Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Το Σωματείο μας

Καταστατικό Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων

ΣυνάδελφοιΤο παρόν καταστατικό διαμορφώθηκε από τη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2012.

Το 2012 έκλεισαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου μας, της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων - Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου & Συναφών Επαγγελμάτων.

Η 100χρονη πόρεια του Σωματείου μας είναι γεμάτη αγώνες για την Ταξική Ενότητα, την οργάνωση, την κατοχύρωση και υπεράσπιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων του κλάδου.

Αυτός ο αγώνας έχει και αρχή και στόχο, όπως γράφει και το πρώτο καταστατικό του σωματείου μας το 1924, στην εισαγωγή.

Καθετί που ψηφίζεται υπέρ του εργάτη δεν είναι παροχή, είναι επιστροφή . Είναι μερική καταβολή έναντι ολικού χρέους προς αυτόν. Όσα κι αν του παραχωρήσετε δε θα μπορέσετε να του εξοφλήσετε όσα του χρωστάτε - ώσπου οργανωμένος και δυνατός θα πάρει πίσω το σύνολο που του ανήκει.

Η πορεία του σωματείου μας σημαδεύτηκε αντικειμενικά, από τη γενική πορεία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, στο πέρασμα στην οργανωμένη συνειδητή δράση των εργατών που ίδρυσαν σωματεία, χειραφετήθηκαν και πάλεψαν για την τάξη τους.

Η εξέλιξη της τυπογραφίας στη νέα τεχνολογία της λιθογραφίας από τον εφευρέτη της Alois Senefelder και το πέρασμα της στην παραγωγική διαδικασία έφερε στην πορεία την ίδρυση το 1900 του (Συνδέσμου Εν Ελλάδι Λιθογράφων Εργατών) με μεικτή μορφή στην οποία συμμετείχαν εργάτες και εργοδότες μαζί οι γνωστές (συντεχνίες).

Το 1912 πήρε τη μορφή εργατικού σωματείου μέλους του εργατικού κέντρου Αθήνας και της ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου συμμετείχε στις εξελίξεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας που είχε κορύφωση τις μεγάλες απεργίες της 10ετίας του 1930-40 την ηρωική αντίσταση την 10ετία του 1940-50 με σταθμό την μεγάλη απεργία για ένα μήνα των εργατών Λιθογράφων το 1945 για αξιοπρεπή μεροκάματα στην οποία οι εργοδότες λύγισαν από την πείνα τους εργάτες προσωρινά όμως, στη συνέχεια για το σωματείο μας κορυφαία στιγμή ήταν η μεγάλη κλαδική πολυήμερη απεργία το 1964 με αίτημα την εφαρμογή του 7ωρου που έληξε με την επιστράτευση των εργατών με το νόμο 32/39 από κυβέρνηση-εργοδότες.

Το σωματείο μας, όπως και όλα τα ταξικά σωματεία, χτυπήθηκε στην 7ετία της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-74 από το καθεστώς, στελέχη του διώχθηκαν για την συνδικαλιστική και αντιδικτατορική τους δράση.

Ανασυντάχθηκε το 1974 από πρωτοπόρους εργάτες Λιθογράφους, οργάνωσε τον κλάδο, έδωσε μεγάλες απεργιακές μάχες με σημαντικότερη την τρίτη μεγάλη 2μηνη κλαδική απεργία στην ιστορία του σωματείου μας το 1977, που έληξε με νίκη των εργατών κατοχυρώθηκε το 8ωρο-5νθήμερο-40ωρο στον κλάδο, καθώς και μεγάλες κατακτήσεις στα εργασιακά δικαιώματα μεγαλύτερες και της κλαδικής σύμβασης με διμερής συμφωνείες Σωματείου-Εργοστασιακών επιτροπών εργατών με τους αντίστοιχους εργοδότες, που οι περισσότερες κατοχύρωναν ίση άδεια-ίσο επίδομα και άλλα.

Η 10ετία του 1980 είχε ανοδική πορεία σε συμμετοχή εργατών στο σωματείο και κατακτήσεων έληξε όμως με την οδυνηρή για τον κλάδο διάσπαση του συνδικάτου, από τους επικεφαλείς της ΠΑΣΚΕ. Παρά τα εμπόδια οι εργάτες του κλάδου ενωμένοι κράτησαν την οργάνωση τους. Οι ταξικές δυνάμεις ανέλαβαν το τιμόνι του αγώνα στα χρόνια που ακολούθησαν. Τις 10ετίες 1990-2000 ο κλάδος απλώθηκε σε όλη την Αττική, τη Βοιωτία, νέες τεχνολογίες μπήκαν στο επάγγελμα και νέοι εργαζόμενοι μπολιάστηκαν με τους αγώνες των παλιών εργατών. Όλοι μαζί κράτησαν τη σημαία του αγώνα και της οργάνωσης των εργατών στον κλάδο των γραφικών τεχνών μέχρι τις μέρες μας.

Σημαντική συμβολή στην αντοχή του σωματείου μας αλλά και όλου του εργατικού κινήματος έπαιξε η ίδρυση του ΠΑΜΕ το 1999 της συσπείρωσης που σημαία της έχει το «Νόμος Είναι το Δίκιο του Εργάτη» στην όποια το σωματείο μας είναι ιδρυτικό μέλος.

Το σύνθημα «ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ» συμπυκνώνει την ουσία του αγώνα και των αναγκών της εργατικής τάξης στις μέρες που ζούμε. Εμείς οι εργάτες που είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου, να γίνουμε τάξη για τον εαυτό μας, να απελευθερώσουμε την κοινωνία από τα δεινά της εκμετάλλευσης των καπιταλιστών. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτούς.


Η κληρονομιά αγώνων 100 χρόνων των εργατών του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης στο σύνολό της, μας δείχνουν το δρόμο, με ταξική ενότητα να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας, να δυναμώσουμε το Σωματείο μας την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, να περάσουμε στην εργατική αντεπίθεση.

Αφίσα από τη Μεγάλη Κλαδική Απεργία του 1977 που κράτησε
πάνω από 2 μήνες και τελείωσε με νίκη των Εργατών Λιθογράφων
που κατοχύρωσαν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
με 5νθήμερο, 8ωρο, 40ωρο.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ

Άρθρο 1ο 
ΙΔΡΥΣΗ-ΤΙΤΛΟΣ-ΕΔΡΑ
Στις 30 Μαΐου 1912 ανασυγκροτήθηκε στην Αθήνα ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Λιθογράφων εργατών ως επαγγελματικό Σωματείο, με έδρα την Αθήνα. Το Καταστατικό του τροποποιήθηκε σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 3171/24 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, στη συνέχεια με την υπ’ αριθμόν 3125/78 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών μετονομάστηκε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ και εν συνεχεία με την υπ’ αριθμόν 3017/90 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μετονομάστηκε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, στη συνέχεια με την υπ’ αριθμόν 256/96 ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ - ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ - ΤΥΠΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ. Στην τελευταία τροποποίηση με την υπ’ αριθμόν 446/13 ανασυγκροτήθηκε και μετονομάστηκε σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ - Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ και λειτουργεί σύμφωνα με το παρόν Καταστατικό με έδρα την Αθήνα.
Σήμερα ανασυγκροτείται και μετονομάζεται σε Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και λειτουργεί σύμφωνα με το παρόν καταστατικό με έδρα την Αθήνα.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου είναι τμήμα του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και διατηρεί την αυτοτέλειά του.

Άρθρο 2ο
ΣΚΟΠΟΣ
1. Η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη των μελών του για την εξύψωση της ηθικής, οικονομικής και επαγγελματικής τους θέσης, η προάσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η υποστήριξη της υπόθεσης της Ειρήνης και της κοινωνικής προόδου.
2. Η υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των μελών του από τους εργοδότες, τόσο ως δικαιώματα του Συνδικάτου όσο και ως δικαιώματα των μεμονωμένων μελών.
3. Η εφαρμογή και η επέκταση των θεσμοθετημένων κατακτήσεων των εργαζομένων.
4. Η υπαγωγή των εργαζομένων του κλάδου μας στον Νόμο 2112/1920 που αφορά την υπαλληλική ιδιότητα.
5. Η βελτίωση της λειτουργίας των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων και η βελτίωση παροχών, συντάξεων στους ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους και στις οικογένειες αυτών.
6. Η ενοποίηση των συναφών κλάδων/επαγγελματικών Σωματείων σε ενιαίο ταξικό φορέα/Συνδικάτο.
7. Η πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τον κεφαλαιοκρατικό ζυγό με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
8. Η πάλη για την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος από τον κρατικό παρεμβατισμό, η κατάργηση των αντεργατικών νόμων και η εξασφάλιση της ταξικής ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος.
9. Η δράση για την καταπολέμηση των φασιστικών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών και αντιλήψεων και κάθε τρόπου έκφρασης ή εκδήλωσής τους.
10. Η πολιτιστική δραστηριότητα των μελών του Συνδικάτου.
11. Να επαγρυπνεί συστηματικά για την τήρηση από τους εργοδότες των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας και να αγωνίζεται για την παραπέρα θεσμοθέτησή τους από την κυβέρνηση.Άρθρο 3ο
ΜΕΣΑ
1) Η συγκρότηση, από το Διοικητικό Συμβούλιο, επιτροπών επεξεργασίας, μελέτης και οργάνωσης ειδικής δουλειάς, που αφορά τους νέους, τις γυναίκες, τους άνεργους, τους μετανάστες κ.λπ. σαν βοηθητικά όργανα της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου. Η οργάνωση των μελών του σε κάθε επιχείρηση με την εφαρμογή του θεσμού των εργοστασιακών Επιτροπών και εργοστασιακών αντιπροσώπων καθώς και επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.
2. Η μόρφωση των μελών της Ένωσης για την απόκτηση πλήρους ταξικής συνείδησης με τη δημιουργία βιβλιοθήκης και διαλέξεων και τη χρησιμοποίηση κάθε άλλου πρόσφορου μέσου.
3. Η έκδοση του δημοσιογραφικού οργάνου της Ένωσης υπό την επωνυμία ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ, στο οποίο θα υπάρχει ελεύθερη έκφραση γνώμης των μελών του Συνδικάτου και της Διοίκησης για την καλύτερη διαπαιδαγώγηση του συνόλου μέσω του ελεύθερου βήματος.
4. Η ηθική και υλική υποστήριξη των μελών.
5. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας και όλου του κόσμου.
6. Η διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου με οργανωμένες κινητοποιήσεις.
     7. Η συνεργασία και η σύμπραξη με τις άλλες εργατοϋπαλληλικές, αλλά και επιστημονικές, εκπολιτιστικές, σπουδαστικές κ.λπ. οργανώσεις.

Άρθρο 4ο
ΜΕΛΗ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
1.  Το Συνδικάτο αποτελούν τα μέλη τα εργαζόμενα στον Νομό Αττικής καθώς και οι εργαζόμενοι στις επαρχιακές πόλεις και Νομούς της Ελλάδας, που δημιουργούν τους κατά τόπους ομίλους - παραρτήματα.
2. Ως μέλος του Συνδικάτου γίνεται δεκτός κάθε εργαζόμενος σε έντυπα και στο διαδίκτυο στον Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο καθώς και στα εργοστάσια και εργαστήρια Γραφικών Τεχνών, σε Λιθογραφεία, Τυπογραφεία, Βιβλιοδετεία, Βαθυτυπεία, Φλεξογραφεία, Μεταλλοτυπεία, Μεταξοτυπεία, Κυτιοποιεία, Ετικετοποιεία, Χαρτοτεχνεία, Σακουλοποιεία, σε Φωτοστοιχειοθεσία, Εκδόσεις Βιβλίου, Γραφίστες, Ατελιέ, Διαφημιστικά Γραφεία, Μηχανογραφικά Έντυπα, Ψηφιακή Εκτύπωση, Χαρτοποιεία, Χαρτοβιομηχανία – Βιοτεχνία Επεξεργασίας Χάρτου, Χαρταποθήκες, Χαρτονοποιείες, Συσκευασία Εντύπων Τροφίμων, Ανακύκλωση Χαρτιού καθώς και στη Διακίνηση -Συσκευασία του Περιοδικού Τύπου και κάθε είδους εντύπου και οι εργαζόμενοι σπουδαστές Γραφικών Τεχνών.

Άρθρο 5ο
Τα μέλη πληρώνουν για δικαίωμα εγγραφής 2 ευρώ και μηνιαία συνδρομή 3 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά εγγραφών και συνδρομών μπορούν με απόφαση Γενικής Συνέλευσης να αυξομειωθούν χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του Καταστατικού.
                                                                                          
Άρθρο 6ο
Μέλη του Συνδικάτου που υπηρετούν στο Στρατό καθώς και άνεργοι δεν πληρώνουν συνδρομές και έχουν/διατηρούν όλα τα δικαιώματα στο Συνδικάτο.
Όταν απολυθούν από τον στρατό ή προσληφθούν σε εργασία υποχρεούνται να ειδοποιήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο και να πληρώνουν συνδρομή από την ημέρα που προσελήφθησαν σε εργασία.

Άρθρο 7ο    
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Κάθε μέλος που αντιδρά στις επιδιώξεις και τους σκοπούς, του Συνδικάτου καθώς και στην εκτέλεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων διαγράφεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αφού το προτείνει η Διοίκηση ή μέλος, και αφού προηγουμένως απολογηθεί στη Γενική Συνέλευση. Η απόφαση διαγραφής πρέπει να παίρνεται με πλειοψηφία των 4/5 των παρόντων και οικονομικώς τακτοποιημένων μελών.
Επίσης, διαγράφεται κάθε μέλος που συνταξιοδοτείται ή γίνεται εργοδότης ή αλλάζει επάγγελμα ή εγγράφεται σε άλλη επαγγελματική οργάνωση ή αναλαμβάνει θέση εκπροσώπου διοίκησης επιχείρησης απέναντι στο Συνδικάτο και για όσο χρονικό διάστημα έχει αυτήν την αρμοδιότητα. Διαγράφεται όποιος υπερασπίζεται φασιστικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές αντιλήψεις ή τις προπαγανδίζει.
Αυτοδικαίως διαγράφεται κάθε μέλος που αδικαιολόγητα καθυστερεί περισσότερο από έξι (6) μήνες τις συνδρομές του, εκτός των στρατευμένων και των ανέργων. Αυτοί που διαγράφτηκαν για καθυστέρηση συνδρομών και ζητούν την επανεγγραφή τους, πρέπει να πληρώσουν όλες τις καθυστερούμενες συνδρομές αμέσως ή με τον τρόπο που θα καθορίσει η Διοίκηση. Κάθε μέλος μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του από το Συνδικάτο και να γίνει αποδεκτή, αρκεί να πληρώσει τις συνδρομές του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Άρθρο 8ο
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Τα μέλη έχουν υποχρέωση να πειθαρχούν στο Καταστατικό και στον εσωτερικό κανονισμό του Συνδικάτου εφόσον υπάρχει. Να πειθαρχούν, επίσης, στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου. Υποχρεούνται, επίσης, να εκτελούν πρόθυμα και αφιλοκερδώς κάθε δουλειά που τους αναθέτει το Συνδικάτο.

Άρθρο 9ο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
Τα μέλη, εφόσον συμμορφώνονται με το Καταστατικό, του Συνδικάτου, έχουν δικαίωμα να παίρνουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, να ελέγχουν τις πράξεις της Διοίκησης, να εκφράζουν και να διατυπώνουν τη γνώμη τους ελεύθερα σε όλα τα θέματα, να εκλέγουν και να εκλέγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο και σε όλα τα όργανα του Συνδικάτου και να έχουν σε κάθε περίπτωση την απόλυτη προστασία και υποστήριξη του Συνδικάτου
Όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, αυτό το έχουν όσοι είναι μέλη έξι (6) μήνες και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και για το δικαίωμα του εκλέγειν πρέπει να έχουν γίνει μέλη και να έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και να μην χρωστάνε συνδρομές περισσότερο από 6 μήνες.       
Άρθρο 10ο
ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Όργανα του Συνδικάτου είναι:
1. Η Γενική Συνέλευση των μελών
2. Το Διοικητικό Συμβούλιο
3. Η Εξελεγκτική Επιτροπή
4. Η Εφορευτική Επιτροπή
5. Οι Εργοστασιακές Επιτροπές και οι εργοστασιακοί αντιπρόσωποι
6. Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας των εργοστασίων.
7. Οι Όμιλοι και τα παραρτήματα πόλεων - επαρχιών.

Άρθρο 11ο
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Tο Συνδικάτο διοικείται από δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και Τριμελή Εποπτική (εξελεγκτική) επιτροπή, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση με μυστική διά ψηφοδελτίων ψηφοφορία και με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως αναφέρουμε αναλυτικά στο άρθρο περί εκλογών. Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει μόνο ένα αξίωμα.
Μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αφού συνέλθει και βγάλει τα όργανά του, το παλαιό Συμβούλιο υποχρεούται να παραδώσει το αρχείο του Συνδικάτου και την περιουσία του στο νέο, μέσα σε πέντε (5) ημέρες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις αρχαιρεσίες συνέρχεται υπό την προεδρία του πλειοψηφίσαντος και εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Ά΄ Αντιπρόεδρο, τον Β΄ Αντιπρόεδρο, τον Γεν. Γραμματέα, τον Αναπληρωτή Γραμματέα, τον Ταμία, τον Έφορο Οργανώσεως, τον Έφορο Τύπου και Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, τον Έφορο Αλληλεγγύης Μελών, τον Έφορο Τμήματος Νέων και τον Έφορο Ψυχαγωγίας και Μορφωτικών Εκδηλώσεων.
Όλοι εξαρτώνται από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθούν.
Οι αντιπρόσωποι του Συνδικάτου για το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία και για κάθε ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση εκλέγονται στις αρχαιρεσίες κατά τις οποίες εκλέγεται το Διοικητικό Συμβούλιο και με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Η εκλογή για τους αντιπροσώπους μπορεί να γίνει και εκτάκτως, εάν αυτό προβλέπουν τα Καταστατικά των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων - εάν υπάρχει δεσμευτικός χρόνος που πρέπει να έχουν εκλεγεί οι αντιπρόσωποι, πάντοτε όμως η εκλογή θα γίνεται με το αναλογικό σύστημα.
Οι αντιπρόσωποι ή σε οργανισμούς - οργανώσεις διορίζονται με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ. Αν κρίνει η Γενική Συνέλευση ανακαλούνται ή εκλέγονται με εκλογές πάντοτε με απλή αναλογική.

Άρθρο 12ο
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και ημέρα που ορίζεται από αυτό, εκτάκτως δε όταν είναι ανάγκη κατά την κρίση του Προέδρου ή όταν το ζητήσουν τουλάχιστον τέσσερα (4) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θα υποβάλουν γραπτή αίτηση στον Πρόεδρο, στην οποία θα αναφέρεται και το θέμα που θα συζητηθεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι σε απαρτία όταν συμμετέχουν το λιγότερο οκτώ (8) μέλη.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων. Σε κάθε περίπτωση ισοψηφίας, η πρόταση επαναφέρεται για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων υπογράφονται από όλα τα παρόντα μέλη της Διοίκησης.

Άρθρο 13ο
Μέλος της Διοίκησης που παραιτήθηκε ή που απουσίασε συνέχεια σε 5 συνεδριάσεις ή καθυστερεί συνδρομές προς το Σωματείο ή απουσιάζει από την έδρα του Σωματείου περισσότερο από έξι (6) μήνες ή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς συγκεκριμένη δικαιολογία, αντικαθίσταται με απόφαση των υπολοίπων μελών της Διοίκησης με τον πρώτο αναπληρωματικό του ψηφοδελτίου, με το οποίο εξελέγη και εφόσον αυτό (το ψηφοδέλτιο) δεν έχει αναπληρωματικούς, τη θέση την παίρνει αυτός ο αναπληρωματικός που διαθέτει τις περισσότερες ψήφους άσχετα από το ποιο ψηφοδέλτιο προέρχεται.

Άρθρο 14ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο Πρόεδρος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα εκπροσωπούν το Συνδικάτο  στα δικαστήρια και σε κάθε άλλη αρχή. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου φροντίζει να συνέρχεται τούτο, υπογράφει μαζί με τον Γραμματέα τα εντάλματα και τα έγγραφα και γενικά επιβλέπει μαζί με το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο, την εφαρμογή του Καταστατικού και του εσωτερικού κανονισμού.

Άρθρο 15ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο πρώτος, Α΄ Αντιπρόεδρος, αντικαθιστά τον Πρόεδρο, όταν απουσιάζει, σε όλες του τις αρμοδιότητες και βοηθάει αυτόν σε όλα του τα καθήκοντα.
Τον Α’ Αντιπρόεδρο, όταν απουσιάζει, τον αντικαθιστά ο Β’ Αντιπρόεδρος.

Άρθρο 16ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο δεύτερος, Β’ Αντιπρόεδρος, αντικαθιστά τον Α’ Αντιπρόεδρο, όταν απουσιάζει ή κάνει χρέη Προέδρου, και γενικά βοηθάει τον Α’ Αντιπρόεδρο και τον Πρόεδρο στα καθήκοντά τους.

Άρθρο 17ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Ο Γενικός Γραμματέας εκπροσωπεί μαζί με τον Πρόεδρο το Συνδικάτο στα Δικαστήρια και σε κάθε Αρχή, υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο όλα τα έγγραφα και τα εντάλματα, διευθύνει το γραφείο, του Συνδικάτου, φυλάει το αρχείο και τη σφραγίδα, φροντίζει την ακριβή σύνταξη των πρακτικών, κρατάει το Μητρώο και τα βιβλία της αλληλογραφίας, παραλαμβάνει με πρωτόκολλο τα βιβλία και τα γραφεία της Ένωσης από τον προηγούμενο Γραμματέα.
Τον Γραμματέα βοηθάει και αντικαθιστά, όταν απουσιάζει, ο Αναπληρωτής Γραμματέας.
Άρθρο 18ο
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ο Αναπληρωτής Γραμματέας αντικαθιστά τον Γενικό Γραμματέα, όταν απουσιάζει, και γενικά βοηθάει αυτόν στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Άρθρο 19ο
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ
Ο Ταμίας φροντίζει και κάνει κάθε είσπραξη και πληρωμή με διπλότυπα εντάλματα, υπογραφόμενα από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να κάνει πληρωμές με γραπτή εντολή του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, όχι όμως μεγαλύτερες των 500 € οι οποίες εγκρίνονται στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε περίπτωση που απορριφθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο τα χρεώνονται ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας.
Ο Ταμίας υποχρεώνεται κάθε ποσό μεγαλύτερο από 1000 € που βρίσκεται στα χέρια του να το καταθέτει στην Τράπεζα στο όνομα και για το λογαριασμό του Συνδικάτου. Για να πάρει χρήματα από την Τράπεζα και οποιοδήποτε ποσό χρειάζεται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τον Ταμία, όταν απουσιάζει, τον αντικαθιστά ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός από τον Πρόεδρο, και τον οποίο υποδεικνύει το Προεδρείο και τον εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Επίσης, υποχρεούται σε κάθε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να ενημερώνει τα μέλη πάνω στα οικονομικά του Συνδικάτου και να δίνει κάθε σχετική πληροφορία. Ο Ταμίας προετοιμάζει και φέρνει για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο τον ισολογισμό και προϋπολογισμό του Συνδικάτου. Υποχρεούται να παρέχει κάθε πληροφορία στην Εξελεγκτική Επιτροπή και να θέτει τα βιβλία του στη διάθεσή της για έλεγχο, εφόσον του τα ζητήσουν για αυτό. Ελέγχεται από την Εξελεγκτική Επιτροπή μία φορά το χρόνο.

Άρθρο 20ό
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΦΟΡΩΝ
Οι Έφοροι είναι αρμόδιοι για τον Τομέα της Σωματειακής Δραστηριότητας για τον οποίο έχουν εκλεγεί και ειδικότερα σε ό,τι αναφέρεται στον εσωτερικό κανονισμό που ισχύει.

Άρθρο 21ο
ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ
Τακτικοί πόροι του Συνδικάτου είναι: Τα δικαιώματα εγγραφής των μελών, οι μηνιαίες συνδρομές των μελών καθώς και τα παράβολα που καταβάλλουν οι υποψήφιοι στις αρχαιρεσίες. Έκτακτοι πόροι είναι δωρεές, οι έκτακτες εισφορές των μελών που αποφασίζονται ή από Γενική Συνέλευση ή από το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και κάθε άλλο έσοδο που φθάνει στο Συνδικάτο  νόμιμα.
Τα έσοδα από την οργάνωση εορτών, χοροεσπερίδων, λαχείων που εξυπηρετούν τα μέλη και τους σκοπούς του Συνδικάτου.
Τα έσοδα από την έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων ή άλλων εντύπων από το Συνδικάτο.Άρθρο 22ο
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο σε εκδήλωση συναδελφικής αλληλεγγύης προς άλλους συναδέλφους και οργανώσεις που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ή ζητούν εγγράφως την αλληλεγγύη μας, μπορεί να ψηφίσει για ενίσχυση χρηματικό ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 1.000€, ακόμα μπορεί να ζητήσει την έκτακτη οικονομική συμπαράσταση από τα μέλη του Συνδικάτου  προς τους συναδέλφους - οργανώσεις που αγωνίζονται ή έχουν την έκτακτη ανάγκη.

Άρθρο 23ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτερο όργανο του Συνδικάτου και αποφασίζει για όλα τα θέματα, ιδιαίτερα δε σε θέματα σοβαρά που δεν μπορεί να αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι Γενικές Συνελεύσεις διακρίνονται σε Τακτικές και σε Έκτακτες. Τακτικές γίνονται δύο (2) το χρόνο και πραγματοποιούνται μέσα στα τρίμηνα Οκτώβρη - Δεκέμβρη και Φλεβάρη - Απρίλη. Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις γίνονται, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο νομίζει ότι είναι απαραίτητο. Επίσης, όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Στην αίτηση των μελών για τη Γενική Συνέλευση υποχρεωτικά γράφονται και τα θέματα που θα συζητηθούν. Το ένα πέμπτο (1/5) δε των μελών της Γενικής Συνέλευσης έχει το δικαίωμα να εισηγείται θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να καλέσει τη Γενική Συνέλευση μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημέρα που πήρε την αίτηση υπογεγραμμένη.
Ο αριθμός των μελών, που έχουν δικαίωμα ψήφου, υπολογίζεται από τα οικονομικώς εντάξει μέλη κατά την ημέρα που κατατίθεται η αίτηση.

Άρθρο 24ο
Η απόφαση για πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης πρέπει να είναι του Διοικητικού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα, αναφέροντας και τα θέματα που θα συζητηθούν, καθώς και τον τόπο και την ώρα που θα γίνει η Γενική Συνέλευση.
Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που είναι γραμμένα στο Συνδικάτο και δεν χρωστούν περισσότερους από τέσσερις (4) μήνες συνδρομές στο Συνδικάτο.
Οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία των μισών συν ενός των παρευρισκομένων στη Συνέλευση, η οποία βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον είναι τα μισά συν ένα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη.
Κάθε ψηφοφορία για αρχαιρεσίες και θέμα εμπιστοσύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται μυστική με ψηφοδέλτια, κάθε άλλη ψηφοφορία γίνεται με ονομαστική κλήση ή με ανάταση των χεριών, ποτέ όμως με φωνές.
Για κάθε μυστική ψηφοφορία εκτός από τις αρχαιρεσίες για να βγουν τα όργανα του Συνδικάτου και για τις οποίες ισχύει ρύθμιση που αναφέρεται σε επόμενα άρθρα, εκλέγονται τρία (3) μέλη σαν Εφορευτική Επιτροπή και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ζητάει να φύγουν από την αίθουσα τα ξένα προς το Συνδικάτο πρόσωπα καθώς και τα μέλη που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. 


Άρθρο 25
Στην τακτική Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο κάνει απολογισμό για όλα τα θέματα, ο δε Ταμίας κάνει σύντομη έκθεση των οικονομικών. Επίσης, δικαίωμα απολογισμού έχουν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου.
Οι αντιπρόσωποι του Συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο και την Κλαδική Ομοσπονδία λογοδοτούν για την αποστολή τους.

Άρθρο 26ο
Οι Γενικές Συνελεύσεις βρίσκονται σε απαρτία εφόσον είναι παρόντα τα μισά συν ένα από τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου. Εάν στην πρώτη Γενική Συνέλευση δεν υπάρξει απαρτία, συγκαλείται νέα που θα βρίσκεται σε απαρτία εφόσον  είναι παρόντα το ένα τρίτο (1/3) από τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση καλείται ξανά και εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής Νομοθεσίας.
Στη Γενική Συνέλευση προεδρεύει τριμελής επιτροπή που εκλέγεται από αυτήν με ανάταση του χεριού. Στα τρία (3) μέλη του Προεδρείου μπορούν να είναι μέχρι ένα (1) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Άρθρο 27ο
ΕΠΟΠΤΙΚΗ-ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Εποπτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί ελεύθερα κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και να κάνει έλεγχο στις αποφάσεις του. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του τριμήνου (Οκτώβριος - Δεκέμβριος) τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής υποβάλλουν έκθεση ελέγχου για όλο το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, έχει το δικαίωμα και γραπτώς την κάθε στιγμή να κατατοπίζει τον κλάδο για θέματα της αρμοδιότητάς της, να καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση των οικονομικών.

Άρθρο 28ο
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του δεκαπενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου και της Τριμελούς Εποπτικής Επιτροπής καθώς και των άλλων οργάνων του Συνδικάτου γίνονται κάθε τρία (3) χρόνια. Η θητεία τους όμως μπορεί να παραταθεί μέχρι να εκλεγούν νέα όργανα. Μετά την πάροδο των τριών (3) ετών, τα παλιά μέλη του ΔΣ εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, όχι όμως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) μήνες από την ημέρα που έληξε η θητεία τους ή παραιτήθηκαν.
Μετά την ψηφοφορία του απολογισμού δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου και του οικονομικού απολογισμού, που γίνεται ύστερα από λογοδοσία στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση εκλέγεται τριμελής Εφορευτική Επιτροπή με τρία (3) αναπληρωματικά μέλη, η οποία προκηρύσσει και κάνει τις αρχαιρεσίες, για να εκλεγούν το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εποπτική (Εξελεγκτική) Επιτροπή και τα άλλα όργανα του Συνδικάτου  μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες το αργότερο από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων γίνονται εγγράφως και κατατίθενται στην Εφορευτική Επιτροπή μαζί με παράβολο των τριών (3) ευρώ.Άρθρο 29ο
1. Όσοι θέλουν να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες ως υποψήφιοι κατεβαίνουν σε συνδυασμούς που καταρτίζουν. Μεμονωμένοι υποψήφιοι δεν απαγορεύονται.
2. Κάθε συνδυασμός γνωστοποιείται στην Εφορευτική Επιτροπή με έγγραφη δήλωση που την υπογράφουν όλα τα μέλη του συνδυασμού οκτώ (8) μέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα που θα γίνουν οι αρχαιρεσίες. Η δήλωση θα αναγράφει τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων του συνδυασμού με αλφαβητική σειρά, που θα καθορίσουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι την πρόθεσή τους να κατέβουν μαζί στις αρχαιρεσίες καθώς και το εκλογικό σήμα του συνδυασμού τους, που μπορεί να είναι ορισμένη λέξη, συμβολική παράσταση ή αριθμός.
3. Η ανακήρυξη των υποψηφίων και η γνωστοποίηση των συνδυασμών και του εκλογικού σήματος κάθε συνδυασμού γίνεται με πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής, που τοιχοκολλείται στο χώρο όπου θα γίνουν οι αρχαιρεσίες και στο γραφείο του Συνδικάτου τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την ημέρα που θα γίνουν οι αρχαιρεσίες.
4. Η Διοίκηση του Συνδικάτου εκλέγεται για τρία (3) χρόνια με μυστική ψηφοφορία και με ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού τυπώνονται από την Εφορευτική Επιτροπή και είναι χρώματος λευκού και ιδίου σχήματος για όλους τους συνδυασμούς.
Οι συνδυασμοί δικαιούνται να τυπώσουν και οι ίδιοι ψηφοδέλτια για λογαριασμό τους, τα οποία υποχρεωτικώς θα είναι λευκού χρώματος και του ιδίου σχήματος.
Η Εφορευτική Επιτροπή υποχρεώνεται να δώσει τις διαστάσεις των ψηφοδελτίων σε οποιονδήποτε υποψήφιο ή συνδυασμό που το ζητάει τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν την ημέρα των αρχαιρεσιών.
5. Σε κάθε ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού αναγράφεται ως επικεφαλίδα το εκλογικό σήμα και αμέσως μετά τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων που απαρτίζουν τον συνδυασμό.
6. Ο εκλογέας, για να ψηφίσει, προσέρχεται στον τόπο που γίνονται οι αρχαιρεσίες και αφού διαπιστωθεί η ταυτότητά του, υπογράφει σε βιβλία ή κατάσταση δικαιούμενων να μετέχουν της εκλογής και σε στήλη απέναντι από το όνομά του, μετά παίρνει από την Εφορευτική Επιτροπή έναν φάκελο και από ένα ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού. Εάν ο εκλογέας είναι εφοδιασμένος με ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού της προτίμησής του, υποχρεούται από την Εφορευτική Επιτροπή όπως παραλάβει και από αυτήν ψηφοδέλτια όλων των συναδέλφων.
7. Ο κάθε εκλογέας ψηφίζει έναν συνδυασμό και έχει δικαίωμα να εκδηλώσει την προτίμησή του υπέρ δεκαπέντε  (15) το πολύ υποψηφίων με έναν σταυρό προτίμησης απέναντι από το όνομα του προτιμώμενου για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και υπέρ τριών (3) το πολύ υποψηφίων για την Εποπτική/Εξελεγκτική Επιτροπή.
Εάν ο εκλογέας βάλει περισσότερους από δεκαπέντε (15) σταυρούς για το Διοικητικό Συμβούλιο και περισσότερους από τρεις (3) για την Εποπτική/Εξελεγκτική Επιτροπή, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο ως προς τους σταυρούς, έγκυρο δε ως προς την παράταξη.
8. Ο εκλογέας, αφού εκλέξει με τρόπο που εξασφαλίζει το απόρρητο της ψηφοφορίας το ψηφοδέλτιο και τους υποψήφιους που προτιμά, ρίχνει τούτο μόνο μέσα στην ψηφοδόχο, αφού βάλει το ψηφοδέλτιο στο φάκελο τον οποίο σφραγίζει η Εφορευτική Επιτροπή με τη σφραγίδα του Σωματείου.
9. Αφού τελειώσει η ψηφοφορία, η Εφορευτική Επιτροπή κάνει την καταμέτρηση των φακέλων που βρέθηκαν μέσα στην κάλπη και αν ο αριθμός τους δεν συμπίπτει με τον αριθμό των ψηφισάντων, απορρίπτεται αντίστοιχος αριθμός φακέλων προτού ανοιχθούν. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια αριθμούνται και μονογραφούνται από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής καθώς ανοίγονται οι φάκελοι. Εν συνεχεία, η Εφορευτική Επιτροπή κάνει τη διαλογή των ψηφοδελτίων και την καταμέτρηση αφενός των δοθέντων ψηφοδελτίων σε κάθε συνδυασμό, αφετέρου των ψήφων προτιμήσεως που πήρε καθένας από τους απαρτίζοντες τον συνδυασμό. Στις εργασίες αυτές της Εφορευτικής Επιτροπής δικαιούνται να παρίστανται και οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών.
10. Εάν στον φάκελο βρίσκονται περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια, ή στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν έγγραφα που μπορούν να προδώσουν τον ψηφίσαντα, και στις δύο περιπτώσεις, τα ψηφοδέλτια είναι άκυρα.
11. Οι έδρες του συλλογικού οργάνου που εκλέγουμε μοιράζονται μεταξύ των συνδυασμών και καθένας παίρνει τόσες έδρες, όσες φορές χωράει το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των δοθέντων σ’ αυτούς ψηφοδελτίων.
12. Το εκλογικό μέτρο αποτελεί το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού του συνόλου των καταμετρηθέντων ψηφοδελτίων διά του αριθμού των εδρών του εκλεγομένου οργάνου. Το δεκαδικό δε εκλογικό μέτρο ακεραιοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο.
13. Σε περίπτωση που παραμένουν έδρες προς κατανομή, αυτές καταλαμβάνουν ανά μία οι συνδυασμοί που ο αριθμός των ψηφοδελτίων βρίσκεται πιο κοντά στο εκλογικό μέτρο, ασχέτως εάν έχουν πιάσει τον αριθμό του εκλογικού μέτρου. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η διάθεση της έδρας γίνεται με κλήρωση που την πραγματοποιεί η Εφορευτική Επιτροπή.
14. Τις έδρες που αναλογούν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, σε κάθε συνδυασμό, τις καταλαμβάνουν οι συγκεντρώσαντες περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως από τους απαρτίζοντες τον συνδυασμό.
15. Οι καταλαμβανόμενες έδρες, σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, ονομάζονται τακτικά μέλη του συλλογικού οργάνου.
16. Αναπληρωματικοί των τακτικών σε περίπτωση παραιτήσεως, ή κωλύματος τούτων ισάριθμοι των τακτικών του αυτού συνδυασμού κατά σειρά επιτυχίας, ως προ τους σταυρούς προτιμήσεως.
17. Σε περίπτωση ισοψηφίας υποψηφίων του ιδίου συνδυασμού αποφασίζεται ο κλήρος που διενεργείται από την Εφορευτική Επιτροπή. Στην κλήρωση, η Εφορευτική Επιτροπή υποχρεούται να καλεί τον αντιπρόσωπο του ενδιαφερόμενου συνδυασμού.
18. Όταν εκλεγούν οι απαρτίζοντες το Διοικητικό Συμβούλιο, συνέρχεται με πρόσκληση και υπό την προεδρία του πλειοψηφούντος συμβούλου και εκλέγουν τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία, καθώς και τα λοιπά όργανα.
19. Σε ειδικό πρακτικό, η Εφορευτική Επιτροπή καταχωρίζει τα ονόματά της, καθώς και τα ονόματα των αντιπροσώπων των συνδυασμών, την ημερομηνία που έγιναν οι αρχαιρεσίες, τα εκλεγέντα συλλογικά όργανα, τον αριθμό των εγκύρως ψηφισάντων, τους αριθμούς των ψήφων που συγκέντρωσε το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού, τον αριθμό των εδρών που κατέλαβε, τα ονοματεπώνυμα των εκλεγέντων τακτικών και αναπληρωματικών μελών, ενστάσεις που τυχόν έγιναν  καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια των αρχαιρεσιών.
20. Κάθε συνδυασμός υποψηφίων δικαιούται να ορίσει αντιπρόσωπό του στην Εφορευτική Επιτροπή το λιγότερο οκτώ (8) ημέρες πριν από την ημέρα των αρχαιρεσιών. Οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι.
Οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών δικαιούνται να παρακολουθούν τα της προπαρασκευής των αρχαιρεσιών από την Εφορευτική Επιτροπή, λαμβάνοντες δε μέρος στις συνεδριάσεις της Εφορευτικής Επιτροπής μπορούν να υποβάλλουν και προτάσεις, χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Άρθρο 30ό
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Στα μέλη της Διοίκησης είναι δυνατόν να χορηγούνται αποζημιώσεις ή ημεραργίες, όταν ασχολούνται με υποθέσεις του Συνδικάτου μετά από εισήγηση του Προέδρου ή άλλου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και απόφαση της Διοίκησης.

Άρθρο 31ο
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας δεν μπορούν να κατέχουν αυτήν τη θέση, εφόσον έχουν εκλεγεί σε επτά (7) συνεχόμενες θητείες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρθρο 32ο
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου μπορεί να συντάξει εσωτερικό κανονισμό εργασιών του Συνδικάτου, καθώς και των τυχόν ειδικών επιτροπών. Ο εσωτερικός κανονισμός εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση.  

Άρθρο 33ο
ΤΟΠΙΚΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
1. Για την πραγματοποίηση των σκοπών του Συνδικάτου μπορούν να ιδρυθούν ή να διαλυθούν Τοπικά Παραρτήματα (ΤΠ) με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου. Με τη δημιουργία Τοπικού Παραρτήματος, η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου ορίζει προσωρινό ΔΣ μέχρι να εκλεγεί αιρετό ΔΣ. Η έδρα του Τοπικού Παραρτήματος καθορίζεται από την Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου.
2. Τα ΤΠ αποτελούν την τοπική οργάνωση του Συνδικάτου και ασκούν όλες τις αρμοδιότητες που τους δίνει το Καταστατικό. Φροντίζουν για όλα τα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή δράσης τους.
3. Κάθε τρία (3) χρόνια, μαζί με τις αρχαιρεσίες στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, γίνονται αρχαιρεσίες και για την εκλογή ΤΔΣ. Από τις αρχαιρεσίες αυτές θα εκλέγεται 5μελές ΔΣ σε κάθε ΤΠ με διάρκεια θητείας όση και η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου. Σε περίπτωση που η περιοχή ευθύνης ενός Τοπικού Παραρτήματος υπάγεται σε άλλο Εργατικό Κέντρο απ’ ότι η Κεντρική Διοίκηση, το ΤΠ οφείλει να γίνει μέλος στο αντίστοιχο Εργατικό Κέντρο και οι ψηφίσαντες σε αυτό, να εκλέγουν αντιπροσώπους για το αντίστοιχο Εργατικό Κέντρο.
4. Αμέσως μετά τις αρχαιρεσίες, τα εκλεγέντα (5) μέλη του ΤΔΣ σε συνεδρίασή τους εκλέγουν τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γ. Γραμματέα και Ταμία του Παραρτήματος.
5. Η ιδιότητα του μέλους του ΤΔΣ δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Διοίκησης Συνδικάτου.
6. Το ΤΔΣ συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον μία φορά το μήνα, που κρατούνται πρακτικά. Οι αποφάσεις και προτάσεις τους κατατίθενται στην Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου.
7. Ο Πρόεδρος του ΤΔΣ ή εκπρόσωπός του που δεν είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης δύναται να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου. Έχει δικαίωμα λόγου και προτάσεων όχι όμως ψήφου.
8. Οι υποχρεώσεις των Παραρτημάτων είναι: α) Νέες εγγραφές συναδέλφων, ενημέρωση του κλάδου για τα προβλήματα και οι κάθε είδους παρεμβάσεις γι’ αυτά. β) Καλύτερη οργάνωση, πάντα σε στενή συνεργασία και παρακολούθηση της Κεντρικής Διοίκησης σύμφωνα με τους γενικούς στόχους του Συνδικάτου και η υλοποίηση υποχρεωτικά όλων των αποφάσεων της Κεντρικής Διοίκησης. γ) Η μαζικοποίηση του Κλάδου και η παρουσία του στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Διοίκησης του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ. δ) Παρεμβαίνει για τα προβλήματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
9. Κάθε παράρτημα έχει βιβλία μητρώου μελών με τα μέλη που είναι γραμμένα σε αυτό.
10. Οι εγγραφές στέλνονται στο Συνδικάτο για έγκριση και επικύρωση με αριθμό μητρώου.
11. Οι ετήσιες ΓΣ των ΤΠ συγκαλούνται στην έδρα των ΤΠ ή οπουδήποτε αποφασίσει το ΤΔΣ κάθε χρόνο, βρίσκεται δε σε απαρτία σύμφωνα με όλες τις διατάξεις που αφορούν τις ΓΣ.
12. Κάθε τρίτο χρόνο συγκαλείται η τακτική τοπική εκλογοαπολογιστική ΓΣ. Σε αυτήν εκλέγεται η τοπική Εφορευτική Επιτροπή (ΤΕΦΕΠ), η οποία αποτελείται από τρία τακτικά μέλη και ένα αναπληρωματικό, που θα κάνει τις εκλογές για το ΤΔΣ του ΤΠ και τις Τοπικές Εξελεγκτικές Επιτροπές (ΤΕΕ) και τις εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Διοίκησης του Συνδικάτου, Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων για τις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις.
13. Η θητεία τους είναι όση και η θητεία της Κεντρικής Διοίκησης.
14. Το ΤΔΣ συγκροτείται σε Σώμα και εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία. Η απαρτία για τη σύγκληση και η πλειοψηφία για τη λήψη των αποφάσεων ορίζονται ανάλογα με αυτά που προβλέπει το Καταστατικό για την Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου, όπως και τα καθήκοντα των μελών του ΤΔΣ.
15. Τα ΤΔΣ των ΤΠ είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου για τις ΓΣ που θα πραγματοποιήσουν.
16. Αν το ΤΔΣ δεν συγκαλέσει τοπική ΓΣ τότε η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου μπορεί με απόφασή της να συγκαλέσει τοπική ΓΣ.  Στην περίπτωση αυτή, η τοπική ΓΣ μπορεί να αποφασίσει για την έκπτωση του ΤΔΣ του ΤΠ και για τα θέματα που αφορούσε η τοπική ΓΣ που δεν συγκλήθηκε καθώς και για την εκλογή νέου ΤΔΣ.
17. Η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου έχει την άμεση εποπτεία και ευθύνη για την όλη δραστηριότητα του παραρτήματος καθώς και για τη διάλυση των ΤΠ όταν το κρίνει σκόπιμο, για την καλύτερη λειτουργία και δράση του Συνδικάτου με την όλη αναδιοργάνωσή του.
                                                                    

Άρθρο 34ο
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Το Συνδικάτο έχει σφραγίδα που φέρει στο μέσον πλάκα και κύλινδρο λιθογραφικό μέσα σε ήλιο, γύρω τον τίτλο του Συνδικάτου και τη λέξη Αθήναι, την έδρα του Συνδικάτου  και το έτος ιδρύσεως. Έχει σημαία που γράφει επάνω το σήμα και τον τίτλο του Συνδικάτου.
Το Συνδικάτο γιορτάζει τη διεθνή Εργατική Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία. Τις λεπτομέρειες της συμμετοχής τις κανονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Άρθρο 35ο
Το Συνδικάτο δεν διαλύεται εφόσον έχει δέκα (10) μέλη. Όταν διαλυθεί, τα κινητά στοιχεία, η σφραγίδα και το αρχείο περιέρχονται στην Ομοσπονδία Εργατικών Σωματείων όπου ανήκει το Συνδικάτο, η οποία υποχρεούται, μέσα σε ένα χρόνο, να φροντίσει για την ανασύσταση του Συνδικάτου, παραδίδοντας τα αρχεία, την σφραγίδα  και τα κινητά στη νέα Διοίκηση.

Άρθρο 36ο
Το προσωπικό κάθε επιχείρησης την οποία καλύπτει το Συνδικάτο, συνερχόμενο, εκλέγει από τα μέλη του Συνδικάτου την Εργοστασιακή Επιτροπή ή τον αντιπρόσωπό του, τον οποίο αναγνωρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Όταν ο αντιπρόσωπος αλλάζει επιχείρηση, το προσωπικό εκλέγει αμέσως τον αντικαταστάτη του.
Καθήκοντα του αντιπροσώπου είναι τα αυτά με του Γραμματέα του παραρτήματος.

Άρθρο 37ο
Οι επόμενες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου για ανάδειξη Διοίκησης και Οργάνων του, θα γίνουν με τη συμπλήρωση τριετίας από τις τελευταίες αρχαιρεσίες.