Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων :
Η Επιτήρηση των Εργαζομένων Απαγορεύεται

Ο βασικός στόχος κάθε εργοδότη είναι να καθιστά τους εργαζομένους απλό εξάρτημα της παραγωγής. Εργαζόμενοι, που λειτουργούν ως άνθρωποι, δηλαδή ελευθέρως δημιουργούν, συνεργάζονται, συναναστρέφονται, κουβεντιάζουν και γελούν, σημαίνουν απώλεια κερδών για τον εργοδότη. Ακόμη χειρότερα, εργαζόμενοι, που οργανώνονται συλλογικά για να καθορίζουν οι ίδιοι τους όρους και το περιεχόμενο της εργασίας τους, γίνονται όχι μόνο λιγότερο παραγωγικοί αλλά ακόμη και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Για την κάμψη των αντιστάσεων και την όσο πιο εντατική εκμετάλλευση των εργαζομένων ο εργοδότης δεν έχει μόνο στην υπηρεσία του το κράτος και τους νόμους. Τα καλύτερα μυαλά έχουν επιστρατευθεί, για να παράγουν τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες επιτήρησης, που θα υπάγουν πλήρως τον εργαζόμενο στις εντολές του εργοδότη του. Κάμερες ήχου και εικόνας, που επιτηρούν τους χώρους εργασίας, δορυφορικά συστήματα GPS, που καταγράφουν την κίνηση του εργαζομένου, λογισμικά γραφείου, που μετρούν ταχύτητες και επιδόσεις του υπαλλήλου, απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της παραγωγής, με μοναδικό στόχο να γεμίζουν ακόμη περισσότερο τις τσέπες των αφεντικών, κάνοντας τον βίο των εργαζομένων αβίωτο. Έτσι, ο χώρος και ο χρόνος κάθε εργαζόμενου αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο μέγεθος για κάθε εργοδότη και γι’ αυτό επιτηρείται, όπου οι εργαζόμενοι δεν αντιστέκονται αποτελεσματικά με τη συλλογική τους δύναμη.

Όπως τα πάντα στην κοινωνίες μας, έτσι και οι νόμοι δεν έχουν πέσει από τον ουρανό. Αντίθετα, ο,τιδήποτε έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία και είναι καλό για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κάθε καταπιεζόμενου, έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες ενάντια στην κυριαρχία και υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σε αυτά τα πλαίσια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ανεξάρτητη αρχή, που εποπτεύει μεταξύ άλλων την επιτήρηση στην εργασία, έχει επανειλημμένως κρίνει ότι η μετατροπή του εργαζόμενου μέσα από καταπιεστικές τεχνολογίες επιτήρησης από δυνάμει αυτόνομου όντος σε πράγμα / εργαλείο της παραγωγικής διαδικασίας προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ως εκ τούτου απαγορεύεται. Μάλιστα, με την πολύ πρόσφατη υπ’ αρ. 13/2014 απόφασή της η Αρχή επέβαλλε για τον λόγο αυτόν πρόστιμο σε εργοδότη, που επιτηρούσε μέσω καμερών τους εργαζομένους του, και επέβαλε το ξήλωμά τους. Η Αρχή έχει φτάσει σε αυτή την παγιωμένη πια κρίση περί προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την επιτήρηση της επίδοσης των εργαζομένων, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για την πλήρη καταγραφή της δραστηριότητας στην εργασία και, ως εκ τούτου, του άκρως καταπιεστικού και εξοντωτικού χαρακτήρα που μπορούν να πάρουν στα χέρια των εργοδοτών.

Η μηδενική ανοχή σε τεχνολογίες επιτήρησης στους χώρους εργασίας, είναι υπόθεση των εργαζομένων και ζήτημα αξιοπρέπειας για τον κόσμο της εργασίας. Κανένα δικαστήριο και καμία δημόσια αρχή δεν πρόκειται να βγαίνει μπροστά και να μεσολαβεί για τα συμφέροντα της εργασίας απέναντι στους εργοδότες, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανέχονται τους εργοδότες να επιτηρούν κάθε τους κίνηση και να τους μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους. Και φυσικά η επιτήρηση αλλά και η κοινωνική πάλη ενάντιά της δε σταματά στους χώρους εργασίας αλλά απλώνεται σε όλη την κοινωνία, στους δημόσιους χώρους και στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ως αναπόσπαστο στοιχείο του γενικότερου κυριαρχικού / εκμεταλλευτικού συστήματος, εντός του οποίου διαβιούμε, αλλά και της αντίστασής μας σε αυτό.

Απέναντι στους νόμους της εκμετάλλευσης & καταπίεσης των αφεντικών
να αντιπαρατάξουμε το δίκιο το δικό μας,

της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που στο χώρο εργασίας τους έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης, να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο για να οργανώσουμε από κοινού την αφαίρεσή τους.
23/04/14