Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Διοίκηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου καταγγέλλει την αποστολή ΜΑΤ σε Μυτιλήνη και Χίο για να επιβάλλουν με τη βία την κατασκευή των κλειστών κέντρων κράτησης-φυλακών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Η κατασκευή αυτών των φυλακών μόνο αποτροπιασμό μπορεί να δημιουργήσει στους εργαζόμενους, αφού πέρα από τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας αλλά και στα νησιά, τώρα έρχεται να προστεθεί και ο εγκλεισμός τους σε κλειστά κέντρα, σαν να πρόκειται για εγκληματίες και όχι θύματα των πολέμων και της φτώχειας στις χώρες από τις οποίες έρχονται ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους.
Για την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά δεν ευθύνονται ούτε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ούτε και οι νησιώτες. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία έχουν προσυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις, μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τα θύματά της σαν θύτες. Την ίδια ώρα που Ε.Ε. και ΝΑΤΟ δημιουργούν νέες πολεμικές εστίες σε όλο τον κόσμο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Συρία, Λιβύη, Ιράν και αλλού) που με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσουν και άλλα κύματα προσφύγων και μεταναστών, που με τα αντεργατικά μέτρα που παίρνουν βυθίζουν στη φτώχεια τους εργαζόμενους και των δικών τους χωρών, ταυτόχρονα απαγορεύουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μετακινηθούν όπου εκείνοι θέλουν, τους βαφτίζουν “λαθραίους” και “παράνομους” για να μπορούν να τους πιέζουν ακόμα περισσότερο, και τους χρησιμοποιούν από πάνω και σαν “μέσο πίεσης” για τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας και των νησιών που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ένταση τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πολιτική δεν έχουν κανένα συμφέρον να συστρατευτούν με τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που βρίσκουν γόνιμο έδαφος κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η λύση δεν θα έρθει με το να “μεταφερθεί το πρόβλημα παραπέρα” αλλά με τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων που γιγαντώνουν το πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει αυτή την άθλια πολιτική και προσπαθεί να την επιβάλλει από τη μία με το καρότο (με “διάλογο”, με δήθεν οικονομικές “ελαφρύνσεις” για τους νησιώτες) και από την άλλη με το μαστίγιο, με τα ΜΑΤ και την καταστολή.
Απαιτούμε να δοθεί τώρα λύση στα προβλήματα των νησιωτών και των προσφύγων και μεταναστών με όρους αξιοπρεπείς και ανθρώπινους.
- Να αποσυρθούν ΤΩΡΑ οι δυνάμεις καταστολής από τα νησιά.
- Κανένα κλειστό κέντρο κράτησης-φυλακή προσφύγων και μεταναστών.
- Να κλείσουν οι “Μόριες” Κέντρα κράτησης – hotspot στα νησιά και τον Έβρο. Να μην δημιουργηθούν νέες.
- Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας.
- Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
- Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
- Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος.
- Όχι στην κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου.
- Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές.
Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά.
                                                           26-2-2020 
Το Δ.Σ.