Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Απεργιακή απάντηση την ημέρα κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου


ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
12/1/2020


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζει ακάθεκτη να εφαρμόζει την πολιτική η οποία έρχεται να εξυπηρετήσει την λεγόμενη «ανάπτυξη». Την «ανάπτυξη» που μας έταζε και πριν ο Σύριζα η οποία είναι στρωμένη με αγκάθια για την εργατική τάξη και τον λαό και θωρακίζει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Την ανάπτυξη την οποία βιώνουμε και στον κλάδο σε μια σειρά επιχειρήσεις, όπου οι εργοδότες εκμεταλλεύονται  την ανυπαρξία κλαδικής σύμβασης, τα μειωμένα μεροκάματα και τα πετσοκομμένα δικαιώματα για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΝΔ παίρνοντας σκυτάλη από τον Σύριζα, υλοποιώντας την πολιτική της Ε.Ε ανοίγει το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Στόχος τους οι ασφαλισμένοι να μετατρέπονται σε επενδυτές – πελάτες, έρμαιο του χρηματιστηριακού τζόγου όπου θα παίζονται οι κόποι μιας ζωής.

Με την συγκεκριμένη πολιτική το κεφάλαιο και το κράτος απαλλάσσονται ακόμα περισσότερο από το «κόστος» της ασφάλισης, αποσπώντας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εισφορές των ασφαλισμένων γίνονται μια τεράστια πηγή άντλησης κεφαλαίων που θα πηγαίνουν στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από κάθε λογής επενδυτικά και χρηματοπιστωτικά προϊόντα και το μόνο που εξασφαλίζεται για τον εργαζόμενο είναι μια σύνταξη πτωχοκομείου.

Υλοποιείται έτσι, ο στόχος των κυβερνητικών στελεχών, των ασφαλιστικών εταιριών, του ΣΕΒ, όλων αυτών που στήνουν προπαγανδιστικές ξόβεργες, που εκθειάζουν τα προσόντα της ιδιωτικής ασφάλισης , τάζουν λαγούς με πετραχήλια για την απόδοση των επενδύσεων των ασφαλισμένων και τις συντάξεις που αυτοί θα παίρνουν.

Το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις. Οι συντάξεις είναι η μια πλευρά προστασίας και αξιοπρεπούς ζωής, μετά τον εργάσιμο βίο. Το ασφαλιστικό περιέχει όλο το πλαίσιο προστασίας κάθε εργάτη, κάθε εργαζόμενης, κάθε νέου.   Είναι η ασφάλιση του μικρού παιδιού, τα εμβόλια του. Είναι το φάρμακο μας όταν αρρωστήσουμε. Είναι το επίδομα ασθένειας, οι ιατρικές εξετάσεις, οι παροχές υγείας και πρόνοιας συνολικά. Είναι η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας. Είναι η προστασία μας στον επαγγελματικό κίνδυνο, στις επαγγελματικές ασθένειες για να μη γινόμαστε θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων.

Η άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής  πολιτικής που υπηρετούν με συνέπεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η κλιμάκωση της τούρκικης επιθετικότητας, η συμφωνία με της ΗΠΑ, η πολεμική όξυνση στην Μέση Ανατολή, καθιστούν πιο αναγκαίο από ποτέ, να δυναμώσει άμεσα η αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Οι εργαζόμενοι τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Αντίθετα προετοιμάζεται το έδαφος για συνδιαχείρηση στο Αιγαίο με το δίλλημα, «συμβιβασμός ή πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία», επιλογή που κρύβει τους ίδιους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον του λαού. Κίνδυνοι που μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ, που ανανέωσε τις απειλές σε Ρωσία και Κίνα και επιβεβαίωσε την αναβάθμιση του πυρηνικού του οπλοστασίου.
Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι σε αυτό το περιβάλλον οι φιλίες της χώρας με τους φονιάδες των λαών μπορούν να βγουν σε καλό.

Μπροστά σε αυτές τις πολύ σοβαρές εξελίξεις το συνδικάτο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε ξεσηκωμό.

Το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλίες όπως Γ.Σ. του κλάδου, συνελεύσεις και περιοδείες σε μια σειρά χώρους και συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό. Μέσα από αυτή την διαδικασία αναδείχθηκε η ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση και συμμετοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης του ασφαλιστικού.

Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, οι οποίοι ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν είπαν κουβέντα για την αντιλαϊκή επίθεση έτρεξαν να υπογράψουν ξανά την επέκταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα μέτρα και τα σταθμά της εφαρμογής του άθλιου νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου που καθορίζει τον κατώτερο μισθό με νόμο και υπουργική απόφαση.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, η δουλειά των συνδικάτων και των άλλων μαζικών φορέων που προηγήθηκε τσαλάκωσαν το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η αντιλαϊκή της πολιτική έχει την πλατιά λαϊκή στήριξη. Από αυτή την πολιτική οι  εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν μόνο να χάσουν κι άλλα δικαιώματα για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Έχουν διαμορφωθεί καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτός ο απεργιακός αγώνας που ξετυλίγεται να δώσει μια αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, να ανοίξει το δρόμο για τις διεκδικήσεις μας.


Αγωνιστικά η διοίκηση