Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σε "καραντίνα" τα εργατικά δικαιώματα.


 ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
16/3/2020
Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες
  Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της επιδημίας λόγω του κορονοϊού , θωρακίζουν τους επιχειρηματίες με το πάγωμα πληρωμής του ΦΠΑ, φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων , ενώ για τους εργαζόμενους δεν παίρνει κανένα μέτρο για πάγωμα πληρωμής δανείων, πληρωμής φόρων κ.ά. Παράλληλα  ανοίγουνε τον δρόμο για περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, αφού δίνει το ελεύθερο στην εργοδοσία για δουλειά από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία, άδεια άνευ αποδοχών κ.α.
Αυτό που σήμερα χρειάζεται και είναι αναγκαίο είναι η προστασία των εργαζόμενων και όλου του λαού από την πανδημία  με μέτρα θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αυτά, άνοιγμα όλων των Μ.Ε.Θ. που χρειάζονται, να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα υλικά τα νοσοκομεία. Έκτακτα να επιτάξει η κυβέρνηση ιδιωτικές κλινικές.
Στις επιχειρήσεις του κλάδου χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας ώστε να προφυλαχθούν όσο γίνεται οι εργαζόμενοι από τον ιό ( γάντια, αντισηπτικά, μάσκες, συχνές απολυμάνσεις). Επίσης με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να τηρηθούν οι άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς και για τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους όπως γράφεται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη έχουν εκδοθεί  και επίσης να παρθούν έγκαιρα μέτρα για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που λόγω της κατάστασης θα κλείσουν, ώστε να μην χάσουν μεροκάματα, ασφάλιση και μέρες από την κανονική τους άδεια.
Ήδη υπάρχουν καταγγελίες εργαζόμενων που πιέζονται από την εργοδοσία για να πάρουν από την κανονική τους άδεια ή να βγουν σε εκ περιτροπής εργασία ή να δουλεύουν από το σπίτι. Ταυτόχρονα στην χαρτοβιομηχανία και στις επιχειρήσεις συσκευασίας η εντατικοποίηση της εργασίας έχει χτυπήσει κόκκινο με τον κίνδυνο για κάποιο εργατικό ατύχημα να είναι ορατός λόγω της κούρασης των εργαζόμενων.
Το αυτονόητο των ατομικών μέτρων προφύλαξης που χρειάζεται να παίρνουμε, δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη του κράτους για τις ελλείψεις στην δημόσια υγεία και της μεγαλοεργοδοσίας που σε κάθε ευκαιρία σπεύδει πρώτα από όλα να τσακίσει τα δικαιώματα μας. Για αυτό είναι υποκριτικά όσα ακούγονται από την κυβέρνηση για ατομική ευθύνη και ότι όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα όπως και τα χειροκροτήματα προς το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και φυσικά η πανδημία και τα προβλήματα που δημιουργεί δεν λύνονται με hastag #μένουμε σπίτι.
Ενημερώνουμε το Συνδικάτο για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στους χώρους δουλειάς. Οργανωμένα απαιτούμε μέτρα προστασίας και άδειες με αποδοχές όπου χρειάζεται. Να μην υποκύψουμε σε καμία πίεση της εργοδοσίας . Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα στο ό,τι έκτακτο- προσωρινό επέβαλε η εργοδοσία στα εργοστάσια τελικά έγινε μόνιμη θηλιά στον λαιμό των εργαζόμενων.
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

 

Αγωνιστικά η Διοίκηση