Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Φορολογούν τους άνεργους σαν «ελεύθερους επαγγελματίες»!

Για όσους παρακολούθησαν κάποιο σεμινάριο επιμόρφωσης, ο φόρος υπολογίζεται με «τεκμήρια διαβίωσης»

Δε φθάνει που το κράτος και η εργοδοσία καταδικάζουν χιλιάδες στην ανεργία και τους αρνούνται ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα προστασίας, έρχεται από πάνω η εφορία για να τους «γδάρει» στην κυριολεξία!
Ανεργοι που έχουν παρακολουθήσει κάποιο σεμινάριο επιμόρφωσης και έχουν πάρει γι' αυτό το λόγο μερικές εκατοντάδες ευρώ σε έναν ολόκληρο χρόνο, αντιμετωπίζονται σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και φορολογούνται ως τέτοιοι, με την Εφορία να τους ζητά ακόμα και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος!
Μια από τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκε στον «Ριζοσπάστη», αφορά άνεργο που παρακολούθησε ένα τέτοιο σεμινάριο και πήρε 1.000 ευρώ. Τώρα, η εφορία τον αντιμετωπίζει σαν ελεύθερο επαγγελματία (!) και για τον υπολογισμό του φόρου που πρέπει να καταβάλει, αξιοποιεί το «τεκμήριο διαβίωσης» (δεν ισχύει αν έχεις μηδενικό εισόδημα), που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 3.000 ευρώ.
Πάνω σε αυτό το τεκμήριο, που είναι ψηλότερο από το πραγματικό εισόδημα, υπολογίζεται ο φόρος. Για το συγκεκριμένο άνεργο, αυτό σημαίνει φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή 780 ευρώ φόρος για το 2014, συν 55% επί των 780 ευρώ προκαταβολή για το 2015. Σύνολο, 1.209 ευρώ! Η ειρωνεία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο συγκεκριμένος άνεργος έκανε δήλωση στην Εφορία για να πάρει το εκκαθαριστικό, προκειμένου να το καταθέσει, για να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας!
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για άνεργους που τυγχάνει να έχουν κάποιο σπίτι ή ένα αυτοκίνητο. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά:
  • Ανεργος εισπράττει 400 ευρώ από παρακολούθηση σεμιναρίου για το έτος 2013. Θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας και φορολογείται επί του τεκμηρίου διαβίωσης που είναι 3.000 ευρώ και επί του τεκμηρίου κατοικίας - μένει σε σπίτι που του έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το γονιό του - το οποίο είναι 2.400 ευρώ. Αυτός ο άνεργος θα κληθεί να πληρώσει 2.176 για φόρο!
  • Αν ο ίδιος άνεργος έχει την ατυχία να έχει και ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών, για το οποίο το τεκμήριο είναι 2.800 ευρώ, τότε ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσει είναι 3.304 ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ το πραγματικό του εισόδημα για όλο το 2013 είναι μόλις 400 ευρώ!
«Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων, να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Από την άλλη, παρουσιάζει ως φιλεργατικό μέτρο και παγιώνει την τακτική των επιδοτούμενων σεμιναρίων. Ομως, τα αποκαλυπτήρια της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής έρχονται, όταν οι άνεργοι πάνε να δηλώσουν αυτό το πενιχρό από τα σεμινάρια εισόδημα και τους ζητάνε να πληρώσουν φόρο περισσότερα κι από αυτά που πήραν».
16/04/14