Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες

Το προσφυγικό αλλά και η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στο αιγαίο είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που εξαπολύουν  ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ  με την συμμετοχή και άλλων δυνάμεων όπως η Τουρκία.

Μια πολιτική την οποία στήριξαν και στηρίζουν και η σημερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις βάζοντας ‘’βούτυρο στο ψωμί’’ του Ερντογάν ώστε να παίζει τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια με όχημα το προσφυγικό ζητώντας ανταλλάγματα για την εισβολή στην Συρία.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση της ΝΔ η οποία στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου η Τουρκία ζήτησε ΝΑΤΟική συνδρομή για την διατήρηση της κατοχής σε Συριακά εδάφη το μόνο θέμα που έθεσε ήταν η τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. Έκανε επί της ουσίας αποδεκτή την επιθετική στάση της Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών και την καταπάτηση των συμφωνιών που καθορίζουν τα σύνορα όπως η συνθήκη της Λοζάνης. Σοβαρές ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποστηρίζει μέχρι κεραίας τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη και φυλακή – «κλειστού» ή «ανοιχτού» τύπου – προσφύγων και μεταναστών.

Όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, οι πολεμικές εστίες θα αυξάνονται και μαζί με αυτές με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήθουν και άλλα κύματα προσφύγων και μεταναστών

Στον Έβρο και το Αιγαίο εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι ξεριζωμένοι απ’ τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Εχθρός είναι η πολιτική που απ’ τη μια στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και απ’ την άλλη μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα – φυλακή για να προστατεύεται το “φρούριο” της ΕΕ.

Η προστασία των συνόρων δε μπορεί να συνοδεύεται με μισανθρωπισμό, με «αυτόκλητους» υπερασπιστές που κάνουν επίδειξη δύναμης πάνω σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους ή με φωνές που μιλούν για εκτοπισμούς των προσφύγων σε ξερονήσια.

Τέτοιες εικόνες προσβάλλουν και υπονομεύουν τους πρόσφατους αγώνες των νησιωτών αλλά δε μπορούν να λερώσουν την αλληλεγγύη που έχουν δώσει απλόχερα οι κάτοικοι, τα συνδικάτα και μαζικοί φορείς όλα αυτά τα χρόνια. Τέτοιες αντιδραστικές φωνές πρέπει να μπουν στο περιθώριο, να μη σηκώνουν κεφάλι όσοι σπέρνουν το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού στις γραμμές του εργαζόμενου λαού. Ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αλληλεγγύη και πανανθρώπινα ιδανικά, μπορεί να διακρίνει τον πραγματικό ένοχο, να μη «χτυπάει» το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι, να στοχεύει στους πραγματικούς θύτες και όχι στα θύματα.

Η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί κάθε εργάτη του κλάδου να καταδικάσει όλες τις εθνικιστικές φωνές, την καταστολή αλλά και τον επικίνδυνο αστικό ‘’κοσμοπολιτισμό’’ των ανοιχτών συνόρων.
.Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ανοίξουν την κουβέντα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να μπουν με το συνδικάτο μπροστά διεκδικώντας:

§   Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

§   Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.

§   Άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού που επιθυμούν. Στήριξη του δικαιώματος των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές. 
                                                                                                                           5/3/2020


Αγωνιστικά η διοίκηση