Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Συνδικάτο.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ

Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721

E-mail: sindikato.tipou.xartou@gmail.com

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

24/10/2021

Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή σύσκεψη  του Συνδικάτου μας με στόχο την καλύτερη οργάνωση των εργαζόμενων στο κλάδο για,  να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας, για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου των Συνδικάτων στις 4 Νοέμβρη , για να γίνει υπόθεση όλων των εργατών και εργατριών στις γραφικές τέχνες, στις εφημερίδες, στη χαρτοποιία, στη συσκευασία κ.α. η προετοιμασία απεργιακής απάντησης .

Όπως αναδείχτηκε εισηγητικά από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ συνάδελφο Γιώργο Καραγιάννη  «δεν θεωρούμε κανονικότητα να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, χωρίς ξεκούραση, με μισθούς που τελειώνουν μια εβδομάδα πριν πληρωθούμε.

 δεν γίναμε ακόμα αναίσθητοι να ακούμε κάθε μέρα για τους δεκάδες νεκρούς από την πανδημία και να μην μας νοιάζει. Δεν πρόκειται να συνηθίσουμε να πεθαίνουν εργαζόμενοι, απροστάτευτοι σε ένα σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν ανεχόμαστε να μας ληστεύουν και να μας παίρνουν τα λεφτά μέσα από την τσέπη στα super market και στα βενζινάδικα είναι χαρακτηριστικό και  το τελευταίο διάστημα όλοι έχουμε διαπιστώσει της μεγάλες αυξήσεις που υπάρχουν σε ειδή πρώτης ανάγκης.

Δεν κάνουμε έγκλημα γιατί θέλουμε να μείνουμε με τις οικογένειές μας σε ένα σπίτι και πρέπει κάθε μήνα να τους χρωστάμε ένα μισθό.

είμαστε εδώ, γιατί καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι σύγχρονο να δουλεύουμε τα Σάββατα και τις Κυριακές, να δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε περά να μπορούμε ώστε να ζήσουμε εμείς και οικογένειες μας με αξιοπρέπεια.

Όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση και οι εργοδότες θέλουν να τα εφαρμόσουν  , και ταυτόχρονα να είμαστε με σκυμμένο το κεφάλι, να μην μπορούμε να αντιδράσουμε, για αυτό αλώστε προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τα ταξικά συνδικάτα και την δράση, και ιδιαίτερα τα συνδικάτα που έχουν δεσμούς με τους εργάτες του κλάδου με σταθερή, δράση με διεκδικήσεις, όπως το δικό μας συνδικάτο.  όλοι  γνωρίζουμε ότι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση με την στήριξη της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ κλπ) με εντολή των εργοδοτών πέρασε τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη όπου επιδιώκουν το φακέλωμα των εργαζομένων (με το ηλεκτρονικό μητρώο), ενώ ταυτόχρονα θέλουν να βάλουν εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων, (συνελεύσεις σωματείων ηλεκτρονική ψηφοφορία), με εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, (εμπόδια για την περιφρούρηση της απεργίας) κλπ.»

Στη συζήτηση που έγινε μεταφέρθηκε από τους εργαζόμενους η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, η προσπάθεια της εργοδοσίας συνολικά να χαμηλώσει ο πήχης των απαιτήσεων και διεκδικήσεων των εργατών, να υποτάξουμε τις ανάγκες μας στις ανάγκες της παραγωγής και των σχεδιασμών των επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κλάδο μας και επενδύσεις γίνονται, και ζεστό χρήμα πέφτει με τις επιδοτήσεις, και ανάγκη από έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό υπάρχει. Ταυτόχρονα όπως βγήκε από τη συζήτηση σε όποιο χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι, συσπειρώνονται στο Συνδικάτο τους , εκεί μπορούν από καλύτερη θέση να αντιμετωπίζουν τα «θέλω» των εργοδοτών και να βάζουν μπροστά τη διεκδίκηση αυξήσεων, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, να παλεύουν για την επίλυση των μικρών και μεγαλύτερων προβλημάτων. Όπως στην επιχείρηση «Μαραγκός Ε.Π.Ε.» που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει ο εργοδότης, όπως στις επιχειρήσεις  Veridos- Ματσούκης»,

 « Αφοί Βλάχου», «Μορφή», «Ρόη», «Μέγα» κ.α που η παραγωγή και τα κέρδη αυξάνονται, αλλά οι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της αύξησης στις τιμές των προϊόντων, των καυσίμων, των τιμολογίων κλπ, και η εντατικοποίηση αυξάνεται με κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων και καταπόνησης των εργαζόμενων.

Αναδείχτηκε η ανάγκη σήμερα να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι ΣΣΕ με αυξήσεις, 5θήμερο-7ωρο-35ωρο, κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας, επανένταξη των εργαζόμενων στα Β.Α.Ε, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Ταυτόχρονα με την ανάγκη για κατάργηση του Φ.Π.Α και του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενέργεια και καύσιμα.

Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τις εργατικές οικογένειες.

Καμιά αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος , καμιά διακοπή ρεύματος στις εργατικές κατοικίες.

Τέλος η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο πώς οι εργαζόμενοι συνολικά θα υπερασπιστούν την ύπαρξη του Συνδικάτου τους με αυτά τα χαρακτηριστικά και προσανατολισμό , ανυπακοής-αμφισβήτησης, ρήξης και ανατροπής της βαρβαρότητας που βιώνουμε, πως θα καταργήσουμε στη πράξη το νόμο – έκτρωμα 4808-2021, ότι είναι απόφαση των εργατών και εργατριών του κλάδου μας να μην καταθέσουμε  τα μητρώα στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε, συνολικά να συνεχίσουμε τη δράση μας σύμφωνα με το καταστατικό μας και τις ανάγκες των εργατών.

Όσες θυσίες και αν χρειαστούν το Συνδικάτο μας θα τις αντιμετωπίσει, με τους εργαζόμενους να γνωρίζουν ότι χωρίς αγώνα τίποτα δεν κατακτιέται.

Παλεύουμε και καταργούμε στην πράξη τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη, Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχτεί πως τώρα που ψηφίστηκε, ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Υπάρχει πείρα, δεκάδες νόμοι έχουν γίνει κουρελόχαρτα, όταν τα Συνδικάτα μαζί με τους εργαζόμενους, αντιστέκονται, κινητοποιούνται, παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μόνο στο πρόσφατο παρελθόν, καταργήθηκε στην πράξη ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ο νόμος Αχτσιόγλου που προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην πραγματοποίηση Απεργιών, με το γνωστό 50%+1 των τακτοποιημένων μελών για να είναι «νόμιμη» η Απεργία, όταν μάλιστα 9 στις 10 κηρύσσονται παράνομες,.

Ξέρουμε επίσης ότι εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση ο καθένας μόνος του. Ότι πρέπει να συντονιστούμε για να δυναμώσει ο αγώνας μας. Όλοι μαζί οι  Εργαζόμενοι, αυτή η ενότητα είναι που συμφέρει τους εργαζόμενους. Ενάντια στους εργοδότες μας, και το κράτος τους.

Με βάση και τα παραπάνω οργανώνουμε την δουλεία μας για το επόμενο διάστημα βάζοντας σαν πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση των συνδικάτων στις 4 Νοέμβρη.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ