Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ . ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ!



ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756
Fax.210-5223721


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

30/3/2020

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Καθημερινά η κυβέρνηση της ΝΔ με τα μέτρα που εξαγγέλλει απλώνει το «δίχτυ» προστασίας στους εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο.  Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τα «εργαλεία ευελιξίας» που έχουν λάβει ως σήμερα και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, είναι το κύριο μέλημα τους.
Για τους εργαζόμενους  «προσαρμογή στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον ,με αντοχή και υπομονή», με «αίσθημα ατομικής ευθύνης, νηφαλιότητα, ψυχραιμία».
Οι καταγγελίες των  εργαζόμενων  του κλάδου αποτυπώνουν τι σημαίνει «προσαρμογή» στη νέα κατάσταση και κύρια τι θα περιμένει τους εργαζόμενους την «επόμενη μέρα». Η  εργοδοσία χρησιμοποιεί τα εργαλεία που της δίνει η κυβέρνηση, δίνει άδειες καλοκαιρινές, προχωρά μαζικά σε «αναστολή» των συμβάσεων εργασίας , που σε αρκετές περιπτώσεις είναι προφορικές με ότι κινδύνους κρύβει αυτή η τακτική, καθυστερεί τη μισθοδοσία Φλεβάρη και Μάρτη, υπάρχει καταγγελία για επιχείρηση που «αποφάσισε» να μην καταβάλει τα δεδουλευμένα από 16/3 και μετά στους εργαζόμενους ενώ  συνεχίζουν και εργάζονται με την «ευρηματική» δικαιολογία «όταν θα γίνει αναστολή των συμβάσεων θα πάρετε το 800άρι!» και φυσικά αρκετοί εργοδότες έχουν βάλει σε εκ περιτροπής εργασία εργαζόμενους με επιχείρηση   που έβγαλε πρόγραμμα για όλο τον Απρίλη με 1! μέρα δουλειά για συνάδελφο. Το δώρο του Πάσχα πηγαίνει στις «καλένδες».Ο κατάλογος και η επίθεση της εργοδοσίας είναι ατελείωτος.
Το Συνδικάτο από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πανδημία προχώρησε σε παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις, επιθεωρήσεις και στο υπουργείο «εργασίας» απαιτώντας μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό αλλά και προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων από την επίθεση της εργοδοσίας.
Καθημερινά από τα γραφεία του Συνδικάτου παίρνουμε τηλέφωνα τους συναδέλφους, βάζουμε στους χώρους δουλειάς ανακοινώσεις με κάθε τρόπο χρησιμοποιώντας τα email των μελών μας. Οι συνάδελφοι εκτιμώντας την στάση και τη δράση του Συνδικάτου και του ΠΑΜΕ ξέρουν που θα βρουν στήριξη και αποκούμπι αυτή τη δύσκολη περίοδο και ζητάνε τη βοήθεια μας.
Στην προσπάθεια αυτή κωδικοποιήσαμε τα πιο σημαντικά σημεία των ΠΝΠ για να γνωρίζουν οι συνάδελφοι τι ισχύει.
Προμετωπίδα των νέων αντεργατικών παρεμβάσεων είναι τα άρθρα 9 έως 12 της τελευταίας ΠΝΠ (20/3/2020), με τα οποία η κυβέρνηση προσθέτει νέα σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα:
  • Με το άρθρο 9 δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ορίζει μονομερώς «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης», επιβάλλοντας πρακτικά εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού. Η μείωση του χρόνου μηνιαίας απασχόλησης μπορεί να φτάσει και τις δυο βδομάδες, άρα ο εργατικός μισθός θα μειωθεί κατά 50%! 
  • Με το άρθρο 10 οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία ρητή δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ούτε και για το ότι μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην αρχική δουλειά τους, με τα ίδια δικαιώματα.
  • Με το άρθρο 11 της ΠΝΠ, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή και όλου του προσωπικού τους! Δίπλα δηλαδή στα άλλα όπλα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις (διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), τους δίνεται μία ακόμα δυνατότητα να στείλουν μαζικά εργαζόμενους σπίτι, να απαλλαγούν από τη μισθοδοσία τους, κρατώντας αυτό το εργατικό δυναμικό «παγωμένο», ώστε να μπορέσουν όποτε θέλουν να το ξαναχρησιμοποιήσουν ή όχι, ανάλογα με τα εκάστοτε επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη να ανακοινώσει την αναστολή της σύμβασης σε κάθε εργαζόμενο είτε εγγράφως ή μέσω email αναγράφοντας την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης στο «ΕΡΓΑΝΗ» και τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτής. Δεν αρκεί και δεν μας διασφαλίζει η προφορική μόνο ενημέρωση. Και φυσικά δεν χαρίζουμε δεδουλευμένα.
  • Με το άρθρο 12 προβλέπεται η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών. Πρόκειται για απαράδεκτη διάταξη, με στόχευση στο μέλλον, ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει ακόμα πιο λυμένα χέρια για την εργοδοσία απέναντι στους εργατικούς αγώνες, όχι μόνο στην παρούσα φάση, αλλά, κυρίως, στο διάστημα που θα ακολουθήσει.


  • Τέλος, με βάση τις εξηγήσεις του υπουργού Εργασίας, στις 27/3 και ενώ οι ανάγκες των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων είναι πιεστικές, φαίνεται ότι η απόδοση του ειδικού επιδόματος θα γίνει σταδιακά και η καταβολή του για πολλούς δικαιούχους μπορεί να τραβήξει και μέχρι το τέλος Απρίλη... Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις που με κρατική εντολή σταμάτησαν τη λειτουργία τους και οι άλλες που εντάσσονται στους κλάδους που πλήττονται θα δώσουν το Δώρο Πάσχα... το καλοκαίρι, προκύπτει το ερώτημα με τι θα ζήσουν τις επόμενες βδομάδες και μήνες εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες.


Συνάδελφε, ενημερώσου από την ιστοσελίδα του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου για τις εξελίξεις , μην διστάσεις να απευθυνθείς για οτιδήποτε είτε στα τηλέφωνα , είτε με email.
Δεν υποκύπτουμε στις πιέσεις της εργοδοσίας, να μην δεχτεί κανείς να ματώσει και πάλι για τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Οργάνωση, ταξική αλληλεγγύη , σπάμε τη σιωπή.

Αγωνιστικά η Διοίκηση