Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Αθωωτική απόφαση μετά από διάταξη του εισαγγελέα για την μήνυση εναντίων του προέδρου του Συνδικάτου



Η εργοδοσία της εταιρίας MIRELA PRISTA (New Start) με έδρα στη Γλυφάδα και υποκατάστημα στη Βάρη, πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του προέδρου του Συνδικάτου Σακκά Λεωνίδα για εκβιασμό και απειλή.  Στην μήνυση ανέφερε αναλυτικά για την παρέμβαση που έγινε από αντιπροσωπεία του συνδικάτου με επικεφαλή τον πρόεδρο τον Ιούλιο του 2016, για καταγγελίες που υπήρχαν από συναδέλφους για ανασφάλιστη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Μάλιστα χαρακτήρισε ως απειλή και εκβιασμό τη δήλωση των συνδικαλιστών, ότι εάν η εταιρία δε συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Βιάστηκε φαίνεται η συγκεκριμένη εταιρία να προκαταβάλει το συνδικαλιστικό νόμο και να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση. Θέλησε να παρακάμψει τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και να επιβάλει συνθήκες εργασίας με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας της, αλλά «λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο».

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου έχοντας συνέπεια λόγων και έργων, κράτησε την υπόσχεση πως αν η εταιρία δε συμμορφωθεί θα πάρει μέτρα. Στις 23/07/16 μετά από καταγγελία του, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και όπως επίσημα ενημερωθήκαμε από την Επιθεώρηση με Α.Π. επιστολής 2579 διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

«Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας περί αδήλωτης εργασίας... ...καθώς και παραβάσεις περί χρονικών ορίων. Ως εκ τούτου επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις περί αδήλωτης εργασίας και βρίσκονται υπό εξέταση τα υπόλοιπα θέματα.»


Τα αποτελέσματα του ελέγχου από μόνα τους επιβεβαιώνουν τον λόγο που η εργοδοσία φέρεται με μένος ενάντια στο Συνδικάτο και προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση. Από πλευράς μας μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε πως το Συνδικάτο δεν τρομοκρατείται, δεν εξαγοράζεται και κανένας νόμος δεν θα το εμποδίσει να έρχεται σε επαφή με τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματαΤέλος καλωσορίζουμε την απόφαση του εισαγγελέα που απέρριψε τη μήνυση.
 21/09/18