Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ
Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι- συναδέλφισσες της εταιρίας ΒΙΣ:                                                               08/04/15

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου, καταγγέλλει τη Διεύθυνση της εταιρίας ΒΙΣ Βόλου, που την Τρίτη 7/04/15 στην τριμερή συνάντηση στο Υπ.Εργασίας, επέδειξε για μία ακόμα φορά το αντεργατικό πρόσωπό της. Μπροστά στο πρόβλημα των 50 εργαζομένων που βρίσκονται «αιχμάλωτοι» ανάμεσα στη διαθεσιμότητα και την εκ περιτροπής εργασία, η απάντηση του νομικού συμβούλου της εταιρίας είχε να κάνει μόνο με τη συνέχιση της διασφάλισης των κερδών. Παρ όλο το επανειλημμένο αίτημα των εργαζομένων, να παρουσιαστεί μία λύση που θα βάζει και πάλι σε λειτουργία το τμήμα της χαρτοποιίας, δεν υπήρχε καμία δέσμευση για κάτι τέτοιο. Αντίθετα μπήκε και με τον επιπλέον επίσημο τρόπο στο τραπέζι, το ενδεχόμενο, αν δεν γίνει κερδοφόρο το συγκεκριμένο τμήμα, να κλείσει και οι εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο.

Σε αυτή την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας που ήταν και η αιτία να προβεί το Σωματείο στη συμφιλιωτική διαδικασία της τριμερούς, το Υπ. Εργασίας διάλεξε τον ρόλο του πόντιου Πιλάτου που πρακτικά για μία ακόμα φορά αφήνει ανενόχλητο τον όμιλο Φιλίππου. Η στάση του Υπουργείου άλλωστε φάνηκε από την αρχή, μιας και απαξίωσε να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο Υπουργός, οι Υφυπουργοί ή έστω κάποιος γενικός γραμματέας. Στην τοποθέτησή τους οι εκπρόσωποι του υπουργείου, παρέπεμψαν τους εργαζόμενους να κινηθούν νομικά εναντίων της εταιρίας, μήπως και πατώντας σε παρατυπίες της διαδικασίας επιβολής, ακυρώσουν την εκ περιτροπής εργασία και τη διαθεσιμότητα. Όσον αφορά μάλιστα την εταιρία, κάνανε σύσταση να προχωρήσει άμεσα σε ¨διαβούλευση¨ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να παρουσιάσει τα οικονομικά σχέδια διάσωσης των κερδών της.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το Υπουργείο εκπροσωπώντας την συγκυβέρνηση ΣΥΡΖΑ –ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι ο νόμος είναι νόμος και η εταιρία έχει δικαίωμα να τον εφαρμόσει, αλλά αν θέλουν οι εργαζόμενοι μπορούν να συρθούν σε ένα νομικό Γολγοθά με αμφίβολο αποτέλεσμα. Από την άλλη ενώ ο όμιλος Φιλίππου έχει πάρει για χρόνια επιδοτήσεις από το κράτος για το στήσιμο και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών του, αφήνεται ανενόχλητος να ανοίγει και να κλείνει εργοστάσια, να μεταφέρει τα κεφάλαιά του σε επιχειρήσεις του εξωτερικού έχοντας απλά την υποχρέωση απέναντι στο Υπουργείο, να κάνει ¨διαβούλευση¨ για να εξηγήσει τους λόγους.

Στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο εργασίας άλλωστε, παρευρέθηκαν ως “συμπαραστάτες” και μία σειρά βουλευτές και εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ. Όλοι τους εκφράσανε βοερά την στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, την ανάγκη να κρατηθεί η επιχείρηση ανοιχτή και να μη μείνουν στο δρόμο τόσες οικογένειες, την αγανάκτησή τους απέναντι στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόζει η Διοίκηση της εταιρίας. Σα να μην έχουν μερίδιο ευθύνης είπαν πως η εταιρία δεν έπρεπε να αξιοποιήσει τους αντεργατικούς νόμους, που η μεν ΝΔ έχει ψηφίσει όταν ήταν κυβέρνηση και οι δε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνεχίζουν να εφαρμόζουν. Μάλιστα σύστησαν στους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή, γιατί είναι όπως είπαν στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να καταργηθεί η εκ περιτροπής εργασία και η διαθεσιμότητα.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, που ξεχείλισε από συμπαράσταση κυβερνητικών βουλευτών που «χτύπησαν με κατανόηση την πλάτη των εργαζομένων», οι εργαζόμενοι του εργοστασίου συνεχίζουν και ζούνε με την ανασφάλεια αν αύριο θα έχουν δουλειά και πηγαίνοντας στο σπίτι τους ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο από τους νόμους που ψήφισαν και εφαρμόσανε αυτή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τέρμα πια στις αυταπάτες. Καμία αναμονή και εναπόθεση των ελπίδων μας σε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.

Είναι ανάγκη άμεσα οι εργαζόμενοι να πάρουν τα μέτρα τους, να μη χάσουν άλλο χρόνο περιμένοντας λύση από τα πάνω. Η οποιαδήποτε αξιοποίηση του νομικού δρόμου ή των συναντήσεων με υπηρεσίες και εργοδοσία, έχει νόημα μόνο όταν συνδυάζεται άριστα, με οργάνωση της πάλης που θα ασκεί πίεση για νικηφόρα έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το δίκιο τους, γιατί χωρίς αυτούς γρανάζι δε γυρνά. Κάθε καθυστέρηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δίνει χρόνο στην εργοδοσία να προετοιμαστεί για να την αντιμετωπίσει. Απόδειξη είναι ότι η Διοίκηση έχει εξασφαλίσει από τώρα να αποθηκεύει προϊόντα για να μπορέσει να μείνουν ανεπηρέαστα τα κέρδη της εάν έρθει σε σύγκρουση.

Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω κάτω και να κάνουν τους αντεργατικούς νόμους ανεφάρμοστους. Αξιοποιώντας την αλληλεγγύη των Σωματείων, της Ομοσπονδίας και του Εργατικού Κέντρου, το πρόβλημα πρέπει να βγει έξω από τις πύλες του εργοστασίου. Να πάρει το μήνυμα η εργοδοσία, ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους, ότι έχουν ως πραγματικούς συμπαραστάτες, τους υπόλοιπους εργάτες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου είναι αποφασισμένη να στηρίξει κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ μαζί με το σωματείο τους.