Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Το Σωματείο Λιθογράφων απευθύνει κάλεσμα στους σπουδαστές του ΤΕΙ και των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ


Το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων είναι ένα θέμα που καίει όλους τους εργαζόμενους και ειδικότερα τους νέους. Οι εργοδότες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Θέλουν εργαζόμενους που θα είναι απίκο όποτε και για όσο τους θέλει ο εργοδότης, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της δουλειάς, ώστε να αυξήσουν την εκμετάλλευση στο έπακρο.

Δραματική από αυτήν την άποψη είναι η κατάσταση στις σχολές μαθητείας των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Οι σπουδαστές, μόλις περάσουν την πύλη του χώρου δουλειάς τους, παίρνουν το πρώτο μάθημα στην αγορά εργασίας, το μάθημα της υποταγής, πως νόμος είναι ότι πει ο εργοδότης, αφού με το πρόσχημα της μαθητείας, καλούνται να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά. Τα κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτονται από σπουδαστές της μαθητείας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τους σπουδαστές του ΤΕΙ της σχολή Γραφικών Τεχνών, όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι καταρτίζονται, με σκοπό να αποκτήσουν ακόμα ένα εφόδιο στη μάχη με την ανεργία που σπάει κόκαλα. Οι καταρτιζόμενοι κατά την περίοδο της πρακτικής τους αντί να εκπαιδεύονται, συνήθως εντάσσονται κανονικά στην παραγωγή συχνά σε πόστα άσχετα με το αντικείμενό τους, που όμως προσφέρουν κέρδη στον εκάστοτε εργοδότη.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου που απασχολούνε σπουδαστές για να κάνουν την πρακτική τους δεν το κάνουν «από την καλή τους την καρδιά», στις περισσότερες των περιπτώσεων, προσπαθήσουν να «εκπαιδεύσουν» τους σπουδαστές στην απληρωσιά.  Με την υποχρεωτική τζάμπα πρακτική, που έχουν επιβάλει αυτή και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, προκειμένου να πάρουν οι σπουδαστές τη βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης, όχι μόνο προσφέρουν τζάμπα εργάτες για τους εργοδότες, αλλά την χρησιμοποιούν και σαν όχημα για να συνηθίσουν στην τζάμπα δουλειά και να δεχτούν πιο εύκολα να δουλεύουν για όλο και πιο λίγα, κάμπτοντας ενδεχόμενες αντιδράσεις σε πιθανές καταστρατηγήσεις των Συμβάσεων.

Δίνουμε τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις
με την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης

Αγώνας για υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της νεολαίας στους εργατικούς αγώνες. Γι' αυτό, το Σωματείο Λιθογράφων σε συνεργασία με το Σπουδαστικό Σύλλογο της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, δίνει τη μάχη καθημερινά ώστε να κερδηθούν συνειδήσεις με το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που βάζει σαν κύριο την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών των σπουδαστών και των οικογενειών τους, και τώρα που θεωρούνται καταρτιζόμενοι, αλλά και σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι.

Είναι φυσικό να μην υπάρχει συνδικαλιστική πείρα στους νέους εργαζόμενους. Από την άλλη όμως, ο νέος που είναι στη μαθητεία αποκτάει πολύ γρήγορα πείρα γιατί γρήγορα βγαίνει στην αγορά εργασίας. Ο νέος στη μαθητεία αμείβεται με 286 ευρώ το μήνα, νιώθει στο πετσί του την εκμετάλλευση πολύ σκληρά. Βλέπει στην πράξη τι θα πει εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς. Αυτό από μόνο του όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν θα καταλάβουν και πώς πρέπει να αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση.

Έχοντας επίγνωση ότι αυτούς τους σπουδαστές θα τους συναντήσουμε αύριο στη δουλειά, παλεύουμε να ανεβάζουμε το επίπεδο των απαιτήσεων και τη συσπείρωση εκατοντάδων σπουδαστών, προκειμένου να έχουμε κατακτήσεις σε όλα τα επίπεδα.


21/06/16