Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ. ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
6/7/2020
Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ –ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ- ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΛΗ 6:30μμ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ 8:00μμ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ( προσυγκέντρωση του Συνδικάτου 7:15 μμ στα Προπύλαια)



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου την Κυριακή 5/7/2020. Βγήκε πλούσια πείρα από τη δράση και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου εν μέσω πανδημίας, σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες για όλους. Αναδείχθηκε η ανάγκη της οργανωμένης πάλης και του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και για να υπάρχουν νέες κατακτήσεις, για να περάσει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση.
Την εισήγηση στη γενική συνέλευση εκ μέρους του Δ.Σ έκανε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου. Με απόφαση της Γ.Σ καταδικάστηκε το έκτρωμα νόμου για απαγόρευση των διαδηλώσεων που φέρνει η Κυβέρνηση για ψήφιση και τονίστηκε ότι θα μείνει στα χαρτιά και αποφασίστηκε η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, στο υπ. Εργασίας στην ημέρα δράσης που καλεί η Ομοσπονδία του κλάδου στις 7 Ιούλη στις 6:30 μμ και στις 9 Ιούλη στη συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στις 8:00 μμ στο Σύνταγμα. Επίσης καταγγέλθηκε η προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης με τις μηνύσεις της εργοδοσίας της επιχείρησης « Αφοί Βλάχου» προς συνδικαλιστές και εργαζόμενους για την 10ήμερη απεργία πέρυσι τον Ιούλη.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι όλο αυτό το διάστημα τα Συνδικάτο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δίπλα στους συναδέλφους, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Όπως υπογραμμίστηκε, απαιτήσαμε και πετύχαμε νίκες, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγιεινή και ασφάλεια κ.ά. Για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα. Παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις και προς το Υπουργείο για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και Π.Ν.Π, που με πρόσχημα την πανδημία τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα. Να μπορέσουν να πάρουν το επίδομα και εργαζόμενοι που με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας βρίσκονται «εγκλωβισμένοι», σε επίσχεση εργασίας, να παρέμβει και να δώσει λύση η κυβέρνηση για να τερματιστούν οι συνθήκες εργασίας «γαλέρας» και η ανασφάλιστη εργασία όπως συμβαίνει στην εφημερίδες «Κόντρα», οι καθυστερήσεις πληρωμών στην εφημερίδα «Δημοκρατία», να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από την εργοδοσία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Σμυρνιωτάκη, να σταματήσουν οι εργοδοτικοί «εκβιασμοί», σε μια σειρά επιχειρήσεις για συμψηφισμό του επιδόματος αναστολής με τους μισθούς, να ανακληθούν απολύσεις πρωτοπόρων εργαζόμενων που διαμαρτύρονται. Να μην περάσει καμία μείωση στους μισθούς, καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων και των δικαιωμάτων, καμία μείωση στο επίδομα αδείας και στα δώρα.  
Μεταφέρθηκε από εργαζόμενους η κατάσταση που επικρατεί στο κλάδο με παραδείγματα σε επιχειρήσεις που η παραγωγή χτύπησε κόκκινο, με εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα, εργασία με 3μηνες συμβάσεις, όπως στην εταιρεία «ΜΕΓΑ» που αφού «έστυψε» τους συμβασιούχους για να βγάλουν την παραγωγή το διάστημα της πανδημίας , τους πετάει σαν «λεμονόκουπες» στην ανεργία , αυτό είναι το πραγματικό «κοινωνικό» πρόσωπο της εργοδοσίας που προσπαθεί να κρύψει με τις δωρεές προς το Δημόσιο σύστημα υγείας. Σε άλλη επιχείρηση του κλάδου «Veridos» που κάτω και από την πίεση της σωματειακής επιτροπής απέσπασαν αυξήσεις, συνεχίζουν να διεκδικούν επιχειρησιακή σύμβαση με ειδικότητες και αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους. Καταγγέλθηκαν οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που αρνείται να δώσει λύση και να πληρωθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις οι πρώην εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία». Όπως ανέφερε συνάδελφος , πρώην εργαζόμενος στην «Ελευθεροτυπία» «το Συνδικάτο μπήκε μπροστά και στηρίζει πραγματικά τους εργαζόμενους και ότι με τη στήριξη του ΚΚΕ το θέμα αναδείχθηκε και στη Βουλή και με επίκαιρη ερώτηση και με πρόταση νόμου, που όμως η Κυβέρνηση της Ν.Δ και τα υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή δεν στήριξαν». Επίσης αναδείχθηκαν οι ευθύνες των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών που και στο χώρο του Τύπου, όπως η ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ κλπ. που βάζουν ουσιαστικά πλάτη για να περάσουν οι αντεργατικές πολιτικές, σπέρνοντας απογοήτευση, αυταπάτες και οδηγούν τους εργαζόμενους στην παραίτηση από τους αγώνες.
Επίσης αναδείχθηκε το πρόβλημα με την τηλεργασία, ιδιαίτερα στις διαφημιστικές επιχειρήσεις.  
Τονίστηκε, επίσης, ότι έχουμε ήδη πληρώσει πολλά στα χρόνια της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουμε την κρίση τους. Έχουμε πλέον συσσωρευμένη πείρα, δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση ούτε στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου ότι δήθεν τα μέτρα είναι προσωρινά, ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τις απαιτήσεις για να έχουμε δουλειά, να βάλουμε πλάτη γιατί οι  εταιρείες έχουν «χασούρα». Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τα αφεντικά ούτε μοιραστήκαμε τα εκατομμύρια στα χρόνια της ανάπτυξης ούτε πληρώσαμε το ίδιο την κρίση τους. Αυτοί είναι που μας χρωστάνε και όχι εμείς.
Όπως σημειώθηκε, γυρίζουμε την πλάτη στον συμβιβασμό, στην υποταγή, στην «εθνική ομοψυχία». Με αλληλεγγύη, συλλογική δράση και προσανατολισμό το ταξικό μας συμφέρον, έχουμε εμπιστοσύνη στο Συνδικάτο μας, που είναι όπλο στα χέρια μας για να πάρουμε ανάσα.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ