Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα.Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Τύπου Χάρτου
την Κυριακή 3/2/2019 στις 10:00π.μ.
στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου
(Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).
Θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Συνδικάτου.

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες.

 Το Δ.Σ του Συνδικάτου σας καλεί στην τακτική συνέλευση του κλάδου. Θα γίνει ενημέρωση ,για τις εξελίξεις στο κλάδο, τη διαπραγμάτευση των κλαδικών ΣΣΕ του Συνδικάτου με τον ΣΕΒ, συζήτηση για το σχέδιο δράσης του Συνδικάτου μας για το επόμενο διάστημα. Η μαζική παρουσία των εργατών του κλάδου θα είναι η πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , που προσπαθεί για μία ακόμη φορά να ξεγελάσει τους εργαζόμενους, καλώντας τους να ξεχάσουν όσα έχασαν την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Στήνοντας μια προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, ανακοίνωσε σήμερα την ενεργοποίηση του μνημονιακού νόμου της ΝΔ ,ενώ μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για επαναφορά των ΣΣΕ και ανάκτηση των απωλειών.

Με την εξαγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποιείτε  ο νόμος Αχτσιόγλου-Βρούτση (ΝΔ), "με τις διατάξεις του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, καθορίζεται η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας".
Ποιο αναλυτικά τι προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο:
• "Το ύψος του νομοθετημένου κατώτερου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη της κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας". Τα ίδια ακριβώς λόγια που χρησιμοποιεί και η εργοδοσία του κλάδου.
• "Και ως τέτοιος νοείται μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς". Ξεχάστε δηλαδή επιδόματα, τριετίες κλπ.
Επιπλέον:
• Λόγος γίνεται για ρύθμιση, "αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου", "προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες", που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και μείωση όταν το επιτάσσουν οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.
• "Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατώτατου μισθού για τους υπαλλήλους και του κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου". Δηλαδή ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται πλέον από την εκάστοτε κυβέρνηση καταργώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης γίνονται για να κρύψουν την πραγματικότητα ότι οι μισθοί θα βρίσκονται μόνιμα σε κρίση,  σε επίπεδα πείνας και αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής όλων: εργοδοσίας, κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ΕΕ - "θεσμών".
Η «δέσμευση» της κυβέρνησης ήταν για άμεση (αρχές 2015) επαναφορά των 751 ευρώ και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και όχι η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου που χαρακτήριζαν δολοφόνο των ΣΣΕ, ότι για 8 χρόνια από τα οποία 4 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι μισθοί ήταν καθηλωμένοι, ενώ η φοροληστεία κλιμακώνονταν χρόνο με το χρόνο, ότι από το 2020 μπαίνει σε εφαρμογή η ήδη ψηφισμένη νέα μείωση στο αφορολόγητο (από 420ευρώ μηνιαίως)
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες,
Ο κλάδος παραμένει χωρίς Συλλογική Σύμβαση  για 10 χρονιά, αυτό διαψεύδει την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί επαναφοράς τους,  θυμίζουμε ότι απέρριψαν το σχέδιο νόμου για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που συνυπογράψαμε 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις και το οποίο κατατέθηκε και στηρίχθηκε μόνο από το ΚΚΕ στη βουλή, ότι όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των μνημονίων παραμένουν ανέγγιχτοι έχοντας διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς.
Κρύβουν επίσης ότι "καθαρή" θα τη βγάλουν οι μεγαλοεργοδότες και από την κατάργηση του αίσχους του "υποκατώτατου" μισθού αφού έχουν εξασφαλίσει επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τους νέους εργαζόμενους που μέσω της φορολογίας και αυτά από τη δική μας τσέπη θα προέλθουν.
Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να κλείσουν τα αυτιά τους στα καλέσματα μείωσης των απαιτήσεων τους και εφαρμογής του μνημονιακού πλαισίου, στα προεκλογικά τύμπανα αποπροσανατολισμού. Να μην θεωρήσουν περασμένα - ξεχασμένα τα δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές, να μην υπάρξει κανείς συμβιβασμός με τα ελάχιστα, με ότι περισσεύει από το μεγάλο φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων. Να προτάξουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας, του πλούτου που παράγουμε.
Καμία αποδοχή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, του νόμου δολοφόνου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, χωρίς τη διεκδίκησή μας ούτε αυτή η ελάχιστη αύξηση και η κατάργηση του άθλιου υποκατώτατου δεν θα υπήρχε.
Συνάδελφοι –Συναδέλφισσες

Το 2019 όλοι οι εργάτες και οι εργάτριες μπορούμε και πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των διεκδικήσεων, βάζοντας  μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των εργοδοτών. Να αντιπαρατεθούμε με τις μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες και  με τη λογική του «μικρότερου κακού», που καλλιεργεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Σ' αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
Κλιμακώνουμε την πάλη μας και διεκδικούμε:
1. Μονομερή ολοσχερής διαγραφή του χρέους. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ.
2. Να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης και καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο η κυβέρνηση. Άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
3. Να καταργηθεί το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Άμεση επαναφορά και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ του κλάδου, με βάση τη κλαδική σύμβαση του 2009 , σε όλες τις επιχειρήσεις, για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
4. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5θήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά.
5. Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
6. Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες, το δημόσιο, τους δήμους ακόμα για 500 ευρώ. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την κύρια κατοικία. Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
7. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
9. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων που λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, μόνιμου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, στα ασφαλιστικά ταμεία.
10. Υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού με αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα. Δημόσιες δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, δημόσιες δωρεάν κατασκηνώσεις για τις εργατικές οικογένειες.
11. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ  
                                            28-1-2019