Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838
omtvx@otenet.gr

28/6/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ Για Μαζική Παράσταση Στο Υπουργείο Εργασίας Ενάντια Στους Νέους Αντεργατικούς Σχεδιασμούς



Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σφαγείο για τα δικαιώματα, τις καταχτήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Η μεγαλοεργοδοσία, αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που της έχουν εξασφαλίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τσακίζει μισθούς, μεροκάματα, ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις. Καθημερινά, εκβιάζει εργαζόμενους να δεχτούν τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς με το «μπαμπούλα» των απολύσεων και της ανεργίας. Αφήνει απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους και όταν καταβάλλει τελικά τους πενιχρούς μισθούς, πολλές φορές προχωράει σε «ψαλίδισμα» των δεδουλευμένων με την υπόσχεση της εξόφλησης κάπου στο απροσδιόριστο μέλλον ή ακόμη χειρότερα απαιτεί από τους εργαζόμενους, στο όνομα της «στήριξης» της επιχείρησης, να συμφωνήσουν ότι εξοφλήθηκαν εξ ολοκλήρου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τροφοδοτεί την επιθετικότητα του κεφαλαίου και με νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς που έχει ήδη ετοιμάσει και συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου:
        Την απελευθέρωση των απολύσεων που θα διευκολύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους να απολύσουν τους εργαζόμενους, που ακόμη διατηρούν ένα μέσο μισθό και να τους αντικαταστήσουν με άλλους που θα αμείβονται με τον κατώτατο της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ και 511 ευρώ για τους ηλικίας κάτω των 25 χρόνων), αλλά και κάτω από αυτόν αν εργάζονται με το σύστημα της μερικής απασχόλησης.
Στην ουσία, ο επιχειρηματίας πληρώνοντας έναν κατώτατο μισθό θα μπορεί να έχει δύο εργαζόμενους στην τιμή του ενός.
        Την κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και του καλοκαιριού στον ιδιωτικό τομέα, που θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων και θα στερήσει και τις ελάχιστες δυνατότητες για την κάλυψη βασικών αναγκών.
        Τη νομοθετική κατοχύρωση της ανταπεργίας των επιχειρηματιών, του λεγόμενου LOC AOUT, που θα προσθέσει ακόμη ένα όπλο στα χέρια του κεφαλαίου για να εμποδίσει την ανάπτυξη των αγώνων.
        Τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, του δικαιώματος της απεργίας, για να μπορούν το κεφάλαιο και οι δυνάμεις που το στηρίζουν σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο ανενόχλητα να υλοποιούν την εγκληματική τους δράση.
Η επίθεση που δεχόμαστε θα συνεχιστεί. Τα αντεργατικά μέτρα δεν έχουν σταματημό.
Έχουμε καθήκον, απέναντι στις οικογένειές μας και τα παιδιά μας, να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου. Να δυναμώσουμε τον ενιαίο αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια που οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες στο «γύψο».
Να οργανώσουμε την αντίσταση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.
Να διεκδικήσουμε καλύτερα μεροκάματα και μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικογενειών μας.
 Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους απλήρωτους, τη νεολαία,
σε μαζική παράσταση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29)
τη Δευτέρα 4 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι

                                    Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου
                                    Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας
                                    Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών
                                    Ομοσπονδία Φαρμάκου
                                    Ομοσπονδία Λογιστών
                                    Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας
                                    Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
                                    Συνδικάτο Εργατ/λων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής 

                                    
ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
ΤΕΥΧΟΣ 131 ΑΠΡΙΛΗΣ - ΙΟΥΝΗΣ 2016

Κάντε κλικ πάνω στο εξώφυλλο για να την κατεβάσετε σε μορφή pdf



Καταγγελία για τη Σύλληψη 

της ΓΓ της Συνομοσπονδίας DISK, Τουρκίας


Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη σύλληψη της Γενικής Γραμματέως της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας DISK της Τουρκίας.
Η συνάδελφος Arzu Çerkezoğlu συνελήφθη στις 17 Ιούνη, με την κατηγορία της προσβολής του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στις 15 Αυγούστου 2015. Η σύλληψη της ΓΓ της DISK αποτελεί επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, στο δικαίωμα των συνδικάτων να ασκούν κριτική σε πολιτικές δυνάμεις και να αντιπαλεύουν αντεργατικές κυβερνήσεις.

Το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους εργαζόμενους της Τουρκίας και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της συλληφθείσας συνδικαλίστριας.

21/06/16

 

Περιοδεία της Ομοσπονδίας Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου

 σε Μακεδονία και Θράκη

Συνεχίστηκε απ’ τη μεριά της Ομοσπονδίας η προσπάθεια ενίσχυσης της δράσης των σωματείων στη περιφέρεια με νέες περιοδείες. Το διήμερο 8,9 Ιουνίου κλιμάκιο της διοίκησης βρέθηκε σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη και επισκέφτηκε εργοστάσια του κλάδου όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των  σωματείων για τη δράση τους ενάντια στο αντιασφαλιστικό τερατούργημα, τη 48ωρη απεργία και για τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας σε κάθε χώρο δουλειάς.

 Στη Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε περιοδεία στα εργοστάσια της ΕΤΠΑ ΠΡΟΒΟΛΗ, την χαρτοποιία ELINA  όπου μοιράστηκε υλικό της Ομοσπονδίας ενώ υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία των Δ.Σ των δυο επιχειρησιακών σωματείων. Στην  ALFA BETA  παρά την συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας δεν έγινε δυνατή η επικοινωνία με τους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη η περιοδεία περιλάμβανε την MONDI , τα Πρακτορεία Τύπου, τον Χατζόπουλο, το Σχήμα και Χρώμα ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο Ε.Κ Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχαν συνδικαλιστές απ’ τα επιχειρησιακά σωματεία, το κλαδικό Τύπου Χάρτου κεντρικής Μακεδονίας και εργαζόμενοι.

 Γενική και απ’ αυτή τη περιοδεία  είναι η εκτίμηση ότι οι κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα για το ασφαλιστικό μας πήγαν  ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση της πάλης, έβαλαν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Παράλληλα όμως έγινε φανερό ότι βρισκόμαστε πίσω απ’ τις ανάγκες, ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή της επίθεση, φέρνει νέα μέτρα που τσακίζουν τον λαό σε όφελος του κεφαλαίου.


Ότι είναι μονόδρομος η οργάνωση του αγώνα και των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς ενάντια σε αυτή τη πολιτική, ενάντια στην αυξανόμενη επιθετικότητα των εργοδοτών. Ότι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η αντεπίθεση έχει σαν προϋπόθεση την ενίσχυση του ταξικού  πόλου στο κίνημα, του ΠΑΜΕ. Ότι οι αγώνες μας θα έχουν αποτέλεσμα όταν συνδέονται με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κεφαλαίου, όταν στη πρώτη γραμμή της πάλης μας βρίσκεται η εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών μας και όχι τα  κέρδη των καπιταλιστών.

21/06/16

Το Σωματείο Λιθογράφων απευθύνει κάλεσμα στους σπουδαστές του ΤΕΙ και των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ


Το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων είναι ένα θέμα που καίει όλους τους εργαζόμενους και ειδικότερα τους νέους. Οι εργοδότες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Θέλουν εργαζόμενους που θα είναι απίκο όποτε και για όσο τους θέλει ο εργοδότης, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της δουλειάς, ώστε να αυξήσουν την εκμετάλλευση στο έπακρο.

Δραματική από αυτήν την άποψη είναι η κατάσταση στις σχολές μαθητείας των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Οι σπουδαστές, μόλις περάσουν την πύλη του χώρου δουλειάς τους, παίρνουν το πρώτο μάθημα στην αγορά εργασίας, το μάθημα της υποταγής, πως νόμος είναι ότι πει ο εργοδότης, αφού με το πρόσχημα της μαθητείας, καλούνται να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά. Τα κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτονται από σπουδαστές της μαθητείας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τους σπουδαστές του ΤΕΙ της σχολή Γραφικών Τεχνών, όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι καταρτίζονται, με σκοπό να αποκτήσουν ακόμα ένα εφόδιο στη μάχη με την ανεργία που σπάει κόκαλα. Οι καταρτιζόμενοι κατά την περίοδο της πρακτικής τους αντί να εκπαιδεύονται, συνήθως εντάσσονται κανονικά στην παραγωγή συχνά σε πόστα άσχετα με το αντικείμενό τους, που όμως προσφέρουν κέρδη στον εκάστοτε εργοδότη.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου που απασχολούνε σπουδαστές για να κάνουν την πρακτική τους δεν το κάνουν «από την καλή τους την καρδιά», στις περισσότερες των περιπτώσεων, προσπαθήσουν να «εκπαιδεύσουν» τους σπουδαστές στην απληρωσιά.  Με την υποχρεωτική τζάμπα πρακτική, που έχουν επιβάλει αυτή και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, προκειμένου να πάρουν οι σπουδαστές τη βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης, όχι μόνο προσφέρουν τζάμπα εργάτες για τους εργοδότες, αλλά την χρησιμοποιούν και σαν όχημα για να συνηθίσουν στην τζάμπα δουλειά και να δεχτούν πιο εύκολα να δουλεύουν για όλο και πιο λίγα, κάμπτοντας ενδεχόμενες αντιδράσεις σε πιθανές καταστρατηγήσεις των Συμβάσεων.

Δίνουμε τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις
με την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης

Αγώνας για υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της νεολαίας στους εργατικούς αγώνες. Γι' αυτό, το Σωματείο Λιθογράφων σε συνεργασία με το Σπουδαστικό Σύλλογο της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, δίνει τη μάχη καθημερινά ώστε να κερδηθούν συνειδήσεις με το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που βάζει σαν κύριο την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών των σπουδαστών και των οικογενειών τους, και τώρα που θεωρούνται καταρτιζόμενοι, αλλά και σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι.

Είναι φυσικό να μην υπάρχει συνδικαλιστική πείρα στους νέους εργαζόμενους. Από την άλλη όμως, ο νέος που είναι στη μαθητεία αποκτάει πολύ γρήγορα πείρα γιατί γρήγορα βγαίνει στην αγορά εργασίας. Ο νέος στη μαθητεία αμείβεται με 286 ευρώ το μήνα, νιώθει στο πετσί του την εκμετάλλευση πολύ σκληρά. Βλέπει στην πράξη τι θα πει εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς. Αυτό από μόνο του όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν θα καταλάβουν και πώς πρέπει να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση.

Έχοντας επίγνωση ότι αυτούς τους σπουδαστές θα τους συναντήσουμε αύριο στη δουλειά, παλεύουμε να ανεβάζουμε το επίπεδο των απαιτήσεων και τη συσπείρωση εκατοντάδων σπουδαστών, προκειμένου να έχουμε κατακτήσεις σε όλα τα επίπεδα.


21/06/16
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721
Ανακοίνωση

Γενική Συνέλευση του Σωματείου Λιθογράφων
την Κυριακή 26/06/16 στις 10:30π.μ.
στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Σωματείου
(Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες                                                            09/06/16

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πριν από λίγες ημέρες ψήφισε το νομοσχέδιο έκτρωμα, για το ασφαλιστικό- φορολογικό. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Ιουνίου, βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, με νέους έμμεσους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των κόκκινων δανείων, νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τύπου παρακολουθούμε μία σειρά μεγάλους εργοδότες του κλάδου, από τη μία να αξιοποιούνε τις διάφορες επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, τον ΟΑΕΔ και από την άλλη να αξιοποιούνε στο μέγιστο τις νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο είναι επιχειρησιακές μεταξύ εργοδοτών και ενώσεων προσώπων, ασφαλώς με μειώσεις αποδοχών, ενώ ο γενικός κανόνας είναι η πίεση ατομικά στον κάθε συνάδελφο για ατομική σύμβαση.

Όλες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πριν από το Γενάρη του 2015, για σταδιακή αποκατάσταση μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων, Συλλογικών Συμβάσεων έγινε αέρας κοπανιστός. Και αυτό γιατί η στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάκαμψη, για την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη και επενδύσεις, έχει ως προαπαιτούμενο το αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, που η τάση είναι να γίνει ακόμα χειρότερο.
Αυτό το στόχο έχει και η συζήτηση για τα εργασιακά, για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, για τις μορφές εργασίας. Θέλουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα μέσω «γραφείων ενοικίασης προσωπικού», ότι δηλαδή ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου όπως η Ίριδα και ο Λύκος αλλά και σε άλλα μικρότερα.

Να μην εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις ψηφοφορίες που γίνονται μέσα στη βουλή, αλλού κρίνεται το μέλλον μας!

Για να εμποδιστεί η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, για να δυσκολευτούν οι σχεδιασμοί τους χρειάζεται να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα, η πάλη των εργαζομένων σε κατεύθυνση που θα αμφισβητεί στον πυρήνα της τη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του.

Τέτοια αιτήματα προβάλλει το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, συνδέοντας τη διεκδίκηση για ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, με στόχους που βασίζονται στις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, οι οποίες διευρύνονται.

Πάλη σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου
Για ανάκτηση απωλειών, κατάργηση αντιλαϊκών νόμων,
διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Είναι απαραίτητο ο αγώνας να ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, να αντιπαρατεθεί με τις μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες, με τη λογική του «μικρότερου κακού». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή με τις δυνάμεις της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας. Αυτές τις δυνάμεις στον Τύπο και τα ΜΜΕ, τις έχουμε γνωρίσει, είναι αυτοί που υιοθετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά του κεφαλαίου. Γι' αυτό θεωρούν «μη ρεαλιστικό» το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης και διεκδικούν απλά κάποιες μικροπαρεμβάσεις, που θα αποκαθιστούν το ρόλο τους ως «κοινωνικών εταίρων» του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα Εργασιακά και τους μισθούς.

Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή με δυνάμεις του ρεφορμισμού που σπέρνουν αυταπάτες ότι η ανάκτηση απωλειών μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας άλλης διαχείρισης του στόχου της ανάκαμψης της οικονομίας. Οι αγωνίες και το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων δεν ενδιαφέρουν αυτές τις δυνάμεις, που πρέπει να απομονωθούν.
Οργάνωση τώρα σε κάθε τόπο δουλειάς και στον κλάδο διαμορφώνοντας επιθετικά αιτήματα με βάση τις ανάγκες μας και όχι με βάση το «εφικτό για τα κέρδη του κεφαλαίου».



Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721

Ανακοίνωση

09/06/16
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες του ΔΟΛ:

Οι καθυστερήσεις πληρωμών για μεγάλο διάστημα στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και οι συνέπειες που προκαλούν στη ζωή των εργαζομένων, δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κάτι το φυσιολογικό.
 
Ακριβώς τέτοια εποχή πέρυσι που άρχισε το γαϊτανάκι της απληρωσιάς, με ανακοινώσεις μας το Σωματείο Λιθογράφων, καταγγέλλαμε τη στάση της εργοδοσίας να ακυρώνει στην πράξη κάθε δέσμευση που έχει δώσει απέναντι στους εργαζόμενους για τη μισθοδοσία. Βάλαμε το ζήτημα ότι στο όνομα του να σωθεί μία επιχείρηση θα ζητηθούν υποχωρήσεις η μία μετά την άλλη. Έτσι και έγινε! Πρώτα ήρθαν οι μειώσεις μισθών, στη συνέχεια οι απολύσεις και ακολούθησαν η καθυστερήσεις καταβολής της μισθοδοσίας.

Κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να πίστεψαν πως κάνοντας ένα βήμα πίσω, θα διασφάλιζαν τη θέση εργασίας και τα δικαιώματά τους. Έχει όμως αποδειχθεί ότι κάθε υποχώρηση των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες, δεν είναι τίποτε άλλο από χρόνος που κερδίζει η επιχείρηση να ελιχθεί καλύτερα στα δικά της προβλήματα. Αξιοποιείται από τη Διοίκηση για να απαλλαγεί από ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων και να βαθύνει την εκμετάλλευση σε όσους απομείνουν.

Ειδικά αυτή την περίοδο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξετάζει τη αδειοδότηση των καναλιών που θα προκαλέσει γενικότερες ανακατατάξεις στον τύπο, οι εργοδότες του κλάδου έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσουν τα αντεργατικά μέτρα και την απλήρωτη εργασία.

Το πρόβλημα με την καθυστέρηση πληρωμών που έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στους εργαζόμενους, δεν λύνεται περιμένοντας βοήθεια από τα πάνω, ούτε με ευχές για καλή θέληση του εργοδότη. Δοκιμάστηκε άλλωστε και από τις άλλες Ενώσεις του Τύπου πολλές φορές ο δρόμος της «συμβιβαστικής λύσης» για πρόγραμμα αποπληρωμής που θα διατηρεί την εργασιακή ειρήνη και είδαμε τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής! Οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ, έχουν ένα βασικό όπλο στα χέρια τους που είναι η κυκλοφορία των εντύπων και εκεί μπορούνε να πιέσουν. Αν κάποιος πιστεύει πως οι μεγαλοεκδότες του ΔΟΛ δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τη μισθοδοσία, καλά θα κάνει να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πείθονται. Οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια από όποιο πόστο και αν δούλευαν, έβγαζαν κέρδη για την εταιρία και τους μετόχους της προσωπικά. Είναι η ώρα οι εργοδότες να βγάλουν από τα σεντούκια για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου που κατέχουν.

Ας σταματήσει η Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για να δημιουργήσει τα νέα τζάκια στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ και να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να αναγκάσει την εργοδοσία του ΔΟΛ και των άλλων εταιριών του κλάδου να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους τους εργαζόμενους, ότι ο μόνος δρόμος αντιστροφής αυτής της κατάστασης, είναι η οργάνωση τους στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τους εκμεταλλευτές τους. Και μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η μέχρι τώρα υποχωρήσεις πρέπει να αντιστραφούν για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος ώστε στης νέες επιθέσεις να δώσουμε όλοι μαζί μαζικά απάντηση με κοινό παρανομαστή τα εργασιακά δικαιώματα μας με υπογραφή Σ.Σ.Ε.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα και πρέπει να γίνει πράξη το συντομότερο.

Το Σωματείο Λιθογράφων είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων του ΔΟΛ, ώστε να στηρίξουμε όποια αγωνιστική πρωτοβουλία αποφασίσουν.

Απαιτούμε από την εργοδοσία του Δ.Ο.Λ. άμεσα:

  • Να καταβληθούν οι μισθοδοσίες των εργαζομένων που τους οφείλονται.
  • Να μπει χρονοδιάγραμμα που θα τηρείται πιστά και χωρίς καμιά παρέκκλιση η κανονική καταβολή των μηνιαίων αποδοχών.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση στο όνομα της αναδιάρθρωσης της εταιρίας.


Σήμερα δεν αρκεί η αγανάκτηση, απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, που δεν θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες. Αγώνες που θα ανεβάζουν την απαιτητικότητα των εργαζομένων για μία αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.



Παρέμβαση του Σωματείου Λιθογράφων 
και της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου 
στην Εφημερίδα "Η Αξία"


Την Πέμπτη 02/06/16, μετά από παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρίας, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων της εταιρίας Infotainment  Α.Ε. και συζητήθηκε η δέσμευση που μπήκε προφορικά από πλευράς της εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα ότι μέσα στον Ιούνιο του 2016 θα πληρωθούν δύο από τους χρωστούμενους μισθούς, ο πρώτος μέχρι την Τετάρτη 8/06/16 και ο δεύτερος μέχρι τη Δευτέρα 20/06/16. Εκτός αυτού μεταφέραμε τη δέσμευση της εταιρίας τη Δευτέρα 06/06/16 να δώσει γραπτώς σε κάθε εργαζόμενο βεβαίωση για το σύνολο των οφειλών που αναγνωρίζει η εταιρία από δεδουλευμένα.

Οι εργαζόμενοι ομόφωνα αποφάσισαν ότι αποδέχονται την πρόταση της Διοίκησης της Εταιρίας, ως ένα θετικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος εφόσον βέβαια τηρηθεί. Όσον αφορά τους επόμενους μήνες το αίτημα της συνέλευσης των εργαζομένων είναι να δύνονται σταθερά δεδουλευμένα δύο μηνών μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών.

Σχετικά με τις διαφορές που φαίνεται να υπάρχουν για το πόσες είναι οι οφειλές προς κάθε εργαζόμενο, επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμα τους.

Οι παραπάνω αποφάσεις των συναδέλφων, βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο το ΔΣ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, που ξεκαθαρίζουμε ότι θα βρεθούμε συμπαραστάτες σε κάθε βήμα που κάνουν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.


Άμεσα ενημερώθηκε η Διοίκηση της Εταιρίας πως στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της για τις ημερομηνίες πληρωμής Θα προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 10/06 και την Παρασκευή 24/06 αντίστοιχα, όπως ομόφωνα ζητήθηκε από τους συναδέλφους μέλη μας.

Η παρέμβαση αυτή και κυρίως η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, ανάγκασε την εταιρία την Τετάρτη 08/06/16 να καταβάλει έναν μισθό σε όλους όπως είχε δεσμευτεί. Σήμερα Πέμπτη, οι εργαζόμενοι με το Σωματείο Λιθογράφων, θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση για το πως συνεχίζουν. 

09/06/16

Οι εργαζόμενοι της Αφοί Βλάχου, 

μετράνε ένα βήμα στη διεκδίκηση τους για αυξήσεις.


Το ΔΣ του Σωματείου Λιθογράφων, χαιρετίζουμε τους συναδέλφους της Αφοί Βλάχου που μετά από αγώνα για πάνω από δύο χρόνια με εναλλασσόμενες μορφές πάλης, απέσπασαν μία κατάκτηση.

Έχει αξία να θυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο οι εργάτες τα τελευταία χρόνια είναι οργανωμένοι σχεδόν στο σύνολό τους στο Σωματείο Λιθογράφων και έχουν εκλέξει Σωματειακή Επιτροπή όπου λειτουργεί σταθερά. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες τα προηγούμενα χρόνια απέτρεψαν την περικοπή του επιδόματος γάμου, τις μειώσεις μισθών και μία σειρά απολύσεις. Με τις προτάσεις της επιτροπής έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι συνθήκες εργασίας στους χώρους παραγωγής.  Τα τελευταία δύο χρόνια οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν αύξηση στις αποδοχές της τάξεως του 5% για όλους ανεξαρτήτως ειδικότητας και πόστου εργασίας.

Σήμερα η εργοδοσία ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εργαζομένων και έκανε ένα βήμα πίσω.  Έδωσε στο σύνολο του προσωπικού κουπόνια  (από 30 έως 100 ευρώ) που οικονομικά προσεγγίζουν το ποσό που ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Ασφαλώς τα κουπόνια που θα δίνονται, δεν αντικαθιστούν το αίτημα για αύξηση, δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα σε συνθήκες γενικής υποχώρησης που ήρθε ως αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης και της αποφασιστικότητας των συναδέλφων.
Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για θεσμοθετημένο δικαίωμα, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ώστε αν χρειαστεί στο μέλλων να υπερασπιστούν ακόμα και αυτή τους την κατάκτηση.

 Οι εργαζόμενοι πλέον έχουν πείρα για το πώς σχεδιάζουν, πως αποφασίζουν και πως υλοποιούν έναν αγώνα. Αυτή την πείρα πρέπει να την μεταδώσουν και στους άλλους εργάτες του κλάδου.

Η Διοίκηση του Σωματείου εκτιμάμε αυτή την θετική κίνηση από την πλευρά της Διοίκησης της Αφοί Βλάχου, εξακολουθούμε όμως να ζητάμε η όποια αύξηση να περαστεί στο βασικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, ώστε να έχει μόνιμο χαρακτήρα.  

Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν την πάλη τους για τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την Εργατική Τάξη, όπως τα εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος που ετοιμάζει να φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί τα προβλήματά δεν σταματάνε στην πύλη του εργοστασίου, αλλά συνεχίζονται σε κάθε πλευρά της ζωής μας. Θέλει προσοχή, ώστε να μην υπάρξει επανάπαυση σε κανέναν εργάτη. Να μην πιστέψει κανένας πως «εμείς εδώ είμαστε καλά και δεν μας αφορούν τα υπόλοιπα».   Μας αφορούν άμεσα γιατί με αυτούς τους νόμους η Κυβέρνηση πάει να βάλει εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική προστασία αλλά και να ανοίξει την πόρτα για να παρακάμπτονται τα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες χρόνων.

Όσο το εργατικό κίνημα είναι σε υποχώρηση, όσο καθυστερεί η ανασύνταξη στον κλάδο αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς ξεχωριστά, η όποια κατάκτηση αποσπούμε είναι σε κίνδυνο.  Είναι καθήκον όλων μας εστίες αντίστασης όπως την Αφοί Βλάχου να πολλαπλασιαστούνε. Η πείρα από τις δυσκολίες και το πώς ξεπεράστηκαν, να πάει παντού.  Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για ένα εργατικό κίνημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επίθεσης που δεχόμαστε από Κυβέρνηση και Εργοδοσία στον κλάδο.


Τέλος καλούμε όλους τους συναδέλφους της Αφοί Βλάχου να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Λιθογράφων την Κυριακή 26/06/16 στις 10:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

09/06/16
ΕΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ 

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΑΛΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΟPACK AE

Λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διάλεξε η επιχείρηση ANTOPACK ΑΕ να καταθέσει στην Επιθεώρηση, Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, την οποία συμφώνησε με την «Ένωση Προσώπων» στην επιχείρηση. Χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία της κακής οικονομικής κατάστασης και της μειωμένης παραγωγής, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι κάνουν τριπλοβάρδιες!

Η Σύμβαση προβλέπει μισθούς με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση των 586 και 511 € και ότι παραπάνω από αυτή, λογίζεται ως οικειοθελής παροχή της εταιρείας.
Αξιώνει από τους εργαζόμενους να είναι όποτε, όπου και όταν θέλει το αφεντικό στην διάθεσή του, ανεξάρτητα από ωράρια, αργίες, 8ωρο, 5θήμερο.

Ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος εργοδότης, που απαιτεί από τους εργαζόμενους, να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχθούν να ορίζεται η μοίρα τους, ανάλογα με τα κέφια του. Θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με τα συγκροτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, γι’ αυτό και στην προτεραιότητά τους είναι η κατάργηση των ΣΣΕ. Δεν είναι τυχαίο που η Σύμβαση αναφέρει: «οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν και αποδέχονται ρητά και ανεπιφύλακτα…παραιτούμενοι από το δικαίωμά τους να εγείρουν αμφισβητήσεις».
Αυτό είναι που φοβούνται, την οργανωμένη εργατική αντίδραση. Αντίδραση που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα στη λογική του μικρότερου κακού, κόντρα στο δρόμο που θυσιάζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων.

            Απαιτούμε από την εργοδοσία να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη Σύμβαση! 

Αφορά όλους τους εργάτες, μιας και ανοίγει την όρεξη και στους άλλους εργοδότες. Αυτά που προβλέπει καταργούν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος, μετατρέπουν τους εργάτες σε δούλους του 21ου αιώνα.

            Η εργοδοσία «πατάει» σε πλήθος αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι μόνο δεν καταργήθηκαν από τη σημερινή αλλά πάνω τους έφεραν καινούργια αντεργατικά μέτρα, ενώ στα σκαριά είναι και το καινούργιο εργασιακό, που θα προβλέπει παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων, περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση.


Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΑΝΤΩΝΙΟΥ», έχουν έναν και μόνο δρόμο. Να ξεπεράσουν τον φόβο, να οργανωθούν και


να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο, απομονώνοντας την κατασκευασμένη από τον εργοδότη «Ένωση Προσώπων» και να αγωνιστούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας. Να μην ξεχνάμε ότι το 8ωρο και άλλα εργατικά δικαιώματα, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και αίμα, τον 19ο αιώνα. Αυτά προσπαθούν σήμερα να ξεθεμελιώσουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους. 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!!! 
ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!

03/06/16


Παύση πληρωμών στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ 
μετά το Ασφαλιστικό!


Η αγορά έλαβε το μήνυμα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου και καθώς ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός αδυνατεί να ελέγξει τους παραβάτες όλοι οι εκδότες, διαφημιστικές εταιρείες και λοιποί χρεώστες στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ σταμάτησαν να πληρώνουν! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε παύση πληρωμών προχώρησαν ακόμη και όσοι είχαν κάνει ρύθμιση για παλαιότερα χρέη τους. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, είναι ότι ο νέος νόμος δεν έχει καμία πρόβλεψη για τα παλαιά χρέη, κάτι που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι αλήθεια.
Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να λειτουργήσει το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο-μαμούθ, η Διεύθυνση Ασφάλισης των ΜΜΕ δεν θα έχει καθόλου έσοδα, καθώς δεν πληρώνουν όσοι χρωστάνε (εκδότες από ασφαλιστικές εισφορές, διαφημιστικές εταιρείες από αγγελιόσημο και άλλοι χρεώστες), ούτε καν αυτά που είχαν προϋπολογισθεί εντός του 2016. Είναι ενδεικτικό ότι το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ δεν έχει έσοδα από το αγγελιόσημο ήδη από το διάστημα που συζητιόταν ο ασφαλιστικός νόμος.
Σημειώνεται ότι το αγγελιόσημο σύμφωνα με τον νόμο δεν έχει καταργηθεί, οι διαφημιστικές εταιρείες όμως μάλλον δεν το λαμβάνουν αυτό υπόψη τους. Επιπλέον, από το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δοθεί καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει με τα παλαιά χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αν δηλαδή θα εισπραχθούν από το νέο Ταμείο και με ποιον τρόπο
02/06/16
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721

Ανακοίνωση

Συνάδελφοι & Συναδέλφισσες
Στο ξενοδοχείο Athens Ledra:

Η διοίκηση του Σωματείου Λιθογράφων, εκφράζει την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα που δίνετε για να διατηρήσετε τα θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα και να αντιμετωπίσετε τις καθυστερήσεις πληρωμών. Θεωρούμε δίκαιο και θεμιτό να μην επιτρέψετε στην εργοδοσία να πουλήσει το ξενοδοχείο, χωρίς να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι με τα ίδια δικαιώματα.
Σε αυτό τον αγώνα, μπορείτε να μας θεωρείτε δίπλα σας συμπαραστάτες όπου και όπως μας ζητηθεί!

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τύπου άλλωστε, έχουμε πείρα από αντίστοιχα κλεισίματα επιχειρήσεων όπως στην Ελευθεροτυπία, τη Fimi Pack, την 3Ε Εκτυπωτική και πολλά άλλα εργοστάσια, που και εκεί οι εργοδότες όπως ακριβώς συνέβη και στο ξενοδοχείο Athens Ledra είχαν πολύ δουλειά μέχρι και την τελευταία ημέρα.


Γνωρίζουμε καλά πως οι καπιταλιστές δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν στο δρόμο εργαζόμενους, αρκεί να διασφαλίζονται τα κέρδη τους. Πως σε αυτό το επιχειρηματικό κόλπο, έχουν σύμμαχο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την ΕΕ που νομοθετούν συνεχώς, δίνοντας τα κατάλληλα ¨εργαλεία¨ στους εργοδότες για να ανοίγουν και να κλείνουν «νόμιμα» τις επιχειρήσεις τους.
Ας μάθουν λοιπόν όλοι πως ο μόνος νόμος που εμείς αναγνωρίζουμε είναι το δίκιο του εργάτη! Ότι η Εργατική Τάξης της χώρας μας γνωρίζουμε τη μεγάλη δύναμη που έχει η ταξική αλληλεγγύη. Ότι όταν οι εργάτες είναι ενωμένοι τίποτα δε μπορεί να τους σταματήσει.

Καλούμε λοιπόν τον ξενοδόχο, να μη λογαριάζει χωρίς τους εργάτες!

01/06/16

Το 94% των συμβάσεων το 2015 ήταν επιχειρησιακές


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για το 2015, οι επιχειρησιακές συμβάσεις ήταν ο κυρίαρχος τύπος σύμβασης μισθωτών, καθώς αποτελούν το 94% των συμβάσεων που συνήφθησαν μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 282 συμβάσεων, οι 263 συμβάσεις είναι επιχειρησιακές, μόλις 12 εθνικές κλαδικές ή ομοιεπαγγελματικές και 7 τοπικές ομοιεπαγγελματικές.
Σημειώνεται, επίσης, ότι μετά το «μπουμ» των επιχειρησιακών συμβάσεων που έγινε το 2012 - συνήφθησαν 976 επιχειρησιακές συμβάσεις -, χρονιά υπογραφής της αντεργατικής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ αρ. 6) για τις συμβάσεις και τους κατώτερους μισθούς, σταδιακά παρατηρείται μια μείωση και των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση αυτή δείχνει ότι ένα όλο και πιο μεγάλο μέρος μισθωτών αμείβεται πλέον με τα κατώτερα μισθολογικά όρια (586 και 511 ευρώ μικτά) που καθορίστηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση με την ΠΥΣ και ως εκ τούτου, οι εργοδότες αποφεύγουν να υπογράψου
ν ακόμα και οποιαδήποτε επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει αμοιβές και παροχές πάνω από αυτά που προβλέπονται στην κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ.

Παράλληλα, ενισχύεται η τάση παραπέρα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, καθώς στις νέες προσλήψεις κυριαρχούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, σε βάρος των συμβάσεων πλήρους εργασίας. Έτσι, το 2015, σε σύνολο 1.809.552 νέων προσλήψεων, οι 1.004.488 ήταν συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, που αντιστοιχούν στο 55,5% του συνόλου των νέων συμβάσεων. Επιπλέον, το ίδιο διάστημα υπήρξαν και 57.251 συμβάσεις πλήρους εργασίας, που μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας με σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου ή χωρίς αυτή.

Οι εξελίξεις αυτές, οι οποίες «έλυσαν» τα χέρια της εργοδοσίας, οδήγησαν σε δραματική μείωση του εργατικού εισοδήματος των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της Έρευνας του Εργατικού Δυναμικού που έγινε από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, προκύπτει ότι με βάση την απάντηση σε σχετικά ερωτηματολόγια, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής:

Το 14,5% των ερωτώμενων δηλώνει καθαρές μηνιαίες αποδοχές μέχρι 499 ευρώ, το 22% από 500 έως 699 ευρώ, το 13,5% από 700 έως 799 ευρώ, το 11,5% από 800 έως 899 ευρώ, το 7,1% από 900 έως 999 ευρώ, ενώ το 15,7% δεν γνώριζε ή δεν απάντησε. Το ποσοστό των μισθωτών που δηλώνουν μηνιαίες αποδοχές πάνω από τα 1.000 ευρώ είναι 22,8%.

Πάντως, ένας στους δύο μισθωτούς (50%) λαμβάνει καθαρό μισθό κάτω από 800 ευρώ - χωρίς να υπολογίσουμε και αυτούς που δεν απάντησαν - δείχνοντας ότι η μεγάλη μάζα των μισθωτών επιβιώνει στα όρια της φτώχειας, παίρνοντας υπόψη και τη συντήρηση παιδιών και άνεργων μελών των οικογενειών τους.
01/06/16