχεδιάσουμε το πως συνεχίζουμε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με δεδομένο ότι ο νόμος ψηφίστηκε, αλλά και ότι έρχονται νέα μέτρα σε εργασιακά, συνδικαλιστικό και αναπτυξιακό νόμο. 

Καλούμε τους συναδέλφους από τις Σωματειακές επιτροπές, αλλά και κάθε πρωτοπόρο εργάτη να πάρει μέρος σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στην Ομοσπονδία Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου την Τρίτη 17 Μάη στις 18:30 (Σολωμού 65 Αθήνα).

Θέμα της συζήτησης θα είναι: "Ο απολογισμός δράσης και το σχέδιο αγώνα για το επόμενο διάστημα".


Οι εργαζόμενοι στη Dimont Print 

διεκδίκησαν και πήραν τα δεδουλευμένα τους.


Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Dimont Print στην Μάντρα Αττικής εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις καθυστερήσεις πληρωμών που είχαν φτάσει και στους τρεις μήνες. Την εβδομάδα πριν από το Πάσχα, ζήτησαν συνάντηση με την εργοδοσία για να μεταφέρουν τις τεράστιες δυσκολίες που έχει προκαλέσει αυτή η κατάσταση στον καθένα. Μάλιστα ως μέσο πίεσης, αρνήθηκαν να εργαστούν υπερωριακά, όπως ήταν προγραμματισμένο το επόμενο Σάββατο της συνάντησης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η Διεύθυνση της εταιρίας, κατέβαλε στους εργαζόμενους, το δώρο του Πάσχα και 1.5 μισθό, ενώ έχει δώσει και προφορική δέσμευση πως σταδιακά θα λυθεί το θέμα με τις καθυστερήσεις πληρωμών.
13/05/16

Οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ



Συνεχίζεται η δίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ, 
που ξεκίνησε την 1η Μάη. Στο κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι η ενδυνάμωσή του και οικονομικά «θα ενισχύσει την ταξική πάλη, θα δώσει νέα ώθηση στα ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα». Σημειώνει ακόμα ότι «αιμοδότης του ΠΑΜΕ και της πολύμορφης δραστηριότητάς του είναι αποκλειστικά η εργατική τάξη» και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης. Να απευθυνθούν πλατιά στην εργατική τάξη, στο λαό που όλο αυτό το διάστημα δώσαμε μαζί μεγάλες και δύσκολες μάχες. Στους εργαζόμενους, που, ακόμη και με τις διαφωνίες τους, αναγνωρίζουν το ρόλο του ΠΑΜΕ και κατανοούν την ανάγκη ισχυροποίησής του στους αγώνες που έρχονται». Κουπόνια ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, αξίας ενός, δύο και πέντε ευρώ, βρίσκονται σε κάθε συνδικάτο, Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία.

13/05/16
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721

Ανακοίνωση
11/05/16
Την Κυριακή 8/05/16 ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ασφαλιστικό- φορολογικό, που παίρνει πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν νέα επίθεση σε εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και παράλληλα φέρνουν παροχές στο κεφάλαιο με τον αναπτυξιακό νόμο. Είναι προκλητικοί όταν λένε πως με την ανάπτυξη θα ζούμε καλύτερα, την ώρα που θάβουν τα εργασιακά δικαιώματα. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των εργοδοτών μας και όχι για να σώσει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

Κυβέρνηση και ΕΕ πέρασαν ασφαλιστικό- φορολογικό.
Δε θα δεχτούμε  μοιρολατρικά το μέλλον που μας προετοιμάζουν!

Πως συνεχίζουμε;
Απευθύνουμε σε όλους το ερώτημα!
Θα συμβιβαστούμε με τις τσεκουρωμένες συντάξεις, τις συντάξεις των 400 ευρώ;
Θα συμβιβαστούμε με την νέα αγριότητα στην υγεία, στην πρόνοια;
Θα συμβιβαστούμε με τις αρνητικές εξελίξεις στην παιδεία, με το κλείσιμο των σχολείων;
Θα συμβιβαστούμε με το αίσχος των άθλιων μισθών στα 400-500 ευρώ;
Θα αποδεχτούμε τα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης ως εργασιακή σχέση; Τη δουλειά με το σταγονόμετρο; Το μοίρασμα της φτώχειας αναμεταξύ μας;
Θα ανεχτούμε την απληρωσιά που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι;
Εμείς λεμέ όχι συνάδελφοι!

Ποιο είναι σήμερα το συμφέρον για τους εργάτες του κλάδου και συνολικά για την Εργατική Τάξη;
Να σκύψουμε το κεφάλι και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα τους; Όχι!
Συμφέρον μας είναι να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, στα κόμματα που στηρίζουν αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, την ΕΕ, το ΔΝΤ, στους μηχανισμούς τους και να τους πούμε: Όλοι εσείς στερείτε το δικαίωμα στην εργασία. Τσακίζεται το δικαίωμα από τη νεολαία να ονειρεύεται το μέλλον της χωρίς φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Όλοι εσείς και το σύστημα που υπηρετείτε είστε οι μοναδικοί ένοχοι για τις απολύσεις, τα κλεισίματα των εργοστασίων, για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τα θεόρατα ύψη της ανεργίας, για τα εργατικά ατυχήματα. Εσείς είστε υπεύθυνοι που άνθρωποι πεθαίνουν γιατί τους λείπουν τα βασικά αγαθά.

Δε δεχόμαστε αυτή τη ζωή ως κάτι το φυσιολογικό,
δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, με τα ελάχιστα!

Όσα δικαιώματα αποσπάσαμε με τους αγώνες μας ή τα βρήκαμε από τις αναρίθμητες θυσίες προηγούμενων γενιών, κατακτήθηκαν όταν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είχαν ξεκάθαρο το ερώτημα "ποιος παράγει τον πλούτο και ποιος πρέπει να τον καρπώνεται".

Το ταξικό εργατικό κίνημα, ο κάθε εργάτης ξεχωριστά, έχει μόνο μια επιλογή: Τη γενικευμένη αναμέτρηση με το κεφάλαιο και το πολιτικό προσωπικό τους, την ανυποχώρητη πάλη ως το τέλος για την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων! Να πάρει στα χέρια του και τα μέσα παραγωγής και την εξουσία.  Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο στο ερώτημα «ή εμείς ή αυτοί».

Καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκή ευημερία δε συμβαδίζουν. Το σύστημα αυτό δε μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο. Αντιθέτως θα γίνεται συνεχώς πιο βάρβαρο, θα δείχνει τα δόντια του στις λαϊκές ανάγκες!
Το Σωματείο Λιθογράφων σηκώνουμε ψηλά την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για να αναπτυχθούν νικηφόροι αγώνες και σήμερα! Να οργανωθεί ο κάθε εργάτης στο Σωματείο, να μη μείνει κανένας ασυνδικάλιστος. Η φωνή του Σωματείου, τα έντυπα και οι ανακοινώσεις,  να μπουν σε κάθε χώρο δουλειάς, ιδιαίτερα εκεί που η εργοδοσία προσπαθεί να μας βάλει εμπόδια. Σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς να στήσουμε επιτροπές του Σωματείου και όπου δε γίνεται να οριστούνε εκπρόσωποι των εργατών μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
Μόνο αν κάνουμε βήματα οργάνωσης της πάλης στους χώρους δουλειάς θα ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας. Τότε που η διεκδίκηση του κλάδου, θα γίνει υπόθεση και του τελευταίου εργάτη. Τότε να είμαστε σίγουροι, ότι στους ενωμένους και οργανωμένους εργάτες, δεν υπάρχει δύναμη που να μπορεί να βάλει εμπόδια.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες και υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές, όπως υγεία, μόρφωση, λαϊκή στέγη, πολιτισμός, αθλητισμός, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών.
Μπορούμε σίγουρα να ζήσουμε καλύτερα. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς απογοητεύσεις. Κρατάμε γερά και είμαστε σίγουροι ότι εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει. Ψηλά το κεφάλι, κοντά στις αγωνίες και τις δυσκολίες των εργατών. Δεν θα παραδοθούμε όπως απαιτούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα οργανώσουμε ακόμα πιο μαζική, ισχυρή αντίσταση, εργοστάσιο το εργοστάσιο, τον κλάδο.

Αγωνιστικά η Διοίκηση

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΟΛΟΥ 104 – ΑΘΗΝΑ 10564 -   ΤΗΛ. 2103211144 – FAX 2103211146
praktoreiatypou.wordpress.com

Αθήνα 9 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, οι νέοι και οι νέες, απέρριψαν και ακύρωσαν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να περάσει στα «μουλωχτά», ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο, που έγινε ήδη νόμος του Κράτους και συνεχίζει τον δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στηρίζοντας τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Αυτόν δηλαδή που σαν κριτήριό του έχει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις δικές μας ανάγκες.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας χαιρετίζει τους συναδέλφους που όλο αυτό το διάστημα ήταν στους δρόμους, στις περιφρουρήσεις, στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Χαιρετίζει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που πίστεψαν στη δύναμή τους, αψήφισαν απειλές, αγνόησαν τα τηλέφωνα από τους προϊσταμένους και συμμετείχαν στην τελευταία 48ωρη απεργία. Η σχεδόν 24ωρη περιφρούρηση στις εγκαταστάσεις της «Ίριδας», έδειξε ότι όταν οι εργαζόμενοι θελήσουν μπορούν να επιβάλλουν το δίκιο τους. Δείξαμε μέρος της δύναμης και της οργάνωσής μας που είναι σίγουρο ότι θα την ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ!  Το αντίθετο! Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ανέδειξαν την ανάγκη για ακόμα καλύτερη οργάνωση, για ακόμα καλύτερο συντονισμό, για συσπείρωση γύρω από το σωματείο. Ανέδειξαν την ανάγκη για αγώνες στραμμένους ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν οι εργοδότες μας και η κυβέρνησή τους, ενάντια στην εφαρμογή του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Προετοιμάζονται νέα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, το «χτύπημα» της συνδικαλιστικής δράσης. Ήδη η διοίκηση της «Άργος» έχει ανακοινώσει περικοπές, ενώ χρωστάει στους εργαζόμενους σχεδόν δύο μισθούς. Η «Ευρώπη» έχει επιβάλλει μονομερώς μειώσεις μισθών εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ακόμα πιο αποφασιστική διεκδίκηση των απωλειών και την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Θα αναφέρουμε για άλλη μια φορά τη συνεπή στάση του «Ριζοσπάστη», που συμπαραστεκόμενος στον αγώνα μας, υποχρεώθηκε να διακινήσει το απεργιακό του φύλλο «χέρι-χέρι» αντιστεκόμενος στην «προσπάθεια της διοίκησης των Πρακτορείων Τύπου, σε συνεργασία με τους μεγαλοεκδότες, να ενεργοποιήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, με σκοπό να σπάσουν τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα Πρακτορεία και τα Τυπογραφεία».

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε  ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που αναφέρεται στον αγώνα που δόθηκε στις πύλες της «Ίριδας» και παρουσιάζεται αποκλειστικά ως κινητοποίηση των δημοσιογράφων και αόριστα κάποιων τεχνικών. Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να αναφέρουμε ότι στην περιφρούρηση της απεργίας μας στην «Ίριδα» συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, οι Λιθογράφοι, εργαζόμενοι  από σωματεία που δραστηριοποιούνται στο ΠΑΜΕ. Ευπρόσδεκτη ήταν η συμμετοχή κάποιων μελών των Δ.Σ. του Διασωματειακού και εργαζομένων από τον χώρο του Τύπου. Αποδείχθηκε όμως ότι οι απεργίες δεν γίνονται με αποφάσεις στα λόγια και με sms, αλλά χρειάζεται οργάνωση στους χώρους δουλειάς και κυρίως πλαίσιο πάλης που να ενώνει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
                                                                                                                      
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 Τρεις ημέρες δόθηκε η μάχη για την επιτυχία της Απεργίας

 και των συγκεντρώσεων.

Η απεργιακή φρουρά στην κεντρική πύλη της Ίριδας

Από τα χαράματα της Παρασκευής 06/05/16 οι δυνάμεις του Σωματείου λιθογράφων βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων για την περιφρούρηση της απεργίας. Η ετοιμότητα του κλάδου που είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό, δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να μας αιφνιδιάσει όπως θα ήθελε. 
Από νωρίς υπήρχαν αντιπροσωπείες του σωματείου με πρωτοπόρους εργάτες σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου όπως: Ίρις, Κοσκινίδης, Ρόης, Ματσούκης, Αφοί Βλάχου, Paper Action, Χαϊδεμένος, 
Οι εφημερίδες ήταν έτοιμες για διακίνηση
 και παρέμειναν για πάνω από 24 ώρες στις αποθήκες
Αργότερα οι απεργιακές φρουρές συναντήθηκαν με δεκάδες ακόμα εργάτες στην προσυγκέντρωση του Σωματείου στην Πλ. Βάθη. Εκεί πήραν τις σημαίες του Σωματείου για να συναντηθούν με την υπόλοιπη Εργατική Τάξη στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Η συμμετοχή από δεκάδες χώρους του κλάδου στην απεργία, τα εργοστάσια που σταμάτησαν την παραγωγή, έδειξαν πως η αντεργατική επίθεση δε θα μας βρει με σταυρωμένα τα χέρια.


Μάθημα ετοιμότητας και οργάνωσης της Απεργίας!

Μόλις η συγκέντρωση έφτανε στο Σύνταγμα,  πληροφορηθήκαμε πως στο εργοστάσιο της Ίριδας όπου στεγάζεται η διεκπεραίωση των πρακτορείων Τύπου, έχει στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός για να διακινήσει τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Αμέσως και σε συνεννόηση με το σωματείο των πρακτορείων Τύπου, το σύνολο των συναδέλφων από τα δύο σωματεία αποχώρησε για τη συγκέντρωση για να συνεχίσει την περιφρούρηση.
Μέσα σε λίγη ώρα το εργοστάσιο Ίρις στο Κορωπί περικυκλώθηκε με πάνω από 200 εργάτες. Στη διάρκεια της ημέρας η φρουρά ενισχύονταν συνεχώς από συναδέλφους άλλων Σσωματείων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ. Οι τρεις είσοδοι έκλεισαν και αντιπροσωπεία των σωματείων κάλεσε τους απεργοσπάστες να αποχωρήσουν. Η απεργία συνεχίστηκε από το μεσημέρι της Παρασκευής όπου ήταν έτοιμα τα Κυριακάτικα φύλα για να κυκλοφορήσουν, μέχρι την ανατολή του ήλιου το Σάββατο.
Η απεργιακή φρουρά δεν άφησε το πόστο της ούτε τη νύχτα.
Από την απεργιακή φρουρά πέρασαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και αντιπροσωπείες από τις ενώσεις του Τύπου, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα μαζί με τους απεργούς. Η παρουσία τους ήταν ευπρόσδεκτη από τις ταξικές δυνάμεις, παρ όλο που αργότερα σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ προσπάθησε να καπηλευθεί αυτό τον αγώνα ως δικό της κατόρθωμα.

Χωρίς καμία έκπληξη, τις επόμενες ημέρες διαβάσαμε την κριτική της εργοδοσίας για τους κακούς απεργούς που εμπόδισαν τις απεργοσπαστικές εφημερίδες να κυκλοφορήσουν, όπως και άλλους φίλους του διαδικτύου, που από τον καναπέ του σπιτιού τους κάνανε αναρτήσεις για να μας υποδείξουν πως οργανώνονται οι αγώνες. 

Το Σωματείο Λιθογράφων χαιρετίζουμε την εφημερίδα ¨Ριζοσπάστης¨ που ως συνεπής ανταποκριτής των αγώνων της Εργατικής Τάξης, ήταν η μόνη που  συμπαραστεκόμενος στον αγώνα μας, υποχρεώθηκε να διακινήσει το απεργιακό του φύλλο «χέρι-χέρι» αντιστεκόμενος στην «προσπάθεια της διοίκησης των Πρακτορείων Τύπου, σε συνεργασία με τους μεγαλοεκδότες, να ενεργοποιήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, με σκοπό να σπάσουν τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα Πρακτορεία και τα Τυπογραφεία».

Όσων αφορά τις αστικές φυλλάδες που κυκλοφόρησαν κάνοντας επίθεση στους απεργούς και τα αιτήματά τους, σε αυτούς που δεν είδαν ότι για τρεις ημέρες στην Αθήνα διαδήλωναν εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι, ένα έχουμε να τους πούμε: Δανεικά είναι αυτά και η Εργατική Τάξη θα τους τα γυρίσει πίσω όπως τους αξίζει. 

07/05/16