Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση στην Υγεία και την Ενέργεια!


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


27/12/2019

Η υγεία, αντί να παρέχεται με κρατική υποχρέωση και μέριμνα, ως κοινωνικό αγαθό και κεκτημένο δικαίωμα του λαού, βλέπουμε ότι μέσα στο καπιταλιστικό δίπολο "κρίση-ανάπτυξη" και με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, χαρίζεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα και μετατρέπεται σε ένα "φθηνό" ή "ακριβό" εμπόρευμα για τον λαό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που η ίδια είχε νομοθετήσει το 2005 με τον ν.3389. Ο συγκεκριμένος νόμος "ξεχάστηκε" σκόπιμα απ’την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μιας κι όταν πρόκειται για τα κέρδη του Κεφαλαίου, όλες οι αστικές δυνάμεις είναι πιασμένες χέρι-χέρι, αλλάζοντας απλά το "πρόσημο" τους, σε δεξιό ή αριστερό.

Η Δημόσια Υγεία, αν και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από μισθωτούς και συνταξιούχους (το 90% των φορολογούμενων), απαξιώνεται συνειδητά από το ίδιο το κράτος. Μείωση κονδυλίων, πετσόκομμα προνοιακών επιδομάτων, υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, τσάκισμα του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Δημόσια Υγεία, κακοσυντήρηση ή έλλειψη αναγκαίων μηχανημάτων, ώστε μεγάλο μέρος του προγνωστικού-διαγνωστικού σταδίου να εκχωρείται σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δηλαδή ο λαός, που ήδη πληρώνει για την Δημόσια Υγεία, να καλείται να ξαναπληρώσει σε ιδιώτες αντί ν’απολαμβάνει δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο τις οφειλόμενες υπηρεσίες από το κράτος, που τον φορολογεί, χωρίς να παρεμβάλλεται παρασιτικά καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ας θυμηθούμε, πως στην υπόθεση Novartis, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κοκκορομαχούσαν στην Βουλή, για το ποιος μείωσε περισσότερο την κρατική δαπάνη για το φάρμακο, έκρυβαν όλα τα κόμματα που σκιαμαχούσαν για το σκάνδαλο, εκτός από το ΚΚΕ,πως αυτή η μείωση είχε κι έχει σαν συνέπεια, ο λαός να αγοράζει ακριβότερα την υγεία και τα φάρμακα του.

Το Συνδικάτο συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που προωθείται μέσω των ΣΔΙΤ. Οι αστικές κυβερνήσεις κι οι μεγαλογιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που θέλησαν αρχές Δεκέμβρη, σε ημερίδα στο Ζάππειο, να ντύσουν με επιστημονικό μανδύα τις αντιδραστικές αλλαγές, που προωθούνται στην Υγεία από το ντόπιο Κεφάλαιο και την Ε.Ε. ας ξέρουν, πως απέναντι τους δεν θα ’χουν μόνο τους εργαζόμενους στην Δημόσια Υγεία αλλά όλους μας, ολόκληρη την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας μας.

Όσον αφορά την ενέργεια, η κυβέρνηση ΝΔ βαδίζει σε αναμενόμενη πορεία, χαραγμένη ήδη από ξένους και ντόπιους ιδιώτες, μια πορεία δρομολογημένη κι από την "κυβερνώσα Αριστερά", που προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο Κεφάλαιο, μια πορεία εγκεκριμένη από την αντιδραστική και ιμπεριαλιστική Ε.Ε., που δένει πισθάγκωνα κι εξαρτά ολόκληρες χώρες, λαούς κι εργαζομένους στα σχέδια των αρπακτικών του Καπιταλισμού.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την ΔΕΗ, που προαναγγέλθηκε από την κυβέρνηση και την Διοίκηση της εταιρείας στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, ενός στρατηγικού τομέα για την οικονομία της χώρας, με συνέπεια την ενεργειακή εξάρτηση του λαού από τις κερδοσκοπικές ορέξεις των όρνεων, που ακονίζουν τα νύχια τους.

Το "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα" της ΝΔ φοράει τον προσχηματικό φερετζέ της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της περίφημης "απολιγνιτοποίησης". Όπως χαρακτηριστικά είπε σε επενδυτές στην Νέα Υόρκη ο πρόεδρος και CEO της "ΔΕΗ Α.Ε.", Γ. Στάσσης: "η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι δεν θα καίει λιγνίτη μέχρι το 2028…"

Πράγμα όμως, που σημαίνει πως κερδισμένοι απ’ αυτό δε θα ’ναι ούτε η λαϊκή οικογένεια, ούτε οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ αλλά μόνο οι ιδιώτες "επενδυτές", που θα εφορμήσουν πάνω στην χρυσοφόρα λεία της Ενέργειας, κοπτόμενοι τάχα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μοναδικοί κερδισμένοι θα είναι οι ελάχιστοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα "επενδύσουν" στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο ή με τις πανάκριβες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες θα επιδοτηθούν από τον λαό μέσα από την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Ξανά χαμένοι θα είναι μόνο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί αυταπασχολούμενοι, η λαϊκή οικογένεια, που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα το ρεύμα, υπό την διαρκή απειλή διακοπής του. Χαμένοι θα ’ναι πάνω από 5.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ιδίως σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, που θα εξωθηθούν σε "εθελούσια απόλυση" από την εργασία τους αλλά και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που θα εξαναγκαστούν σε μεγαλύτερη "ελαστικοποίηση" των όρων εργασίας τους και των συλλογικών τους συμβάσεων.

Το νέο σχεδιαζόμενο έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ, των εργαζομένων της και της πρόσβασης του λαού σε φθηνό ρεύμα, έχει την υπογραφή της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων, που ακολουθούν την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας και της "Πράσινης Συμφωνίας".

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου συμπαραστεκόμαστε και απαιτούμε διεκδικώντας μαζί με το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας:

·        Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
·        Ρεύμα φθηνό για το λαό.
·        Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.
·        Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της "ΔΕΗ Α.Ε".
·        Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
·        Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων.
·        Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ.
·        Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση).
·        Καμία απόλυση εργαζομένων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.
·        Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες.
·        Να καταργηθούν άμεσα οι εργολαβίες και να προσληφθούν οι συνάδελφοι με απευθείας σχέση εργασίας αορίστου χρόνου σε ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ.

Αγωνιστικά η Διοίκηση