Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Μέτρα πρόληψης, υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς




8/3/2020

Ανακοίνωση 

Συναδέλφισσες-οι

Σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, που εμφανίστηκε συνδυαστικά με την εποχική γρίπη, οι απαιτήσεις μας συμφωνούν με την αρχή της Ιατρικής επιστήμης, ότι η πρόληψη για την υγεία πρέπει, να προηγείται της θεραπείας ή της αποκατάστασης. Το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο έχουμε εξάλλου σταθερά και ως Συνδικάτο για τήρηση όλων των όρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, όπως και για επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

Η ευθύνη της κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα πρόληψης κι αντιμετώπισης της νόσου, περιορίζεται μονάχα στην ενημέρωση του πληθυσμού, αποσιωπώντας τα προβλήματα, που για χρόνια ολόκληρα, το ίδιο το κράτος προκαλεί στο σύστημα της δημόσιας υγείας (υποστελεχωμένα νοσοκομεία, υποτυπώδης πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έλλειψη εξοπλισμού και υλικών, ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων σε Κέντρα Υγείας, ραντεβού για ιατρική εξέταση να κλείνονται μετά από μήνες, εφημερίες νοσοκομείων μέσα σε "πολεμικές συνθήκες", δεκάδες κλειστά κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας κλπ)

Από τις συστάσεις της κυβέρνησης μόνο για το ζήτημα της υγιεινής, της πρόληψης κι αντιμετώπισης της νόσου, βλέπουμε, πως η υγεία μας θα εξαρτηθεί και πάλι από την τσέπη μας, σαν "ατομική μας ευθύνη" κι όχι ως μοναδική υποχρέωση του κράτους, που μας φορολογεί αλλά και της εργοδοσίας, που μας εκμεταλλεύεται καθημερινά.


Η Υγεία πρέπει να είναι Δημόσιο και Δωρεάν Ανθρώπινο Αγαθό!
Ούτε ευκαιρία, ούτε εμπόρευμα, ούτε πεδίο ατομικού κέρδους!


Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου απαιτούμε:

·      Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων κι ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να στελεχωθούν πλήρως όλα τα Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια, το ΕΚΑΒ, να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας και όλες οι ανενεργές δομές υγείας.

·     Άμεσα να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό υγείας, που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κλπ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε 24ωρη βάση και με νέες, άμεσες προσλήψεις.

·     Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) να διατεθούν δωρεάν από το κράτος και ιδιαίτερα στους χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

·    Να παταχτεί κάθε προσπάθεια αισχροκέρδειας πάνω στην πρόληψη της νόσου. Δωρεάν κρατική διανομή όλων των ατομικών μέσων προστασίας και πρόληψης.

·    Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές, στις στρατιωτικές μονάδες, στις προσφυγικές δομές.

·    Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού, όλων των κλάδων.

·       Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για  πρόληψη της διασποράς της νόσου.
β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.


·  Να αυξηθούν όλα τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού των επιβατών, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.


Στον κλάδο μας, με πρόσχημα την πρόληψη, κάποιοι εργοδότες έδωσαν σε εργαζόμενους τις κανονικές άδειες νωρίτερα. Καλούμε τους συναδέλφους, να μην δεχτούν την εργοδοτική τρομοκρατία και την καταστρατήγηση της κανονικής άδειας. Σε κάθε τέτοια περίπτωση να επικοινωνούν άμεσα με το Συνδικάτο.

Καλούμε ξανά καθεμιά εργοδοσία σε Τύπο και Χαρτί, να αναλάβει στην πράξη την ευθύνη της για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Επιπλέον, να προμηθεύσει δωρεάν όλα τα απαραίτητα υλικά πρόληψης με δικά της έξοδα, να δώσει πρόσθετη άδεια με πλήρη μισθό και ασφάλιση, για όσο καιρό χρειαστεί, σε άρρωστους συναδέλφους, σε μέλη οικογενειών με άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, σε πατέρα ή μάνα με υγιές παιδί αλλά με κλειστό σχολείο ή βρεφονηπιακό σταθμό, για την φροντίδα του. Να προχωρήσει σε αποπληρωμή δεδουλευμένων κι εκκρεμών υποχρεώσεων προς όλους τους εργαζόμενους, να προσλάβει άμεσα και μόνιμα όλους τους ενοικιαζόμενους, που με κατώτερους όρους δουλειάς και για πολλά χρόνια της εξασφαλίζουν κέρδη και μόνο κέρδη!



Έμπρακτη κοινωνική ευθύνη πρέπει να δείξουν, όσοι μας εκμεταλλεύονται!

Όχι "συμπόνια-είμαστε όλοι μιά οικογένεια" ή "είναι δύσκολη η κατάσταση"!


Αγωνιστικά, η Διοίκηση