Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Το Σωματείο μας

Καταστατικό Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων

Συνάδελφοι

Το παρόν καταστατικό διαμορφώθηκε από τη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2012.
Το 2012 έκλεισαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου μας, της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων - Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου & Συναφών Επαγγελμάτων.
Η 100χρονη πόρεια του Σωματείου μας είναι γεμάτη αγώνες για την Ταξική Ενότητα, την οργάνωση, την κατοχύρωση και υπεράσπιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων του κλάδου.
Αυτός ο αγώνας έχει και αρχή και στόχο, όπως γράφει και το πρώτο καταστατικό του σωματείου μας το 1924, στην εισαγωγή.
Καθετί που ψηφίζεται υπέρ του εργάτη δεν είναι παροχή, είναι επιστροφή . Είναι μερική καταβολή έναντι ολικού χρέους προς αυτόν. Όσα κι αν του παραχωρήσετε δε θα μπορέσετε να του εξοφλήσετε όσα του χρωστάτε - ώσπου οργανωμένος και δυνατός θα πάρει πίσω το σύνολο που του ανήκει.
Η πορεία του σωματείου μας σημαδεύτηκε αντικειμενικά, από τη γενική πορεία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, στο πέρασμα στην οργανωμένη συνειδητή δράση των εργατών που ίδρυσαν σωματεία, χειραφετήθηκαν και πάλεψαν για την τάξη τους.
Η εξέλιξη της τυπογραφίας στη νέα τεχνολογία της λιθογραφίας από τον εφευρέτη της Alois Senefelder και το πέρασμα της στην παραγωγική διαδικασία έφερε στην πορεία την ίδρυση το 1900 του (Συνδέσμου Εν Ελλάδι Λιθογράφων Εργατών) με μεικτή μορφή στην οποία συμμετείχαν εργάτες και εργοδότες μαζί οι γνωστές (συντεχνίες).
Το 1912 πήρε τη μορφή εργατικού σωματείου μέλους του εργατικού κέντρου Αθήνας και της ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου συμμετείχε στις εξελίξεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας που είχε κορύφωση τις μεγάλες απεργίες της 10ετίας του 1930-40 την ηρωική αντίσταση την 10ετία του 1940-50 με σταθμό την μεγάλη απεργία για ένα μήνα των εργατών Λιθογράφων το 1945 για αξιοπρεπή μεροκάματα στην οποία οι εργοδότες λύγισαν από την πείνα τους εργάτες προσωρινά όμως, στη συνέχεια για το σωματείο μας κορυφαία στιγμή ήταν η μεγάλη κλαδική πολυήμερη απεργία το 1964 με αίτημα την εφαρμογή του 7ωρου που έληξε με την επιστράτευση των εργατών με το νόμο 32/39 από κυβέρνηση-εργοδότες.
Το σωματείο μας, όπως και όλα τα ταξικά σωματεία, χτυπήθηκε στην 7ετία της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-74 από το καθεστώς, στελέχη του διώχθηκαν για την συνδικαλιστική και αντιδικτατορική τους δράση.
Ανασυντάχθηκε το 1974 από πρωτοπόρους εργάτες Λιθογράφους, οργάνωσε τον κλάδο, έδωσε μεγάλες απεργιακές μάχες με σημαντικότερη την τρίτη μεγάλη 2μηνη κλαδική απεργία στην ιστορία του σωματείου μας το 1977, που έληξε με νίκη των εργατών κατοχυρώθηκε το 8ωρο-5νθήμερο-40ωρο στον κλάδο, καθώς και μεγάλες κατακτήσεις στα εργασιακά δικαιώματα μεγαλύτερες και της κλαδικής σύμβασης με διμερής συμφωνείες Σωματείου-Εργοστασιακών επιτροπών εργατών με τους αντίστοιχους εργοδότες, που οι περισσότερες κατοχύρωναν ίση άδεια-ίσο επίδομα και άλλα.
Η 10ετία του 1980 είχε ανοδική πορεία σε συμμετοχή εργατών στο σωματείο και κατακτήσεων έληξε όμως με την οδυνηρή για τον κλάδο διάσπαση του συνδικάτου, από τους επικεφαλείς της ΠΑΣΚΕ. Παρά τα εμπόδια οι εργάτες του κλάδου ενωμένοι κράτησαν την οργάνωση τους. Οι ταξικές δυνάμεις ανέλαβαν το τιμόνι του αγώνα στα χρόνια που ακολούθησαν. Τις 10ετίες 1990-2000 ο κλάδος απλώθηκε σε όλη την Αττική, τη Βοιωτία, νέες τεχνολογίες μπήκαν στο επάγγελμα και νέοι εργαζόμενοι μπολιάστηκαν με τους αγώνες των παλιών εργατών. Όλοι μαζί κράτησαν τη σημαία του αγώνα και της οργάνωσης των εργατών στον κλάδο των γραφικών τεχνών μέχρι τις μέρες μας.
Σημαντική συμβολή στην αντοχή του σωματείου μας αλλά και όλου του εργατικού κινήματος έπαιξε η ίδρυση του ΠΑΜΕ το 1999 της συσπείρωσης που σημαία της έχει το «Νόμος Είναι το Δίκιο του Εργάτη» στην όποια το σωματείο μας είναι ιδρυτικό μέλος.
Το σύνθημα «ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ» συμπυκνώνει την ουσία του αγώνα και των αναγκών της εργατικής τάξης στις μέρες που ζούμε. Εμείς οι εργάτες που είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου, να γίνουμε τάξη για τον εαυτό μας, να απελευθερώσουμε την κοινωνία από τα δεινά της εκμετάλλευσης των καπιταλιστών. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτούς.

Η κληρονομιά αγώνων 100 χρόνων των εργατών του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης στο σύνολό της, μας δείχνουν το δρόμο, με ταξική ενότητα να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας, να δυναμώσουμε το Σωματείο μας την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, να περάσουμε στην εργατική αντεπίθεση.

Αφίσα από τη Μεγάλη Κλαδική Απεργία του 1977 που κράτησε
πάνω από 2 μήνες και τελείωσε με νίκη των Εργατών Λιθογράφων
που κατοχύρωσαν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
με 5νθήμερο, 8ωρο, 40ωρο.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ-ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ- Μ.Μ.Ε & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Άρθρο 1ο 
ΙΔΡΥΣΗ-ΤΙΤΛΟΣ-ΕΔΡΑ
Στις 30 Μαϊου 1912 ανασυγκροτήθηκε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Λιθογράφων εργατών ως επαγγελματικό Σωματείο, με έδρα την Αθήνα. Το Καταστατικό του ετροποποιήθη σύμφωνα με την υπ’αριθμόν 3171/24 απόφαση του Πρωτοδικείου Άθηνών, στη συνέχεια με την υπ’αριθμόν 3125/78 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών μετονομάσθη σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ,και εν συνεχεία με την υπ’αριθμόν 3017/90 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετονομάσθη σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, στη συνέχεια με την υπ’ αριθμόν 256/96 ανασυγκροτήθηκε και μετονομάσθηκε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ-ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ-ΤΥΠΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ.
Σήμερα ανασυγκροτείται και μετονομάζεται σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ-Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ και λειτουργεί σύμφωνα με το παρόν καταστατικό με έδρα την Αθήνα.
Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ-ΜΜΕ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ είναι τμήμα του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και διατηρεί την αυτοτέλειά της.

Άρθρο 2ο
ΣΚΟΠΟΣ
1. Η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη των μελών του για την εξύψωση της ηθικής, οικονομικής και επαγγελματικής τους θέσης, η προάσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η υποστήριξη της υπόθεσης της Ειρήνης και της κοινωνικής προόδου.
2. Η υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των μελών του από τους εργοδότες, τόσο ως δικαιώματα της Ένωσης, όσο και ως δικαιώματα των μεμονομένων μελών.
3. Η εφαρμογή και η επέκταση των θεσμοθετημένων κατακτήσεων των εργαζομένων.
4. Η υπαγωγή των εργαζομένων του κλάδου μας στο Νόμο 2112/1920.
5. Η βελτίωση της λειτουργίας των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων με τον άμεσο έλεγχο της Διοίκησης κατά πλειοψηφία από τους εργαζόμενους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και η βελτίωση παροχών, συντάξεων στους ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους και στις οικογένειες αυτών τόσο στο ΙΚΑ όσο και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
6. Η ενοποίηση των συναφών κλάδων/επαγγελματικών Σωματείων σε ενιαίο ταξικό φορέα/συνδικάτο.
7. Η πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τον κεφαλαιοκρατικό ζυγό με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
8. Η πάλη για την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος από τον κρατικό παρεμβατισμό, η κατάργηση των αντεργατικών νόμων και η εξασφάλιση της ταξικής ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Άρθρο 3ο
ΜΕΣΑ
1. Η οργάνωση των μελών του σε κάθε επιχείρηση με την εφαρμογή του θεσμού των εργοστασιακών επιτροπών και εργοστασιακών αντιπροσώπων καθώς και επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας.
2. Η μόρφωση των μελών της Ένωσης για την απόκτηση πλήρους ταξικής συνείδησης με τη δημιουργία βιβλιοθήκης και διαλέξεων και τη χρησιμοποίηση κάθε άλλου πρόσφορου μέσου.
3. Η έκδοση του δημοσιογραφικού οργάνου της Ένωσης υπό την επωνυμία ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ, στο οποίο θα υπάρχει ελεύθερη έκφραση γνώσης των μελών του Συνδέσμου και της Διοίκησης για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση του συνόλου μέσω του ελεύθερου βήματος.
4. Η ηθική και υλική υποστήριξη των μελών.
5. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας και όλου του κόσμου.
6. Η διεκδίκηση συμφερόντων του κλάδου με οργανωμένες κινητοποιήσεις.

Άρθρο 4ο
ΜΕΛΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
1. Την Ένωση αποτελούν τα μέλη τα εργαζόμενα στο Νομό Αττικής καθώς και οι εργαζόμενοι στις επαρχιακές πόλεις και Νομούς της Ελλάδας, που δημιουργούν τους κατά τόπους ομίλους-παραρτήματα.
2. Σαν μέλος της Ένωσης γίνεται δεκτός κάθε εργαζόμενος σε έντυπα και στο διαδύκτιο στον Ημερήσιο και Περιοδικό τύπο καθώς και στα εργοστάσια και εργαστήρια Γραφικών Τεχνών, Λιθογραφεία, Τυπογραφεία, Βιβλιοδετεία, Βαθυτυπία, Φλεξογραφεία, Μεταλλοτυπία, Μεταξοτυπία, Κυτιοποιεία, Ετικετοποιεία, Χαρτοτεχνεία, Σακουλοποιεία,Φωτοστοιχειοθεσία, Εκδόσεις Βιβλίου, Γραφίστες, Ατελιέ, Διαφημιστικά Γραφεία, Μηχανογραφικά έντυπα, Ψηφιακή εκτύπωση,Χαρτοποιεία, Χαρτοβιομηχανία–Βιοτεχνία Επεξεργασίας Χάρτου, Χαρταποθήκες, Χαρτονοποιείες, Συσκευασία Εντύπων τροφίμων, καθώς και στη Διακίνηση-Συσκευασία του Περιοδικού Τύπου και κάθε είδους εντύπου και οι εργαζόμενοι σπουδαστές Γραφικών Τεχνών.

Άρθρο 5ο
Τα μέλη πληρώνουν για δικαίωμα εγγραφής 2 ευρώ και μηνιαία συνδρομή 3 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά εγγραφών και συνδρομών μπορούν με απόφαση Γενικής Συνέλευσης να αυξομειωθούν χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού.

Άρθρο 6ο
Μέλη της ένωσης που υπηρετούν στο Στρατό καθώς και άνεργοι δεν πληρώνουν συνδρομές και έχουν/διατηρούν όλα τα δικαιώματα στην Ένωση.
Όταν απολυθούν από τον στρατό ή προσληφθούν σε εργασία υποχρεούνται να ειδοποιήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο και να πληρώνουν συνδρομή από την ημέρα που απολύθηκαν ή προσελήφθησαν σε εργασία.

Άρθρο 7ο
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Κάθε μέλος που αντιδρά στις επιδιώξεις και τους σκοπούς της Ένωσης ,καθώς και στην εκτέλεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, διαγράφεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αφού το προτείνει η Διοίκηση ή μέλος της Ένωσης, και αφού προηγουμένως απολογηθεί στη Γενική Συνέλευση.
Η απόφαση διαγραφής πρέπει να παίρνεται με πλειοψηφία των 4/5 των παρόντων και οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Επίσης διαγράφεται κάθε μέλος που συνταξιοδοτείται ή γίνεται εργοδότης ή αλλάζει επάγγελμα ή εγγράφεται σε άλλη επαγγελματική οργάνωση ή αναλαμβάνει θέση εκπροσώπου διοίκησης επιχείρησης απέναντι στην ΄Ενωση και για όσο χρονικό διάστημα έχει αυτή την αρμοδιότητα.
Αυτοδικαίως διαγράφεται κάθε μέλος που αδικαιολόγητα καθυστερεί περισσότερο από έξι (6) μήνες τις συνδρομές του, εκτός των ανέργων. Αυτοί που διαγράφτηκαν για καθυστέρηση συνδρομών και ζητούν την επανεγγραφή τους, πρέπει να πληρώσουν όλες τις καθυστερούμενες συνδρομές αμέσως ή με τον τρόπο που θα καθορίσει η Διοίκηση. Κάθε μέλος μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του από την Ένωση και να γίνει αποδεκτή, αρκεί να πληρώσει τις συνδρομές του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Άρθρο 8ο
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Τα μέλη έχουν υποχρέωση να πειθαρχούν στο Καταστατικό και στον εσωτερικό κανονισμό της Ένωσης εφόσον υπάρχει. Να πειθαρχούν επίσης στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου. Υποχρεούνται επίσης να εκτελούν πρόθυμα και αφιλοκερδώς κάθε δουλειά που τους αναθέτει η Ένωση.

Άρθρο 9ο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
Τα μέλη, εφόσον συμμορφώνονται με το Καταστατικό της Ένωσης, έχουν δικαίωμα να παίρνουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις να ελέγχουν τις πράξεις της Διοίκησης να εκφράζουν και να διατυπώνουν τη γνώμη τους ελεύθερα σε όλα τα θέματα, να εκλέγουν και να εκλέγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλα τα όργανα της Ένωσης και να έχουν σε κάθε περίπτωση την απόλυτη προστασία και υποστήριξη της Ένωσης.
Όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι πρέπει να είναι μέλη έξι (6) μήνες και να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και για το δικαίωμα του εκλέγειν πρέπει να έχουν γίνει μέλη και να έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και να μην χρωστάνε συνδρομές περισσότερα από 6 μήνες.

Άρθρο 10ο
ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Όργανα του Σωματείου είναι:
1. Η Γενική Συνέλευση των μελών
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο
3. Η Εξελεγκτική Επιτροπή
4. Η Εφορευτική Επιτροπή
5. Οι Εργοστασιακές Επιτροπές και οι εργοστασιακοί αντιπρόσωποι
6. Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας των εργοστασίων.
7. Οι Όμιλοι, παραρτήματα πόλεων-επαρχιών.

Άρθρο 11ο
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η Ένωση διοικείται από εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και Τριμελή εποπτική (εξελεγκτική) επιτροπή, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση με μυστική δια ψηφοδελτίων ψηφοφορία και με σύστημα απλής αναλογικής, όπως αναφέρουμε αναλυτικά στο άρθρο περί εκλογών. Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει μόνο ένα αξίωμα.
Μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αφού συνέλθει και βγάλει τα όργανα του, το παλαιό Συμβούλιο υποχρεούται να παραδώσει το αρχείο της Ένωσης και την περιουσία του στο νέο, μέσα σε πέντε (5) ημέρες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις αρχαιρεσίες συνέρχεται υπό την προεδρία του πλειοψηφήσαντος και εκλέγει τον Πρόεδρο ,τον Ά Αντιπρόεδρο, τον ΄Β Αντιπρόεδρο, τον Γεν.Γραμματέα, τον Αναπληρωτή Γραμματέα, τον Ταμία, τον Έφορο Οργανώσεως, τον Έφορο Τύπου και Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, τον Έφορο Αλληλεγγύης Μελών τον Έφορο Τμήματος Νέων και τον Έφορο Ψυχαγωγίας και Μορφωτικών Εκδηλώσεων.
Όλοι εξαρτώνται από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθούν.
Οι αντιπρόσωποι της Ένωσης για το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία και για κάθε ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση εκλέγονται στις αρχαιρεσίες που εκλέγεται το Διοικητικό Συμβούλιο και με σύστημα το αναλογικό.
Η εκλογή για τους αντιπροσώπους μπορεί να γίνει και εκτάκτως, εάν αυτό προβλέπουν τα καταστατικά των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων-εάν υπάρχει δεσμευτικός χρόνος που πρέπει να έχουν εκλεγεί οι αντιπρόσωποι, πάντοτε όμως η εκλογή θα γίνεται με το αναλογικό σύστημα.
Οι αντιπρόσωποι σε ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΠ Μ.Μ.Ε ή άλλο ή σε οργανισμούς-οργανώσεις (Αλληλοβοήθειας-Αλληλεγγύης)διορίζονται με απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ αν κρίνει η Γενική Συνέλευση ανακαλούνται ή εκλέγονται με εκλογές πάντοτε με απλή αναλογική.

Άρθρο 12ο
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά κάθε δεκαπενθήμερο και ημέρα που ορίζεται από αυτό εκτάκτως δε όταν είναι ανάγκη κατά την κρίση του Προέδρου ή όταν το ζητήσουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα υποβάλουν γραπτή αίτηση στον Πρόεδρο, στην οποία θα αναφέρεται και το θέμα που θα συζητηθεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι σε απαρτία όταν συμμετέχουν το λιγότερο έξι (6) μέλη.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων. Σε κάθε περίπτωση ισοψηφίας, η πρόταση επαναφέρεται για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων υπογράφονται από όλα τα παρόντα μέλη της Διοίκησης.

Άρθρο 13ο
Μέλος της Διοίκησης που παραιτήθηκε ή που απουσίασε συνέχεια σε 5 συνεδριάσεις ή καθυστερεί συνδρομές προς το Σωματείο ή απουσιάζει από την έδρα του Σωματείου περισσότερο από έξι (6) μήνες η για οποιονδήποτε λόγω δεν μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα του χωρίς συγκεκριμένη δικαιολογία, αντικαθίσταται με απόφαση των υπολοίπων μελών της Διοίκησης με τον πρώτο αναπληρωματικό του ψηφοδελτίου, με το οποίο εξελέγη και εφόσον αυτό (το ψηφοδέλτιο)δεν έχει αναπληρωματικούς, τη θέση την παίρνει αυτός ο αναπληρωματικός που διαθέτει τις περισσότερες ψήφους άσχετα από το ποιο ψηφοδέλτιο προέρχεται.

Άρθρο 14ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο Πρόεδρος μαζί με τον Γεν. Γραμματέα εκπροσωπούν την Ένωση στα δικαστήρια και σε κάθε άλλη αρχή. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου φροντίζει να συνέρχεται τούτο, υπογράφει μαζί με τον Γραμματέα τα εντάλματα και τα έγγραφα, και γενικά επιβλέπει μαζί με το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο την εφαρμογή του Καταστατικού και του εσωτερικού κανονισμού.

Άρθρο 15ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο πρώτος, Α ’Αντιπρόεδρος, αντικαθιστά τον Πρόεδρο, όταν απουσιάζει, σε όλες του τις αρμοδιότητες και βοηθάει αυτόν σε όλα του τα καθήκοντα.
Τον Α’ Αντιπρόεδρο, όταν απουσιάζει, τον αντικαθιστά ο Β’ Αντιπρόεδρος.

Άρθρο 16ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο δεύτερος, Β’ Αντιπρόεδρος, αντικαθιστά τον Α’ Αντιπρόεδρο, όταν απουσιάζει ή κάνει χρέη προέδρου, και γενικά βοηθάει τον Α’ Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο στα καθήκοντά του.
Άρθρο 17ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Ο Γενικός Γραμματέας εκπροσωπεί μαζί με τον Πρόεδρο την Ένωση στα Δικαστήρια και σε κάθε αρχή, υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο όλα τα έγγραφα και τα εντάλματα, διευθύνει το γραφείο της Ένωσης, φυλάει το αρχείο και τη σφραγίδα, φροντίζει την ακριβή σύνταξη των πρακτικών, κρατάει το Μητρώο και τα βιβλία της αλληλογραφίας, παραλαμβάνει με πρωτόκολλο τα βιβλία και τα γραφεία της Ένωσης από τον προηγούμενο Γραμματέα.
Τον Γραμματέα βοηθάει και αντικαθιστά, όταν απουσιάζει, ο αναπληρωτής Γραμματέας.

Άρθρο 18ο
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ο αναπληρωτής Γραμματέας αντικαθιστά τον Γενικό Γραμματέα, όταν απουσιάζει, και γενικά βοηθάει αυτόν στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Άρθρο 19ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ
Ο Ταμίας φροντίζει και κάνει κάθε είσπραξη και πληρωμή με διπλότυπα εντάλματα, υπογραφόμενα από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να κάνει πληρωμές με γραπτή εντολή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα όχι όμως μεγαλύτερες των 1000 € οι οποίες εγκρίνονται στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε περίπτωση που απορριφθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο τα χρεώνονται ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας.
Ο Ταμίας υποχρεώνεται κάθε ποσό μεγαλύτερο από 1000 € που βρίσκεται στα χέρια του να το καταθέτει στην Τράπεζα στο όνομα και για το λογαριασμό της Ένωσης. Για να πάρει χρήματα από την Τράπεζα και οποιοδήποτε ποσό χρειάζεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τον Ταμία όταν απουσιάζει τον αντικαθιστά ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εκτός από τον Πρόεδρο και τον οποίο υποδεικνύει το Προεδρείο και τον εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρθρο 20ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΦΟΡΩΝ
Οι έφοροι είναι αρμόδιοι για τον Τομέα της Σωματειακής Δραστηριότητας για τον οποίο έχουν εκλεγεί και ειδικότερα σε ότι αναφέρεται στον εσωτερικό κανονισμό που ισχύει.

Άρθρο 21ο
ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Τακτικοί πόροι της Ένωσης είναι: Τα δικαιώματα εγγραφής των μελών, οι μηνιαίες συνδρομές των μελών, καθώς και τα παράβολα που καταβάλλουν οι υποψήφιοι στις αρχαιρεσίες. Έκτακτοι πόροι είναι οι έκτακτες εισφορές των μελών που αποφασίζονται ή από Γενική Συνέλευση ή από το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και κάθε άλλο έσοδο που φθάνει στην Ένωση νόμιμα.

Άρθρο 22ο
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο σε εκδήλωση συναδελφικής αλληλεγγύης προς άλλους συναδέλφους, οργανώσεις που βρίσκονται σε αγωνιστικές εκδηλώσεις ή ζητούν εγγράφως την αλληλεγγύη μας μπορεί να ψηφίσει για ενίσχυση χρηματικό ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 1000 € ή να ζητήσει την έκτακτη οικονομική συμπαράσταση από τα μέλη της Ένωσης προς τους συναδέλφους-οργανώσεις που αγωνίζονται ή έχουν την έκτακτη ανάγκη.

Άρθρο 23ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτερο όργανο της Ένωσης και αποφασίζει για όλα τα θέματα, ιδιαίτερα δε σε θέματα σοβαρά που δεν μπορεί να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι Γενικές Συνελεύσεις διακρίνονται σε Τακτικές και σε Έκτακτες. Τακτικές γίνονται δύο (2) το χρόνο και πραγματοποιούνται μέσα στα δίμηνα Νοέμβρη-Δεκέμβρη και Μάρτη-Απρίλη. Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις γίνονται, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο νομίζει ότι είναι απαραίτητο.
Επίσης όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Στην αίτηση των μελών για τη Γενική Συνέλευση υποχρεωτικά γράφονται και τα θέματα που θα συζητηθούν. Το ένα πέμπτο (1/5) δε των μελών της Γενικής Συνέλευσης έχει το δικαίωμα να εισηγείται θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να καλέσει την Γενική Συνέλευση μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημέρα που πήρε την αίτηση υπογεγραμμένη.
Ο αριθμός των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου, υπολογίζεται από τα οικονομικώς εντάξει μέλη κατά την ημέρα που κατατίθεται η αίτηση.

Άρθρο 24ο
Η απόφαση για πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης πρέπει να είναι του Διοικητικού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα, αναφέροντας και τα θέματα που θα συζητηθούν, καθώς και τον τόπο και την ώρα που θα γίνει η Γενική Συνέλευση.
Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που είναι γραμμένα πριν από τρεις (3) μήνες και δεν χρωστούν περισσότερους από τέσσερις (4) μήνες στην Ένωση.
Οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία των μισών συν ενός των παρευρισκομένων στη συνέλευση, η οποία βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον είναι τα μισά συν ένα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη.
Κάθε ψηφοφορία για αρχαιρεσίες και θέμα εμπιστοσύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο, γίνεται μυστική με ψηφοδέλτια, κάθε άλλη ψηφοφορία γίνεται με ονομαστική κλήση ή με ανάταση των χεριών, ποτέ όμως με φωνές.
Για κάθε μυστική ψηφοφορία εκτός από τις αρχαιρεσίες για να βγουν τα όργανα της Ένωσης και για τις οποίες ισχύει ρύθμιση που αναφέρεται σε επόμενα άρθρα, εκλέγονται τρία (3) μέλη σαν εφορευτική επιτροπή και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ζητάει να φύγουν από την αίθουσα τα ξένα προς την Ένωση πρόσωπα, καθώς και τα μέλη που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Άρθρο 25
Στην τακτική Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο κάνει απολογισμό για όλα τα θέματα,ο δε Ταμίας κάνει σύντομη έκθεση των οικονομικών. Επίσης δικαίωμα απολογισμού έχουν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.
Οι αντιπρόσωποι της Ένωσης στο Εργατικό Κέντρο και την Κλαδική Ομοσπονδία λογοδοτούν για την αποστολή τους.

Άρθρο 26ο
Οι Γενικές Συνελεύσεις βρίσκονται σε απαρτία εφόσον είναι παρόντα τα μισά συν ένα από τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου. Εάν στην πρώτη Γενική Συνέλευση δεν γίνει απαρτία αφού είναι παρόντα το ένα τρίτο (1/3) από τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Σε περίπτωση που και πάλι δεν γίνεται απαρτία, η Γενική Συνέλευση καλείται ξανά και εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής Νομοθεσίας.
Στη Γενική Συνέλευση προεδρεύει τριμελής επιτροπή που εκλέγεται από αυτήν με ανάταση του χεριού. Στα τρία (3) μέλη του Προεδρείου μπορούν να είναι μέχρι ένα (1) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Άρθρο 27ο
ΕΠΟΠΤΙΚΗ-ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Εποπτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί ελεύθερα τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να κάνει έλεγχο στις αποφάσεις του.
Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του διμήνου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής υποβάλουν έκθεση ελέγχου για όλο το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επίσης έχει το δικαίωμα και γραπτώς την κάθε στιγμή να κατατοπίζει τον κλάδο για θέματα της αρμοδιότητάς της.

Άρθρο 28ο
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του εντεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της Τριμελούς Εποπτικής Επιτροπής καθώς και των άλλων οργάνων της Ένωσης γίνεται κάθε τρία (3) χρόνια. Η θητεία τους όμως μπορεί να παραταθεί μέχρι να εκλεγούν νέα όργανα. Μετά την πάροδο των τριών (3) ετών τα παλιά εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, όχι όμως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) μήνες από την ημέρα που έληξε η θητεία τους ή παραιτήθηκαν.
Μετά την ψηφοφορία για τη δράση του Διοικητικού Συμβουλίου που γίνεται ύστερα από λογοδοσία στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση εκλέγεται τριμελής Εφορευτική Επιτροπή με τρία (3) αναπληρωματικά μέλη, η οποία προκηρύσσει και κάνει τις αρχαιρεσίες για να εκλεγούν το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εποπτική (Εξελεγκτική) Επιτροπή και τα άλλα όργανα της Ένωσης μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες το αργότερο από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων γίνονται εγγράφως και κατατίθενται στην Εφορευτική Επιτροπή μαζί με παράβολο των τριών (3) ευρώ.

Άρθρο 29ο
1. Όσοι θέλουν να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες ως υποψήφιοι κατεβαίνουν σε συνδυασμούς που καταρτίζουν κατά την προτίμηση των .Μεμονωμένοι υποψήφιοι δεν απαγορεύονται.
2. Κάθε συνδυασμός γνωστοποιείται στην Εφορευτική Επιτροπή με έγγραφη δήλωση που την υπογράφουν όλα τα μέλη του συνδυασμού οκτώ (8) μέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα που θα γίνουν οι αρχαιρεσίες. Η δήλωση θα αναγράφει τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων του συνδυασμού με αλφαβητική σειρά που θα καθορίσουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, την πρόθεσή τους να κατέβουν μαζί στις αρχαιρεσίες, καθώς και το εκλογικό σήμα του Συνδυασμού τους, που μπορεί να είναι ορισμένη λέξη, συμβολική παράσταση ή αριθμός.
3. Η ανακήρυξη των υποψηφίων και γνωστοποίηση των συνδυασμών και του εκλογικού σήματος κάθε συνδυασμού, γίνεται με πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής, που τοιχοκολλείται στο χώρο που θα γίνουν οι αρχαιρεσίες και στο γραφείο της Ένωσης τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την ημέρα που θα γίνουν οι αρχαιρεσίες.
4. Η Διοίκηση της Ένωσης εκλέγεται για τρία (3) χρόνια με μυστική ψηφοφορία και με ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού τυπώνονται από την Εφορευτική Επιτροπή και είναι χρώματος λευκού και ιδίου σχήματος για όλους τους συνδυασμούς.
Οι συνδυασμοί δικαιούνται να τυπώσουν και οι ίδιοι ψηφοδέλτια για λογαριασμό τους, τα οποία υποχρεωτικώς θα είναι λευκού χρώματος και του ιδίου σχήματος.
Η Εφορευτική Επιτροπή υποχρεώνεται να δώσει τις διαστάσεις των ψηφοδελτίων σε οποιονδήποτε υποψήφιο ή συνδυασμό που το ζητάει τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν την ημέρα των αρχαιρεσιών.
5. Σε κάθε ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού αναγράφεται επικεφαλίδα το εκλογικό σήμα και αμέσως μετά τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων που απαρτίζουν το συνδυασμό.
6. Ο εκλογέας, για να ψηφίσει, προσέρχεται στον τόπο που γίνονται οι αρχαιρεσίες, και αφού διαπιστωθεί η ταυτότητά του, υπογράφει σε βιβλία ή κατάσταση δικαιούμενων να μετέχουν της εκλογής και σε στήλη απέναντι από το όνομά του, μετά παίρνει από την Εφορευτική Επιτροπή ένα φάκελο και από ένα ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού. Εάν ο εκλογέας είναι εφοδιασμένος με ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού της προτίμησής του, υποχρεούται από την Εφορευτική Επιτροπή όπως παραλάβει και από αυτήν ψηφοδέλτια όλων των συναδέλφων.
7. Ο κάθε εκλογέας ψηφίζει ένα συνδυασμό και έχει δικαίωμα να εκδηλώσει την προτίμησή του υπέρ έντεκα (11) το πολύ υποψηφίων με ένα σταυρό προτίμησης απέναντι από το όνομα του προτιμώμενου για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και υπέρ τριών (3) το πολύ υποψηφίων για την Εποπτική/Εξελεγκτική Επιτροπή.
Εάν ο εκλογέας βάλει περισσότερους από έντεκα (11) σταυρούς για το Διοικητικό Συμβούλιο και περισσότερους από τρεις (3) για την Εποπτική/Εξελεγκτική Επιτροπή, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο ως προ τους σταυρούς, έγκυρο δε ως προς την παράταξη.
8. Ο εκλογέας, αφού εκλέξει με τρόπο που εξασφαλίζει το απόρρητο της ψηφοφορίας το ψηφοδέλτιο και τους υποψήφιους που προτιμά, ρίχνει τούτο μόνο μέσα στην ψηφοδόχο, αφού βάλει το ψηφοδέλτιο στο φάκελο τον οποίο σφραγίζει η Εφορευτική Επιτροπή με τη σφραγίδα του Σωματείου.
9. Αφού τελειώσει η ψηφοφορία, η εφορευτική επιτροπή κάνει την καταμέτρηση των φακέλων που βρέθηκαν μέσα στην κάλπη και αν ο αριθμός τους δεν συμπίπτει με τον αριθμό των ψηφισάντων, απορρίπτεται αντίστοιχος αριθμός φακέλων προτού ανοιχθούν. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια αριθμούνται και μονογραφούνται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής καθώς ανοίγονται οι φάκελοι. Εν συνεχεία η Εφορευτική Επιτροπή κάνει τη διαλογή των ψηφοδελτίων και την καταμέτρηση αφενός των δοθέντων ψηφοδελτίων σε κάθε συνδυασμό, αφετέρου των ψήφων προτιμήσεως που πήρε καθένας από τους απαρτίζοντες τον συνδυασμό. Στις εργασίες αυτές της Εφορευτικής Επιτροπής δικαιούνται να παρίστανται και οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών.
10. Εάν στο φάκελο βρίσκονται περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια, ή στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν έγγραφα που μπορούν να προδώσουν τον ψηφίσαντα, και στις δύο περιπτώσεις, τα ψηφοδέλτια είναι άκυρα.
11. Οι έδρες του Συλλογικού οργάνου που εκλέγουμε μοιράζονται μεταξύ των συνδυασμών και καθένας παίρνει τόσες έδρες, όσες φορές χωράει το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των δοθέντων σ’αυτούς ψηφοδελτίων.
12. Το εκλογικό μέτρο αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού του συνόλου των καταμετρηθέντων ψηφοδελτίων διά του αριθμού των εδρών του εκλεγομένου οργάνου. Το δεκαδικό δε εκλογικό μέτρο ακεραιοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο.
13. Σε περίπτωση που παραμένουν έδρες προς κατανομή, αυτές καταλαμβάνουν ανά μία οι συνδυασμοί που ο αριθμός των ψηφοδελτίων βρίσκεται πιο κοντά στο εκλογικό μέτρο, ασχέτως εάν έχουν πιάσει τον αριθμό του εκλογικού μέτρου. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η διάθεση της έδρας γίνεται με κλήρωση που την πραγματοποιεί η Εφορευτική Επιτροπή.
14. Τις έδρες που αναλογούν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, σε κάθε συνδυασμό, τις καταλαμβάνουν οι συγκεντρώσαντες περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως από τους απαρτίζοντες τον συνδυασμό.
15. Οι καταλαμβανόμενες έδρες, σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, ονομάζονται τακτικά μέλη του συλλογικού οργάνου.
16. Αναπληρωματικοί των τακτικών σε περίπτωση παραιτήσεως, ή κωλύματος τούτων ισάριθμοι των τακτικών του αυτού συνδυασμού κατά σειρά επιτυχίας, ως προ τους σταυρούς προτιμήσεως.
17. Σε περίπτωση ισοψηφίας υποψηφίων του ιδίου συνδυασμού αποφασίζεται ο κλήρος που διενεργείται από την Εφορευτική Επιτροπή. Στην κλήρωση, η Εφορευτική Επιτροπή υποχρεούται να καλεί τον αντιπρόσωπο του ενδιαφερόμενου συνδυασμού.
18. Όταν εκλεγούν οι απαρτίζοντες το Διοικητικό Συμβούλιο, συνέρχεται με πρόσκληση και υπό την προεδρία του πλειοψηφούντος συμβούλου και εκλέγουν τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία, καθώς και τα λοιπά όργανα.
19. Σε ειδικό πρακτικό, η Εφορευτική Επιτροπή καταχωρίζει τα ονόματα της ,καθώς και τα ονόματα των αντιπροσώπων των συνδυασμών, την ημερομηνία που έγιναν οι αρχαιρεσίες, τα εκλεγέντα συλλογικά όργανα, τον αριθμό των εγκύρως ψηφισάντων, τους αριθμούς των ψήφων που συγκέντρωσε το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού, τον αριθμό των εδρών που κατέλαβε ,τα ονοματεπώνυμα των εκλεγέντων τακτικών και αναπληρωματικών μελών, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια των αρχαιρεσιών.
20. Κάθε συνδυασμός υποψηφίων δικαιούται να ορίσει αντιπρόσωπο του στην Εφορευτική Επιτροπή το λιγότερο οκτώ (8) ημέρες πριν από την ημέρα των αρχαιρεσιών. Οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι.
Οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών δικαιούνται να παρακολουθούν τα της προπαρασκευής των αρχαιρεσιών από την Εφορευτική Επιτροπή, λαμβάνοντες δε μέρος στις συνεδριάσεις της Εφορευτικής Επιτροπής μπορούν να υποβάλουν και προτάσεις, χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Άρθρο 30ο
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Στα μέλη της Διοίκησης είναι δυνατόν να χορηγούνται αποζημιώσεις ή ημεραργίες, όταν ασχολούνται με υποθέσεις της Ένωσης μετά από εισήγηση του Προέδρου ή άλλου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και απόφαση της Διοίκησης.

Άρθρο 31ο
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας δεν μπορούν να κατέχουν αυτή τη θέση, εφόσον έχουν εκλεγεί σε δέκα(10) θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρθρο 32ο
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μπορεί να συντάξει εσωτερικό κανονισμό εργασιών της Ένωσης, καθώς και των τυχόν ιδρυθησομένων ειδικών επιτροπών. Ο εσωτερικός κανονισμός εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση.

Άρθρο 33ο
ΟΜΙΛΟΙ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΠΑΡΧΙΩΝ-ΠΟΛΕΩΝ
Τα μέλη-εργάτες κάθε πόλης της Ελλάδας συνερχόμενα, ιδρύουν όμιλο-παράρτημα που εκλέγει Γραμματέα.
Η πράξη της ιδρύσεως του ομίλου, καθώς και η πράξη της εκλογής επιτροπής και του Γραμματέα, γνωστοποιείται στην Ένωση με έγγραφο που το υπογράφουν όλα τα μέλη του Ομίλου.
Επίσης, για κάθε ζήτημα γενικής ή τοπικής φύσεως που τους αφορά, οφείλουν να συνέρχονται σε σύσκεψη και την απόφαση που θα πάρουν πριν από κάθε ενέργεια υποχρεούνται να την γνωρίζουν στην Ένωση, συνυπογράφοντες το αυτό έγγραφο χωριστά οι πλειοψηφήσαντες και χωριστά οι μειοψηφήσαντες.
Κάθε όμιλος που αποφασίζει ή έχει την πρόθεση να κηρύξει απεργία, ειδοποιεί την Ένωση για να δώσει σχετικές οδηγίες και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να προλάβει κάθε τυχόν προσέλευση απεργοσπαστών.
Τα μέλη των ομίλων που βρίσκονται για λίγο χρόνο στην έδρα της Ένωσης, μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν.
Μπορούν επίσης να στέλνουν στις Γενικές Συνελεύσεις της Ένωσης σκέψεις και γνώμες για οποιοδήποτε θέμα που έχουν συζητήσει και που αφορά την Ένωση, οι οποίες σκέψεις και γνώμες θα συζητούνται όπως και τα θέματα που τίθενται από τα λοιπά μέλη τα ανήκοντα στην Ένωση και προερχόμενα από την έδρα της Ένωσης.
Τα μέλη των ομίλων-παραρτημάτων οφείλουν να παραδέχονται κάθε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Γενικών Συνελεύσεων και να συμμορφώνονται με αυτές.

Άρθρο 34ο
Καθήκοντα Γραμματέως ομίλου είναι:
1. Η παροχή κάθε έγγραφης αίτησης ή ανακοίνωσης των μελών προς τη Διοίκηση ή της Διοίκησης προς τα μέλη.
2. Η παροχή κάθε πληροφορίας σχετικής με τα συμφέροντα της Ένωσης.
3. Η εκτέλεση κάθε εντολής της Διοίκησης, σχετικής με τους σκοπούς της Ένωσης στον όμιλο στον οποίο είναι Γραμματέας.
4. Η επίβλεψη όπως κάθε προσλαμβανόμενος εργάτης ή τεχνίτης προέρχεται από τα μέλη της Ένωσης.
5. Η επίβλεψη στα Λιθογραφεία της πόλης του της εφαρμογής των όρων του εσωτερικού κανονισμού της Ένωσης.
6. Η είσπραξη των συνδρομών των μελών του ομίλου και η αποστολή αυτών στον Ταμία της Ένωσης.
7. Να αναφέρει στην Ένωση κάθε τυχόν διαφορά μεταξύ των μελών και του εργοδότη.
8. Να αναφέρει κάθε απειθαρχία μέλους στις αποφάσεις, στα άρθρα του καταστατικού ή του εσωτερικού κανονισμού.
9. Να διαχειρίζεται μαζί με την υπόλοιπη επιτροπή τα αναγκαιούντα ποσά που θα αποστέλλει η Ένωση.
10. Για όλα τα ανωτέρω, πρέπει να τηρεί πρόχειρο βιβλίο πράξεων, αποφάσεων, εντολών και εγγράφων.
Κάθε Γραμματέας (όπως και η επιτροπή),εάν ανακαλυφθεί ότι έδωσε ψεύτικες βεβαιώσεις στη Διοίκηση, τιμωρείται ή διαγράφεται, σύμφωνα με το Καταστατικό.

Άρθρο 35ο
Οι όμιλοι, παραρτήματα επαρχιών-πόλεων δίνουν τις συνδρομές των μελών στην Πανελλαδική Ένωση και στη συνέχεια με την καθοδήγηση της Διοίκησης φροντίζουν για τα έξοδα και τη λειτουργία των ομίλων.

Άρθρο 36ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Η Ένωση έχει σφραγίδα που φέρει στο μέσο πλάκα και κύλινδρο λιθογραφικό μέσα σε ήλιο, γύρω τον τίτλο της Ένωσης και τη λέξη Αθήναι, έδρα της Ένωσης και το έτος ιδρύσεως. Έχει σημαία σαν του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και γράφει επάνω το σήμα και τον τίτλο της Ένωσης.
Η Ένωση γιορτάζει τη διεθνή εργατική Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία. Τις λεπτομέρειες της συμμετοχής τις κανονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρθρο 37ο
Η Ένωση δεν διαλύεται εφόσον έχει δέκα (10) μέλη. Όταν διαλυθεί τα κινητά και το αρχείο περιέρχονται στην Ομοσπονδία Εργατικών Σωματείων όπου ανήκει η Ένωση, η οποία υποχρεούται μέσα σε ένα χρόνο ,να φροντίζει για την ανασύσταση της Ένωσης, παραδίδοντας τα αρχεία και τα κινητά στη νέα Διοίκηση, και η περιουσία στην Ομοσπονδία που φροντίζει να επιστραφεί σε περίπτωση ανασυστάσεως.

Άρθρο 38ο
Το προσωπικό κάθε επιχείρησης που καλύπτει η Ένωση συνερχόμενο, εκλέγει από τα μέλη της Ένωσης την εργοστασιακή επιτροπή ή τον αντιπρόσωπο του, τον οποίο αναγνωρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Όταν ο αντιπρόσωπος αλλάζει επιχείρηση, το προσωπικό εκλέγει αμέσως τον αντικαταστάτη του.
Καθήκοντα του αντιπροσώπου είναι τα αυτά με του Γραμματέως του Ομίλου.

Άρθρο 39ο
Οι επόμενες αρχαιρεσίες του Σωματείου για ανάδειξη Διοίκησης και Οργάνων του, θα γίνουν με την συμπλήρωση τριετίας από τις τελευταίες αρχαιρεσίες.

Αθήνα 22-1-2012