Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σ.Σ.Ε.


12/10/2012
Η μετενέργεια μπορεί να τελείωσε, ο αγώνας όμως όχι.
Έχουμε ακόμα ένα δυνατό όπλο στα χέρια μας, 
ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.


Συνάδελφοι:
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με την ΕΕ και τώρα η νέα τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), φρόντισαν να φτιάξουν το νομικό πλαίσιο που χρειαζόταν για να καταργήσουν όλα τα συλλογικά δικαιώματα. Στόχο έχουν το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης που αυτοί το ονομάζουν <<εργατικό κόστος>>, την κατάργηση κάθε συνδικαλιστικής δράσης και διαγραφή όλων των κατακτήσεων.
Μετά την καταγγελία της κλαδικής σύμβασης των λιθογράφων από τους εργοδότες, τώρα έληξε η περίοδος της τρίμηνης μετενέργειας. Με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών που με την αδιαλλαξία τους από την αρχή στάθηκαν ανυποχώρητα στην πρότασή τους για μειώσεις από 25 έως και 40%, η σύμβαση από 22 Αυγούστου παύει να ισχύει.

Τι σημαίνει αυτό:
-Όλοι οι εργαζόμενοι που μέχρι τώρα ασφαλίζονταν και πληρώνονταν με τη Σύμβαση των Λιθογράφων, διατηρούν το μισθό ή το ημερομίσθιο που είχαν με βάση την ειδικότητά τους.
-Διατηρούνται όλες οι τριετίες ή πολυετία που είχαν, χωρίς όμως να προστίθεται νέα αν συμπληρωθεί από τον Μάρτη του 2012 και μετά.
-Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον κλάδο θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται με βάση την κατάπτυστη Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση των 586 ευρώ μεικτά, που υπέγραψε η ξεπουλημένη ηγεσία  της ΓΣΕΕ. 
-Οι εργοδότες θα κάνουν προσπάθεια να θίξουν τα επιδόματα. Εδώ είναι το σημείο που θα χρειαστεί να ανοίξουμε μέτωπο σε κάθε χώρο για να εξασφαλίσουμε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα πειραχτεί. 
-Ανοίγει ο δρόμος διάπλατα για την υπογραφή ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με μειώσεις μισθών, μιας και μετά το μνημόνιο είναι ισχυρότερες από την κλαδική σύμβαση.

Τώρα ο αγώνας του κλάδου μεταφέρεται σε κάθε χώρο δουλειάς. 
Εκεί θα κριθεί αν θα εφαρμοστούν οι νόμοι πτώχευσης του λαού.

Πώς να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική επίθεση, όπου εμφανιστεί.
-Κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί και να μην υπογράψει ατομική σύμβαση με μείωση αποδοχών. Αυτό πέρα από τις επιπτώσεις που θα είχε στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, θα επιδράσει άμεσα και το ποσό της σύνταξης ή της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. 
-Να μην επιτρέψουμε να γίνει καμία περικοπή στο μισθό μας μονομερώς  με διευθυντικό δικαίωμα. Αυτό είναι παράνομο και πρέπει να το καταγγείλουμε άμεσα στο σωματείο. 
-Να επαγρυπνούμε σε κάθε χώρο για προσπάθειες που μπορεί να κάνει η εργοδοσία να στήσει <<ενώσεις προσώπων>> και να υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών. Όπου έγινε αυτό, (Λυχνία, Κοσκινίδης, Ρόης) οι μειώσεις έφταναν και το 40%
-Στους χώρους που μπορεί να γίνουν προσλήψεις νέων συναδέλφων, να διεκδικήσουμε να πληρώνονται όπως και όταν ίσχυε η Σύμβαση. Να βοηθήσουμε τους νέους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να παλέψουν και αυτοί για τα δικαιώματά τους.
-Σε κάθε περίπτωση να επιδιώξουμε μέσα από συλλογικές διεργασίες σε κάθε εργοστάσιο να συζητάμε εργαζόμενοι και σωματείο και να συντονίζουμε τη δράση μας. Να μην αφήσουμε η εργοδοτική επίθεση να γίνει πρόβλημα του καθενός ξεχωριστά, που θα παλεύει μόνος του να το λύσει. Η δύναμή μας είναι στη συλλογική δράση. 

Τώρα θα κριθεί αν στην επίθεση της η εργοδοσία,
θα συναντήσει εργάτες φοβισμένους και απογοητευμένους
ή οργανωμένους και αποφασισμένους.


Ξεκαθαρίζουμε προς τους εργοδοτικούς συνδέσμους ΣΕΒ-ΣΕΜΕΕ- ΓΣΕΒΕ ότι δε θα δεχτούμε καμία μείωση. Οι επιχειρήσεις που θα τολμήσουν να εφαρμόσουν τους αντεργατικούς νόμους εναντίον μας θα πάρουν απάντηση. Οι εργαζόμενοι όλου του κλάδου δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο ανυπεράσπιστο να διαπραγματεύεται την εργατική του δύναμη με τον εκάστοτε εργοδότη για το τι θα χάσει. Όταν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση του κλάδου αλλά και σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για να μην γυρίσουμε σε εργασιακό μεσαίωνα. 
Δεν εγκαταλείπουμε το αίτημά μας για υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Προετοιμάζουμε τον κλάδο με συνελεύσεις σε όλα τα εργοστάσια, με στήσιμο νέων σωματειακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα για να επιβάλουμε νέα Σύμβαση που θα δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

ΣΣΕ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ 2009 (Ισχύει μέχρι της 14 Μαϊου του 2013) - Δ.Α 33/2009 ΠΚ 5/8/2009
ΣΣΕ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ 2008 (Το θεσμικό μέρος ισχύει μέχρι της 14 Μαϊου του 2013) 

ΣΣΕ ΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΩΘΕΤΙΚΩΝ 2011 (Ισχύει μέχρι και τον Μάρτιο του 2014) 

ΣΣΕ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΩΝ 2011 (Ισχύει μέχρι και τον Μάρτιο του 2014) 

ΣΣΕ ΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2011 (Ισχύει μέχρι και τον Μάρτιο του 2014, Το θεσμικό μέρος όμοιο με ΣΣΕ γραφιστών εκδοτών βιβλίου 2011) - Δ.Α. 21/2011 Π.Κ. 13/8-12-2011

ΣΣΕ ΤΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΠΛΗΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ) 2011. (Ισχύει μέχρι 17 Δεκέμβρη  του 2014) - Δ.Α. 5/2012 Π.Κ. 1/9-2-2012


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ. 210-5244901 fax 210-5236838


Οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις μας για το Ν. 4046/12 παρ. 6, άρθρο 1, όσο και της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αρ. πρωτ. 4601/304για τις ΣΣΕ που υπογράφει η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου έχουν διάρκεια από την έναρξη ισχύος τους και λήγουν ως ακολούθως:Α/Α

ΣΥΜΒΑΣΗ

ΣΣΕ ή ΔΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΛΗΞΕΩΣ

1

ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

ΔΑ 33/2009

1/1/2009

14/2/2013


2

ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

ΣΣΕ 7.7.2009

1/1/2009

14/2/2013


3

ΚΥΤΙΟΠΟΙΙΑΣ

ΣΣΕ 7.7.2009


1/1/2009


14/2/2013


4

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ
ΤΥΠΟΣ

ΔΑ 5/2012

17/9/2011

17/9/2014


5

ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΩΝ

ΣΣΕ 7.7.2011

1/1/2011

1/1/2014


6

ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΩΝ
ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΣΣΕ 12.5.2011


1/1/2011


1/1/2014


7

ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΑ 21/2011


1/1/2011


1/1/2014
Μπορεί η λήξη τους να γίνει πιο νωρίς εφόσον την καταγγείλει οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος (εργατική ή εργοδοτική οργάνωση).

Όσες ΣΣΕ, κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές, επιχειρησιακές, τοπικές, έχουν λήξει πριν έξι (6) μήνες από τις 14/2/2012, μετατρέπονται σε ισχυρές ατομικές συμβάσεις και για να τροποποιηθούν είναιυποχρεωτική η συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη. Σε αυτή την περίπτωση διατηρούνται ο μισθός και ΟΛΑ τα επιδόματα που έπαιρνε ο εργαζόμενος.
Σε αντίθεση για τις ΣΣΕ που ισχύουν ή θα καταγγελθούν μέχρι τις 14/5/2012, ο εργοδότης μονομερώς έχει το διευθυντικό δικαίωμα να μειώσει επιδόματα που του δίνει το δικαίωμα ο νόμος όπως ( π.χ. το επίδομα γάμου).

Τα επιδόματα που διατηρούνται  και εξακολουθούν να ισχύουν, είναι το επίδομα τέκνων, ωρίμανσης (2ετίες, 3ετίες, πολυετίες),  εκπαίδευσης (επίδομα πτυχίου), επικίνδυνης εργασίας και ειδικών συνθηκών (θεωρούμε ότι συμπεριλαμβάνεται και το ανθυγιεινό επίδομα).


Υπάρχουν και διάφορες προσαυξήσεις -  επιδόματα που αναφέρονται στις ΣΣΕ  και διατηρούνται όπως:


α. Το διορθωτικό ποσό που αναφέρεται στη ΣΣΕ της Χαρτοποιίας, (άρθρο.3,  παρ. 2), διατηρείταιγιατί θεωρούμε ότι  προέρχεται  από την κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος το 1997 και εντάσσεται στο επίδομα που δεν καταργείται και είναι της επικίνδυνης εργασίας και ειδικών συνθηκών.

β. Στη ΣΣΕ Λιθογράφων, η προσαύξηση του 5% των περιστροφικών ταχυπιεστηρίων (άρθρο 3)διατηρείται,  διότι είναι μέρος του ημερομισθίου του εργαζόμενου.

γ. Διατηρείται η προσαύξηση του νυχτερινού επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους που είναι 25%και διατηρούνται και οι προσαυξήσεις του νυχτερινού επιδόματος σε όσες ΣΣΕ αναφέρεται που είναι πέραν του νομίμου. (π.χ. 50% ΣΣΕ Λιθογράφων και Επαρχιακού Τύπου 30%).

δ. Διατηρούνται οι όροι  του  επιδόματος  αδείας και οι επιπλέον μέρες αδείας.

Αυτά που παγώνουν είναι τα κλιμάκια, τριετίες, πολυετίες.  Π.χ. κάποιος εργαζόμενος που έχει σήμερα 5 τριετίες και συμπληρώνει την 6η τριετία μετά τις 14/2/2012, αυτή δεν θα καταβληθεί μέχρι το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%.


Οι όποιες συλλογικές συμβάσεις υπογραφούν από τώρα και στο εξής θα έχουν διάρκεια από ένα(1) έως τρία (3) χρόνια.  Καταργείται η αόριστη διάρκεια ισχύος τους.


Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις επιχειρησιακές και εργοστασιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον κλάδο μας οι οποίες έληξαν πριν από ένα εξάμηνο από την ημερομηνία της 14-2-2012. Όλες αυτές έχουν μετατραπεί σε ισχυρές ατομικές συμβάσεις και δεν μπορεί ο εργοδότης να τις μειώσει ή να αφαιρέσει οποιοδήποτε επίδομα μονομερώςΕπομένως χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και υπογραφή του εργαζόμενου.
Όσες επιχειρησιακές συμβάσεις συνδέονται με το κατώτερο ημερομίσθιο ή μισθό, αυτό μειώνεται κατά 22%  και διαμορφώνεται στα 26,18€ το ημερομίσθιο και στα 586,08€ ο μηνιαίος μισθός.

Οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα (συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητευόμενοι)το ημερομίσθιο μειώνεται κατά 32% και διαμορφώνεται στα 22,83€ και  ο μηνιαίος μισθός τους στα 510,95€. Αυτό γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη.


Για την προσφυγή στον ΟΜΕΔ

α. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στον ΟΜΕΔ για διαπραγματεύσεις στο στάδιο της Μεσολάβησης για την υπογραφή ΣΣΕ .

β. Καταργήθηκε το δικαίωμα των συνδικαλιστικών ενώσεων να προσφύγουν στη Διαιτησία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει κοινή  συμφωνία και των δύο μερών.

γ. Η όποια έκδοση Διαιτητικής Απόφασης υπάρξει θα περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο  για το βασικό μισθό ή το βασικό  ημερομίσθιο και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σε αυτή κανένα άλλο ζήτημα αλλά ούτε και ρήτρες που διατηρούν κανονιστικούς όρους προηγούμενων ΣΣΕ ή Διαιτητικών Αποφάσεων.

Γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση η καθοριστική και αποτελεσματική απάντηση είναι η συλλογική, αγωνιστική και ταξική απάντηση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους για να μην περάσουν οι μειώσεις.19/3/2012