Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρέμβαση των Σωματείων του τύπου 

στον υπουργό εργασίας κο Βρούτση 

για το οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Την Τετάρτη 12/02/14 αντιπροσωπεία από το διασωματειακό του τύπου συναντήθηκε με τον υπουργό εργασίας κο Βρούτση. Εκεί τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της Ε.Ε. που εφαρμόζεται. Από τα
Σωματεία τέθηκαν ζητήματα για τις συλλογικές συμβάσεις, τη λειτουργία <<δουλεμπορικών>> γραφείων ενοικίασης εργατών, τα προβλήματα στην υγεία και την ασφάλιση των ανέργων και θέματα για την κοινωνική ασφάλιση.
Αφότου ξεκαθαρίστηκε από τον υπουργό ότι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων δεν το αγγίζει γιατί είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης να καταργηθούν, δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα ικανοποιήσει μία σειρά δευτερεύοντα ζητήματα.
Αυτό που αφορά τον κλάδο των λιθογράφων είναι το εξής. Κάτω από την πίεση και την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, υπήρξε προφορική δέσμευση

1)Να εφαρμοστεί ο νόμος 4075  4/2012  άρθρο 33 που διέκοψε την παρακράτηση 3.60% από τους εργαζόμενους που ασφαλίζονταν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και προβλέπει την συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων κατά 45 μέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας.
2)Ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να μπορούνε να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας έχοντας 75 ημέρες ασφάλισης τον τελευταίο χρόνο και όχι το τελευταίο 6μηνο όπως ισχύει τώρα.

Ακόμα δήλωσε ότι βλέπει θετικά και θα εξετάσει την ουσιαστική ενοποίηση του ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επιβάλουμε την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων που ακόμα δεν είναι τίποτα άλλο από προφορικές- προεκλογικές υποσχέσεις. Μόνο η μαζική συμμετοχή εργαζομένων και ανέργων στις δράσεις του Σωματείου, είναι αυτή που μπορεί να επιβάλει την λύση μικρών και μεγάλων προβλημάτων της εργατικής τάξης.
13/12/14