Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Aνακοινωση - Kαλεσμα

27-2-2015
Προς τους εργαζόμενους Λιθογράφους της
Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ
Συναδέλφισσες – φοι,
Η Διοίκηση της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων σας καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 1 Μάρτη 2015 στις 11.00 το πρωί στην Αριστοτέλους 11-15,5ος όροφος, κάτω από τα γραφεία του Σωματείου με θέματα:
 • Καθυστέρηση του επιδόματος αφερεγγυότητας
 • Εξελίξεις σχετικά με την πώληση του κτιρίου στην οδό Μίνωος κ.λ.π

Στην σύσκεψη θα παρευρίσκεται και η δικηγόρος Κα Δήμητρα Παπουτσάκη για να τεθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της Χ.Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Η παρουσία όλων μας είναι αναγκαία.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι οι αρχαιρεσίες του Σωματείου μας συνεχίζονται μέχρι και την Παρασκευή 6 Μάρτη.
Για την ψηφοφορία είναι απαραίτητα η αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας.

Αγωνιστικά
Η Διοίκηση

Έλεγχος με το ΚΕΠΕΚ Πειραιά 

στην επιχείρηση Σινόπουλος στο Ρέντι.


Την Παρασκευή 20/02/14 πραγματοποιήθηκε για μία ακόμα φορά επανέλεγχος στην επιχείρηση Συνόπουλος στο Ρέντι. Μαζί με το κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ Πειραιά, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΠ και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου και πρόεδρος του Σωματείου Λιθογράφων. 
Στον έλεγχο για μία ακόμα φορά, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει λείσει ακόμα μία σειρά ζητήματα που είχαν γίνει παρατηρήσεις από το ΚΕΠΕΚ με το πιο σημαντικό από αυτά, την έλλειψη πιστοποιητικών ασφαλούς λειτουργίας από τις περισσότερες μηχανές.  
Να θυμίσουμε ότι η επιχείρηση είχε τον επαρκή χρόνο, μιας και η πρώτη καταγγελία από το Σωματείο Λιθογράφων και αίτηση για έλεγχο στην επιχείρηση έγινε στις 13/06/14. Εν τω μεταξύ τον Οκτώβρη πήρε φωτιά, λόγο έλλειψης επαρκών μέτρων πρόληψης και πυρασφάλειας και από τότε το εργοστάσιο, στήθηκε και λειτουργεί κανονικά και πάλι

Πέραν όμως από τα ζητήματα ασφάλειας που διαπιστώθηκε ότι είναι πολλά, στον έλεγχο εντοπίστηκαν φανερές και κρυφές κάμερες παρακολούθησης σε όλη την παραγωγή, ακόμα και μέσα στο εστιατόριο που κάνουν διάλειμμα οι εργαζόμενοι. Αποκορύφωμα του θράσους του εργοδότη, ήταν αναρτημένη πινακίδα με την επιγραφή  "Προσέξτε τι λέτε, και οι τοίχοι έχουν αυτιά"

Το Σωματείο μετά από αυτό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩTΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΜΜΕ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα.Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721
E- mail: Enosi.lithografon @ gmail.com
  
                                        
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
24/02/15

Η Επιτήρηση των Εργαζομένων Απαγορεύεται
Συνάδελφοι της επιχείρησης Σινόπουλος:

Ο βασικός στόχος  της Διοίκησης που εγκατέστησε κάμερες παρακολούθησης σε κάθε χώρο παραγωγής, αλλά και στο χώρο διαλύματος της επιχείρησης Σινόπουλος, είναι να καθιστά τους εργαζομένους απλό εξάρτημα της παραγωγής. Εργαζόμενοι, που λειτουργούν ως άνθρωποι, δηλαδή ελευθέρως δημιουργούν, συνεργάζονται, συναναστρέφονται, κουβεντιάζουν και γελούν, σημαίνουν απώλεια κερδών για τον εργοδότη. Ακόμη χειρότερα, εργαζόμενοι, που οργανώνονται συλλογικά για να καθορίζουν οι ίδιοι τους όρους και το περιεχόμενο της εργασίας τους, γίνονται όχι μόνο λιγότερο παραγωγικοί αλλά ακόμη και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επανειλημμένη προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του Σωματείου.

Οι κάμερες παρακολούθησης, απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της παραγωγής, με μοναδικό στόχο να γεμίζουν ακόμη περισσότερο τις τσέπες του εργοδότη, κάνοντας τον βίο των εργαζομένων αβίωτο. Έτσι, ο χώρος και ο χρόνος κάθε εργαζόμενου αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο μέγεθος και γι’ αυτό επιτηρείται.

Απέναντι στις κάμερες παρακολούθησης του εργοδότη,
 να αντιπαρατάξουμε το δικό μας δίκιο,
 της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

Όπως τα πάντα στην κοινωνίες μας, έτσι και οι νόμοι δεν έχουν πέσει από τον ουρανό. Αντίθετα, οτιδήποτε έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία και είναι καλό για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κάθε καταπιεζόμενου, έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες ενάντια στην κυριαρχία και υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σε αυτά τα πλαίσια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ανεξάρτητη αρχή, που εποπτεύει μεταξύ άλλων την επιτήρηση στην εργασία, έχει επανειλημμένως κρίνει ότι η μετατροπή του εργαζόμενου μέσα από καταπιεστικές τεχνολογίες επιτήρησης από δυνάμει αυτόνομου όντος σε πράγμα / εργαλείο της παραγωγικής διαδικασίας προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ως εκ τούτου απαγορεύεται. Μάλιστα, με την πολύ πρόσφατη υπ’ αρ. 13/2014 απόφασή της η Αρχή επέβαλλε για τον λόγω αυτόν πρόστιμο σε εργοδότη, που επιτηρούσε μέσω καμερών τους εργαζομένους του, και επέβαλε το ξήλωμά τους. Η Αρχή έχει φτάσει σε αυτή την παγιωμένη πια κρίση περί προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την επιτήρηση της επίδοσης των εργαζομένων, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για την πλήρη καταγραφή της δραστηριότητας στην εργασία και, ως εκ τούτου, του άκρως καταπιεστικού και εξοντωτικού χαρακτήρα που μπορούν να πάρουν στα χέρια των εργοδοτών.
Η μηδενική ανοχή σε τεχνολογίες επιτήρησης στους χώρους εργασίας, είναι υπόθεση των εργαζομένων και ζήτημα αξιοπρέπειας για τον κόσμο της εργασίας. Κανένα δικαστήριο και καμία δημόσια αρχή δεν πρόκειται να βγαίνει μπροστά και να μεσολαβεί για τα συμφέροντα της εργασίας απέναντι στους εργοδότες, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανέχονται τους εργοδότες να επιτηρούν κάθε τους κίνηση και να τους μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους.

-Καλούμε τη Διεύθυνση της επιχείρησης να συμμορφωθεί με το νόμο και τη λογική και να ξηλώσει όλες τις κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων.

-Καλούμε όλους τους συναδέλφους της επιχείρησης Σινόπουλος, που στο χώρο εργασίας τους έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης σε κάθε γωνιά, να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα του εργοδότη. Όσοι δεν είναι μέλη να γραφτούνε, να μάθουν τα δικαιώματά τους και να οργανώσουμε από κοινού όχι μόνο την αφαίρεσή του καμεροχαφιέ, αλλά να παλέψουμε για κάθε τι που μας ανήκει.

Αγωνιστικά η Διοίκηση

                  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 


Αθήνα 17 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία η 3ωρη στάση εργασίας που κήρυξε το Δ.Σ. της Ένωσής μας και η έκτακτη Γ.Σ. στον χώρο εργασίας της ΕΥΡΩΠΗΣ, με θέματα την επικείμενη μεταφορά τμημάτων στις εγκαταστάσεις της «Ίριδας» και τις επιπτώσεις της, καθώς και το πλαίσιο διεκδίκησης για υπογραφή νέας ΣΣΕ.
Οι συνάδελφοι αψήφησαν την προσπάθεια της εργοδοσίας της ΕΥΡΩΠΗΣ να μπουν εμπόδια στη συμμετοχή, έδωσαν μαζικό παρόν και συμμετείχαν στην ουσιαστική συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Γ.Σ.
Στην εισήγηση ο πρόεδρος του σωματείου έκανε σαφές ότι αυτή η αλλαγή είναι μέρος γενικότερου σχεδίου με στόχο τη μείωση του «εργατικού κόστους» και ανοίγει τον δρόμο για δυσμενείς αλλαγές στα εργατικά δικαιώματα. Επίσης ανέπτυξε το πλαίσιο διεκδίκησης για την υπογραφή νέας ΣΣΕ και τη βούληση των εργαζομένων να υποχρεώσουν με τον αγώνα τους τις εταιρείες γι΄αυτό. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ουσιαστικό ούτε με τη νέα κυβέρνηση, από τη στιγμή που και αυτή «υποκλίνεται» στους νόμους της ανταγωνιστικότητας, την κερδοφορία του Κεφαλαίου, που αποτελούν την πολιτική της ΕΕ.
Στο τέλος της διαδικασίας οι εργαζόμενοι επικύρωσαν την απόφαση για αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων, και εξουσιοδότησαν με μυστική ψηφοφορία το Δ.Σ. του σωματείου να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που αμφισβητηθούν τα κεκτημένα αλλά και για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Το αποτέλεσμα της ψηφορίας ήταν 149 υπέρ έναντι 2 κατά.

Το Δ.Σ. θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με την εργοδοσία για να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ. 

 Για τη  συνάντηση της ΓΣΕΕ 

με τον αν. Υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων


Η συνάντηση που έγινε στις 10/02/15 της ΓΣΕΕ με τον αν. Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο σε σχέση με όσα γνωρίζαμε από τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις. Σύμφωνα με την κυβέρνηση «η αποκατάσταση των απωλειών θα γίνει σταδιακά και σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη», δηλαδή ουσιαστικά με βάση την ανταγωνιστικότητα και τους δημοσιονομικούς στόχους που επιβάλλουν οι συμφωνίες και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνεχής επίκληση της μη εφαρμογής του «mail Χαρδούβελη» αποτελεί άλλοθι ώστε να μείνει άθικτος ο πυρήνας των ανατροπών που τσάκισε τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, διέλυσε τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, οδήγησε σε τεράστιες απώλειες στις συντάξεις, καταλήστευσε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δεν αμφισβητήσουν τις κυβερνητικές πολιτικές των ψίχουλων και δε συγκρουστούν συνολικά με την πολιτική των αντεργατικών-αντασφαλιστικών κατευθύνσεων και νόμων, ελπίδα και προοπτική δε θα μπορεί να υπάρξει.


Το ΠΑΜΕ κόντρα στη συναινετική γραμμή της ΓΣΕΕ που και σήμερα συντάχθηκε πίσω από την κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτα σταθερό στα αιτήματα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, στην υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων και πλήρη αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.

23/02/15

Συνέντευξη με τον Λεωνίδα Σακκά, πρόεδρο της απερχόμενης Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" την Κυριακή 22/02/15

Χρειάζεται γερό σωματείο στις δύσκολες μάχες που είναι μπροστά μας

Στην τελική ευθεία για τις αρχαιρεσίες που θα αναδείξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οι εκλογές θα γίνουν από τις 24 Φλεβάρη μέχρι τις 6 Μάρτη και η κάλπη θα στηθεί τόσο στα γραφεία του σωματείου, όσο και σε χώρους δουλειάς. Για τον απολογισμό της δράσης στα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και τα καθήκοντα που μπαίνουν από δω και πέρα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Λεωνίδα Σακκά, πρόεδρο της απερχόμενης Διοίκησης.
***
-- Μέσα σε ποιες συνθήκες πάλεψε το σωματείο το διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές;
-- Το προηγούμενο διάστημα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με τη γενικευμένη και ταυτόχρονη επίθεση σε όλο τον κλάδο. Η συρρίκνωση και το κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως της «Ελευθεροτυπίας», της «3Ε Εκτυπωτικής», της «Fimi Pack», των «Δίας», «Χαλάς», «Εσκαλίνα» και πολλών μικρότερων, πολλαπλασίασαν τον αριθμό των ανέργων, που σε αυτό το διάστημα ξεπέρασε τους 1.200.
Τα τελευταία χρόνια καταγγέλθηκαν και καταργήθηκαν όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις, εντάθηκε η προσπάθεια των εργοδοτών να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών. Η απληρωσιά, η εντατικοποίηση, η επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς έγιναν καθημερινότητα και για τους εργαζόμενους του κλάδου.
Ο Λεωνίδας Σακκάς
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων μπήκε μπροστά, οργάνωσε τον αγώνα και τη διεκδίκηση, πήρε πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα των εργαζομένων αλλά και των ανέργων.
-- Με τι κριτήρια αποτιμάτε τη δράση αυτή του σωματείου;
-- Η πιο σοβαρή παρακαταθήκη αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι το σωματείο μας δεν παρέδωσε τα όπλα, ότι δεν παραιτήθηκε από την πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στα κηρύγματα υποταγής που λένε στους εργαζόμενους ότι «με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα», σε αντιπαράθεση με τους πολυάριθμους καλοθελητές που θέλουν να μας πείσουν πως πρέπει «να βάλουμε όλοι πλάτη, αφεντικά και εργαζόμενοι για να βγούμε από την κρίση».
Η ίδια η ζωή απέδειξε πως ό,τι έχουμε κατακτήσει, το έχουμε χάρη στο σωματείο και στην πρωτοπόρα δουλειά των συνδικαλισμένων εργατών σε κάθε χώρο και στον κλάδο. Δίπλα σ' αυτά, και παρά τις αδυναμίες στη δράση μας, οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν και απτά αποτελέσματα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.
Για παράδειγμα, έγιναν επαναπροσλήψεις απολυμένων συναδέλφων. Αποτρέψαμε μειώσεις μισθών στις επιχειρήσεις «Ματσούκης», «First Data» και αλλού. Ματαιώσαμε τα σχέδια της εργοδοσίας στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου» για ατομικές συμβάσεις. Βάλαμε φρένο στην προσπάθεια εργοδοτών να στήσουν Ενώσεις Προσώπων. Πετύχαμε να πάρουν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην ανεργία μετά το λουκέτο στην «3Ε Εκτυπωτική» ένα μέρος από τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία.

Ολα αυτά έγιναν με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με τη συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών σε χώρους δουλειάς αλλά και Επιτροπής Ανέργων. Στους αγώνες που δώσαμε είχαμε συμπαραστάτη και βοηθό την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, καθώς και την αλληλεγγύη από τα σωματεία των εργαζομένων στα Πρακτορεία και των Χαρτεργατών, που δραστηριοποιούνται στην Αττική.
Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε. Η συζήτηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης παραμένει «ανοιχτή», έχουμε τη βάση να οργανώσουμε τον αγώνα για τη διεκδίκησή της.
-- Τι στόχους βάζετε σε σχέση με τις εκλογές;
-- Εχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα τώρα που ο κλάδος έχει χτυπηθεί από την κρίση, το σωματείο να βγει ενισχυμένο από τις αρχαιρεσίες, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο «τιμόνι» του, με περισσότερους εργαζόμενους και άνεργους συσπειρωμένους στις γραμμές του, με νέες επιτροπές και εκπροσώπους του σε κάθε χώρο. Στόχος μας είναι στις εκλογές να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι, να φτάσουμε σε νέους εργαζόμενους με την αίτηση εγγραφής. Για εμάς είναι στοίχημα να σταθούμε όρθιοι, τώρα που υπάρχει γενική υποχώρηση του εργατικού κινήματος.
-- Ποια είναι τα καθήκοντα που ξεχωρίζουν για το επόμενο διάστημα;
-- Μετά την αλλαγή στην κυβερνητική διαχείριση, καλούμαστε να οργανώσουμε την πάλη για τα δικαιώματά μας σε νέες συνθήκες. Ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερή κυβέρνηση» έχει καλλιεργήσει προσδοκίες σε πολλούς συναδέλφους για καλύτερες μέρες, προσδοκίες που είναι όμως απατηλές.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που μας ρωτάνε από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται και πάλι η κλαδική ΣΣΕ, τη στιγμή που η πραγματικότητα δείχνει πως ακόμα και η περίφημη δέσμευση για την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει σταδιακά, μέσα από διαπραγμάτευση και με ανταλλάγματα για τους εργοδότες.
Από την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια αντεργατική διαχείριση, που δε θα φοράει την ίδια μάσκα με τις προηγούμενες. Να μη θεωρούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι ότι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ γίνεται για το δικό τους συμφέρον.
«Τα δικά μου τα χρωστούμενα ποιος θα τα διαπραγματευτεί;», σχολίασε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση ένας συνάδελφος από τη «Fimi Pack», που βρέθηκε στην ανεργία, όταν ο εργοδότης αποφάσισε να βάλει «λουκέτο», φεσώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους με δεδουλευμένα μηνών.
Πετυχημένη ή μη η όποια διαπραγμάτευση δε θα σημάνει καμιά ουσιαστική αλλαγή για τους εργαζόμενους, όχι μόνο σε σχέση με τα δεδουλευμένα, αλλά και για τις κλαδικές συμβάσεις, για τους απολυμένους, για όσους δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία, τους «ενοικιαζόμενους», για όλα τα ζητήματα που «καίνε» τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Οι απώλειες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι τέτοιες, που δεν μπορεί να υπάρξει ανακούφιση με ψίχουλα. Πολύ περισσότερο που αυτά, ακόμα κι αν δοθούν σε δόσεις, θα συνοδεύονται από νέες παροχές στην εργοδοσία, που θα τα εξαϋλώσουν στην κυριολεξία.
-- Με ποιες δυσκολίες έχει να αναμετρηθεί το σωματείο;
-- Μέσα από την οργάνωση της πάλης, αναδείχτηκαν δυνατότητες αλλά και αδυναμίες και καθυστερήσεις που υπάρχουν. Τις αδυναμίες αυτές τις αντιμετωπίζουμε ως πρόκληση για να γίνουμε καλύτεροι. Εχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά για να μπουν δεκάδες και εκατοντάδες ακόμα συνάδελφοι στη μάχη. Δεν καταφέραμε όσοι είναι μέλη του σωματείου και ψήφισαν στις προηγούμενες αρχαιρεσίες να γίνουν πρωταγωνιστές στην καθημερινή του δράση.
Πρέπει να σπάσει η λογική της ανάθεσης στους συνδικαλιστές. Ακόμα κι όταν αυτοί είναι τίμιοι, δραστήριοι, μαχητικοί, ακόμα κι όταν κινούνται σε ταξική κατεύθυνση, η πραγματική δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση από τα κάτω, με τη δραστηριοποίηση όλων των εργαζομένων. Αυτό το αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι που κάνουν το βήμα και αναλαμβάνουν δράση.
Οπως προέτρεψε συνάδελφος που πήρε το λόγο στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, όσο κι αν το σωματείο είναι πρόθυμο να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις, «πρέπει κι εμείς να πούμε "όχι" όταν μας φέρνουν την ατομική σύμβαση». Δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα τώρα που καλλιεργείται κλίμα εναπόθεσης των ελπίδων σε κυβερνητικές λύσεις, αλλά και κινητοποίησης των εργαζομένων κάτω από σημαίες, συνθήματα και αιτήματα ξένα προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους.
Θα αναμετρηθούμε, επίσης, με το συμβιβασμό και την αποδοχή της φτώχειας και της ανεργίας σαν κάτι το φυσιολογικό και αναπόφευκτο, με την προσπάθεια να παρουσιαστούν σαν «παροχές» οι κυβερνητικές εξαγγελίες - ψίχουλα. Τα αιτήματα πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες μας και όχι το ξεροκόμματο που περισσεύει στους εργοδότες.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το σωματείο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα παλέψει το επόμενο διάστημα για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν και οι εργαζόμενοι του κλάδου τα χρόνια της κρίσης, για ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών που έχουν οι οικογένειές μας. Η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις εκλογές, το δυνάμωμα του σωματείου θα είναι μεγάλη συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση.
Συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος
Τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα συνόψισε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων στην εκλογοαπολογιστική Γενική της Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή. Ο απολογισμός, όπως αποτυπώθηκε στην εισήγηση της Συνέλευσης, περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
 • Συμμετείχε σε όλες τις Πανεργατικές Απεργίες, μαζί με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
 • Οργάνωσε, από κοινού με τις δυνάμεις της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, τρεις κλαδικές απεργίες, με αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 • Συνέβαλε με τις δυνάμεις της σε 30 περίπου 24ωρες απεργίες και περισσότερες από 80 στάσεις εργασίας, σε μια σειρά χώρους δουλειάς για τα προβλήματα που ξεσπούσαν σε αυτούς: Ενάντια σε απολύσεις, καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, ατομικές συμβάσεις, για εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν και άσχημες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και πολλά ακόμα ζητήματα.
 • Εγιναν τουλάχιστον 60 Γενικές Συνελεύσεις σε εργοστάσια του κλάδου, όπου οι εργαζόμενοι συζήτησαν και αποφάσισαν συλλογικά.
 • Συστάθηκαν Σωματειακές Επιτροπές που έγιναν «τα μάτια και τα αυτιά» του σωματείου στους χώρους δουλειάς και ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του αγώνα. Αυτή τη στιγμή, Σωματειακές Επιτροπές λειτουργούν στις επιχειρήσεις «Ματσούκης», «Βιβλιοσυνεργατική» και «Αφοί Βλάχου». Παράλληλα, λειτουργούν Επιτροπές Εργαζομένων από εργοστάσια που έκλεισαν, όπως σε «3Ε Εκτυπωτική», «Fimi Pack», «Ελευθεροτυπία».
 • Δημιουργήθηκε Επιτροπή Ανέργων που σήκωσε σημαντικό βάρος στις παρεμβάσεις για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, θεώρηση βιβλιαρίων Υγείας, οργάνωση έμπρακτης αλληλεγγύης σε άνεργους, απολυμένους αλλά και εργαζόμενους που βρέθηκαν σε μακρόχρονες κινητοποιήσεις.
 • Πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις για τα παιδιά που συνάντησαν μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ 

& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

Σολωμού 65 Αθήνα τ.κ. 104-32 τηλ.210- 5244901 fax 210- 5236838

Αρ. Πρωτοκ. 3088                                                                        10/2/2015

Προς:  Το Υπουργείο Εργασίας 
Κοινωνικής Ασφάλισης κ’ Πρόνοιας
Σταδίου 29
Υπόψη: Αναπληρωτή Υπουργού
Κοινωνικής Ασφάλισης
Κο Δημήτρη Στρατούλη

Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ζητήματα που πρέπει με δική σας παρέμβαση να βρουν τη λύση τους άμεσα.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να ενημερωθείτε, σας αποστέλλουμε σχετική αλληλογραφία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα με το Υπουργείο και ζητάμε να ορίσετε συνάντηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να σας ενημερώσουμε πιο αναλυτικά.

Σας επισυνάπτουμε τα έγγραφα που αφορούν:
1.      Τη μη εφαρμογή του Ν.4075/2012 παρ. 2, άρθρο 33 από τη Γ’ Διεύθυνση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ με ημερομηνίες 19/7/2012 και 11/11/2014.
2.      Την υπόδειξη εκπροσώπων για το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ με ημερομηνίες 11/11/2014 και 13/1/2015 και
3.      Τη μη ενσωμάτωση του επικουρικού της Γ’ Διεύθυνσης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο ΕΤΕΑ.
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                          Ο Γ. Γραμματέας

Π Κατάρας                                                                                                 Λ. Σακκάς

Μαζική ήταν η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 
του σωματείου Λιθογράφων την Κυριακή 08/02/15

Οι αρχαιρεσίες να βγάλουν πιο γερό το σωματείο


Σε αρχαιρεσίες προχωρά η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων από τις 24 Φλεβάρη μέχρι τις 6 Μάρτη. Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, που έγινε την περασμένη Κυριακή με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και ανέργων του κλάδου, ενέκρινε τον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, τον οικονομικό απολογισμό και εξέλεξε εφορευτική επιτροπή. Όπως αποφασίστηκε, κάλπη θα στηθεί τόσο στα γραφεία του σωματείου, όσο και σε μεγάλα εργοστάσια του κλάδου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη να μετατραπούν οι αρχαιρεσίες σε βήμα προώθησης της οργάνωσης, της συσπείρωσης εργαζομένων και ανέργων. «Η πλειοψηφία των συναδέλφων να μπει στη μάχη, να οργανώσει τον αγώνα για κάθε πρόβλημα, να διεκδικήσει τα δικαιώματά της», ανέφερε σχετικά με τα καθήκοντα στα οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η νέα Διοίκηση και συνολικά το σωματείο, ο πρόεδρος της Ενωσης, Λεωνίδας Σακκάς.

Στην εισηγητική του ομιλία, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: «Τα αιτήματα που παλεύουμε πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις ανάγκες μας και όχι το ξεροκόμματο που περισσεύει στους εργοδότες. Αμεσα να διεκδικήσουμε την ανάκτηση όλων των απωλειών από την κρίση. Το 2015 που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, που με λιγότερα εργατικά χέρια παράγεται πολλαπλάσιος πλούτος, μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε καλύτερα(...)
Δεν μπορεί να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ανεργία και η φτώχεια είναι κάτι το φυσιολογικό και αναπόφευκτο και να διαλέγουμε αυτόν που διαχειρίζεται καλύτερα την πείνα του λαού για να μην πεθάνει. Δεν είναι παροχή του 21ου αιώνα ότι "θα έχουμε όλοι ρεύμα, ένα πιάτο φαΐ και νερό". Χρειαζόμαστε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και δυνατότητα να κάνουμε διακοπές, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση που θα μας δίνει αξιοπρεπή σύνταξη σε αυτή τη ζωή και όχι μετά θάνατον».
Μπροστά στις εκλογές του σωματείου, τόνισε: «Τώρα που ο κλάδος έχει χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση, έχει μεγαλύτερη σημασία το σωματείο να πάει καλά στις αρχαιρεσίες. Είναι ένα στοίχημα, τώρα που υπάρχει γενική υποχώρηση του εργατικού κινήματος, εμείς να σταθούμε όρθιοι. Να μη χάσουμε άλλο χρόνο δοκιμάζοντας και πάλι τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εμείς χρειαζόμαστε σωματείο και συνδικαλιστές, αταλάντευτους υπηρέτες των συμφερόντων μας, που ο αντίπαλος δεν μπορεί να τους εξαγοράσει, δεν μπορεί να τους τρομοκρατήσει και δεν μπορεί να τους ενσωματώσει. Αυτοί είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ».


Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου- Χάρτου-ΜΜΕ
& Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος Αθήνα τηλ.210-5223756,fax210-5223721

Ανακοίνωση- Κάλεσμα

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Από 24 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη με κάλπη στα εργοστάσια του κλάδου.
Από 28 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη στα γραφεία του Σωματείου
Αριστοτέλους 11-15 (6ο όροφο) από τις 11:00 μέχρι τις 19:00

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Πέρασαν 3 χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές. Καλούμε τώρα  όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να πάρουν μέρος μαζικά, καθολικά για την ανάδειξη νέου Δ.Σ του σωματείου και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία μας & το ΕΚΑ. Να δώσουμε νέα δύναμη στη συσπείρωση, στην ταξική ενότητα των εργαζομένων του κλάδου μας, στον αγώνα για την διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων μας, στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας.

Τρία χρόνια τώρα αντιμετωπίσαμε την εργοδοτική επιθετικότητα, και τους αντεργατικούς νόμους που πέρασαν οι διάφορες κυβερνήσεις, τσακίζοντας κυριολεκτικά όλα τα δικαιώματά μας. Ταυτόχρονα πρωτοστατήσαμε οργανώνοντας αγώνες μαζί με την Ομοσπονδία μας, το ΠΑΜΕ, σε όλο τον κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς ξεχωριστά.  Αυτοί οι αγώνες είχαν ως αποτέλεσμα σε μία σειρά χώρους, να βάλουμε εμπόδια στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας.  Όπου οι εργαζόμενοι οργανώνοντας την αντίστασή τους μαζί με το σωματείο και δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και τις απειλές, κρατήθηκαν όλα τα δικαιώματα.  Κυρίως μέσα από αυτή τη δράση αναδείχθηκε ότι οι  εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να τους χαλάσουν τα σχέδια, να επιβάλουμε το δίκιο μας. 

Τώρα με τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εργοδοτική επιθετικότητα θα συνεχιστεί. Η ίδια η πολιτική της συγκυβέρνησης στρώνει το δρόμο στην εργοδοτική επίθεση. Καμία ανοχή, καμία αναμονή.

Ο τσακωμός, η αντιπαράθεση συγκυβέρνησης και Ε.Ε. για το χρέος, αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων. Κανένας τους δεν μιλά πουθενά για την ανάκτηση των απωλειών από την κρίση.
Δε λένε τίποτα για επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, τις παραπέμπουν στο άγνωστο μέλλον. Δεν κάνουν τίποτα για το επίδομα γάμου που κόπηκε, για αυτούς που εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Δε λένε τίποτα για κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων, τη μερική απασχόληση ή της εκ περιτροπής εργασία.

 Όλα αυτά που επιβάλουν νόμιμα οι εργοδότες του κλάδου μας, τα ονομάζουν, υγιή επιχειρηματικότητα. Δε λένε τίποτα για τους απολυμένους του κλάδου που ζούνε με ένα επίδομα ανεργίας και αυτό για λίγο.

Το Σωματείο, οι επιτροπές και εκατοντάδες συνάδελφοι δίνουμε  καθημερινά μάχη στους χώρους δουλειάς, προσπαθώντας να βάλουμε εμπόδια σε αυτό τον αντεργατικό κατήφορο. Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να δυναμώσει. Οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια και να μετρήσουμε νίκες.
Δε θα μας χαρίσουν τη Συλλογική Σύμβαση και τα δικαιώματά μας. Εμείς πρέπει να  τα κατακτήσουμε, με το Σωματείο μας, την Ομοσπονδία μας, μαζί με όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα!
Να μη συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα!
Μπορούμε να πιέσουμε για υπογραφή νέας ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας επαναφέροντας τους όρους της τελευταίας ΣΣΕ του 2009 και επιβάλλοντας την εφαρμογή της σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και έχουμε δικαίωμα να ζούμε αξιοπρεπώς.

Είναι ανάγκη όλοι να οργανωθούμε στο Σωματείο μας, να πάρουμε μέρος και να ψηφίσουμε στις εκλογές,  σε κάθε χώρο δουλειάς, γιατί η δύναμή μας είναι μόνο στη συλλογική δράση. Να μη μείνει συνάδελφος που δεν θα είναι συνδικαλισμένος, που δε θα γνωρίζει τα δικαιώματά του και δεν θα παλεύει για αυτά.

Τώρα που ο κλάδος έχει χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση, έχει μεγαλύτερη σημασία το Σωματείο να πάει καλά στις αρχαιρεσίες. Είναι ένα στοίχημα, τώρα που υπάρχει γενική υποχώρηση του εργατικού κινήματος, εμείς να σταθούμε όρθιοι.
Να μην χάσουμε άλλο χρόνο χρειαζόμαστε Σωματείο και συνδικαλιστές αταλάντευτους υπηρέτες των συμφερόντων μας, που ο αντίπαλος δεν μπορεί να εξαγοράσει, δε μπορεί να τρομοκρατήσει και δε μπορεί να ενσωματώσει.

Εμπρός για Σωματείο Δυνατό!
Εργαλείο στα χέρια  των εργαζομένων για την ανάπτυξης της ταξικής πάλης, για την κατάκτηση των σύγχρονων δικαιωμάτων.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Από 24 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη με κάλπη στα εργοστάσια του κλάδου.
Από 28 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη στα γραφεία του Σωματείου
Αριστοτέλους 11-15 (6ο όροφο) από τις 11:00 μέχρι τις 19:00

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ ΜΙΣΘΩTΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ- Μ.Μ.Ε & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αριστοτέλους 11-15 όρ.6ος Αθήνα.Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721
Panelladiki-enosi-lithografon.blogspot.com

Αθήνα 10-02-2015


Σήμερα συνήλθε η εκλεγμένη εφορευτική επιτροπή από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου –Χάρτου-Μ.Μ.Ε & Συναφών Επαγγελμάτων που έγινε την Κυριακή 08-02-2015 παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου στην αίθουσα του Συλλόγου Συντ/χων ΔΕΗ,επι της Αριστοτέλους 11-15,Αθήνα.

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών του Σωματείου ορίσθηκε για τις 24 Φεβρουαρίου έως και στις 6 Μάρτη 2015,βάση του Καταστατικού τις παρακάτω ημέρες και ώρες.

Ο χρόνος υποβολής των υποψηφιοτήτων ορίστηκε μέχρι και την Δευτέρα 16 Φλεβάρη 2015 και ώρα 20.30 μ.μ, όπως ορίζει το καταστατικό του Σωματείου 8 ημέρες πριν την έναρξη των εκλογών.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ – 6 ΜΑΡΤΗ 2015

Για την ψηφοφορία είναι υποχρεωτικό να έχουμε μαζί μας:

 1. Βιβλιάριο Ασθενείας
 2. Αστυνομική ταυτότητα ή Διαβατήριο


Η Εφορευτική Επιτροπή

Τέσα Πόπη

Μουγκογιάννης Γιώργος

Βαγενά Δώρα


3ωρη στάση εργασίας σε κάθε βάρδια 

στο εργοστάσιο ΑΠΚΟ ΜΟΡΝΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-φοι,

 Το Δ.Σ της Ένωσης Λιθογράφων εκφράζει την αλληλεγγύη του και στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην εταιρία  ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο τους, διεκδικώντας  την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής Σύμβασης.Με αιτήματα, να επιστραφούν και να κατοχυρωθούν μισθολογικά και άλλα δικαιώματα που αναγκάστηκαν οι εργαζόμενοι να παραχωρήσουν κάτω από τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, εκείνη την περίοδο.Τα αιτήματα που προβάλουν  και διεκδικούν Σωματείο και εργαζόμενοι  είναι πέρα για πέρα δίκαια και μπορεί η Διεύθυνση της επιχείρησης να τα ικανοποιήσει. Παίρνοντας υπόψη τη σημαντική βελτίωση της θέσης της επιχείρησης όλα  αυτά τα χρόνια με τη δουλειά των εργαζομένων. Παρόλα αυτά η Διεύθυνση της εταιρίας κολησιεργεί και δείχνει αδιαλλαξία στις προσπάθειες του Σωματείου.

 Επομένως ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης με ενότητα και αποφασιστικότητα είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους.
Οι προσπάθειες υπονόμευσης του Αγώνα που ξεκίνησε η εργοδοσία, δεν πρέπει να περάσουν.


 Το Δ.Σ της Πανελλαδικής  Ένωσης Λιθογράφων καλεί την Διεύθυνση της εταιρίας ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων  και να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους.

5/2/2015

 Εργατικό Ατύχημα στην ΠΑΚΟ Α.Ε.


Ένας ανειδίκευτος εργάτης στο τμήμα κυτιοποιίας τραυματίστηκε στο χέρι, εξαιτίας της εντατικοποίησης της παραγωγής και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. 
Το Σωματείο Εργαζομένων της ΠΑΚΟ Α.Ε., είχε επισημάνει γραπτώς στην εταιρία για τους κινδύνους που υπάρχουν με τη χρησιμοποίηση ανειδίκευτων εργατών στην παραγωγή. Μάλιστα διαπιστώθηκε προσπάθεια της εργοδοσίας να μην έρθει σε επαφή το επιχειρησιακό Σωματείο με το κλιμάκιο ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας. 

Στην Ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΠΑΚΟ Α.Ε. στις 04/01/15 καταλήγει διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Είναι ανάγκη όπως λέει οι εργάτες που παράγουν όλο τον πλούτο που είναι γύρω μας, να μπορούνε να γυρίσουν σπίτι τους με ασφάλεια.
            

  ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για τις εξελίξεις στα Πρακτορεία.

Υποχρεωνόμαστε να επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση και να υπενθυμίσουμε τις θέσεις μας με αφορμή τις εξελίξεις.
Παρ’ όλο που έχουμε ζητήσει συνάντηση με τις διοικήσεις των πρακτορείων προκειμένου να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τη μετακίνησή τους στις εγκαταστάσεις της «Ίρις Εκτυπωτική», αυτό δεν έχει γίνει δυνατό με αποκλειστική ευθύνη τους.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η μετακίνηση των πρακτορείων, ή μέρους αυτών, προετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς. Διαμορφώνονται οι κατάλληλοι χώροι και είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί. Αυτή η κίνηση είναι μέρος ενός σχεδιασμού που προβλέπει γενικότερες αλλαγές.
Οτιδήποτε κάνουν οι εργοδότες, σκοπό έχει την δημιουργία ή διαφύλαξη των κερδών με παράλληλη μείωση του κόστους. Κόστος όμως για αυτούς είναι οι μισθοί και τα δικαιώματά μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η «Ευρώπη» έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και απαιτεί 1 εκατομμύριο € γιατί, όπως ισχυρίζονται, γινόταν λάθος στον τρόπο παρακράτησης της ασφαλιστικής εισφοράς. Και η μετακίνηση των πρακτορείων εκεί αποσκοπεί. Μας ανησυχεί η σιγή από τη μεριά της εργοδοσίας, αλλά τους διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή που θα θίγει και στο ελάχιστο τα δικαιώματά μας. Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς ή να επιλέξουμε το μικρότερο κακό.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, φρόντισαν να εφοδιάσουν το Κεφάλαιο με το κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο που να εξυπηρετεί τους σκοπούς του. Και η νέα κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να το αλλάξει αυτό. Δεν ξεχνάμε ότι οι εργοδότες μας έχουν κάνει ευρεία χρήση αυτού του οπλοστασίου στις άλλες επιχειρήσεις τους. Έχουν επιβάλλει μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, μαζικές απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ μεγάλο μέρος της δουλειάς το έχουν αναλάβει εργολάβοι. Θα ήθελαν πολύ όλα αυτά να τα επιβάλλουν και στα πρακτορεία.

Εμείς έχουμε διαφυλάξει σχεδόν στο σύνολό τους τα δικαιώματά μας, λόγω της αγωνιστικής στάσης και της αποφασιστικότητάς μας. Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντήσουμε άμεσα, όταν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τις δυσμενείς αλλαγές, να διεκδικήσουμε την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και την άμεση επιστροφή του μέρους των μισθών που αυθαίρετα «έκοψε» η ΕΥΡΩΠΗ.
Το Δ.Σ. θα ανακοινώσει άμεσα ημερομηνία για έκτακτη Γ.Σ. όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα και θα αποφασιστεί το πλαίσιο δράσης.


Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2015