Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Συνέντευξη με τον Λεωνίδα Σακκά, πρόεδρο της απερχόμενης Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" την Κυριακή 22/02/15

Χρειάζεται γερό σωματείο στις δύσκολες μάχες που είναι μπροστά μας

Στην τελική ευθεία για τις αρχαιρεσίες που θα αναδείξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οι εκλογές θα γίνουν από τις 24 Φλεβάρη μέχρι τις 6 Μάρτη και η κάλπη θα στηθεί τόσο στα γραφεία του σωματείου, όσο και σε χώρους δουλειάς. Για τον απολογισμό της δράσης στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και τα καθήκοντα που μπαίνουν από δω και πέρα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Λεωνίδα Σακκά, πρόεδρο της απερχόμενης Διοίκησης.
***
-- Μέσα σε ποιες συνθήκες πάλεψε το σωματείο το διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές;
-- Το προηγούμενο διάστημα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με τη γενικευμένη και ταυτόχρονη επίθεση σε όλο τον κλάδο. Η συρρίκνωση και το κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως της «Ελευθεροτυπίας», της «3Ε Εκτυπωτικής», της «Fimi Pack», των «Δίας», «Χαλάς», «Εσκαλίνα» και πολλών μικρότερων, πολλαπλασίασαν τον αριθμό των ανέργων, που σε αυτό το διάστημα ξεπέρασε τους 1.200.
Τα τελευταία χρόνια καταγγέλθηκαν και καταργήθηκαν όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις, εντάθηκε η προσπάθεια των εργοδοτών να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών. Η απληρωσιά, η εντατικοποίηση, η επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς έγιναν καθημερινότητα και για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Ο Λεωνίδας Σακκάς
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων μπήκε μπροστά, οργάνωσε τον αγώνα και τη διεκδίκηση, πήρε πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα των εργαζομένων αλλά και των ανέργων.
-- Με τι κριτήρια αποτιμάτε τη δράση αυτή του σωματείου;
-- Η πιο σοβαρή παρακαταθήκη αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι το σωματείο μας δεν παρέδωσε τα όπλα, ότι δεν παραιτήθηκε από την πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στα κηρύγματα υποταγής που λένε στους εργαζόμενους ότι «με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα», σε αντιπαράθεση με τους πολυάριθμους καλοθελητές που θέλουν να μας πείσουν πως πρέπει «να βάλουμε όλοι πλάτη, αφεντικά και εργαζόμενοι για να βγούμε από την κρίση».
Η ίδια η ζωή απέδειξε πως ό,τι έχουμε κατακτήσει, το έχουμε χάρη στο σωματείο και στην πρωτοπόρα δουλειά των συνδικαλισμένων εργατών σε κάθε χώρο και στον κλάδο. Δίπλα σ' αυτά, και παρά τις αδυναμίες στη δράση μας, οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν και απτά αποτελέσματα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.
Για παράδειγμα, έγιναν επαναπροσλήψεις απολυμένων συναδέλφων. Αποτρέψαμε μειώσεις μισθών στις επιχειρήσεις «Ματσούκης», «First Data» και αλλού. Ματαιώσαμε τα σχέδια της εργοδοσίας στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου» για ατομικές συμβάσεις. Βάλαμε φρένο στην προσπάθεια εργοδοτών να στήσουν Ενώσεις Προσώπων. Πετύχαμε να πάρουν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην ανεργία μετά το λουκέτο στην «3Ε Εκτυπωτική» ένα μέρος από τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία.

Ολα αυτά έγιναν με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με τη συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών σε χώρους δουλειάς αλλά και Επιτροπής Ανέργων. Στους αγώνες που δώσαμε είχαμε συμπαραστάτη και βοηθό την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, καθώς και την αλληλεγγύη από τα σωματεία των εργαζομένων στα Πρακτορεία και των Χαρτεργατών, που δραστηριοποιούνται στην Αττική.
Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε. Η συζήτηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης παραμένει «ανοιχτή», έχουμε τη βάση να οργανώσουμε τον αγώνα για τη διεκδίκησή της.
-- Τι στόχους βάζετε σε σχέση με τις εκλογές;
-- Εχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα τώρα που ο κλάδος έχει χτυπηθεί από την κρίση, το σωματείο να βγει ενισχυμένο από τις αρχαιρεσίες, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο «τιμόνι» του, με περισσότερους εργαζόμενους και άνεργους συσπειρωμένους στις γραμμές του, με νέες επιτροπές και εκπροσώπους του σε κάθε χώρο. Στόχος μας είναι στις εκλογές να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι, να φτάσουμε σε νέους εργαζόμενους με την αίτηση εγγραφής. Για εμάς είναι στοίχημα να σταθούμε όρθιοι, τώρα που υπάρχει γενική υποχώρηση του εργατικού κινήματος.
-- Ποια είναι τα καθήκοντα που ξεχωρίζουν για το επόμενο διάστημα;
-- Μετά την αλλαγή στην κυβερνητική διαχείριση, καλούμαστε να οργανώσουμε την πάλη για τα δικαιώματά μας σε νέες συνθήκες. Ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερή κυβέρνηση» έχει καλλιεργήσει προσδοκίες σε πολλούς συναδέλφους για καλύτερες μέρες, προσδοκίες που είναι όμως απατηλές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που μας ρωτάνε από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται και πάλι η κλαδική ΣΣΕ, τη στιγμή που η πραγματικότητα δείχνει πως ακόμα και η περίφημη δέσμευση για την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει σταδιακά, μέσα από διαπραγμάτευση και με ανταλλάγματα για τους εργοδότες.
Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια αντεργατική διαχείριση, που δε θα φοράει την ίδια μάσκα με τις προηγούμενες. Να μη θεωρούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι ότι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ γίνεται για το δικό τους συμφέρον.
«Τα δικά μου τα χρωστούμενα ποιος θα τα διαπραγματευτεί;», σχολίασε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση ένας συνάδελφος από τη «Fimi Pack», που βρέθηκε στην ανεργία, όταν ο εργοδότης αποφάσισε να βάλει «λουκέτο», φεσώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους με δεδουλευμένα μηνών.
Πετυχημένη ή μη η όποια διαπραγμάτευση δε θα σημάνει καμιά ουσιαστική αλλαγή για τους εργαζόμενους, όχι μόνο σε σχέση με τα δεδουλευμένα, αλλά και για τις κλαδικές συμβάσεις, για τους απολυμένους, για όσους δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία, τους «ενοικιαζόμενους», για όλα τα ζητήματα που «καίνε» τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Οι απώλειες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι τέτοιες, που δεν μπορεί να υπάρξει ανακούφιση με ψίχουλα. Πολύ περισσότερο που αυτά, ακόμα κι αν δοθούν σε δόσεις, θα συνοδεύονται από νέες παροχές στην εργοδοσία, που θα τα εξαϋλώσουν στην κυριολεξία.
-- Με ποιες δυσκολίες έχει να αναμετρηθεί το σωματείο;
-- Μέσα από την οργάνωση της πάλης, αναδείχτηκαν δυνατότητες αλλά και αδυναμίες και καθυστερήσεις που υπάρχουν. Τις αδυναμίες αυτές τις αντιμετωπίζουμε ως πρόκληση για να γίνουμε καλύτεροι. Εχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά για να μπουν δεκάδες και εκατοντάδες ακόμα συνάδελφοι στη μάχη. Δεν καταφέραμε όσοι είναι μέλη του σωματείου και ψήφισαν στις προηγούμενες αρχαιρεσίες να γίνουν πρωταγωνιστές στην καθημερινή του δράση.
Πρέπει να σπάσει η λογική της ανάθεσης στους συνδικαλιστές. Ακόμα κι όταν αυτοί είναι τίμιοι, δραστήριοι, μαχητικοί, ακόμα κι όταν κινούνται σε ταξική κατεύθυνση, η πραγματική δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση από τα κάτω, με τη δραστηριοποίηση όλων των εργαζομένων. Αυτό το αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι που κάνουν το βήμα και αναλαμβάνουν δράση.
Οπως προέτρεψε συνάδελφος που πήρε το λόγο στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, όσο κι αν το σωματείο είναι πρόθυμο να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις, «πρέπει κι εμείς να πούμε "όχι" όταν μας φέρνουν την ατομική σύμβαση». Δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα τώρα που καλλιεργείται κλίμα εναπόθεσης των ελπίδων σε κυβερνητικές λύσεις, αλλά και κινητοποίησης των εργαζομένων κάτω από σημαίες, συνθήματα και αιτήματα ξένα προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους.
Θα αναμετρηθούμε, επίσης, με το συμβιβασμό και την αποδοχή της φτώχειας και της ανεργίας σαν κάτι το φυσιολογικό και αναπόφευκτο, με την προσπάθεια να παρουσιαστούν σαν «παροχές» οι κυβερνητικές εξαγγελίες - ψίχουλα. Τα αιτήματα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες μας και όχι το ξεροκόμματο που περισσεύει στους εργοδότες.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το σωματείο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα παλέψει το επόμενο διάστημα για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν και οι εργαζόμενοι του κλάδου τα χρόνια της κρίσης, για ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών που έχουν οι οικογένειές μας. Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις εκλογές, το δυνάμωμα του σωματείου θα είναι μεγάλη συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος
Τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα συνόψισε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων στην εκλογοαπολογιστική Γενική της Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή. Ο απολογισμός, όπως αποτυπώθηκε στην εισήγηση της Συνέλευσης, περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
  • Συμμετείχε σε όλες τις Πανεργατικές Απεργίες, μαζί με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
  • Οργάνωσε, από κοινού με τις δυνάμεις της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, τρεις κλαδικές απεργίες, με αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Συνέβαλε με τις δυνάμεις της σε 30 περίπου 24ωρες απεργίες και περισσότερες από 80 στάσεις εργασίας, σε μια σειρά χώρους δουλειάς για τα προβλήματα που ξεσπούσαν σε αυτούς: Ενάντια σε απολύσεις, καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, ατομικές συμβάσεις, για εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν και άσχημες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και πολλά ακόμα ζητήματα.
  • Εγιναν τουλάχιστον 60 Γενικές Συνελεύσεις σε εργοστάσια του κλάδου, όπου οι εργαζόμενοι συζήτησαν και αποφάσισαν συλλογικά.
  • Συστάθηκαν Σωματειακές Επιτροπές που έγιναν «τα μάτια και τα αυτιά» του σωματείου στους χώρους δουλειάς και ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα. Αυτή τη στιγμή, Σωματειακές Επιτροπές λειτουργούν στις επιχειρήσεις «Ματσούκης», «Βιβλιοσυνεργατική» και «Αφοί Βλάχου». Παράλληλα, λειτουργούν Επιτροπές Εργαζομένων από εργοστάσια που έκλεισαν, όπως σε «3Ε Εκτυπωτική», «Fimi Pack», «Ελευθεροτυπία».
  • Δημιουργήθηκε Επιτροπή Ανέργων που σήκωσε σημαντικό βάρος στις παρεμβάσεις για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, θεώρηση βιβλιαρίων Υγείας, οργάνωση έμπρακτης αλληλεγγύης σε άνεργους, απολυμένους αλλά και εργαζόμενους που βρέθηκαν σε μακρόχρονες κινητοποιήσεις.
  • Πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις για τα παιδιά που συνάντησαν μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου.