Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

30o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Η ενίσχυση της ΔΑΣ βήμα για αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα. 

Κάλεσμα σε όλους τους αντιπροσώπους του Συνεδρίου να ενισχύσουν τη ΔΑΣ και να στηρίξουν την προσπάθεια για ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας απηύθυνε ο Χρήστος Κατσώτης, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και στέλεχος της ΔΑΣ, μιλώντας στις εργασίες του Συνεδρίου του ΕΚΑ, προσθέτοντας ότι «θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». 

Κάλεσε κάθε εργαζόμενο να αναρωτηθεί και να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν θα επιτρέψει να έχουν το τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΑ τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, αν θέλουν το ΕΚΑ να παραμείνει στήριγμα της εργοδοσίας στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, να παραμείνει μηχανισμός εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής. Μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων. Μακριά από τους αγώνες για τη λύση των προβλημάτων και την προοπτική τους.
Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι πρέπει «να ενταθεί η πάλη για ένταξη όλο και περισσότερων εργαζομένων στην οργανωμένη συνδικαλιστική δράση, να αποκτούν στέρεους αγωνιστικούς δεσμούς με το συνδικάτο, τη λαϊκή επιτροπή, την επιτροπή αγώνα και κάθε άλλη μορφή οργάνωσης.
Να δημιουργηθούν κλαδικά ή επιχειρησιακά σωματεία, ανάλογα τι βοηθάει καλύτερα σε χώρους και κλάδους.
Να βελτιωθεί λειτουργία των ΔΣ , να καθιερωθεί σε όλα η μαζική γενική συνέλευση, με συνεχή ενημέρωση, με εξεύρεση νέων τρόπων συμμετοχής των μελών του σωματείου.
Να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην οργάνωση της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της ταξικής αγωνιστικής στήριξης της κάθε εργατικής οικογένειας, του κάθε εργάτη στη μάχη που δίνει για επιβίωση και στοιχειώδη αξιοπρέπεια».
Υπογράμμισε ότι «ο αγώνας της εργατικής τάξης μπορεί και πρέπει να αποκτήσει πιο ταξικά χαρακτηριστικά. Να συνειδητοποιείται από όλο και πιο πολλούς εργαζόμενους ότι οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, μέσα από τους σκληρούς αγώνες της, θα είναι πάντοτε επισφαλείς και αβέβαιες. Οι οικονομικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης δεν μπορούν να εγγυηθούν την πραγματική καλυτέρευση της θέσης της, αν δεν σταματήσει ο φαύλος κύκλος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Για να σταματήσουν τα δεινά για την εργατική τάξη, χρειάζεται η πάλη του εργατικού κινήματος να προσανατολιστεί συνολικά ενάντια στην ίδια την καπιταλιστική εξουσία, την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους φορείς της. Η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και της πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης είναι βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Η λαϊκή ευημερία και προκοπή μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την απελευθέρωσή τους από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ώστε να περάσει η εξουσία και ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν».

Αποβλήθηκε το Χρυσαυγίτικο Σωματείο 

Η ΔΑΚΕ (Ν. Κουτσούκης), που στήριξε τη συμμετοχή του συγκεκριμένου Σωματείου, δεν ψήφισε, ενώ η Νέα Πορεία, που είναι το κομμάτι που εκφράζει την ηγεσία της ΝΔ δεν τοποθετήθηκε και πολλά στελέχη της δεν πήραν μέρος στη ψηφοφορία.
Επιπλέον, το Συνέδριο απέκλεισε ορισμένα Σωματεία και αντιπροσώπους, τα οποία είχαν αξιοποιήσει την επιστολική ψήφο, κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό του ΕΚΑ, Σωματείο που δεν είχε κάνει εκλογές και ένα Σωματείο που συμμετείχε με διορισμένους αντιπροσώπους από το δικαστήριο.
06/02/17