Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ 
ΜΙΣΘΩTΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ 
ΜΜΕ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ


Μην παρακολουθείτε αμέτοχοι τους συναδέλφους που απολύονται.
Οργάνωση και αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συναδέλφισσες - φοι,

Η Διοίκηση του Σωματείου Λιθογράφων καταγγέλλει τις νέες (5) απολύσεις στον ΔΟΛ.



Ο κλάδος μας ανήκει σε  αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, αφού δεκάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο ενώ άλλες συγκέντρωσαν την παραγωγή δυναμώνοντας το ρόλο τους στον κλάδο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας. Ακόμα και από όσους εργάζονται σήμερα οι περισσότεροι έχουν υποστεί μειώσεις. Με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση μας άφησαν χωρίς Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, και από ότι φαίνεται και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ίδιο θα πράξει. Έχει γίνει καθεστώς η αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού με ενοικιαζόμενη εργασία, με πρωτοστάτη την Ίριδα που απασχολεί πάνω από 150 εργάτες μέσω τέτοιων γραφείων.
Όμως οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται ούτε για την κρίση του συστήματος, ούτε για τα χρέη των επιχειρήσεων. Εργοδοσία, κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ χτυπούν συντονισμένα τους εργαζόμενους. Θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερη χασούρα για το κεφάλαιο και να φορτώσουν τη ζημιά στους εργαζόμενους. Αξιοποιώντας την κρίση πέρασαν και θα περάσουν και άλλα μέτρα που θα κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη, ακόμα πιο μεγάλη την εκμετάλλευση. Αυτός ήταν και παραμένει ο βασικός και κύριος στόχος τους.

Συναδέλφισσες - φοι,
Σήμερα δεν αρκεί η αγανάκτηση, οι αγώνες της εικόνας, οι αγώνες για καλύτερη διαχείριση της φτώχειας του λαού. Απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, που δεν θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες. Αγώνες που θα ανεβάζουν την απαιτητικότητα των εργαζομένων για μία αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Η διέξοδος βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα. Τα εντεινόμενα προβλήματά μας ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι άρρηκτα δεμένα με το μεγάλο πρόβλημα της ουσιαστικής και ολόπλευρης ενημέρωσης, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ στηρίζει κάθε φορά την κυρίαρχη πολιτική. Γι αυτό και πρέπει να την απορρίψουμε κατηγορηματικά.
Το Σωματείο Λιθογράφων διεκδικούμε:
  • Κατάργηση όλων των αποφάσεων για μειώσεις αποδοχών στα ΜΜΕ, να ισχύσουν και πάλι οι κλαδικές συμβάσεις.
  • Στα διαδικτυακά μέσα να κατοχυρωθεί η δημοσιογραφική εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μέσω των νέων ΣΣΕ να κατοχυρωθεί η εφαρμογή τους για όσους εργάζονται σε τέτοια Μέσα που ανήκουν σε Ομίλους ΜΜΕ.
  • Κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων, μπλοκάκια κλπ. και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατάργηση της απλήρωτης και «μαύρης» πρακτικής εξάσκησης. Η εξάσκηση να γίνεται με πλήρη δικαιώματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων.
Ζητάμε από τη Διοίκηση του ΔΟΛ την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων, που προστέθηκαν στο τερατώδες οικοδόμημα της ανεργίας, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δίχως καν εκείνο το ελάχιστο βοήθημα του επιδόματος ανεργίας αφού εργάζονταν με μπλοκάκι. Να μη γίνει καμία άλλη απόλυση.

Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι όλου του κλάδου να συμβάλλουν για να δοθεί συνολική, καταιγιστική, ενωτική, εργατική απάντηση.
  • Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα
  • Δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας
  • Να μην αποδεχτούμε να ζούμε με τον εφιάλτη της ανεργίας

Η ανεργία δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αφορά συνολικά τους εργαζόμενους. Στην πλειοψηφία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών υπάρχουν άνεργοι, αλλά και όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο σήμερα, κινδυνεύουν με απειλές και εκβιασμούς να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας ανά πάσα στιγμή. 
Να δυναμώσουμε τη συσπείρωση και την οργάνωση των εργαζομένων στα ταξικά σωματεία, σε κάθε χώρο δουλειάς, ξεπερνώντας την εργοδοτική τρομοκρατία.

Τα μάτια και ο νους των εργαζόμενων πρέπει να είναι στραμμένα στο τι τους ετοιμάζουν για το αύριο. Με την τακτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να μετονομάζει την Τρόικα σε Θεσμούς και το Μνημόνιο σε Συμφωνία, οι εργαζόμενοι στο τέλος, δεν θα μπορούν να ξεχωρίσουν πού βρίσκεται η μεγαλύτερη βαρβαρότητα: στη φάση της κρίσης ή στη φάση της ανάπτυξης.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:

Να ξεδιπλωθούν ουσιαστικοί, κλιμακούμενοι και δυναμικοί αγώνες με όλες τις μορφές κινητοποίησης, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων και με αιχμή την υπεράσπιση των ΣΣΕ.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, και όχι επιτροπές εφησυχασμού.
Να αποβάλλουν οι εργαζόμενοι από τα σωματεία τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους συνδικαλιστές.
Να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η ενότητα δράσης.
Αυτή είναι η δύναμή μας που θα επιβάλει το δίκιο μας. Αλλά, κυρίως, θα διασφαλίσει την τήρηση των Συμβάσεων και όλων των δικαιωμάτων μας στην πράξη, θα εμποδίσει τις απολύσεις, θα αποκρούσει τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η εργοδοσία.

Σήμερα χρειάζεται όλοι να θυμηθούμε, πως ότι δικαιώματα κατακτήσαμε έγιναν με αγώνες, με αίμα  και θυσίες. Τίποτα δεν παραχωρήθηκε, δεν δόθηκε από τα πάνω, από καμία κυβέρνηση. Υποχρεώθηκαν από την λαϊκή πάλη,  και τώρα είναι μονόδρομος ο οργανωμένος ταξικός αγώνας για την ικανοποίηση των σημερινών, σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΣΩΤΗΡΕΣ
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ

Αγωνιστικά
Η Διοίκηση
04/03/15