Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους πρόσφυγες


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Κλαυθμώνος, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 16/12 συνδικάτα της Αθήνας ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία που ζουν στο Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο καθώς και μετανάστες από το Μπαγκλαντές που εργάζονται στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ιματισμού.
Επιπλέον παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
«Άμεσα μέτρα προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων. Να απεγκλωβιστούν για τις χώρες προορισμού τους» ανέγραφε το πανό του ΠΑΜΕ στα ελληνικά και τα αγγλικά ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Οι μετανάστες θέλουν ανθρώπινη ζωή, όχι απελάσεις και καταστολή»«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».
Οι διαδηλωτές παρέδωσαν το υπόμνημά τους στον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας. Στο υπόμνημα επισημαίνεται το πρόβλημα εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς και τις δομές που έχουν παραδοθεί στις ΜΚΟ.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα λεγόμενα Hot Spot των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου όπου στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες διπλάσιοι συχνά και τριπλάσιοι ξεριζωμένοι, απελπισμένα θύματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και των άλλων αποφάσεων της ΕΕ που υπέγραψε και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί εμπλέκει το προσφυγικό - μεταναστευτικό με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ντόπιων συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή.
Το ΠΑΜΕ τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν. Να γεμίσουν τα γραφεία των συνδικάτων κουβέρτες, χοντρά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν.
Διεκδικεί εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, με προτεραιότητα σε εγκύους, στις οικογένειες με παιδιά και στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Να εξασφαλιστεί επαρκής σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εκτός από τα άμεσα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων απαιτεί:
Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Άμεση μετακίνησή τους από τα νησιά και απεγκλωβισμός από τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να σταματήσει η λειτουργία και η επέκταση των hot spot των νησιών με οποιαδήποτε μορφή. Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες. Nα εξασφαλιστεί η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους και να παρθούν γι' αυτό όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κλπ.
Επιπλέον το ΠΑΜΕ ζητά να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων. Κανένας εργαζόμενος να μη χύσει το αίμα του για ξένα ταξικά συμφέροντα.