Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ VERIDOS-MATSOUKIS.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Αριστοτέλους 11-15, 6ος όρ. Αθήνα. Τηλ.210-5223756 Fax.210-5223721
E-mail: sindikato.tipou.xartou@gmail.com


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2021

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

Στην επιχείρηση «Veridos-Ματσούκης» στις 11 και 12 Φλεβάρη 2 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε τμήμα της παραγωγής. Το Δ.Σ του Συνδικάτου ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους συναδέλφους μας και να γυρίσουν σύντομα στην εργασία τους.

Με την ευκαιρία όμως των εργατικών ατυχημάτων, που συμβαίνουν όλο και πιο συχνά στο κλάδο μας, είναι φυσικό και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στους χώρους δουλειάς για το τί φταίει κάθε φορά και οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν την υγεία τους και την ασφάλειά τους, ποιες είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των ασθενειών στο κλάδο μας.  Η εργοδοσία, οι διευθυντές και οι άνθρωποί της στην παραγωγή πάντα όταν συμβαίνει ένα ατύχημα ρίχνουν το φταίξιμο στην «ατομική ευθύνη» των εργαζόμενων, στην απροσεξία, στην κακιά στιγμή.

 Για μας όμως τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε οφείλονται στην κακιά στιγμή και φυσικά κανένας εργάτης δεν ευθύνεται για τα ατυχήματα στην παραγωγή. Την κύρια ευθύνη την έχει η εργοδοσία που δεν παίρνει τα ουσιαστικά μέτρα και δεν μιλάμε για τις πιστοποιήσεις και τα «ISO», που από δαύτα όλος ο κλάδος και  η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει μπόλικα για να διαφυλάσσει τα προϊόντα της και την κερδοφορία της. Κερδοφορία που σύμφωνα με δηλώσεις και δημοσιεύσεις έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2020 με κύκλο εργασιών 50 εκ. ευρώ και με ανάλογες προβλέψεις και στόχους για το 2021.

Από την άλλη μεριά της «όχθης» όμως  οι εργαζόμενοι έχουν μείνει με καθηλωμένους τους μισθούς πάνω από δεκαετία, οι νέο-προσλαμβανόμενοι  αμείβονται και  πρέπει να ζήσουν με  600 και 700 ευρώ και όλοι μαζί «παλιοί», «νέοι», «μόνιμοι», «συμβασιούχοι» να εργάζονται ξαναλέμε χωρίς τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα STOP, τα φωτοκύτταρα και τα προστατευτικά δεν τα καταργούν οι εργαζόμενοι για να δουλεύουν πιο γρήγορα οι μηχανές, αλλά αυτά συμβαίνουν με ευθύνη της εργοδοσίας για να γλυτώνει χρόνο που για τον επιχειρηματία είναι χρήμα αλλά για τους δύο συναδέλφους  μας δυστυχώς  λίγο έλλειψε να τους κοστίσει τα δάχτυλά τους.  

 Ιδιαίτερα σήμερα στις επιχειρήσεις του κλάδου μας  που η παραγωγή έχει αυξηθεί και η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, με την πίεση προς τους εργαζόμενους να βγάλουν περισσότερη παραγωγή σε λιγότερο χρόνο να αυξάνεται , αλλά και λόγο της φύσης της εργασίας  που μεγάλο ρόλο παίζει η εμπειρία, η εξειδίκευση και η σωστή λειτουργία και συντήρηση των μηχανών , τώρα είναι αναγκαίο να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων , ιδιαίτερα στην επιχείρηση « Veridos- Ματσούκη», η διεκδίκηση οργανωμένα, αποφασιστικά μαζί  με το Συνδικάτο, ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στο κλάδο, υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, με ειδικότητες για όλους τους εργαζόμενους της Veridos.

 

 

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες,

Το Συνδικάτο επανειλημμένα έχει ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία της Veridos για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, όπως κάνουμε με όλους τους εργοδότες, ιδιαίτερα με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Το ίδιο κάναμε και στις αρχές Φλεβάρη που στείλαμε επιστολή προς την εργοδοσία της Veridos για συνάντηση για να συζητήσουμε και λόγο της υγειονομικής κρίσης τα μέτρα που λαμβάνονται στο εργοστάσιο. Από την πλευρά της η εργοδοσία αποφεύγει σαν τον «διάολο το λιβάνι» κάθε συνάντηση και συζήτηση με το ΔΣ του Συνδικάτου γιατί φυσικά προτιμά τις ατομικές συμβάσεις και όχι την επιχειρησιακή, γιατί επιδιώκει να διαχωρίζει , μέσο της αξιολόγησης, τους εργαζόμενους σε παραγωγικούς και μη, γιατί όπως πάντα η πάγια επιδίωξη των επιχειρηματιών ήταν και θα είναι, είτε να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου όπου μπορούν ή να ζητούν από τους εργαζόμενους να προσαρμόσουν τις ανάγκες και την ζωή τους στα επιχειρηματικά σχέδια και ανάλογα με την κερδοφορία να «ανοιγοκλείνει» η διεκδίκηση. Συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια οι εργοδότες έχουν πολλούς, κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ πριν, αντεργατικούς νόμους και ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόθυμους και υπάκουους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές…

Οι εργαζόμενοι όμως έχουμε περισσότερους, σύμμαχός μας είναι η δύναμή μας, τα χέρια μας και το μυαλό μας, οι δίκαιες ανάγκες μας, το ταξικό Συνδικάτο, η οργανωμένη ανυπακοή στην «αποστειρωμένη» από δικαιώματα δουλειά που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Όλοι οι εργαζόμενοι , η σωματειακή επιτροπή, να επιβάλλουμε στην εργοδοσία της «Veridos Matsoukis» να συναντηθεί και να συζητήσει με το Συνδικάτο και τους εκπρόσωπους των εργατών  τα δίκαια αιτήματα, να παρθούν όλα τα αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας.

 

Αγωνιστικά η Διοίκηση