Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων,
είναι στην πρώτη γραμμή.

Όπως γνωρίζετε οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας από τον Αύγουστο του 2012, βρίσκονται με καταργημένες τις βασικές κλαδικές ΣΣΕ, στην εκτυπωτική βιομηχανία, στον επαρχιακό τύπο και τελευταία και στα βιβλιοδετεία.
Αυτό έγινε με νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δίνοντας χαριστική βολή σε μια βασική κατάκτηση που έγινε μέσα από μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες. Η κατάργηση των ΣΣΕ δεν είναι φαινόμενο του κλάδου μας ,ούτε ήρθε από τον ουρανό, είναι μέσα στις αποφάσεις της Ε.Ε. για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Η αστική τάξη, αξιοποιεί την κρίση και την οπισθοχώρηση του κινήματος για να τις καταργήσουν. Με τον ίδιο τρόπο χτυπήθηκε και η Εθνική Γενική ΣΣΕ. Έτσι λύθηκαν τα χέρια της εργοδοσίας να εκβιάζει, να τρομοκρατεί και να αμείβει τους νεοπροσληφθέντες  με 586 ευρώ μεικτά και 511 για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Έτσι με χαμηλούς μισθούς, επιτίθεται στους παλαιούς εργαζόμενους για να κάνουν υποχωρήσεις.
Πολλοί συνάδελφοι στον κλάδο, πίστεψαν πως κάνοντας υποχωρήσεις, θα διασώσουν τη θέση εργασία τους και θα αποφύγουν τα χειρότερα.  Τώρα όμως υπάρχει πείρα που δεν τους επιβεβαίωσε. Όπου οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ανοργάνωτοι έξω από τα σωματεία, όπου πήγαν να βρούνε ατομική λύση ο καθένας, η εργοδοσία τσάκισε και σάρωσε κυριολεκτικά δικαιώματα, στο όνομα να εξασφαλιστεί δήθεν η δουλειά, ενώ οι απολύσεις δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή.

Γιατί επιμένουμε τόσο στην υπογραφή ΣΣΕ;
Συνάδελφοι, χρειάζεται να θυμηθούμε οι παλαιοί και να μάθουν και οι νέοι συνάδελφοι, ότι οι Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι ένα επιμέρους ζήτημα. Είναι το θεμέλιο των δικαιωμάτων μας στις συνθήκες της εκμετάλλευσης και αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση της εργατικής οικογένειας.

Τι σημαίνει Συλλογική Σύμβαση εργασίας;
-Είναι ο συλλογικός τρόπος διαπραγμάτευσης των εκπροσώπων των εργαζομένων με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, που ανάλογα το συσχετισμό δύναμης, μπορεί να επιβάλει μισθούς και να κατοχυρώσει δικαιώματα.
- Η ΣΣΕ περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματά μας, καθορίζει το  μισθό και τη σύνταξη της οποίας ο υπολογισμός εξαρτάται από το μισθό μας όταν συνταξιοδοτηθούμε. Επηρεάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία σε εμάς και την οικογένειά μας.
-Περιλαμβάνει τη θέση εργασίας στο χώρο, τις ειδικότητες. Προβλέπει, τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς βάζοντας φρένο στην εντατικοποίηση που εξοντώνει τους εργαζόμενους.
- Κατοχυρώνει το διάλλειμα για να παίρνουμε μια ανάσα και υποχρεώνει την εργοδοσία να παρέχει φόρμες και υποδήματα στους εργαζόμενους της παραγωγής.
-Οι ΣΣΕ δυναμώνουν την ταξική οργάνωση που είναι σημαντικός όρος στην ώθηση και την προοπτική του ταξικού μας αγώνα, για κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να έρθει στα δικά μας χέρια ο πλούτος που παράγουμε.
Να γιατί λέμε ότι οι ΣΣΕ είναι κατάκτηση και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε την κατάργησή τους, όσα μέτρα και να πάρουν, όσους αντεργατικούς νόμους και αν ψηφίσουν.

Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, εργοδότες, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ή και κόμματα που ετοιμάζονται να πάρουν την εξουσία όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι όντως έτσι;
 Εμείς μιλάμε για ΣΣΕ που θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα δικαιώματά μας. Η εργοδοσία είναι πρόθυμη να υπογράψουμε ΣΣΕ που θα κατοχυρώνουν και συλλογικά την εξαθλίωσή μας με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός υπογράφει τέτοιου είδους ΣΣΕ. Παράδειγμα, στον κλάδο των SECURITY το σωματείο έχει υπογράψει σύμβαση με μισθό 500€ και μάλιστα προβλέπει πληρωμή και  μετά από τρεις μήνες. Τέτοιες ΣΣΕ είναι θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, είναι προδοσία των συμφερόντων μας.
Όσο για αυτούς που δίνουν όρκους πίστης στην Ε.Ε., να θυμίσουμε ότι με κατεύθυνση της Ε.Ε. καταργήθηκαν οι συμβάσεις.


Κάποιοι συνάδελφοι μας ρωτάνε: Σε τέτοιες συνθήκες πως μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις;
Η απάντηση είναι ότι μπορούμε, γιατί η κρίση δεν είναι αδιέξοδο που αντιμετωπίζει το καπιταλιστικό σύστημα μονό στο επίπεδο της οικονομίας. Είναι περίοδος που δεν μπορεί ο καπιταλισμός να ικανοποιήσει ούτε τις βασικές λαϊκές ανάγκες και η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Όταν αυτή η αγανάκτηση γίνει συνειδητή δράση, όταν οι εργάτες καταλάβουν την τεράστια δύναμη που έχουν, τότε τίποτα δε μπορεί να τους σταματήσει. Άλωστε αυτοί που κατοχύρωσαν με τους αγώνες τους το 8ωρο, το 5ήμερτο, τις ΣΣΕ που τώρα καταργούνται, ξεκίνησαν τον αγώνα τους σε πιο δύσκολες συνθήκες και όμως πέτυχαν.

Το Σωματείο αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και θα πρωτοστατήσει μαζί με τις σωματειακές επιτροπές και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, στην οργάνωση του αγώνα για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και επιχειρησιακών.
Ξέρουμε ότι αυτή η απόφασή μας είναι δύσκολη καθώς έχουμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια. Από τη μία την υπονόμευση από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που υπογράφει μειώσεις σε άλλους κλάδους και από την άλλη την αδιαλλαξία και την άρνηση της εργοδοσίας.
Γνωρίζουμε ότι θα είναι σύγκρουση και αναμέτρηση με την εργοδοσία, και με την πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Είναι όμως η μοναδική επιλογή και πρέπει να προχωρήσουμε. Μπορούμε να ανοίξουμε προοπτική, να σπάσουμε την αδιαλλαξία, την άρνηση, τον εμπαιγμό της εργοδοσίας, να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Αυτό θα γίνει αν πιστέψουμε στη δύναμή μας, οργανωθούμε στο σωματείο, αν από κάτω οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας και του Σωματείου, έχουμε καταλήξει σε σχέδιο και πρόγραμμα για την πάλη, της υπογραφής των ΣΣΕ που θα ξεδιπλώνεται και θα κλιμακώνεται βήμα βήμα σε συντονισμό με όλες τις δυνάμεις του κλάδου και με άλλους κλάδους .

Στους εργοδότες που νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τους αγώνες των εργατών, ένα έχουμε να τους πούμε:

«Μη καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή
μήτε όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι
έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει.»


 15/12/13