Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 119 ΟΚΤΩΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2013

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο της εφημερίδας για να την κατεβάσετε σε jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 

            Τους τελευταίους  μήνες πληθαίνουν τα κρούσματα τρομοκράτησης και καταδίκης εργαζομένων από εργοδότες και κυβέρνηση.
Δεκάδες στελέχη  και εργαζόμενοι του ταξικού κινήματος σέρνονται στα δικαστήρια και καταδικάζονται γιατί μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, γιατί σηκώνουν το ανάστημά τους ενάντια στους επιχειρηματικού ομίλους, γιατί δεν συμβιβάζονται.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Τρίτη 17 Δεκέμβρη στις 12.00 θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις και οι καταδίκες των στελεχών και εργαζομένων του ταξικού κινήματος γιατί ορθώνουν το ανάστημά τους στο δόγμα «νόμος και τάξη» των επιχειρηματικών συμφερόντων και της κυβέρνησής τους.
16/12/13

 Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη στις 10.00 το πρωί συγκέντρωση στην Ομόνοια με το πανό του Σωματείου.

Πορεία στο υπουργείο εργασίας κατάθεση των αιτημάτων.
Έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους.

Για τους άνεργους του ΕΤΑΠ ΜΜΕ:
Μετά την πορεία στο υπουργείο οι άνεργοι του ΕΤΑΠ ΜΜΕ θα πάνε στη διοίκηση του ταμείου για να θέσουν τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το ταμείο.
Να θεωρηθούν τα βιβλιάρια ασθενείας για το 2014 όλων των μακροχρόνια ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  
Το πλαίσιο αιτημάτων
 • Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
 • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
 • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
 • Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
 • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
 • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
 • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
 • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
 • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
 • Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
 • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
 • Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις.
 • Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.
 • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία.
 • Ολοι οι εργαζόμενοι μαθητές - σπουδαστές να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
 • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 15/12/13

Στις 09/12/13 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπολών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, αλλά και γενικά στο ασφαλιστικό.


 Στην συγκέντρωση αυτή παραβρέθηκαν με αντιπροσωπείες η Ομοσπονδία Τύπου & Χάρτου, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.
Στην εισήγηση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Χρήστο Πισπιρίγκο, έγινε περιγραφή της τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει το Ταμείο ιδιαίτερα μετά και το κούρεμα των αποθεματικών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα για τις συντάξεις των ασφαλισμένων επαρκούν μόνο για τους επόμενους 4 μήνες, και αυτό μετά από δανειοδότηση.

Μοναδικός δρόμος που θα ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι, είναι αυτός του ταξικού αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτό δήλωσαν και στην συγκέντρωση με τη μαζική παρουσία τους. Χαιρέτησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου, Γιάννης Τόλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Παναγιώτης Κατάρας, όπου δήλωσαν την αυτονόητη συμπαράστασή τους  και την συμπόρευση σε κοινό αγώνα με κοινά αιτήματα. Ακολούθησε μαχητική πορεία στο Υπουργείο Εργασίας, όπου παρά την αρχική άρνηση των υπευθύνων να συναντήσουν την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, οι συγκεντρωμένοι με την παρουσία τους επέβαλλαν να γίνει αυτή η συνάντηση.

Η αυθαιρεσία της εταιρίας PAPER AXON 

στα Καλύβια Αττικής δεν έχει τελειωμό.


Την Τρίτη 1-10-2013 στις 11.00 το βράδυ, κλιμάκιο του Σωματείου με την Επιθεώρηση Εργασίας Λαυρίου πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στην εταιρία PAPER AXONΚατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση απασχολούσε εργαζόμενους την νύχτα χωρίς να το έχει δηλώσει στο πρόγραμμα εργασίας, και όπως μας  δήλωσαν εργαζόμενοι, δεν τους πληρώνει τη νυχτερινή προσαύξηση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι της Λαμιναριστικής μηχανής, στο Ρολοκοπτικό, στις Σακουλοποιϊτικές μηχανές και στην εκτυπωτική μηχανή ενώ έκαναν εξειδικευμένη εργασία, ασφαλίζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες. Μετά την παρέμβαση του σωματείου μπήκανε ειδικότητες σε όλους τους εργαζόμενους.

Το πρόβλημα όμως με τη συγκεκριμένη εταιρία δε σταμάτησε εκεί. Σε επόμενο έλεγχο που έκανε το Σωματείο μαζί με το ΚΕ.Π.Ε.Κ. στις 4/12/13 για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία στην εταιρία Paper Acion Α.Ε. διαπιστώθηκε όργιο παραβάσεων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν:
1)Δεν ήταν στη διάθεση των εργαζομένων κατάλληλος χώρος ανάπαυσης
2)Είχαν απενεργοποιηθεί τα συστήματα ασφαλείας στη σακουλομηχανή καθώς και σε μία κοπτική μηχανή
3)Δεν υπήρχε εξαερισμός στο χώρο του πλυντηρίου.
4)Χορήγηση υποδημάτων ασφαλείας σε εργαζόμενους παραγωγής και αποθήκης.
5)Επισήμανση εξόδων κινδύνου.
6)Τοποθέτηση φαρμακείου σε συγκεκριμένο χώρο και ανανέωσή αυτού με τα προβλεπόμενα σκευάσματα.
Επίσης, ζητήθηκαν από την επιχείρηση:
7)Η προσκόμιση των μετρήσεων θορύβου.
8)Η διενέργεια μετρήσεων στο χώρο παραγωγής των εκπεμπόμενων χημικών ουσιών (διαλύτες).

Μετά από όλες τις παραπάνω παραβάσεις, δεν μας παραξενεύει που ο κος Παπάζογλου επέμενε να μην παρευρίσκεται εκπρόσωπος του σωματείου Λιθογράφων κατά τον έλεγχο.

Το παράδειγμα της PAPER AXON είναι χαρακτηριστικό για την εργοδοτική αυθαιρεσία που καταπατά ακόμα και αυτούς τους λίγους νόμους που έχουν απομείνει για τα εργασιακά δικαιώματα.
Οι εργοδότες βρίσκουν χώρο να αυθαιρετούν γιατί οι κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ μαζί με το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έχει προσφέρει, έχει απαξιώσει πλήρως το ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών.
Το Σωματείο Λιθογράφων δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή να κυνηγάει με όλα τα μέσα τους εργοδότες που μας θέλουν να δουλεύουμε ως μισθωτοί σκλάβοι  και να είναι σίγουροι ότι τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν και άλλοι έλεγχοι σε εργοστάσια  που αυθαιρετούν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν εργασιακές αυθαιρεσίες να επικοινωνούν με το Σωματείο, για να οργανώσουμε από κοινού την αντιμετώπισή τους.

 15/12/13

Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων,
είναι στην πρώτη γραμμή.

Όπως γνωρίζετε οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας από τον Αύγουστο του 2012, βρίσκονται με καταργημένες τις βασικές κλαδικές ΣΣΕ, στην εκτυπωτική βιομηχανία, στον επαρχιακό τύπο και τελευταία και στα βιβλιοδετεία.
Αυτό έγινε με νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δίνοντας χαριστική βολή σε μια βασική κατάκτηση που έγινε μέσα από μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες. Η κατάργηση των ΣΣΕ δεν είναι φαινόμενο του κλάδου μας ,ούτε ήρθε από τον ουρανό, είναι μέσα στις αποφάσεις της Ε.Ε. για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Η αστική τάξη, αξιοποιεί την κρίση και την οπισθοχώρηση του κινήματος για να τις καταργήσουν. Με τον ίδιο τρόπο χτυπήθηκε και η Εθνική Γενική ΣΣΕ. Έτσι λύθηκαν τα χέρια της εργοδοσίας να εκβιάζει, να τρομοκρατεί και να αμείβει τους νεοπροσληφθέντες  με 586 ευρώ μεικτά και 511 για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Έτσι με χαμηλούς μισθούς, επιτίθεται στους παλαιούς εργαζόμενους για να κάνουν υποχωρήσεις.
Πολλοί συνάδελφοι στον κλάδο, πίστεψαν πως κάνοντας υποχωρήσεις, θα διασώσουν τη θέση εργασία τους και θα αποφύγουν τα χειρότερα.  Τώρα όμως υπάρχει πείρα που δεν τους επιβεβαίωσε. Όπου οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ανοργάνωτοι έξω από τα σωματεία, όπου πήγαν να βρούνε ατομική λύση ο καθένας, η εργοδοσία τσάκισε και σάρωσε κυριολεκτικά δικαιώματα, στο όνομα να εξασφαλιστεί δήθεν η δουλειά, ενώ οι απολύσεις δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή.

Γιατί επιμένουμε τόσο στην υπογραφή ΣΣΕ;
Συνάδελφοι, χρειάζεται να θυμηθούμε οι παλαιοί και να μάθουν και οι νέοι συνάδελφοι, ότι οι Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι ένα επιμέρους ζήτημα. Είναι το θεμέλιο των δικαιωμάτων μας στις συνθήκες της εκμετάλλευσης και αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση της εργατικής οικογένειας.

Τι σημαίνει Συλλογική Σύμβαση εργασίας;
-Είναι ο συλλογικός τρόπος διαπραγμάτευσης των εκπροσώπων των εργαζομένων με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, που ανάλογα το συσχετισμό δύναμης, μπορεί να επιβάλει μισθούς και να κατοχυρώσει δικαιώματα.
- Η ΣΣΕ περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματά μας, καθορίζει το  μισθό και τη σύνταξη της οποίας ο υπολογισμός εξαρτάται από το μισθό μας όταν συνταξιοδοτηθούμε. Επηρεάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία σε εμάς και την οικογένειά μας.
-Περιλαμβάνει τη θέση εργασίας στο χώρο, τις ειδικότητες. Προβλέπει, τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς βάζοντας φρένο στην εντατικοποίηση που εξοντώνει τους εργαζόμενους.
- Κατοχυρώνει το διάλλειμα για να παίρνουμε μια ανάσα και υποχρεώνει την εργοδοσία να παρέχει φόρμες και υποδήματα στους εργαζόμενους της παραγωγής.
-Οι ΣΣΕ δυναμώνουν την ταξική οργάνωση που είναι σημαντικός όρος στην ώθηση και την προοπτική του ταξικού μας αγώνα, για κατάργηση της εκμετάλλευσης, για να έρθει στα δικά μας χέρια ο πλούτος που παράγουμε.
Να γιατί λέμε ότι οι ΣΣΕ είναι κατάκτηση και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε την κατάργησή τους, όσα μέτρα και να πάρουν, όσους αντεργατικούς νόμους και αν ψηφίσουν.

Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, εργοδότες, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ή και κόμματα που ετοιμάζονται να πάρουν την εξουσία όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι όντως έτσι;
 Εμείς μιλάμε για ΣΣΕ που θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα δικαιώματά μας. Η εργοδοσία είναι πρόθυμη να υπογράψουμε ΣΣΕ που θα κατοχυρώνουν και συλλογικά την εξαθλίωσή μας με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός υπογράφει τέτοιου είδους ΣΣΕ. Παράδειγμα, στον κλάδο των SECURITY το σωματείο έχει υπογράψει σύμβαση με μισθό 500€ και μάλιστα προβλέπει πληρωμή και  μετά από τρεις μήνες. Τέτοιες ΣΣΕ είναι θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, είναι προδοσία των συμφερόντων μας.
Όσο για αυτούς που δίνουν όρκους πίστης στην Ε.Ε., να θυμίσουμε ότι με κατεύθυνση της Ε.Ε. καταργήθηκαν οι συμβάσεις.


Κάποιοι συνάδελφοι μας ρωτάνε: Σε τέτοιες συνθήκες πως μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις;
Η απάντηση είναι ότι μπορούμε, γιατί η κρίση δεν είναι αδιέξοδο που αντιμετωπίζει το καπιταλιστικό σύστημα μονό στο επίπεδο της οικονομίας. Είναι περίοδος που δεν μπορεί ο καπιταλισμός να ικανοποιήσει ούτε τις βασικές λαϊκές ανάγκες και η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Όταν αυτή η αγανάκτηση γίνει συνειδητή δράση, όταν οι εργάτες καταλάβουν την τεράστια δύναμη που έχουν, τότε τίποτα δε μπορεί να τους σταματήσει. Άλωστε αυτοί που κατοχύρωσαν με τους αγώνες τους το 8ωρο, το 5ήμερτο, τις ΣΣΕ που τώρα καταργούνται, ξεκίνησαν τον αγώνα τους σε πιο δύσκολες συνθήκες και όμως πέτυχαν.

Το Σωματείο αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και θα πρωτοστατήσει μαζί με τις σωματειακές επιτροπές και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, στην οργάνωση του αγώνα για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και επιχειρησιακών.
Ξέρουμε ότι αυτή η απόφασή μας είναι δύσκολη καθώς έχουμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια. Από τη μία την υπονόμευση από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που υπογράφει μειώσεις σε άλλους κλάδους και από την άλλη την αδιαλλαξία και την άρνηση της εργοδοσίας.
Γνωρίζουμε ότι θα είναι σύγκρουση και αναμέτρηση με την εργοδοσία, και με την πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Είναι όμως η μοναδική επιλογή και πρέπει να προχωρήσουμε. Μπορούμε να ανοίξουμε προοπτική, να σπάσουμε την αδιαλλαξία, την άρνηση, τον εμπαιγμό της εργοδοσίας, να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Αυτό θα γίνει αν πιστέψουμε στη δύναμή μας, οργανωθούμε στο σωματείο, αν από κάτω οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας και του Σωματείου, έχουμε καταλήξει σε σχέδιο και πρόγραμμα για την πάλη, της υπογραφής των ΣΣΕ που θα ξεδιπλώνεται και θα κλιμακώνεται βήμα βήμα σε συντονισμό με όλες τις δυνάμεις του κλάδου και με άλλους κλάδους .

Στους εργοδότες που νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τους αγώνες των εργατών, ένα έχουμε να τους πούμε:

«Μη καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή
μήτε όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι
έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει.»


 15/12/13

Ελεύθερες απολύσεις ζήτησε η εργοδοσία 

της εταιρίας «Διονυσοπούλου Αικατερίνη ΜΟΝ ΕΠΕ»


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4-12-2013 η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας Περιστερίου σχετικά με την απόλυση των δύο εργαζόμενων στην εταιρεία «Διονυσοπούλου Αικατερίνη ΜΟΝ ΕΠΕ» η οποία εργοδότης προσήλθε στη συνάντηση με το βασικό αίτημα ότι θέλει να έχει το ελεύθερο να κάνει απολύσεις όπως και όποτε θέλει χωρίς κανένα εμπόδιο!

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποδείχθηκε με στοιχεία ότι η εταιρεία προχώρησε καταχρηστικά και στις δύο απολύσεις όπως επίσης εντοπίστηκαν αρκετές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η επιθεώρηση εργασίας για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να υποχρεώσει εργοδότη να πάρει πίσω απολύσεις. Αυτό άλλωστε, δείχνει τον προσανατολισμό των κυβερνήσεων όταν συνεχώς περιορίζουν τις αρμοδιότητες ακόμα και των θεσμών που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.


Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω και μαζί με το σωματείο τους θα διεκδικήσουν όλα τα νόμιμα και δίκαια αιτήματά τους.
07/12/13

      ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  
ΠΕΜΠΤΗ 12/12 από 07:00 – 11:00

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας συνεδρίασε και συζήτησε τις εξελίξεις, καθώς και τις προτάσεις των συναδέλφων που συμμετείχαν στις τελευταίες συσκέψεις στα γραφεία του.
Είναι κοινή πεποίθηση ότι ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει έχει πολύ σοβαρούς λόγους για να είναι επιτυχής. Ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας. Δεν είναι τα διευθυντικά στελέχη μόνο. Αυτοί παίζουν τον ρόλο που τους έχουν βάλει τα μεγάλα αφεντικά τους, αμείβοντάς τους πλουσιοπάροχα. Απέναντί μας έχουμε το μεγάλο Κεφάλαιο της χώρας. Αυτούς που στην κατοχή τους έχουν κατασκευαστικές εταιρείες με έργα σε όλο τον κόσμο, εφημερίδες, τηλεοπτικές συχνότητες, πλοία. Αυτούς, που οι εφημερίδες τους «πατρονάρουν» την κυβερνητική πολιτική που τσακίζει ότι εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει. Έχουμε και την Κυβέρνηση που τους δίνει «γη και ύδωρ» στο όνομα της ανάπτυξης και του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Να σωθεί η χώρα», μας λένε! Πως θα σωθεί όμως η χώρα με εξαθλιωμένους εργάτες, με υποσιτισμένα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία, με λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θέρμανση, με ασθενείς που περιμένουν με τις ώρες στα ράντζα να βρουν την υγειά τους έχοντας πληρώσει και εισιτήριο; «Να σωθεί η εταιρεία», μας λένε και τα διευθυντικά στελέχη με περίσσιο θράσος! Εμείς απαντάμε όμως ότι εταιρεία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εργαζομένους με δικαιώματα!

Απέναντι σε αυτούς λοιπόν εμείς έχουμε να αντιτάξουμε τον συνεπή ταξικό μας αγώνα. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες παίρνουμε αποφάσεις για την συνέχεια και τη μορφή του. Έχουμε καταφέρει να πάμε πολλά βήματα μπροστά σε αυτό. Έχουμε κάνει αγώνες με μεγάλη επιτυχία, αγώνες που δυσκόλεψαν πάρα πολύ τις εταιρείες και αναγκάσαμε να κινητοποιηθεί ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός για να τους αποκρούσει. ‘Εχουμε την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Είδαμε πολλούς συναδέλφους από άλλες εταιρείες ή Κλάδους δίπλα μας στην πύλη, επιβεβαιώνοντας το «όλοι για έναν και ένας για όλους». Βγάλαμε συμπεράσματα για τον ρόλο των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών που σφύριζαν και σφυρίζουν αδιάφορα.

Εδώ λοιπόν κανείς δεν περισσεύει και επιβάλλεται να πάρουμε όλοι θέση και η θέση μας είναι εκεί που μας κατατάσσει το συμφέρον της τάξης μας. Είμαστε εργάτες και σε έναν αγώνα το πόστο μας είναι δίπλα με τους άλλους εργάτες στην απεργία και στην περιφρούρηση της πύλης. Μένουμε όρθιοι στις πιέσεις, στις απειλές, στα τηλεφωνήματα στα σπίτια μας από τους προϊσταμένους. Έχουμε πάντα το κεφάλι ψηλά γιατί έχουμε καθαρό στο μυαλό μας ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και αποτελεί μονόδρομο!
ΔΕΝ απευθυνόμαστε σε μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων που έχουν από καιρό ταχθεί με το μέρος των αφεντικών, που από πεποίθηση πια, λειτουργούν ως ρουφιάνοι και τσιράκια των διευθυντικών στελεχών. Αυτούς τους έχουμε απέναντι, είναι στην ίδια πλευρά με αυτούς που μας κόβουν τους μισθούς, με αυτούς που «πατάνε» πάνω στα δικαιώματα και τις ζωές μας για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και τους αντιμετωπίζουμε ανάλογα.
Δεν ταιριάζει σε κανέναν εργαζόμενο η αποφυγή του αγώνα. Ο εργαζόμενος όταν πάει για δουλειά μπαίνει από την πύλη και όχι πηδώντας μάντρες ή κάγκελα, κοιτάει τους συναδέλφους του στα μάτια και δεν χαμηλώνει από ντροπή το κεφάλι! Η φυσική θέση των εργατών είναι δίπλα στους συναδέλφους τους και όχι στα τσιράκια της εργοδοσίας που δίνουν εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν.


Το Δ.Σ. του Σωματείου μας αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, από τις 07:00 έως τις 11:00 το πρωί. Στόχος μας είναι να κάνουμε συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς όπου θα συζητήσουμε για την οργάνωση και προετοιμασία του αγώνα για την υπογραφή νέας ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ότι και η τελευταία. Παράλληλα θα ζητήσουμε συνάντηση για μια ακόμη φορά και εγγράφως με τις εταιρείες.

 Αθήνα 6 Δεκεμβρίου 2013 

Αστήριχτες μία προς μία οι κατηγορίες στη δίκη των χαλυβουργών

Αναβλήθηκε για τις 14/3/2014. Από την ακροαματική διαδικασία δεν επιβεβαιώθηκε το κατηγορητήριο

Αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε εργαζόμενους που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς χαλυβουργούς
Αναβλήθηκε η δίκη των χαλυβουργών, για την Παρασκευή 14 Μάρτη 2014. Η αναβολή έγινε επειδή κρίθηκε απαραίτητο να κληθούν ως μάρτυρες οι τέσσερις αστυνομικοί, που κατέθεσαν για τη σύλληψη των έξι εργαζομένων έξω απ' την πύλη της χαλυβουργίας το βράδυ της 20ής Ιούλη 2012, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να σπάσει η πολύμηνη απεργία των χαλυβουργών, με εντολή της κυβέρνησης.
Οι έξι απεργοί χαλυβουργοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης», ενώ στο κατηγορητήριο εμφανίζονται να εμπόδισαν τους απεργοσπάστες να μπουν στο εργοστάσιο το βράδυ της 20ής Ιούλη στις 4.30 με 5.30 τα χαράματα. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε βάρος 18 ακόμη χαλυβουργών και της συζύγου ενός από αυτούς, από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό, για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης».

03/12/13