Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΩΝ.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ

Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα.Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721

E-mail sindikato.tipou.xartou@gmail.com



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 26/8/2022

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το ΔΣ του Συνδικάτου μας , καταγγέλλουμε την εργοδοσία των επιχειρήσεων του κλάδου, "Maragos" στο Χαλάνδρι και «Τσιαδή» στο Αιγάλεω που  προχώρησαν σε εκδικητικές απολύσεις 2 εργαζόμενων.  Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως όπως και στην περίοδο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, έτσι και τώρα περίοδο πανηγυριών ανάπτυξης, τα σπασμένα  τα πληρώνουμε πάντα οι εργάτες, η καπιταλιστική κανονικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των εργοδοτών έχει ως προαπαιτούμενα τις απολύσεις εργαζόμενων, ιδιαίτερα των πρωτοπόρων, την  επίθεση στα δικαιώματα μας, για να βγαίνει η εργοδοσία κερδισμένη. Οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ,  έχουν δημιουργήσει  διαχρονικά όλο το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες του κλάδου απέναντι σε όποιον εργαζόμενο και εργαζόμενη δεν σκύβει το κεφάλι, διεκδικεί, οργανώνει τους συναδέλφους, παλεύει σε κάθε χώρο δουλειάς.

Γι αυτό οι εργοδότες, στοχεύουν τους  πιο πρωτοπόρους αγωνιστές, για να συνεχίσουν ανενόχλητοι την επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργατών, όπως ακριβώς έγινε με τις δύο συναδέλφισσες αλλά και με τον πρόεδρο του συνδικάτου.

Αποδεικνύεται ότι τα συμφέροντα εργοδοσίας και εργαζόμενων είναι σε συνεχής σύγκρουση μεταξύ τους. Τίποτα δεν έχουμε να προσμένουμε από  το αν πηγαίνει καλά ή όχι η επιχείρηση. Οι εργοδότες θα συνεχίζουν να έχουν κέρδη και από την άλλη για τους εργαζόμενους απολύσεις, καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών, ακρίβεια.

Τώρα αυτό ακριβώς θέλουν και μέσα από τις δύο εκδικητικές απολύσεις, οι εργαζόμενοι να υποχωρήσουν από το δικαιώματά τους.

Μάλιστα οι  ισχυρισμοί και των δύο εργοδοτών, στη παρέμβαση του συνδικάτου μας, ότι «δεν μπορούν να πληρώνουν πλέον τους μισθούς» στις συναδέλφισσες που ζούσαν μέχρι σήμερα με τον κατώτερο μισθό πείνας, είναι προκλητικοί αλλά κυρίως είναι η δικαιολογία για να κρύψουν οι εργοδότες την πραγματική αιτία των απολύσεων. Η πρωτοπόρα στάση των συναδελφισσών, στην οργάνωση των εργαζόμενων στους συγκεκριμένους χώρους, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, απέναντι στην εντατικοποίηση, η συνδικαλιστική τους δράση , είναι η αιτία των απολύσεων.

 Επίσης οι προθέσεις της εργοδοσίας ότι θέλουν να επιβάλουν σιγή «νεκροταφείου» στο χώρο , αποκαλύφθηκαν και με τη προσπάθεια του εργοδότη της “ MARAGOS” να τρομοκρατήσει τη συναδέλφισσα , απειλώντας την ίδια και το Συνδικάτο να μην προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση για την εκδικητική απόλυση. Φυσικά είναι βαθιά νυχτωμένοι οι εργοδότες αν πιστεύουν ότι με απειλές μπορούν να τρομοκρατήσουν το εργατικό κίνημα.  

Καλούμε τους εργαζόμενους, στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αλλά και συνολικά στο κλάδο, να καταδικάσουν τις απολύσεις, να μην σκύψουν το κεφάλι, να οργανωθούν  και να συνεχίσουν μαζί με το Συνδικάτο τους να διεκδικούν δικαιώματα με βάση τις δικές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες και τα θέλω των  εργοδοτών .

Απαιτούμε από  τους συγκεκριμένους εργοδότες και την επιθεώρηση εργασίας , να επιστρέψουν στην εργασία τους οι συναδέλφισσες.

Το Συνδικάτο μας ήδη έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας  και προετοιμάζουμε μαζική παρέμβαση την ημέρα συνάντησης στο υπουργείο για να αναδείξουμε τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής  κυβέρνησης , όπως και όλων των προηγούμενων, που με τις αντεργατικές τους πολιτικές οδηγούν εργαζόμενους στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ