Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στις επιχειρησιακές συμβάσεις
Αύριο Πέμπτη τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (6 π.μ. - 9 π.μ.) στις επιχειρήσεις ΛΥΧΝΙΑ, ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ και ΑΦΟΙ ΡΟΗ
Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στις επιχειρήσεις ΛΥΧΝΙΑ ΑΕΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ ΑΕΒΕ και ΑΦΟΙ ΡΟΗ ΑΕ, προχωρά η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, αύριο Πέμπτη 5 Απρίλη από τις 6 π.μ., μέχρι τις 9 π.μ. Η εργοδοσία στους τρεις αυτούς χώρους, αφού έφτιαξε «Ενώσεις Προσώπων» προχώρησε στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και το 30%, σε μια προσπάθεια να καταργήσουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση.
Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, καλεί σε πάλη για κατάργηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων ενώ υπογραμμίζει: «Αυτό το αντεργατικό μέτρο της ένωσης προσώπων που παρακάμπτει το κλαδικό σωματείο και υπογράφει από το μηδέν επιχειρησιακή ΣΣΕ με μειώσεις μισθών, πάει να βάλει ταφόπλακα στα δικαιώματά μας. Μοναδικός στόχος τους είναι να βγουν αλώβητοι απ' την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, και όταν και αν υπάρξει ανάπτυξη, να έχουν εξασφαλίσει χαμηλό εργατικό κόστος με μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους». Και τονίζει: «Ο πόλεμος που άνοιξαν οι συγκεκριμένοι εργοδότες στα δικαιώματά μας είναι υπόθεση όλου του κλάδου και κατ' επέκταση όλης της εργατικής τάξης και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε. Ενας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους: Συλλογικά μαζί με το σωματείο μας να προχωρήσουμε σε αγώνα, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης για να καταργηθεί το έκτρωμα της ειδικής επιχειρησιακής».



ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σύμβαση υπογράφτηκε και για τους εργάτες της ΖΗΜΕΝΣ
Νικητές πέρασαν χτες το πρωί την πύλη των Ναυπηγείων Ελευσίνας οι 70 ηλεκτροτεχνίτες της εργολαβικής επιχείρησης ΖΗΜΕΝΣ. Ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας τους, η συσπείρωσή τους με τα ταξικά τους συνδικάτα, η αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία που βρίσκονται στα Ναυπηγεία, ανάγκασε την εργολαβική επιχείρηση, τμήμα της πολυεθνικής, να αποδεχτεί την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για το 2012.
Την περασμένη Παρασκευή η επιχείρηση της ΖΗΜΕΝΣ, σε μία ύστατη προσπάθεια να ανακόψει τον αγώνα των ηλεκτροτεχνιτών, ανακοίνωσε 9 απολύσεις εργαζομένων, που ήταν και οι πρωτοπόροι του αγώνα. Η ανακοίνωση αυτή όχι μόνο δεν τρομοκράτησε τους ηλεκτροτεχνίτες που παρέμειναν σταθερά έξω από την πύλη του ναυπηγείου, αλλά εξόργισε και εργαζόμενους από το «μόνιμο προσωπικό» της ΖΗΜΕΝΣ, οι οποίοι τη Δευτέρα το πρωί συμπαρατάχθηκαν με το πλευρό των συναδέλφων τους. Αυτή η αποφασιστικότητα ανάγκασε τη ΖΗΜΕΝΣ σε οπισθοχώρηση, οι 9 δεν απολύθηκαν και από χτες οι ηλεκτροτεχνίτες δουλεύουν με 99 ευρώ μεροκάματο μικτά στο 7ωρο, από τα 34 ευρώ που έπαιρναν στο 8ωρο. «Με τον αγώνα μας αυτό καταφέραμε να «ξυπνήσουμε» μέσα μας ένα γίγαντα. Τον εργαζόμενο που μπορεί μέσα από τον οργανωμένο ταξικό αγώνα όχι μόνο να καταφέρει πολλά, αλλά να καταφέρει μέχρι να απολαμβάνει τον πλούτο που αυτός παράγει», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Θ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στους εργαζόμενους μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου.