Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο Αθηνών


Συγκέντρωση καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 31 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο Αθηνών εκατοντάδες εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

«Εχθροί των εργατών είναι οι χρυσαυγίτες, τσιράκια των αφεντικών και εγκληματίες», γράφει το πανό της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ το οποίο προπορευόταν, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις απόψεις και τη δράση της Χρυσής Αυγής με συνθήματα όπως: «Δουλέμποροι φασίστες χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά σας κάνετε τις πλάτες», «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Με το δικό του μαζικό μπλοκ συμμετείχε στην κινητοποίηση το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Ακολούθησαν Λαϊκές Επιτροπές από γειτονιές της Αθήνας, φοιτητικοί σύλλογοι, το σωματείο εργαζόμενων στην ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρωνας».
Όταν η πορεία έφτασε έξω από τα δικαστήρια σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπενθύμισε τα «έργα και τις ημέρες» της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη του Περάματος και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, στήνοντας δουλεμπορικά για λογαριασμό των εργοδοτών, χτυπώντας και τρομοκρατώντας μετανάστες, επιτιθέμενη σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δολοφονώντας λίγες μέρες αργότερα τον αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα.

«Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική γιατί είναι ναζιστική», τόνισε μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε πως η κινητοποίηση είναι συγκέντρωση συμπαράστασης σε όσους δέχθηκαν τις επιθέσεις της και κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, να απομονώσει τους φασίστες.
Ανακοίνωση

Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο.Να καταργηθούν τώρα τα Γραφεία Ενοικίασης Εργαζομένων.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους συναδέλφους.


Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι                                                                          26/10/16

Τα τελευταία χρόνια, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στον κλάδο αλλά και γενικότερα στην εργατική τάξη. Η χειρότερη μορφή που συναντάμε, είναι η ενοικιαζόμενη εργασία. Υπάρχουν δηλαδή επιχειρήσεις που η μόνη τους δουλειά είναι να έχουν μία δεξαμενή άνεργων εργατών και όποτε τους χρειάζονται να τους διαθέτουν στην μία ή στην άλλη επιχείρηση.

Ενοικιαζόμενη εργασία. Σχέση εργασίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι όροι για τους εργαζόμενους σε τέτοιου είδους γραφεία, είναι δουλειά χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς σταθερές ημέρες εργασίας και συχνά χωρίς καν σταθερό αντικείμενο εργασίας. Με αυτό το καθεστώς και πατώντας πάνω στην ανάγκη για δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, όσοι εργάζονται σε τέτοιου είδους γραφεία, βρίσκονται «όμηροι», με συνεχώς ανανεωμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να μπορούνε να σχεδιάσουν τη ζωή τους.

Οι εργολάβοι που διαχειρίζονται τα γραφεία ενοικίασης εργατών, με αυτό τον τρόπο θησαυρίζουν χωρίς κανένα κόστος. Τα μεροκάματα που δίνουν κυμαίνονται στα 3 με 4 ευρώ την ώρα χωρίς να υπολογίζουν υπερωρίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα. Με λίγα λόγια σημαίνει εξοντωτική δουλειά για ένα μεροκάματο πείνας χωρίς δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς επίδομα αδείας και χωρίς τη δυνατότητα να μπει κάποιος στο ταμείο ανεργίας μόλις απολυθεί.

Σκλάβοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε.

Αυτές οι σχέσεις εργασίας δεν ήρθαν από τον ουρανό, είναι οδηγία της ΕΕ που βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και προσωπικού και ήδη εφαρμόζονται κατά κόρων στις άλλες χώρες της ΕΕ. Βασίζεται στη θεωρία ότι η εργασία δεν είναι δικαίωμα, αλλά εμπόρευμα, που στην ελεύθερη αγορά πουλιέται και αγοράζεται σε ότι τιμή πιάσει. Αυτή την ΕΕ στηρίζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, αλλά και η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Με τις υπογραφές αυτών νομιμοποιήθηκε η λειτουργία τέτοιων γραφείων και γνωρίζανε καλά τι υπέγραφαν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι που χαιρετίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δηλώνουν όρκους πίστης στην ΕΕ και το κεφάλαιο. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να πάψει η «ενοικιαζόμενη εργασία» πρέπει να υπάρξει συνολικότερη σύγκρουση, που αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Σε αυτή την κατάσταση πρέπει να μπει ένα τέλος, γιατί έχει τάσεις μετάστασης και αν οι εργάτες του κλάδου δεν επέμβουμε, θα καταλήξουμε να δουλεύουμε όλοι ως ενοικιαζόμενοι.

Μόνιμοι και έκτακτοι να οργανώσουμε από κοινού την πάλη.

Οι εργαζόμενοι σε τέτοια γραφεία πρέπει άμεσα να οργανωθούν στο Σωματείο μας. Να βάλουμε στόχους και να έχουμε κατακτήσεις. Οι  παλιότεροι συνάδελφοι, που εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, δεν πρέπει να βλέπουν ως αντίπαλο τους συναδέλφους που εργάζονται στους εργολάβους, αλλά τα γραφεία τους και τις ίδιες τις επιχειρήσεις του κλάδου που επιλέγουν να συνεργαστούν με τέτοιου είδους γραφεία.

Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις που κλέβουν τον ιδρώτα μας τόσα χρόνια για να θησαυρίζουν και τώρα το κάνουν με ακόμα πιο χυδαίο τρόπο στους συναδέλφους μας που εργάζονται στους εργολάβους. Αξιοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία για να παρακάμψουν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνα κατοχυρώθηκαν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτοί οι εργοδότες του κλάδου, φαίνεται ότι δεν αρκούνται στα μέτρα που πήραν για λογαριασμό τους η κυβέρνηση και η ΕΕ και επιδιώκουν ακόμα περισσότερο κέρδος. Κρύβουν την ευθύνη τους για τις ατασθαλίες που γίνονται στα γραφεία ενοικίασης εργασίας. Οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν καλά τους διάφορους σύγχρονους «δουλεμπόρους» για να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό τους. Ενώ οι εργολάβοι με τη σειρά τους τσεπώνουν ζεστό χρήμα απλά μοιράζοντας τους κακοπληρωμένους και συχνά ανασφάλιστους εργάτες στους διάφορους πελάτες τους.

Δεν ανεχόμαστε να μας φοβίζουν!
 θα τους φοβίσουμε εμείς!

Το ταξικό κίνημα από την ίδρυση τέτοιων γραφείων, δηλώσαμε όχι απλά την αντίθεσή μας, αλλά και ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε μορφή πάλης για να τους βάλουμε εμπόδια. Οι επιχειρήσεις και οι εργολάβοι θα μας βρούνε μπροστά τους σε κάθε τους βήμα, άλλοτε στις πύλες των εργοστασίων, άλλοτε στα γραφεία τους, άλλοτε μαζί με την επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ και σίγουρα πολύ σύντομα μαζί με όλους τους εργάτες στο δρόμο. Νομίζουν ότι έχουν θωρακίσει τόσο καλά τις επιχειρήσεις τους ώστε ποτέ να μην διεισδύσουν αγωνιστές και τους χαλάσουν το καλό κλίμα της υποταγής. Είναι γελασμένοι, πως μπορούνε να φοβίζουν τους εργάτες για πάντα, γιατί δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα για το ταξικό κίνημα. Ήδη είναι δεκάδες οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε εργολάβους που απευθύνονται στο Σωματείο για όλα όσα αντιμετωπίζουν, είναι τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή του Σωματείου σε κάθε χώρο δουλειάς.

Το πρόβλημα της ενοικιαζόμενης εργασίας για να λυθεί χρειάζεται καλή προετοιμασία και σχέδιο. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω, πρέπει να ενωθούμε μόνιμοι και έκτακτοι εργάτες πάνω στο κοινό συμφέρον.

Διεκδικούμε:
·     Ίσα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα ποιος είναι ο εργοδότης τους.
·        Μονιμοποίηση όσων εργάζονται στον κλάδο μέσω ενοικιαζόμενης εργασίας, από τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν.
·       Άμεση κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων.
·  Εφαρμογή της τελευταίας ισχύουσας ΣΣΕ των Λιθογράφων για όλους όσους εργάζονται στον κλάδο.

Αγωνιστικά
Η Διοίκηση


ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! Απαντάμε: 24 Νοέμβρη Γενική Απεργία!


Επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα πορίσματά τους, τις συμφωνίες τους.
 Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας – τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες με τη δουλειά λάστιχο και τους μισθούς ψίχουλα, μη δεχτείτε τη νέα βαρβαρότητα!
Το Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάθε Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, σωματείο, συνολικά τους εργαζόμενους να πάρουν απόφαση για γενική απεργία Πανελλαδική-Πανεργατική σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 24 Νοέμβρη. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Τέρμα πια στους εκβιασμούς, στα ψέματα και τις απάτες. Ο νέος γύρος επίθεσης που ξεκίνησε είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουν να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα. Η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε στο γνωστό φόντο των εκβιασμών και των απειλών προς τους εργαζόμενους είτε πάρει ως βάση το πόρισμα της Επιτροπής των «εμπειρογνωμόνων», είτε την «Κοινή Δήλωση» των κοινωνικών εταίρων, είτε τις «ευρωπαϊκές πρακτικές», οδηγούν: Στην εξάπλωση της εργασιακής ζούγκλας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στις ομαδικές απολύσεις, στον υποκατώτερο μισθό, στο λοκ άουτ, στον περιορισμό ή και την απαγόρευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, σε νέους φόρους και χαράτσια, σε πλειστηριασμούς κι ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!

Η ζωή μας κάθε μέρα κάνει άλματα προς τα πίσω για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των μονοπωλιακών ομίλων, των λίγων. Οι πάνω από 530 μέχρι σήμερα συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα, που βγήκαν μπροστά και συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στις 17 Οκτώβρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και για το οξυμένο πρόβλημα των συλλογικών συμβάσεων, δείχνουν το δρόμο της οργάνωσης και της σύγκρουσης που πρέπει να ανοιχτεί μπροστά μας. Κατέθεσαν με τη μορφή πρότασης νόμου στη Βουλή το δικό μας πόρισμα. Το πόρισμα των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

·         Την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων των τελευταίων ετών.
·         Την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
·         Την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
·         Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
·         Την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
·         Την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
·         Να μπει φρένο στη φορολογία των εργαζομένων.
·         Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι,

Προσπεράστε τις φωνές του συμβιβασμού και της υποταγής που καλλιεργούν από κοινού κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματα που υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο και οι συμβιβασμένες ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που κάθονται στους στημένους κοινωνικούς διάλογους, υπογράφουν «κοινά πορίσματα» και «κοινές ανακοινώσεις».

Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από τη «διαπραγμάτευση», από τη «φιλευσπλαχνία» των εργοδοτών που δεν υπάρχει, από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Η «ανάπτυξή» τους θα ποτιστεί με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης, που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φθηνή εργασία και την δουλειά-λάστιχο!

Καμία αναμονή, καμία καθυστέρηση!
 Απαντάμε: 24 Νοέμβρη Γενική Απεργία!


Οκτώβρης 2016



ΚΑΛΕΣΜΑ

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία σε μαζική καταδίκη και απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 8.30 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Καλούμε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε μαζικό φορέα σε μαζική συμμετοχή και σε στήριξη της κινητοποίησης, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δική της Χρυσής Αυγής, με την υπόθεση της επίθεσης σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ στο Πέραμα από τα τάγματα εφόδου χρυσαυγιτών.

Ο τρόπος που έδρασαν στις 12 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αναδεικνύουν το δολοφονικό χαρακτήρα της επίθεσης, ενώ η στόχευση σε πρωτοπόρους αγωνιστές που η δράση τους αποτελεί καρφί στο μάτι της εργοδοσίας, επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως τσιράκια του συστήματος.

Η δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, η δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, η επίθεση σε Αιγυπτίους αλιεργάτες αποτελούν συνέχεια δεκάδων επιθέσεων κατά μεταναστών, μικροεπαγγελματιών, εργαζομένων, αντιφασιστών.

Η Χρυσή Αυγή οργάνωνε και εκτελούσε εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος, την ίδια ώρα που έφτιαχνε δουλεμπορικά γραφεία προσφέροντας τσάμπα εργατικά χέρια στην εργοδοσία κι ενώ ζητούσε στη Βουλή νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους εκμεταλλευτές των εργαζομένων.

Η δράσης της υπηρετεί συμφέροντα τμημάτων της μεγαλοεργοδοσίας, εναντίον του λαού και του λαϊκού κινήματος, είναι μαντρόσκυλό τους, που το αμολάνε και το μαζεύουν ανάλογα με τα σχέδιά τους. Νοσταλγοί του Χίτλερ, των φασιστικών καθεστώτων που ματοκύλισαν τους λαούς και την ανθρωπότητα, πολιτικοί απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας, των συνεργατών των δυνάμεων κατοχής, της φασιστικής χούντας.

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση γιατί είναι ναζιστική!

Να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια να καμουφλαριστεί ο ναζιστικός εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια να εξισωθεί η ναζιστική εγκληματική δράσης της με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με βάση και αντίστοιχες κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η μαζική πάλη του λαού και της νεολαίας σε κατεύθυνση ρήξης με το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και το ναζισμό, μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για να την απομόνωση και το ξερίζωμα της.
Αθήνα, 25/10/2016

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η πολυήμερη απεργία των λιθογράφων το 1977

Στιγμιότυπα από τη μεγάλη απεργία των λιθογράφων, που ξεκίνησε στις 27 Απρίλη 1977 και κράτησε τρεις μήνες. Στην απεργία συμμετείχαν μαζικά οι εργαζόμενοι στα μικρά και μεγάλα λιθογραφεία, όπου οι συνθήκες δουλειάς ήταν άθλιες.
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Λιθογράφων πριν την απεργία είναι αποκαλυπτική: «Το 80% των λιθογράφων παίρνει μεροκάματο 300 δρχ. καθαρά. Η ορθοστασία, οι εντατικοί ρυθμοί δουλειάς, οι ταχυκίνητες μηχανές, το χνούδι του χαρτιού και τα διάφορα οξέα και χημικά προϊόντα που εισπνέουν, υποσκάπτουν την υγεία τους και τους οδηγούν πρόωρα στον τάφο. Τα πρωτόγονα κτίρια, η έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής και οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς δημιουργούν συχνά ατυχήματα, με αποτέλεσμα πολλοί λιθογράφοι να είναι σήμερα με κομμένα δάχτυλα και τσακισμένα χέρια.

Αφίσα σε εργοστάσιο, τις μέρες της απεργίας
Οι μισοί εργαζόμενοι του κλάδου δεν παίρνουν άδεια περισσότερο από 18 μέρες, γιατί έτσι ορίζει ο νόμος για τις επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 50 εργάτες, αν και δουλεύουν στις ίδιες ακριβώς συνθήκες με τους άλλους συναδέλφους που παίρνουν 25 μέρες άδεια, ύστερα από 8 χρόνια υπηρεσία (...) Στα εξαντλητικά μεροκάματα και στην εξουθενωτική δουλειά που μας επιβάλλουν, στηρίχτηκε η τεράστια ανάπτυξη της λιθογραφίας και επιχειρήσεις που πριν λίγα χρόνια διέθεταν μόνο μια μεταχειρισμένη εκτυπωτική μηχανή, τώρα διαθέτουν δύο ή πέντε αυτόματες δίχρωμες και τετράχρωμες μηχανές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων». 
Η προετοιμασία και το πλαίσιο
Η απεργία δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», καθώς προηγήθηκε μεγάλη περίοδος προετοιμασίας. Στην εφημερίδα «Εργάτης Τύπου και Χάρτου» (φύλλο 4β, Φλεβάρης-Μάρτης 1977) δημοσιεύεται ανακοίνωση (Φλεβάρης 1977) του Συνδέσμου Λιθογράφων με την οποία αναγγέλλεται ο επερχόμενος αγώνας:
«Αποφασίσαμε: 1. Να καλέσουμε σε σύσκεψη τις εργοστασιακές επιτροπές 2. Να καλέσουμε σε εργοστασιακές και τοπικές συνελεύσεις όλους τους συναδέλφους 3. Να γίνει εξόρμηση για την οικονομική τακτοποίηση όλων των συναδέλφων και για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ταμείου μας για την αντιμετώπιση των αναγκών του αγώνα».
Ο Σύνδεσμος πρόβαλλε τα εξής αιτήματα: «α) 40ωρη πενθήμερη βδομάδα, κεντρικό μας αίτημα β) Ενα μήνα άδεια μ' επίδομα για όλους ανεξάρτητα από προϋποθέσεις γ) Εξίσωση των ημερομισθίων, τεχνιτών και βοηθών, με τα ανώτερα ημερομίσθια που υπάρχουν σήμερα στον κλάδο».
Το αίτημα αιχμής ήταν αναμφίβολα το ωράριο. Στην εφημερίδα «Εργάτης Τύπου και Χάρτου» (φύλλο 4α, Φλεβάρης-Μάρτης 1977) σημειώνεται: «Ο νόμος μάς υποχρεώνει όπως και όλους σχεδόν τους εργάτες της χώρας μας να δουλεύουμε 45 ώρες τη βδομάδα. Μα οι ανάγκες της ζωής που μεγαλώνουν, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός αναγκάζουν τους περισσότερους μας να δουλεύουμε άλλες 15, 20 και 30 ώρες υπερωρία τη βδομάδα, αφού το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε και για τα πιο στοιχειώδη».

Σημειώνουμε εδώ ότι από το Γενάρη του 1977 είχε συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή από τις Εργοστασιακές Επιτροπές του Συνδέσμου και έθετε ως βασικό αίτημα την κατάκτηση του 40ωρου «για να περιορίσουμε κατά μερικές ώρες την εκμετάλλευση και να λιγοστέψουμε τη σκόνη και τα οξέα που εισπνέουμε» («Εργάτης Τύπου και Χάρτου», φύλλο 3, Γενάρης 1977). Αυτή η Συντονιστική Επιτροπή φαίνεται να έπαιξε το ρόλο της Απεργιακής Επιτροπής με το ξεκίνημα του αγώνα τον Απρίλη του 1977.

Το ξεκίνημα της απεργίας
Η απόφαση για το ξεκίνημα της απεργίας λήφθηκε στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 24 Απρίλη 1977 ο Σύνδεσμος Λιθογράφων Εργατών, το Σωματείο Τυπογράφων και η Ένωση Εργατοτεχνιτών Βιβλιοδετών Αθήνας - Πειραιά στο θέατρο «Ακροπόλ». Ο χώρος αυτός, όσο διήρκεσε η απεργία, αποτέλεσε τόπο συγκέντρωσης και γενικών συνελεύσεων, που γίνονταν ακόμα και μέρα παρά μέρα, κάνοντας τον απεργιακό αγώνα υπόθεση όλου του κλάδου.
Μέχρι την ώρα που ξεκίνησε η γενική συνέλευση, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας του κλάδου, στο «Ακροπόλ» έδωσαν το «παρών» 1.285 εργάτες λιθογράφοι από 128 εργοστάσια. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με δεδομένο ότι οι λιθογράφοι ήταν περίπου 2.500 σε Αθήνα και Πειραιά.
Η απόφαση που λήφθηκε ήταν να πραγματοποιηθεί 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Απρίλη, με τα εξής βασικά αιτήματα: 40ωρη, 5ήμερη βδομάδα δουλειάς, αύξηση όλων των μεροκάματων στο επίπεδο των αναγκών της ζωής, μηνιάτικη άδεια με μηνιάτικο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στη λιθογραφία με υπαγωγή του κλάδου στο ν. 2112.
Παράλληλα, λήφθηκαν αποφάσεις για την οργάνωση της απεργίας, όπως το να συγκεντρωθούν οι απεργοί στις 8 το πρωί στα εργοστάσια που θα δουλεύουν και στη συνέχεια στο «Ακροπόλ».
Στις 28 Απρίλη, δεύτερη μέρα της απεργίας, διαβάζουμε στον «Ριζοσπάστη»: «Καθολική επιτυχία σημείωσε χθες η 48ωρη πανελλαδική απεργία (...) Στα εργοστάσια ΕΛΚΑ, Περιβολαράκη Γιανόπουλος, Τεχνογραφική, Καρυδάκης, Παπαστράτος, Κεράνης, η επιτυχία της απεργίας έφθασε το 100%. Ήδη από τις πρώτες ώρες της απεργίας, ορισμένα εργοστάσια δέχτηκαν να ικανοποιήσουν τη 40ωρη πενθήμερη βδομάδα, τη μηνιάτικη άδεια (26 μέρες), με μηνιάτικο επίδομα και άλλα αιτήματα (...) Τα εργοστάσια αυτά είναι: Επιχείρηση Νέος Παρνασσός ΑΕ, Χάρη Πάτση, Πάπυρος Γραφικές Τέχνες, Δουράκος και Σία ΟΕ και Ι. Δραγούμης και Υιοί ΕΠΕ».
Τη συγκέντρωση στο «Ακροπόλ» χαιρέτισε βουλευτής του ΚΚΕ. Από την άλλη μεριά, εργοδότες και κράτος δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια. «...μέλη της απεργιακής επιτροπής συνελήφθησαν το πρωί έξω από το εργοστάσιο του Γρίλη στη Ν. Ελβετία από όργανο της Τάξης και οδηγήθηκαν στο ΛΖ' Αστυνομικό Τμήμα, που τους παρέπεμψε στον Εισαγγελέα», έγραφε ο «Ριζοσπάστης». 

Απόφαση για κλιμάκωση
Ωστόσο, η δεύτερη μέρα της απεργίας φαίνεται να είχε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να αποδεχθούν τουλάχιστον μέρος των αιτημάτων επιχειρήσεις που απασχολούσαν περίπου 800 λιθογράφους, σχεδόν το 1/4 του κλάδου. Στη γενική συνέλευση εκείνης της μέρας, «1.300 λιθογράφοι διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι την τελική νίκη». Ετσι, αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για τις 4 και 5 Μάη. Ενδιάμεσα, την 1η Μάη, αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση των λιθογράφων στα γραφεία του σωματείου, για να πάνε στο συλλαλητήριο της Πρωτομαγιάς.
Από εκεί και μετά, η απεργία συνεχίστηκε χωρίς διακοπές. Στις 11 Μάη ο «Ριζοσπάστης» σημείωνε: «Με επιτυχία συνεχίζεται για 9η μέρα σήμερα η απεργία των Λιθογράφων. Στην απεργία συμμετέχουν οι τυπογράφοι και οι βιβλιοδέτες στα μικτά εργοστάσια». Ακόμα, ανέφερε ότι την προηγούμενη μέρα «δυνάμεις χωροφυλακής προσπάθησαν να εμποδίσουν την Απεργιακή Επιτροπή να περιφρουρήσει το εργοστάσιο Ματσούκη στο Μενίδι, αλλά απέτυχαν».
Στο μεταξύ, εργοδότες και κράτος μεθοδεύουν την παραπομπή της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Διαιτησία. Σύμφωνα με το νόμο 3239/1955, η παραπομπή θα σήμαινε σταμάτημα της απεργίας και όσοι τη συνέχιζαν, θα μπορούσαν ακόμα και να απολυθούν.
Η πρόθεση των εργοδοτών και του κράτους να προχωρήσουν σε μια τέτοια μεθόδευση, ήταν γνωστή από νωρίς και ο κλάδος ήταν προετοιμασμένος. Όπως είχε ήδη δηλωθεί στην πρώτη γενική συνέλευση του Απρίλη, η απεργία δεν πρόκειται να σταματήσει ακόμα κι αν γίνει η παραπομπή. Στις 17 Μάη, η κυβέρνηση της ΝΔ παρέπεμψε το θέμα στη Διαιτησία και όπως γράφει ο «Ριζοσπάστης» στις 19 Μάη, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Απτόητοι οι χιλιάδες λιθογράφοι βιβλιοδέτες και τυπογράφοι από τα εξώδικα των εργοδοτών και τις απειλές για την εφαρμογή του νόμου 3239/55».

Θετικός απολογισμός
Στις 24 Μάη, είχαν συμπληρωθεί 23 μέρες απεργίας και ήδη 35 εργοδότες που απασχολούσαν πάνω από 1.000 εργάτες είχαν δεχτεί τα αιτήματα για 40ωρο και ένα μήνα άδεια. Σημειώνουμε ότι σε κάθε επιχείρηση που αποδεχόταν τα αιτήματα, η απεργία σταματούσε. Γι' αυτό υπήρχαν επιχειρήσεις όπου η απεργία σταμάτησε ύστερα από λίγες μέρες, ενώ σε άλλες διήρκεσε μέχρι και τρεις μήνες.
Οι εργοδότες που αρνούνται να υπογράψουν συνέχισαν την τρομοκρατία. Σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη», «έχουν κοινοποιήσει εκατοντάδες εξώδικες απολύσεις και ενοχλούν τους απεργούς με απειλητικά τηλεφωνήματα και επιστολές. Η αστυνομία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Λιθογράφων, συλλαμβάνει καθημερινά απεργούς με πρόσχημα την "εξακρίβωση". Δίκες απεργών, άλλος για παρεμπόδιση εργασίας, άλλος για διεξαγωγή παράνομου εράνου».
Η αλληλεγγύη μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Η ΕΣΑΚ-Σ Αθήνας κατήγγειλε τον υπουργό Εργασίας για την παραπομπή της ΣΣΕ στη Διαιτησία, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων και να σταματήσει η διαιτητική διαδικασία. Στις αρχές Ιούνη, οι απεργοί ενημέρωσαν για τον αγώνα τους διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα συνδικάτα Τύπου της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Αμερικής. Στο μεταξύ, συνδικάτα άλλων κλάδων, παρατάξεις και μαζικοί φορείς εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους ενισχύοντας οικονομικά τους απεργούς.
Στις 12 Ιούνη, ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει ότι πάνω από 1.200 λιθογράφοι έχουν γυρίσει στη δουλειά τους και στις 16 Ιούνη ότι έχουν συμπληρωθεί 45 μέρες απεργίας, με 600 λιθογράφους να συνεχίζουν τον αγώνα. Τελικά, η απεργία λήγει στα τέλη Ιούλη.

Η μάχη που δόθηκε ήταν δύσκολη, αλλά καλά προετοιμασμένη. Κάνοντας έναν απολογισμό, ο «Εργάτης Τύπου και Χάρτου» (φύλλο 7, Οκτώβρης 1977) στέκεται στις ευθύνες της ΓΣΕΕ, που δεν στήριξε τον αγώνα του κλάδου, και σημειώνει: «...σχεδόν ο μισός κλάδος και συγκεκριμένα 1.300 περίπου συνάδελφοι δουλεύουν 40ωρο-5ήμερο και άλλοι 700 περίπου δουλεύουν 5ήμερο - 42 1/2ωρο (...) ένα σοβαρό ποσοστό συναδέλφων δικαιούνται ένα μήνα άδεια με ένα μήνα επίδομα το χρόνο. Αυτά δεν τα είχαμε πριν από την απεργία (...) Δεν έχουμε βέβαια κερδίσει όλα όσα ζητάγαμε. Ναι. Αλλά έχουμε κερδίσει παραπάνω από τα μισά (...) Έχουμε κάνει το πρώτο και το πιο αποφασιστικό βήμα».
Πέρα από τις εκτιμήσεις της εποχής, η απεργία άφησε παρακαταθήκη στον κλάδο και συνολικά στο κίνημα των εργαζομένων, για τον τρόπο που προετοιμάστηκε και οργανώθηκε, τους στόχους που έθεσε και την αποφασιστικότητα των απεργών, παρά τις διώξεις και την τρομοκρατία από το κράτος και την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ¨Αφοί Ρόη¨
εξέλεξαν Σωματειακή Επιτροπή.

Την Τετάρτη 12/10/16 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ¨Αφοί Ρόη¨ στην Μαγούλα Αττικής, πραγματοποίησαν εκλογές για να ορίσουν Σωματειακή Επιτροπή- Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Οι εργαζόμενοι μαζικά συμμετείχαν με 47 ψηφίσαντες, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, στην επιλογή των εκπροσώπων τους. 

Το Σωματείο Λιθογράφων παρευρέθηκε στη διαδικασία και χαιρέτισε την ίδρυση της 4ης Σωματειακής επιτροπής που λειτουργεί στον κλάδο. Η πείρα που βγαίνει από τη λειτουργία και δράση των επιτροπών, αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης σε κάθε τόπο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Αφοί Ρόη, μπορούν πλέων από καλύτερες θέσεις να αποκρούσουν τα αντεργατικά μέτρα, να οργανώσουν την πάλη στο χώρο δουλειάς τους και στον κλάδο συνολικά, θέτοντας επιθετικά αιτήματα. Η Διοίκηση του Σωματείου Λιθογράφων, θα βρεθεί στο πλευρό των συναδέλφων, στηρίζοντας κάθε τους πρωτοβουλία;.

19/10/16
Ανακοίνωση

13/10/16
Συνάδελφοι στην εταιρία Χαϊδεμένος ΑΕΒΕ

Οι εξελίξεις στον κλάδο των εκδόσεων και κατ’ επέκταση της εκτυπωτικής βιομηχανίας, έρχονται ως συνέχεια της αναδιάρθρωσης που έγινε στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Το σταμάτημα των εντύπων της ALPHA EDITIONS ακολουθάει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΔΟΛ την ερχόμενη εβδομάδα και δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή, που οι μεγαλοεκδότες του κλάδου αναδιανέμουν και πετσοκόβουν την «πίτα», αδιαφορώντας για το τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στους εργαζόμενους.
Είναι καθαρό πως οι βιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στην εκτύπωση και έχουν βγάλει σωρό κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, δε θα διστάσουν να πάρουν αντεργατικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τον πλούτο τους.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τύπου πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σκληρή αναμέτρηση. Για να αντιμετωπίσουμε  γενικευμένη επίθεση σε μία σειρά επιχειρήσεις. Όπως το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε τις περικοπές επιδομάτων και τις ατομικές συμβάσεις με μειώσεις, έτσι και τώρα η εργοδοσία έχει στα χέρια της μία σειρά αντεργατικά όπλα, που της δίνει απλόχερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι στα σκαριά  αυτές τις μέρες η έκθεση της «επιτροπής των σοφών» για τις ομαδικές απολύσεις, τους μισθούς ακόμα και κάτω από τα 586 ευρώ, την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης.
Όπως η εργοδοσία μαζί με την Κυβέρνηση, κάνει τα σχέδιά της, έτσι πρέπει και εμείς να κάνουμε τα δικά μας, για να εξασφαλίσουμε δουλειά για όλους με δικαιώματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Να μην αφήσουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας που θέλει τους εργάτες να ανακουφίζονται όταν απολύεται ή δέχεται μείωση μόνο ο διπλανός τους. Αν δεν παλέψουμε οργανωμένα, θα έρθει και η σειρά μας. Δεν πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση την αγωνία των εργοδοτών για να επικρατήσουν στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων επιχειρήσεων. 

Να προετοιμαστούμε για αγώνα
κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες!

Οι εργαζόμενοι έχουμε τους δικούς μας συμμάχους, το Ταξικό Σωματείο μας, το ΠΑΜΕ, τους συναδέλφους του κλάδου και συνολικά της Εργατικής Τάξης, που έχουμε κοινό συμφέρον και ανάγκη να παλέψουμε. Έχουμε τα δικά μας όπλα που είναι η ταξική αλληλεγγύη, η οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο.
Να χρησιμοποιήσουμε την πείρα μας και να δούμε που οδηγεί η λογική του «μικρότερου κακού». Πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο! Όσο οι εργαζόμενοι ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με αυτά της εργοδοσίας, το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπέρνουν αυταπάτες, ότι μπορούμε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Στον καπιταλισμό ο μόνος κερδισμένος είναι οι εκμεταλλευτές μας, που το μόνο που κάνουν είναι να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Τα δικά μας συμφέροντα είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.
Πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη, η ανασύνταξη στο εργατικό κίνημα. Να βάλουμε επιθετικά αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και δε θα συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που περισσεύουν κάθε φορά από το πιάτο των αφεντικών.

Αγωνιστικά η Διοίκηση 
Ανακοίνωση

Να μπει τώρα τέλος στις καθυστερήσεις πληρωμών
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι.

13/10/16
Συνάδελφοι στην εταιρία Ίρις Εκτυπωτική

Η εργοδοσία της εταιρίας Ίρις Εκτυπωτική με τις καθυστερήσεις πληρωμών που έχουν φτάσει αρκετούς μήνες, έχει φέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες ανέχειας. Με τον πιο ζωντανό τρόπο αποδεικνύεται πως το μέτρο της περικοπής επιδομάτων ή των ατομικών συμβάσεων στο όνομα του «να σωθεί η εταιρία» δεν ήταν αρκετό. Τώρα που τους άνοιξε η όρεξη, ζητάνε και άλλες θυσίες. Κρατώντας τη μισθοδοσία ως άτοκο δάνειο από τους εργαζόμενους, δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί.
Οι εξελίξεις γενικότερα στον κλάδο με το κλείσιμο εντύπων, είναι μία εξέλιξη που δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Αποτελεί μέρος γενικότερων εξελίξεων στον τύπο, που ακολουθώντας την αναδιάταξη στα Τηλεοπτικά Μέσα, πρόκειται να δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Αντίστοιχα σχέδια επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες ο ΔΟΛ και κατ επέκταση θα επηρεαστούν  και τα τυπογραφεία, που τυπώνουν  τα παραπάνω έντυπα.
Οι εργοδότες του κλάδου, κάνουν τα σχέδιά τους με στόχο να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους σε αυτόν ή σε άλλον κλάδο. Είναι σαφές ότι όχι απλά αδιαφορούν για τις συνέπειες στις ζωές των συναδέλφων, αλλά είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που απλόχερα τους παρέχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολύσεις, δουλεμπορικά γραφεία, μειώσεις και καθυστερήσεις πληρωμών .
Είναι η ώρα να πάψει η ανοχή από πλευράς εργαζομένων στην απλήρωτη εργασία. Η λογική του «μικρότερου κακού», του «ας κάνω υπομονή μήπως φτιάξουν τα πράγματα γιατί έξω υπάρχει μεγάλη ανεργία», οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα, για το τι σημαίνει αλήθεια, αυτή η ανάπτυξη που μας υπόσχεται η Κυβέρνηση. Πως επηρεάζουν εμάς τους εργαζόμενους οι θετικοί ρυθμοί της οικονομίας που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι αυτή η ανάπτυξη έχει κριτήριο τα κέρδη των εργοδοτών, των μονοπωλιακών ομίλων, μεγαλοεκδοτών, εργολάβων και εφοπλιστών.
Το Σωματείο Λιθογράφων καλεί τους εργαζόμενους της Ίριδας, να μην αποδεχθούν την απλήρωτη εργασία. Να αγωνιστούν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους. Να απαιτήσουν την κατάργηση των «γραφείων ενοικίασης εργαζομένων» που είναι η σύγχρονη μορφή σκλαβιάς.
Κανένας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, να σώσει το «τομάρι» του όταν όλος ο κλάδος  δέχεται επίθεση. Να μην επαναπαυτούμε όταν βλέπουμε την ανταγωνιστική επιχείρηση από αυτή που εργαζόμαστε να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη η αλλαγή συσχετισμών στο εργατικό κίνημα. Να βάλουμε επιθετικά αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και δε θα συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που περισσεύουν κάθε φορά από το πιάτο των αφεντικών.
Αγωνιστικά η Διοίκηση
Ανακοίνωση

13/10/16
Συνάδελφοι στην εταιρία Paper Axon

Οι συνθήκες εργασίας και πληρωμής στο εργοστάσιο της Paper Axon, είναι με διαφορά οι χειρότερες σε όλο τον κλάδο στην Αττική. Το Σωματείο Λιθογράφων επανειλημμένα έχουμε πραγματοποιήσει ελέγχους από κοινού με την Επιθεώρηση Εργασίας και το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και κάθε φορά διαπιστώνονται σωρεία παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τη μία να λειτουργεί το εργοστάσιο σε συνθήκες επιβλαβείς για τους συναδέλφους και από την άλλη να είναι αιτία για εργατικά ατυχήματα που συχνά δεν δηλώνονται.
Οι ρυθμοί εντατικοποίησης σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας που δίνονται είναι η βασική αιτία συχνών εναλλαγών στο προσωπικό.

Πρέπει να μπει ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια, σε ανθρώπινες συνθήκες. Να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τον εργοδότη και τους παρατρεχάμενούς του, που ζούνε χάρη στον ιδρώτα και το αίμα αυτού του προσωπικού.
Καλούμε τους συναδέλφους της  Paper Axon να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο Λιθογράφων. Η αποδοχή της χαμοζωής, δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη να οργανωθούμε στον κλάδο και στο χώρο δουλειάς και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Τον πλούτο που εμείς παράγουμε και οι βιομήχανοι παρασιτικά καρπώνονται για να ζούνε ζωή χαρισάμενη, αυτοί και τα τρισέγγονά τους.
Στον κλάδο του τύπου έχουμε αρκετά παραδείγματα που οι εργαζόμενοι οργανωμένα αντικρούσανε τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Έτσι πρέπει να γίνει και εδώ! Οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας να ενωθούν πάνω στο κοινό τους συμφέρον. Να βελτιώσουμε την επαφή μας με το Σωματείο των Λιθογράφων, το ΠΑΜΕ  και από κοινού με τη στήριξη του κλάδου που είναι στη διάθεσή σας, να αξιοποιηθεί κάθε νόμιμο μέσον και κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης.
 Στην Paper Axon έχουμε πρόσφατο παράδειγμα που συνάδελφος διεκδίκησε αποζημίωση για το εργατικό ατύχημα που υπέστη κατά την ώρα εργασίας του και δικαιώθηκε με πάνω από 15.000 ευρώ αποζημίωση.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα. Να δούνε ότι η εργοδοσία δεν είναι μόνη της, έχει τους συμμάχους της στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που νομοθετούν για λογαριασμό τους. Που από τη μία νομιμοποιούν κάθε αντεργατικό μέτρο και από την άλλη κάνουν τα στραβά μάτια στην παραβίαση έστω και αυτών των εναπομεινάντων δικαιωμάτων.

Είναι η ώρα να οργανωθούμε και εμείς.

Να οργανωθούμε καλύτερα στους χώρους δουλειάς, εκλέγοντας Σωματειακές επιτροπές που θα μας εκπροσωπούν. Που θα παίξουν το ρόλο οργανωτή των αγώνων. Να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του κλάδου και συνολικά της Εργατικής Τάξης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Κανένας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, να σώσει το «τομάρι» του όταν όλα γύρω γκρεμίζονται. Πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη η αλλαγή συσχετισμών στο εργατικό κίνημα. Να βάλουμε επιθετικά αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και δε θα συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που περισσεύουν κάθε φορά από το πιάτο των αφεντικών.

Αγωνιστικά η Διοίκηση
Ανακοίνωση
13/10/16
Συνάδελφοι στην εταιρία Diamond Print

Η Διοίκηση της εταιρίας Diamond Print με τη στάση της έχει φέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες ανέχειας, αξιοποιώντας το ένα μετά το άλλο τα αντεργατικά εργαλεία που της έχει δώσει η Κυβέρνηση. Εδώ η «εκ περιτροπής εργασία» εφαρμόζεται με τον χειρότερο τρόπο, δηλαδή το προσωπικό απασχολείται μόνο όποτε έχει δουλειά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μην μπορεί κάποιος να προγραμματίσει ούτε τη ζωή του, ούτε τα έξοδά του. Στο εργοστάσιο εδώ και χρόνια εφαρμόζονται εργασιακές σχέσεις δύο ταχυτήτων, χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε μόνιμους και έκτακτους. Πρακτική που έντεχνα αξιοποιείται για να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων απέναντι σε κοινά προβλήματα.  Ασφαλώς και στις δύο περιπτώσεις το μεροκάματο είναι αρκετά κάτω από την τελευταία ισχύουσα ΣΣΕ των Λιθογράφων, ακόμα και αυτά όμως τα λίγα χρήματα, εδώ και καιρό δεν αποδίδονται.

Αν δεν τους βάλουμε εμπόδια,
η κατάσταση θα χειροτερέψει και άλλο.

Είναι η ώρα να πάψει η ανοχή από πλευράς εργαζομένων στην απλήρωτη εργασία και στους μισθούς πείνας. Η λογική του «μικρότερου κακού», του «ας κάνω υπομονή μήπως φτιάξουν τα πράγματα, έξω υπάρχει μεγάλη ανεργία», οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης.
Είναι εξοργιστικό άλλωστε τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της Diamond Print είναι για μήνες απλήρωτοι, να συζητιέται σε όλο τον κλάδο και στο διαδίκτυο, ότι η εργοδοσία διαπραγματεύεται να στήσει νέο εργοστάσιο. Τα χρήματα των εργαζομένων δηλαδή που έχει παρακρατήσει παράνομα ως άτοκο δάνειο, είναι στη διάθεση του  επιχειρηματία για νέες επενδύσεις.
Η αποδοχή της απλήρωτης, της κακοπληρωμένης εργασίας και τελικά της χαμοζωής, δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη να οργανωθούμε στον κλάδο και στο χώρο δουλειάς και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Τον πλούτο που εμείς παράγουμε και οι βιομήχανοι παρασιτικά καρπώνονται, για να ζούνε ζωή χαρισάμενη, αυτοί και τα τρισέγγονά τους.
Στον κλάδο του τύπου έχουμε αρκετά παραδείγματα που οι εργαζόμενοι οργανωμένα αντικρούσανε τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Έτσι πρέπει να γίνει και εδώ! Οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας να ενωθούν πάνω στο κοινό τους συμφέρον. Να βελτιώσουμε την επαφή μας με το Σωματείο των Λιθογράφων,
το ΠΑΜΕ  και από κοινού με τη στήριξη του κλάδου που είναι στη διάθεσή σας, να αξιοποιηθεί κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης.
Ενώ είναι αρκετά τα παραδείγματα που εργαζόμενοι διεκδίκησαν και πήραν τα λεφτά τους, δεν έχουμε ούτε ένα που περιμένοντας και παρακαλώντας έκλεισε η «ψαλίδα» όταν είχε φτάσει σε τέτοια μεγέθη.
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα. Να δούνε ότι η εργοδοσία δεν είναι μόνη της, έχει τους συμμάχους της στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που νομοθετούν για λογαριασμό τους. Που από τη μία νομιμοποιούν κάθε αντεργατικό μέτρο και από την άλλη  κάνουν τα στραβά μάτια στην παραβίαση έστω και αυτών των εναπομεινάντων δικαιωμάτων.

Είναι η ώρα να οργανωθούμε και εμείς.

Να οργανωθούμε καλύτερα στους χώρους δουλειάς, εκλέγοντας Σωματειακές επιτροπές που θα μας εκπροσωπούν. Που θα παίξουν το ρόλο οργανωτή των αγώνων. Να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του κλάδου και συνολικά της Εργατικής Τάξης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Κανένας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, να σώσει το «τομάρι» του όταν όλα γύρω γκρεμίζονται. Πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη η αλλαγή συσχετισμών στο εργατικό κίνημα. Να βάλουμε επιθετικά αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και δε θα συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που περισσεύουν κάθε φορά από το πιάτο των αφεντικών.

Αγωνιστικά η Διοίκηση
Συλλαλητήριο στις 17 Οκτώβρη στο Σύνταγμα


Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνα με τις εργατικές λαϊκές ανάγκες.

Απαιτούμε την επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την αναπλήρωση των απωλειών των εργαζομένων, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.

Καλούμε σε αγώνα για σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές,


Στις 17 Οκτώβρη καταθέτουμε το δικό μας πόρισμα, το πόρισμα των εργαζομένων και απαιτούμε να συζητηθεί και να γίνει νόμος.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩTΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ- Μ.Μ.Ε  & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη διορίζει διοίκηση στο ΕΚΑ…
   H Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία παρεμβαίνει υπέρ των εργοδοτών και της κυβέρνησης.
Η αστική δικαιοσύνη αποφασίζει την ακύρωση του 29ου Συνέδριου του ΕΚΑ (Μάιος 2016), των Αποφάσεων και των Αρχαιρεσιών του. Με ένα απαράδεκτο σκεπτικό υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων του σωματείου της ΑΛΦΑ Τράπεζας, το δικαστήριο, διατυπώνει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό του ΕΚΑ αποκλεισμός αντιπροσώπων λόγω παρατυπιών στις αρχαιρεσίες που τους ανέδειξαν.
   Θέλουν να νομιμοποιήσουν ένα σωματείο το οποίο εμφάνιζε ψηφίσαντες για την Αθήνα από όλη την Ελλάδα(!) και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. Μάλιστα έχοντας τις πλάτες των τραπεζιτών και του κράτους αρνούνταν να προσκομίσει και οποιοδήποτε στοιχείο για τους ψηφίσαντες που παρουσίαζε.
   Η απόφαση του δικαστή ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ιδιαίτερα των δευτεροβάθμιων, να ελέγχουν και να νομιμοποιούν τους αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών τους αρχαιρεσιών όπως προβλέπουν ρητά τα καταστατικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που άλλωστε γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο για να γίνει μέλος σε δευτεροβάθμιο. Ανοίγει το δρόμο του ολοκληρωτικού άμεσου ελέγχου των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η… «ανεξάρτητη» κατά τα άλλα δικαιοσύνη με τις αποφάσεις βγάζει τις περισσότερες απεργίες παράνομες. Ή με τα ασφαλιστικά μέτρα νομιμοποιούνται δεκάδες «μαϊμούδες» αντιπρόσωποι στα συνδικαλιστικά όργανα, προϊόν της νοθείας και του μαγειρέματος που κάνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, γνωρίζουμε το ρόλο της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης». Προκειμένου να χτυπήσουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες δε θα διστάσουν πουθενά.  Θέλουν να περάσουν νέα αντεργατικά μέτρα για τα εργασιακά, τις ΣΣΕ, τις ομαδικές απολύσεις έχοντας το εργατικό κίνημα δεμένο χειροπόδαρα.
   Τεράστιες ευθύνες έχουν οι παρατάξεις ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ) – ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, όχι μόνο γιατί είναι πρωταγωνιστές και οργανωτές σε όλο αυτό το σάπιο σκηνικό της νοθείας και του εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και γιατί στο ΔΣ του ΕΚΑ, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, σαν έτοιμοι από καιρό αποφάσισαν να καταργήσουν την εκλεγμένη διοίκηση και να πάνε στο δικαστήριο να τους διορίσει καινούργια!
   Οι εξελίξεις στο ΕΚΑ και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης για λογαριασμό του κράτους και της εργοδοσίας, πρέπει να γίνουν κριτήριο για κάθε εργατοϋπάλληλο και άνεργο. Να σπάσει κάθε αυταπάτη ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι αστικές κυβερνήσεις που τους υπηρετούν μπορεί να υποχωρήσουν από τις επιδιώξεις τους και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν. Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να τους ανατρέψει.
Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα.
Όχι στη νομιμοποίηση «μαϊμού» αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά όργανα.
Δεν δεχόμαστε τραπεζίτες και κράτος να ορίζουν διοίκηση στο ΕΚΑ.
Η Διοίκηση