Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΟΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ! ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗ NEXI!

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ

Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721



Γενική Συνέλευση Συνδικάτου 9 Ιούλη 2023

11/7/2023

   Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιούλη η Γενική μας Συνέλευση. Παρά το κατακαλόκαιρο και μετά από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, του Μάη και Ιούνη, εργάτες κι εργάτριες από δεκάδες μικρά και μεγάλα εργοστάσια του κλάδου έδωσαν το «παρών», μετέφεραν την εικόνα από τους χώρους δουλειάς και συζήτησαν για το φλέγον ζήτημα της οργάνωσης και διεκδίκησης μας, που πρέπει, να πάρει πιο αγωνιστική μορφή και περιεχόμενο, στο επόμενο δύσκολο διάστημα.

   Την εισήγηση του ΔΣ παρουσίασε ο πρόεδρος Θανάσης Φωτόπουλος με κύριο σημείο αναφοράς την κατάσταση, που επικρατεί στον Τύπο και στο Χαρτί, όπου από την μιά, μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου κλείνουν συμφωνίες εκατομμυρίων, παίρνουν δάνεια, αγοράζουν μηχανήματα και επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους, και από την άλλη, όλη αυτή η «ανάπτυξη» να έχει πατήσει πάνω στους τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα μας, στην απουσία κλαδικής ΣΣΕ επί 13 χρόνια κι όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούμε αυξήσεις, να ακούμε τη μόνιμη γκρίνια των εργοδοτών, πως «δεν υπάρχουν λεφτά και βάλτε πλάτη».

   Παράλληλα, άλλη όψη της «ανάπτυξης» και στον κλάδο είναι η απουσία όρων υγείας και ασφάλειας, με πιο πρόσφατο το εργατικό ατύχημα στην Intertrade-Softex, όπου λίγο έλειψε να έχουμε ακρωτηριασμό συναδέλφου, σε μια εταιρεία που κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων, αλλά ήταν εξαφανισμένη 3 μέρες, στην παρέμβαση του Συνδικάτου.

   Το ΔΣ, που έχουν εμπιστευτεί οι εργαζόμενοι του κλάδου, είναι σταθερά στο πλευρό και στα αιτήματα κάθε συναδέλφου, με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις στα υπουργεία αλλά και στο πλευρό όλης της εργατικής τάξης σε συντονισμό με άλλα ταξικά συνδικάτα της Αττικής με απεργίες και συγκεντρώσεις στο πλαίσιο διεκδίκησης του Π.Α.ΜΕ.

   Στη συνέχεια της Συνέλευσης το λόγο πήραν οι συνάδελφοι περιγράφοντας την κλαδική καθημερινότητα. Κατακτήσεις υπάρχουν, όπου οι εργαζόμενοι οργανώνονται στο Συνδικάτο, σε σωματειακές επιτροπές, διεκδικούν και υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις, αποτέλεσμα υπάρχει μόνο με αγώνες, με εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις, και μόνο εγκαταλείποντας τον ατομικό δρόμο τσακίζεται το «διαίρει και βασίλευε» της εργοδοσίας, με υπομονή κι επιμονή χρειάζεται να δουλευτεί ο στόχος για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας η κλαδική μας υπόθεση με γενίκευση του οργανωμένου αγώνα σε κάθε χώρο.

   Στο κλείσιμο, το Σώμα της Συνέλευσης ενέκρινε ψήφισμα ενάντια σε διάφορες πειθαρχικές διώξεις συνδικαλιστών καθηγητών της ΕΛΜΕ Πειραιά, όπως και για την ακύρωση προστίμων, που επιβλήθηκαν σε πολιτικά κόμματα για «αφισορύπανση» κατά την προεκλογική περίοδο. Το κυριότερο όμως, αποφασίστηκε ομόφωνα, να ανέβει και πρακτικά η αγωνιστική διεκδίκηση για την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικής ΣΣΕ  με μισθούς και δικαιώματα για τις σύγχρονες ανάγκες και συμφέροντα μας, μέσα από σταθερή προσπάθεια,  συνάδελφο τον συνάδελφο και χώρο τον χώρο. Η κλαδική ΣΣΕ δεν είναι ζήτημα, που λύνεται «από πάνω», είναι κατάκτηση συνολικά από όλους εμάς με συνελεύσεις αλλά και με την παρουσία μας σε κάθε κινητοποίηση. Τέλος εγκρίθηκε παμψηφεί η στήριξη του Συνδικάτου στον αγώνα των συναδέλφων στη NEXI, ενάντια στα νέα επιχειρηματικά σχέδια για απόσχιση-απόλυση εργαζομένων, να σταλεί επιστολή από το Συνδικάτο ζητώντας συνάντηση με την εργοδοσία, όπως και να συμπαρασταθεί το Συνδικάτο στην στάση εργασίας των συναδέλφων στην NEXI, την Τρίτη 11 Ιούλη.

Κανείς μόνος του στην κρίση ή «ανάπτυξη» των καπιταλιστών!

Δυναμώνουμε τη φωνή μας, δυναμώνουμε τη δύναμη μας!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της NEXI!

11/7/2023

   Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στείλαμε επιστολή τη Δευτέρα 10 Ιούλη ζητώντας συνάντηση με την εργοδοσία, συνάντηση που η NEXI τελικά αρνήθηκε. Παρ’όλα αυτά βρεθήκαμε στο πλευρό των συναδέλφων στη σημερινή στάση εργασίας στηρίζοντας τον αγώνα τους, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Θυμίζουμε, πως ο όμιλος NEXI αποφάσισε στις 29 Ιούνη «να μην επενδύσει κρατώντας την παραγωγή στο Κρυονέρι» πετώντας στο δρόμο τους 65 συναδέλφους λιθογράφους και από την άλλη να «μην επενδύσει στο κομμάτι της εξυπηρέτησης της ALPHA», αφού δεν προχώρησε το deal του ομίλου με την τράπεζα, πετώντας έτσι στο δρόμο 300 επιπλέον συναδέλφους.

   Η σημερινή δυναμική συμμετοχή και κινητοποίηση των εργαζομένων έδωσε μια πρώτη απάντηση στα κυνικά σχέδια της εταιρείας, που μοναδικό κριτήριο έχει τα κέρδη της. Στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε σε κάθε μορφή αγώνα και διεκδίκησης, που θα αποφασίσουν οι συνάδελφοι με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων NEXI.

   Απαιτούμε και διεκδικούμε μαζί τους:

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά- καμία απόλυση.

  • Κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων, μισθολογικών- εργασιακών και ασφαλιστικών, με βάση την επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογραφεί.


Αγωνιστικά η Διοίκηση