Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ

Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721

E-mail: sindikato.tipou.xartou@gmail.com


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
16/2/2021

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους του κλάδου για το τί ισχύει στις συνθήκες χιονιά, που επικρατούν και για όσο διάστημα διαρκέσει η βαριά κακοκαιρία.

  • Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησης τους εξαιτίας της χιονόπτωσης δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας και διεκδικούμε αυτό να ισχύσει και στην περίπτωση που ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης.
  • Επίσης αυτό να ισχύει από την πρώτη ημέρα πρόσληψης του εργαζόμενου και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.
  • Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.


Παράλληλα απαιτούμε:

  • Εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, με ευθύνη των εργοδοτών.
  • Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων επαγγελματικού κινδύνου από τον Τεχνικό Ασφάλειας και το Γιατρό Εργασίας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.
  • Ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
  • Απαγόρευση εργασιών σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, ολισθηρότητας των δρόμων και των χώρων εργασίας και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η υγεία των εργαζομένων πρέπει να προστατευτεί με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, να αντιμετωπιστεί στους εργασιακούς χώρους η υποθερμία, που προκαλεί διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο αναπνευστικό, στο μυοκάρδιο, κρυοπαγήματα ή ψύξεις και ιδιαιτέρως να διαφυλαχτεί η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, οι έγκυες, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ).


Αγωνιστικά η Διοίκηση