Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Απόλυση εργαζόμενης στην εταιρεία "Κοσκινίδης"


Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721
e-mail: sindikato.tipou.xartou@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
13/4/2019

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της επιχείρησης «Κοσκινίδης» που την Πέμπτη 11/4/2019 απέλυσε εργαζόμενη γιατί διεκδίκησε την αύξηση στο κατώτερο μισθό.
Η συναδέλφισσα  πολύτεκνη μητέρα, συνέβαλε και αυτή όλα τα χρόνια που εργάζεται  ,όπως και όλοι οι συνάδελφοι με την εργασία τους, στην αύξηση των κερδών της εργοδοσίας ακόμα και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Πατώντας πάνω  στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων και στα αντεργατικά εργαλεία που νομοθετούν οι κυβερνήσεις – υπηρέτες του κεφαλαίου, η εργοδοσία της επιχείρησης «Κοσκινίδη» ήταν από τις πρώτες με την έναρξη της κρίσης , σαν έτοιμη από καιρό, που μείωσε μισθούς, τσάκισε δικαιώματα για να μπορεί σήμερα να καυχιέται για τη θέση της στην αγορά και να κάνει επενδύσεις.
Η εργαζόμενη ζήτησε τη βοήθεια του σωματείου για να διεκδικήσει το αυτονόητο, το «νόμιμο», την αύξηση στον μισθό της ,όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος που πανηγύριζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο. Τι φάνηκε όμως και στη συγκεκριμένη περίπτωση της συναδέλφισσας, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις που εκκρεμούν στις επιθεωρήσεις . Ότι ακόμα και αυτά τα ψίχουλα , τη μικρή αύξηση στο πετσοκομμένο μισθό, χρειάζεται να αγωνιστούν και να παλέψουν οι ίδιοι οι εργάτες στους χώρους εργασίας για να την επιβάλουν. Δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της τάξης μας με αποφάσεις υπουργών, επιτροπών και με εγκυκλίους.
 Αυτό που η εργοδοσία της «Κοσκινίδης» και συνολικά οι εργοδότες του κλάδου  λένε ανοιχτά στους εργαζόμενους που διεκδικούν και σηκώνουν κεφάλι, «αυτά δίνουμε αν σας αρέσει, αν όχι περάστε από το λογιστήριο για την απόλυση» , όπως είπαν και στην εργαζόμενη πριν την απολύσουν. Ότι έχουν την πραγματική εξουσία και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους. Ότι τρομοκρατούν, εμποδίζουν την συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν στο Συνδικάτο να μπει στα εργοστάσια. Όλα αυτά είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργάτες και εργάτριες του κλάδου, αυτή είναι η «κανονικότητα» και η «μεταμνημονιακή» εποχή που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το Συνδικάτο απάντησε άμεσα στην εκδικητική απόλυση με εξόρμηση έξω από την επιχείρηση την Παρασκευή 12/4 ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας , να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο και να διεκδικήσουν οργανωμένα τα δικαιώματά τους , Σύμβαση κλαδική με αυξήσεις στους μισθούς για όλους,  βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες  και όχι τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα απαιτούμε την ανάκληση της απόλυσης , να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος, να σταματήσει η εργοδοσία να αυθαιρετεί με την υπερωριακή απασχόληση των εργαζόμενων. Ήδη έχει κλειστεί  συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας για τις 14/5 στην οποία το Συνδικάτο θα βρεθεί για να συμπαρασταθεί στην συναδέλφισσα.  

Με τον αγώνα μας βάζουμε εμπόδια στην εργοδοτική επίθεση που στηρίζεται στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. Δεν θα επιτρέψουμε να ισοπεδώσει τα δικαιώματά μας η κατά τα άλλα "δίκαιη" ανάπτυξη τους. Ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου παλεύουμε για να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών  μέσα και έξω από τα εργοστάσια, δεν συμβιβαζόμαστε. Με βάση τις ανάγκες μας και την εμπειρία μας ως κριτήριο δυναμώνουμε την γραμμή της ρήξης και της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να πάρουμε στα χέρια μας όλα όσα μας ανήκουν μαζί με την εργατική εξουσία.
Αγωνιστικά η Διοίκηση