Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πλήρης εκφυλισμός των διαδικασιών 
στο συνέδριο του ΕΚΑ
Πριν την αποχώρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ



Ο πλήρης εκφυλισμός ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που έγινε στις 25 και 26 Μάη. Αποκλειστικά υπεύθυνες γι' αυτό οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι οποίες μετέτρεψαν το Συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, σε διαδικασία παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Ματαίωσαν την ουσιαστική συζήτηση για την οργανωμένη αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης στη διαρκή επίθεση των κεφαλαιοκρατών. Αυτό και μόνο αρκεί, ώστε η εργατική τάξη να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να μιλάνε εξ ονόματός της. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ριζική αντίθεση των δύο γραμμών στο εργατικό κίνημα. Επιβεβαιώθηκε η ανωτερότητα της γραμμής της ταξικής πάλης, αλλά και τα αυξημένα καθήκοντα των ταξικών δυνάμεων να συμβάλουν με τη δράση τους στην ενεργητική είσοδο των λαϊκών μαζών στο στίβο της ταξικής πάλης.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διακρίθηκαν για τη μαζική, οργανωμένη και πειθαρχημένη παρουσία τους. Βρέθηκαν στο συνέδριο με τη συνείδηση ότι βρίσκονται σε αποστολή για την οργάνωση της τάξης τους. Η στάση τους βασίζεται στην αντίληψη ότι υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης σε όφελος του λαού, που περνά μέσα από την ταξική σύγκρουση.
Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας: Οι δύο ΠΑΣΚΕ, οι δύο ΔΑΚΕ, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ). Ελαμψαν όλοι διά της απουσίας τους. Ελειπαν περίπου 4 στους 5 αντιπροσώπους τους. Οταν τη δεύτερη μέρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν αυτήν την κατάντια και αποχώρησαν, στην αίθουσα έμειναν λιγότεροι από 90 σύνεδροι. Φάνηκε η δυσκολία της «εργατικής αριστοκρατίας» να «κινητοποιήσει» σημαντικό κομμάτι των δυνάμεών της, καθώς οι δεσμοί τους είναι προϊόν πελατειακών σχέσεων που σήμερα έχουν αδυνατίσει. Παράλληλα, η σημερινή κατάσταση είναι και αποτέλεσμα της συστηματικής καλλιέργειας κλίματος απογοήτευσης από την "εργατική αριστοκρατία", για την αδρανοποίηση των λαϊκών μαζών.
Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

27/05/13